Википедија:Викиекспедиции 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ВикиПроект
„Викиекспедиции“
Shared Knowledge Logo.svg
Викиекспедиции.svg
Wikipedia-logo.svg
Кратенки:
ВП:ЕКСПЕДИЦИИ

Во текот на 2017 година биле организирани пет викиекспедиции, со кои биле опфатени следните области:

  1. Козјачија и Средорек — еднодневна експедиција;
  2. Бојмија — дводневна експедиција;
  3. Порече — тридневна експедиција;
  4. Река — дводневна експедиција; и
  5. Општина Кавадарци — дводневна експедиција.

Прва експедиција[уреди извор]

Козјачија и Средорек[уреди извор]

Подрачја во Општина Старо Нагоричане покриени со експедицијата

На 18 март, нашите членови Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Petrovskyz, M.pvsk и Нино Богдановски се упатиле кон Козјачија и Средорек, области сместени во Општина Старо Нагоричане.

Бидејќи областите се карактеристизираат со раштркани села со многу маала, уште од самото исклучување од регионалниот пат Куманово-Крива Паланка, кај Младо Нагоричане, приклучивме ГПС-апликации, со кои после тоа ќе одредиме која фотографија на кое место била фотографирана со цел поточно одредување на маалата и кое маало на кое село припаѓа.

Како и обично, за сите експедиции, тргнуваме веќе спремни со сите можни податоци кои можат да се изнајдат за таа област и што вреди таму да се посети. Воедно, искуството досега секогаш ни вели дека е најпаметно да се тргне со најоддалечените села во областа, а подоцна да се спушташ кон низинските подостапните села. Така и овој пат, најпрвин се упативме преку Драгоманце и Жегљане кон Длабочица. Сепак, поради земјениот пат, завршивме само до селото Арбанашко, село на неколку километри од познатото Кокино со неговата опсерваторија, каде откривме недоизградена црква, која по сите податоци сме сигурни дека е „Св. Спас“, започната во 1938 година, но недоизградена поради војната. Во близина на црквата се наоѓаат и самото подрачно училиште, како и голем споменик од НОБ.

Иако, Кокино веќе еднаш го имавме фотографирано во текот на нашето целоноќно патешествие на астроекспедицијата во 2015 г., направивме подобри фотографии од самото село, како и на целата област Козјачија.

Подоцна се спуштивме до некогашниот парохиски центар, селото Жегљане, за кое потрошивме време да сфатиме како да му пристапиме, иако го гледавме селото од далеку. За среќа што бевме со џип, па се снајдовме по земјениот пат надолу. Некако со помош и разговор на малкуте мештани, дојдовме до селската црква и поранешното училиште. Заклучивме сите дека црквата е во исклучително лоша состојба.

Продолживме кон Драгоманце, при што панорамски ги фотографиравме селата Карловце, Степанце, Врачевце и Пузајка. Во Драгоманце, се наоѓа самото централно училиште „Христијан Тодоровски-Карпош“. Според Гугл и според изворите, во селото постои црквата „Св. Јован“, но иако ги следевме сите насоки, наидовме само на празна полјана на местото на кое требаше да има црква, па поради тоа се откажавме.

Од Драгоманце, продолживме кон север, во насока на селата Пелинце и Челопек. Се движевме по најкатастрофалниот регионален пат во Македонија, пат оставен во мизерни услови, иако води кон меѓународен граничен премин и до еден од најважните музеи на македонската држава, Музејот за АСНОМ со реплика на собата од првото заседание.

Го посетивме самиот музеј, кој и самиот се наоѓа во лоша состојба, особено неговото опкружување, со запалени дрвја, сеча на паркот околу, несреден двор. Подоцна, се упативме кон маалото Златанци, каде се наоѓа црквата „Св. Ѓорѓи“ на селото Пелинце.

Во Челопек, повторно имавме лажна тревога, барајќи ја црквата. Иако на карта и по податоците, постоела црква „Св. Троица“ во маалото Вишинци, мештаните на тоа маало ни укажаа дека таму нема таква црква и дека има само остатоци од црква во соседното маало.

Продолживме кон Забелски манастир, атар на Никуљане, овој пат по нов асфалтиран пат, но сепак пристапот до манастирот е земјен пат, поради што имавме вистинска авантура.

Кон крајот на денот, ги посетивме двете најголеми села, Старо и Младо Нагоричане (или Нагоричино), каде има значајни културни и природни споменици, како црквите „Св. Ѓорѓи“ (многу слична на манастирската црква во Матејче), како и двете цркви во близина на Костоперската Карпа, природна реткост покрај самиот регионален пат.

За крајот на денот, целта ни беше да се обидеме да го најдеме Карпинскиот манастир, атар на Орах, но сепак поради каллив пат, се откажавме и можеби во некоја идна прилика ќе се осудиме да го посетиме.

Експедицијата помина добро, со опфатени 12 села (или 13 села, ќе видиме по маалата).

Галерија
Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Арбанашко — село Викиекспедиција Козјачија 108.jpg Q2859624 значително подобрена статија
2. Црква „Вознесение Христово“ - Арбанашко — црква Викиекспедиција Козјачија 101.jpg Q29383295 нова статија
3. Кокино (наоѓалиште) — мегалитска опсерваторија Мегалитска опсерваторија Кокино.jpg Q1326977 подобрена статија
4. Костоперска Карпа — археолошко наоѓалиште Викиекспедиција Козјачија 183.jpg Q20570399 подобрена статија
5. Кокино — село Викиекспедиција Козјачија 114.jpg Q3133746 подобрена статија
6. Козјачија — област Викиекспедиција Козјачија 116.jpg Q12907178 подобрена статија
7. Жегљане — село Викиекспедиција Козјачија 089.jpg Q3087557 значително подобрена статија
8. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Жегљане — црква Викиекспедиција Козјачија 128.jpg Q20497410 нова статија
9. Степанце — село Викиекспедиција Козјачија 133.jpg Q3133844 значително подобрена статија
10. Карловце — село Викиекспедиција Козјачија 137.jpg Q3133761 значително подобрена статија
11. Меморијален центар на АСНОМ — музеј Викиекспедиција Козјачија 036.jpg Q3395340 подобрена статија
12. Драгоманце — село Викиекспедиција Козјачија 141.jpg Q3038684 значително подобрена статија
13. ОУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ - Драгоманце — основно училиште Викиекспедиција Козјачија 145.jpg Q20568100 значително подобрена статија
14. Христијан Тодоровски-Карпош — народен херој Викиекспедиција Козјачија 005.jpg Q1289578 подобрена статија
15. Пелинце — село Викиекспедиција Козјачија 069.jpg Q3087575 значително подобрена статија
16. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Пелинце — црква Викиекспедиција Козјачија 160.jpg Q29479797 нова статија
17. Забелски манастир — манастир Влезната порта од Забелскиот манастир.jpg Q20499670 нова статија
18. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Никуљане — манастирска црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Никуљане.jpg Q29562357 нова статија
19. Врачевце — село Викиекспедиција Козјачија 074.jpg Q3133687 значително подобрена статија
20. Пузајка — село Викиекспедиција Козјачија 073.jpg Q3133973 значително подобрена статија
21. Малотино — село Викиекспедиција Козјачија 078.jpg Q3090914 значително подобрена статија
22. Челопек (Кумановско) — село Викиекспедиција Козјачија 073 (cropped).jpg Q3133733 значително подобрена статија
23. Никуљане — село Викиекспедиција Козјачија 164.jpg Q3133744 значително подобрена статија
24. Пчиња (река) — река Викиекспедиција Козјачија 009.jpg Q522077 подобрена статија
25. Стрезовце — село Викиекспедиција Козјачија 194.jpg Q3133700 подобрена статија
26. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Старо Нагоричане — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Старо Нагоричане.jpg Q1276468 подобрена статија
27. Кумановско-осоговска епархија — епархија Викиекспедиција Козјачија 179.jpg Q15709597 подобрена статија
28. Старо Нагоричане — село Викиекспедиција Козјачија 067.jpg Q2731411 значително подобрена статија
29. ОУ „Светозар Марковиќ“ - Старо Нагоричане — основно училиште Викиекспедиција Козјачија 066.jpg Q20568973 значително подобрена статија
30. ОУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ - Младо Нагоричане — основно училиште Викиекспедиција Козјачија 028.jpg Q12909119 значително подобрена статија
31. Младо Нагоричане — село Викиекспедиција Козјачија 030.jpg Q3133691 значително подобрена статија
32. Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Младо Нагоричане — црква Црква „Св. Ѓорѓи Победоносец“ - Младо Нагоричане 4.jpg Q29970609 нова статија
33. Црква „Св. Петка“ - Младо Нагоричане — црква Црква „Св. Петка“ - Младо Нагоричане.jpg Q30021705 нова статија
34. ПУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ - Арбанашко — основно училиште Викиекспедиција Козјачија 106.jpg Q62554633 нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Втора експедиција[уреди извор]

