Список на државни водачи во 1 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на лидери на држави по година
Список на лидери на држави во 1 година • 2 • 3 • 4 • 5 • 6
Настани во 1 година


Ова е список на лидери на држави во 1 година. Во него се наведени лидерите на државите во светот, коишто постоеле во соодветната година. Се споменуваат имињата на оние лидери коишто ги заземале највисоките функции или оние со најголема моќ во државата, без оглед на обликот на државното уредување и видот на функцијата којашто ја извршувале. Како дополнителни информации се наведуваат и животниот век на лидерот и временскиот период на извршување на соодветната функција.

Списокот е поделен на континентите во светот, коишто се подредени по азбучен редослед, а во делот за секој континент, исто така, по азбучен редослед се подредени државите коишто во годината се наоѓале на тој континент. Во случај да се случиле промени на функциите, наведени се имињата на сите лица коишто ја извршување таа функција подредени по хронолошки редослед во текот на годината.

Азија[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Индо-сакско кралство Монарх Мауес ~20 п.н.е.-22 ?-?
Јапонија Монарх Суинин[а] 29 п.н.е.-70 69 п.н.е.-70
Јарлунг Монарх Марти-ценпо ~10 п.н.е.-20 ?-?
Кина Монарх Пинг Хан 1-6 9 п.н.е.-6
Кападокија Монарх Архелај 38 п.н.е.-17 ?-17
Когурјо Монарх Јуримјон-ван 19 п.н.е.-18 ?-28
Комагена Монарх Антиох III 12 п.н.е.-17 ?-17
Кушанско царство Монарх Херајос
Coin of Heraios.jpg
1 п.н.е.-30 ?-30
Махан Монарх Ки Хак 16 п.н.е.-9 ?-?
Нубатејско кралство Монарх Арета IV Филопатрис
Bronze Coin of Aretas IV.jpg
9 п.н.е.-40 ?-40
Осроена Монарх Авгар
Abgarwithimageofedessa10thcentury.jpg
4 п.н.е.-7
13-50
?-50
Партиско царство Монарх Фраат V 2 п.н.е.-4 ?-4
Пекче Монарх Ончо 18 п.н.е.-28 28 п.н.е.?-28
Понт Монарх Питодорида 8 п.н.е.-28 30/29 п.н.е.-28
Сила Монарх Хаекгасе 57 п.н.е.-4 69 п.н.е.-4
Сипау Монарх Сау Кун Хам Кау 23 п.н.е.-10 ?-?
Тонгбујо Монарх Тесо 7 п.н.е.-22 ?-28
Харакена Монарх Атамбел II 17 п.н.е.-9 ?-9
Химјартиско кралство Монарх Јадаил Зарих II 10 п.н.е.-10 ?-?
Хуну Монарх Уџулу 8 п.н.е.-12 ?-13
Шрикшетра Монарх Пхапијан 60 п.н.е.-6 ?-?

Африка[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Куш Монарх Натакамани
Statue, claimed to depict Natakamani found in Tabo on the isle of Argo.jpg
1-20 ?-20
Мавретанија Монарх Јуба II
Portrait Juba II Louvre Ma1886.jpg
25 п.н.е.-23 52/50 п.н.е.-23

Европа[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Атина Архон Анаксагор 1 п.н.е.-1 ?-?
Ареј Пајаниј 1-2 ?-?
Атребати Монарх Тинкомар
Tincomarus stater.jpg
20 п.н.е.-8 ?-8
Боспорско кралство Монарх Тибериј Јулиј Аспург 8 п.н.е.-38 ?-38
Катувелауни Монарх Таскиован
Tasciovanus Celts' Coin.jpg
20 п.н.е.-9 ?-9
Иберија Монарх Аршак II 20 п.н.е.-1 33/30 п.н.е.-1
Адерк 1-58 ?-58
Ирска Монарх Кримтан Ниан Наир 8 п.н.е.-9 ?-?
Маркомани Монарх Марбод 9 п.н.е.-19 ~30 п.н.е.-37
Одриско кралство Монарх Реметалк I 12 п.н.е.-12 ?-12
Римска Империја Римска Империја Монарх Октавијан Август
Augustus 2.JPG
27 п.н.е.-14 63 п.н.е.-14

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Со закосен текст се запишани податоците за легендарните личности.