Прејди на содржината

Википедија:Селска чешма

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Википедија:Прашања)
Селска чешма на Википедија
Централно место за дискусии, прашања и одговори
↓ Кон содржината ↓       ↓ Кон разговорите ↓
Отворете нова тема или прашање
Византиската чешма во с. Винце, Кумановско
Селска чешма

За да оставите порака, стиснете на дадената врска подолу, но запомнете:

 • При дискусиите останете смирени, учтиви и културни. Претпоставете добронамерност;
 • Вандализмот бргу се отстранува;
 • Давајте описен наслов на вашиот нов коментар;
 • На крајот од пораката потпишете се со четири тилди (Еве вака: ~~~~). Ова автоматски ќе го потпише Вашето корисничко име и датумот и времето кога е оставена пораката (се потпишуваме на страници за разговор, но не на статии).
За што да ја користите оваа страница?
Кратенки:
ВП:СЧ

Оваа страница е наречена „селска чешма“ затоа што е место каде што читателите и уредувачите можат да се соберат и заедно да дискутираат за било што поврзано со Википедија.

Ве охрабуваме да почнете нов разговор доколку сакате:

 • Да добиете помош околу користењето на Википедија;
 • Да добиете помош околу уредувањето на Википедија;
 • Да дискутирате технички прашања, поврзани со погонот МедијаВики;
 • Да ги дискутирате начелата и напатствијата;
 • Да дадете јавни известување и новости;
 • Да дадете предлози и сугестии;
 • Да оставите конструктивна критика за проектот;
 • Да поставите правописни и граматички прашања и ревизии;
 • Да добиете помош со преводи на поими и имиња од странски јазици;
 • Општо, за сè што е поврзано со Википедија и Википедијанците.

Доколку сакате да дискутирате за некоја статија, ве молиме почнете ја дискусијата на разговорната страница на самата статија.

Ако барате администраторско внимание (за вандализам на страници, кршење на начела, лични напади и непристојност, уредувачки војни, заштита на страници или други технички работи), поставете го барањето на Википедија:Огласна табла за администратори.

Гласање за воведување новини

Ако имате предлози за изменување или воведување начела и напатствија, воведување новини или постапување во врска со одделни прашања, на оваа страница може да започнете гласање за испитување на мислењето на заедницата. Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас {{за}} (За ), {{против}} (Против ) или {{воздржан}} (Воздржан ), како и свое мислење преку {{коментар}} (Коментар ), користејќи ги за сето ова соодветните шаблони. Во случај да се работи за предлог за избор на едно од повеќе предложени решенија, тогаш секој може да гласа за само еден предлог и притоа е неопходно да го образложи својот глас. Времетраењето на гласањето изнесува 7 дена. Право да учествуваат во дискусијата за предложениот предлог имаат сите корисници, додека право на глас имаат корисниците со сметка постара од 6 месеци и најмалку 500 уредувања во сите именски простори на Википедија на македонски јазик пред почетокот на гласањето. Одлуката за прифаќање на предлогот се носи со примена на просто мнозинство, односно бројот на гласови „За“ е потребно да биде најмалку половина од вкупниот број на дадени гласови, и доколку вкупниот број на гласови „За“ изнесува најмалку пет.

Do not speak Macedonian?

If you are willing to post comments but you do not speak Macedonian, you are welcome to do it on the Village Pump for foreign languages (please visit the Macedonian Wikipedia Embassy to check the language abilities of the community members before choosing the language to post in). Please do not post comments in foreign languages on this page, as it is intended for comments and discussions in Macedonian only. All comments that are posted on this page in a language other than Macedonian will be immediately moved to the Village Pump for foreign languages.

Архиви


Do you use Wikidata in Wikimedia sibling projects? Tell us about your experiences

[уреди извор]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English.

Hello, the Wikidata for Wikimedia Projects team at Wikimedia Deutschland would like to hear about your experiences using Wikidata in the sibling projects. If you are interested in sharing your opinion and insights, please consider signing up for an interview with us in this Registration form.
Currently, we are only able to conduct interviews in English.

The front page of the form has more details about what the conversation will be like, including how we would compensate you for your time.

For more information, visit our project issue page where you can also share your experiences in written form, without an interview.
We look forward to speaking with you, Danny Benjafield (WMDE) (talk) 08:53, 5 January 2024 (UTC)

Reusing references: Can we look over your shoulder?

[уреди извор]

Apologies for writing in English.

The Technical Wishes team at Wikimedia Deutschland is planning to make reusing references easier. For our research, we are looking for wiki contributors willing to show us how they are interacting with references.