Бојмија[уреди извор]

Прв ден

Викендот (22-23 април) пред закажаниот референдум во Општина Гевгелија против изградбата на рудниците со отворен коп за злато, нашите членови Ehrlich91, Kiril Simeonovski, Petrovskyz, M.pvsk и Нино Богдановски се упатиле кон историско-географската област Бојмија, која денес се простира низ три општини во Македонија (Гевгелија, Богданци и Валандово) и низ неколку општини во северниот дел на Грција.

Се упативме кон Гевгелија уште во текот на 21 април (петок) со цел започнување на експедицијата наредниот ден порано и избегнување на патот до Гевгелија од Скопје во текот на истиот ден кога ни беше и предвидено посета на селата од Општина Гевгелија.

Како што започнавме од претходната експедиција, со започнувањето на експедицијата повторно ги приклучувме нашите ГПС-апликации (во случајов Страва) со цел следење низ селата, со што подоцна може да се одреди која фотографија на кое место била фотографирана.

Селата во Општина Гевгелија (вкупно 17), кои меѓусебно се многу оддалечени, а слабо поврзани со асфалтни патишта, ни наметнаа проблем и ни одземаа скоро цел ден во нивна посета. На крајот на денот сепак не успеавме да ги посетиме Богородица (кое е и на другата страна на Вардар), Мрзенци (каде веќе нè стемни) и Петрово и Габрово (до кои воопшто не ни појдовме).

За разлика од досегашните експедиции започнавме со фотографирање од најдолното село, односно започнавме со Моин, веднаш со самиот град, а подоцна се движевме кон Смрдлива Вода. Движејќи се по текот на Коњска Река, ги посетивме и селата Ново Конско и Конско, како и самото излетничко место Смрдлива Вода. Пред Конско се исклучивме од главниот пат и го посетивме мегленовлашкото село Ума, кое денес е целосно раселено и има живот само во летниот период. Дента кога го посетивме имаше многу луѓе заради планираниот планинарски марш, а во самата селска црква се спремаше грав за учесниците.

По враќањето во Гевгелија се упативме кон Негорци, кое се покажа како средиште за останатите, иако најпрвин мислевме дека од Кованец директно ќе стигнеме во Серменин, сепак се покажа дека бил изграден делумно асфалтиран пат од Негорци. Иако медиумите во 2014 година пренеле дека постои асфалтен пат до Серменин, сепак на терен има прекин и се вози по земјен пат околу 3 километри. Поради тоа, иако планирани селата Петрово и Габрово не беа посетени од наша страна.

Веќе кон крајот на денот се движевме кон Смоквица, од каде до Миравци возевме по новоизградениот автопат, при што Милетково го фотографиравме само панорамски. Првиот ден го завршивме во Давидово, а заслужениот ручек/вечера ни беше во селото Мрзенци.

Галерија од првиот ден
Втор ден

Бидејќи во Мрзенци стигнавме приквечерина, вториот ден го започнавме токму од таму. Целта ни беше фотографирање на главната селска црква изградена на самиот Мрзенски Рид, од каде се пружаше и добар поглед на самото село. Подоцна, продолживме со селото Богородица и селата од Општина Богданци. Најпрвин, го посетивме селото Стојаково, од каде се упативме кон Селемли, од каде поради поголема височинска разлика добивме прилика да ги фотографираме и двете села панорамски. Во Селемли изгубивме време додека го најдеме малото Селемлиско Езеро. Со сличен проблем се соочивме и во Ѓавато, каде не можевме да ја најдеме селската црква. Иако вообичаено не фотографираме градови на нашите експедиции, сепак самата можност за панорамска фотографија од Богданци, како и поминување низ него ни даде можност за негово опфаќање во нашата експедиција.

За да стигнеме до селата од Општина Валандово поминавме низ подрачјето на Општина Дојран. Прво фотографирано село од оваа општина беше Раброво, кое се наоѓа до самиот град Валандово. Подоцна се упативме кон блиските села Брајковци, Балинци и Марвинци, како и малку подалечното Грчиште, сместено на самиот лев брег на Вардар.

Кон крајот на денот и пат кон Скопје ги посетивме големите села Пирава, Јосифово (како и неговиот издвоен дел Калково), а на самиот крај на денот и Удово, каде што се искачивме и до самата костурница на српските војници.

Исход

Со поминати 600 километри во два дена, опфатени 26 села, 2 града и 1 излетничко место, експедицијата помина повеќе од одлично.

