Прејди на содржината

Разговор со корисник:Raso mk

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Архиви
1 2 3 4 5 6 7 8 9


Домичка
(mk · en · es)
Муабет

Следни проекти

Мои статии

Песок

Придонеси


Пиши ми на мејлче тука


Здраво Рашо,

пишувам во врска со биографијата на отец Методиј од Ваалам. Треба да се направи корекција на родното место. Тој е роден во с. Блатец, Виничко, а не во село Бањане. Те замолувам доколку можеш да направиш исправка.

Поздрав.

Оралиште

[уреди извор]

Здраво. Дали не знаеш нешто за некое полошко село Оралиште? (Мико сум илегалец :). --194.141.35.2 (разговор) 11:15, 10 февруари 2015 (CET)[одговори]

Види Мико. Од околу 25 села во полошко што се изчезнати, Оралиште не се споменува. Од Оралиште има само археолошки локалитет во Лазарополе. Локалитетот е некропола на населбата, што значи не може да биде некоја стара населба. Треба да се провери и во марвовско-реканскиот крај, бидејжи некогаш и тие села се сместуваат во полошко.--Р ашо 12:32, 10 февруари 2015 (CET)[одговори]
Во К’нчов е [1], мегу Брвеница и Ломница. Още един извор имам за него - еден ополченец од МОО е од Оралиште. И овде, но то може да е по К’нчов. Ништо - благодарам. --Мико (разговор) 17:07, 10 февруари 2015 (CET)[одговори]
Искрено никогаш не сум слушнал за такво нешто. Јас сум од таму, и добро ми е проучен тренот, но вакво не сум слушнал. Плус тоа Канчов и не е така одамна, за барем и постарите да не знаат. Сепак ќе барам и понатака.--Р ашо 20:02, 10 февруари 2015 (CET)[одговори]

И пак јас - овде един тетовски паша - Rexhep Pasha Kallkandelen, е од селото Бал (katundit Ball). Кое ли е? --Мико (разговор) 06:38, 12 февруари 2015 (CET)[одговори]

И такво село нема. Да не се мисли на Балин Дол??? гостиварско? Или едноставно е село во Албанија. Проблемот со Албанците во Тетово е што сите до еден се доселени од Албанија (крај на 17, 18 и 19 век) и Косово (20 и 21 век), па може да е и некое село од таму. --Р ашо 14:26, 12 февруари 2015 (CET)[одговори]

А Житолуп, Велешко дали можеме да го лоцираме некаде? Близо било до устието на Црна. Некаква битка имало през Првата СВ.--Мико (разговор) 17:48, 24 март 2015 (CET)[одговори]

На едно место најдов дека е тука некаде (https://www.google.de/maps/place/41%C2%B027'14.0%22N+21%C2%B047'36.6%22E/@41.453893,21.793499,503m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0), ама далеку е од било какво устие на Црна во Вардар.
Најдов и во Книгата на Војислав Радованови, Тиквеш и Раец на стр. 239 каде се вели: „Житолуп у Тајци припадао како чифлик Тошевцима из Прилепа. Ови нису хтели да следују бугарској пропаганди, стога им око 1900 година, комити поруше село, а чифчије растерају.“
На страна 500 вели, на четврт час низ селската река во Фариш се наоѓа порушеното село Житолуп.
Значи дефинитивно не се мисли на устието на црна, туку на селската река во Фариш која се влева во Црна.
Се поменува уште еднаш на стр.231 дека селото било нападното од Арнаутски банди и дека еден дел од селаните пребегале у Мрзен Ореовец, но селото сепак продолжило да опстојува.--Р ашо 10:17, 25 март 2015 (CET)[одговори]
Браво. Благодарско. Жив и здрав. А од мене - bg:Тетовски пашалък по Селищев и сите паши. :) --Мико (разговор) 16:13, 25 март 2015 (CET)[одговори]

Здраво. Овде пишувам bg:Данаил Несторов и во изворот пишува В Гостиварско работи в селата Галата, Върбица, Турчане, Баница, Горно Еловци, Милетино, където изработва иконите и фреските, Тумчевище, Таймище и в манастира в Симница „Свети Симеон“. В Тетовско работи в селата Сакинци [мислам да е Саракинци?], Вълковия, Едуерци, Бървеница, Жилче и в манастира „Свети Атанасий“. И да те прашам - (1) кое е ово Врбица и (2) дали нема да можеш да ми ги кажеш имињата на црквите во овие села, ако ги знаеш. Благодарам. --Мико (разговор) 15:55, 8 мај 2015 (CEST)[одговори]

