Разговор за Википедија:Избрана слика/2008

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Види исто така избрани слики за 2007 година.
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Предлог за 47 седмица (17.11.2008 - 23.11.2008)[уреди извор]

Замок во Нагоја, Јапонија[уреди извор]

Nagoya Castle(Larger).jpg

Нагојскиот замок (名古屋城, Нагоја-џо) во Нагоја, Јапонија. Изграден е во 1525 година, уништен за време на Втората светска Војна и обновен во 1959 г.

За -- MacedonianBoy  Oui? 22:34, 9 ноември 2008 (UTC)

За --Raso mk (разговор) 23:44, 9 ноември 2008 (UTC)

За --Kiril Simeonovski (разговор) 23:47, 9 ноември 2008 (UTC)

За Andreina (разговор)

Предлог за 46 седмица (10.11.2008 - 16.11.2008)[уреди извор]

Јужноамерикански морски лавови[уреди извор]

Sea Lions Ushuaia.JPG

Јужноамерикански морски лавови (лат.Otaria flavescens) се одмараат на островот “La Isla de Los Lobos” во Каналот Бигл во близина на Аргентина.

За Andreina (разговор)

За -- MacedonianBoy  Oui? 09:28, 8 ноември 2008 (UTC)

За  --brest (разговор) 09:44, 8 ноември 2008 (UTC) Коментар  Да не прават и нешто друго освен што се одмараат?

За  --Кирил Симеоновски (разговор) 21:17, 9 ноември 2008 (UTC)

За  --Виолетова 23:45, 9 ноември 2008 (CET) Коментар  баш се слатки. една лекторска забелешка - оригинални латинични имиња (“La Isla de Los Lobos”) може да стојат само во заграда како некакво дообјаснување, инаку треба да се направи транскрипција - „Ла исла де лос лобос“...Одговори[одговори]

Предлог за 45 седмица (02.11.2008 - 08.11.2008)[уреди извор]

Смрека[уреди извор]

Smreka.jpg

Плодови на смрека (лат.: Juniperus communis), на падините на Водно веднаш под врвот Крстовар.

За  --brest (разговор) 23:03, 19 октомври 2008 (UTC) Коментар  Фотографијата е со висока резолуција. Прикажани се плодови на смрека во различна фаза на зреење на едно стебло. Фотографијата е направена на падините на Водно, веднаш под врвот Крстовар.

За  -- MacedonianBoy  Oui? 13:24, 20 октомври 2008 (UTC)

За  --Кирил Симеоновскиразговор 20:30, 20 октомври 2008 (UTC)

Банани[уреди извор]

Musa-sp3.1.jpg

Банани

Предлог за 44 седмица (27.10.2008 - 01.11.2008)[уреди извор]

Венеција[уреди извор]

Ponte di Rialto 2008.JPG

Поглед на Големиот канал во Венеција од мостот „Ријалто

За -- MacedonianBoy  Oui? 17:53, 8 октомври 2008 (UTC)
За  --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)
За --Kiril Simeonovski (разговор) 22:02, 9 октомври 2008 (UTC)
За -- Bloomwood (разговор)

Прелог слика за 43 седмица (20.10.2008 до 26.10.2008)[уреди извор]

Охридско Езеро[уреди извор]

align=center

Охридско Езеро

За  Bloomwood (разговор) 17:54, 7 октомври 2008 (UTC)
За  Andreina (разговор) 14:50, 8 октомври 2008 (UTC)
За -- MacedonianBoy  Oui? 17:53, 8 октомври 2008 (UTC)
За  --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)
За --Kiril Simeonovski (разговор) 22:02, 9 октомври 2008 (UTC)
За --Brainmachinewtf? 21:18, 11 октомври 2008 (UTC) Коментар  Оваа слика сега е достапна и во Заедничката ризница под наслов Lake Ohrid 2008 :) Навистина добра фотографија.
Коментар --Bloomwood (разговор)Баш ми е мило дека фотографијава ќе биде достапна на сите. Имам уште неколку вакви а дел од нив ги ставив во галеријата на слики на статијата Охридско Езеро.
Коментар  Ќе ги префрлам и тие во ризницата. Одлична работа се! --Brainmachinewtf? 12:13, 12 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 42 седмица (13.10.2008 - 19.10.2008)[уреди извор]

Дворог камелеон (Kinyongia fischeri multituberculatum)[уреди извор]

Chameleon - Tanzania - Usambara Mountains.jpg

Дворог камелеон (Kinyongia fischeri multituberculatum)

