Разговор со корисник:Македонец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ

ЕДНО ИМЕ ИМАМЕ, ВО ДУШАТА ГО НОСИМЕ, ЗА ТЕБЕ ЖИВОТ ДАВАМЕ, О, МАКЕДОНИЈО!!!

МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА СМЕНИМЕ, МАКЕДОНСКО ИМЕ НЕМА ДА ЗАГИНЕ!!!

МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ!!!


Слика:DSC04194.JPG[уреди извор]

Hello, I've seen others of your photos transfered to Commons and thus I came to see your local uploads. I was particularly interested in Слика:DSC04194.JPG - can you please tell me where was it taken? I didn't got any clue neither from the filename, nor from the (missing :) ) description, nor has it been included in any article... By the way, I'd like to suggest you to upload your free works directly in Wikimedia Commons, thus they will be available not only to MK WP but simultaneously to all other projects of the Wikimedia Foundation. Cheers, Spiritia 17:31, 12 јуни 2008 (UTC)

Не беше посочен извор за Слика:Karta-Cupovski-1913.JPG[уреди извор]

Ambox warning blue.svg

Ви благодариме за подигнувањето на Слика:Karta-Cupovski-1913.JPG. Страницата за опис на датотеката моментално не дава информации за тоа кој ја создал содржината, што спречува да се одреди статусот на авторските права врз неа. Ако не сте ја создале оваа датотека вие, ќе мора да го наведете сопственикот на авторските права. Ако сте ја нашле сликата на некое веб-место, тогаш би било доволно да доставите врска до веб-местото од каде што е земена сликата, заедно со условите за употреба на нивната содржина што се наведени на тоа веб-место. Меѓутоа, ако сопственикот на авторските права не е самиот издавач на веб-местото, треба да го дознаете сопственикот на авторските права.

Покрај додавање на изворот, ве молиме додадете и соодветна ознака за лиценцата што ни дозволува да ја користиме сликата, ако не е веќе додадена. Ако сликата, звукот или видео-клипот сте го направиле вие, тогаш можете да ја поставите ознаката {{Јд-јас}} или {{ГЛСД-корисник}}. Ако мислите дека датотеката спаѓа во неслободна содржина, искористете ознака како {{неслободна праведна употреба во|име-на-статија}} или една од ознаките наведени кај Википедија:Лиценци за слики#Праведна употреба. Видете Википедија:Лиценци за слики за целосен список на ознаки за авторски права и лиценци што може да ги користите.

Ако сте подигнале и други датотеки, ве молиме проверете дали сте го навеле нивниот извор и сте ги означиле правилно. Можете да погледнете список на датотеки што сте ги подигнале со кликнување овде. Сликите без извор и ознака може да бидат избришани една недела по откако биле означени како проблематични. Ако сликата е означена како неслободна, тогаш сликата ќе биде избришана 48 часа по 13:18, 7 септември 2008 (UTC). Ако имате било какви прашања, слободно прашајте некој администратор или обратете се до Википедија:Прашања за авторски права. Ви благодариме за соработката. --Brainmachinewtf? 13:18, 7 септември 2008 (UTC)

Иницијатива[уреди извор]

Иницијатива
Wikipedia-logo-20,000.png          Здраво, Македонец!
Како што веќе можете да видите, се приближуваме кон бројот 20 000 статии и како резултат на тоа Ве информираме за следната иницијатива. Имено, дорбредојдени би биле Вашите уредувања за создавање нови статии според зададените стандарди на Википедија со што за кратко време би ја достигнале саканата цел. 20 000 статии ни се неопходни за започнување на Википедија:ВикиПроект Вести и за понатамошна успешна афирмација на македонскиот јазик и македонската Википедија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--MacedonianBoy (разговор) 18:51, 16 септември 2008 (UTC)

Иницијатива 22,222[уреди извор]

