Сантјаго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Познати места во Сантјаго

Сантјаго (Шпански: Santiago de Chile), е чилеанска престолнина, и центар на најголемата контрибуција на државата- Велико Сантијаго. Лоцирано е во централно Чиле, со надморска височина од 520 м, сепак иако Сантијаго е престолнината, центар на легислативата на Чиле е Валпараисо.

Апроксимирано од две декади непреќинлив економски развој градот е престорен во еден од најмодерните центри на Јужна Америка со екстензивиран приградски развој, градот има многу шопинг центри, и импресивна вискоградбена архитектура. Градот ја има една од најмодерните Неалатина транспортна архитектура. Сантијаго е седиште на важни компании како управа на нивните регионални експозитури.

Историја[уреди]

Сантјаго е основан од страна на Шпанскиот конквистадор Педро де Валдивиа на 12 февруари во 1541 година под името Сантиаго дел Нуево Екстремо како респект на Св. Јован и Екстрамадура, родното место на Валдивиа во Шпанија. Церемонијата на основање на градот е одржана ридот Хуелен (подоцна преименуван во Церо Санта Луциа). Валдивија ја избрал локацијата на Сантијаго поради климата на областа. Првите градби се издигнати со помошта на домордното население Пицунче. Градот е изграден на рефлексија на традиционалната шпанска архитектура во американските колонии. Советот на градот станал и администрација на цело Чиле додека шпанците ги продолжувале освојувањата на југ. Советот ги загубил административните и воени права кога Шпанскиот крал именувал гувернатор на Чиле. Поради тоа што резиденцијата на гувернаторот била во градот, градот станал и престолнина на Кралство Чиле. 11 септември, 1541 г. градот е уништен од домородците. Во 1550-тите градот се консолидирал благодарение на изградбата на пристаништето Валпараисо. Шпанскиот крал го признал напредокот на градот и му ја подигнал титулата од населено место во град на 5-ти април, 1552. Градот бил разрушуван од земјотреси во 1647 и во 1730. По војната за независност (1810-1818) Сантијаго станал главен град на Чилеанската Република. Во 19-ти век бил мал град со малку згради, цркви и цивилни згради. Забележителности биле изградени во 1910 за време на славењето на независноста од Шпанија. Трансформацијата во модерна агломерација почнала во 1930. Во денешни денови е еден од најважните финансиски центри на Латинска Америка.

Демографија[уреди]

Урбаната агломерација на Сантијаго нараснала од 902.000 жители во 1940 г. на 2.820.800 жители во 1970 г., до 4.750.000 во 1992 г. Во 2006 достигнува 6.670.000 жители.