Список на главни градови во светот

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на главни градови во светот поделени по континенти. Во него се наедени само главните градови на меѓународно признати држави.

Азија
Град Локално име Држава Слика
Абу Даби أبو ظبي Обединети Арапски Емирати Обединети Арапски Емирати Abu Dhabi Corniche Mall.jpg
Аман عمان Јордан Јордан Third Circle - Zahran Street.JPG
Анкара Ankara  Турција
Ашхабад Aşgabat Туркменистан Туркменистан PresidentialPalaceAshgabat.jpg
Астана Астана  Казахстан
Багдад بغداد Ирак Ирак Haifa street, as seen from the medical city hospital across the tigres.jpg
Баку Bakı  Азербејџан
Бандар Сери Бегаван بندر سري بڬاوان Брунеи Брунеи Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque 02.jpg
Бангкок กรุงเทพมหานคร Тајланд Тајланд Bangkok morning 1.jpg
Пекинг 北京 Народна Република Кина НР Кина Beijing Financial Street (overlook).jpg
Бејрут بيروت Либан Либан Beirutcity.jpg
Бишкек Бишкек Киргистан Киргистан Bishkek square.jpg
Виентијан ວຽງຈັນ Лаос Лаос Pha That Luang, Vientiane, Laos.jpg
Дамаск دمشق Сирија Сирија DamascusView.jpg
Дака ঢাকা Бангладеш Бангладеш
Дили Dili Источен Тимор Источен Тимор Gouverneurspalast klein.jpg
Доха الدوحة‎ Катар Катар Asian Games Doha 2006 fireworks.jpg
Душанбе Душанбе Таџикистан Таџикистан Dushanbe Vahdat Palace.jpg
Ереван Երևան  Ерменија Yerevan-sunset.jpg
Ерусалим יְרוּשָׁלַיִם‎ Израел Израел Jerusalem Dome of the rock BW 14.JPG
Исламабад اسلام آباد Пакистан Пакистан Faisal mosque2.jpg
Кабул کابل Авганистан Авганистан Kabul Skyline.jpg
Катманду काठमांडौ Непал Непал Pashupatinath temple.JPG
Куала Лумпур Kuala Lumpur Малезија Малезија KLCCpark-fountain.JPG
Кувајт مدينة الكويت  Кувајт Kuwaittowers.jpg
Мале މާލެ Малдиви Малдиви Male-total.jpg
Манама المنامة Бахреин Бахреин 150px
Манила Lungsod ng Maynila Филипини Филипини Manila by night.jpg
Москва Москва  Русија StBasile SpasskayaTower Red Square Moscow.hires.jpg
Мускат مسقط Оман Оман CBD.JPG
Непјидо နေပြည်တော် Flag of Myanmar.svg Бурма Ministrybuilding.JPG
Никозија Lefkoşa  Кипар
Њу Делхи नई दिल्ली Индија Индија New Delhi North Block.jpg
Пном Пен ភ្នំពេញ Камбоџа Камбоџа
Пјонгјанг 평양 Северна Кореја ДНР Кореја Juche Tower.jpg
Ријад الرياض‎ Саудиска Арабија Саудиска Арабија Commecial Building - Riyadh.JPG
Сана صنعاء Јемен Јемен Yemen - Sanaa Clay houses 2.jpg
Сеул 서울 Јужна Кореја Република Кореја
Сингапур 新加坡 Сингапур Сингапур Parliament House Singapore.jpg
Коломбо කොළඹ  Шри Ланка Colombo - Lake.jpg
Ташкент Toshkent, Тошкент  Узбекистан Tashkent street near Darhan.jpg
Тбилиси თბილისი  Грузија
Техеран تهران Иран Иран Tehran skyline may 2007.jpg
Тимбу ཐིམ་ཕུག། Бутан Бутан Thimphu view 080907.JPG
Токио 東京 Flag of Japan.svg Јапонија Imperial Palace Tokyo Panorama.jpg
Триполи طرابلس Flag of Libya.svg Либија Tripoli Central Business District.jpg
Улан Батор Улаанбаатар Монголија Монголија
Ханој Hà Nội Виетнам Виетнам Panorama of Hanoi.jpg
