Википедија:ВикиПроект Години/Списоци на лидери на држави по години

Од Википедија — слободната енциклопедија

Активноста Списоци на лидери на држави по години има за цел да овозможи организирање на заинтересираните корисници и на работата за пополнување на списоците на лидери на држави по години со соодветни содржини.

Секој заинтересиран во извршувањето на активноста, може да се пријави со додавање на своето корисничко име во одделот „Пријавени доброволци“.

Потребните информации за начинот на кј се пополнуваат списоците се достапни во упатството за уредување и водичот за стилот. Доколку имате прашање, слободно поставете го во делот „дискусија“, подолу во статијата.

Пријавени доброволци[уреди извор]

  1. За --Kiril Simeonovski (разговор) 22:48, 11 октомври 2010 (CEST)[одговори]
  2. За --Б. Јанкулоски (разговор) 03:36, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]
  3. За Tомица1111 (разговор) 1111tomica
  4. За -- Stefan Milosevski (разговор) 14:04, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]
  5. За -- Ajta (разговор) 14:53, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]
  6. За --Макс(разговор) 11:21, 15 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Дискусија[уреди извор]

Списокот за лидери на држави во 1 година е готов. Во план имам да се создадат статии за секоја стота година, па секој заинтересиран да земе да пополни по 100 години.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:02, 12 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Го поддржувам проектов и супер што тие празни страни ќе бидат пополнети. Но со пополнување на овие страни ќе треба да отвориме недовршени дискусии како конвенциите за именување итн. Како и да е, без да должам сега, ме интересира само пишувањето на вековите. Јас лично вековите ги пишувам со римски броеви, а не со арапски. Полесно е со арапски, но сметам дека е правилно со римски, а веќе и имаме кратка дискусија во врска со ова. Додека се уште масовно не сме почнале со уредување дали може да се донесе таа конвенција? Јас лично ќе се погрижам на неколкуте почнати статии да преобратам се во римско. Ако сте за, само кажете!? Руската како кирилчно издадние пишува со римски броеви, англиската и некои други дури и со зборови (за што мислам дека е апсурдно). P.S. Може дискусијава да ја продолжиме/започнеме овде, бидејќи имам и други забелешки? --Макс(разговор) 11:26, 15 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Со создавањето на овој проект, јас создадов упатство за уредување и водич за стилот во пополнувањето на овие списоци. За правописот и граматиката, конкретно се обрнува внимание во водичот за стилот во кој се посочени клучните страници на Википедија кои може да бидат од помош. Инаку, за употребата на арапски или римски броеви, мислам дека треба да се дискутира на селската чешма, бидејќи прашањето е од големо значење за целокупната употреба.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:03, 15 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Во ред, моментално ги разгледувам прирачниците, искрено не проверив како е организран проектов, веднаш се фатив за работа моја грешка. И одлично што го имаш преместено разговорот на селската чешма, чекам коментари таму. --Макс(разговор) 12:51, 16 октомври 2010 (CEST)[одговори]
Супер. Мислам дека е одлично кога масовно би се средувале овие списоци. Сепак, сè уште е рано. Како што реков, ќе средам за секоја стота година, па добро е секој да земе и да среди пом стотина статии. Ако работиме активно, работата може многу брзо да се заврши.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:54, 16 октомври 2010 (CEST)[одговори]

Поврзано[уреди извор]