За  ----Boyan (разговор) 21:59, 28 септември 2008 (UTC)
За  --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)
За  -- MacedonianBoy  Oui? 22:15, 28 септември 2008 (UTC)
За  --Kiril Simeonovski (разговор) 09:18, 29 септември 2008 (UTC)
За  Bloomwood (разговор)
За  Andreina (разговор) 14:49, 8 октомври 2008 (UTC)
За  --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 41. седмица (06.10.2008 - 12.10.2008)[уреди извор]

Рашмор[уреди извор]

Mount Rushmore National Memorial.jpg

Скулптури (од лево кон десно) на Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон, Теодор Рузвелт и Абрахам Линколн на Рашмор во Јужна Дакота, САД

За  -- MacedonianBoy  Oui? 22:15, 28 септември 2008 (UTC)


Избрана 1/0/0 --Brainmachinewtf? 21:21, 11 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 40. седмица (29.09.2008 - 05.10.2008)[уреди извор]

Верверичка[уреди извор]

Eichhörnchen Düsseldorf Hofgarten edit.jpg

Црвена верверица

За  НБРМ11:33, 16 септември 2008 (UTC)
За  --Kiril Simeonovski 11:39, 16 септември 2008 (UTC)
За  Конечно и еден глодар на избрана слика! --Boyan 11:58, 16 септември 2008 (UTC)
За  --brest 12:08, 16 септември 2008 (UTC)

Избрана 4/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

Предлог за 39. седмица (22.09.2008 - 28.09.2008)[уреди извор]

Колосеум[уреди извор]

Colosseum in Rome-April 2007-1- copie 2B.jpg

Колосеум

За  НБРМ22:28, 14 септември 2008 (UTC)
За  --brest 12:08, 16 септември 2008 (UTC)

Избрана 2/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)


Предлог за 38. седмица (15.09.2008 - 21.09.2008)[уреди извор]

Тераси на оризови полиња во кинеската провинција Јунан[уреди извор]

Terrace field yunnan china denoised.jpg

Тераси на оризови полиња во кинеската провинција Јунан

За  --Brainmachinewtf? 06:46, 10 септември 2008 (UTC)
За  --brest 08:47, 10 септември 2008 (UTC)
За  НБРМ09:22, 10 септември 2008 (UTC) Коментар  Ко уметничко дело е, јако...
За  --Кирил Симеоновскиразговор 04:48, 11 септември 2008 (UTC) Коментар  Сликата е феноменална. Одамна ни беше потребно нешто со вакви живописни бои да ни ја разубави Главната страница.
За  Коментар  Планирав и јас да ја предложам сликава, само мислев да не одиме со кинески една по друга... --Црноризец 20:29, 14 септември 2008 (UTC)

Избрана 5/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

Предлог за 37. седмица (08.09.2008 - 14.09.2008)[уреди извор]

Археолошки локалитет Плаошник[уреди извор]

Plaosnik so iskopini.jpg

Поглед кон црквата Светите Климент и Пантелејмон и археолошкиот локалитет Плаошник во Охрид.

За  НБРМ22:26, 31 август 2008 (UTC)
Против  --brest 06:49, 1 септември 2008 (UTC) Коментар  слика со слична содржина беше скоро избрана.
Коментар  Брест е во право, сликава е речиси идентична на онаа од пред 2 недели. --Црноризец 22:01, 7 септември 2008 (UTC)
Против  --Brainmachinewtf? 06:46, 10 септември 2008 (UTC)

Не е избрана 1/2/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

Јангцекјанг[уреди извор]

Cn1202-03.jpg

Свиок на реката Јангцекјанг.

За  --brest 20:02, 2 септември 2008 (UTC) Коментар  интересно
За  --Црноризец 22:00, 7 септември 2008 (UTC)

Предлог за 36. седмица (01.09.2008 - 07.09.2008)[уреди извор]

Вевчански извори[уреди извор]

Vevcani1.jpg

Пејзаж на вевчанските извори во близина на селото Вевчани.

За  НБРМ22:04, 31 август 2008 (UTC)

Избрана 1/0/0

Предлог за 35. седмица (25.08.2008 - 31.08.2008)[уреди извор]

Свети Јован- Канео[уреди извор]

Kaneo i ezero.jpg

Црква "Свети Јован Богослов" - Канео во Охрид.

