Список на држави во светот

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е Список на државите во светот. Во светот постојат 193 признати независни држави, од кои 192 се членки на Обединетите Нации (сите држави освен Ватикан). Во Европа постојат 44 независни држави, во Азија 47, во Африка 53, во Америка 35 и во Океанија 14. покрај независните држави, во светот постојат уште 70 зависни и спорни територии, како и еден протекторат на Обединетите Нации.

Напомена: Овој список ги вклучува само меѓународнопризнатите држави. За целосната листа со непризнатите држави и зависни територии видете Список на држави и територии во светот.

Држави[уреди]

Држава Официјално име Престолнина Население Површина (км²) Густина Знаме ISO- кратенки
Земја &100000067500000000000006.750.000.000 &10000000510072000000000510.072.000 копно.
* 148.900.000  океани
&1000000000000004789999947.9
Европска Унија &10000000500000000000000500.000.000 &100000000043247820000004.324.782 &10000000000000113500000113.5 Flag of Europe.svg
Апхазија Република Апхазија Сухуми &10000000000320000000000320.000 &100000000000086000000008.600 &1000000000000003720000037.2 Flag of Abkhazia.svg
Авганистан Исламска Република Авганистан Кабул &1000000002714500000000027.145.000 &10000000000647500000000647.500 &1000000000000004189999941.9 Flag of Afghanistan.svg AFG
Австрија Република Австрија Виена &100000000083610000000008.361.000 &1000000000008387000000083.870 &1000000000000009970000099.7 Flag of Austria.svg AUT
Албанија Република Албанија Тирана &100000000031900000000003.190.000 &1000000000002874800000028.748 &10000000000000111000000111.0 Flag of Albania.svg ALB
Алжир Демократска Народна Република Алжир Алжир &1000000003385800000000033.858.000 &100000000023817400000002.381.740 &1000000000000001419999914.2 Flag of Algeria.svg DZA
Андора Кнежевство Андора Андора ла Велја &1000000000007500000000075.000 &10000000000000468000000468 &10000000000000160300000160.3 Flag of Andorra.svg AND
Ангола Република Ангола Луанда &1000000001702400000000017.024.000 &100000000012467000000001.246.700 &1000000000000001369999913.7 Flag of Angola.svg AGO
Антигва и Барбуда Антигва и Барбуда Сент Џонс &1000000000008500000000085.000 &10000000000000443000000443 &10000000000000192300000192.3 Flag of Antigua and Barbuda.svg ATG
Аргентина Аргентинска Република Буенос Аирес &1000000003953100000000039.531.000 &100000000027668900000002.766.890 &1000000000000001440000014.4 Flag of Argentina.svg ARG
Азербејџан Република Азербејџан Баку &100000000091646000000009.164.600 &1000000000008660000000086.600 &1000000000000009779999997.8 Flag of Azerbaijan.svg AZE
Австралија Државна Заедница на Австралија Канбера &1000000002074300000000020.743.000 &100000000076868500000007.686.850 &100000000000000027000002.7 Flag of Australia.svg AUS
Бахами Државна Заедница на Бахамите Насау &10000000000331000000000331.000 &1000000000001394000000013.940 &1000000000000002389999923.9 Flag of the Bahamas.svg BHS
Бахреин Кралство Бахреин Манама &10000000000753000000000753.000 &10000000000000665000000665 &100000000000011322999991.132.3 Flag of Bahrain.svg BHR
Бангладеш Народна Република Бангладеш Дака &10000000158665000000000158.665.000 &10000000000144000000000144.000 &100000000000011019000001.101.9 Flag of Bangladesh.svg BGD
Барбадос Барбадос Бриџтаун &10000000000294000000000294.000 &10000000000000431000000431 &10000000000000682100000682.1 Flag of Barbados.svg BRB
Белгија Кралство Белгија Брисел &1000000001045700000000010.457.000 &1000000000003052800000030.528 &10000000000000342500000342.5 Flag of Belgium.svg BEL
Белизе Белизе Белмопан &10000000000288000000000288.000 &1000000000002296600000022.966 &1000000000000001250000012.5 Flag of Belize.svg BLZ
Белорусија Република Белорусија Минск &100000000096890000000009.689.000 &10000000000207600000000207.600 &1000000000000004670000046.7 Flag of Belarus.svg BLR
Бенин Република Бенин Порто Ново &100000000090330000000009.033.000 &10000000000112620000000112.620 &1000000000000008020000080.2 Flag of Benin.svg BEN
Бутан Кралство Бутан Тимпу &10000000000658000000000658.000 &1000000000004700000000047.000 &1000000000000001409999914.1 Flag of Bhutan.svg BTN
