15 (број)

Од Википедија — слободната енциклопедија

15

петнаесет
14 15 16
Редно: петнаесетти
Делители: 1,3,5,15
Факторизација: 3 \cdot 5
Римски: XV
Двоично: 1111
Осмеречно:
Шеснаесетеречно: F
Природен број   Список на природни броеви

15 (петнаесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 14 а претходник на бројот 16.