Прејди на содржината

Википедија:ВикиПроект Астрономски објекти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
ВП:АСТРО
Дискусија за проектот
ВП - ВСЕЛЕНА
Вселена (coordinating)
предлошкисоработка
Астрономија
Астрономски објекти
Constellations task force
Сончев Систем
Предлошка:Solsysprojlist
Вселенски летови
Предлошка:Spaceprojlist

Овој проект е започнат со цел да ги координира напорите на уредувачите на Википедија во правец на создавањето на статии поврзани со астрономски тела. Членовите на овој проект работат заедно на развивање на хиерархија на категории и серија на предлошки, вклучително и инфокутии, кои би можеле да се искористат за подобрување на изгледот на статиите и навигацијата низ содржините. Страницата на проектот е поврзана со серија на потстраници кои содржат информации на предлошките користени за создавање на астрономски статии и веб ресурси кои би можеле да бидат од корист при создавањето на статиите. Разговорната страница претставува форум на кој може да се побара совет и на кој може да се изгради консензус за понатамошните уредувања на статиите. Уште повеќе, ВикиПроектот исто така се користи како BBS (огласна табла) на која се огласуваат работите кои се поврзани со одржувањето на овие статии, како на пример именување и преименување на статиите и категориите и нивно бришење.

Доколку сакате да помогнете, ве молиме вклучете се на разговорната страница. Статиите од областа на астрономијата на Википедија имаат секогаш потреба од подобрување, само искажете желба дека сакате да помогнете, членовите на проектот ќе ви дадат понатамошни инструкции за тоа кои страници треба да се доработат. Слободно додадете го вашето корисничко име во списокот на членови.

Во овој момент само овој проект се занимава со работи поврзани со астрономијата но во иднина ќе има и други. За таа цел од десна страна се наведени сите поврзани проекти кои ја третираат оваа проблематика. За повеќе општи информации за ВикиПроектите погледнете Википедија:ВикиПроект.

Список на членови[уреди извор]

Списокот на членови се состои од сите википедијанци кои се зачлениле со цел да дадат свој придонес во овој проект. Останатите кои сакаат да се придружат можат слободно да го додадат своето корисничко име во списокот. Исто така секој член може на својата корисничка страница да ја додаде корисничката кутија {{User ASTRO}} со која ќе означи дека е член на ВикиПроектот Астрономски објекти.

 1. --brest (разговор) 14:05, 3 јануари 2009 (UTC). Коментар  По предлог на останатите уредувачи, го започнувам овој проект. Ги повикувам сите останати да се зачленат и да дадат свој придонес.
 2. --Kiril Simeonovski (разговор) 21:55, 17 јануари 2009 (UTC) Да започнеме.
 3. --MacedonianBoy
 4. --Виолетова - еве сум запишана :)
 5. --Макс(разговор) 20:24, 23 јануари 2009 (UTC) Коментар  Не пишувам многу за областа Астрономија но отсега натаму да, бидејќи е покрената иницијатива решив да се придружам. ;)
 6. --Maxim Stoyalov

Основни страници[уреди извор]

 • Инфокутии - Повеќето од статиите за астрономските објекти треба да имаат инфокутии. Оваа страница содржи информации за различни типови на предлошки кои се користат при создавање на инфокутиите.
 • Предлошки - Покрај инфокутиите, низа други предлошки се користат за создавање на статии за астрономските објекти. Оваа страница содржи дополнителни информации за овие предлошки.
 • Надворешни извори - Неколку клучни веб места ги содржат повеќето од податоците кои се користат од страна на професионалната астрономска заедница во нивните истражувања. Овие веб места се непроценливи извори на информации за создавање на нови страници и додавање на референци на постоечките страници.

Дискусија/Noticeboard pages[уреди извор]

 • Страница за разговор - Разговорната страница е главниот форум за дискусии во врска со статиите за астрономските објекти на Википедија. Ова е добро место за поставување на прашања, барање помош при уредување на страниците, добивање на одговор и градење на заеднички став за некои несогласувања (како што се именување и преименување на статиите).
 • Дневник на преименување/спојување/бришење - Ова е список на тековни дебати за барањата за преименување и бришење на статии, барања за преименување, бришење или спојување на категории и други активности поврзани со одржување на статиите.
 • Задачи - Овој список содржи информации за некои од најважните статиите за астрономски објекти како и рејтингот на овие страници. Овој список е добро место каде можат да се видат примери на добри статии, како и да се најдат статии на кои им треба ажурирање.

Квалитетни статии[уреди извор]

Википедија:Статистики за статии за астрономски објекти според нивниот квалитет

Категории[уреди извор]

Категориите се главен дел од инфраструктурата на Википедија. Тие содржат списоци на поврзани статии и им овозможуваат на корисниците да ги пронајдат статиите кои се поврзани меѓу себе. Категорија:Астрономски тела е главната категорија во врска со астрономските објекти, но повеќето од статиите треба да бидат категоризирани во некоја нејзина поткатегорија. Почетниците треба да ги користат овие категории за организирање на новите или постоечките статии. Напредните уредувачи се охрабруваат да го одржуваат и уредуваат системот на категории.

Други корисни страници[уреди извор]


уреди   ВикиПроекти
Проект Членови Задачи Активност
Астрономија 0 не не
Астрономски објекти 4 да да

Состојба на 16 јуни 2024


уреди   Портали


уреди   Врски