 • The format will be a 1-hour video call, where you would share your screen. More information here.
 • Interviews can be conducted in English, German or Dutch.
 • Compensation is available.
 • Sessions will be held in January and February.
 • Sign up here if you are interested.
 • Please note that we probably won’t be able to have sessions with everyone who is interested. Our UX researcher will try to create a good balance of wiki contributors, e.g. in terms of wiki experience, tech experience, editing preferences, gender, disability and more. If you’re a fit, she will reach out to you to schedule an appointment.

We’re looking forward to seeing you, Thereza Mengs (WMDE)

23. роденден на Википедија

[уреди извор]

Се известуваат и покануваат сите заинтересирани дека 23. роденден на Википедија ќе биде одбележан на 15 јануари 2023 година, во Пјаца Либерта (координати), Скопје, со почеток во 19:00 часот. Настанот е во организација на Викимедија МКД, како дел од 51. Викисредба.

Сите заинтересирани може овде да си го потврдат своето присуство.

Со почит, Dandarmkd (разговор) 09:50, 11 јануари 2024 (CET)[одговори]

Список на присутни

 1. Dandarmkd
 2. Иван Ж
 3. Виолетова

Dandarmkd (разговор) 09:50, 11 јануари 2024 (CET)[одговори]

Инклузивност, неутралност - српске теме - нови приступ

[уреди извор]

Здраво свима. Уколико не могу да пишем на српском језику, ви ми реците, и прерадићу тему на други језик.

Желим да вам скренем пажњу на шири спектар тема везаних за српску историју и личности, које се на Википедији на македонском језику на различите начине третирају неадекватно и неенциклопедијски.

Моја намјера није да било кога изазивам, већ да видимо како је могуће да се стање поправи и доведе у ред. Толико очекујем од озбиљних и добрих сусједа, као и многих уредника одавде који су редовни и увјек срдачно дочекани и радо виђени гости у Београду. @Kiril Simeonovski: Исто тако, када су 2 администратора са мк.вики прије 2 године писала код нас и молили да се у уводу биографских чланака не пише северномакедонски већ македонски + професија, ми смо испоштовали ваш захтјев, што је и даље отворена тема за појединце.

Навешћу неколико примјера спорне садржине:

 1. Крал Марко - готово нигде се не помиње да је био Србин, само се доводи у везу са Македонијом. Највише се помиње српска епска поезија, што није од важности првог реда. Уз чланак крал Марко треба погледати и Прилепско Кралство и Волкашин (шта је са именом?).
 2. Низ манастира које су основали или темељно обновили српски владари, на територији данашње Македоније. Погледао сам већину чланака, скоро нигдје нема ни помена о томе. Категорија
 3. др Харалампие Поленаковиќ - нема информације да је био Србин.
 4. др Блаже Конески - нема информације да је био Србин.
 5. Перо Антиќ - нема информације да је српског поријекла, иако ван сумње македонски играч и репрезентативац, капитен. Од скоро је и српски политичар, подржава СНС.
 6. Србомани - Не пише да у Србији или код свих Срба има пејоративно, негативно значење и конотацију. Веома је гадно и неозбиљно, ако се неко у историји изјаснио као Србин, да на једној енциклопедији буде описан као србоман, рецимо војвода Глигор Соколов. Ако се тако сам изјаснио и тако одабрао - шта је спорно?

Што се тиче референци, могу и сам да додајем у све наведене чланке, али мислим да је боље да то урадимо заједно или да ураде активни уредници, а не ја као ваш гост.

Свако добро и лијеп поздрав. — Sadko (разговор) 17:04, 17 јануари 2024 (CET)[одговори]

