1 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

1

еден
-2 -1 0 1 2 3 4
Реден број: прв
Делители: 1
Факторизација: 1
Римски броеви: I
Бинарно: 1
Октално: 1
Хексадецимално: 1
Природен број   Листа на природни броеви

1 (еден) е број и име на знакот 1. Тој е природен број што се јавува после бројот 0, и е претходник на бројот 2.


Табела на основни пресметки[уреди | уреди извор]

Множење 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 50 100 1000
1 \cdot x 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 50 100 1000
Делење 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
1 :\ x 1 0,5 0,\overline{3} 0,25 0,2 0,1\overline{6} 0,\overline{142857} 0,125 0,\overline{1} 0,1 0,\overline{0}\overline{9} 0,08\overline{3} 0,\overline{076923} 0,0\overline{714285} 0,0\overline{6}
x :\ 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Степенување 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 ^ x\, 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
x ^ 1\, 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20