18 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија

18

осумнаесет
17 18 19
Редно: осумнаесетти
Делители: 1,2,3,6,9,18
Факторизација: 2 \cdpt 9
Римски: XVIII
Двоично: 10010
Осмеречно:
Шеснаесетеречно:
Природен број   Список на природни броеви

18 (осумнаесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 17 а претходник на бројот 19.