Список на главни градови по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на главните градови на државите во светот подредени според населението. Посебните територии, зависните територии и спорните територии се означени со закосени букви.

Список[уреди]

Токио, Јапонија
Џакарта, Индонезија
Пекинг, Кина
Лондон, Велика Британија
Берлин, Германија
Бразилија, Бразил
Луанда, Ангола
Париз, Франција
Kampala, Uganda
Санто Доминго, Доминиканска Република
Податотека:Warsaw6vb.jpg
Варшава, Полска
Куала Лумпур, Малезија
Кувајт Сити, Кувајт
Брисел, Белгија
Отава, Канада
Стокхолм, Шведска
Ерусалим, Израел
Кингстон, Јамајка
Скопје, Македонија
Асунсион, Парагвај
Талин, Естонија
Подгорица, Црна Гора
Бриџтаун, Барбадос
Ранк Држава/територија Главен Град Население
1  Јапонија Токио 13.185.502[1]
2  Јужна Кореја Сеул 10.464.051[2]
3  Русија Москва 10.126.424[3]
4  Иран Техеран 9.110.347[4]
5  Мексико Мексико Сити 8.841.916[5]
6  Индонезија Џакарта 8.489.910
7  Колумбија Богота 7.866.160
8  Кина Пекинг 7.741.274[6]
9  Египет Каиро 7.438.376
10  Велика Британија Лондон 7.287.555
11  Перу Лима 7.220.971
12  Ирак Багдад 7.216.040
13  Хонгконг (Кина) Хонгконг 6.752.001
14  Тајланд Бангкок 6.542.751
15  Бангладеш Дака 6.080.671
16  Саудиска Арабија Ријад 5.318.636
17  Чиле Сантиаго 5.012.973
18  Турција Анкара 4.431.719
19  Сингапур Сингапур 4.408.220
20  ДР Конго Киншаса 4.385.264
21  Сирија Дамаск 3.500.000
22  Германија Берлин 3.405.250[6]
23  Виетнам Ханој 3.398.889[7]
24  Шпанија Мадрид 3.232.463
25  Северна Кореја Пјонгјанг 3.144.005
26  Авганистан Кабул 3.140.853
27  Аргентина Буенос Аирес 3.021.865
28  Етиопија Адис Абеба 2.737.479
29  Кенија Најроби 2.665.657
30  Тајван Тајпеј 2.619.920
31  Бразил Бразилија 2.606.885
32  Јордан Аман 2.600.603
33  Украина Киев 2.591.277
34  Италија Рим 2.503.056
35  Ангола Луанда 2.453.779
36  ЈАР Преторија 2.345.908
37  Куба Хавана 2.236.837[6]
38  Узбекистан Ташкент 2.207.850
39  Франција Париз 2.103.674
40  Романија Букурешт 1.942.254[8]
41  Азербејџан Баку 1.879.251
42  Доминиканска Република Санто Доминго 1.875.453
43  Венецуела Каракас 1.838.939
44  Мароко Рабат 1.789.635
45  Судан Картум 1.740.661
46  Унгарија Будимпешта 1.728.718
47  Полска Варшава 1.706.724
48  Белорусија Минск 1.702.061
49  Филипини Манила 1.660.714
50  Уганда Кампала 1.659.600
51  Гана Акра 1.640.507
52  Камерун Јаунде 1.616.000 [9]
53  Мадагаскар Антананариво 1.613.375[6]
54  Либан Бејрут 1.574.387
55  Австрија Виена 1.552.789
56  Алжир Алжир 1.518.083
57  Еквадор Кито 1.504.991
58  Зимбабве Хараре 1.487.028
59  Јемен Сана 1.431.649
60  Гвинеја Конакри 1.399.981
61  Малезија Куала Лумпур 1.381.830
62  Уругвај Монтевидео 1.369.797
63  Замбија Лусака 1.331.254
64  Сомалиленд Харгеиса 1.300.000
65  Мали Бамако 1.289.626
66  Хаити Порт-о-Пренс 1.235.227
67  Чешка Прага 1.227.332
68  Либија Триполи 1.184.045
69  Кувајт Кувајт 1.171.880
70  Србија Белград 1.154.589
71  Сомалија Могадишу 1.097.133
72  Бугарија Софија 1.090.295
73  Конго Бразавил 1.088.044
74  Белгија Брисел 1.080.790[10]
75  Ерменија Ереван 1.080.487[6]
76  Мозамбик Мапуто 1.076.689
77  Сиера Леоне Фритаун 1.070.200