Иницијатива 22.222
         Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси во остварувањето на бројката од 20 000 статии на Википедија на македонски јазик. Но, сепак тоа веќе е минато, а мора да се стремиме кон иднината, па затоа покрената е нова иницијатива, според која очекуваме бројот на статии на Википедија на македонски јазик да ја достигне бројката од 22 222 до крајот на оваа година. Во време кога македонската Википедија е под револууционерни промени, кога очекуваме започнува со работа и ВикиПроектот Рецензија кој ги дава насоките во оценување на квалитетот на статиите, од особено значење е да се постигне многу и во зголемување на бројот на статиите. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

Yes check.svgОкВи благодариме за Вашите придонеси во остварувањето на целите на иницијативата.

--Kiril Simeonovski (разговор) 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)

Иницијатива за квалитетни статии[уреди извор]

Иницијатива
Cscr-featured.svg          Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и ВикиПроектот Рецензија со рецензијата која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива 25.000[уреди извор]

Иницијатива
         Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: Википедија:ВикиПроект Нови статии Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)

Иницијатива за градови во Македонија[уреди извор]

Иницијатива за градови во Македонија
         Здраво, Македонец!
Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на ВикиПроектот Македонија се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја листата на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и ВикиПроектот Географија. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 20:42, 30 декември 2008 (UTC)


Иницијатива 2009-година на астрономијата[уреди извор]

Иницијатива
Crab Nebula.jpg          Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси во исполнувањето на целите на досегашните иницијативи. Како што веќе знаете 2009 е прогласена за меѓународна година на астрономијата, па затоа на Википедија на македонски јазик е покрената иницијатива за зголемување на бројот на статии поврзани со астрономијата, како и проширување на постоечките, создавање на нови портали, шаблони и инфокутии во тековната година. Во функција на оваа иницијатива е ВикиПроектот Астрономски објекти. Секој Ваш придонес е добредојден. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 14:22, 23 јануари 2009 (UTC)

Иницијатива 500 (избрани) статии[уреди извор]

Иницијатива 500 (избрани) статии
Featured article star - check.svg          Здраво, Македонец!
Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во порталот со 500 статии. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина. Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели,

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:59, 1 февруари 2009 (UTC)

Брзо бришење на Навивањето во Македонија[уреди извор]

Ambox warning pn.svg

Поставена е ознака на Навивањето во Македонија со која се бара да биде избришана од Википедија по брза постапка. Тоа е направено заради следнава причина:

тешко е содржината да се доведе во ред, а и повеќето од работите наведени веќе ги има во статиите за засебните навивачки групи

Под критериумите за брзо бришење, статиите кои не ги исполнуваат основните стандарди на Википедија можат да бидат избришани во секое време. Ако можете да покажете зошто е статијата или содржината соодветна, можете да го предизвикате бришењето. За да го направите тоа, додадете {{ејпочекај}} на врвот на страницата и оставете објаснување на страницата за разговор на содржината во кое ја прикажувате Вашата позиција. Ве молиме самите да не ја отстранувате ознаката за бришење, но не се двоумете да додадете информации кои ќе ја подобрат важноста на темата и ќе овозможат содржината да е исправна во однос на нашите стандарди. Доколку имате било какви прашања, консултирајте се со Википедија:Прашања за да утврдите каде да го поставите. Благодарам за Вашето разбирање, --Brainmachinewtf? 23:32, 1 март 2009 (UTC)


Молба за слики[уреди извор]

Здраво Македонец. Би те замолил кога подигнуваш слики, истото да го правиш исклучиво на Commons. Бидејќи тие слики ќе ги користат сите проекти, а плус нашата вики нема да биде оптоварена со слики. Фала и поздрав--Р ашоAero-stub img.svg 17:20, 8 мај 2009 (UTC)

Уште една молба. Ако сакаш стави лиценца на оваа слика за да не ја избришат. Фала--Р ашоAero-stub img.svg 16:39, 22 мај 2009 (UTC)

Commons[уреди извор]