Здрасти. Баш убаво, ама уводот не ти е точен. Пишува бугарски зограф, а не е. :) Освен едно Врбица нема друго во Македонија. Ако е гостиварско сигурно се работи за Врбен. Нема друго слично правослвано во близина. Да црквите ги знам скоро сите. Дел од нив ги нема од тоа време (рушени се и обновени во поново време), а дел на пример се во села каде има по преку три цркви, па не може да се знае која е.--Р ашо 17:48, 8 мај 2015 (CEST)[одговори]
Дај овие коишто имаат една црква, ако ги знаеш. Види и Работи и в селата Дух (ово е Дуф), Ново село, Митровски кръсти и Сушица в Гостиварско - Павел Гегов е овој. --Мико (разговор) 16:06, 10 мај 2015 (CEST)[одговори]
Мислам дека сите цркви од овие села имаат статии на мк вики. Што да видам за Дуф, Ново Село и другите?--Р ашо 21:12, 10 мај 2015 (CEST)[одговори]
А, не знаех. За Дуф и другите исто за имињата на црквите им. Ке започнам да ги пишувам и, ако некоја ја нема, ке те прашам. --Мико (разговор) 14:53, 11 мај 2015 (CEST)[одговори]

Кратовски парохии

[уреди извор]

Здраво Рашо, јас започнав да ги уредувам статиите од Кратовско, каде бевме во рамките на третата Викиекспедиција, па вчера почнав да ги уредувам статиите за црквите, па сакав да те прашам дали знаеш како е поделено на парохии, бидејќи на интернет не можам баш да најдам, бидејќи на страницата на Кумановско-осоговската епархија нема ништо. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 22:23, 12 јуни 2015 (CEST)[одговори]

Здраво. За жал таа е една од ретките општини во Македонија каде нема информации за парохиите ама баш никаде. Јас и лично сум им пишал мејл на КОА за некакви информации но немаше одговор. Знам дека само постои Кратовско архиерејско намесништво и тука се црквите од сите кратовски села. За парохии, незнам. Ќе пробам пак да ги исконтактирам. Позз--Р ашо 13:17, 13 јуни 2015 (CEST)[одговори]
Да, и јас истото се зачудив, па си реков тебе да те прашам, бидејќи си поупатен во тематиката. Инаку да, и јас наидов на Кратовското архиерејско намесништво, но мислам дека реално е да има и повеќе парохии. Се надевам овој пат ќе ти одговорат. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 17:48, 13 јуни 2015 (CEST)[одговори]

Да,мора да има, бидејќи намесништвото е составено од парохии. --Р ашо 18:23, 13 јуни 2015 (CEST)[одговори]

Ефиловци

[уреди извор]

Некое слично кичевско село да знаеш? Копаничарите Филиповци от Осој работеле во него. --Мико (разговор) 19:12, 22 септември 2015 (CEST)[одговори]

Сум слушнал за Ериновци. Постоело и некое дервеџинско село Евловец. Најдобро е да се најде книгата на Јован Трифуновски - Iščezla seoska naselja Kičevske kotline .--Р ашо 19:50, 22 септември 2015 (CEST)[одговори]
Ериновци - може, браво. Евловец е Ехлоец. --Мико (разговор) 20:02, 22 септември 2015 (CEST)[одговори]


Награди

[уреди извор]

Извини Raso, што е причината за одбивањето на моите промени во наградите „11 Октомври“ и „Св. Климент Охридски“ - заради тоа што ставив нов навод, тоа ли е прекршокот? ГП (разговор)

Здраво. Наводите се нешто што треба да потврдат, а не да звучат претенциозно. btw самиот артикл на наведениот весник не е НГТ. Позз--Р ашо 17:00, 13 декември 2015 (CET)[одговори]

Наградени сте!