Здраво Sadko
Не е проблем ако си гостин или не, штом имаш желба и референци да допишеш информации на статиите, слободно стори го тоа. Ако референците и информациите се веродостојни, ќе бидат одобрени. Секое добро, - Виолетова (разговор) 19:08, 17 јануари 2024 (CET)[одговори]
У реду колегинице. Хвала л(иј)епо. — Sadko (разговор) 19:14, 17 јануари 2024 (CET)[одговори]
Здраво Sadko, јас искрено не сум уредувал на темите коишто ги наведувате и не можам да дадам свој придонес затоа што не ме интересираа нечија националност и луѓето ги ценам по нивните дела, а не по тоа што биле по вера, националност или убедување. Можам само да се согласам дека во статијата Србомани треба да се додаде дека се работи за пејоративен поим којшто во Србија се смета за навредлив (јас воопшто сум против тоа да има статии за мании и фобии). Како што пишала Виолетова погоре, слободно уредувајте доколку имате веродостојни извори. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:30, 17 јануари 2024 (CET)[одговори]
Потрудићу се да у ближој будућности додам референце и нове податке. Лп. — Sadko (разговор) 20:37, 17 јануари 2024 (CET)[одговори]
@Kiril Simeonovski, @Виолетова: Овој човек Садко е тежок шовинист (како и повеќето српски администратори). Сум имал лошо искуство со Српската википедија. За овие 2 администратори што зборува сме јас (не сум администратор) и Тони. Имаше голема уредувачка борба во српската статија за „2Bona“, каде што стоеше „северномакедонски“ и постојано ја враќаа таа навредлива придавка. Ова што го зборува дека нѐ „почитувале“ е лага. Во Српската википедија доминира „северномакедонски“ и други навреди спрема нас. И до ден-денес на статијата за 2Бона (и останати) ги враќаат промените, самиот Садко има применето, но нема ништо нема направено (има уредувано). Дури во разговорната страница за 2бона присилно ме тераше да сум пишувал на „убавиот српски јазик“, а сега се прави фраер. Човеков е неволја и предлагам да немаме ништо со него, а ако направи нешто да се внимава. Статиите што ги напишал горе се добри. За „србоман“, во Дигиталниот речник на македонскиот јазик стои дека употребата е вулгарна, така што ја променив во „погрден израз“. --Andrew012p (разговор) 23:35, 19 јануари 2024 (CET)[одговори]
Замолио бих најљепше, осим уколико број 12 у корисничком имену не одражава твој број година, да се научиш пристојном понашању и уљудности, колеге горе ти показује да није тешко. Етикетирати друге је озбиљна ствар, али добро, твоје је право да будеш прост, пун је Балкан снагатора иза тастатуре који би подигли кинески зид око свих и углавном, што су мањи, то су гори. Тако збориш а сви захтјеви су ти дугорочно испуњени, иако си упао на наш пројекат варварски, позвао сарадника да помогне, иступио агресивно, држао лекције људима, ламентирао о издаји Македонаца, реметио интерни процес дебате око тог питања и тако даље. Чак сам ти баш ја данас патролирао измјену, на том опскурном чланку за који другачије и не бих чуо. Озбиљна је неистина да већина чланака о Македонцима почиње са северномакедонски, што се лако може утврдити отварањем чланака из припадајуће категорије. Дакле, народна мудрост да је лош домаћин често и лош гост је, колико видим, тачна. И један, дозволићеш ми, савјет: Ако будеш тако олако нападао комшије (већина администратора, шовинисти) који крајње благонаклоно гледају на твоје (можда и једини), кога ћеш позвати када ти почне пожар у кући? А горило је више пута а данас живимо у веома неизвјесно вријеме.
Сада када сам одговорио на којештарије, што се тиче теме... На чланцима ћу радити чим будем био слободан. Горњи коментар ми показује да није случајност што је садржај такав какав јесте и да могу очекивати саплитање ногу, али добро. Хвала колегама на конструктивним коментарима. — Sadko (разговор) 00:24, 20 јануари 2024 (CET)[одговори]

Feminism and Folklore 2024

[уреди извор]
Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear Wiki Community,

You are humbly invited to organize the Feminism and Folklore 2024 writing competition from February 1, 2023, to March 31, 2023 on your local Wikipedia. This year, Feminism and Folklore will focus on feminism, women's issues, and gender-focused topics for the project, with a Wiki Loves Folklore gender gap focus and a folk culture theme on Wikipedia.

You can help Wikipedia's coverage of folklore from your area by writing or improving articles about things like folk festivals, folk dances, folk music, women and queer folklore figures, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales, and more. Users can help create new articles, expand or translate from a generated list of suggested articles.

Organisers are requested to work on the following action items to sign up their communities for the project:

 1. Create a page for the contest on the local wiki.
 2. Set up a campaign on CampWiz tool.
 3. Create the local list and mention the timeline and local and international prizes.
 4. Request local admins for site notice.
 5. Link the local page and the CampWiz link on the meta project page.

This year, the Wiki Loves Folklore Tech Team has introduced two new tools to enhance support for the campaign. These tools include the Article List Generator by Topic and CampWiz. The Article List Generator by Topic enables users to identify articles on the English Wikipedia that are not present in their native language Wikipedia. Users can customize their selection criteria, and the tool will present a table showcasing the missing articles along with suggested titles. Additionally, users have the option to download the list in both CSV and wikitable formats. Notably, the CampWiz tool will be employed for the project for the first time, empowering users to effectively host the project with a jury. Both tools are now available for use in the campaign. Click here to access these tools

Learn more about the contest and prizes on our project page. Feel free to contact us on our meta talk page or by email us if you need any assistance.

We look forward to your immense coordination.

Thank you and Best wishes,

Feminism and Folklore 2024 International Team

Stay connected  

--MediaWiki message delivery (разговор) 08:26, 18 јануари 2024 (CET)[одговори]

Wiki Loves Folklore is back!

[уреди извор]

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear Wiki Community, You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2024 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 31st of March.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.

Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

-- MediaWiki message delivery (разговор) 08:26, 18 јануари 2024 (CET)[одговори]

Vote on the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am reaching out to you today to announce that the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) Charter is now open. Community members may cast their vote and provide comments about the charter via SecurePoll now through 2 February 2024. Those of you who voiced your opinions during the development of the UCoC Enforcement Guidelines will find this process familiar.

The current version of the U4C Charter is on Meta-wiki with translations available.

Read the charter, go vote and share this note with others in your community. I can confidently say the U4C Building Committee looks forward to your participation.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 19:08, 19 јануари 2024 (CET)[одговори]

Резултати супер лига ракомет

[уреди извор]

Здраво, дали некој има некакви информации за резултати од супер лига / прва лига во ракомет, поготово од сезоната 2013/2014 и назад. Дури не можам да најдам ниту табели од првите сезони, само првак / вицепрвак успеав да најдам. Пишував статија за Скопско дерби (ракомет) па ми требаат резултати од натпревари помеѓу Вардар и Металург и позиција на крај од сезоната, но ако имате информации и за други тимови ве молам споделете ги со мене. Bojan9Spasovski (разговор) 06:01, 31 јануари 2024 (CET)[одговори]

@Bojan9Spasovski По мене, тоа само ако се стапи во непосреден контакт со ракометни клубови или ракометната федерација, бидејќи кај нас да се најде нешто онлајн е вистинско чудо. --Ehrlich91 (разговор) 20:25, 31 јануари 2024 (CET)[одговори]

Last days to vote on the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am reaching out to you today to remind you that the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) charter will close on 2 February 2024. Community members may cast their vote and provide comments about the charter via SecurePoll. Those of you who voiced your opinions during the development of the UCoC Enforcement Guidelines will find this process familiar.

The current version of the U4C charter is on Meta-wiki with translations available.

Read the charter, go vote and share this note with others in your community. I can confidently say the U4C Building Committee looks forward to your participation.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 18:00, 31 јануари 2024 (CET)[одговори]

Announcing the results of the UCoC Coordinating Committee Charter ratification vote

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear all,

Thank you everyone for following the progress of the Universal Code of Conduct. I am writing to you today to announce the outcome of the ratification vote on the Universal Code of Conduct Coordinating Committee Charter. 1746 contributors voted in this ratification vote with 1249 voters supporting the Charter and 420 voters not. The ratification vote process allowed for voters to provide comments about the Charter.

A report of voting statistics and a summary of voter comments will be published on Meta-wiki in the coming weeks.

Please look forward to hearing about the next steps soon.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 19:23, 12 февруари 2024 (CET)[одговори]

  Р А  З  М И  С  Л У  В  А Њ  Е      З А     И  Д Н  И  Н А  Т  А   Н  А    Г А  Л  А К  С  И И  Т  Е

                                    И    К О  Е  Ф И  Ц  И Е  Н  Т   Н  А    Е В  О  Л У  Ц  И Ј  А


Кога гледаме некоја млада галаксија или соѕвездије гледаме тродимензионален облак.Кај постарите галаксии се гледа дека има центар околу кој кружат ѕвездите и краци што значи дека трансформацијата е почната.Онаа што ке се добие ке има центар што ке доминира и нешто што ке ротира околу него. Во однос на сончевиот систем треба да се додаде кофициент на еволуција има разлика како функционираат помеѓу атомите и ѕвездите и коефицијент на случајност сите ѕвезди не се исти.Оваа го претпоставувам од претходно направена поделба за гравитација,групирање на материјата,создавање на волумени и дека во природата има случаи на повторување на обликот односно мемориско дејствување. Шаблон за трансформација на галаксиите мислам дека може да се земе од создавањето на сончевиот систем при што треба да се додаде коефициент на еволуцијa.

Во вселената можат да се видат соѕвездија и галаксии во различни стадиуми и мислам дека е реално да претпоставим дека некои се трансформирале. Бидејки во центарот на галаксиите се наоѓа црна дупка и нејзините карактеристики ни ги опишуваат на сличен начин како на темната материја  мислам дека е коректно да претпоставиме  дека галаксиите ке се трансформираат во темна материја доказ за тоа е ако малите црни дупки ротираат окоу многу поголемите.

Бидејки атомот е најситен дел од хемиските елементи кој ги задржува својствата на соодветниот хемиски елемент и дека протоните и неутроните во јадрото на атомот се создадени на поинаков начин затоа атомот го сметам за прва генерација на материјата каква што ја знаеме, доминантен центар и нешто што ротира околу него. Ѕвездите ги сметам за втора генерација а тоа што ке се добие од галаксиите трета.

Засега ние можеме да ја анализираме материјата на ниво на ѕвезди и атом и мислам дека треба да се има предвид коефициент на еволуција односно правилата може но немора да важат и дека треба да се проверуваат. Од тука галаксиите ке функционираат на поинаков начин бидејки има разлика барем во густина на материјал.