Боливија Повеќенационална држава Боливија Сукре &100000000095250000000009.525.000 &100000000010985800000001.098.580 &100000000000000086999998.7 Flag of Bolivia.svg BOL
Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина Сараево &100000000039350000000003.935.000 &1000000000005120900000051.209 &1000000000000007700000077.0 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg BIH
Боцвана Република Боцвана Габороне &100000000018820000000001.882.000 &10000000000600370000000600.370 &100000000000000031000003.1 Flag of Botswana.svg BWA
Бразил Федерална Република Бразил Бразилија &10000000191791000000000191.791.000 &100000000085119650000008.511.965 &1000000000000002250000022.5 Flag of Brazil.svg BRA
Брунеј Брунеј Дарусалам Бандар Сери Бегаван &10000000000390000000000390.000 &100000000000057700000005.770 &1000000000000006759999967.6 Flag of Brunei.svg BRN
Бугарија Република Бугарија Софија &100000000076390000000007.639.000 &10000000000110910000000110.910 &1000000000000006890000068.9 Flag of Bulgaria.svg BGR
Буркина Фасо Буркина Фасо Уагадугу &1000000001478400000000014.784.000 &10000000000274200000000274.200 &1000000000000005389999953.9 Flag of Burkina Faso.svg BFA
Бурунди Република Бурунди Буџумбура &100000000085080000000008.508.000 &1000000000002783000000027.830 &10000000000000305699999305.7 Flag of Burundi.svg BDI
Брег на Слоновата Коска Република Кот Дивоар Јамусукро &1000000001926200000000019.262.000 &10000000000322460000000322.460 &1000000000000005970000059.7 Flag of Côte d'Ivoire.svg CIV
Вануату Република Вануату Порт Вила &10000000000226000000000226.000 &1000000000001220000000012.200 &1000000000000001850000018.5 Flag of Vanuatu.svg VUT
Ватикан Држава Ватикан Ватикан &10000000000000932000000932 &100000000000000004400000.44 &100000000000021181999992.118.2 Flag of the Vatican City.svg VAT
Венецуела Боливарска Република Венецуела Каракас &1000000002737200000000027.372.000 &10000000000912050000000912.050 &1000000000000003000000030.0 Flag of Venezuela.svg VEN
Виетнам Созијалистичка Република Виетнам Ханој &1000000008737500000000087.375.000 &10000000000329560000000329.560 &10000000000000265100000265.1 Flag of Vietnam.svg VNM
Германија Сојузна Република Германија Берлин &1000000008204600000000082.046.000 &10000000000357104000000357.104 &10000000000000229800000229.8 Flag of Germany.svg DEU
Габон Габонска Република Либрвил &100000000013310000000001.331.000 &10000000000267667000000267.667 &100000000000000050000005.0 Flag of Gabon.svg GAB
Гамбија Република Гамбија Банџул &100000000017090000000001.709.000 &1000000000001130000000011.300 &10000000000000151199999151.2 Flag of The Gambia.svg GMB
Грузија
(со Апхазија и Јужна Осетија)
Грузија Тбилиси &100000000043850000000004.385.000 &1000000000006970000000069.700 &1000000000000006289999962.9 Flag of Georgia.svg GEO
Гана Република Гана Акра &1000000002347800000000023.478.000 &10000000000239460000000239.460 &1000000000000009800000098.0 Flag of Ghana.svg GHA
Гренада Гренада Сент Џорџс &10000000000106000000000106.000 &10000000000000344000000344 &10000000000000308100000308.1 Flag of Grenada.svg GRD
Грција Хеленска Република Атина &1000000001114700000000011.147.000 &10000000000131940000000131.940 &1000000000000008450000084.5 Flag of Greece.svg GRC
Гватемала Република Гватемала Сватемала Сити &1000000001335400000000013.354.000 &10000000000108890000000108.890 &10000000000000122599999122.6 Flag of Guatemala.svg GTM
Гвинеја Република Гвинеја Конакри &100000000093700000000009.370.000 &10000000000245857000000245.857 &1000000000000003810000038.1 Flag of Guinea.svg GIN
Гвинеја-Бисао Република Гвинеја-Бисао Бисао &100000000016950000000001.695.000 &1000000000003612000000036.120 &1000000000000004689999946.9 Flag of Guinea-Bissau.svg GNB
Гвајана Кооперативна Република Гвајана Џорџтаун &10000000000738000000000738.000 &10000000000214970000000214.970 &100000000000000033999993.4 Flag of Guyana.svg GUY
Данска
со Фарски Острови (ФО) и Гренланд (ГЛ)
Кралство Данска Копенхаген &100000000054420000000005.442.000 Данска
* 48 500 ФО
* 56 700 ГЛ
* 5 547.200 ges.
&1000000000004309400000043.094 Данска
* 1 399 ФО
* 2 166 086 ГЛ
* 2 249 490 ges.
&10000000000000126299999126.3 Данска
* 34,7 ФО
* 0,03 ГЛ
* 2,5 ges.