[уреди извор]
Заслуги за Македонија
За Македонија! Проф. д-р Игор Јанев (разговор) 23:27, 11 февруари 2016 (CET)[одговори]

Одбивање на промени за Димитар Благоев

[уреди извор]

Извини Raso, што е причината за одбивањето на моите промени во статиjта за Димитар Благоев? Strumski (разговор) 12:36, 5 април 2016 (CEST)[одговори]

Отфрлен беше дел од реченица/цитат, кој е ирелевантен во текстот, односно не укажува зошто е тоа важно во статијата. Позз--Р ашо 13:06, 5 април 2016 (CEST)[одговори]

"Роден сум во фамозното македонско село Загоричани, Костурско." Аз сум додал следващата реченица от текстот: "Ова е чисто бугарско село", ти таа реченица си га избришал. Како е ирелевантна, молим те кажи. Оооо сетих се. Ирелевантна е оти Благоев вели дека родното му село било бугарско. Цензура, Рашко? Во коj век живеем??? Strumski (разговор) 08:26, 6 април 2016 (CEST)[одговори]

Следејќи ја бугарската википедија, па мислам не во кој век , него дали е тоа Северна Кореја или што е.--Р ашо 15:43, 6 април 2016 (CEST)[одговори]

Гледам се фати за последното ми изречение, а за првото кое е по-важно - малчиш. Бидеjки и jаз сум македонец (пирински), ке разбериш дека вашите србомански финти каj нас не одат. Та пак да те прашам - зашо бришеш вториот дел на цитата за селото Загоричани?Strumski (разговор) 17:22, 6 април 2016 (CEST)[одговори]

Следниот пат ако се обидеш да ми пишеш на оваа страница или пак се обидеш некаде на друго место да ме навредиш, јас лично ќе те блокирам, и тоа не времено, туку трајно--Р ашо 18:23, 6 април 2016 (CEST)[одговори]

Добре бе Рашка, место да се обиждаш просто ми отговори на прашането от кое бегаш цело време - защо ми бришеш промените во статиа за Димитар Благоев??? Ова те прашам веке трети пат, ти секоj пат темата мениш па сакаш да блокираш. Просто отговори на прашането и ако има проблем со промените во статиjта за Благоев, даj да ги дискутираме!

Одговорено ти е уште во првиот одговор. Или не разбираш или сакаш да тролуваш. --Р ашо 19:44, 6 април 2016 (CEST)[одговори]
Рашка, трола си ти, со твоjто противене да ми отговориш на прашането 4 пати веке. Во моите промени во статиата на Димитар Благоев имах ставено и 3 негови книги. Ти и них си избришал. Обиасни ми, молим те, како книгите на Димитар Благоев са "ирелевантни" кон статиата за ...Димитар Благоев?!
Strumski (разговор) 07:23, 7 април 2016 (CEST)[одговори]

Шаблони

[уреди извор]

Здраво Рашо, како најупатен во правење шаблони, гледам дека си почнал да правиш за црквите во повеќе општини, па бидејќи има доста цркви во општините Илинден и Зелениково, би те замолил да направиш и за нив. Сношти зборевме со @Ehrlich91: колку се корисни и добри за прегледност и подобро упатување, па ќе треба мала обука да ни направиш за правење шаблони за да ги ставаме во статии од различни предметни области на истражување. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 07:45, 7 април 2016 (CEST)[одговори]

Здраво. До вечер ќе биде ;) --Р ашо 09:01, 7 април 2016 (CEST)[одговори]
Ете @Македонец: речено сторено. Ги имаш и Зелениково и Илинден :) --Р ашо 23:23, 7 април 2016 (CEST) P.S. Еве уште еден гратис Петровец[одговори]

RE:Фотолов@Струмица

[уреди извор]

Здраво и од мене, Рашо. Мило ми е што ти се допаѓаат сликите. Во врска со категориите, деновите ќе ги средам и доколку имам проблеми со категоризирање, ќе ти пишам. Фала на советот и поздрав--Тиверополник 13:10, 13 април 2016 (CEST)

Здраво Рашо, започнав да средувам, само неможам да ги избришам старите категории--Тиверополник 22:33, 13 април 2016 (CEST)
Ок, поздрав уште еднаш--Тиверополник 11:19, 14 април 2016 (CEST)

СИЕ Пролет 2016

[уреди извор]

