14 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија

14

четиринаесет
13 14 15
Редно: четиринаесетти
Делители: 1, 2, 7, 14
Факторизација:
Римски: XIV
Двоично: 1110
Осмеречно:
Шеснаесетеречно: E
Природен број   Список на природни броеви

14 (се чита: четиринаесет, разговорно: четрнаесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 13 а претходник на бројот 15.