78  Грузија Тбилиси 1.044.993
79  Сенегал Дакар 1.030.594
80  Буркина Фасо Уагадугу 1.005.231
81  Ирска Даблин 1.045.769
82  Либерија Монровија 1.010.970
83  Гватемала Гватемала Сити 1.103.865 [11]
84  Пакистан Исламабад 955.629
85  Никарагва Манагва 926.883
86  Мјанмар Непјидо[12] 925.000[13]
87  Монголија Улан Батор 907.802
88  Малави Лилонгве 902.388
89  Канада Отава 898.150[14]
90  Боливија Ла Паз 877.363
91  Киргистан Бишкек 843.240
92  Того Ломе 824.738
93  Панама Панама Сити 813.097
94    Непал Катманду 812.026
95  Оман Мускат 797.000[15]
96  Нигер Нијамеј 794.814[16]
97  Нигерија Абуџа 778.567[17]
98  Шведска Стокхолм 770.284[16]
99  Тунис Тунис 767.629
100  Туркменистан Ашхабад 763.537
101  Чад Нџамена 751.288
102  Израел Ерусалим 780.200
103  Холандија Амстердам 740.094[16]
104  Хондурас Тегусигалпа 735.982
105  ЦАР Банги 731.548
106  Грција Атина 721.477
107  Мавританија Нуакшот 719.167
108  Руанда Кигали 718.414
109  Латвија Рига 713.016
110  Јамајка Кингстон 701.063
111  Казахстан Астана 700.000 (2007)[18]
112  Хрватска Загреб 804.200[19]
113  Камбоџа Пном Пен 650.651
114  САД Вашингтон 601.723
115  Финска Хелсинки 596.661[20]
116  Молдавија Кишинев 794.800 [21]
117  ОАР Абу Даби 585.097[22]
118  Таџикистан Душанбе 582.496
119  Литванија Вилнус 556.723
120  Габон Либревил 556.425
121  Еритреја Асмара 543.707
122  Норвешка Осло 575.475
123  Португалија Лисабон 564.657
124  Ел Салвадор Сан Салвадор 521.366
125  Парагвај Асунсион 520.722
126  Макао (Кина) Макао 520.400[23]
127  Македонија Скопје 506.926[24]
128  Данска Копенхаген 506.166
129  Џибути Џибути 475.332
130  Брег на Слоновата Коска Јамусукро 454.929
132  Гвинеја-Бисао Бисао 452.640
132  Словачка Братислава 424.207
133  Порторико (САД) Сан Хуан 421.356
134  Естонија Талин 403.547[25]
135  Бурунди Буџумбура 384.461[26]
136  Босна и Херцеговина Сараево 383.604
137  Нов Зеланд Велингтон 381.900[27]
138  Албанија Тирана 763.634
139  Јужен Судан Џуба 372.410
140  Австралија Канбера 354.644[28]
141  Костарика Сан Хозе 328.195
142  Катар Доха 303.429
143  Индија Њу Делхи 292.300
144  Папуа Нова Гвинеја Порт Морсби 299.396
145  Танзанија Додома 287.200 (2002)[29]
146  Лаос Виентијан 287.579
147  Кипар Никозија (југ) 270.000 (2004)[30]
148  Лесото Масеру 267.652
149  Словенија Љубљана 264.265
150  Суринам Парамарибо 254.147
151  Намибија Виндхук 252.721
152  Бахами Насау 248.948
153  Боцвана Габороне 225.656[31]
154  Бенин Порто Ново 223.552[32]
155  Западна Сахара Ел Ајун 194.668 (2009) [33]
156  Приднестровие Тираспол 159.163
157  Маврициус Порт Луис 147.251[34]
158  Црна Гора Подгорица 141.854
159  Бахреин Манама 140.616
160  Гвајана Џорџтаун 134.599
161  Зелен ’Рт Праја 125.464
162  Швајцарија Берн (de facto) 121.631 [35]
163  Шри Ланка Шри Џајаварденапура Коте 118.556[36]
164  Исланд Рејкјавик 115.000[37]
165  Малдиви Мале 103.693
166  Бутан Тимпу 101.259
167  Екваторска Гвинеја Малабо 100.677 [38]
168  Барбадос Бриџтаун 96.578
169  Нова Каледонија (Франција) Нумеа 89.207[39]
170  Турска Република Северен Кипар Никозија (север) 84.893
171  Фиџи Сува 84.410[39]
172  Свазиленд Мбабане 81.594
173  Луксембург Луксембург 76.420[40]
