Приштина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Приштина (албански: Prishtinë или Prishtina, српски: Приштина или Priština) е главен и најголем град во Косово. Градот е културен, административен и политички центар на земјата, но исто така и центар на истоимениот дистрикт.

Според пописот од 2011 година, Приштина има 198.214 жители, воглавно албанско население, но во периферијата живеат и српско население, ромско население и турско население. Името на градот доаѓа од името на локалната река.