Ај те молам оди на коммонс и на некои од сликите (тие за Св. Недела на Матка) на кои не си ставил лиценца, стави. Веќе ги кандидирале за бришење. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 13:47, 8 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]

Веднаш ќе го сторам тоа. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:34, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]
Стави го ова во Permission {{PD-Macedonia}}, додека {{no license|month=September|day=8|year=2010}} избриши го. Мораш само ти тоа да го направиш, бидејќи ти си ја подигнал сликата. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 15:24, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]
Извини што досаѓам пак, но овој шаблон треба да го ставиш {{self|cc-by-sa-3.0|GFDL}}, а не {{PD-Macedonia}}. И не анонимно, туку најавен.--Р ашоAero-stub img.svg 16:41, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]
Нема грешка, сега ќе го сторам тоа. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 16:42, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]
Добро е. Спасивме една слика. Таа предходната од Љубанци е избришана. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 16:46, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]
Слабо стојам со техника, ама нема да се случи пак да ни бришат слики. Ќе ја прикачам пак таа, со соодветна лиценца и се што е потребно. Поздрав. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 16:47, 12 септември 2010 (CEST)Одговори[одговори]

Лидери по година[уреди извор]

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:25, 12 октомври 2010 (CEST)Одговори[одговори]

Македонска ѕвезда[уреди извор]

Defender of Macedonian identety.PNG Македонска ѕвезда за национална гордост
Мал знак на внимание и почит за огромниот придонес во збогатувањето на Википедија на македонски јазик со содржини поврзани со Македонија.
оваа Вики награда беше доделена на Македонец од страна на Kiril Simeonovski (разговор) on 23:46, 12 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Продолжете и понатаму. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:46, 12 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Би сакал да ја изразам огромната благодарност за можноста што ја имам преку Википедија да придонесувам за зголемување на знаењата за нашата земја Македонија. Огромно благодарам! Поздрав! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 11:03, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

10 години Википедија[уреди извор]

10yrs-oldbazaar-skopje-mk.png       Здраво, Македонец!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла Кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:16, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

СЗР[уреди извор]

Здраво Македонац, како си? Добри статии правиш за црквите. Само би те замолил да во страница за разговор го ставаш шаблонот Сзр. Поздрав--Тиверополник (разговор) 12:53, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Добро е, маглава ја снема од Скопје, па сум многу радосен :) Благодарам што ме потсети, ќе го ставам шаблонот за разговор на сите новосоздадени статии за црквите низ Македонија, и општо за сите новосоздадени статии. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 12:55, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]

Ха, кај мене нема магла, јас сум јужно Македонче :) Поздрав и пријатна работа--Тиверополник (разговор) 13:31, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]
Ај јас да додадам уште нешто. Значи {{Сзр}} ако е нова, + {{ВПМ}} ако е поврзана со Македонија и плус {{ВикиПроект МПЦ}} ако е црква или нешто поврзано со МПЦ-ОА. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 22:24, 13 јануари 2011 (CET)Одговори[одговори]
Ајде направи како што мислиш, па ќе погледнам. Проблемот е во некои села што имаат само една црква или воопшто немаат. --Р ашоAero-stub img.svg 15:07, 27 март 2011 (CEST)Одговори[одговори]
Така и нека биде. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 15:10, 27 март 2011 (CEST) Р.Ѕ. Види го ова, не сум знаел за иконата со сонцето ;)Одговори[одговори]

Yes check.svgОк Готово--Р ашоAero-stub img.svg 18:43, 29 март 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Покана за Вики средба[уреди извор]

      Здраво, Македонец!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:26, 4 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Оценувач[уреди извор]

Здраво, како е? Ќе можеш да видиш, коментираш и евентуално гласаш за кандидатурата за оценувач на еден (веројатно) португалски корисник? Позз--Никола Стоіаноски 10:22, 21 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Ајде да видам. Само да е на македонски линии човекот, да не е на линии против Македонија. :) - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 17:34, 22 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Награда за трудољубивост и посветеност[уреди извор]

