Наталитет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Земји по сурова стапка на наталитет (CBR) во 2017 година.

Стапката на наталитет, или стапка на раѓање, за даден период е вкупниот број на живи раѓања на луѓе на 1.000 население поделен со должината на периодот во години.[1] Бројот на живородени родени вообичаено се зема од универзален систем за регистрација на раѓања; брои население од попис и проценка преку специјализирани демографски техники. Стапката на наталитет (заедно со стапката на смртност и преселба) се користи за пресметување на растот на населението. Проценетото просечно население може да се земе како население од средината на годината.[2][3]

Кога суровата стапка на смртност ќе се одземе од суровата стапка на наталитет (CBR), резултатот е стапката на природен прираст (RNI).[4] Ова е еднакво на стапката на промена на населението (со исклучок на преселбите).[4]

Вкупната (сурова) стапка на наталитет (која ги вклучува сите раѓања) - вообичаено означена како раѓања на 1.000 население - се разликува од збир на стапки специфични за возраста (бројот на раѓања на 1.000 лица, или почесто 1.000 жени, во секоја возраст група).[5]

Светски историски и проектирани сурови стапки на наталитет (1950–2050)ОН, средна варијанта, извор од 2019 година[6]
Години CBR Години CBR
1950–1955 36.9 2000–2005 21.0
1955–1960 35.4 2005–2010 20.3
1960–1965 35.2 2010–2015 19.5
1965–1970 34.0 2015–2020 18.5
1970–1975 31.4 2020–2025 17.5
1975–1980 28.5 2025–2030 16.6
1980–1985 27.7 2030–2035 16.0
1985–1990 27.4 2035–2040 15.5
1990–1995 24.2 2040–2045 15.0
1995–2000 22.2 2045–2050 14.6

Просечната светска стапка на наталитет била 18,1 раѓања на 1.000 вкупно население во 2021 година.[7] Стапката на смртност била 7,7 на 1.000 жители. Така, стапката на природен прираст била 1,6 проценти. Во 2012 година просечната светска стапка на наталитет била 19.611 според Светската банка[8] и 19.15 раѓања на 1.000 вкупно население според ЦИА,[9] во споредба со 20.09 на 1.000 вкупно население во 2007 година.[10]

Просекот за 2021 година од 18,1 раѓања на 1.000 вкупно население е еднаков на приближно 4,3 раѓања во секунда или околу 259 раѓања во минута во светот.[7]

Во политиката[уреди | уреди извор]

Плакат со негативни ефекти од недостатокот на семејно планирање и имањето премногу деца и доенчиња (Етиопија).

Стапката на наталитет е прашање на загриженост и политика за националните влади. Некои (вклучувајќи ги и оние од Италија и Малезија) се обидуваат да го зголемат наталитетот со финансиски стимулации или обезбедување услуги за поддршка на новите мајки. Спротивно на тоа, другите земји имаат политики за намалување на стапката на наталитет (на пример, политиката на едно дете на НР Кина, која била на сила од 1978 до 2015 година). Политиките за зголемување на суровата стапка на наталитет се познати како про-наталистички политики, а политиките за намалување на суровата стапка на наталитет се познати како антинаталистички политики. Неприсилните мерки како што се подобрените информации за контролата на раѓањето и нивната достапност постигнаа добри резултати во земји како Иран и Бангладеш.

Исто така, било разговарано за тоа дали носењето на жените во првите редови на развојните иницијативи ќе доведе до пад на наталитетот. Во некои земји, владините политики се насочиле на намалување на наталитетот преку подобрување на правата на жените, половото и репродуктивното здравје. Вообичаено, високите стапки на наталитет се поврзани со здравствени проблеми, низок животен век, низок животен стандард, низок општествен статус на жените и ниско ниво на образование. Теоријата за демографска транзиција постулира дека како земја претрпува економски развој и социјални промени нејзиниот раст на населението опаѓа, а наталитетот служи како показател.

На Светската конференција за населението во 1974 година во Букурешт, Романија, женските прашања привлекле значително внимание. Било разговарано за семејните програми, а 137 земји подготвиле акционен план за светското население. Како дел од дискусијата, многу земји ги прифатиле современите методи за контрола на раѓањето, како што се пилули за контрацепција и кондом, додека се спротивставиле на абортусот. Било разговарано за загриженоста на населението, како и за желбата да се вклучат жените во дискурсот; било договорено дека се потребни подобрувања во статусот на жените и иницијативи за одбрана на репродуктивното здравје и слобода, животната средина и одржливиот општествено-економски развој.