Здраво, веќе неколку недели трае меѓународниот натпревар „СИЕ Пролет 2016“, во кој земјите од Средна и Источна Европа пишуваат едни за други. Доколку сакаш да се вклучиш во овој интересен натпревар, впиши го твоето корисничко име во списокот и можеш да одбереш една од многуте статии во издвоените списоци по земја. Натпреварот трае до 31 мај, а за првите тројца ќе бидат обезбедени материјали/книги/енциклопедии. Доколку имате некои прашања, контактирајте го корисникот Ehrlich91. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:05, 25 април 2016 (CEST)[одговори]

Здраво Рашо, јас ги средив сликите од нашата експедиција во Конче и ги ставив во статијата за Ињевско-конечка парохија, а воедно и додадов цркви кои ги најдовме, а ги немаше во списокот, па сега останува да побарам од тебе да ни средиш еден шаблон за Цркви во Општина Конче :) --Ehrlich91 (разговор) 16:07, 3 мај 2016 (CEST)[одговори]

Ќе средам--Р ашо 14:37, 4 мај 2016 (CEST)[одговори]

Ок Средено и вметнато --Р ашо 19:38, 4 мај 2016 (CEST)[одговори]

Здраво Рашо, јас викендов за празников бев натаму во Радовишко со точак натаму па ги сликав црквите во Покрајчево, Подареш, Ораовица и црквата и прекрасниот манастир Св. Ѓорѓи во кој спиевме над селото, Раклиш, па да те известам да средиш таму да ги категоризираш по име, парохија, епархија. Види исто и за црквата Св.Ѓорѓија крај портата во Вевчани, само што ја прикачив, ама нема посебна категорија за неа. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:45, 4 мај 2016 (CEST)[одговори]

Супер. Ќе средам, а за црквата во Вевчани има категорија. Јас ја имам исто така сликано :) --Р ашо 14:49, 4 мај 2016 (CEST)[одговори]

Participate in the Ibero-American Culture Challenge!

[уреди извор]

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (разговор) 16:26, 10 мај 2016 (CEST)[одговори]

Прашање

[уреди извор]

Здраво Рашо, како си? Имам едно прашање? Дали е можно од commons да се симнат поголем број на слики одеднаш. Пробав да направам книга како пдф. но не ми успева. Станува збор за фотоловот од Струмица, сакам да ги имам на компјутер, а сум ги избришал. Поздрав--Тиверополник 20:13, 24 мај 2016 (CEST)

Здраво. Еве тука !!!!. Првата апликација Imker е многу добра. Треба да се инсталира. Инаку нема друг начин (барем јас незнам за друг).--Р ашо 20:31, 24 мај 2016 (CEST)[одговори]
Вечно сум ти должен :) Благодарам и поздрав--Тиверополник 20:41, 24 мај 2016 (CEST)

Здраво, Рашо - Димче Јанко и Димитри Јанков са един човек. --Мико (разговор) 20:06, 14 ноември 2016 (CET)[одговори]

Ок Средено--Р ашо 09:48, 15 ноември 2016 (CET)[одговори]

Шаблон:Вики клуб статија

[уреди извор]

Здраво Рашо. Го предложив шаблонот за брзо бришење поради тоа што правило е да ги обележуваме статиите кои по својот квалитет се издвојуваат од останатите на целиот проект или во конкретни тематски области (пр. избрана или добра статија), но не и јавно да ставаме до знаење дека статијата била дел од конкретна иницијатива за збогатување на Википедија. Во случај да мислиш дека шаблонот е погоден за полесно категоризирање на уредуваните статии, мислам дека најдобро решение е истите да бидат додадени во табела на самата проектна страница (пр. ВикиПроект Економски факултет 2013-14). Се мислам дали воопшто да се додава и шаблон на страницата за разговор, бидејќи шаблоните кои обично ги додаваме под основниот шаблон СЗР имаат за цел да ја поврзат статијата со конкретен тематски проект (пр. ВПМ со ВикиПроект Македонија, ВПГ со ВикиПроект Географија итн.). Сепак, нема да земам да ги отстранам нетематските шаблони на страницата за разговор, бидејќи е добро на таа тема да има дискусија целата заедница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:10, 7 декември 2016 (CET)[одговори]