Галерија
Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Референдум во Општина Гевгелија (2017) — референдум Постер за референдумот против рудниците во Гевгелија 01.jpg Q29642036 значително подобрена статија
2. Конска Река — река Викиекспедиција Бојмија 001.jpg Q30067838 нова статија
3. Моин — село Викиекспедиција Бојмија 002.jpg Q3135060 значително подобрена статија
4. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Моин — црква Викиекспедиција Бојмија 012.jpg Q30250464 нова статија
5. Љумница — село Викиекспедиција Бојмија 005.jpg Q2906105 подобрена статија
6. Втора гевгелиска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 012.jpg Q20556540 подобрена статија
7. Ново Конско — село Викиекспедиција Бојмија 019.jpg Q3135142 значително подобрена статија
8. Црква „Св. Димитриј“ - Ново Конско — црква Викиекспедиција Бојмија 018.jpg Q31320770 нова статија
9. Ума — село Викиекспедиција Бојмија 026.jpg Q3134992 значително подобрена статија
10. Црква „Св. Пантелејмон“ - Ума — црква Викиекспедиција Бојмија 035.jpg Q27588474 нова статија
11. Конско — село Викиекспедиција Бојмија 038.jpg Q3135049 значително подобрена статија
12. Црква „Св. Димитриј“ - Конско — црква Викиекспедиција Бојмија 040.jpg Q31448876 нова статија
13. Смрдлива Вода — туристичка месност Викиекспедиција Бојмија 045.jpg Q12910436 подобрена статија
14. Црква „Св. Илија“ - Смрдлива Вода — црква Викиекспедиција Бојмија 047.jpg Q31477504 нова статија
15. Кожуф — планина Викиекспедиција Бојмија 056.jpg Q2733631 подобрена статија
16. Негорци — село Викиекспедиција Бојмија 095.jpg Q3134979 значително подобрена статија
17. Црква „Св. Атанасиј Велики“ - Негорци — црква Викиекспедиција Бојмија 073.jpg Q12911749 нова статија
18. Негорска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 073.jpg Q23000032 подобрена статија
19. Кованец — село Викиекспедиција Бојмија 086.jpg Q3135008 значително подобрена статија
20. Црква „Св. Димитриј“ - Кованец — црква Викиекспедиција Бојмија 081.jpg Q20498162 нова статија
21. Кованска Река — река Викиекспедиција Бојмија 076.jpg Q30086300 нова статија
22. ОУ „Ристо Шуклев“ - Негорци — основно училиште Викиекспедиција Бојмија 064.jpg Q20568914 подобрена статија
23. Серменин — село Викиекспедиција Бојмија 098.jpg Q3134998 значително подобрена статија
24. Смоквица — село Викиекспедиција Бојмија 099.jpg Q3135038 значително подобрена статија
25. Давидово — село Сретселото во Давидово.jpg Q3019136 значително подобрена статија
26. Прдејци — село Викиекспедиција Бојмија 105.jpg Q3135016 значително подобрена статија
27. Црква „Св. Петка“ - Прдејци — црква Викиекспедиција Бојмија 106.jpg Q20499382 нова статија
28. Парк на ветерни електрани „Богданци“ — ветропарк Викиекспедиција Бојмија 114.jpg Q20569290 подобрена статија
29. Црква „Св. Димитриј“ - Смоквица — црква Викиекспедиција Бојмија 115.jpg Q20498337 нова статија
30. Црква „Св. Константин и Елена“ - Миравци — црква Викиекспедиција Бојмија 129.jpg Q12911853 значително подобрена статија
31. ЖС „Миравци“ — железничка станица Викиекспедиција Бојмија 136.jpg Q20569210 значително подобрена статија
32. Миравци — село Културен дом во Миравци.jpg Q3084593 значително подобрена статија
33. Општина Миравци — општина Map of Miravci Municipality.svg Q32824203 нова статија
34. Мрзенци — село Викиекспедиција Бојмија 139.jpg Q3134967 значително подобрена статија
35. Богородица (Гевгелиско) — село Викиекспедиција Бојмија 148.jpg Q2908719 значително подобрена статија
36. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Богородица — црква Викиекспедиција Бојмија 142.jpg Q15768250 значително подобрена статија
37. Стојаково — село Викиекспедиција Бојмија 150.jpg Q3135158 значително подобрена статија
38. Црква „Св. Недела“ - Стојаково — црква Викиекспедиција Бојмија 154.jpg Q15768150 значително подобрена статија
39. Стојаковска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 155.jpg Q12910753 подобрена статија
40. Црква „Св. Климент Охридски“ - Стојаково — црква Викиекспедиција Бојмија 151.jpg Q32859059 нова статија
41. Миравска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 129.jpg Q23000031 подобрена статија
42. Селемли — село Викиекспедиција Бојмија 164.jpg Q3135261 значително подобрена статија
43. Селемлиско Езеро — езеро Викиекспедиција Бојмија 165.jpg Q12906324 значително подобрена статија
44. Ѓавато (Гевгелиско) — село Викиекспедиција Бојмија 168.jpg Q3084573 значително подобрена статија
45. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ѓавато — црква Викиекспедиција Бојмија 176.jpg Q12911964 значително подобрена статија
46. Црква „Св. Атанасиј“ - Богданци — црква Викиекспедиција Бојмија 180.jpg Q12911760 подобрена статија
47. Богданска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 180.jpg Q12905266 подобрена статија
48. Раброво — село Викиекспедиција Бојмија 182.jpg Q3134936 значително подобрена статија
49. Црква „Св. Илија“ - Раброво — црква Викиекспедиција Бојмија 181.jpg Q33085910 нова статија
50. Валандовска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 187.jpg Q12905424 подобрена статија
51. Црква „Св. Димитриј“ - Валандово — црква Викиекспедиција Бојмија 187.jpg Q12911798 значително подобрена статија
52. Марвинци — село Викиекспедиција Бојмија 195.jpg Q3134959 значително подобрена статија
53. Црква „Св. Петка“ - Марвинци — црква Викиекспедиција Бојмија 200.jpg Q20499323 нова статија
54. Исар (Марвинци) — археолошко наоѓалиште Викиекспедиција Бојмија 193.jpg Q15622057 подобрена статија
55. Грчиште — село Викиекспедиција Бојмија 116.jpg Q3118151 значително подобрена статија
56. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Грчиште — црква Викиекспедиција Бојмија 203.jpg Q20499706 нова статија
57. Брајковци — село Викиекспедиција Бојмија 188.jpg Q2924172 значително подобрена статија
58. Балинци — село Викиекспедиција Бојмија 213.jpg Q2880910 значително подобрена статија
59. Црква „Св. Димитриј“ - Балинци — црква Викиекспедиција Бојмија 218.jpg Q2880910 подобрена статија
60. Пирава — село Викиекспедиција Бојмија 219.jpg Q3135030 значително подобрена статија
61. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Пирава — црква Викиекспедиција Бојмија 227.jpg Q12911697 подобрена статија
62. Пиравска парохија — црковна парохија Викиекспедиција Бојмија 227.jpg Q23000030 подобрена статија
63. Јосифово — село Викиекспедиција Бојмија 228.jpg Q658727 значително подобрена статија
64. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Јосифово — црква Викиекспедиција Бојмија 228.jpg Q20499641 значително подобрена статија
65. Удово — село Викиекспедиција Бојмија 236.jpg Q3135055 значително подобрена статија
66. Црква „Св. Атанасиј“ - Удово — црква Викиекспедиција Бојмија 231.jpg Q25552812 значително подобрена статија
67. Спомен-костурница (Удово) — костурница Викиекспедиција Бојмија 230.jpg Q12759431 нова статија
68. ПУ „Страшо Пинџур“ - Моин — основно училиште Викиекспедиција Бојмија 006.jpg Q62465259 нова статија
69. ПУ „Ѓорѓи Делев“ - Смоквица — основно училиште Викиекспедиција Бојмија 120.jpg Q62573240 нова статија
70. ПУ „Ристо Шуклев“ - Кованец — основно училиште Викиекспедиција Бојмија 089.jpg Q62569598 нова статија
71. Чичи Каја — планински врв Викиекспедиција Бојмија 056.jpg Q62585184 нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Трета експедиција[уреди извор]

Порече[уреди извор]

Карта на посетени села во текот на експедицијата

Порече, огромна област, со бројни села и логистички тешка област, поради мноштвото села раштркани на околните планини како Сува Гора и Добра Вода, со што пристапот до секое од нив е искачување на големи брда пред себе.

Сепак мора да се признае, огромен успех за нашите тројца Википедијанци, составени од Ehrlich91, Kiril Simeonovski и Полупрофесионален Шофер, кои претходниот тридневен викенд го поминаа во оваа блиска, а толку далечна област.

Искористувајќи го патниот правец преку природниот резерват „Јасен“, каде што летно време до 09:00 часот наутро може да се премине до Близанско, тргнавме рано утрината во саботата (24 јуни).

Експедицијата започна веднаш со посета на двете села на левиот брег на вештачкото езеро Козјак, Здуње и Близанско, до кои се стигнува преку мостот преку езерото. До мостот води целосен асфалтен пат, кој е во добра состојба, но оттука има поставено табла дека патот е во изградба и тоа трае до селото Белица, каде што бевме сместени, на самата Белешничка Река.

Прв ден

Првиот ден сакавме да ги опфатиме сите села од поранешната Општина Самоков, но веднаш увидовме дека тоа е голем подвиг.

