Овен (соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Овен
лат. Aries
КратенкаAri
ГенитивноArietis
Ректасцензија3 ч.
Деклинација+20°
Површина441 (°)² (39th)
Главни ѕвезди3, 10
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
67
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m2
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаα Ari (Hamal) (2.0m)
Најблиска ѕвездаTeegarden's Star
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиMay Arietids

Autumn Arietids
Delta Arietids
Epsilon Arietids
Daytime-Arietids

Aries-Triangulids
Соседни
соѕвездија
Персеј

Триаголник
Риби
Кит

Бик
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец декември.

Овен — едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Aries значи овен, а неговиот симбол е , и ги претставува роговите на овенот. Се наоѓа меѓу соѕвездијата Риби на запад и Бик на исток.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • H. A. Rey, The Stars—A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]