Здраво Кире и Рашо.
На самата проектна страница нема да ги додаваме статиите, непотребно е, туку само корисничките имиња на учесниците, преку кои може да се провери кој колку сработил. Сите новосоздадени статии од членовите ги имаме на проектната страница на Outreach, и од таму ги следиме. Идејата е овде да имаме категорија, на пример, во која ќе може да се следат новосоздадените статии преку мк.вики, затоа го создадов шаблонот за страницата на разговор - Вики клуб. Но во списокот се појавуваат само страниците за разговор, а не самите статии, па го замолив Рашо да помогне. Доколку не е пракса самата страница (статија) да се обележи (не можам да се сетам за друг пример освен тие што ги наброја Кире), не е проблем да остане само шаблонот на страницата за разговор. Поздрав - Виолетова (разговор) 11:45, 7 декември 2016 (CET)[одговори]
Здраво Жане. Јас сум согласен дека е добро да ги имаме тие статии во посебна категорија за потоа да може полесно да ги следиме ако се јави потреба за нивно средување, но мислам дека не менува многу дали во таа категорија ќе ги имаме самите статии или нивните страници за разговор. Малку го потсредив шаблонот Вики Клуб да може автоматски да ги категоризира сите страници за разговор и сега во категоријата го имаме самиот шаблон и сите страници за разговор на новосоздадените статии. Во случај да се подобруваат постоечки статии, згодно е да се направи сличен шаблон кој би категоризирал страниците за разговор со подобрените статии во категорија „Подобрени статии од проектот Вики Клубови“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 7 декември 2016 (CET)[одговори]
Да, веќе има проширени постоечки статии (јас би го користела тој израз, сепак). Благодарам за помошта. Поздрав -Виолетова (разговор) 13:18, 7 декември 2016 (CET)[одговори]

Шаблонот за самокатегоризирање го создадов по примерот на постоечкиот за нобеловците. Ова не е ништо ново, сме имале и за проектите археологија и слични на него. Е сега незнам зошто би било проблем ако се обележани сека се создадени по некоја иницијатива. Слично е и со шаблонот „превод од друга вики“. Плус тоа вметнатиот шаблон е скоро невидлив за обичните корисници. Поентата ми беше да се појавуваат статиите, а не страниците за разговор. Но ако се одлучи само за страниците за разговор, немам ништо против. Ако и името на категоријата е спорно, нека се преименува и поинаку. Предложете--Р ашо 13:56, 7 декември 2016 (CET)[одговори]

Бурлово

[уреди извор]

Некое гевгелиско село Бурлово дали знаеш? --Мико (разговор) 14:32, 9 декември 2016 (CET)[одговори]

Не сум слушнал до сега. Но според изворите треба да е покрај железничка пруга, нели?--Р ашо 19:02, 13 декември 2016 (CET)[одговори]
Не - от Милетково през Бурлово до Серменин е имало железен път - значи е било некъде между Милетково и Серменин. Благодарим. --Мико (разговор) 21:11, 13 декември 2016 (CET)[одговори]

И още нещо покрай гевгелийските села - гледам на Ризницата си направил Category:Banja (Demir Kapija) - нема такова демиркапийско село Баня, това е самият град Демир Капия. --Мико (разговор) 09:15, 18 јануари 2017 (CET)[одговори]

И още едно нещо, ако можеш да помогнеш . В тая статистика [2], на втората страница има едно положко село Граца (между Сенокос и Неготин). Кое ли е? Градец? Или некое друго? А после - Жеровница (нито торбешката, нито косовската) и Радујевце? После гостиварско Папрат (между Печково и Дуф)--Мико (разговор) 13:02, 18 јануари 2017 (CET)[одговори]