Flag of Denmark.svg
Flag of the Faroe Islands.svg
Flag of Greenland.svg
DNK
Доминика Државна Заедница на Доминика Розо &1000000000006700000000067.000 &10000000000000754000000754 &1000000000000008890000088.9 Flag of Dominica.svg DMA
Доминиканска Република Доминиканска Република Санто Доминго &100000000097600000000009.760.000 &1000000000004873000000048.730 &10000000000000200300000200.3 Flag of the Dominican Republic.svg DOM
Египет Арапска Република Египет Каиро &1000000007549800000000075.498.000 &100000000010014500000001.001.450 &1000000000000007540000075.4 Flag of Egypt.svg EGY
Екваторијална Гвинеја Република Екваторијална Гвинеја Малабо &10000000000507000000000507.000 &1000000000002805100000028.051 &1000000000000001810000018.1 Flag of Equatorial Guinea.svg GNQ
Ерменија Република Ерменија Ереван &100000000030020000000003.002.000 &1000000000002974300000029.743 &10000000000000100700000100.7 Flag of Armenia.svg ARM
Етиопија Демократска Сојузна Република Етиопија Адис Абеба &1000000008309900000000083.099.000 &100000000011271270000001.127.127 &1000000000000007370000073.7 Flag of Ethiopia.svg ETH
Еквадор Република Еквадор Кито &1000000001334100000000013.341.000 &10000000000283560000000283.560 &1000000000000004700000047.0 Flag of Ecuador.svg ECU
Ел Салвадор Република Ел Салвадор Сан Салвадор &100000000068570000000006.857.000 &1000000000002104000000021.040 &10000000000000325899999325.9 Flag of El Salvador.svg SLV
Еритреја Држава Еритреја Асмара &100000000048510000000004.851.000 &10000000000121320000000121.320 &1000000000000004000000040.0 Flag of Eritrea.svg ERI
Естонија Република Естонија Талин &100000000013350000000001.335.000 &1000000000004522600000045.226 &1000000000000002950000029.5 Flag of Estonia.svg EST
Замбија Република Замбија Лусака &1000000001192200000000011.922.000 &10000000000752614000000752.614 &1000000000000001580000015.8 Flag of Zambia.svg ZMB
Зеленортска Република Република Зеленортски Острови Праја &10000000000530000000000530.000 &100000000000040330000004.033 &10000000000000131400000131.4 Flag of Cape Verde.svg CPV
Зимбабве Република Зимбабве Хараре &1000000001334900000000013.349.000 &10000000000390580000000390.580 &1000000000000003420000034.2 Flag of Zimbabwe.svg ZWE
Западна Сахара Демократска Арапска Република Сахара Ел Ајун &10000000000380000000000380.000 &10000000000266000000000266.000 &100000000000000014299991.43 Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg ESH
Индија
(со Кашмир)
Република Индија Њу Делхи &100000011690160000000001.169.016.000 &100000000032875900000003.287.590 &10000000000000355600000355.6 Flag of India.svg IND
Индонезија Република Индонезија Џакарта &10000000231627000000000231.627.000 &100000000019194400000001.919.440 &10000000000000120700000120.7 Flag of Indonesia.svg IDN
Ирак Република Ирак Багдад &1000000002899300000000028.993.000 &10000000000437072000000437.072 &1000000000000006629999966.3 Flag of Iraq.svg IRQ
Иран Исламска Република Иран Техеран &1000000007120800000000071.208.000 &100000000016480000000001.648.000 &1000000000000004320000043.2 Flag of Iran.svg IRN
Ирска Ирска Даблин &100000000043010000000004.301.000 &1000000000007028000000070.280 &1000000000000006120000061.2 Flag of Ireland.svg IRL
Исланд Република Исланд Рејкјавик &10000000000301000000000301.000 &10000000000103000000000103.000 &100000000000000028999992.9 Flag of Iceland.svg ISL
Израел
(без Појас Газа, Голан и Западен Брег)
Држава Израел Ерусалим &100000000068800000000006.880.000 &1000000000002077000000020.770 &10000000000000331199999331.2 Flag of Israel.svg ISR
Источен Тимор Демократска Република Тимор-Лесте Дили &100000000011550000000001.155.000 &1000000000001500700000015.007 &1000000000000007700000077.0 Flag of East Timor.svg
Италија Италијанска Република Рим &1000000005888700000000058.887.000 &10000000000301230000000301.230 &10000000000000195500000195.5 Flag of Italy.svg ITA
Јамајка Јамајка Кингстон &100000000027140000000002.714.000 &1000000000001099100000010.991 &10000000000000247000000247.0 Flag of Jamaica.svg JAM
Јапонија Јапонија Токио &10000000127967000000000127.967.000 &10000000000377835000000377.835 &10000000000000338699999338.7 Flag of Japan.svg JPN
Јемен Репиблика Јемен Сана &1000000002238900000000022.389.000 &10000000000527970000000527.970 &1000000000000004239999942.4 Flag of Yemen.svg YEM
Јордан Хашемитско Кралство Јордан Аман &100000000059240000000005.924.000 &1000000000009230000000092.300 &1000000000000006409999964.1 Flag of Jordan.svg JOR
Јужен Судан Република Јужен Судан Џуба &100000000000000082599998.260.490 &10000000000000619745000619.745 Flag of South Sudan.svg
Јужна Осетија Јужна Осетија Цхинвали &1000000000007500000000075.000 &100000000000038850000003.885 &1000000000000001930000019.3 Flag of South Ossetia.gif
Јужноафриканска Република Јужноафриканска Република Преторија &1000000004857700000000048.577.000 &100000000012199120000001.219.912 &1000000000000003979999939.8 Flag of South Africa.svg ZAF
Република Кина[1] Република Кина Тајпеј &1000000002299000000000022.990.000 &1000000000003598000000035.980 &10000000000000639000000639.0 Flag of the Republic of China.svg CHN
Народна Република Кина Народна Република Кина Пекинг &100000013286300000000001.328.630.000 ges.
