Список на ѕвезди во соѕвездието Овен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Овен, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Ari α 13 12929 9884 02ч 07м &1000000000000102900000010,29с +23° 27′ &1000000000000046000000046,0″ 2,01 0,48 66 K2III Хамал, Хемал, Хамул, Рас Хамел, ел-Нат; претпоставена променлива, Vнајг = 1,98св, Vнајм = 2,04св; има планета (b)
β Ari β 6 11636 8903 01ч 54м &1000000000000383500000038,35с +20° 48′ &1000000000000029900000029,9″ 2,64 1,33 60 A5V... Шератан, Шаратан, ел-Шаратајн; претпоставена променлива, Vнајг = 2,56св, Vнајм = 2,70св
41 Ari c 41 17573 13209 02ч 49м &1000000000000589900000058,99с +27° 15′ &1000000000000038800000038,8″ 3,61 0,16 159 B8Vn Барани; претпоставена променлива, Vнајг = 3,60св, Vнајм = 3,64св
δ Ari δ 57 19787 14838 03ч 11м &1000000000000376700000037,67с +19° 43′ &1000000000000036100000036,1″ 4,35 0,79 168 K2IIIvar Ботејн, Нир ел-Ботејн, Луцида Вентрис,[1] дел од ел-Бутејн; претпоставена променлива, Vнајг = 4,33св, Vнајм = 4,37св
HD 20644 20644 15549 03ч 20м &1000000000000203700000020,37с +29° 02′ &1000000000000054600000054,6″ 4,47 −2,00 640 K2II-III
39 Ari 39 17361 13061 02ч 47м &1000000000000544400000054,44с +29° 14′ &1000000000000050700000050,7″ 4,52 0,80 181 K1III Северен Лилјан
γ2 Ari γ2 5 11503 01ч 53м &1000000000000318000000031,80с +19° 17′ &1000000000000045000000045,0″ 4,62 1,11 164,0 kA0hA3(IV)SiSr Месартим; двојна ѕвезда; α2 CVn-променлива, ΔV = 0,04св, P = 1,6092 д
35 Ari 35 16908 12719 02ч 43м &1000000000000271100000027,11с +27° 42′ &1000000000000025800000025,8″ 4,65 −0,62 370 B3V
γ1 Ari γ1 5 11502 8832 01ч 53м &1000000000000317700000031,77с +19° 17′ &1000000000000038700000038,7″ 4,70 1,19 164,0 B9.5IV составница на системот γ Ari
λ Ari λ 9 11973 9153 01ч 57м &1000000000000557800000055,78с +23° 35′ &1000000000000045900000045,9″ 4,79 1,73 133 F0V двојна ѕвезда
ζ Ari ζ 58 20150 15110 03ч 14м &1000000000000541100000054,11с +21° 02′ &1000000000000040700000040,7″ 4,87 −0,22 340 A1V дел од ел-Бутејн
14 Ari 14 13174 10053 02ч 09м &1000000000000252900000025,29с +25° 56′ &1000000000000023900000023,9″ 4,98 0,02 320 F2III
κ Ari κ 12 12869 9836 02ч 06м &1000000000000339100000033,91с +22° 38′ &1000000000000054300000054,3″ 5,03 1,23 187 A2m спектроскопска двојка
ι Ari ι 8 11909 9110 01ч 57м &1000000000000210300000021,03с +17° 49′ &1000000000000003300000003,3″ 5,09 −1,44 659 K1p... спектроскопска двојка
τ2 Ari τ2 63 20893 15737 03ч 22м &1000000000000452700000045,27с +20° 44′ &1000000000000031600000031,6″ 5,10 0,15 319 K3III
38 Ari 38 UV 17093 12832 02ч 44м &1000000000000575100000057,51с +12° 26′ &1000000000000045500000045,5″ 5,18 2,26 125 A7III-IV δ Sct-променлива, Vнајг = 5,18св, Vнајм = 5,22св, P = 0,0355 д
ε Ari A ε 48 18519 02ч 59м &1000000000000127000000012,70с +21° 20′ &1000000000000025000000025,0″ 5,2 0,16 332 A2Vs дел од ел-Бутејн; двојна ѕвезда
η Ari η 17 13555 10306 02ч 12м &1000000000000479800000047,98с +21° 12′ &1000000000000039500000039,5″ 5,23 2,84 98 F5V
π Ari π 42 17543 13165 02ч 49м &1000000000000175600000017,56с +17° 27′ &1000000000000051600000051,6″ 5,26 −1,07 603 B6V дел од ел-Бутејн; спектроскопска двојка
τ1 Ari τ1 61 20756 15627 03ч 21м &1000000000000136100000013,61с +21° 08′ &1000000000000049700000049,7″ 5,27 −0,49 462 B5IV троен ѕвезден систем; β Lyr-променлива
