Список на ѕвезди во соѕвездието Овен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е листа на забележани ѕвезди во соѕвездието Овен, наредени според сјајноста.


Имеe B F HD HIP RA Dec прив.
маг.
апс.
маг.
Растојание (ly) Спектрална класа Забелешки
α Ari α 13 12929 9884 02ч 07м &1000000000000102900000010,29с +23° 27′ &1000000000000046000000046,0″ 2.01 0.48 66 K2III Hamal, Hemal, Hamul, Ras Hammel, El Nath, Arietis
β Ari β 6 11636 8903 01ч 54м &1000000000000383500000038,35с +20° 48′ &1000000000000029900000029,9″ 2.64 1.33 60 A5V... Sheratan, Sharatan, Al Sharatain
41 Ari c 41 17573 13209 02ч 49м &1000000000000589900000058,99с +27° 15′ &1000000000000038800000038,8″ 3.61 0.16 159 B8Vn Bharani
γ1 Ari γ1 5 11502 8832 01ч 53м &1000000000000317700000031,77с +19° 17′ &1000000000000038700000038,7″ 3.88 −0.10 204 A1p Si Mesarthim, Mesartim
δ Ari δ 57 19787 14838 03ч 11м &1000000000000376700000037,67с +19° 43′ &1000000000000036100000036,1″ 4.35 0.79 168 K2IIIvar Botein
20644 15549 03ч 20м &1000000000000203700000020,37с +29° 02′ &1000000000000054600000054,6″ 4.47 −2.00 640 K2II-III
39 Ari 39 17361 13061 02ч 47м &1000000000000544400000054,44с +29° 14′ &1000000000000050700000050,7″ 4.52 0.80 181 K1III
ε Ari ε 48 18519 13914 02ч 59м &1000000000000127300000012,73с +21° 20′ &1000000000000025600000025,6″ 4.63 −0.13 292 A2Vs троен ѕвезден систем
ε Ari ε 48 18520 02ч 59м &1000000000000127000000012,70с +21° 20′ &1000000000000025000000025,0″ 4.63 component of the ε Ari system
35 Ari 35 16908 12719 02ч 43м &1000000000000271100000027,11с +27° 42′ &1000000000000025800000025,8″ 4.65 −0.62 370 B3V
λ Ari λ 9 11973 9153 01ч 57м &1000000000000557800000055,78с +23° 35′ &1000000000000045900000045,9″ 4.79 1.73 133 F0V двоен систем
γ2 Ari γ2 5 11503 01ч 53м &1000000000000318000000031,80с +19° 17′ &1000000000000045000000045,0″ 4.83 α2 CVn variable
ζ Ari ζ 58 20150 15110 03ч 14м &1000000000000541100000054,11с +21° 02′ &1000000000000040700000040,7″ 4.87 −0.22 340 A1V
14 Ari 14 13174 10053 02ч 09м &1000000000000252900000025,29с +25° 56′ &1000000000000023900000023,9″ 4.98 0.02 320 F2III
κ Ari κ 12 12869 9836 02ч 06м &1000000000000339100000033,91с +22° 38′ &1000000000000054300000054,3″ 5.03 1.23 187 A2m спектроскопска двојка
ι Ari ι 8 11909 9110 01ч 57м &1000000000000210300000021,03с +17° 49′ &1000000000000003300000003,3″ 5.09 −1.44 659 K1p... спектроскопска двојка
63 Ari 63 20893 15737 03ч 22м &1000000000000452700000045,27с +20° 44′ &1000000000000031600000031,6″ 5.10 0.15 319 K3III
38 Ari 38 17093 12832 02ч 44м &1000000000000575100000057,51с +12° 26′ &1000000000000045500000045,5″ 5.17 2.26 125 A7III-IV
η Ari η 17 13555 10306 02ч 12м &1000000000000479800000047,98с +21° 12′ &1000000000000039500000039,5″ 5.23 2.84 98 F5V
π Ari π 42 17543 13165 02ч 49м &1000000000000175600000017,56с +17° 27′ &1000000000000051600000051,6″ 5.26 −1.07 603 B6V спектроскопска двојка
τ Ari τ 61 20756 15627 03ч 21м &1000000000000136100000013,61с +21° 08′ &1000000000000049700000049,7″ 5.27
(5.26–5.32)
−0.49 462 B5IV eclipsing троен ѕвезден систем