Barnstar of Diligence.png
За трудољубивост и посветеност во работата.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Секоја чест! Продолжете така и понатаму.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:26, 28 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Ви благодарам за наградава од се срце! Ќе продолжам со уште поголема посветеност! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 18:53, 29 јуни 2011 (CEST)Одговори[одговори]

ДСЗ факт[уреди извор]

ДСЗ Еден факт од статијата Пепи Манасков, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 7 септември 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 15:15, 7 септември 2011 (CEST)Одговори[одговори]
Благодарам многу! Посебно ми е драго што се нашол факт поврзан со Пепи Манасков (мој омилен македонски спортист) на рубриката дали сте знаеле! Тоа ќе помогне голем број посетители да ја прочитаат и посетат статијата за него. Ќе продолжам со уште поголеми усилби за уредување на македонската Викиепдија! Големо благодарам! - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:28, 21 септември 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Јубилејна статија[уреди извор]

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:32, 2 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година[уреди извор]

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 15:11, 19 октомври 2011 (CEST)Одговори[одговори]

Наградени сте![уреди извор]

Defender of Macedonian identety.JPG Заслуги за Македонија
Благодарност за сите заслуги за Македонија досега! Kiril Simeonovski (разговор) 14:42, 2 ноември 2011 (CET)Одговори[одговори]
Огромна благодарност до сите вас Википедијанци и ви ветувам дека нема да ве изневерам ниту вас ниту Македонија, уредувајќи уште повеќе статии и додавајќи уште повеќе слики за и од Македонија. Ветувам дека и на следната средба ќе ве дружам и ќе се придружам. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:54, 3 ноември 2011 (CET)Одговори[одговори]

Гласање за јубилејна статија[уреди извор]

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:14, 11 декември 2011 (CET)Одговори[одговори]

Покана за Вики средба[уреди извор]

На 2 март 2012 година (петок), со почеток во 20.00 часот, во кафулето EveryDay во Скопје, ќе се одржи Вики средба на која уредувачите на википедија на македонски јазик и нејзините корисници ќе имаат прилика да се дружат и разговараат за теми од заеднички интерес. Се радуваме што во изминатиот период уредувавте на википедија и со задоволство ве покануваме на средбата. Повеќе информации за средбата може да најдете тука, односно за локацијата на кафулето - http://g.co/maps/qq7q5. Поздрав. Brest-bot (разговор) 18:03, 1 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Слика[уреди извор]

Здраво Марио. Ја направив оваа статија, па дефинитивно ни треба оваа слика. Ако можеш подигни ја на ризницата, однапред благодарам.--Р ашоAero-stub img.svg 22:57, 17 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Супер. Сега е комплетирано. А пак јас мислев дека ги знам (и посетил) сите цркви во Охрид, ама за оваа сум немал поим. Кај се наоѓа точно? И патем статиите за охридските цркви се супер и само да знаеш дека сите имаат категорија на ризницата и има доста и други слики. Поздрав и пријатно уредување.--Р ашоAero-stub img.svg 21:38, 20 март 2012 (CET)Одговори[одговори]
Kaj Св. Димитриј во Охрид за да нема „љутиш“, нема ни твоја ни моја слика, туку на една Русинка. Девојката има многу убави слики од македонските цркви, па најчесто нејзини ставам по инфокутиите. Инаку дали си ги посетил Св. Мали Врачи и Богородица Челница во Охрид? На википедија нема слики од нив, но ќе ги подигнам деновиве.--Р ашоAero-stub img.svg 22:29, 21 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Јубилејна статија (55.000)[уреди извор]

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:21, 20 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Фала за известувањево. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 00:02, 21 март 2012 (CET)Одговори[одговори]

Македонски Срби[уреди извор]

Здраво. Во статијата Македонски Срби некој ставил факт-шаблони. Видов дека во добар дел ти си ја напишал статијата па ако сакаш види и дај извори. Поз--Никола Стоіаноски 19:05, 31 мај 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Јубилејна статија[уреди извор]