@Мико: види вака. Пред да ја отворам категоријата за Бања имав неколкудневна дискусија со луѓе од Демир Капија, се разбира покрај истражувањето со материјали. Селото Бања постеоло и се наоѓало маклу северозападно од денешната Демир Капија. Имало и своја црква, Св. Ататнасиј, која подоцна била рушена и на нејзино место била исградена денешната св. Богородица по желба на српската кралица да биде слична со кралската црква во Опленац, Србија. Селото срада од зенјотресот, па населението е преселено кај тогашната жел. станица која се викала Демир Капија. Фактички од тогаш Демир Капија е основана. Додека местото каде е селото Бања било одемено и споено со кралските лозови насади. Значи не се работи ни за иста територија. Фактички ова е село, кое е збришано подоцна, а не преименувано.
Ааа - ясно, ок. Ние сме в грешка - ще го оправим. --Мико (разговор) 15:50, 19 јануари 2017 (CET)[одговори]
А за селата во Полог, Граца мора да е Градец. Жеровница ако не е торбешката да не е Жеровјане со Радиовце до него напишано како Радујевце? Папрат, незнам. Позз--Р ашо 15:41, 19 јануари 2017 (CET)[одговори]
Хахаха - Радуевце верно е твоето, как не се сетих - благодарим много :). --Мико (разговор) 15:50, 19 јануари 2017 (CET)[одговори]
E да, моето е :) --Р ашо 16:16, 19 јануари 2017 (CET) btw, ја имаш оваа:[3]?[одговори]
Да - видех го. Не съм стигнал до него. Ако ти почнеш - че вървим по тебе :)... --Мико (разговор) 18:29, 19 јануари 2017 (CET)[одговори]

Преиспитување администраторски статус

[уреди извор]

Здраво Рашо. Отворив гласање за преиспитување администраторски статус на тројца неактивни админи на селската чешма, па бујрум ако имаш мислење или коментар. Поздрав.--Retrohead (разговор) 20:42, 30 јануари 2017 (CET)[одговори]

Здраво. Абе, Борис Трајковски во Струмица или во Муртино е роден? --Мико (разговор) 14:54, 16 јуни 2017 (CEST)[одговори]

(page stalker) Мико, според официјалната биографија на веб страницата на претседателот на РМ, Борис Трајковски е роден во селото Моноспитово, Струмичко. Родителите на претседателот Трајковски имаат потекло од струмичкото село Муртино, исто како и родителите на премиерот Зоран Заев. Поздрав.--Retrohead (разговор) 15:48, 16 јуни 2017 (CEST)[одговори]

Браво. Благодарим. --Мико (разговор) 15:55, 16 јуни 2017 (CEST)[одговори]

Ете веќе ти одговориле. Што направи со Кристина Петкова? Најде ли некој податок?--Р ашо 17:26, 16 јуни 2017 (CEST)[одговори]
Не - нищо, съжалявам. Некой куриозитет е тая жена просто. А кажи ми ти, молим те, кое е по-нормално "тетовец/тетовци" или "тетовчанец/тетовчани"? И кай вас и кай нас е Тетовци, а гледам на повече места е тетовчани? --Мико (разговор) 08:09, 27 јуни 2017 (CEST)[одговори]
Види Мико, некои викаат така, некои онака, ама јас служам и со овој речник. Позз--Р ашо 20:56, 28 јуни 2017 (CEST)[одговори]

Тетовско питанье

[уреди извор]

Зачуваниот камен мост во Тетово [4] е овде [5], нели? И на сайтот на општината пишува Мост на топџиите [6] - има ли некое друго по популарно име? Благодарам. --Мико (разговор) 21:40, 10 јули 2017 (CEST)[одговори]

Да. Тој е. Незнам за други имиња.--Р ашо 12:05, 12 јули 2017 (CEST)[одговори]

И горниот мост (урнатиот во 70-те) како му е името - Мост на Казазите, на Кавазите или на Каазите (и трите ги наjдов)? --Мико (разговор) 22:07, 10 јули 2017 (CEST)[одговори]

Незнам како се викал :( --Р ашо 12:05, 12 јули 2017 (CEST)[одговори]

И уште - амамот гледам има име Хуршиде амам, ама дали е популарно или Тетовски амам е по нормално? --Мико (разговор) 22:02, 10 јули 2017 (CEST)[одговори]

Го знам само како Тетовски амам, искрено тоа Хуршиде не сум го слушнал--Р ашо 12:05, 12 јули 2017 (CEST)[одговори]

Благодарам за сите.--Мико (разговор) 15:17, 12 јули 2017 (CEST)[одговори]

Берово

[уреди извор]

Здраво, Рашо. Дали оваа слика [7] е на оваа куќа [8]? --Алиса Селезньова (разговор) 14:04, 28 септември 2017 (CEST)[одговори]

Здраво. Искрено не се сеќавам веќе, но според сликите што ги споредив, мислам дека не е. На мојата слика има објекти околу куќата, а на таа од страната на општината нема. --Р ашо 14:58, 28 септември 2017 (CEST)[одговори]