Стапките на наталитет кои се движат од 10 до 20 раѓања на 1.000 се сметаат за ниски, додека стапките од 40 до 50 раѓања на 1.000 се сметаат за високи.[11] Има проблеми поврзани со високиот наталитет, а може да има и проблеми поврзани со нискиот наталитет. Високите стапки на наталитет може да придонесат за неухранетост и гладување, да ги нагласат владините програми за благосостојба и семејните работи, и уште поважно да ја збере пренаселеноста за иднината и да ја зголеми човечката штета врз другите видови и живеалишта и уништувањето на животната средина. Дополнителни проблеми со кои се соочува една земја со висока стапка на наталитет се образование на се поголем број деца, создавање работни места за овие деца кога ќе влезат во работната сила и справување со влијанието врз животната средина на едно големо население. Ниските стапки на наталитет може да ја натераат владата да обезбеди соодветни системи за социјална помош и да ги стресе семејствата кои мора да ги издржуваат самите старци. Ќе има помалку помлади работоспособни луѓе кои можеби ќе бидат потребни за поддршка на стареењето на населението, доколку голем дел од постарите луѓе станат инвалиди и не можат да се грижат за себе.

Фактори кои влијаат на наталитетот[уреди | уреди извор]

Карта на Индекс на човековиот развој. Потемното е повисок индекс. Земјите со повисок ИЧР обично имаат пониска стапка на наталитет, познат како парадокс на плодност-приход.
Решавање на равенка за стапката на наталитетот во Македонија во 2021 година.

Постојат многу фактори кои комуницираат на сложени начини, кои влијаат на наталитетот на населението. Развиените земји имаат пониска стапка на наталитет од неразвиените земји (види Приход и плодност). Бројот на деца на родителот силно е во корелација со бројот на деца што на крајот ќе ги има секоја личност во следната генерација.[12] Фактори кои главно се поврзани со зголемена плодност вклучуваат религиозност,[13] намера да имаат деца,[14] и мајчинска поддршка.[15] Фактори кои главно се поврзани со намалена плодност вклучуваат богатство, образование,[16][17][18] учество на жените во трудот,[19] урбан престој,[20] интелигенција, зголемена женска возраст, права на жените, пристап до услуги за планирање на семејството и (до помал степен) зголемена машка возраст. Сепак, многу од овие фактори не се универзални и се разликуваат по регион и општествена класа. На пример, на светско ниво, религијата е во корелација со зголемената плодност.[21]

Репродуктивното здравје може да влијае и на стапката на наталитет, бидејќи нелекуваните инфекции може да доведат до проблеми со плодноста, како што може да се види во „појасот на неплодност“ - регион кој се протега низ средна Африка од Танзанија на исток до Габон на запад., и кој има пониска плодност од другите африкански региони.[22][23]

Законите за старателство над деца, кои ги засегаат родителските права на татковците врз нивните деца од раѓањето до завршувањето на старателството над децата на 18-годишна возраст, може да имаат влијание врз стапката на наталитет. Сојузните држави на Соединетите Држави се строги во спроведувањето на издршката имаат до 20 отсто помалку невенчани раѓања од државите кои се лабави да ги натераат невенчаните татковци да платат, откриле истражувачите. Згора на тоа, според резултатите, доколку сите 50 држави во Соединетите Држави постапеле барем толку добро во нивните напори за спроведување, како што државата била рангирана на петтото место од врвот, тоа ќе доведело до 20 отсто намалување на вонбрачните раѓања.[24]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Студии на случај
Списоци