174  Северни Маријански Острови (САД) Сајпан 62.392 (2000)[41]
175  Комори Морони 60.200
176  Соломони Хонијара 59.288[39]
177  Источен Тимор Дили 59.069
178  Света Луција Кастри 57.000[42]
179  Сао Томе и Принсипе Сао Томе 56.166
180  Американска Самоа (САД) Паго Паго 52.000 (2003)[43]
181  Тринидад и Тобаго Порт оф Спејн 50.479
182  Нагорно Карабах Степанакерт 49.986
183  Курасао (Холандија) Вилемстад 49.885 [44]
184  Апхазија Сухуми 43.700
185  Самоа Апија 39.813[45]
186  Вануату Порт Вила 38.000 [46]
187  Монако Монако 35.986 (2011)[47]
188  Гамбија Банџул 34.828
189  Кирибати Јужна Тарава 30.000[48]
190  Аруба (Netherlands) Орањестад 29.998[49]
191  Сејшели Викторија 29.298
192  Гибралтар (ВБ) Гибралтар 29.286
193  Џерси (ВБ) Сент Хелиер 28.380
194  Брунеј Бандар Сери Бегаван 28.135
195  Кајмански Острови (ВБ) Џорџ Таун 26.798
196  Ман (ВБ) Даглас 26.600
197  Француска Полинезија (Франција) Папете 26.200 [50]
198  Западен Брег (Израел/Палестинска Самоуправа) Џенин (де факто) 25.500
199  Маршалски Острови Маџуро 25.400
200  Андора Андора ла Вела 22.884
201  Антигва и Барбуда Сент Џон 22.679[51]
202  Тонга Нукуалофа 22.400
203  Фарски Острови (Данска) Торсхавн 18.573 [52]
204  Гернзи (ВБ) Сент Питер Порт 16.701
205  Свети Винцент и Гренадините Кингстаун 16.031
206  Гренланд (Данска) Нук 15.469
207  Јужна Осетија Цхинвали 15.000
208  Доминика Розо 14.847
209  Свети Китс и Невис Бастер 13.043 [53]
210  Белизе Белмопан 12.300[54]
211  Оланд (Финска) Мариехамн 11.296 [20]
212  Американски Девствени Острови (САД) Шарлота Амалија 10.817
213  Микронезија Паликир 9.900
214  Британски Девствени Острови (ВБ) Роуд Таун 9.400
215  Гренада Сент Џорџес 7.500
216  Малта Валета 6.315
217 Франција Свети Мартин (Франција) Мариго 5.700
218  Свети Пјер и Микелон (Франција) Свети Пјер 5.509
219  Кукови Острови (НЗ) Аваруа 5.445
220  Лихтенштајн Вадуц 5.248
221  Сан Марино Сан Марино 4.493
222  Тувалу Фунафути 4.492
223  Туркс и Кајкос (ВБ) Кокберн Таун 3.700
224 Франција Свети Вартоломеј (Франција) Густавија 3.000
225  Фолкландски Острови (ВБ) Станли 2.115 [55]
226 Норвешка Шпицбершки Острови (Норвешка) Лонгарбијен 2.075
227  Божиќен Остров (Австралија) Флаинг Фиш Коув 1.493 [56]
228  Свети Мартин (Холандија) (Холандија) Филипсбург 1.338
229  Валис и Футуна (Франција) Мата-Уту 1.191
230  Ангилја (ВБ) Вали 1.169
231  Науру Јарен (дефакто) 1.100[57]
232  Гуам (САД) Хагатња 1.100
233  Монтсерат (ВБ) Брејдс 1.000
234  Бермуда (ВБ) Хамилтон 969
235  Норфолшки Остров (Австралија) Кингстон 880 [58]
236  Ватикан Ватикан 826 (2009)[59]
237  Света Елена, Успение и Тристан да Куња (ВБ) Џејмстаун 714
238  Ниуе (НЗ) Алофи 616
239  Токелау (НЗ) Нукунону (дефакто) 426
240  Палау Нгерулмуд 391
241  Кокосови Острови (Австралија) Вест Ајленд 120
242  Питкерн (ВБ) Адамстаун 45
243  Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови (ВБ) Кинг Едвард Поинт 18

Поврзано[уреди]


Notes and references[уреди]

  1. http://www.metro.tokyo.jp/ENGLISH/PROFILE/overview03.htm
  2. „Seoul Population, 2009 est.“. Влада на Сеул. http://stat.seoul.go.kr/Seoul_System5.jsp?stc_cd=418. конс. 4 Октомври, 2010. 
