Блендер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Блендер

Блендер — кујнски и лабораториски апарат што се користи за мешање или емулзирање на храна и други супстанции, цврсти материи со течна храна и мелење на некоја храна. Стационарнната мешалка се состои од сад за мешалка со ротирачки метален нож на дното, напојуван од електричен мотор во основата. Некои моќни модели исто така може да го скршат мразот.

Блендерот има метално или пластично сечило со ножеви што се ставаат во садот. Ако тоје од пластика, блендер е поевтин. Но пластичниот блендер не може да се користи за топли производи. За овие намени се бара блендер со метален нож.

Различните мешалки имаат различни функции и одлики, но тестирањето на производот покажува дека многу мешалки, дури и помалку скапи, се корисни за задоволување на многу потреби на потрошувачите. Одлики кои потрошувачите ги земаат при купувањето на мешалка вклучуваат следново:

  • големи видливи мерења
  • леснотија на користење
  • низок шум за време на употреба
  • моќност (обично 300-1000 вати)
  • леснотија на чистење
  • опција за брзо „пулс“ мешање