Роми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
A gipsy woman with her child.JPG

Ромите се народ од индоеврoпско потекло. Тие се расселени на секаде низ светот и немаат своја матична држава. Нивниот број е околу 12 000 000 (некои тврдат дека толкава е бројката на Ромите само во Европа). Најмногу ги има во Турција (5 000 000), Романија (1 500 000), Шпанија (1 500 000), Унгарија (1 000 000), Бугарија (700 000), а ги има низ сите европски држави и во Америка.

Eurogipsy.PNG
Movimiento gitano.jpg

Потекло[уреди]

За нивното потекло постојат повеќе теории од кои се вели дека се потомци на стариот народ Дравиди (кој живеел во Пенџаб нивното доаѓање во Европа односно во Македонија) било уште во времето на Александар Македонски кои ги зел Ромите како ковачи за коњите што му ставале потковици на нозете, но и како музичари кои му свиреле на Александар Македонски.

Антрополошки карактеристики[уреди]

Развојот на Ромите е многу слаб и тие се еден од најнееманципираните, најнеитегрираните и најнеразвиените народи во светот. Обично ромските населби и живеалишта се наоѓаат во руинирана состојба и поради тоа Ромите имаат најкраток животен век од сите европски народи. Поради нивната огромна сиромаштија често владеат и предрасуди врзани за нив. Ромите говорат на ромски јазик. Истовремено, Ромите се најмирољубивиот народ во светот и никогаш против никого не кренале пушка односно никогаш не војувале, биле лојални граѓани на земјата во која што живеат и се бореле во сите војни против непријателот од било која земја да доаѓаат.

Во денешно време Ромите главно се интегрирани во општеството со останатите народи, но има и Роми кои што се министри во влада, пратеници низ сите европски и светски земји, но најголемиот напредок на Ромите во последните години е во делот на образованието на кои што има студенти во многу факултети низ сите европски земји.

Култура[уреди]

Интересно како податок за нив е да се спомене дека Ромите се „урбано“ население, бидејќи во Република Македонија, 96% од вкупното ромско население живее во градовите. но исто така сакаат да бидат сместени односно нивните живеалишта да бидат најблиску до центарот на градот во кои што живеат.

Наводи[уреди]

Видете исто така[уреди]