Апостроф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
’ '

Интерпункција

апостроф ( ' )
загради ( ( ) ), ( [ ] ), ( { } ), ( < >)
две точки ( : )
запирка ( , )
тире ( , , , )
три точки ( , ... )
извичник ( ! )
точка ( . )
гијме ( « » )
цртичка ( -, )
прашалник ( ? )
наводници ( ‘ ’, “ ” )
точка-запирка ( ; )
коса црта ( / )
знак ⁄ ( )
Одделување на зборови
празно место ( ) () () ( ) () () ()
интерпункт ( · )
Општа типографија
амперсанд ( & )
знак ет ( @ )
астериск ( * )
обратна коса црта ( \ )
булет ( )
карета ( ^ )
валута општ: ( ¤ )
особени: ฿, ¢, $, , , £, , ¥, ,
крст ( , )
степен ( ° )
превртен извичник ( ¡ )
превртен прашалник ( ¿ )
тараба ( # )
знак за нумеро ( )
ordinal indicator (º, ª)
процент и сл. ( %, ‰, )
нов ред ( )
прим ( )
параграф ( § )
тилда ( ~ )
умлаут ( ¨ )
долна црта ( _ )
вертикална/испрекината црта ( |, ¦ )
Необична типографија
астеризам ( )
индекс ( )
знак ∴ ( )
знак ∵ ( )
интеробанг ( )
знак за иронија ( ؟ )
ромб ( )
знак за референца ( )

Апостроф  или  ' ) е интерпункциски знак, а понекогаш и дијакритички знак во јазици кои ја користат латиницата или други одредени азбуки. Во македонскиот јазик апострофот се пишува на местото на изоставениот глас во зборот (иако најголем дел од ваквите зборови се веќе исфрлени од употреба). Апострофот како правописен знак се пишува и на почеток од зборот кој почнува со самогласно р.

Апострофот се разликува од полунаводниците (најчесто изгледаат идентично но се со доста различна цел) и од со доста сличниот на излглед прим (кој се користи за искажување мерки во стапки или минути, како и за други слични математички цели).