Википедија:Селска чешма/Архива 25

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната страница за разговор.
Архива 25


„Споделено знаење“[уреди извор]

Уважени уредници,

Би сакал да ве известам дека работната група составена од учесници којашто досега беа попречени во своето дејствување од сегашната поставеност на македонскиот огранок на Викимедија ја основаше и правно регистрираше организацијата „Споделено знаење“. Ќе се присетите од погоре дека заедницата мнозиски изгласа да ѝ биде одземен статусот на сегашната „Викимедија Mакедонија“ и да ѝ се додели на споменатата група и нејзината новооснована организација.

„Споделено знаење“ има поднесено барање за добивање на името „Викимедија Македонија“ (и на анг. Wikimedia Macedonia). Покрај ова, „Споделено знаење“ е при крај со изготвувањето на годишна програма и набргу ќе поднесе барање за годишен грант. Организацијата веќе почна со приредување на проектот за фотоконкурс „Вики ја сака природата“ (меѓународно наречен Wiki Loves Earth) по пример на минатиот конкурс „Вики го сака културното наследство“, кој доживеа голем успех.

Ви благодарам на вниманието

--Б. Јанкулоски (разговор) 15:16, 6 април 2014 (CEST)

Јапонски идол[уреди извор]

Ве молиме проверете граматиката на мојот напис „Јапонски идол“ (Извинете ако има многу грешки.) --Moscow Connection (разговор) 11:21, 29 април 2014 (CEST)

Media Viewer[уреди извор]

Greetings, my apologies for writing in English.

I wanted to let you know that Media Viewer will be released to this wiki in the coming weeks. Media Viewer allows readers of Wikimedia projects to have an enhanced view of files without having to visit the file page, but with more detail than a thumbnail. You can try Media Viewer out now by turning it on in your Beta Features. If you do not enjoy Media Viewer or if it interferes with your work after it is turned on you will be able to disable Media Viewer as well in your preferences. I invite you to share what you think about Media Viewer and how it can be made better in the future.

Thank you for your time. - Keegan (WMF) 23:29, 23 мај 2014 (CEST)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Преименување на категорија[уреди извор]

Ќе има повеќе смисла ако категоријата Родови односи се вика Полови односи, имајќи го во предвид фактот што така повеќе луѓе ге разберат за што се работи.

Нема никаква потреба за тоа, а дополнително двата термини означуваат различни работи. --Ehrlich91 (разговор) 17:33, 12 јуни 2014 (CEST)

Media Viewer is now live on this wiki[уреди извор]

Media Viewer lets you see images in larger size

Greetings— and sorry for writing in English, please translate if it will help your community,

The Wikimedia Foundation's Multimedia team is happy to announce that Media Viewer was just released on this site today.

Media Viewer displays images in larger size when you click on their thumbnails, to provide a better viewing experience. Users can now view images faster and more clearly, without having to jump to separate pages — and its user interface is more intuitive, offering easy access to full-resolution images and information, with links to the file repository for editing. The tool has been tested extensively across all Wikimedia wikis over the past six months as a Beta Feature and has been released to the largest Wikipedias, all language Wikisources, and the English Wikivoyage already.

If you do not like this feature, you can easily turn it off by clicking on "Disable Media Viewer" at the bottom of the screen, pulling up the information panel (or in your your preferences) whether you have an account or not. Learn more in this Media Viewer Help page.

Please let us know if you have any questions or comments about Media Viewer. You are invited to share your feedback in this discussion on MediaWiki.org in any language, to help improve this feature. You are also welcome to take this quick survey in English, en français, o español.

We hope you enjoy Media Viewer. Many thanks to all the community members who helped make it possible. - Fabrice Florin (WMF) (talk) 23:54, 19 јуни 2014 (CEST)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Пренасочување[уреди извор]

Страната Сексизам се пренасочува кон Хетеросексизам. Овие две нешта се многу различни и Сексизам би требало да има своја страна - која не можам да ја направам поради погрешното пренасочување. —Претходниот непотпишан коментар е додаден од Bridenh (разговорпридонеси) 26 јуни 2014, 14:06

Средено! --M4r51n (разговор) 14:53, 26 јуни 2014 (CEST)


  • Сметам дека “мачоизам“ би требало да се пренасочи кон Машизмо бидејќи некои луѓе го употребуваат овој збор и можно е да не дојдат до дефиницијата поради различниот правопис.