* 7 013 800 HK
 
* 508 500 MO
&100000000095969600000009.596.960 ges.
* 1 092 HK
* 28,2 MO
&10000000000000138400000138.4 ges.
*6 422,9  HK
* 18 031,9 MO
Flag of the People's Republic of China.svg
Flag of Hong Kong.svg
Flag of Macau.svg
CHN
Кукови Острови Кукови Острови Аваруа &1000000000001870000000018.700 &10000000000000237000000237 &1000000000000007890000078.9 Flag of the Cook Islands.svg COK
Костарика Република Костарика Сан Хозе &100000000044680000000004.468.000 &1000000000005110000000051.100 &1000000000000008740000087.4 Flag of Costa Rica.svg CRI
Камбоџа Кралство Камбоџа Пном Пен &1000000001360000000000013.600.000 &10000000000181040000000181.040 &1000000000000007509999975.1 Flag of Cambodia.svg KHM
Камерун Република Камерун Јаунде &1000000001444400000000014.444.000 &10000000000475440000000475.440 &1000000000000003039999930.4 Flag of Cameroon.svg CMR
Канада Канада Отава &1000000003287600000000032.876.000 &100000000099846700000009.984.670 &100000000000000032999993.3 Flag of Canada.svg CAN
Казахстан Република Казахстан Астана &1000000001542200000000015.422.000 &100000000027173000000002.717.300 &100000000000000057000005.7 Flag of Kazakhstan.svg KAZ
Катар Држава Катар Доха &10000000000841000000000841.000 &1000000000001143700000011.437 &1000000000000007350000073.5 Flag of Qatar.svg QAT
Кенија Република Кенија Најроби &1000000003795400000000037.954.000 &10000000000582650000000582.650 &1000000000000006509999965.1 Flag of Kenya.svg KEN
Киргистан Киргиска Република Бишкек &100000000053170000000005.317.000 &10000000000198500000000198.500 &1000000000000002680000026.8 Flag of Kyrgyzstan.svg KGZ
Кирибати Република Кирибати Јужна Тарава &1000000000009500000000095.000 &10000000000000811000000811 &10000000000000117099999117.1 Flag of Kiribati.svg KIR
Колумбија Република Колумбија Богота &1000000004615600000000046.156.000 &100000000011389100000001.138.910 &1000000000000004050000040.5 Flag of Colombia.svg COL
Комори Унија Комори Морони &10000000000839000000000839.000 &100000000000021700000002.170 &10000000000000386600000386.6 Flag of the Comoros.svg
Демократска Република Конго Демократска Република Конго Киншаса &1000000006263600000000062.636.000 &100000000023454100000002.345.410 &1000000000000002669999926.7 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg COD
Република Конго Република Конго Бразавил &100000000037680000000003.768.000 &10000000000342000000000342.000 &1000000000000001100000011.0 Flag of the Republic of the Congo.svg COG
ДНР Кореја Демократска Народна Република Кореја Пјонгјанг &1000000002379000000000023.790.000 &10000000000120540000000120.540 &10000000000000197400000197.4 Flag of North Korea.svg PRK
Република Кореја Република Кореја Сеул &1000000004822400000000048.224.000 &1000000000009848000000098.480 &10000000000000489699999489.7 Flag of South Korea.svg KOR
Косово Република Косово Приштина &100000000021270000000002.127.000 &1000000000001088700000010.887 &10000000000000195400000195.4 Flag of Kosovo.svg
Куба Република Куба Хавана &1000000001126800000000011.268.000 &10000000000110860000000110.860 &10000000000000101599999101.6 Flag of Cuba.svg CUB
Кувајт Држава Кувајт Кувајт Сити &100000000028510000000002.851.000 &1000000000001782000000017.820 &10000000000000160000000160.0 Flag of Kuwait.svg KWT
Кипар
(со Турска Република Северен Кипар)
Република Кипар Лефкозија &10000000000855000000000855.000 &100000000000092500000009.250 &1000000000000009240000092.4 Flag of Cyprus.svg CYP
Турска Република Северен Кипар Турска Република Северен Кипар Лефкозија &10000000000256644000000256.644 &100000000000033550000003.355 &1000000000000007650000076.5 Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Лаос Демократска Народна Република Лаос Виентијан &100000000058590000000005.859.000 &10000000000236800000000236.800 &1000000000000002469999924.7 Flag of Laos.svg LAO
Лесото Кралство Лесото Масеру &100000000020080000000002.008.000 &1000000000003035500000030.355 &1000000000000006620000066.2 Flag of Lesotho.svg LSO
Летонија Република Летонија Рига &100000000022770000000002.277.000 &1000000000006458900000064.589 &1000000000000003520000035.2 Flag of Latvia.svg LVA
Либан Либанска Република Бејрут &100000000040990000000004.099.000 &1000000000001040000000010.400 &10000000000000394100000394.1 Flag of Lebanon.svg LBN