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:03, 20 јули 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Молба[уреди извор]

Здраво Марио. Би можел ви да подигнеш неколку слики од Св. Ѓорѓи во Криви Дол на ризницата? Ако подигаш, користи ја оваа категорија: [[Category:St. George's Church (Krivi Dol)]] Фала однапред --Р ашоAero-stub img.svg 11:57, 5 август 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Супер. Само дали имаш некаква информација кога е градена црквата?--Р ашоAero-stub img.svg 14:48, 5 август 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Yes check.svgОк Готово. Направив пристојна статија. Фала за брзиот одговор и сликите. Позз--Р ашоAero-stub img.svg 17:34, 5 август 2012 (CEST)Одговори[одговори]

Сопиште и Општина Сопиште[уреди извор]

Здраво. Видов си пишувал за Сопиште па мислам знаеш нешто што ме интересира. Имено, има проблем со податоците за Сопиште и неговата општина. Според територијалната поделба од 1996 Општината има ~9000 жители, а според територијалната поделба од 2004 општината има ~5000 жители. Проблемот е што истите села се во двете поделби (барем не најдов разлики) а сепак има помалку 5000 жители. Според пописот само селото има ~5000 жители од кои скоро сите Македонци, а низ статиите и на нивната страница за Општина Сопиште пишува има ~3000 Македонци во цела општина. Нешто многу е грешно. Дали знаеш нешто за населението во општината, дали некое село е одвоено од општината и сл? Позз--Никола Стоіаноски 15:44, 20 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

Така и си мислев. Тоа и го наведов низ статиите. Патем, никаква победа не е за Албанците, ниту во Сопиште, ниту во Студеничани ниту во голем број т.н. албански општини во Македонија, бидејќи т.н. Албанци се всушност Торбеши. Зборам за Пласница, Струга, Дебар, Центар Жупа, Студеничани и др. Фала на информацијата, се сомневав за делот споен до Припор, ама реков да си прашам подобро. Позз--Никола Стоіаноски 23:14, 24 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]
Ги средив кичевските и дебарските села во тој поглед, сега ги фатив скопските. Ептен е очигледна ситуацијата во државава, ама убаво си кажа. позз--Никола Стоіаноски 23:43, 24 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]
Во принцип во воведот напоменувам колку има население селото (освен ако е торбешко, тогаш давам цела причина зошто се пишале Турци/ Албанци), а во секцијата население пак причината со вкупната бројка на население и етнички состав. Други податоци може да се додадат ако се има извори, а може да се стават уште сега податоци за религија и јазик според последниот попис. --Никола Стоіаноски 00:03, 25 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

Јубилејна статија[уреди извор]

Здраво Марио. Само потсетување дека денес е гласањето за избор на јубилејна статија. Вашиот глас можете да го оставите овде.--Вик Ретлхед (разговор) 10:05, 2 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Молба[уреди извор]

Здраво Марио. Мислам дека имаш слики од црквите од бутелските села (Љубанци, Љуботен и Радишани.) што не се подигнати на Википедија. Ако имаш време и волја, стори го тоа. Фала--Р ашоAero-stub img.svg 21:53, 21 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво пак....нешто слики од Побожје и од црквите имаш?--Р ашоAero-stub img.svg 18:18, 8 април 2014 (CEST)Одговори[одговори]

Уредувачки маратон[уреди извор]

Здраво, со задоволство Ве повикуваме на првиот уредувачки маратон организиран на тема „Земјите на Олимписките игри“ од страна на здружението „Споделено знаење“ составено од Википедијанци и насочено кон развивање на Википедија на македонски јазик. Маратонот ќе се одржи на 6 декември 2014 година (сабота) во интернет-кафулето „Хазард“ (види карта) со почеток од 13:00 часот, кој е предвидено да трае околу три часа. Повелете на дружба со останатите Википедијанци и заедничко уредување статии и збогатување на нашата Википедија. Поздрав--Ehrlich91 (разговор) 17:49, 30 ноември 2014 (CET)Одговори[одговори]