Почнувајќи од Калуѓерец, Инче, Зркле, Лупште..., селата се редеа едноподруго, и до секое патот водеше само до него, со што за секое од нив моравме да трошиме време да отидеме и да се вратиме до главниот пат, со што увидовме дека нема да биде воопшто лесна задача.

Исто така, многу потешка задача ни беше пронаоѓањето на преостанатите цркви во селата, со оглед на испустеноста на селата, каде што одвај и да најдовме некој мештанин да проговориме.

Втор ден

Вториот ден повторно ни започна во поранешната Општина Самоков. Подоцна продолживме во средиштето на денешната Општина Македонски Брод, знаејќи дека наредниот ден ќе се враќаме преку Кичево, со што преостанатите села во долниот дел на општината, намерно ги оставивме на одење.

Пеколниот бран на температури веќе се чувствуваше во неделата (25 јуни), но движејќи се низ шумските делови на Порече, скоро и да не го почувствувавме, но повторно се боревме во тоа да ги изнајдеме сите цркви претходно запишани во нашиот тефтер.

Скоро и да станавме махери во разликување на сателитски снимки од нашите мобилни уреди.

Трет ден

Третиот ден ни останаа само малку села за посета, со што иако на почетокот на првиот ден подвигот за посета на 50 села во целата општина ни изгледаше далечен сега бевме на 30 села во претходните два дена.

Сепак од нив, 8 не можевме да ги посетиме поради лошите и неасфалтирани патишта, поради што третиот ден го започнавме со 12 села пред нас.

Буквално, последното село, Ижиште, над Пласница, го посетивме во последните моменти пред да заврне, но и со неговите фотографии се упативме кон Скопје за завршувањето на успешната експедиција.

Исход

Со 42 посетени и фотографирани села, толку и повеќе цркви, бројни панорамски фотографии и поминати над 700 километри во три дена, поставивме нови рекорди на овој наш необичен проект.