Преместување[уреди извор]

Машки шовинизам го преместив во шовинизам, но незнам како да ја избришам и редиректирам страницата.(Briden (разговор) 20:14, 26 јули 2014 (CEST))

Milenaboskoska (разговор) 16:21, 31 јули 2014 (CEST)[уреди извор]

Почитувани,

Пред околу 2 месеци додадов нова содржина на страната од Економски факултет-Прилеп и сеуште немам добиено одобрување за поставената содржина. Бидеќи во иднина ќе треба да додавам и нови содржини со цел да се комплетира целата страна како на македонски така и на англиски. Ве молам за помош или одобрување од ваша страна.

Со почит,

М.Бошкоска Milenaboskoska (разговор) 16:23, 31 јули 2014 (CEST)

Вашите измени се прифатени. --M4r51n (разговор) 18:08, 31 јули 2014 (CEST)

Преименување[уреди извор]

Психоаналитички феминизам треба да се преименува во Феминистичка теорија. Ќе ја преведам англиската верзија, каде Психоаналитички феминизам е само дел од Феминистичка теорија. Briden (разговор) 20:55, 8 август 2014 (CEST)

Help for translate[уреди извор]

Hello and sorry for writing in English. Can anyone help me translate a small article (2 paragraphs) from English to your language and create the article in your wiki? Please, fell free to answer in my talk page in your wiki anytime. Thanks! Xaris333 (разговор) 03:19, 13 август 2014 (CEST)

IMPORTANT: Admin activity review[уреди извор]

Hello. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc) was recently adopted by global community consensus (your community received a notice about the discussion). According to this policy, the stewards are reviewing administrators' activity on smaller wikis. To the best of our knowledge, your wiki does not have a formal process for removing "advanced rights" from inactive accounts. This means that the stewards will take care of this according to the new admin activity review here.

We have determined that the following users meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for more than 2 years):

  1. Ivica83 (administrator)
  2. Комита (administrator)

These users will receive a notification soon, asking them to start a community discussion if they want to retain some or all of their rights. If the users do not respond, then their advanced rights will be removed by the stewards.

However, if you as a community would like to create your own activity review process superseding the global one, want to make another decision about these inactive rights holders, or already have a policy that we missed, then please notify the stewards on Meta-Wiki so that we know not to proceed with the rights review on your wiki. Thanks, Rschen7754 07:20, 15 август 2014 (CEST)

Здраво на сите. И јас поднесов барање за одземање на моите администраторски/бирократски привилегии. Веќе дискутиравме за ова, нема потреба неактивен корисник да држи такви привилегии. Ви посакувам се најдобро во понатамошната работа. --Милош (разговор) 09:47, 18 август 2014 (CEST)

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[уреди извор]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 19:35, 21 август 2014 (CEST)

Process ideas for software development[уреди извор]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 00:15, 22 август 2014 (CEST)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Честитки[уреди извор]

Може ли да добијам autopatrol статус? Ќе се направи некои мали промени во областа што јас знам. --Munjanes (разговор) 21:48, 30 август 2014 (CEST)

Grants to improve your project[уреди извор]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Change in renaming process[уреди извор]

Part or all of this message may be in English. Please help translate if possible.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 9 sep 2014 18:22 (CEST)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[уреди извор]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 09:29, 11 септември 2014 (CEST).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Статијата очекува проверка[уреди извор]

Некои од статиите кои ги направив и пред и по оваа беа одобрени и приметив дека оваа изгледаше како прескокната: Кристина Пизанска. Briden (разговор) 21:05, 15 септември 2014 (CEST)

Избрани статии[уреди извор]

Почитувани википедијанци, сакам да ве известам дека денес успеав да ги средам архивите на избрани статии во втората половина од 2013, кога патем и престанавме со вообичеаната дискусија и гласање за избрани статии, и досегашниот тек од 2014 година. Следен чекор е обновување на постапката којашто ја користевме во изминатите неколку години, а сите статии кои се појавија на главната страница како „избрани“ без вклученост од страна на заедницата ќе бидат предложени за ревизија на нивниот статус.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:41, 17 септември 2014 (CEST)

Вилијам Валас / Вилијам Волес[уреди извор]

Почитувани,

Пред извесно време започнав да ја уредувам статијата за Вилијам Валас. Сметав дека треба малку повеќе да се надгради, да се прошири, да изгледа поубаво. Ја завршив вчера. Забележав дека некој член ја има преместено страницата, па сега насловот е Вилијам Волес. Јас сметам дека на македонски би требало да биде Вилијам Валас, според изворникот Uilleam Uallas, односно William Wallace, бидејќи Willi кај нас станува Вили, а Walla според мене, следејќи го првиот збор (името) би требало да е Вала а не Воле. Сега видов дека и на српски е Валас, со назнака дека се транскрибира и како Волас. Не знам, можеби и другите членови би требале да кажат мислење околу ова.