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „World Birth rate – Demographics“. Indexmundi.com. Посетено на 2 ноември 2022.
 2. „Data - Population and Demographic Indicators“. econ.worldbank.org. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2017. Посетено на 2 ноември 2022.
 3. See "Fertility rates"; Economic Geography Glossary at University of Washington
 4. 4,0 4,1 „Birth rate, crude (per 1,000 people) | Data | Table“. Data.worldbank.org. Посетено на 2 ноември 2022.
 5. „birthrate: Definition from“. Answers.com. Посетено на 2 ноември 2022.
 6. „UNdata: Crude birth rate (per 1,000 population)“. UNdata. United Nations. 17 јуни 2019. Посетено на 2 ноември 2022.
 7. 7,0 7,1 „CIA World Factbook. (Search for 'People and Society')“. 2021.
 8. „Birth rate, crude (per 1,000 people) | Data“. Data.worldbank.org. Посетено на 2 ноември 2022.
 9. Staff (2012). „FIELD LISTING :: BIRTH RATE“. Central Intelligence Agency - The World Factbook. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 11 декември 2007. Посетено на 2 ноември 2022.
 10. Staff (6 декември 2007). „FIELD LISTING - BIRTH RATE“. Central Intelligence Agency - The World Factbook. Central Intelligence Agency. Архивирано од изворникот на 11 декември 2007. Посетено на 2 ноември 2022.
 11. „Fertility and Birth Rates“. Child Trends (англиски). 24 март 2015. Архивирано од изворникот на 26 мај 2016. Посетено на 2 ноември 2022.
 12. Murphy, Michael (2013). „Cross-National Patterns of Intergenerational Continuities in Childbearing in Developed Countries“. Biodemography and Social Biology. 59 (2): 101–126. doi:10.1080/19485565.2013.833779. ISSN 1948-5565. PMC 4160295. PMID 24215254.
 13. Hayford, S. R.; Morgan, S. P. (2008). „Religiosity and Fertility in the United States: The Role of Fertility Intentions“. Social Forces. 86 (3): 1163–1188. doi:10.1353/sof.0.0000. PMC 2723861. PMID 19672317.
 14. Lars Dommermuth; Jane Klobas; Trude Lappegård (2014). „Differences in childbearing by time frame of fertility intention. A study using survey and register data from Norway“. Part of the research project Family Dynamics, Fertility Choices and Family Policy (FAMDYN)
 15. Schaffnit, S. B.; Sear, R. (2014). „Wealth modifies relationships between kin and women's fertility in high-income countries“. Behavioral Ecology. 25 (4): 834–842. doi:10.1093/beheco/aru059. ISSN 1045-2249.
 16. Rai, Piyush Kant; Pareek, Sarla; Joshi, Hemlata (2013). „Regression Analysis of Collinear Data using r-k Class Estimator: Socio-Economic and Demographic Factors Affecting the Total Fertility Rate (TFR) in India“ (PDF). Journal of Data Science. 11. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-11-25. Посетено на 2022-11-02.
 17. Pradhan, Elina (24 ноември 2015). „Female Education and Childbearing: A Closer Look at the Data“. Investing in Health (англиски). Посетено на 2 ноември 2022.
 18. Lutz, Wolfgang; Goujon, Anne; Kebede, Endale (19 февруари 2019). „Stalls in Africa's fertility decline partly result from disruptions in female education“. Proceedings of the National Academy of Sciences (англиски). 116 (8): 2891–2896. Bibcode:2019PNAS..116.2891K. doi:10.1073/pnas.1717288116. ISSN 0027-8424. PMC 6386713. PMID 30718411.
 19. Bloom, David; Canning, David; Fink, Günther; Finlay, Jocelyn (2009). „Fertility, female labor force participation, and the demographic dividend“. Journal of Economic Growth. 14 (2): 79–101. doi:10.1007/s10887-009-9039-9.
 20. Sato, Yasuhiro (30 јули 2006), „Economic geography, fertility and migration“ (PDF), Journal of Urban Economics, Архивирано од изворникот (PDF) на 6 февруари 2016, Посетено на 2 ноември 2022
 21. „Eurostat - Tables, Graphs and Maps Interface (TGM) table“. Ec.europa.eu. 11 август 2016. Посетено на 2 ноември 2022.
 22. „WHO - Mother or nothing: the agony of infertility“. www.who.int. Архивирано од изворникот на 17 март 2014.
 23. Collet, M; Reniers, J; Frost, E; Gass, R; Yvert, F; Leclerc, A; Roth-Meyer, C; Ivanoff, B; Meheus, A (1988). „Infertility in Central Africa: infection is the cause“. Int J Gynaecol Obstet. 26 (3): 423–8. doi:10.1016/0020-7292(88)90340-2. PMID 2900173.
 24. „uwnews.org | Tough child support laws may deter single men from becoming fathers, study finds | University of Washington News and Information“. Архивирано од изворникот на 5 мај 2007. Посетено на 2 ноември 2022.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]