Постер

[уреди извор]

Драги Raso mk! може ли да најдете постер на филмот Херој (филм од 1983)? Ти благодарам! --178.71.222.15 (разговор) 20:35, 27 октомври 2017 (CEST)[одговори]

Ок Готово --Р ашо 21:08, 27 октомври 2017 (CEST)[одговори]

Драги Raso mk! Може ли да најдете постер на филмот Браќа (филм од 2015), каде што е прикажано само Џеки Шроф? Ти благодарам! --95.55.107.234 (разговор) 15:35, 31 октомври 2017 (CET)[одговори]

Освен овој, незнам за друг. --Р ашо 15:53, 31 октомври 2017 (CET)[одговори]

Цркви во Кавадаречко архијерејско намесништво

[уреди извор]

Здраво Рашо. Ме радува што деновиве си доста активен во врска со уредувањето статии за парохии и цркви. Пред малку го забележав твојот план за уредување на статии во Кавадаречкото архијерејско намесништво, па сакам да те известам дека последната викиекспедиција ја одржавме токму во Општина Кавадарци и притоа успеавме да сликаме голем број цркви и да откриеме некои нови кои не се споменуваа на многу места. Јас во скоро време планирам да ги подигнам овие фотографии на Ризницата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:04, 1 ноември 2017 (CET)[одговори]

Здр. Ќе биде и тоа....Но морам да побрзам и со пелагониските парохии, бидејќи почнаа да изчезнуваат од веб страната на Преспанско-пелагониската епархија. Среќа што ги имав двете кривогаштански некаде на страна. Еве веќе на веб ги нема.--Рашо 15:13, 1 ноември 2017 (CET)[одговори]

1000 статии што секоја Википедија мора да ги има

[уреди извор]

Здраво, во текот на од 5 февруари до 4 март ќе се уредувачки натпревар со цел создавање и подобрување на статии на тема „1000 статии што секоја Википедија мора да ги има“. Според овој критериум, македонската Википедија се наоѓа на 37. место и целта на натпреварот е да го подигнеме квалитетот на нашата Википедија, создавајќи и подобрувајќи статии кои се оценети како неопходни од целокупната заедница. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:54, 31 јануари 2018 (CET)[одговори]

Здраво Рашо, фрлајќи прв поглед на твојата страница можам да заклучам дека имаш силни емоции спрема историјата, но Википедија е место за факти и информирање. Во тој контекст не е во ред да го стопираш преместувањето на страницата за Аеродромот Скопје. Да бидеме цивилизирани и да ја збогатуваме Википедија со точни и ажурирани информации. Macedonicus (разговор) 14:45, 7 февруари 2018 (CET)[одговори]

Здраво. Се гледа дека си неискусен во вакви дејствија и се залетуваш многу емоционално. Одлуки на влади и озаконувања се нобјавуваат во Службен Весник. Од тогаш тоа стапува на сила и е официјално. Ако имаш одлука озаконета, бујрум цитирај и стави ја на википедија и премести. Во сприотивно ако немаш или ако не постои, не вандалазирај статии. Поздрав--Рашо 15:14, 7 февруари 2018 (CET)[одговори]
Во ред, не знаев дека се повикуваме на Службен Весник. Можеби изреагирав избрзано, се извинувам. Macedonicus (разговор) 09:37, 8 февруари 2018 (CET)[одговори]

Ченгел

[уреди извор]

Здраво Рашо, дали знаеш некое битолско село Ченгел? --Мико (разговор) 12:19, 4 март 2018 (CET)[одговори]

Здраво Мико. Не, не сум слушнал. позз--Рашо 12:24, 4 март 2018 (CET)[одговори]

Почеток на регионалниот натпревар СИЕ Пролет 2018

[уреди извор]

Здраво, во текот од 21 март до 31 мај ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2018“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 22:14, 19 март 2018 (CET)[одговори]

Земете учество во натпреварот за средување на статии на нашата Википедија

[уреди извор]

Здраво, еден месец со почеток од 1 септември ќе трае уредувачкиот натпревар „Временски периоди“, чија цел е да се средат илјадниците постоечки статии поврзани со години, векови, години во области и слично. За натпреварот се обезбедени и награди. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 21:00, 2 септември 2018 (CEST)[одговори]

Здраво. Едно тетовско питане имам - дали знаеш кое точно е Шипковското теке? [9] Мико (разговор) 14:15, 13 јануари 2019 (CET)[одговори]

Ако е за селото, мислам дека тука на википедија координатите се точни. Ако е за самото теќе, незнам. Позз-Рашо 18:18, 15 јануари 2019 (CET)[одговори]

Регионален натпревар СИЕ Пролет 2019

[уреди извор]

Здраво, во периодот од 21 март до 20 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2019“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.

