Змија (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Змија
лат. Serpens
Serpens constellation map mk.svg
Кратенка Ser
Генитивно Serpentis
Ректасцензија Змиска Глава: 16 h
Змиска Опашка: 18 ч.
Деклинација Змиска Глава: +10°
Змиска Опашка: −5°
Површина 637 (°)² (23то)
Главни ѕвезди 9
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
57
Ѕвезди со планети 5
Ѕвезди посјајни од 3,00m 1
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг) 3
Најсјајна ѕвезда α Ser (Унукалхај) (2.63m)
Најблиска ѕвезда γ Ser
сг,  пс)
Месјеови објекти 2
Соседни
соѕвездија
Змиска Глава:
Северна Круна
Воловар
Девица
Вага
Змијоносец
Херкул

Змиска Опашка:
Орел
Змијоносец
Стрелец
Штит
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Змијасоѕвездие, единствено е меѓу современите соѕвездија со тоа што е поделено на два дела - „Змиска Глава“ (Serpens Caput) и „Змиска Опашка“ (Serpens Cauda) на исток. Меѓу овие два дела се наоѓа соѕвездието Змијоносец, односно „оној што ја држи змијата“. Змија е едно од 48-те соѕвездија кои ги забележал Птоломеј.

Видливи карактеристики[уреди | уреди извор]

Ѕвезди[уреди | уреди извор]

Бидејќи соѕвездието Змија е поделено на два дела, Бајеровото означување е според сјајноста меѓу двете половини.

Само една ѕвезда во ова соѕвездие има посјајна величина од 3, па според тоа соѕвездието не е лесно видливо. α Serpentis, наречена и Унукалхаи, се наоѓа на главата од змијата. δ Serpentis, која е исто така на главата од змијата, е двојна ѕвезда, оддалечена 210 светлосни години од Земјата. θ Serpentis наречена и Алја („Змија“ на арапски), се наоѓа на опашката на змијата и е исто така двојна ѕвезда.

Објекти од длабоката вселена[уреди | уреди извор]

Месје 5, збиено јато лоцирано е приближно на 8° југозапад на α Serpentis во главата на змијата.

Месје 16 е помладо расеано ѕвездено јато кое е поврзано со маглината Орел, дифузна маглина која е регион на формација на ѕвезди во опашката на змијата.

Дел од нашата галаксија Млечен Пат минува низ опашката, што е прикажано со засенчени делови на ѕвездената мапа.

Историја[уреди | уреди извор]

На почеток, соѕвездијата Змија и Змијоносец се сметале за едно соѕвездие, кое е поврзувано со митот за почетоците на медицината.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]