За --MacedonianBoy 13:33, 11 август 2008 (UTC)

Предлог за 34. седмица (18.08.2008- 24.08.2008)[уреди извор]

Брана Гратче[уреди извор]

Copy of daf 016.jpg

Вештачкото езеро формирано со браната Гратче во близина на градот Кочани.

За --MacedonianBoy 13:32, 11 август 2008 (UTC)

Предлог за 33. седмица (11.08.2008 - 17.08.2008)[уреди извор]

Плаошник[уреди извор]

Plaosnik i ezero.jpg

Црква Свети Климент Охридски- Плаошник

За  --MacedonianBoy 16:38, 4 август 2008 (UTC)
За --Raso mk 18:08, 4 август 2008 (UTC)
За  --Кирил Симеоновски 20:50, 8 август 2008 (UTC)

Предлог за 32. седмица (04.08.2008 - 10.08.2008)[уреди извор]

Национален стадион во Пекинг[уреди извор]

Bird's Nest stadium, May 2008.jpg

Националниот стадион во Пекинг е главното спортско здание на Олимписките игри во Пекинг.

За  --MacedonianBoy 23:01, 31 јули 2008 (UTC)

Предлог за 31. седмица (28.07.2008 - 03.08.2008)[уреди извор]

Македонска женска носија[уреди извор]

Податотека:Makedonka.jpg

Девојка облечена во традиционална македонска женска носија.

За  --MacedonianBoy 14:43, 28 јули 2008 (UTC) Коментар  Бидејќи нема предлог, еве една слика од мене.

Предлог за 30. седмица (21.07.2008 - 27.07.2008)[уреди извор]

Мохито[уреди извор]

Mojito.jpg

Мохито е кубански коктел, денес популарен ширум светот како летно освежување.

За  --Crnorizec 10:08, 15 јули 2008 (UTC) Коментар  Уште една актуелна фотографија.
За  --Виктор Јованоски 15:13, 18 јули 2008 (UTC) Коментар  Па дури имаме и статија.

Предлог за 29. седмица (14.07.2008 - 20.07.2008)[уреди извор]

Осамена куќа[уреди извор]

Lone House.jpg

Идилична сцена на осмамена куќа.

За  EfkoMKD 14:20, 7 јули 2008 (UTC) Коментар  Идилична сцена на осамена куќа, креирана користејќи блендер, компјутерски софтвер за 3Д графичка обработка. Коментар  Вака можеби некој ќе ја напише статијата за Блендер (софтвер), а и сликава е ..., нели?

Предлог за 28. седмица (07.07.2008 - 13.07.2008)[уреди извор]

Рубикова коцка[уреди извор]

align=center

Рубикова коцка.

За  --Brainmachinewtf? 02:26, 2 јули 2008 (UTC) Коментар  Планирам да напишам и статија за рубиковата коцка, интересен културен феномен е.

Предлог за 27. седмица (30.06.2008 - 06.07.2008)[уреди извор]

Риба лав[уреди извор]

align=center

Рибата лав (Pterois antennata) живее во тропските корални мориња и е отровна. Овој примерок е сликан во зоолошката градина Шенбрун во Виена.

За  --Crnorizec 14:13, 29 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 26. седмица (23.06.2008 - 29.06.2008)[уреди извор]

Гол протест[уреди извор]

align=center

Демонстрација во Барселона, Шпанија против убивањето на животни за производство на кожена облека (21 јануари 2006).

За --Brainmachinewtf? 12:56, 19 јуни 2008 (UTC)
За --Crnorizec 08:38, 20 јуни 2008 (UTC) Коментар  хмммммммммм...
За --MacedonianBoy 10:29, 20 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 25. седмица (16.06.2008 - 22.06.2008)[уреди извор]

Големото фоаје на Операта Гарние во Париз[уреди извор]

align=center

Големото фоаје на Операта Гарние во Париз.

За  --Crnorizec 21:29, 14 јуни 2008 (UTC)
За --Raso mk 21:38, 14 јуни 2008 (UTC) Коментар  Просто фасцинира
За --Brainmachinewtf? 22:25, 14 јуни 2008 (UTC) Коментар  О_О

Предлог за 24. седмица (09.06.2008 - 15.06.2008)[уреди извор]

Формула 1 - Хајдфелд и Розберг[уреди извор]

align=center

Ф1 2008 - Хајдфелд и Розберг на трката во Мелбурн, Австралија.