Global account[уреди извор]

Hi Македонец! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (разговор) 23:20, 16 јануари 2015 (CET)Одговори[одговори]

СИЕ Пролет 2016[уреди извор]

Здраво, веќе неколку недели трае меѓународниот натпревар „СИЕ Пролет 2016“, во кој земјите од Средна и Источна Европа пишуваат едни за други. Доколку сакаш да се вклучиш во овој интересен натпревар, впиши го твоето корисничко име во списокот и можеш да одбереш една од многуте статии во издвоените списоци по земја. Натпреварот трае до 31 мај, а за првите тројца ќе бидат обезбедени материјали/книги/енциклопедии. Доколку имате некои прашања, контактирајте го корисникот Ehrlich91. --MediaWiki message delivery (разговор) 18:05, 25 април 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Participate in the Ibero-American Culture Challenge![уреди извор]

Hi!

Iberocoop has launched a translating contest to improve the content in other Wikipedia related to Ibero-American Culture.

We would love to have you on board :)

Please find the contest here: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Translating_Ibero_-_America/Participants_2016

Hugs!--Anna Torres (WMAR) (разговор) 16:27, 10 мај 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Гласање во ревизии на избрани стататии[уреди извор]

Здраво Марио. Приметив дека дадениот глас ти е погрешно ставен, поради тоа што не е објаснето во текстот над гласањата. Гласот „За“ значи „за одземање“ на статусот на избрана. Тоа ќе го дополниме во текстот, за отсега да биде јасно. Доколку сакаше статијата да остане избрана тогаш треба да гласаш „Против“. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 15:19, 9 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Моја грешка, се извинувам. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 09:15, 11 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Цркви во Македонија[уреди извор]

Здраво Марио. Сакам да те прашам ако ти се наоѓа некоја книга за црквите во Македонија во дигитален облик. Гледам дека како литература користиш некои дела, во кои сум сигурен дека ќе најдам повеќе податоци за црквите што ги посетивме на викиекспедицијата во Железник. Освен тоа, кога создаваш страници за разговор на статии за цркви, користи го и шаблонот на МПЦ - {{ВПМПЦ}}. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:24, 11 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Фала на укажувањето. Инаку, оваа „Карта на верски објекти“ најчесто ја користат Рашо и Тони, иако има некои грешки во неа, па може и ти да ја користиш при создавање на статии за да ги пополниш податоците за парохии и архијерејски намесништва во инфокутиите. Ќе сменам и во страната за Разговор. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 13:27, 11 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Земјоделство во Македонија[уреди извор]

Cscr-featured.svg Статијата Земјоделство во Македонија, која Вие ја создадовте, проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да продолжите со уредувањето на квалитетни статии кои во иднина би можеле да се стекнат со овој статус.

Одлична работа Марио!--Kiril Simeonovski (разговор) 00:22, 16 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Благодара. Навистина ми е чест и големо задоволство и ќе продолжам да уредувам и во иднина. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 08:01, 18 јули 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Скопски Општини[уреди извор]

