Апострофа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Апостроф ( грчки: ἀποστροφή, латински: apostrophé, што значи "одврати" или "се откаже"; нагласена е последна буква "е") [1] невидлива стилистичка фигура.[2] Се појавува кога некој го прекинува разговорот со публиката (на пр. во шоуто) и го насочува говорот кон трета страна, како што е сопернички пратеник или некое друго лице, понекогаш отсутно од местото на настанот. Често примателот е персонифициран апстрактен квалитет или нежив објект.[3][4] Во драматични дела и поезија напишани или преведени на англиски , таква стилистичка фигура често претставува вокативен крик на "О". Поетите можат да ја рецитираат љубената, музата , Бога , љубовта , времето или кој било друг концепт кој не може да зборува во реалноста.[5][6][7]

Примери[уреди | уреди извор]

 • "Ти славно сонце!" Самуел Тејлор колајдер , Ова лимово дрво .[8]
 • "О, мои пријатели, тука нема пријател" Мишел де Монтен , првично му се припишува на Аристотел .[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Definition of Apostrophe“. Dictionary.com. Посетено на 24 февруари 2018.
 2.  "Apostrophe" Енциклопедија Британика 2 (XI ed.) 1911 стр. 205  (англиски)
 3. Hays, J. Daniel; Duvall, J. Scott (1 септември 2011). The Baker Illustrated Bible Handbook (изд. Text Only.). Baker Books. ISBN 978-1-4412-3785-9.
 4. Ford, Margaret L. (1984). Techniques of Good Writing. Irwin Pub. ISBN 978-0-7725-5001-9. Посетено на 8 август 2013.
 5. „Apostrophe (poetry)“. Grammarist.com (англиски). Посетено на 25 февруари 2018.
 6. „The Apostrophe“. English Literature and Composition (англиски). 4 февруари 2013. Посетено на 25 февруари 2018.
 7. Ridderstrøm, Av Helge (21 ноември 2016). „Apostrofe“ (PDF). Посетено на 25 февруари 2018.
 8. Greenblatt, Stephen (2006). The Norton Anthology of English Literature Ed. 8, Vol. D. New York: Norton. стр. 429.
 9. „Politics of friendship (Cover Story)“. American Imago. 22 септември 1993.