Branislav djoirdjievski (разговор) 22:28, 26 февруари 2024 (CET)[одговори]

Ukraine's Cultural Diplomacy Month 2024: We are back!

[уреди извор]

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello, dear Wikipedians!

Wikimedia Ukraine, in cooperation with the MFA of Ukraine and Ukrainian Institute, has launched the forth edition of writing challenge "Ukraine's Cultural Diplomacy Month", which lasts from 1st until 31st March 2024. The campaign is dedicated to famous Ukrainian artists of cinema, music, literature, architecture, design and cultural phenomena of Ukraine that are now part of world heritage. We accept contribution in every language! The most active contesters will receive prizes.

We invite you to take part and help us improve the coverage of Ukrainian culture on Wikipedia in your language! Also, we plan to set up a banner to notify users of the possibility to participate in such a challenge! ValentynNefedov (WMUA) (talk)

Report of the U4C Charter ratification and U4C Call for Candidates now available

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am writing to you today with two important pieces of information. First, the report of the comments from the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) Charter ratification is now available. Secondly, the call for candidates for the U4C is open now through April 1, 2024.

The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is a global group dedicated to providing an equitable and consistent implementation of the UCoC. Community members are invited to submit their applications for the U4C. For more information and the responsibilities of the U4C, please review the U4C Charter.

Per the charter, there are 16 seats on the U4C: eight community-at-large seats and eight regional seats to ensure the U4C represents the diversity of the movement.

Read more and submit your application on Meta-wiki.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 17:25, 5 март 2024 (CET)[одговори]

Wikimedia Foundation Board of Trustees 2024 Selection

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Dear all,

This year, the term of 4 (four) Community- and Affiliate-selected Trustees on the Wikimedia Foundation Board of Trustees will come to an end [1]. The Board invites the whole movement to participate in this year’s selection process and vote to fill those seats.

The Elections Committee will oversee this process with support from Foundation staff [2]. The Board Governance Committee created a Board Selection Working Group from Trustees who cannot be candidates in the 2024 community- and affiliate-selected trustee selection process composed of Dariusz Jemielniak, Nataliia Tymkiv, Esra'a Al Shafei, Kathy Collins, and Shani Evenstein Sigalov [3]. The group is tasked with providing Board oversight for the 2024 trustee selection process, and for keeping the Board informed. More details on the roles of the Elections Committee, Board, and staff are here [4].

Here are the key planned dates:

 • May 2024: Call for candidates and call for questions
 • June 2024: Affiliates vote to shortlist 12 candidates (no shortlisting if 15 or less candidates apply) [5]
 • June-August 2024: Campaign period
 • End of August / beginning of September 2024: Two-week community voting period
 • October–November 2024: Background check of selected candidates
 • Board's Meeting in December 2024: New trustees seated

Learn more about the 2024 selection process - including the detailed timeline, the candidacy process, the campaign rules, and the voter eligibility criteria - on this Meta-wiki page, and make your plan.

Election Volunteers

Another way to be involved with the 2024 selection process is to be an Election Volunteer. Election Volunteers are a bridge between the Elections Committee and their respective community. They help ensure their community is represented and mobilize them to vote. Learn more about the program and how to join on this Meta-wiki page.

Best regards,

Dariusz Jemielniak (Governance Committee Chair, Board Selection Working Group)

[1] https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Wikimedia_Foundation_elections/2021/Results#Elected

[2] https://foundation.wikimedia.org/wiki/Committee:Elections_Committee_Charter

[3] https://foundation.wikimedia.org/wiki/Minutes:2023-08-15#Governance_Committee

[4] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_elections_committee/Roles

[5] Even though the ideal number is 12 candidates for 4 open seats, the shortlisting process will be triggered if there are more than 15 candidates because the 1-3 candidates that are removed might feel ostracized and it would be a lot of work for affiliates to carry out the shortlisting process to only eliminate 1-3 candidates from the candidate list.

MPossoupe_(WMF)20:57, 12 март 2024 (CET)[одговори]

Your wiki will be in read-only soon

[уреди извор]

Trizek (WMF), 01:01, 15 март 2024 (CET)[одговори]

Потребни потреби на википедијата за населбата Хиподром

[уреди извор]

Моменталната википедија не е воопшто добро направена (неточни информации и многу малце текст).

Јас на 7 март направив едит на википедијата меѓутоа сеуште не е прифатено и и натаму стој стариот изглед на википедијата. Ве молам да ги прифатите мојте промени.

Ви благодарам. Lukamakedonija (разговор) 04:49, 28 март 2024 (CET)[одговори]

Додавање фотографии

[уреди извор]

Би сакала да добијам информации околу поставување фотографија. Поздрав. ИванкаП (разговор) 18:04, 13 април 2024 (CEST)[одговори]

CEE Hub Office Hour, Catch Up session and other announcements

[уреди извор]

Hi everyone,

We want to inform you about the upcoming calls/sessions that CEE Hub will organise, along with some small announcements of the other sessions that may be interesting for some of you.

