Список на држави и територии по површина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Земји по површина

Ова е список на земји подредени според нивната вкупна површина изразена во километри квадратни. Површината ја вклучува вкупната копнена и водена територија на земјите.

Листа на земји по површина[уреди]

Ранг Држава Површина (км²)
1  Русија 17.075.400
2  Канада 9.976.140
3  САД 9.373.614
Американска Самоа 199
Остров Бејкер 1
Гуам 549
Остров Хауленд 1
Остров Џарвис 4
Атол Џонстон 3
Кингманов Гребен 1
Атол Мидвеј 6
Остров Наваса 5
Северни Маријански Острови 477
Атол Палмира 12
Порторико 9.104
Американски Девствени Острови 352
Остров Вејк 6
Вкупно 9.639.810
4  Кина (само копнен дел) 9.596.960
Хонг Конг 1.092
Макао 25
Вкупно 9.598.077
5  Бразил 8.511.965
6  Австралија 7.686.850
Острови Ашмор и Картие 5
Божиќен Остров 135
Кокосови Острови 14
Острови на Коралното Море 3
Хеард Остров и Острови Мекдоналд 412
Остров Норфолк 34
Вкупно 7.687.453
7  Индија* 3.287.590
8  Аргентина 2.766.890
9  Казахстан 2.727.300
10  Судан 2.505.810
11  Алжир 2.381.740
12 Д. Р. Конго 2.345.410
13 Саудиска Арабија 2.218.000
14  Данска 43.094
Фарски Острови 1.399
Гренланд 2.166.086
Вкупно 2.210.579
15  Мексико 1.972.550
16 Индонезија 1.904.556
17 Либија 1.759.540
18 Иран 1.648.000
19 Монголија 1.565.000
20 Перу 1.285.220
21 Чад 1.284.000
22 Нигер 1.267.000
23 Ангола 1.246.700
24 Мали 1.240.000
25 Јужноафриканска Република 1.219.912
26 Колумбија 1.138.910
27 Етиопија 1.127.127
28 Боливија 1.098.580
29 Мавританија 1.030.700
30 Египет 1.001.450
31 Танзанија 948.087
32 Нигерија 923.768
33 Венецуела 912.050
34 Намибија 825.418
35 Пакистан 803.940
36 Мозамбик 801.590
37 Турција 780.580
38 Чиле 756.950
39 Замбија 752.614
40 Мијанмар 678.500
41 Франција -- (метропола) 547.030
Басас да Индија 0,2
Остров Клипертон 6
Остров Европа 28
Француски Јужни и Антарктички земји 7.829
Француска Гијана 91.000
Француска Полинезија 4.167
Глориосо 5
Гвадалуп 1.780
Жуан де Нова 4
Мартиник 1.100
Мајот 374
Нова Каледонија 19.060
Реинион 2.517
Свети Пјер и Микелон 242
Остров Тромелин 1
Валис и Футуна 274
Вкупно 675.417
42 Авганистан 647.500
43 Сомалија 637.657
44 Централноафриканска Република 622.984
45 Украина 603.700
46 Боцвана 600.370
47 Мадагаскар 587.040
48 Кенија 582.650
49 Јемен 527.970
50 Тајланд 514.000
51 Шпанија 504.782
Сеута 28
Мелиља 20
Вкупно 504,830
52 Туркменистан 488.100
53 Камерун 475.440
54 Папуа Нова Гвинеја 462.840
55 Шведска 449.964
56 Узбекистан 447.400
57 Мароко 446.550
Западна Сахара 266.000
Вкупно 712.550
58 Ирак 437.072
59 Парагвај 406.750
60 Зимбабве 390.580
61 Јапонија 377.835
62  Германија 357.021
63 Конго 342.000
64 Финска 337.030
65 Малезија 329.750
66 Виетнам 329.560
67 Норвешка 324.220
Остров Буве 58
Јан Мајен 373
Свалбард 62.049
Вкупно 386.700
68 Брег на Слоновата коска 322.460
69 Полска 312.685
70 Оман 309.500
71 Италија 301.230
72 Филипини 300.000
73 Еквадор 283.560
74 Буркина Фасо 274.200
75 Нов Зеланд 268.680
Кукови Острови 240
Ниуе 260
Токелау 10
Вкупно 269.190
76 Габон 267.667
77 Гвинеја 245.857
78 Обединетото Кралство 244.820
Англија 130.395