Либерија Република Либерија Монровија &100000000037500000000003.750.000 &10000000000111370000000111.370 &1000000000000003370000033.7 Flag of Liberia.svg LBR
Либија Големата Социјалистичка Народна Либиска Арапска Република Триполи &100000000061600000000006.160.000 &100000000017595400000001.759.540 &100000000000000035000003.5 Flag of Libya.svg LBY
Лихтенштајн Кнежевство Лихтенштајн Вадуц &1000000000003500000000035.000 &10000000000000160000000160 &10000000000000218800000218.8 Flag of Liechtenstein.svg LIE
Литванија Република Литванија Вилнус &100000000033900000000003.390.000 &1000000000006530000000065.300 &1000000000000005189999951.9 Flag of Lithuania.svg LTU
Луксембург Големо Војводство Луксембург Луксембург &10000000000467000000000467.000 &100000000000025860000002.586 &10000000000000180599999180.6 Flag of Luxembourg.svg LUX
Мадагаскар Република Мадагаскар Антананариво &1000000001968300000000019.683.000 &10000000000587040000000587.040 &1000000000000003350000033.5 Flag of Madagascar.svg MDG
Малави Република Малави Лилонгве &1000000001392500000000013.925.000 &10000000000118480000000118.480 &10000000000000117500000117.5 Flag of Malawi.svg MWI
Малезија Малезија Куала Лумпур &1000000002657200000000026.572.000 &10000000000329750000000329.750 &1000000000000008059999980.6 Flag of Malaysia.svg MYS
Малдиви Република Малдиви Мале &10000000000306000000000306.000 &10000000000000300000000300 &100000000000010200000001.020.0 Flag of Maldives.svg MDV
Мали Република Мали Бамако &1000000001233700000000012.337.000 &100000000012401920000001.240.192 &100000000000000099000009.9 Flag of Mali.svg MLI
Малта Република Малта Валета &10000000000410000000000410.000 &10000000000000316000000316 &100000000000012980000001.298.0 Flag of Malta.svg MLT
Мароко
(без Западна Сахара)
Кралство Мароко Рабат &1000000003122400000000031.224.000 &10000000000446550000000446.550 &1000000000000006990000069.9 Flag of Morocco.svg MAR
Маршалски Острови Република Маршалски Острови Маџуро &1000000000005900000000059.000 &10000000000000181000000181 &10000000000000326000000326.0 Flag of the Marshall Islands.svg MHL
Мавританија Исламска Република Мавританија Нуакшот &100000000031240000000003.124.000 &100000000010307000000001.030.700 &100000000000000030000003.0 Flag of Mauritania.svg MRT
Маврициус Република Мавриуциус Порт Луис &100000000012620000000001.262.000 &100000000000020400000002.040 &10000000000000618600000618.6 Flag of Mauritius.svg MUS
Македонија Република Македонија Скопје &100000000020380000000002.038.000 &1000000000002571300000025.713 &1000000000000008040000080.4 Flag of Macedonia.svg MKD
Мексико Обединети Мексикански Држави Мексико Сити &10000000106535000000000106.535.000 &100000000019725500000001.972.550 &1000000000000005400000054.0 Flag of Mexico.svg MEX
Микронезија Федерални Држави на Микронезија Паликир &10000000000111000000000111.000 &10000000000000702000000702 &10000000000000158099999158.1 Flag of the Federated States of Micronesia.svg FSM
Молдавија Република Молдавија Кишинев &100000000037940000000003.794.000 &1000000000003384300000033.843 &10000000000000112099999112.1 Flag of Moldova.svg MDA
Монако Кнежевство Монако Монако &1000000000003300000000033.000 &100000000000000020000002 &1000000000001650000000016.500.0 Flag of Monaco.svg MCO
Монголија Монголија Улан Батор &100000000026290000000002.629.000 &100000000015641160000001.564.116 &100000000000000017000001.7 Flag of Mongolia.svg MNG
Мозамбик Република Мозамбик Мапуто &1000000002139700000000021.397.000 &10000000000801590000000801.590 &1000000000000002669999926.7 Flag of Mozambique.svg MOZ
Мјанмар Унија Мјанмар Пјинмана Најпјидав &1000000004879800000000048.798.000 &10000000000678500000000678.500 &1000000000000007190000071.9 Flag of Myanmar.svg MMR
Нагорно-Карабах Република Нагорно-Карабах Степанакерт &10000000000150000000000150.000 &100000000000044000000004.400 &1000000000000003410000034.1 Flag of Nagorno-Karabakh.svg
Намибија Република Намибија Виндхук &100000000020740000000002.074.000 &10000000000825418000000825.418 &100000000000000025000002.5 Flag of Namibia.svg NAM
Науру Република Науру Јарен &1000000000001000000000010.000 &1000000000000002100000021 &10000000000000476199999476.2 Flag of Nauru.svg NRU
Непал Демократска Сојузна Република Непал Катманду &1000000002819600000000028.196.000 &10000000000147181000000147.181 &10000000000000191599999191.6 Flag of Nepal.svg NPL