First of all, we are inviting you to the next CEE Hub Office Hour dedicated this time to the Microgrants, which will be held on Monday (22 April) at 18:00 CEST (register here).

Also, we are making early announcement of the next Catch Up dedicated to the Annual Plan of the Wikimedia Foundation for the period 2024/25, where you will have a chance to hear introduction about this plan directly from the CEO of the WMF, along with CEE Hub updates and later during the call Q&A session of 20 minutes. This session will be held on Wednesday (8 May) at 19:00 CEST (register here).

Additionally, during this Friday (19 April) at 19:30 CEST at Wikimedia Summit in Berlin will be organised a regional CEE meet-up with hybrid option, so you can join remotely as well (Google Meeting ID).

Please use the registration pages on Meta for the CEE Hub Office Hour and CEE Catch Up session, so you will get a link directly.

___________________________________

At the end, if you are interested to hear more about Wikipedia Library and how this works, that every Wikimedia user with an active account for at least 6 months, contributed at least 500 times to Wikimedia projects, made at least 10 edits in the past month, and not be currently blocked from writing on any Wikimedia project, can have an access to the Wikipedia Library, you can attend one of two possible Let’s Connect learning clinics:

* Time zone 1 Registration link here (April 23rd,  18:00 CEST)

* Time zone 2 Registration link here (April 26th, 09:00 CEST)

If you need more information about these sessions, you can contact Gorana Gomirac (gorana.gomirac@vikimedija.org).

Промени

[уреди извор]

Добар ден, се обидувам да додадам информации за статијата „ОУ „Димитар Миладинов“ - Центар“ но од прошлиот месец не се одобрува промената, ве молам за информација што треба да направам за да се одобри? AMANITO (разговор) 15:56, 17 април 2024 (CEST)[одговори]

Промените се прифатени. Поздрав.--Никола Стоіаноски 16:06, 17 април 2024 (CEST)[одговори]

Share your feedback on the Wikimedia Foundation's draft Annual Plan 2024-2025

[уреди извор]

Здраво Macedonian Wikimedians!

Apologies, as this message is not in your language, Помогнете со преводот на вашиот јазик.

The work of the Wikimedia Foundation is guided by its annual plan. You are invited to read the summary of the full draft annual plan 2024-2025 in Macedonian. This is one of the best chances to influence how the Wikimedia Foundation works and what it chooses to focus on and prioritise, as the annual plan is the main guiding document for planning what to do.

Please share your comments or questions here or on Meta, and we will help the management and staff of the Foundation to review your feedback and take it into account.

The Macedonian language community is also invited to join the CEE Catch up on May 8th at 17.00 UTC with Maryana Iskander, Chief Executive Officer at the Wikimedia Foundation. During this call, you will have the opportunity to discuss the draft annual plan and ask your questions.

Thank you, --AAkhmedova (WMF) (разговор) 13:23, 25 април 2024 (CEST)[одговори]

Vote now to select members of the first U4C

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear all,

I am writing to you to let you know the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is open now through May 9, 2024. Read the information on the voting page on Meta-wiki to learn more about voting and voter eligibility.

The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is a global group dedicated to providing an equitable and consistent implementation of the UCoC. Community members were invited to submit their applications for the U4C. For more information and the responsibilities of the U4C, please review the U4C Charter.

Please share this message with members of your community so they can participate as well.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 22:21, 25 април 2024 (CEST)[одговори]

Sign up for the language community meeting on May 31st, 16:00 UTC

[уреди извор]

Hello all,

The next language community meeting is scheduled in a few weeks - May 31st at 16:00 UTC. If you're interested, you can sign up on this wiki page.

This is a participant-driven meeting, where we share language-specific updates related to various projects, collectively discuss technical issues related to language wikis, and work together to find possible solutions. For example, in the last meeting, the topics included the machine translation service (MinT) and the languages and models it currently supports, localization efforts from the Kiwix team, and technical challenges with numerical sorting in files used on Bengali Wikisource.

Do you have any ideas for topics to share technical updates related to your project? Any problems that you would like to bring for discussion during the meeting? Do you need interpretation support from English to another language? Please reach out to me at ssethi(__AT__)wikimedia.org and add agenda items to the document here.

We look forward to your participation!

MediaWiki message delivery 23:22, 14 мај 2024 (CEST)[одговори]

Feedback invited on Procedure for Sibling Project Lifecycle

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear community members,

The Community Affairs Committee (CAC) of the Wikimedia Foundation Board of Trustees invites you to give feedback on a draft Procedure for Sibling Project Lifecycle. This draft Procedure outlines proposed steps and requirements for opening and closing Wikimedia Sibling Projects, and aims to ensure any newly approved projects are set up for success. This is separate from the procedures for opening or closing language versions of projects, which is handled by the Language Committee or closing projects policy.