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Здуње (Порече) — село Панорама на Здуње.jpg Q3137344 значително подобрена статија
2. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Здуње — црква Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ во селото Здуње 7.jpg Q20500984 нова статија
3. Близанско — село Панорамски поглед на Близанско.jpg Q2906671 значително подобрена статија
4. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Близанско — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Близанско 2.jpg Q38370418 нова статија
5. Црква „Св. Петка“ - Близанско — црква Поглед на црквата „Св. Петка“ во селото Близанско.jpg Q38371090 нова статија
6. Црква „Св. Петка“ - населба Близанска — црква Црква „Св. Петка“ - Близанско (населба) 2.jpg Q38371354 нова статија
7. Брезница (Порече) — село Населбата Брезничка под селото Брезница.jpg Q1280806 значително подобрена статија
8. Белица (Порече) — село Поглед на дел од село Белица.jpg Q2894537 значително подобрена статија
9. Црква „Св. Пантелејмон“ - Белица — црква Црква „Св. Пантелејмон“ - Белица.jpg Q12911895 значително подобрена статија
10. Црква „Св. Никола“ - Белица — црква Црква „Св. Никола“ - Белица.jpg Q12911878 значително подобрена статија
11. Црква „Вознесение Христово“ - Белица — црква Црква „Вознесение Христово“ - Белица 2.jpg Q12911660 значително подобрена статија
12. Белица (река) — река Река Белица во истоименото село.jpg Q40422855 нова статија
13. Битово — село Панорама на Битово.jpg Q2904932 значително подобрена статија
14. Црква „Св. Никола“ - Битово — црква Црква „Св. Никола“ - Битово 2.jpg Q40423364 нова статија
15. Мала Река (Поречка) — река Мала Река пред Треска (2).jpg Q20569686 подобрена статија
16. Брест (Порече) — село Панорама на Брест.jpg Q2924534 значително подобрена статија
17. Црква „Св. Талалеј“ - Брест — црква Црква „Св. Талалеј“ - Брест 3.jpg Q12168587 подобрена статија
18. Црква „Св. Јован Крстител“ - Брест — црква Црква „Св. Јован Крстител“ - Брест.jpg Q12168565 подобрена статија
19. Црква „Св. Петка“ - Брест — црква Црква „Св. Петка“ - Брест.jpg Q40437723 нова статија
20. Барбарос — историско село Рушевини во Барбарос.jpg Q8059864 подобрена статија
21. Волче — село Поглед на селото Волче.jpg Q3136941 значително подобрена статија
22. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Волче — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Волче.jpg Q40448110 нова статија
23. Горни Манастирец — село Поглед на Горни Манастирец.jpg Q3111084 значително подобрена статија
24. Црква „Св. Богородица“ - Горни Манастирец — црква Црква „Св. Богородица“ - Горни Манастирец 2.jpg Q40454317 нова статија
25. Поречки манастир — манастир Поречки манастир (3).jpg Q12291087 подобрена статија
26. Спомен-костурница (Горни Манастирец) — спомен-костурница Спомен-капела под Поречкиот манастир.jpg Q40455076 нова статија
27. Горно Крушје (Порече) — село Панорама на Горно Крушје.jpg Q599768 значително подобрена статија
28. Црква „Св. Талалеј“ - Горно Крушје — црква Црква „Св. Талалеј“ во село Горно Крушје 01.jpg Q41320371 нова статија
29. Грешница (Порече) — село Село Грешница, Порече.jpg Q3116056 значително подобрена статија
30. Црква „Св. Петка“ - Грешница — црква Црква „Св. Петка“ во село Грешница (1).jpg Q41324415 нова статија
31. Девич — село Сретсело во Девич.jpg Q3025510 значително подобрена статија
32. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Девич — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Девич.jpg Q41536633 нова статија
33. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Девич — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ крај пештерата Пешна (2).jpg Q41536295 нова статија
34. Пешница — река Поглед на пештерата Пешна (2).jpg Q12909546 подобрена статија
35. Пешна — пештера Пештера Пешна 2.jpg Q20569785 подобрена статија
36. Долно Крушје — село Поглед на Долно Крушје.jpg Q3034223 значително подобрена статија
37. Црква „Св. Никола“ - Долно Крушје — црква Црква „Св. Никола“ - Долно Крушје 2.jpg Q41566274 нова статија
38. Долни Манастирец — село Улица во село Долни Манастирец.jpg Q287706 значително подобрена статија
39. Драгов Дол — село Драгов Дол.jpg Q3038846 значително подобрена статија
40. Дреново (Порече) — село Поглед на Дреново.jpg Q3039364 значително подобрена статија
41. Сланска Река — река Река во близина на село Дреново 02.jpg Q41711026 нова статија
42. Заград — село Поглед на Заград.jpg Q3139626 значително подобрена статија
43. Звечан — село Поглед кон село Звечан.jpg Q3137350 значително подобрена статија
44. Црква „Вознесение Христово“ - Звечан — црква Црква „Св. Спас“ во село Звечан (2).jpg Q41783391 нова статија
45. Зркле — село Панорама на Зркле.jpg Q3137386 значително подобрена статија
46. Црква „Св. Никола“ - Зркле — село Црква „Св. Никола“ - Зркле.jpg Q41784869 нова статија
47. Ижиште — село Куќи во Ижиште.jpg Q3139570 значително подобрена статија
48. Црква „Св. Никола“ - Ижиште — село Црква во село Ижиште.jpg Q20497724 нова статија
49. Инче — село Поглед на Инче (3).jpg Q3137395 значително подобрена статија
50. Калуѓерец — село Поглед на Калуѓерец 2.jpg Q3139585 значително подобрена статија
51. Црква „Св. Никола“ - Калуѓерец — црква Црква „Св. Никола“ - Калуѓерец.jpg Q42053883 нова статија
52. Црква „Св. Недела“ - Калуѓерец — црква Црква „Св. Недела“ - Калуѓерец.jpg Q42055329 нова статија
53. Црква „Св. Илија“ - Калуѓерец — црква Црква „Св. Илија“ - Калуѓерец.jpg Q42055033 нова статија
54. Ковач (село) — село Сретсело во Ковач.jpg Q3137334 значително подобрена статија
55. Црква „Св. Теодор Тирон“ - Ковач — црква Црква „Св. Теодор Тирон“ - Ковач.jpg Q42162072 нова статија
56. Црква „Св. Јован Крстител“ - Ковач — црква Црква „Св. Јован Крстител“ - Ковач.jpg Q42161667 нова статија
57. Црква „Св. Атанасиј“ - Ковач — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Ковач.jpg Q20500204 нова статија
58. Косово (Порече) — село Улица во селото Косово.jpg Q3137021 значително подобрена статија
59. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Косово — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ во селото Косово.jpg Q42286041 нова статија
60. Крапа — село Поглед на селото Крапа 01.jpg Q3137034 значително подобрена статија
61. Црква „Св. Никола“ - Крапа — црква Црква „Св. Никола“ - Крапа 2.jpg Q42304405 нова статија
62. Црква „Св. Недела“ - Крапа — црква Црква „Св. Недела“ - Крапа 2.jpg Q42304424 нова статија
63. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Крапа — црква Манастирска црква „Св. Богородица“ - Крапа.jpg Q42304456 нова статија
64. Крапски манастир — манастир Крапски манастир.jpg Q42304508 нова статија
65. Крапска Река — река Крапска Река 2.jpg Q31360632 подобрена статија
66. Ропотовска парохија — црковна парохија Камбанарија на црквата „Св. Никола“ - Крапа.jpg Q20574489 подобрена статија
67. Латово — село Сретсело во Латово 2.jpg Q736165 значително подобрена статија
68. Локвица — село Маало Тодоровци во село Локвица.jpg Q3139546 значително подобрена статија
69. Црква „Св. Димитриј“ - Локвица — црква Црква „Св. Димитриј“ - Локвица 3.jpg Q18947054 подобрена статија
70. Црква „Св. Атанасиј“ - Локвица — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Локвица.jpg Q42306852 подобрена статија
71. Лупште — село Панорама на Лупште.jpg Q3137378 значително подобрена статија
72. Црква „Св. Петар и Павле“ - Лупште — црква Црква „Св. Петар и Павле“ - Лупште.jpg Q42307009 нова статија
73. Могилец — село Поглед на село Могилец.jpg Q3139533 значително подобрена статија
74. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могилец — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Могилец 2.jpg Q42318953 нова статија
75. Црква „Воскресение Христово“ - Могилец — црква Манастирска црква „Вознесение Христово“ - Могилец.jpg Q42319076 нова статија
76. Могилечки манастир — манастир Конакот на Могилечкиот манастир.jpg Q42319206 нова статија
77. Модриште — село Поглед на село Модриште (1).jpg Q652986 значително подобрена статија
78. Црква „Св. Атанасиј Велики“ - Модриште — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Модриште.jpg Q12911748 подобрена статија
79. Ореовец (Порече) — село Традиционална куќа во Ореовец.jpg Q3137371 значително подобрена статија
80. Црква „Св. Архангел Гаврил“ - Ореовец — црква Црква „Св. Архангел Гаврил“ - Ореовец 2.jpg Q20501038 нова статија
81. Растеш — село Поглед на село Растеш.jpg Q3139551 значително подобрена статија
82. Црква „Св. Јован“ - Растеш — црква Црква „Св. Јован“ во село Растеш (1).jpg Q42418906 нова статија
83. Русјаци — село Влез во Русјаци.jpg Q532145 значително подобрена статија
84. Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Русјаци — црква Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Русјаци.jpg Q42571199 нова статија
85. Русјачка парохија — црковна парохија Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Русјаци.jpg Q42422276 нова статија
86. Самоков — село Згради во Самоков.jpg Q3139599 значително подобрена статија
87. Јозеф Обрембски — етнолог и социолог Споменик на Јозеф Обрембски во Самоков.jpg Q11038494 подобрена статија
88. Црква „Св. Илија“ - Самоков — црква Црква „Св. Илија“ - Самоков.jpg Q42441517 нова статија
89. Сланско — село Поглед на село Сланско 01.jpg Q3139608 значително подобрена статија
90. Црква „Св. Никола“ - Сланско — црква Црква „Св. Никола“ во село Сланско.jpg Q12911896 подобрена статија
91. Црква „Св. Илија“ - Сланско — црква Црква „Св. Илија“ - Сланско 2.jpg Q12911833 подобрена статија
92. Слатина (Порече) — село Дел од селото Слатина.jpg Q3137402 значително подобрена статија
93. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Слатина — црква Поглед кон црквата во Слатина 01.jpg Q42861373 нова статија
94. Слатинска Река — река Слатинска Река.jpg Q42861108 нова статија
95. Суводол (Порече) — село Село Суводол, Порече.jpg Q3077612 значително подобрена статија
96. Црква „Св. Никола“ - Суводол — црква Црква „Св. Никола“ - Суводол.jpg Q42891049 нова статија
97. Сушица (Порече) — село Поглед на селото Сушица, Порече (4).jpg Q3139577 значително подобрена статија
98. Црква „Св. Никола“ - Сушица (Порече) — црква Поглед на селото Сушица, Порече (3).jpg Q43019227 нова статија
99. Томино Село — село Куќи во Томино Село.jpg Q3077518 значително подобрена статија
100. Црква „Св. Константин и Елена“ - Томино Село — црква Црква „Св. Константин и Елена“ - Томино Село.jpg Q43029374 нова статија
101. Тополница (Порече) — село Поглед на село Тополница.jpg Q3532113 значително подобрена статија
102. Црква „Св. Атанасиј“ - Тополница — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Тополница.jpg Q43195697 нова статија
103. Требино — село Поглед на село Требино.jpg Q3077639 значително подобрена статија
104. Црква „Св. Димитриј“ - Требино — црква Црква „Св. Димитриј“ - Требино.jpg Q20498426 нова статија
105. Требовље — село Поглед на село Требовље.jpg Q3077543 значително подобрена статија
106. Црква „Вознесение Христово“ - Требовље — црква Црква „Вознесение Христово“ - Требовле 2.jpg Q20569340 значително подобрена статија
107. Црешнево (Порече) — село Поглед на Црешнево.jpg Q3077539 значително подобрена статија
108. Црква „Вознесение Христово“ - Црешнево — црква Црква „Вознесение Христово“ - Црешнево.jpg Q43374451 нова статија
109. Црква „Св. Никола“ - Црешнево — црква Црква „Св. Никола“ - Црешнево 2.jpg Q43374647 нова статија
110. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Суводол — основно училиште Основно училиште во Суводол.jpg Q62600790 нова статија
111. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Требино — основно училиште Подрачно основно училиште во село Требино.jpg Q62618536 нова статија
112. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Самоков — основно училиште ОУ „Св. Климент Охридски“ - Самоков.jpg Q62664167 нова статија
113. ПУ „Св. Климент Охридски“ - Црешнево — основно училиште Основното училиште во село Црешнево.jpg Q62704142 нова статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Четврта експедиција[уреди извор]

Подрачја во Општина Маврово и Ростуше покриени со експедицијата.

Река[уреди извор]

Река, област во која се испреплетуваат религиите, јазиците и народите со преубава околина, шумски подрачја, високи планини и многу реки. Иако, првично ни беше планот да ја посетиме само областа Горна Река, сепак пред одржувањето на експедицијата ги додадовме и долнореканските села во нашиот список на посета.