Нов Зеланд Нов Зеланд Вилингтон &100000000041790000000004.179.000 &10000000000268680000000268.680 &1000000000000001540000015.4 Flag of New Zealand.svg NZL
Никарагва Република Никарагва Манагва &100000000056030000000005.603.000 &10000000000129494000000129.494 &1000000000000004329999943.3 Flag of Nicaragua.svg NIC
Нигер Република Нигер Нијамеј &1000000001422600000000014.226.000 &100000000012670000000001.267.000 &1000000000000001119999911.2 Flag of Niger.svg NER
Нигерија Сојузна Република Нигерија Абуџа &10000000148093000000000148.093.000 &10000000000923768000000923.768 &10000000000000160300000160.3 Flag of Nigeria.svg NGA
Ниуе Ниуе Алофи &100000000000014440000001.444 &10000000000000260000000260 &100000000000000062000006.2 Flag of Niue.svg NIU
Норвешка
(без Свалбард)
Кралство Норвешка Осло &100000000046980000000004.698.000 &10000000000323802000000323.802 &1000000000000001450000014.5 Flag of Norway.svg NOR
Обединетото Кралство
(без прекуокеанските територии)
Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска Лондон &1000000006076900000000060.769.000 &10000000000244820000000244.820 &10000000000000248199999248.2 Flag of the United Kingdom.svg GBR
ОАЕ Обединети Арапски Емирати Абу Даби &100000000043800000000004.380.000 &1000000000008360000000083.600 &1000000000000005239999952.4 Flag of the United Arab Emirates.svg ARE
Оман Султанат Оман Маскат &100000000025950000000002.595.000 &10000000000212460000000212.460 &1000000000000001219999912.2 Flag of Oman.svg OMN
Пакистан
(без Кашмир)
Исламска Република Пакистан Исламабад &10000000163902000000000163.902.000 &10000000000803940000000803.940 &10000000000000203800000203.8 Flag of Pakistan.svg PAK
Палестина Палестинска автономна територија Источен Ерусалим &100000000040200000000004.020.000 &100000000000062200000006.220 &10000000000000646299999646.3 Flag of Palestine.svg PSE
Палау Република Палау Мелекеок &1000000000002000000000020.000 &10000000000000458000000458 &1000000000000004370000043.7 Flag of Palau.svg PLW
Панама Република Панама Панама Сити &100000000033430000000003.343.000 &1000000000007820000000078.200 &1000000000000004270000042.7 Flag of Panama.svg PAN
Папуа Нова Гвинеја Независна Држава Папуа Нова Гвинеја Порт Морзби &100000000063310000000006.331.000 &10000000000462840000000462.840 &1000000000000001369999913.7 Flag of Papua New Guinea.svg PNG
Парагвај Република Парагвај Асунсион &100000000061270000000006.127.000 &10000000000406750000000406.750 &1000000000000001509999915.1 Flag of Paraguay.svg PRY
Перу Република Перу Лима &1000000002790300000000027.903.000 &100000000012852200000001.285.220 &1000000000000002169999921.7 Flag of Peru.svg PER
Полска Република Полска Варшава &1000000003808200000000038.082.000 &10000000000312679000000312.679 &10000000000000121799999121.8 Flag of Poland.svg POL
Португалија Португалска Република Лисабон &1000000001062300000000010.623.000 &1000000000009239100000092.391 &10000000000000115000000115.0 Flag of Portugal.svg PRT
Приднестровие Приднестровска Молдавска Република Тираспол &10000000000555347000000555.347 &100000000000035670000003.567 &10000000000000155699999155.7 Flag of Transnistria.svg
Руанда Република Руанда Кигали &100000000097250000000009.725.000 &1000000000002633800000026.338 &10000000000000369199999369.2 Flag of Rwanda.svg RWA
Романија Романија Букурешт &1000000002143800000000021.438.000 &10000000000237500000000237.500 &1000000000000009029999990.3 Flag of Romania.svg ROU
Русија Руска Федерација Москва &10000000146393569000000146.393.569 &1000000001707540000000017.075.400 &100000000000000083000008.3 Flag of Russia.svg RUS
САД Соединетите Американски Држави Вашингтон &10000000305826000000000305.826.000 &100000000093726140000009.372.614 &1000000000000003110000031.1 Flag of the United States.svg USA
Соломонови Острови Соломонови Острови Хонијара &10000000000496000000000496.000 &1000000000002845000000028.450 &1000000000000001739999917.4 Flag of the Solomon Islands.svg SLB
Самоа Независна Држава Самоа Апија &10000000000187000000000187.000 &100000000000029440000002.944 &1000000000000006350000063.5 Flag of Samoa.svg WSM
Сан Марино Република Сан Марино Сан Марино &1000000000003100000000031.000 &1000000000000006100000061 &10000000000000508199999508.2 Flag of San Marino.svg SMR
Сао Томе и Принсипе Демократска Република Сао Томе и Принсипе Сао Томе &10000000000158000000000158.000 &100000000000010010000001.001 &10000000000000157800000157.8 Flag of Sao Tome and Principe.svg STP