33 Ari 33 16628 12489 02ч 40м &1000000000000410300000041,03с +27° 03′ &1000000000000039600000039,6″ 5,30 1,03 233 A3V
ν Ari ν 32 16432 12332 02ч 38м &1000000000000490000000049,00с +21° 57′ &1000000000000041200000041,2″ 5,45 0,32 346 A7V
52 Ari A 52 19134 14376 03ч 05м &1000000000000266900000026,69с +25° 15′ &1000000000000018700000018,7″ 5,45 0,00 402 B7Vn двојна ѕвезда
ξ Ari ξ 24 14951 11249 02ч 24м &1000000000000490400000049,04с +10° 36′ &1000000000000038200000038,2″ 5,48 −0,85 603 B7IV променлива ѕвезда, ΔV = 0,007св, P = 1,73515 д
ε Ari B ε 48 18519 13914 02ч 59м &1000000000000127300000012,73с +21° 20′ &1000000000000025600000025,6″ 5,5 0,46 332 A2Vs составница на системот ε Ari
64 Ari 64 21017 15861 03ч 24м &1000000000000184600000018,46с +24° 43′ &1000000000000027100000027,1″ 5,50 1,26 230 K4III
σ Ari σ 43 17769 13327 02ч 51м &1000000000000295700000029,57с +15° 04′ &1000000000000055700000055,7″ 5,52 −0,32 479 B7V
62 Ari 62 20825 15696 03ч 22м &1000000000000118900000011,89с +27° 36′ &1000000000000027300000027,3″ 5,55 −1,82 973 G5III
21 Ari 21 13872 10535 02ч 15м &1000000000000428300000042,83с +25° 02′ &1000000000000035700000035,7″ 5,57 2,16 157 F6V
θ Ari θ 22 14191 10732 02ч 18м &1000000000000075500000007,55с +19° 54′ &1000000000000004200000004,2″ 5,58 0,21 387 A1Vn
ρ3 Ari ρ3 46 18256 13702 02ч 56м &1000000000000259800000025,98с +18° 01′ &1000000000000025100000025,1″ 5,58 2,83 115 F6V дел од ел-Бутејн; претпоставена BY Dra-променлива
HD 20149 20149 15154 03ч 15м &1000000000000204500000020,45с +30° 33′ &1000000000000024000000024,0″ 5,61 −0,01 434 A1Vs
10 Ari 10 12558 9621 02ч 03м &1000000000000392600000039,26с +25° 56′ &1000000000000007600000007,6″ 5,64 2,02 172 F8IV
31 Ari 31 16234 12153 02ч 36м &1000000000000377500000037,75с +12° 26′ &1000000000000052200000052,2″ 5,64 2,91 115 F7V
HD 19270 19270 14439 03ч 06м &1000000000000236900000023,69с +13° 11′ &1000000000000014600000014,6″ 5,64 0,69 319 K3III
15 Ari 15 AV 13325 10155 02ч 10м &1000000000000375400000037,54с +19° 30′ &1000000000000001500000001,5″ 5,68 −0,87 665 M3III полуправилна променлива, Vнајг = 5,67св, Vнајм = 5,74св, P = 5,0320 д
19 Ari 19 13596 10328 02ч 13м &1000000000000032500000003,25с +15° 16′ &1000000000000047700000047,7″ 5,72 −0,38 541 M0III претпоставена променлива, Vнајг = 5,68св, Vнајм = 5,76св
μ Ari μ 34 16811 12640 02ч 42м &1000000000000219200000021,92с +20° 00′ &1000000000000041700000041,7″ 5,74 0,66 338 A0V
55 Ari 55 19548 14677 03ч 09м &1000000000000367300000036,73с +29° 04′ &1000000000000037600000037,6″ 5,74 −1,96 1128 B8III
7 Ari 7 RR 11763 8993 01ч 55м &1000000000000510300000051,03с +23° 34′ &1000000000000038400000038,4″ 5,76 −0,26 522 K1III не е променлива
ρ2 Ari ρ2 45 RZ 18191 13654 02ч 55м &1000000000000485000000048,50с +18° 19′ &1000000000000054000000054,0″ 5,76 0,30 403 M6IIIvar полуправилна променлива, Vнајг = 5,45св, Vнајм = 6,01св
ο Ari ο 37 17036 12803 02ч 44м &1000000000000329700000032,97с +15° 18′ &1000000000000042800000042,8″ 5,78 −0,07 482 B9Vn
56 Ari 56 SX 19832 14893 03ч 12м &1000000000000142400000014,24с +27° 15′ &1000000000000025200000025,2″ 5,78 0,50 371 B9p Si прототипна SX Ari-променлива, Vнајг = 5,75св, Vнајм = 5,81св, P = 0,727902 д