Експедицијата започна уште во текот на попладневните часови во петокот (28 јули), кога се упативме кон нашето сместување, новоотворениот хотел „Кораб Трница“ во истоименото историско село, од каде ни се пружаа патиштата кон целата област.

Прв ден

Во согласност со нашиот претходен план, првиот ден го отпочнавме со посета на горнореканските села, до кои води тежок земјен пат, по кој направивме цел круг. Отпочнавме над Маврови Анови со асфалтниот пат до селото Врбен. Од Врбен, продолжува земјениот пат, кој води до селата Богдево, Кракорница, Бродец, како и Ничпур и историското село Стрезимир, каде моментално се наоѓа караула на граничната полиција. Овие тешки предели пружаат неверојатни погледи на врвовите на Кораб и на последните огранки на Шар Планина, а од секаде блика вода која се собира преку каптажи направени пред 70 години во рамки на сложениот хидросистем „Маврово“.

Како втор дел од нашиот прв ден се состоеше обид за посета на преостанатите горнорекански села, односно селата долж Длабока и Рибничка Река, како Нистрово, Рибница, Бибање, до кои успеавме да дојдеме со нашето возило. Останатите четири села не беа посетени од наша страна, поради тешките патни услови, па остануваат за посета на друг начин.

Втор ден

Вториот ден го започнавме со посета на селото Волковија, кое се наоѓа над Трница и до кое води асфалтен пат. Потоа, почнавме со ред да ги посетуваме долнореканските села, почнувајќи од обете страни на Радика, од Сенце до Скудриње, на крајот од денот.

Иако асфалтни патишта, селата со своите височини сместени на високите падини на планините, беа вистински предизвик за посета. За разлика од горнореканските села, кои поради самите патни услови, скоро и да не сретнавме некој преостанат жител, во долнореканските села се забележуваше живост, благодарение и на вратените иселеници, кои својот одмор го поминуваат во селата. Особено живо беше селото Жировница, кое буквално наликува на мал град.

Покрај опфатени села, цркви и џамии низ селата, го посетивме и познатиот Дуфски Водопад, сместен на 20-тина минути пеш од селото Ростуше.

Исход

Експедицијата во Река ја завршивме со 23 посетени и фотографирани села и 2 историски месности (поранешни села), како и многубројни верски објекти, бројни панорамски фотографии и поминати над 400 километри во два дена.

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Врбен — село Поглед на Врбен 2.jpg Q736126 значително подобрена статија
2. Црква „Св. Никола“ - Врбен — црква Викиекспедиција Река 11.jpg Q42781580 нова статија
3. ХЕЦ „Врбен“ — хидроцентрала ХЕ Врбен.jpg Q12911389 значително подобрена статија
4. Паскал Сотировски — споменик Спомен-плоча на Паскал Сотировски.jpg Q7142202 подобрена статија
5. Богдево — село Куќи во Богдево.jpg Q2227303 значително подобрена статија
6. Црква „Св. Димитриј“ - Богдево — црква Црква „Св. Димитриј“ - Богдево.jpg Q43376828 нова статија
7. Кракорница — село Традиционална куќа во Кракорница.jpg Q3075926 значително подобрена статија
8. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Кракорница — црква Викиекспедиција Река 18.jpg Q43872045 нова статија
9. Бродец (Гостиварско) — село Поглед на Бродец.jpg Q2925944 значително подобрена статија
10. Црква „Св. Никола“ - Бродец — црква Викиекспедиција Река 22.jpg Q44054426 нова статија
11. Бродечка Река — река Бродечка Река.jpg Q44005029 нова статија
12. Аџина Река — река Аџина Река 2.jpg Q31360526 нова статија
13. Штировица (река) — река Долина на реката Штировица.jpg Q44153977 нова статија
14. Бродечки манастир — манастир Влезна порта на Бродечкиот манастир.jpg Q44158628 нова статија
15. Црква „Св. Петка“ - Бродец — црква Црква „Св. Петка“ - Бродец.jpg Q44162568 нова статија
16. Црква „Св. Атанасиј“ - Ничпур — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Ничпур.jpg Q56073515 нова статија
17. Света вода „Топлец“ — параклис Света вода „Топлец“ - Ничпур.jpg Q56236217 нова статија
18. Џамија (Рибница) — џамија Џамија во Рибница.jpg Q56236262 нова статија
19. Џамија (Нистрово) — џамија Џамија во Нистрово.jpg Q56236274 нова статија
20. Црква „Св. Никола“ - Трница — црква Црква „Св. Никола“ - Трница 2.jpg Q12911894 подобрена статија
21. Трнички манастир — манастир Црква „Св. Никола“ - Трница.jpg Q56217189 нова статија
22. Црква „Св. Богородица“ - Сенце — црква Црква „Св. Богородица“ - Сенце.jpg Q56236291 нова статија
23. Џамија (Сенце) — џамија Џамија во Сенце.jpg Q56236294 нова статија
24. Џамија (Горно Маало во Жировница) — џамија Џамија во Горно Маало, Жировница.jpg Q56236300 нова статија
25. Џамија (Центар во Жировница) — џамија Џамија во Центар, Жировница.jpg Q56236302 нова статија
26. Џамија (Долно Маало во Жировница) — џамија Џамија во Долно Маало, Жировница.jpg Q56236306 нова статија
27. Џамија (Видуше) — џамија Џамија во Видуше.jpg Q56236310 нова статија
28. Стара џамија (Ростуше) — џамија Стара џамија во Ростуше.jpg Q56230624 нова статија
29. Нова џамија (Ростуше) — џамија Викиекспедиција Река 54.jpg Q56236318 нова статија
30. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ростуше — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ростуше 2.jpg Q56236814 нова статија
31. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Битуше — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Битуше.jpg Q20499690 нова статија
32. Црква „Св. Илија“ - Битуше — црква Црква „Св. Илија“ - Битуше.jpg Q56236953 нова статија
33. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Велебрдо — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Велебрдо.jpg Q56237035 нова статија
34. Џамија (Велебрдо) — џамија Џамија во Велебрдо.jpg Q56237042 нова статија
35. Џамија (Требиште) — џамија Џамија во Требиште.jpg Q56237057 нова статија
36. Црква „Св. Ахил Лариски“ - Требиште — црква Црква „Св. Ахил Лариски“ - Требиште.jpg Q20500470 нова статија
37. Црква „Пресвета Богородица“ - Јанче — црква Црква „Пресвета Богородица“ - Јанче 2.jpg Q56237067 нова статија
38. Џамија (Јанче) — џамија Џамија во Јанче.jpg Q56237078 нова статија
39. Дуфски Водопад — водопад Дуфски Водопад.jpg Q5312295 подобрена статија
40. Ростушка Река — река Викиекспедиција Река 50.jpg Q56239683 нова статија
41. Жерноица — река Жировничка Река низ Жировница.jpg Q56239711 значително подобрена статија
42. Рибничка Река — река Викиекспедиција Река 36.jpg Q55006488 подобрена статија
43. Црква „Св. Никола“ - Кичиница — црква Црква „Св. Никола“ - Кичиница 2.jpg Q19792205 подобрена статија
44. Горна Река — област Поглед кон Кораб.jpg Q18357319 значително подобрена статија (Featured article star.svg)
45. Кораб — планина Поглед кон Кораб 2.jpg Q211616 подобрена статија
46. Болетин — село Поглед на Болетин со околината.jpg Q2909352 значително подобрена статија
47. Кичиница — село Традиционални куќи во Кичиница.jpg Q3076008 значително подобрена статија
48. Аџиевци — село Викиекспедиција Река 60.jpg Q2824490 значително подобрена статија
49. Битуше — село Битуше со Голем Крчин.jpg Q2904925 значително подобрена статија
50. Бибање — село Викиекспедиција Река 33.jpg Q2900930 значително подобрена статија
51. Велебрдо — село Викиекспедиција Река 68.jpg Q3136870 значително подобрена статија
52. Видуше — село Куќи во Видуше.jpg Q3136928 значително подобрена статија
53. Врбјани (Ростушко) — село Панорама на Врбјани.jpg Q3136917 значително подобрена статија
54. Жировница — село Панорама на Жировница со Веливар.jpg Q3136902 значително подобрена статија
55. ОУ „Хајан Селмани“ - Ростуше — основно училиште ОУ Ѓорѓи Пулевски во Ростуше 2.jpg Q20568205 значително подобрена статија
56. Јанче — село Поглед на Јанче.jpg Q3075325 значително подобрена статија
57. Волковија (Ростушко) — село Куќи во Волковија.jpg Q3136753 значително подобрена статија
58. Ничпур — село Панорама на Ничпур 2.jpg Q3137102 значително подобрена статија
59. Нистрово — село Панорама на Нистрово.jpg Q3075932 значително подобрена статија
60. Црква „Вознесение Христово“ - Нистрово — црква Викиекспедиција Река 30.jpg Q92795440 нова статија
61. Присојница — село Панорама на Присојница.jpg Q3075978 значително подобрена статија
62. Рибница — село Ribnica-MK.JPG Q2647492 значително подобрена статија
63. Ростуше — село Викиекспедиција Река 58.jpg Q3040250 значително подобрена статија
64. Стара болница (Ростуше) — градба Викиекспедиција Река 49.jpg Q39379479 нова статија
65. СОУ „Маврово-Ростуше“ - Ростуше — средно училиште СОУ Маврово - Ростуше во Ростуше.jpg Q20569262 значително подобрена статија
66. Сенце — село Поглед на Сенце.jpg Q3076530 значително подобрена статија
67. Скудриње — село Панорама на Скудриње.jpg Q3075862 значително подобрена статија
68. Требиште — село Поглед на Требиште.jpg Q913309 значително подобрена статија
69. Стрезимир — историско село Караула „Стрезимир“.jpg Q12295681 значително подобрена статија
70. Трница — историско село Поглед на Трница.jpg Q12297120 значително подобрена статија
71. Општина Ростуша — општина Rostuše 6.JPG Q95678697 нова статија
72. Маврово — село Мавровско Езеро со Маврово 1.jpg Q1396930 значително подобрена статија
73. Црква „Св. Никола Летен“ - Маврово — црква Submerged church of St. Nicholas (Mavrovo).jpg Q20499317 нова статија
74. Црква „Св. Никола“ - Маврово (нова) — црква Црква Св. Никола (нова) во Маврово.jpg Q20566577 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Петта експедиција[уреди извор]

