Данок на имот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Данокот на имот е јавна давачка (данок), која се плаќа за недвижен имот од страна на правни и на физички лица што се сопственици или корисници на недвижниот имот, освен за оној имот што е со закон ослободен од плаќање.

Данокот на имот во Македонија[уреди | уреди извор]

Во согласност со членот 1 од Законот за даноците на имот, во Македонија постојат три вида даноци на имот:

  1. данок на имот
  2. данок на наследство и подарок и
  3. данок на промет на недвижности.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]