33 Ari 33 16628 12489 02ч 40м &1000000000000410300000041,03с +27° 03′ &1000000000000039600000039,6″ 5.30 1.03 233 A3V
ν Ari ν 32 16432 12332 02ч 38м &1000000000000490000000049,00с +21° 57′ &1000000000000041200000041,2″ 5.45 0.32 346 A7V
52 Ari A 52 19134 14376 03ч 05м &1000000000000266900000026,69с +25° 15′ &1000000000000018700000018,7″ 5.45 0.00 402 B7Vn binary star
ξ Ari ξ 24 14951 11249 02ч 24м &1000000000000490400000049,04с +10° 36′ &1000000000000038200000038,2″ 5.48 −0.85 603 B7IV
64 Ari 64 21017 15861 03ч 24м &1000000000000184600000018,46с +24° 43′ &1000000000000027100000027,1″ 5.50 1.26 230 K4III
σ Ari σ 43 17769 13327 02ч 51м &1000000000000295700000029,57с +15° 04′ &1000000000000055700000055,7″ 5.52 −0.32 479 B7V
62 Ari 62 20825 15696 03ч 22м &1000000000000118900000011,89с +27° 36′ &1000000000000027300000027,3″ 5.55 −1.82 973 G5III
21 Ari 21 13872 10535 02ч 15м &1000000000000428300000042,83с +25° 02′ &1000000000000035700000035,7″ 5.57 2.16 157 F6V
θ Ari θ 22 14191 10732 02ч 18м &1000000000000075500000007,55с +19° 54′ &1000000000000004200000004,2″ 5.58 0.21 387 A1Vn
ρ³ Ari ρ³ 46 18256 13702 02ч 56м &1000000000000259800000025,98с +18° 01′ &1000000000000025100000025,1″ 5.58 2.83 115 F6V
20149 15154 03ч 15м &1000000000000204500000020,45с +30° 33′ &1000000000000024000000024,0″ 5.61 −0.01 434 A1Vs
10 Ari 10 12558 9621 02ч 03м &1000000000000392600000039,26с +25° 56′ &1000000000000007600000007,6″ 5.64 2.02 172 F8IV
31 Ari 31 16234 12153 02ч 36м &1000000000000377500000037,75с +12° 26′ &1000000000000052200000052,2″ 5.64 2.91 115 F7V
19270 14439 03ч 06м &1000000000000236900000023,69с +13° 11′ &1000000000000014600000014,6″ 5.64 0.69 319 K3III
15 Ari 15 13325 10155 02ч 10м &1000000000000375400000037,54с +19° 30′ &1000000000000001500000001,5″ 5.68 −0.87 665 M3III
19 Ari 19 13596 10328 02ч 13м &1000000000000032500000003,25с +15° 16′ &1000000000000047700000047,7″ 5.72 −0.38 541 M0III
μ Ari μ 34 16811 12640 02ч 42м &1000000000000219200000021,92с +20° 00′ &1000000000000041700000041,7″ 5.74 0.66 338 A0V
55 Ari 55 19548 14677 03ч 09м &1000000000000367300000036,73с +29° 04′ &1000000000000037600000037,6″ 5.74 −1.96 1128 B8III
7 Ari 7 11763 8993 01ч 55м &1000000000000510300000051,03с +23° 34′ &1000000000000038400000038,4″ 5.76 −0.26 522 K1III
45 Ari ρ² 45 18191 13654 02ч 55м &1000000000000485000000048,50с +18° 19′ &1000000000000054000000054,0″ 5.76 0.30 403 M6IIIvar
ο Ari ο 37 17036 12803 02ч 44м &1000000000000329700000032,97с +15° 18′ &1000000000000042800000042,8″ 5.78 −0.07 482 B9Vn
56 Ari 56 19832 14893 03ч 12м &1000000000000142400000014,24с +27° 15′ &1000000000000025200000025,2″ 5.78 0.50 371 B9p Si
20 Ari 20 13871 10540 02ч 15м &1000000000000459400000045,94с +25° 46′ &1000000000000059200000059,2″ 5.79 2.77 131 F6IV-V
47 Ari 47 18404 13834 02ч 58м &1000000000000050800000005,08с +20° 40′ &1000000000000007700000007,7″ 5.80 3.29 104 F5IV
1 Ari 1 11154 8544 01ч 50м &1000000000000085800000008,58с +22° 16′ &1000000000000031300000031,3″ 5.83 −0.40 574 K1III+... binary star