За  --Crnorizec 21:26, 8 јуни 2008 (UTC) Коментар  Навистина убава фотографија, а и со оглед на денешната трка...
За  --Raso mk 21:28, 8 јуни 2008 (UTC) Коментар  Во секој поглед!!!
За  --Brainmachinewtf? 21:42, 8 јуни 2008 (UTC)
За  --brest 21:51, 8 јуни 2008 (UTC)

Избрана 4/0/0 --brest 21:51, 8 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 23. седмица (01.06.2008 - 08.06.2008)[уреди извор]

Лох Ломонд[уреди извор]

align=center

Поглед кон езерото Лох Ломонд во Шкотска

За  --Brainmachinewtf? 01:33, 1 јуни 2008 (UTC) Коментар  Навистина убава фотографија.
За  --Crnorizec 18:59, 1 јуни 2008 (UTC)
За  --brest 20:09, 1 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 22. седмица (26.05.2008 - 01.06.2008)[уреди извор]

Споменик на народната револуција во Куманово[уреди извор]

align=center

Споменик на народната револуција во Куманово

Против --brest 08:08, 26 мај 2008 (UTC) Коментар  Предлогот е на Revizionist, од минатата седмица, но поради приговорот на Crnorizec беше тргната од поставеното место. Сликата нема некој уметнички квалитет за да се најде на главната страница. Исто така не гледам некој повод содржина на оваа тематика сега да се најде на главната страница.

Предлог за 20. седмица (12.05.2008 - 19.05.2008)[уреди извор]

Четиритактен мотор[уреди извор]

align=center

Четиритактен Ото-мотор. На сликата се прикажани четирите тактови: вшмукување, компресија, согорување и издув.

За --Crnorizec 00:21, 11 мај 2008 (UTC) Коментар  Коментар од предлагачот:
Против --brest 08:54, 11 мај 2008 (UTC), Коментар  види Главна страница / избрана мултимедијална содржина / 2007 / седмица 28, веќе била оваа мултимедијална содржина на насловната страница.--brest 08:54, 11 мај 2008 (UTC)

Предлог за 19. седмица (05.05.2008 - 12.05.2008)[уреди извор]

Мапа на Интернет[уреди извор]

align=center

Делумна мапа на Интернет сообраќајот со околу 40.000 јазли. Секоја точка претставува една IP адреса. Податоците за сообраќајот се од Опте.

За --Crnorizec 21:04, 4 мај 2008 (UTC) Коментар  Коментар од предлагачот: /
За --brest 14:27, 5 мај 2008 (UTC)-- Коментар  Добар избор.--brest 14:27, 5 мај 2008 (UTC)

Предлог за 18. седмица (28.04.2008 - 05.05.2008)[уреди извор]

Велигденски јајца[уреди извор]

align=center
Велигденски јајца

За  Коментар  Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е Велигден мој предлог е оваа слика.--Raso mk 22:13, 17 април 2008 (UTC)
За  Го повторувам предлогот од Raso mk. Веќе се изјаснив за следната недела. --Crnorizec 17:38, 21 април 2008 (UTC)
За  Добра слика и треба да се стави на главната страна!--MacedonianBoy 21:24, 22 април 2008 (UTC)
Воздржан  Inverted Pentagram.svg гитардемонInverted Pentagram.svg Коментар  Алес Гуте, ама мислам дека лани баш истата слика ја имавме за Велигден, или оломнани :)

Коментар  имаме ли начин да провериме дали била и лани? јас не можев да најдам таква страница. ако се повторува, сигурно можеме да најдеме и друга слична слика... --Crnorizec 21:25, 24 април 2008 (UTC)
Коментар  Според Главна страница / избрана слика / 2007 не е избрана за 2007 година. Пред 24 јуни 2007 година немаме избор на слики.:--brest 14:32, 5 мај 2008 (UTC)

Предлог за 17. седмица (21.04.2008 - 28.04.2008)[уреди извор]

Капитолинска волчица[уреди извор]

Капитолинска волчица
Капитолинска волчица е бронзена Етрурска фигура на волчица од 5. век п.н.е., која според легендите ги одгледала Ромул и Рем - основачите на Рим.