Шкотска 78.782
Велс 20.779
Северна Ирска 13.843
Англија 102
Британска Територија на Индискиот Окејан 60
Британски Девствени Острови 153
Бермуда 53
Кајмански Острови 262
Фолкландски Острови 12.173
Гибралтар 6
Гернзи 78
Ман 572
Џерси 116
Монтсерат 102
Питкернски Острови 47
Света Елена 410
Јужна Џорџија и Јужни Сендвички Острови 3.903
Туркс и Кајкос 430
Вкупно 263.287
79 Гана 238.540
80 Романија 237.500
81 Лаос 236.800
82 Уганда 236.040
83 Гвајана 214.970
84 Белорусија 207.600
85 Киргистан 198.500
86 Сенегал 196.190
87 Сирија 185.180
88 Камбоџа 181.040
89 Уругвај 176.220
90 Тунис 163.610
91 Суринам 163.270
92 Бангладеш 144.000
93 Таџикистан 143.100
94 Непал 140.800
95 Грција 131.940
96 Никарагва 129.494
97 Еритреја 121.320
98 Северна Кореја 120.540
99 Малави 118.480
100 Бенин 112.620
101 Хондурас 112.090
102 Либерија 111.370
103 Бугарија 110.910
104 Гватемала 108.890
105 Исланд 103.000
106 Куба 100.860
107 Јужна Кореја 98.480
108 Унгарија 93.030
109 Португалија 88.941
Азори, Острови 2.247
Острови Мадера 794
Вкупно 91.982
110 Јордан 92.300
111 Србија 88.361
112 Азербејџан 86.600
113 Австрија 83.858
114 Обединети Арапски Емирати 82.880
115 Чешка 78.866
116 Панама 78.200
117 Сиера Леоне 71.740
118 Ирска 70.273
119 Грузија 69.700
120 Шри Ланка 65.610
121 Литванија 65.200
122 Латвија 64.589
123 Того 56.785
124 Хрватска 56.542
125 Босна и Херцеговина 51.129
126 Костарика 51.100
127 Словачка 48.845
128 Доминиканска Република 48.730
129 Бутан 47.000
130 Естонија 45.226
131 Холандија 41.526
Аруба 193
Холандски Антили 960
Вкупно 42.679
132 Швајцарија 41.290
133 Гвинеја-Бисао 36.120
134 Република Кина (Тајван, Квемоу (Quemoy), Матсу) 35.980
135 Молдавија 33.843
136 Белгија 32.545
137 Лесото 30.355
138 Ерменија 29.800
139 Албанија 28.748
140 Соломонови Острови 28.450
141 Екваторијална Гвинеја 28.051
142 Бурунди 27.830
143 Хаити 27.750
144 Руанда 26.338
145  Македонија 25.713
146 Белизе 22.966
147 Џибути 22.000
148 Ел Салвадор 21.040
149 Израел 20.770
Појас Газа 360
Западен Брег 5.860
Вкупно 26.990
150 Словенија 20.253
151 Фиџи 18.270
152 Кувајт 17.820
153 Свазиленд 17.363
154 Источен Тимор 14.874
155 Бахами 13.940
156 Вануату 12.200
157 Катар 11.437
158 Гамбија 11.300
159 Јамајка 10.990
160 Либан 10.452
161 Кипар 9.250
162 Брунеј 5.770
163 Тринидад и Тобаго 5.128
164 Кејп Верде 4.033
165 Самоа 2.860
166 Луксембург 2.586
167 Комори 2,170
168 Маурициус 1.860
169 Сао Томе и Принципе 1.001
170 Доминика 754
171 Тонга 748
172 Кирибати 717
173 Микронезија 702
174 Сингапур 692,7
175 Бахреин 665
176 Света Луција 620
177 Сејшели 455
178 Андора 468
179 Палау 458
180 Антигва и Барбуда 442
181 Барбадос 430
182 Свети Винсент и Гренадини 389
183 Гренада 340
184 Малта 316
185 Малдиви 300
186 Свети Китс и Невис 261
187 Маршалски Острови 181
188 Лихтенштајн 160
189 Сан Марино 61,2
190 Тувалу 26
191 Науру 21
192 Монако 1,95
193 Ватикан 0,44

Напомена[уреди]

На листата се наоѓаат 193 држави. Од нив 191 се држави членки на Обединетите Нации, плус Република Кина-Тајван и Ватикан. На листата има и 11 држави кои имаат вкупно 66 зависни територии од кои 23 не се со постојано население.