Саудиска Арабија Кралство Саудиска Арабија Ријад &1000000002473500000000024.735.000 &100000000021496900000002.149.690 &1000000000000001150000011.5 Flag of Saudi Arabia.svg SAU
Сенегал Република Сенегал Дакар &1000000001237900000000012.379.000 &10000000000196190000000196.190 &1000000000000006300000063.0 Flag of Senegal.svg SEN
Србија
(без Косово)
Република Србија Белград &100000000098580000000009.858.000 &1000000000007747400000077.474 &10000000000000127200000127.2 Flag of Serbia.svg SRB
Сејшели Република Сејшели Викторија &1000000000008700000000087.000 &10000000000000455000000455 &10000000000000191199999191.2 Flag of Seychelles.svg SYC
Сиера Леоне Република Сиера Леоне Фритаун &100000000058660000000005.866.000 &1000000000007174000000071.740 &1000000000000008179999981.8 Flag of Sierra Leone.svg SLE
Сингапур Република Сингапур Сингапур &100000000044360000000004.436.000 &10000000000000693000000693 &100000000000064011999996.401.2 Flag of Singapore.svg SGP
Словачка Словачка Република Братислава &100000000053900000000005.390.000 &1000000000004884500000048.845 &10000000000000110299999110.3 Flag of Slovakia.svg SVK
Словенија Република Словенија Љубљана &100000000020020000000002.002.000 &1000000000002027300000020.273 &1000000000000009879999998.8 Flag of Slovenia.svg SVN
Сомалија
(со Сомалиленд)
Република Сомалија Могадишу &100000000086990000000008.699.000 &10000000000637657000000637.657 &1000000000000001359999913.6 Flag of Somalia.svg SOM
Сомалиленд Република Сомалиленд Харгејса &100000000035000000000003.500.000 &10000000000137600000000137.600 &1000000000000002539999925.4 Flag of Somaliland.svg
Свети Китс и Невис Федерација Свети Китс и Невис Бастер &1000000000005000000000050.000 &10000000000000261000000261 &10000000000000191599999191.6 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg KNA
Света Луција Света Луција Кастри &10000000000165000000000165.000 &10000000000000616000000616 &10000000000000267899999267.9 Flag of Saint Lucia.svg LCA
Свети Винсент и Гренадини Свети Винсент и Гренадините Кингстаун &10000000000120000000000120.000 &10000000000000389000000389 &10000000000000308500000308.5 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg VCT
Судан Република Судан Картум &1000000000000003089399930.894.000 &100000000000000018859991.886.068 &1000000000000016400000016,4 Flag of Sudan.svg SDN
Суринам Република Суринам Парамарибо &10000000000458000000000458.000 &10000000000163270000000163.270 &100000000000000027999992.8 Flag of Suriname.svg SUR
Свазиленд Кралство Свазиленд Мбабане &100000000011410000000001.141.000 &1000000000001736300000017.363 &1000000000000006570000065.7 Flag of Swaziland.svg SWZ
Сирија
(со Голан)
Арапска Република Сирија Дамаск &1000000001929900000000019.299.000 &10000000000185180000000185.180 &10000000000000104200000104.2 Flag of Syria.svg SYR
Таџикистан Република Таџикистан Душанбе &100000000067360000000006.736.000 &10000000000143100000000143.100 &1000000000000004710000047.1 Flag of Tajikistan.svg TJK
Танзанија Обединета Република Танзанија Додома &1000000004045400000000040.454.000 &10000000000945087000000945.087 &1000000000000004279999942.8 Flag of Tanzania.svg TZA
Тајланд Кралство Тајланд Бангкок &1000000006388400000000063.884.000 &10000000000514000000000514.000 &10000000000000124299999124.3 Flag of Thailand.svg THA
Того Република Того Ломе &100000000065850000000006.585.000 &1000000000005678500000056.785 &10000000000000116000000116.0 Flag of Togo.svg TGO
Тонга Кралство Тонга Нукуалофа &10000000000100000000000100.000 &10000000000000748000000748 &10000000000000133699999133.7 Flag of Tonga.svg TON
Тринидад и Тобаго Република Тринидад и Тобаго Порт оф Спеин &100000000013330000000001.333.000 &100000000000051280000005.128 &10000000000000259899999259.9 Flag of Trinidad and Tobago.svg TTO
Тунис Туниска Република Тунис &1000000001032700000000010.327.000 &10000000000163610000000163.610 &1000000000000006310000063.1 Flag of Tunisia.svg TUN
Турција Република Турција Анкара &1000000007487700000000074.877.000 &10000000000780580000000780.580 &1000000000000009590000095.9 Flag of Turkey.svg TUR
Туркменистан Туркменистан Ашхабад &100000000049650000000004.965.000 &10000000000488100000000488.100 &1000000000000001019999910.2 Flag of Turkmenistan.svg TKM