Здраво Македонец! Гледам дека си роден во Скопје и се надевам дека ќе можеш да ми објаснуваш како се границите на општините Центар и Чаир. Јас планирам да го проширувам Skopje на Wikivoyage и сакам информацијата да се дели на три „дистрикти“ (Centar, Stara čaršija, и Outer Skopje) но не ми е јасно што се границите на општиниве. Мислев дека сè северно од реката паѓа во Чаир, но на страницата Граници на Општина Центар (кому изворот не постои) изгледа дека калето, сите новите музеји, и дел од чаршијата се под Центар. Тие граници не се согласуваат со сите други карти на општините (на пример). Фала и поздрав. --Local hero talk 04:52, 16 август 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво, јуначе! :) Со измените на границите според новата територијална организација на Македонија од 2004 година, од Општина Центар беше одземен северниот дел Чаршијата и Бит-Пазар и придодаден на Општина Чаир, на чиј северен дел се формираше новата општина Бутел. Границата помеѓу општините Центар и Чаир започнува на ридот под Калето при што ги дели улицата зад Мустафа-пашина џамија со што целата Чаршија од платото пред Стоковна куќа Мост (зад плоштадот Филип Македонски) заедно со Бит-Пазар сега припаѓаат под општина Чаир. Факултетите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ се останати под Општина Центар чија граница продолжува понатаму по булеварот Никола Карев (до Хотел Континентал и Саем) до железничка каде се граничи со Гази Баба и Аеродром, при што тука во Центар спаѓаат и зградата на МТВ и Судските палати. Поздрав - 09:59, 16 август 2016 (CEST)
Добро, фала многу! Денес и најдов една добра карта на вебсајтот на Општина Центар. Поздрав. --Local hero talk 19:55, 16 август 2016 (CEST)Одговори[одговори]

Wikimedian in Residence BoF at Wikimania 2017[уреди извор]

Hello!

My name is David Alves (User:Horadrim~usurped), and I'm an Wikipedian in Residence at RIDC NeuroMat (User:Horadrim). I've reach your contact through the Wikimedian in residence page in Outreach. As you may know, Wikimania 2017 is coming! I am here because, as a fellow WiR, I believe this would be a great opportunity for us to share experiences, discuss difficulties and exchange solutions, creating a community among us capable of supporting in other projects that would benefit from residents. In that sense, I have submitted a proposal of a Birds of a Feather activity to Wikimania that you can check out here. I hope to count with your support in this project and would like to invite you to join us if you participate in Wikimania. In case of any doubts, please feel free to contact me, either in my talk pages or by e-mail at david.alves(at)outlook.com.

Thank you very much! ‎Horadrim~usurped (talk) 02:33, 13 април 2017 (CEST)Одговори[одговори]

Мапи[уреди извор]

Здраво, пишувам овде, затоа што направам мапи на Бугарија во бугарска Википедија. Направив на Осогово, на Малешево и Влаина, како и на Беласица и Огражден, кои се на границата со Македонија. Дали сте заинтересирани да ги преведете овие карти на македонски јазик. Ако сакате можам да направам повеќе карти во делови од Македонија. Се извинувам за мојот македонски --Ikonact (разговор) 14:20, 25 октомври 2018 (CEST)Одговори[одговори]

:Здраво @Ikonact ти благодариме за создавањето на мапи од планините кои се протегаат во Македонија и Бугарија. Секако дека сме заинтересирани да ги преведеме и користиме бидејќи се доста значајни и полезни. Слободно направете и други, кои ние ќе ги преведеме и искористиме во статиите за самите планини. Голема благодарност и поздрав. - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 14:36, 25 октомври 2018 (CEST)Одговори[одговори]
Ви благодарам. Ќе направам други мапи, кога можам. Корисникот MacedonianBoy, исто така, се согласува да ги преведе. Се надевам дека тие се корисни. Поздрав --Ikonact (разговор) 14:49, 25 октомври 2018 (CEST)Одговори[одговори]

Слике у Гугјаково[уреди извор]

Здраво, Жал ми е за мој лош Македонски, Зборувам многу повеќе српски од македонска, иако мајка ми е од Прилеп. . Откако сте ги фотографирале во Гуджаково, сакав да ве прашам таму, бидејќи Google Maps не покажува пат кој води таму?

благодарам однапред!