You can find the details on this page, as well as the ways to give your feedback from today until the end of the day on June 23, 2024, anywhere on Earth.

You can also share information about this with the interested project communities you work with or support, and you can also help us translate the procedure into more languages, so people can join the discussions in their own language.

On behalf of the CAC,

RamzyM (WMF) 04:25, 22 мај 2024 (CEST)[одговори]

Announcing the first Universal Code of Conduct Coordinating Committee

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello,

The scrutineers have finished reviewing the vote results. We are following up with the results of the first Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) election.

We are pleased to announce the following individuals as regional members of the U4C, who will fulfill a two-year term:

 • North America (USA and Canada)
 • Northern and Western Europe
 • Latin America and Caribbean
 • Central and East Europe (CEE)
 • Sub-Saharan Africa
 • Middle East and North Africa
 • East, South East Asia and Pacific (ESEAP)
 • South Asia

The following individuals are elected to be community-at-large members of the U4C, fulfilling a one-year term:

Thank you again to everyone who participated in this process and much appreciation to the candidates for your leadership and dedication to the Wikimedia movement and community.

Over the next few weeks, the U4C will begin meeting and planning the 2024-25 year in supporting the implementation and review of the UCoC and Enforcement Guidelines. Follow their work on Meta-wiki.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 10:15, 3 јуни 2024 (CEST)[одговори]

Invitation to participate in the #WPWPCampaign 2024

[уреди извор]

Dear community members,

We are inviting you to participate in the Wikipedia Pages Wanting Photos 2024 campaign, a global contest scheduled to run from July through August 2024:

Participants will choose among Wikipedia pages without photo images, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years.

In its first year (2020), 36 Wikimedia communities in 27 countries joined the campaign. Events relating to the campaign included training organized by at least 18 Wikimedia communities in 14 countries.

The campaign resulted in the addition of media files (photos, audios and videos) to more than 90,000 Wikipedia articles in 272 languages.

Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP) offers an ideal task for recruiting and guiding new editors through the steps of adding content to existing pages. Besides individual participation, the WPWP campaign can be used by user groups and chapters to organize editing workshops and edit-a-thons.

The organizing team is looking for a contact person to coordinate WPWP participation your language Wikipedia. We’d be glad for you to sign up directly at WPWP Participating Communities page on Meta-Wiki.

Thank you,

Reading Beans / readthebeansatgmail.com)
Project manager and coordinator
Wikipedia Pages Wanting Photos 2024

The final text of the Wikimedia Movement Charter is now on Meta

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hi everyone,

The final text of the Wikimedia Movement Charter is now up on Meta in more than 20 languages for your reading.

What is the Wikimedia Movement Charter?

The Wikimedia Movement Charter is a proposed document to define roles and responsibilities for all the members and entities of the Wikimedia movement, including the creation of a new body – the Global Council – for movement governance.

Join the Wikimedia Movement Charter “Launch Party”

Join the “Launch Party” on June 20, 2024 at 14.00-15.00 UTC (your local time). During this call, we will celebrate the release of the final Charter and present the content of the Charter. Join and learn about the Charter before casting your vote.

Movement Charter ratification vote

Voting will commence on SecurePoll on June 25, 2024 at 00:01 UTC and will conclude on July 9, 2024 at 23:59 UTC. You can read more about the voting process, eligibility criteria, and other details on Meta.

If you have any questions, please leave a comment on the Meta talk page or email the MCDC at mcdc@wikimedia.org.

On behalf of the MCDC,

RamzyM (WMF) 10:44, 11 јуни 2024 (CEST)[одговори]

Hello! Sorry to write in English.

The template {{ГЛСД}} and other have disclaimers (Подлежи и на општите услови на употреба.).

Disclaimers are generally not good so they should be removed per en:Wikipedia:GFDL standardization. The problem is that only the copyright holder can do that.

To avoid that new files are uploaded with disclaimers I suggest to do this:

 1. Create new templates like {{ГЛСД-with-disclaimers}}
 2. Change all file pages that use the license template from {{ГЛСД}} to {{ГЛСД-with-disclaimers}}
 3. Remove the disclaimers from {{ГЛСД}}

After that I suggest to ask everyone who uploaded files with disclaimers if they are willing to remove them (change the license back from {{ГЛСД-with-disclaimers}} to {{ГЛСД}}. You can see who uploaded by clicking this link.

There are 715 files so it would be good if someone with a bot could help.

If any files are uploaded with {{ГЛСД}} it could be a good chance to also add {{Cc-by-sa-4.0}}.