Коментар  Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е годишнина од основањето на Рим (традиционално), предлагам да ја ставиме оваа слика.
Воздржан  --brest 20:16, 17 април 2008 (UTC) Коментар  Предлогот има добар настан за повод и баш би било добро да се најде некоја слика на оваа тема на насловната страница во тој период, иако лично мене фотографијата не ми се допаѓа, бидејќи објектот кој го одбележува настанот се бори да стане централен покрај субјекти кои го набљудуваат првиот. А и фотографијата не е со најдобар квалитет од технички аспект (слаба резолуција). Би сугерирал да се избере нешто подобро.--brest 20:16, 17 април 2008 (UTC)
Коментар  Сега кога ја анализирам сликата подетално, гледам дека резолуцијата е ок, ама кога ќе се обработи со софтверот од википедија за да се сведе на бараната големина се губи на квалитет. А се чини дека волчицата била од вторстепено значење за фотографот. Мислам дека сепак треба да избереме друга слика.--brest 22:04, 17 април 2008 (UTC)

Велигденски јајца[уреди извор]

align=center
Велигденски јајца

Коментар  Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е Велигден мој предлог е оваа слика.--Raso mk 22:13, 17 април 2008 (UTC)

Ритуално пред-Велигденско распнување на крст[уреди извор]

Crucifixion in San Fernando, Pampanga, Philippines, easter 2006, p-ad20060414-12h54m52s-r.jpg
Ритуално пред-Велигденско распнување на крст, Филипини 2006.

За  Коментар  Коментар од предлагачот: Заборавив на Велигден... А оваа недела да одиме со ваква (откачена) слика, а следната со јајцата? --Crnorizec 09:47, 20 април 2008 (UTC)
За  Бидејќи оваа недела е распнат Исус Христос, подобро да одиме со крстовите, а следната со јајцата. --Raso mk 10:10, 20 април 2008 (UTC)

Jesus Carrying the Cross, El Greco[уреди извор]

Christ Carrying the Cross 1580.jpg
Jesus Carrying the Cross, El Greco, 1580..

За  --brest 10:21, 20 април 2008 (UTC) Коментар  Поводот е добар и од предложените можеби најдобар. Предлагам да се погледне следнава сликa, како мој предлог за можна замена за веќе предложената слика.
Воздржан  Коментар  Баш од него!? Мислам дека со тоа име конјуктурата во моментов му е доста ниска за во МК... :-) --Crnorizec 14:07, 20 април 2008 (UTC)
Коментар  Уметност си е уметност, не би требало да познава никави граници. Барем не за мене.--brest 16:17, 20 април 2008 (UTC)
Коментар  Исто така и индивидуалните човечки права. Но, за жал...
Коментар  Ел Греко (1541-1614) бил/е уметник со светска слава, кој што го потенцирал своето грчко потекло. Е сега каква врска имаат индивидуалните човекови права (чии?) со Ел Греко? Што човекот направил или не направил за да ги загрози тие нечии права?--brest 05:23, 22 април 2008 (UTC)
Коментар Кога ќе изберат грците слика од Личеновски на нивната главна страница? Моите индивидуални и нашите колективни човечки права се засегнати од народот чиј потомок е тој. Не дека чоекот има врска со ова денес, ама шо па баш него да го "славиме" на нашата страница? --Crnorizec 01:10, 23 април 2008 (UTC)
Коментар  Ова веќе ги поминува границите на културен разговор. Би ви препорачал вашите чувства на омраза кои ги демонстрирате тука да ги практикувате на друго место бидејќи постојат принципи и правила на википедија кои директно се косат со вашите ставови.--brest 06:55, 23 април 2008 (UTC)
Коментар  Би Ве упатил на "правилата на википедија" на овие страници кајшто цвета геноцид и фашизам: http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonia_naming_dispute, http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonian_language_naming_dispute, http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:NikoSilver, и многу други што (се надевам) и сами ќе ги најдете ако се заинтересирате. За жал, не знам грчки за да Ве упатам на (веројатно) уште порадикални примери на грчката Википедија. Секоја нација си има своја идеологија-образование-патриотизам и систем низ кој тие концепти ги промовира, и нема ништо непринципиелно во тоа. Инаку не би постоеле нациите, нели? Би имало само луѓе... --Crnorizec 23:24, 23 април 2008 (UTC)
За  Дефинитивно оваа слика за оваа недела.Воскернувањето на Исус да го почитуваме оваа недела а наредната може таа со јајцата.--MacedonianBoy 18:26, 20 април 2008 (UTC)
За  Ем уметност, ем религија--Raso mk 23:30, 20 април 2008 (UTC)

Предлог за 16. седмица (14.04.2008 - 21.04.2008)[уреди извор]

Божилак[уреди извор]

Божилак
Божилак или виножито се појавува како резултат на рефракција на сончевата светлина низ водени капки, обично после дожд.

Коментар од предлагачот: - vinozito vinozito baba veli zunica , vinozito na nebo i sapunica