40 Ari 40 17459 13108 02ч 48м &1000000000000320600000032,06с +18° 17′ &1000000000000001900000001,9″ 5.83 −0.11 502 K1III
4 Ari 4 10982 8387 01ч 48м &1000000000000109000000010,90с +16° 57′ &1000000000000020300000020,3″ 5.86 1.14 287 B9.5V
15524 11670 02ч 30м &1000000000000323100000032,31с +25° 14′ &1000000000000006800000006,8″ 5.88 2.34 166 F6IV
12139 9307 01ч 59м &1000000000000356000000035,60с +21° 03′ &1000000000000031000000031,0″ 5.89 0.45 399 K0III-IV
VZ Ari 17471 13121 02ч 48м &1000000000000458700000045,87с +25° 11′ &1000000000000017100000017,1″ 5.89 0.14 460 A0V Alpha² CVn variable
1 Ari 1 11155 01ч 50м &1000000000000085000000008,50с +22° 16′ &1000000000000033000000033,0″ 5.90 component of the 1 Ari system
49 Ari 49 18769 14109 03ч 01м &1000000000000541500000054,15с +26° 27′ &1000000000000044400000044,4″ 5.91 1.82 214 A3m
59 Ari 59 20618 15514 03ч 19м &1000000000000558100000055,81с +27° 04′ &1000000000000016700000016,7″ 5.91 1.91 205 G8IV
54 Cet 54 11257 8588 01ч 50м &1000000000000520100000052,01с +11° 02′ &1000000000000036400000036,4″ 5.92 2.77 139 F2Vw
18700 14036 03ч 00м &1000000000000440900000044,09с +10° 52′ &1000000000000013700000013,7″ 5.93 0.27 441 K6
13522 10296 02ч 12м &1000000000000375100000037,51с +24° 10′ &1000000000000004100000004,1″ 5.96 −0.23 565 K0
12479 9533 02ч 02м &1000000000000350800000035,08с +13° 28′ &1000000000000036200000036,2″ 5.97 −1.10 845 M2III
19698 14764 03ч 10м &1000000000000387800000038,78с +11° 52′ &1000000000000021700000021,7″ 5.97 −0.05 522 B8V
29 Ari 29 15814 11843 02ч 32м &1000000000000541500000054,15с +15° 02′ &1000000000000004100000004,1″ 6.00 3.71 94 F8V
11 Ari 11 12885 9859 02ч 06м &1000000000000492200000049,22с +25° 42′ &1000000000000016500000016,5″ 6.01 −1.75 1160 B9IV-Vn
16 Ari 16 13363 10203 02ч 11м &1000000000000120600000012,06с +25° 56′ &1000000000000013000000013,0″ 6.01 −0.94 801 K4III
19637 14748 03ч 10м &1000000000000270400000027,04с +26° 53′ &1000000000000045900000045,9″ 6.02 0.54 406 K3III
66 Ari 66 21467 16181 03ч 28м &1000000000000265700000026,57с +22° 48′ &1000000000000015400000015,4″ 6.03 1.83 226 K0IV
65 Ari 65 21050 15870 03ч 24м &1000000000000261100000026,11с +20° 48′ &1000000000000012600000012,6″ 6.07 1.23 303 A1V
12140 9295 01ч 59м &1000000000000258800000025,88с +12° 17′ &1000000000000041800000041,8″ 6.09 1.51 269 A6V
19789 14821 03ч 11м &1000000000000219300000021,93с +13° 02′ &1000000000000052100000052,1″ 6.11 0.99 344 K0IIIp
53 Ari 53 19374 14514 03ч 07м &1000000000000256900000025,69с +17° 52′ &1000000000000047900000047,9″ 6.13 −0.69 755 B1.5V
15152 11415 02ч 27м &1000000000000072600000007,26с +27° 00′ &1000000000000045300000045,3″ 6.14 0.37 464 K5III
26 Ari 26 15550 11678 02ч 30м &1000000000000383700000038,37с +19° 51′ &1000000000000019400000019,4″ 6.14 1.94 226 A9V
60 Ari 60 20663 15557 03ч 20м &1000000000000255700000025,57с +25° 39′ &1000000000000046700000046,7″ 6.14 1.40 289 K3III:
15385 11578 02ч 29м &1000000000000136300000013,63с +23° 28′ &1000000000000008700000008,7″ 6.20 1.65 264 A5m