Тувалу Тувалу Фунафути &1000000000001100000000011.000 &1000000000000002600000026 &10000000000000423100000423.1 Flag of Tuvalu.svg TUV
Уганда Република Уганда Кампала &1000000003088400000000030.884.000 &10000000000236040000000236.040 &10000000000000130800000130.8 Flag of Uganda.svg UGA
Украина Украина Киев &1000000004620500000000046.205.000 &10000000000603700000000603.700 &1000000000000007650000076.5 Flag of Ukraine.svg UKR
Унгарија Република Унгарија Будимпешта &1000000001003000000000010.030.000 &1000000000009303000000093.030 &10000000000000107799999107.8 Flag of Hungary.svg HUN
Уругвај Источна Република Уругвај Монтевидео &100000000033400000000003.340.000 &10000000000176220000000176.220 &1000000000000001900000019.0 Flag of Uruguay.svg URY
Узбекистан Република Узбекистан Ташкент &1000000002737200000000027.372.000 &10000000000447400000000447.400 &1000000000000006120000061.2 Flag of Uzbekistan.svg UZB
Фиџи Република Фиџи Сува &10000000000839000000000839.000 &1000000000001827000000018.270 &1000000000000004589999945.9 Flag of Fiji.svg FJI
Филипини Република Филипини Манила &1000000008796000000000087.960.000 &10000000000300000000000300.000 &10000000000000281300000281.3 Flag of the Philippines.svg PHL
Финска Република Финска Хелсинки &100000000052770000000005.277.000 &10000000000338145000000338.145 &1000000000000001559999915.6 Flag of Finland.svg FIN
Франција
(без прекуокеанските територии
Француска Република Paris &1000000006164700000000061.647.000 &10000000000547030000000547.030 &10000000000000112700000112.7 Flag of France.svg FRA
Хаити Република Хаити Порт о Пренс &100000000093700000000009.370.000 &1000000000002775000000027.750 &10000000000000337699999337.7 Flag of Haiti.svg HTI
Хондурас Република Хондурас Тегусигалпа &100000000071060000000007.106.000 &10000000000112090000000112.090 &1000000000000006339999963.4 Flag of Honduras.svg HND
Холандија
(без Холандски Антили и Аруба)
Кралство Холандија Амстердам &1000000001641900000000016.419.000 &1000000000004152600000041.526 &10000000000000395600000395.6 Flag of the Netherlands.svg NLD
Хрватска Република Хрватска Загреб &100000000045550000000004.555.000 &1000000000005654200000056.542 &1000000000000008059999980.6 Flag of Croatia.svg HRV
Централноафриканска Република Централноафриканска Република Банги &100000000043430000000004.343.000 &10000000000622984000000622.984 &100000000000000070000007.0 Flag of the Central African Republic.svg CAF
Црна Гора Црна Гора Подгорица &10000000000598000000000598.000 &1000000000001402600000014.026 &1000000000000004260000042.6 Flag of Montenegro.svg
Чиле Република Чиле Сантијаго &1000000001663500000000016.635.000 &10000000000756950000000756.950 &1000000000000002200000022.0 Flag of Chile.svg CHL
Чад Република Чад Нџамена &1000000001078100000000010.781.000 &100000000012840000000001.284.000 &100000000000000084000008.4 Flag of Chad.svg TCD
Чешка Чешка Република Прага &1000000001018600000000010.186.000 &1000000000007886600000078.866 &10000000000000129199999129.2 Flag of the Czech Republic.svg CZE
Џибути Република Џибути Џибути &10000000000833000000000833.000 &1000000000002300000000023.000 &1000000000000003620000036.2 Flag of Djibouti.svg DJI
Шпанија Кралство Шпанија Мадрид &1000000004427900000000044.279.000 &10000000000504782000000504.782 &1000000000000008770000087.7 Flag of Spain.svg ESP
Шри Ланка Демократска Социјалистичка Република Шри Ланка Коломбо &1000000001929900000000019.299.000 &1000000000006561000000065.610 &10000000000000294100000294.1 Flag of Sri Lanka.svg LKA
Шведска Кралство Шведска Стокхолм &100000000091190000000009.119.000 &10000000000449964000000449.964 &1000000000000002030000020.3 Flag of Sweden.svg SWE
Швајцарија Конфедерација Швајцарија Берн &100000000074840000000007.484.000 &1000000000004129000000041.290 &10000000000000181199999181.2 Flag of Switzerland.svg CHE

Белешки[уреди]

  1. Позната и како Тајван

Литература[уреди]

  • Auswärtiges Amt (Hrsg.): Länderverzeichnis für den amtlichen Gebrauch in der Bundesrepublik Deutschland (Deutsch, Englisch, Französisch, Spanisch). Deutscher Bundes-Verlag, Berlin 2005. ISBN 978-3-923106-06-6
  • Redaktion Weltalmanach (Hrsg.): Der Fischer Weltalmanach 2009 + CD-ROM: Zahlen Daten Fakten. Fischer, Frankfurt am Main 2008. ISBN 978-3-596-72909-8

Поврзано[уреди]



Државно знаме / Државен грб
Листа на државни знамиња | Листа на државни грбови