Да ги средиме статиите за државите во светот

[уреди извор]

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Држави во светот“ и да ги подобриме статиите за државите во светот во периодот од 1 до 31 јули, со кој сакаме да ги подобриме статиите за државите во светот на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија. --MediaWiki message delivery (разговор) 16:44, 29 јуни 2019 (CEST)[одговори]

Нов уредувачки натпревар

[уреди извор]

Здраво, те повикувам да се приклучиш на натпреварот „Автомобили“ и да создадеме повеќе статии за автомобилските модели во периодот од 20 септември до 19 октомври, со кој сакаме да создадеме нови содржини за оваа тема на нашата Википедија. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 22:35, 17 септември 2019 (CEST)[одговори]

Ракомет

[уреди извор]

Здраво, како што во Македонија е особено популарен ракометот, а темата на Википедија е доста слабо покриено, дојдовме до идеја да организираме уредувачки натпревар на тема „Ракомет“, со цел да ги подобриме постоечките статии, но и да создадеме нови. Натпреварот ќе се одржува цел декември. Има обезбедено награди за учество во натпреварот. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земи учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.--MediaWiki message delivery (разговор) 12:23, 30 ноември 2019 (CET)[одговори]

Translation request

[уреди извор]

Hello.

Can you create and upload the article en:Wildlife of Azerbaijan in Macedonian Wikipedia? It certainly does not need to be long.

Yours sincerely, Karalainza (разговор) 16:10, 2 април 2020 (CEST)[одговори]

Тетовска книжка

[уреди извор]

Можеби ја знаеш оваа книга, но ако не - мислам ќе ти биде интересно. [10] Мико (разговор) 07:51, 26 јуни 2020 (CEST)[одговори]

Фала Мико --Рашо

Преместена страницата Маргарит Димица на Ѓорѓи Димзо

[уреди извор]

Здраво, зошто Ѓорѓи? Со почит, Simin (разговор) 11:00, 4 јули 2020 (CEST)[одговори]

Земи учество во СИЕ Пролет 2021

[уреди извор]

Здраво, во периодот од 1 до 30 април ќе се одржува регионалниот уредувачки натпревар „СИЕ Пролет 2021“, во кој учествуваат заедници од цела Средна и Источна Европа, со цел создавање и подобрување на статии од сите тие заедници по однапред предложени списоци. Се разбира, дозволено е и пишување статии надвор од предложените списоци на заедниците. Обезбедени се награди за најдобрите тројца, како и за други категории. Прочитајте ја проектната страница за натпреварот и земете учество. Вклучи се и заедно да ја подобриме македонската Википедија.MediaWiki message delivery (разговор) 21:03, 3 април 2021 (CEST)[одговори]

How we will see unregistered users

[уреди извор]

Hi!

You get this message because you are an admin on a Wikimedia wiki.

When someone edits a Wikimedia wiki without being logged in today, we show their IP address. As you may already know, we will not be able to do this in the future. This is a decision by the Wikimedia Foundation Legal department, because norms and regulations for privacy online have changed.

Instead of the IP we will show a masked identity. You as an admin will still be able to access the IP. There will also be a new user right for those who need to see the full IPs of unregistered users to fight vandalism, harassment and spam without being admins. Patrollers will also see part of the IP even without this user right. We are also working on better tools to help.

If you have not seen it before, you can read more on Meta. If you want to make sure you don’t miss technical changes on the Wikimedia wikis, you can subscribe to the weekly technical newsletter.

We have two suggested ways this identity could work. We would appreciate your feedback on which way you think would work best for you and your wiki, now and in the future. You can let us know on the talk page. You can write in your language. The suggestions were posted in October and we will decide after 17 January.

Thank you. /Johan (WMF)

19:18, 4 јануари 2022 (CET)