Подрачјата во Општина Кавадарци покриени со викиекспедицијата.

Општина Кавадарци[уреди извор]

На петтата експедиција за 2017 година се упативме кон Општина Кавадарци и овој пат немавме одредено една област за посета, туку повеќе помали области, од кои најбитно ни беше да ги опфатиме селата од поранешната Општина Конопиште, сместени на крајниот југ од денешната општина.

Прв ден

Така, тргнувајќи од Скопје на 16 септември (сабота) во раните утрински часови, веднаш се упативме кон најоддалечените села во општината, Рожден и Мајден, кои претставуваат дел од Тиквешко Мариово. До Мајден води неасфалтиран макадамски пат, но сепак самиот пат е во солидна состојба, а рамниот терен до селото го олеснува движењето. По посетата на Мајден, се вративме кон Мрежичко, каде е сместена фабриката „Кожувчанка“, а на раскрсницата на регионалниот пат свртевме кон поранешното општинско средиште Конопиште, каде се наоѓа седиштето на втората фабрика за вода, „Горска“.

Оттука, по земјен пат продолживме кон бошавичките села, посетувајќи го најпрвин селото Горна Бошава, каде имавме интересен разговор со мештаните и ја пробавме локалната мастика. По краткиот одмор и откако се поздравивме со нашите домаќини, се упативме кон Бошавичкиот манастир и останатите села во Бошавијата.

На крајот на денот се сместивме на крајбрежјето на Тиквешкото Езеро во поранешното село Брушани, кое денес е прераснато во викенд-населба.

Втор ден

Вториот ден го започнавме со изнаоѓање на новоизградената црква во селото Брушани, а подоцна и посета на селата околу комбинатот ФЕНИ, при што во селото Возарци, кое се верува дека името го добило, бидејќи куќите биле наредени како „воз“, клисарот во црквата ни укажа на старата црква „Св. Ѓорѓи“, за која немавме податок, дека била запалена од невнимание со управување на згурата од страна на комбинатот „ФЕНИ“. Денес, црквата е повторно изградена со средства на ФЕНИ, но опасната згура се наоѓа преблизу до селото и до двете селски цркви.

Подоцна, отидовме да ги посетиме селата Ресава, Бегниште и Дабниште, а за жал поради раскопаниот земјен пат не успеавме да го посетиме иселеното село Кошани. По појадокот во Кавадарци се упативме кон Ваташа, која е целосно споена со градот. Таму, искачувајќи се на блискиот рид, каде се гради нова црква направивме убава панорама на самиот град Кавадарци и Ваташа, село или веќе приградска населба.

Кон крајот на денот се упативме кон селото Гарниково, од каде потекнува академикот Блаже Ристовски, каде ја најдовме старата црква „Св. Мина“, една од ретките цркви со тоа име низ Македонија.

На крајот на денот ги посетивме рамничарските села на другата страна на Кавадарци, Глишиќ, Марена и Сопот.

Исход

Експедицијата во Кавадарци ја завршивме со 21 посетено и фотографирано село и 2 историски месности (поранешни села), како и многубројни верски објекти, бројни панорамски фотографии и поминати над 500 километри во два дена.