27 Ari 27 15596 11698 02ч 30м &1000000000000543800000054,38с +17° 42′ &1000000000000014600000014,6″ 6.21 1.30 313 G5III-IV
12594 9627 02ч 03м &1000000000000426100000042,61с +18° 15′ &1000000000000011800000011,8″ 6.24 −1.83 1342 K4III
54 Ari 54 19460 14586 03ч 08м &1000000000000210900000021,09с +18° 47′ &1000000000000042300000042,3″ 6.24 0.03 570 M0III
17918 13448 02ч 53м &1000000000000116600000011,66с +16° 29′ &1000000000000001000000001,0″ 6.30 1.14 352 F5III
85 Cet 85 16861 12647 02ч 42м &1000000000000289500000028,95с +10° 44′ &1000000000000030400000030,4″ 6.32 0.74 426 A2V
16955 12744 02ч 43м &1000000000000512500000051,25с +25° 38′ &1000000000000018000000018,0″ 6.35 1.19 352 A3V
19080 14318 03ч 04м &1000000000000406500000040,65с +15° 51′ &1000000000000022500000022,5″ 6.37 −0.06 631 K3III
18928 14232 03ч 03м &1000000000000301100000030,11с +28° 16′ &1000000000000011800000011,8″ 6.38 2.89 163 F0V
13201 10050 02ч 09м &1000000000000230300000023,03с +17° 13′ &1000000000000028700000028,7″ 6.40 3.43 128 F5V
36 Ari 36 17017 12784 02ч 44м &1000000000000190900000019,09с +17° 45′ &1000000000000050500000050,5″ 6.40 0.89 413 K2III
HD 20367 20367 15323 03ч 17м &1000000000000401200000040,12с +31° 07′ &1000000000000037900000037,9″ 6.40 4.23 88 G0 has a планета (b)
19549 14649 03ч 09м &1000000000000201000000020,10с +20° 45′ &1000000000000040100000040,1″ 6.41 0.45 506 K2
19600 14719 03ч 10м &1000000000000088300000008,83с +27° 49′ &1000000000000011600000011,6″ 6.42 0.09 601 A0V
14262 10795 02ч 18м &1000000000000579600000057,96с +23° 10′ &1000000000000004200000004,2″ 6.45 1.34 343 A7V
21242 16042 03ч 26м &1000000000000353600000035,36с +28° 42′ &1000000000000055200000055,2″ 6.47 2.97 164 G5IV
30 Ari A 30 16246 12189 02ч 37м &1000000000000004400000000,44с +24° 38′ &1000000000000050100000050,1″ 6.48 3.46 131 F6III binary star
51 Ari 51 18803 14150 03ч 02м &1000000000000258700000025,87с +26° 36′ &1000000000000034700000034,7″ 6.62 4.99 69 G8V
52 Ari B 52 19135 03ч 05м &1000000000000267000000026,70с +25° 15′ &1000000000000019000000019,0″ 7.00 component of the 52 Ari system
ρ1 Ari ρ1 44 18091 13579 02ч 54м &1000000000000551700000055,17с +17° 44′ &1000000000000005300000005,3″ 7.01 2.10 313 A3
30 Ari B 30 16232 12184 02ч 36м &1000000000000576400000057,64с +24° 38′ &1000000000000053100000053,1″ 7.10 4.12 129 F4V component of the 30 Ari system
HD 12661 12661 02ч 04м &1000000000000342900000034,29с +25° 24′ &1000000000000051500000051,5″ 7.44 121 has two planets (b & c)
HIP 14810 14810 03ч 11м &1000000000000142300000014,23с +21° 05′ &1000000000000050500000050,5″ 8.52 172 has two planets (b & c)
BD +20°307 01ч 54м &1000000000000507900000050,79с +21° 18′ &1000000000000022500000022,5″ 9.01 300 has a circumstellar disk
TZ Arietis 02ч 00м &1000000000000127900000012,79с +13° 03′ &1000000000000011200000011,2″ 12.1 14.5 34th closest star system; flare star
Teegarden's star 02ч 53м &1000000000000008900000000,89с +16° 52′ &1000000000000052700000052,7″ 15.4 12.6? 23rd closest star system

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]