Прејди на содржината

Србомани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Статии поврзани со јужнословенскиот народ

Српска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски српски земји
Бела Србија · Рашка · Дукља
Захумје · Босна · Херцеговина
Зета · Косово и Метохија · Војводина
Лика · Кордун · Банија · Славонија

Српски наречја и говори
Српски јазик
Штокавски дијалект · Екавски изговор
Јекавски изговор · Икавски изговор
Торлачки дијалект · Шатровачки говор

Религија
Српска православна црква
Свети Сава · Пеќска патријаршија

Историја
Потекло · Владетели
Немањиќи од Србија
Обреновиќи од Србија
Караѓорѓевиќи од Србија

Oстанати статии поврзани со Србите
Србофобија · Србоманија
Велика Србија · Југословенски војни
Познати Срби · Знаме на Србите
Оцила

Србоман — погрден поим користен од официјалната македонска и бугарска наука како определба за човек од етничко македонско потекло / етничко бугарско потекло што себеси се смета за Србин, т.е. има српска национална свест. Слична („поблага“) форма на србоманија е србофилијата — израз со кој се означуваат отворени симпатии кон српските етничко-културолошки обележја, но и свесно чување на несрпската национална свест.

Србоманијата била присутна во Македонија како последица на силната српска пропаганда во втората половина XIX век и спроведуваната србизација во периодот од Балканските војни, до Втората светска војна.

Поврзано

[уреди | уреди извор]