Прејди на содржината

Списоци на ѕвезди по соѕвездија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сите ѕвезди се дел од некое соѕвездие. Созвездијата се делови од небото, и постојат 88 соѕвездија, односно небото е поделено на 88 делови.

Единествената ѕвезда која не припаѓа на ниедно соѕвездие е Сонцето. Сонцето патува низ 13 соѕвездија во текот на својата еклиптика, а тоа се 12-те соѕвездија кои се користат во астрологијата плус соѕвездието Змијоносец.

Список на ѕвезди по соѕвездија[уреди | уреди извор]

Ѕвездите кои се вклучени во соодветните списоци ќе ги најдете според соѕвездијата:

Критериуми за вклучување[уреди | уреди извор]

  • Ѕвезди со ознаки по Бајер и Флемстид HR или Дрејпер (не од додатоците).
  • Ѕвезди со крајности или поинаку забележителни ѕвезди.
  • Забележителни променливи ѕвезди (прототипи, ретки или поинаку важни).
  • Најблиски ѕведи (<20 сг).
  • Ѕвезди со планети.
  • Забележителни неутронски ѕвезди, црни дупки и други егзотични ѕвездени објекти/остатоци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • The Astronomical Almanac (2000).
  • Roy L. Bishop, ed., The Observer's Almanac 1991, The Royal Astronomical Society of Canada.
  • Burnham's Celestial Handbook: An Observer's Guide to the Universe Beyond the Solar System, Vols. 1, 2, 3 (Dover Pubns, 1978).
  • N.D. Kostjuk, HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index (2002) (CDS Catalogue IV/27).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]