Статии
Број Статија Фотографија Предмет на Википодатоци Забелешки
1. Мрежичко — село Поглед на Мрежичко 2.jpg Q3073802 значително подобрена статија
2. Црква „Св. Димитриј“ - Мрежичко — црква Црква „Св. Димитриј“ - Мрежичко.jpg Q12911816 значително подобрена статија
3. Црква „Пресвета Богородица“ - Мрежичко — црква Црква „Св. Богородица“ - Мрежичко.jpg Q45106462 нова статија
4. Ваташка парохија — црковна парохија Црква „Св. Димитриј“ - Мрежичко.jpg Q45301015 подобрена статија
5. Блаштица — река Блаштица покрај патот Мрежичко-Рожден 2.jpg Q45201033 нова статија
6. Рожден — село Панорама на Рожден.jpg Q3073834 значително подобрена статија
7. Црква „Вознесение Христово“ - Рожден — црква Црква „Вознесение Христово“ - Рожден.jpg Q12911938 значително подобрена статија
8. Рудник ’Ржаново — рудник Поглед кон рудникот 'Ржаново.jpg Q45293717 нова статија
9. ’Ржаново (Кавадаречко) — село Поглед кон рудникот 'Ржаново.jpg Q3073809 значително подобрена статија
10. ’Ржановски манастир — манастир Црква „Св. Петар“ - Рожден.jpg Q20567662 подобрена статија
11. Црква „Св. Петар“ - ’Ржаново — црква Црква „Св. Петар“ - Рожден.jpg Q45301768 нова статија
12. Мајден — село Сретсело во Мајден.jpg Q3073716 значително подобрена статија
13. Алшар — рудник Влез на Алшар.jpg Q1248582 подобрена статија
14. Конопиште — село Поглед на Конопиште.jpg Q3073232 значително подобрена статија
15. Бошава — река Бошава низ Конопиште.jpg Q2908304 значително подобрена статија
16. Црква „Св. Стефан“ - Конопиште — црква Црква „Св. Стефан“ - Конопиште 2.jpg Q12911940 значително подобрена статија
17. Црква „Св. Атанасиј“ - Конопиште — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Конопиште 3.jpg Q46623456 нова статија
18. Горна Бошава — село Сретсело во Горна Бошава.jpg Q3073648 значително подобрена статија
19. Црква „Св. Илија“ - Горна Бошава — црква Црква „Св. Илија“ - Горна Бошава 2.jpg Q47092603 нова статија
20. Бошавски манастир — манастир Бошавички манастир.jpg Q15730553 подобрена статија
21. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Долна Бошава — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Бошава.jpg Q20569348 подобрена статија
22. Чемерско — село Куќи во Чемерско.jpg Q3073820 значително подобрена статија
23. Црква „Вознесение Христово“ - Чемерско — црква Црква „Вознесение Христово“ - Чемерско 5.jpg Q24192506 нова статија
24. Чемерски манастир — манастир Чемерски манастир.jpg Q47466691 нова статија
25. Општина Конопиште — општина Поглед на Конопиште.jpg Q47466954 нова статија
26. Бохула — село Сретсело во Бохула.jpg Q2908809 значително подобрена статија
27. Црква „Св. Атанасиј“ - Бохула — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Бохула.jpg Q20500010 нова статија
28. Страгово — село Поглед на Страгово 2.jpg Q3073828 значително подобрена статија
29. Црква „Св. Димитриј“ - Страгово — црква Црква „Св. Димитриј“ - Страгово 1.jpg Q20575510 значително подобрена статија
30. Црква „Св. Петка“ - Страгово — црква Поглед на Страгово 2 (cropped).jpg Q47495000 нова статија
31. Тиквешко Езеро — езеро Тиквешко Езеро.jpg Q3086506 подобрена статија
32. Вишешница — планина Тиквешко Езеро со Вишешница.jpg Q20941140 подобрена статија
33. Драдња — село Панорама на Голеш во Драдња.jpg Q3038576 значително подобрена статија
34. Брушани — село Поглед на Брушани.jpg Q2413665 значително подобрена статија
35. Црква „Св. Недела“ - Брушани — црква Црква „Св. Недела“ - Брушани 2.jpg Q47517203 нова статија
36. Градиште (остров) — остров Тиквешко Езеро.jpg Q20565898 значително подобрена статија
37. Бојанчиште — село Поглед на Бојанчиште.jpg Q2922997 значително подобрена статија
38. Црква „Св. Богородица“ - Бојанчиште — црква Црква „Св. Богородица“ - Бојанчиште.jpg Q20498599 нова статија
39. Бојанчишки манастир — манастир Бојанчишки манастир.jpg Q47759084 нова статија
40. Маренска парохија — црковна парохија Црква „Св. Богородица“ - Бегниште.jpg Q20572880 подобрена статија
41. Бегниште — село Панорама на Бегниште.jpg Q2893833 значително подобрена статија
42. Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Бегниште — црква Црква „Св. Богородица“ - Бегниште.jpg Q12911671 значително подобрена статија
43. Возарци — село Панорама на Возарци 2.jpg Q787682 значително подобрена статија
44. Црква „Св. Богородица“ - Возарци — црква Црква „Св. Богородица“ - Возарци.jpg Q12911783 значително подобрена статија
45. Црква „Св. Ѓорѓи“ - Возарци — црква Црква „Св. Ѓорѓи“ - Возарци.jpg Q48336611 нова статија
46. Дабниште — село Куќи во Дабниште.jpg Q3011596 значително подобрена статија
47. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Дабниште — црква Црква „Св. Богородица“ - Дабниште.jpg Q12911784 значително подобрена статија
48. Ресава — село Панорама на Ресава.jpg Q3073841 значително подобрена статија
49. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Ресава — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Ресава.jpg Q12911725 значително подобрена статија
50. Луда Мара — река Луда Мара низ Ваташа 2.jpg Q12908198 значително подобрена статија
51. Козјак (Мариово) — планина Планина Козјак (Јужна Македонија).jpg Q10977129 подобрена статија
52. ОУ „Димката Ангелов-Габерот“ - Ваташа — основно училиште Основно училиште во Ваташа.jpg Q20567658 значително подобрена статија
53. Димката Ангелов Габерот — партизан Споменик на Димката Ангелов - Габерот во Ваташа.jpg Q12278187 подобрена статија
54. Шивец — село Поглед на Шивец.jpg Q2964035 значително подобрена статија
55. Црква „Св. Стефан“ - Шивец — црква Црква „Св. Стефан“ - Шивец.jpg Q12911942 значително подобрена статија
56. Витачево — висорамнина Црква во близина на Ваташа 2.jpg Q50015694 подобрена статија
57. Гарниково — село Куќи во Гарниково.jpg Q3072633 значително подобрена статија
58. Црква „Св. Мина“ - Гарниково — црква Црква „Св. Мина“ - Гарниково 5.jpg Q12911862 значително подобрена статија
59. Глишиќ — село Панорама на Глишиќ.jpg Q3072760 значително подобрена статија
60. Црква „Св. Димитриј“ - Глишиќ — црква Црква „Св. Димитриј“ - Глишиќ 4.jpg Q12911808 значително подобрена статија
61. Марена — село Пат низ Марена.jpg Q3073845 значително подобрена статија
62. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Марена — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Марена 3.jpg Q12911786 значително подобрена статија
63. Сопот (Кавадаречко) — село Куќи во Сопот.jpg Q923451 значително подобрена статија
64. Црква „Св. Атанасиј“ - Сопот — црква Црква „Св. Атанасиј“ - Сопот 3.jpg Q12911742 значително подобрена статија
65. Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ваташа — црква Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Ваташа 5.jpg Q15803347 значително подобрена статија
66. Црква „Св. Архангел Михаил“ - Ваташа — црква Црква „Св. Архангел Михаил“ - Ваташа.jpg Q50295725 нова статија
67. Црква „Св. Никола“ - Ваташа — црква Црква „Св. Никола“ - Ваташа.jpg Q20566605 значително подобрена статија
68. Моклишки манастир — манастир Моклишки манастир 4.jpg Q12908707 подобрена статија
69. Моклишко Езеро — езеро Моклишко Езеро.jpg Q50427672 нова статија
70. Ваташа — село Панорама на Ваташа.jpg Q3136277 значително подобрена статија
71. Спомен-куќа на Страшо Пинџур — меморијален музеј Спомен-куќа на Страшо Пинџур во Ваташа 3.jpg Q47087120 нова статија
72. Страшо Пинџур — народен херој Споменик на Страшо Пинџур во Ваташа.jpg Q3397162 подобрена статија
73. Кавадарци — град Панорама на Кавадарци.jpg Q158088 подобрена статија
74. ПУ „Дешка Тошева“ - Бегниште — основно училиште Основно училиште во Бегниште.jpg Q62762718 нова статија
75. Крњево — село Куќи во Крњево.jpg Q3073963 значително подобрена статија
76. Долна Бошава — село Куќа во Долна Бошава.jpg Q3034184 значително подобрена статија

Фотографии[уреди извор]

Сите фотографии направени за време на викиекспедицијата се достапни во следнава категорија:

Поврзано[уреди извор]