Ви благодарам.

Bogomilska (разговор) 01:58, 20 септември 2014 (CEST)

Да, во право сте - презимето треба да биде или Валас или Волас (прифатливи се двете варијанти), но никако Волес.

ГП (разговор) 23:23, 10 октомври 2014 (CEST)

Monuments of Spain Challenge[уреди извор]

Excuse me for not speaking Macedonian yet.

Wikimedia España invites you to join the Monuments of Spain Challenge. And what’s that? It’s a contest. You have to edit, translate or expand articles about the Spanish monuments and you will be granted points. So you’re not just writing about wonderful buildings: you can get prizes!

The time of the contest will include all October and any information you may need is right here.

Join in and good luck!

PS: We would be grateful if you could translate this note into Macedonian.

B25es on behalf of Wikimedia España.

Шпанците започнуваат натпревар во создавање статии или подобрување на статиите за нивните споменици. Ако некој е заинтересиран да учествува, пријавување и правила на овој линк.

--Виолетова (разговор) 12:53, 29 септември 2014 (CEST)

Статии кои чекат одобрување[уреди извор]

Андреа Дворкин, Џон Столтенберг, Емилија Платер, Амазонки, Дахомски Амазонки, Андрогинија, Она-бугејша.

Yes check.svgОк Готово --Ehrlich91 (разговор) 16:59, 29 септември 2014 (CEST)
Григор Прличев исто така чека. [1] Tropcho (разговор) 14:24, 3 ноември 2014 (CET)

Meta RfCs on two new global groups[уреди извор]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 19:04, 26 октомври 2014 (CET)

Technical problem[уреди извор]

Hi. I noticed one technical problem on this page: [2]. It seems that image in the infobox can be seen only by loged users, but not by users who are not loged in wikipedia. Is this done by purpose or it is an error? And if it is error, can it be corrected? Most people who read wikipedia are not loged users, so this prevent most people to see image in the infobox. PANONIAN (разговор) 12:03, 31 октомври 2014 (CET)

Thanks for reporting this. I think that now is good. Problem was in picture, it was local version of the same map on Commons, but I delete this picture, and now in article is version from Commons. --Ehrlich91 (разговор) 13:13, 31 октомври 2014 (CET)

Languages in censuses[уреди извор]

Hello, Dear wikipedians. I invite you to edit and improve this article and to add information about your and other country.--Kaiyr (разговор) 13:40, 31 октомври 2014 (CET)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (November 2014)[уреди извор]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for:

  • DeGruyter: 1000 new accounts for English and German-language research. Sign up on one of two language Wikipedias:
  • Fold3: 100 new accounts for American history and military archives
  • Scotland's People: 100 new accounts for Scottish genealogy database
  • British Newspaper Archive: expanded by 100+ accounts for British newspapers
  • Highbeam: 100+ remaining accounts for newspaper and magazine archives
  • Questia: 100+ remaining accounts for journal and social science articles
  • JSTOR: 100+ remaining accounts for journal archives

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.00:19, 6 ноември 2014 (CET)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message to The Wikipedia Library Global Delivery List.

претстававување на организација во ВИКИПЕДИА[уреди извор]

Почитувани админи

по овој пат сакам да Ве прашам за можностите и начините за претставување на Стрип ценар на Македонија- Велес како посебна постојна страница и нејзино поврзување со постоечката тема „стрип“ и поконкрено делот за македонскиот стрип ПОздрав TT-ve

претстававување на организација во ВИКИПЕДИА[уреди извор]

Почитувани Ке ме интересира начинот на промоција на организацијата Стрип центар на Македонија-Велес како една од клучните во развој и афирмацијата на современиот македонскиот стрип ,како и поврзување на оваа тема со темата „стрип’ и „македонски стрип“ Со почит ТТ-ве 09:03, 11 декември 2014 (CET)

Ние не вршиме никаква промоција на организации, туку сме слободна енциклопедија која изнесува факти за самите организации кои постојат. Вашите обиди за пишување на статија за вашата организација беа полни со субјективни мислења и токму поради тоа беа бришени. --Ehrlich91 (разговор) 00:06, 17 декември 2014 (CET)

редактирање на страница[уреди извор]

Поцитувани,

јас сум нов на wikipedia, и би сакал да знам зошто на следната страна https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0

горе десно има знакче дека е непроверена? дали поради тоа неможе да ја користиме како референца кога ја преведуваме на други јазици?

Со почит Јован.

New Wikipedia Library Accounts Now Available (December 2014)[уреди извор]

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.01:22, 18 декември 2014 (CET)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.