  3. http://www.perepis2002.ru/ct/doc/1_TOM_01_04.xls
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Tehran
  5. Национален совет за население. „Mexico City (DF) Population, 2009 est.“. Влада на државата Мексико. http://www.edomex.gob.mx/poblacion/docs/2009/PDF/ZMVM.pdf. конс. 4 Октомври, 2010. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_01.html
  7. VnExpress – Ha Noi co 3.4 trieu nguoi
  8. „Најголеми Романски градови во 2010“ (на Романски). evz.ro. 28 Август, 2011. http://www.evz.ro/detalii/stiri/iasi-sau-timisoara-care-este-cel-de-al-doilea-mare-oras-din-romania-dupa-bucuresti-943339.html. конс. 28 Август, 2011. 
  9. http://travel.nationalgeographic.com/places/maps/map_country_cameroon.html
  10. Statistics Belgium; Population de droit par commune au 1 janvier 2008 (excel-file) Население од сите општини во Белгија, од 1 Јануари 2008.
  11. http://www.ine.gob.gt/index.php/demografia-y-poblacion/42-demografiaypoblacion/207-
  12. Новиот главен град на Бурма“, ББС, 27 март 2006 (конс. 24 јуни 2006).
  13. „Бизнис во главниот град на Мијанмар (англиски). „FIN24“. 29 Април 2007. http://www.fin24.com/articles/default/display_article.aspx?ArticleId=1518-1783_2106281. конс. 2 Јануари 2010. 
  14. Град Отава (2001-2010). „Population and Households (occupied dwellings) Estimates by Sub-Area, Year End 2008“. http://www.ottawa.ca/residents/statistics/pop_hhld/2008_ph_sub_en.html. конс. 15 Април 2010. 
  15. http://population-of.com/en/Oman/06/Muscat/
  16. 16,0 16,1 16,2 http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_02.htm
  17. http://www.nigerianstat.gov.ng/Connections/Pop2006.pdf
  18. http://aboutkazakhstan.com/Astana_city.shtml
  19. http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/Vitalna%20statistika%20u%202006..doc
  20. 20,0 20,1 http://vrk.fi/default.aspx?docid=5953&site=3&id=0
  21. http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=3719
  22. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_03.html
  23. http://www.dsec.gov.mo/index.asp?src=/english/indicator/e_dem_indicator_1.html
  24. 2002 резултати од пописот на Англиски и Македонски (PDF)
  25. http://www.tourism.tallinn.ee/fpage/travelplanning/practical_information
  26. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_04.html
  27. http://www.stats.govt.nz/~/media/Statistics/Methods%20and%20Services/Tables/Subnational%20population%20estimates/subnational-pop-estimate-jun2008-all-tables.ashx
  28. Австралиско биро за статистика (22 Април 2009). „3218.0 – , Австралија, 2007–08 – Australian Capital Territory“. http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Products/3218.0~2007-08~Main+Features~Australian+Capital+Territory?OpenDocument. конс. 2 Јануари 2010. 
  29. http://www.tanzania.go.tz/regions/dodoma/profile.htm
  30. Извештај на министерот Minister ферди Сабат Сојер за пописот на населението во 2006 (англиски) (5 Maj 2006)
  31. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_06.html
  32. http://www.ruaf.org/node/1504
  33. http://web.archive.org/web/20071001090358/www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&lng=de&dat=32&geo=-70&srt=npan&col=aohdq&men=gcis&lng=en
  34. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_09.html
  35. http://population-of.com/en/Switzerland/05/Bern/
  36. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_10.html
  37. http://wayback.vefsafn.is/wayback/20041027175459/www.id.is/default.asp?page_id=4224
  38. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_11.html
  39. 39,0 39,1 39,2 http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_14.html
  40. http://www.answers.com/topic/luxembourg-city
  41. Извештај за попис, Попис на населението, 3 јули, 2001.
  42. http://www.phrasebase.com/countries/saint-lucia/
  43. „Американска Самоа на МСН Енциклопедијата“. архивирано од оригиналот на 1 ноември 2009. http://www.webcitation.org/5kx6g1PQH. 
  44. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_21.html
  45. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_23.html
  46. Port Vila – Vanuatu: An Overview
  47. Monaco на ЦИА Ворлд Фактбук
  48. http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/1836.htm
  49. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_25.html
  50. http://www.answers.com/topic/papeete
  51. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_26.html
  52. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_27.html
  53. http://www.mongabay.com/igapo/2005_world_city_populations/2005_city_population_28.html
  54. http://www.tripwolf.com/en/guide/show/1613/Belize/Belmopan
  55. Влада на Фокландските Острови
  56. http://www.citycomparator.com/compare/104_flying_fish_cove_vs_264_santiago.html
  57. http://www.nationsencyclopedia.com/Asia-and-Oceania/Nauru-POPULATION.html
  58. http://www.wolframalpha.com/entities/countries/norfolk_island/mo/x0/j8/
  59. Светиот град (Vatican City) на ЦИА Ворлд Фактбук