Audi1merc2 (разговор) 20:43, 28 мај 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво @Audi1merc2: @Audi1merc2, до Гуѓаково нема пат. Ние пробивавме и бележевме планинарска патека и така се најдовме во Гуѓаково. Инаку, може да се стигне пеш откај селото Дрен преку превојот Клен, тука има пробиено со булдожер една делница на шумски пат, која не стасува до селото туку прекинува на некои 400-450 метри пред него. Тоа е единствениот начин да се стигне до Гуѓаково. Голем поздрав - 08:59, 31 мај 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Wikimedian-in-Residence at MANU[уреди извор]

I am updating this page: outreach:Wikipedian_in_Residence. Can I confirm when meta:Shared_Knowledge/Projects/Wikimedian-in-Residence_at_MANU ended? I'm building w:template:WiR_table_row to help automate the Wikipedians_in_Residence table. Do you have an existing qid? See wikidata:Q25212744#P106 as an example. Evolution and evolvability (разговор) 13:25, 29 септември 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Hi @Evolution and evolvability:, the project and the work of the meta:Shared_Knowledge/Projects/Wikimedian-in-Residence_at_MANU have ended on 31.12.2016 - Марио Шаревски - Македонец (разговор) 10:49, 30 септември 2019 (CEST)Одговори[одговори]

Проблем со слика на акад. Р. Јанев, Молба[уреди извор]

Здраво Марио, Те молам легализирај слика на акад. Ратко Јанев на Комонс(Ratko Janev.pdf), со симболот на МАНУ, вообичајно како и кај други членови на МАНУ. Оваа за акад. Јанев е избришана на англиската Википедија. Благодарен, поздрав, 109.93.176.143 (разговор) 00:29, 11 јануари 2020 (CET)Одговори[одговори]

Проблеми со слика[уреди извор]

Здраво Македонец, работев на статија за Среќко Пужаљка и сфатив дека имаш подигнато погрешна фотографија на wikicommons. Подигната слика е од Среќко Пужаљка а именувана е како Боро Петрушевски Папучар (истава грешка е направена во енциклопедијата на МАНУ). Мојот извор е книгата Беа, Загинаа, Останаа, но и гледам дека на српската википедија е поставена точната слика на Боро Петрушевски. И од бистава во училиштето во АСУЦ може да се спореди дека е настаната грешка со именувањето на сликите. Па би сакал да те замолам или да се реименува сликата која веќе постои, или да се избрише и да се постави повторно. Бидејќи грешкава се појавува и на англиската википедија (погрешна слика со погрешно име на човек). Ти благодарам Forbidden History (разговор) 14:40, 20 април 2021 (CEST)Одговори[одговори]

Речни сливови во Македонија[уреди извор]

Здраво! Не знам кој да прашам, па ти. Направив мапа на речните сливови во Македонија. Сепак, не можам да го разберам Мавровското Езеро во која зона е - Егејска или Jадранска. Можеш ли да помогнеш или ако знаеш кого да прашам? Извини мојот македонски, но го користам с Google translate --Ikonact (разговор) 13:59, 14 септември 2021 (CEST)Одговори[одговори]

@Ikonact: Самото Мавровско Езеро е дел од ХС „Маврово“, што е сложен хидросистем, чии води се распределуваат на три хидроцентрали, од кои едната ги испушта водите во Мавровска Река, а подоцна Радика (односно Јадрански слив), додека останатите две ги испуштаат водите во реката Вардар. Мислам дека вака како што е направена картата е точна. --Ehrlich91 (разговор) 14:21, 14 септември 2021 (CEST)Одговори[одговори]
Да, точно е нацртана картата.Водите на Мавровското Езеро кое е заезерено на Мавровска Река природно се влеваар во реката Радика и се дел од Јадранскиот слив, додека дел од нив преку хидросистемот Врбен се испуштаат и кон ХЕЦ Вруток и Равен со што завршуваат во Варадар, односно тоа е бифуркација по вештачки пат. Поздрав Марио Шаревски - Македонец (разговор) 23:41, 14 септември 2021 (CEST)Одговори[одговори]
@Ehrlich91:, @Македонец: Благодарам! И мене ми се чини дека картата е точна и Мавровска Река природно е дел од Јадранскиот слив. Проблемот е што оваа карта на МАНУ покажува друго. Се прашував за тоа --Ikonact (разговор) 12:53, 15 септември 2021 (CEST)Одговори[одговори]