Џакарта Jakarta Индонезија Индонезија WsaragihJakarta.jpg
Африка
Град Локално име Држава Слика
Абуџа Abuja Нигерија Нигерија
Акра Accra Гана Гана
Адис Абеба ኣዲስ ኣበባ Етиопија Етиопија Addis Abeba City.jpg
Алжир الجزائر  Алжир Algiers coast.jpg
Антананариво Antananarivo Мадагаскар Мадагаскар Antananarivosunset.jpg
Асмара ኣስመራ Еритреја Еритреја Asmara2.jpg
Бамако Bamako Мали Мали Bamako 037.jpg
Банги Bangui Централноафриканска Република Централноафриканска Република Ubangi river near Bangui.jpg
Банџул Banjul Гамбија Гамбија Banjul King Fahad Mosque.jpg
Бисао Bisau Гвинеја Бисао Гвинеја-Бисао Bissau4.jpg
Бразавил Brazzaville Република Конго Република Конго Mosobrazza.png
Буџумбура Bujumbura Бурунди Бурунди BujumburaFromCathedral.jpg
Викторија Victoria Сејшели Сејшели Port-victoria Seychelles.jpg
Вундхук Windhoek Намибија Намибија Windhoek-Skyline.jpg
Габороне Gaborone Боцвана Боцвана BotswanaParliament.jpg
Дакар Ville de Dakar Сенегал Сенегал Senegal 624.jpg
Додома Dodoma Танзанија Танзанија
Јамусукро Yamoussoukro Брег на Слоновата Коска БСК Yakro basilique05.jpg
Јаунде Yaoundé Камерун Камерун Cameroon-Yaounde01.jpg
Каиро القاهرة Египет Египет View from Cairo Tower 31march2007.jpg
Конакри Kɔnakiri Гвинеја Гвинеја Conakrymosque.jpg
Кампала Kampala Уганда Уганда KampalaSkyline.jpg
Картум الخرطوم Судан Судан Hartum ve Mavi Nil.jpg
Кигали Kigali Руанда Руанда CentralKigali.jpg
Киншаса Ville de Kinshasa Демократска Република Конго Демократска Република Конго Kinshasa Congo.jpg
Либрвил Libreville Габон Габон Libreville1.jpg
Лилонгве Lilongwe Малави Малави Lilongwe Area 2.jpg
Ломе Lomé Того Того Imagelomé20.jpg
Луанда Luanda Ангола Ангола Luanda1.jpg
Лусака Lusaka Замбија Замбија Lusaka.jpg
Малабо Malabo Екваторска Гвинеја Екваторска Гвинеја Malabo a 13-oct-01.jpg
Мапуто Maputo Мозамбик Мозамбик Maputo.jpg
Масеру Maseru Лесото Лесото KingswayMaseru.jpg
Мбабане Mbabane Flag of Swaziland.svg Свазиленд Mbabane.jpg
Могадишу مقديشو Сомалија Сомалија
Монровија Monrovia Либерија Либерија Monrovia Street.jpg
Морони موروني Комори Комори Moroni, Comoros.jpg
Најроби Nairobi Кенија Кенија I&M Bank Tower.jpg
Нџамена نجامينا Чад Чад People on horseback in Fort Lamy, Chad.jpg
Нијамеј Niamey Нигер Нигер Niamey night.jpg
Нуакшот نواكشوط Мавританија Мавританија Central mosque in Nouakchott.jpg
Порт Луис Port Louis Маврициус Маврициус Port Louis Skyline.JPG
Порто-Ново Porto-Novo Бенин Бенин Grande mosquee porto-novo.jpg
Праја Praia Зелен 'Рт Зелен ’Рт Praia aerial.jpg
Преторија Pretoria Јужна Африка ЈАР CentralPretoria.jpg
Рабат الرباط Мароко Мароко Rabat Tour Hassan Mausolee.jpg
Сао Томе São Tomé Сао Томе и Принципе Сао Томе и Принципе Sao tome palace.jpg
Триполи طرابلس Flag of Libya.svg Либија Tripoli Central Business District.jpg
Тунис تونس‎ Тунис Тунис The city.jpg
Уагадугу Ouagadougou Буркина Фасо Буркина Фасо Mosque ouaga.png
Фритаун Freetown Сиера Леоне Сиера Леоне Freetownstreet.jpg
Хараре Harare Зимбабве Зимбабве Harare from the Kopje.jpg