Also I noticed that there are many files in Специјална:НеискористениСлики. If the files are non-free or have no license they should be deleted. --MGA73 (разговор) 17:15, 18 јуни 2024 (CEST)[одговори]

User:Emaus perhaps EmausBot can help? --MGA73 (разговор) 22:05, 19 јуни 2024 (CEST)[одговори]

Also I suggest to remove ГЛСД as an option from МедијаВики:Licenses. ГЛСД is not a good license so there is no reason to suggest that. --MGA73 (разговор) 16:32, 22 јуни 2024 (CEST)[одговори]

Voting to ratify the Wikimedia Movement Charter is now open – cast your vote

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello everyone,

The voting to ratify the Wikimedia Movement Charter is now open. The Wikimedia Movement Charter is a document to define roles and responsibilities for all the members and entities of the Wikimedia movement, including the creation of a new body – the Global Council – for movement governance.

The final version of the Wikimedia Movement Charter is available on Meta in different languages and attached here in PDF format for your reading.

Voting commenced on SecurePoll on June 25, 2024 at 00:01 UTC and will conclude on July 9, 2024 at 23:59 UTC. Please read more on the voter information and eligibility details.

After reading the Charter, please vote here and share this note further.

If you have any questions about the ratification vote, please contact the Charter Electoral Commission at cec@wikimedia.org.

On behalf of the CEC,

RamzyM (WMF) 12:51, 25 јуни 2024 (CEST)[одговори]

Voting to ratify the Wikimedia Movement Charter is ending soon

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello everyone,

This is a kind reminder that the voting period to ratify the Wikimedia Movement Charter will be closed on July 9, 2024, at 23:59 UTC.

If you have not voted yet, please vote on SecurePoll.

On behalf of the Charter Electoral Commission,

RamzyM (WMF) 05:45, 8 јули 2024 (CEST)[одговори]

U4C Special Election - Call for Candidates

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

A special election has been called to fill additional vacancies on the U4C. The call for candidates phase is open from now through July 19, 2024.

The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is a global group dedicated to providing an equitable and consistent implementation of the UCoC. Community members are invited to submit their applications in the special election for the U4C. For more information and the responsibilities of the U4C, please review the U4C Charter.

In this special election, according to chapter 2 of the U4C charter, there are 9 seats available on the U4C: four community-at-large seats and five regional seats to ensure the U4C represents the diversity of the movement. No more than two members of the U4C can be elected from the same home wiki. Therefore, candidates must not have English Wikipedia, German Wikipedia, or Italian Wikipedia as their home wiki.

Read more and submit your application on Meta-wiki.

In cooperation with the U4C,

-- Keegan (WMF) (talk) 02:03, 10 јули 2024 (CEST)[одговори]

Wikimedia Movement Charter ratification voting results

[уреди извор]
You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello everyone,

After carefully tallying both individual and affiliate votes, the Charter Electoral Commission is pleased to announce the final results of the Wikimedia Movement Charter voting.  

As communicated by the Charter Electoral Commission, we reached the quorum for both Affiliate and individual votes by the time the vote closed on July 9, 23:59 UTC. We thank all 2,451 individuals and 129 Affiliate representatives who voted in the ratification process. Your votes and comments are invaluable for the future steps in Movement Strategy.

The final results of the Wikimedia Movement Charter ratification voting held between 25 June and 9 July 2024 are as follows:

Individual vote:

Out of 2,451 individuals who voted as of July 9 23:59 (UTC), 2,446 have been accepted as valid votes. Among these, 1,710 voted “yes”; 623 voted “no”; and 113 selected “–” (neutral). Because the neutral votes don’t count towards the total number of votes cast, 73.30% voted to approve the Charter (1710/2333), while 26.70% voted to reject the Charter (623/2333).

Affiliates vote:

Out of 129 Affiliates designated voters who voted as of July 9 23:59 (UTC), 129 votes are confirmed as valid votes. Among these, 93 voted “yes”; 18 voted “no”; and 18 selected “–” (neutral). Because the neutral votes don’t count towards the total number of votes cast, 83.78% voted to approve the Charter (93/111), while 16.22% voted to reject the Charter (18/111).

Board of Trustees of the Wikimedia Foundation:

The Wikimedia Foundation Board of Trustees voted not to ratify the proposed Charter during their special Board meeting on July 8, 2024. The Chair of the Wikimedia Foundation Board of Trustees, Nataliia Tymkiv, shared the result of the vote, the resolution, meeting minutes and proposed next steps.  

With this, the Wikimedia Movement Charter in its current revision is not ratified.

We thank you for your participation in this important moment in our movement’s governance.

The Charter Electoral Commission,

Abhinav619, Borschts, Iwuala Lucy, Tochiprecious, Der-Wir-Ing

MediaWiki message delivery (разговор) 19:52, 18 јули 2024 (CEST)[одговори]