72 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
← 71 72 73 →
Кардинално седумдесет и два
Редно ри
Факторизација
Делители 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, 36, 72
Грчка бројка ΟΒ´
Римска бројка LXXII
Двоично 10010002
Троично 22003
Четворно 10204
Петорно 2425
Шестрно 2006
Осмеречно 1108
Дванаесетеречно 10010002
Шеснаесетеречно 4816
Дваесетеречно 3C20
36-еречно 2036

72 (седумдесет и два) е број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 71 а претходник на бројот 73.