Џибути جيبوتي‎ Џибути Џибути Djibouti Port.JPG
Европа
Град Локално име Држава Слика
Амстердам Amsterdam  Холандија Sint-Nicolaaskerk (Amsterdam).jpg
Андора ла Велја Andorra la Vella  Андора Andorralavella06.jpg
Анкара Ankara  Турција
Атина Αθήνα  Грција Athens view from Kifissias Avenue.JPG
Баку Bakı  Азербејџан
Белград Београд  Србија Belgrade iz balona.jpg
Берлин Berlin  Германија Cityscapeberlin2006.JPG
Берн Bern  Швајцарија CH Bern Aare pano-4.jpg
Братислава Bratislava  Словачка BA Old Town and Castle, enhanced.jpg
Брисел Bruxelles , Brussel  Белгија 2007 07 Belgium Brussels 06 (cropped).jpg
Букурешт Bucureşti  Романија Izvor-bucuresti-bgiu.jpg
Будимпешта Budapest  Унгарија
Вадуз Vaduz  Лихтенштајн Vaduz.jpg
Валета Il-Belt Valletta  Малта Valletta.jpg
Ватикан Città del Vaticano  Ватикан St Peter's Square, Vatican City - April 2007.jpg
Виена Wien  Австрија Stephansdom Vienna July 2008 (27)-Stephansdom Vienna July 2008 (31).jpg
Вилнус Vilnius  Литванија Vilnius Skyline 2.jpg
Варшава Warszawa  Полска Warsaw-centrum.jpg
Даблин Baile Átha Cliath  Ирска Custom House, Dublin.jpg
Ереван Երևան  Ерменија Yerevan-sunset.jpg
Загреб Zagreb  Хрватска Zagreb3.jpg
Кишинев Chişinău  Молдавија ChisinauGates.png
Копенхаген København  Данска Amalienborg from top of church.jpg
Киев Київ  Украина Ukrainian National Theater.jpg
Лисабон Lisboa  Португалија Pavilhão de Portugal - Parque das Nações.JPG
Лондон London  Велика Британија City of London.jpg
Луксембург Lëtzebuerg  Луксембург Mudam 04 jnl.jpg
Љубљана Ljubljana  Словенија
Мадрид Madrid  Шпанија Madrid - Palacio de Comunicaciones.jpg
Минск Менск  Белорусија Minskverkhnyhorad.jpg
Монако Monaco  Монако Monaco BW 2011-06-07 16-07-20.jpg
Москва Москва  Русија StBasile SpasskayaTower Red Square Moscow.hires.jpg
Никозија Lefkoşa  Кипар
Осло Oslo  Норвешка Det Kongelige Slott by night.jpg
Париз Paris  Франција Esplanade-de-la-defense.jpg
Подгорица Podgorica  Црна Гора
Прага Praha  Чешка Prague crowd Malá Strana.jpg
Рејкјавик Reykjavík  Исланд Reykjavik from perlan.jpg
Рига Rīga  Латвија Riga dom.jpg
Рим Roma  Италија Piazza del Campidoglio.jpg
Сан Марино San Marino  Сан Марино Blick von san marino.jpg
Сараево Sarajevo  Босна и Херцеговина Sarajevoatnight.jpg
Скопје Скопје Македонија Македонија Skopje-viewfromKale.JPG
Софија София  Бугарија Alexander-Nevski-Church-Perspective.jpg
Стокхолм Stockholm  Шведска GamlaStan from Katarinahissen Stockholm Swe.jpg
Талин Talinn  Естонија Tallinn-hafen.jpg
Тбилиси თბილისი  Грузија
Тирана Tiranë  Албанија 07Tirana Sheshi Skenderbej01.jpg
Хелсинки Helsinki  Финска Suurkirkko Helsinki maaliskuu 2002 IMG 0629.JPG
Јужна Америка
Град Локално име Држава Слика
Асунсион Nuestra Señora Santa María de la Asunción  Парагвај Paraguay-001.jpg
Богота Bogotá  Колумбија CatedralPrimadaBogota2004-7.jpg
Бразилија Brasília  Бразил Brasilia night.jpg
Буенос Аирес Buenos Aires  Аргентина 150px
Каракас Santiago de León de Caracas  Венецуела Caracas from El Calvario.jpg
Кито San Francisco de Quito  Еквадор 150px
Лима Lima  Перу
Монтевидео Montevideo  Уругвај
Парамарибо Paramaribo  Суринам Paramaribo-Waterkant.jpg
Сантијаго Santiago de Chile  Чиле Centre-ville Santiago.jpg
Сукре Charcas , Sucre, Chuquisaca  Боливија
Џорџтаун Georgetown  Гвајана Governmental administration.jpg
Океанија
Град Локално име Држава Слика
Апија Apia Самоа Самоа Samoa - Apia Govt buildings.jpg
Велингтон Wellington, Te Whanga-nui-a-Tara Нов Зеланд Нов Зеланд Art Ferns & Civic Square.JPG
Дили Dili Источен Тимор Источен Тимор Gouverneurspalast klein.jpg
Нема (неофицијално е Јарен) Yaren Науру Науру Nauru-parliament.jpg
Канбера Canberra Австралија Австралија Tuggeranong-Valley-lr-cropped.jpg
Маџуро Majuro Маршалски Острови Маршалски Острови Shoreline majuro.jpg
Мелекеок Melekeok Палау Палау Capitol-complex-melekeok-palau20071220.jpg
Нукуалофа Nukuʻalofa Тонга Тонга Talamahu.jpg
Паликир Palikir Микронезија Микронезија
Порт Морзби Port Moresby Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја Port Moresby Town2 Mschlauch.jpg
Порт Вила Port Vila Вануату Вануату Port Vila aerial.jpg
Јужна Тарава Teinainano Кирибати Кирибати Kiribati House of Assembly.jpg
Сува Suva Фиџи Фиџи Suva.jpg
Фунафути Funafuti Тувалу Тувалу Tuvalu - Funafuti - School.jpg
Хонијара Honiara Соломонски Острови Соломони Honiara.jpg
Џакарта Jakarta Индонезија Индонезија WsaragihJakarta.jpg
Северна и Средна Америка
Град Локално име Држава Слика
Бастер Basseterre Свети Китс и Невис Свети Китс и Невис Basseterre.jpeg
Белмопан Belmopan Белизе Белизе 150px
Бриџтаун Bridgetown Барбадос Барбадос Bridgetown barbados chamberlain bridge.jpg
Вашингтон Washington, DC Flag of the United States.svg САД Wilsonbldg.JPG
Гватемала La Nueva Guatemala de la Asunción Гватемала Гватемала Ciudad-de-Guatemala.jpg
Кастри Castries Света Луција Света Луција CastriesStLucia.JPG
Кингстон Kingston Јамајка Јамајка PortofKingston.jpg
Кингстаун Kingstown Свети Винсент и Гренадини Свети Винцент и Гренадини Kingstown.jpg
Манагва Managua Никарагва Никарагва
Мексико Ciudad de México  Мексико
Насау Nassau  Бахами Nassau02.jpg
Отава Ottawa, Ville d'Ottawa  Канада Ottawa from McKenzie King Bridge.jpg
Панама Ciudad de Panamá Панама Панама DirkvdM monumento a balboa.jpg
Порт-о-Пренс Port-au-Prince Хаити Хаити Delmas 48 Haiti.jpg
Порт оф Спејн Port of Spain  Тринидад и Тобаго Nighttowersfountpos.jpg
Розо Roseau Доминика Доминика RoseauWide..jpg
Сан Хозе San José Костарика Костарика 4- Vue San Jose.jpg
Сан Салвадор San Salvador Ел Салвадор Ел Салвадор San Salvador downtown.jpg
Санто Доминго Santo Domingo de Guzmán Доминиканска Република Доминиканска Република Santo Domingo1.jpg
Сент Џорџс St. George's Гренада Гренада StGeorgesGrenada2000.jpg
Сент Џонс St. John's  Антигва и Барбуда St Johns Antigua 2012.jpg
Тегусигалпа Tegucigalpa Хондурас Хондурас 150px
Хавана La Habana  Куба

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]