20 Ari 20 13871 10540 02ч 15м &1000000000000459400000045,94с +25° 46′ &1000000000000059200000059,2″ 5,79 2,77 131 F6IV-V
47 Ari 47 18404 13834 02ч 58м &1000000000000050800000005,08с +20° 40′ &1000000000000007700000007,7″ 5,80 3,29 104 F5IV претпоставена променлива
1 Ari A 1 11154 8544 01ч 50м &1000000000000085800000008,58с +22° 16′ &1000000000000031300000031,3″ 5,83 −0,40 574 K1III+... двојна ѕвезда
40 Ari 40 17459 13108 02ч 48м &1000000000000320600000032,06с +18° 17′ &1000000000000001900000001,9″ 5,83 −0,11 502 K1III
4 Ari 4 10982 8387 01ч 48м &1000000000000109000000010,90с +16° 57′ &1000000000000020300000020,3″ 5,86 1,14 287 B9.5V
HD 15524 15524 11670 02ч 30м &1000000000000323100000032,31с +25° 14′ &1000000000000006800000006,8″ 5,88 2,34 166 F6IV
HD 12139 12139 9307 01ч 59м &1000000000000356000000035,60с +21° 03′ &1000000000000031000000031,0″ 5,89 0,45 399 K0III-IV
HR 830 (16) VZ 17471 13121 02ч 48м &1000000000000458700000045,87с +25° 11′ &1000000000000017100000017,1″ 5,89 0,14 460 A0V 16 Триаголник; α² CVn-променлива, Vнајг = 5,82св, Vнајм = 5,89св
1 Ari B 1 11155 01ч 50м &1000000000000085000000008,50с +22° 16′ &1000000000000033000000033,0″ 5,90 составница на системот 1 Ari
49 Ari 49 18769 14109 03ч 01м &1000000000000541500000054,15с +26° 27′ &1000000000000044400000044,4″ 5,91 1,82 214 A3m претпоставена променлива, Vнајг = 5,90св, Vнајм = 5,94св
59 Ari 59 20618 15514 03ч 19м &1000000000000558100000055,81с +27° 04′ &1000000000000016700000016,7″ 5,91 1,91 205 G8IV
54 Cet (54) 11257 8588 01ч 50м &1000000000000520100000052,01с +11° 02′ &1000000000000036400000036,4″ 5,93 2,77 139 F2Vw претпоставена променлива, Vнајг = 5,93св, Vнајм = 5,97св
HD 18700 18700 14036 03ч 00м &1000000000000440900000044,09с +10° 52′ &1000000000000013700000013,7″ 5,93 0,27 441 K6
HD 13522 13522 10296 02ч 12м &1000000000000375100000037,51с +24° 10′ &1000000000000004100000004,1″ 5,96 −0,23 565 K0
HD 12479 12479 9533 02ч 02м &1000000000000350800000035,08с +13° 28′ &1000000000000036200000036,2″ 5,97 −1,10 845 M2III претпоставена променлива
HD 19698 19698 14764 03ч 10м &1000000000000387800000038,78с +11° 52′ &1000000000000021700000021,7″ 5,97 −0,05 522 B8V
29 Ari 29 15814 11843 02ч 32м &1000000000000541500000054,15с +15° 02′ &1000000000000004100000004,1″ 6,00 3,71 94 F8V
11 Ari 11 12885 9859 02ч 06м &1000000000000492200000049,22с +25° 42′ &1000000000000016500000016,5″ 6,01 −1,75 1160 B9IV-Vn
16 Ari 16 13363 10203 02ч 11м &1000000000000120600000012,06с +25° 56′ &1000000000000013000000013,0″ 6,01 −0,94 801 K4III
HD 19637 19637 14748 03ч 10м &1000000000000270400000027,04с +26° 53′ &1000000000000045900000045,9″ 6,02 0,54 406 K3III
66 Ari 66 21467 16181 03ч 28м &1000000000000265700000026,57с +22° 48′ &1000000000000015400000015,4″ 6,03 1,83 226 K0IV
65 Ari 65 21050 15870 03ч 24м &1000000000000261100000026,11с +20° 48′ &1000000000000012600000012,6″ 6,07 1,23 303 A1V
HD 12140 12140 9295 01ч 59м &1000000000000258800000025,88с +12° 17′ &1000000000000041800000041,8″ 6,09 1,51 269 A6V
HD 19789 19789 14821 03ч 11м &1000000000000219300000021,93с +13° 02′ &1000000000000052100000052,1″ 6,11 0,99 344 K0IIIp
53 Ari 53 UW 19374 14514 03ч 07м &1000000000000256900000025,69с +17° 52′ &1000000000000047900000047,9″ 6,13 −0,69 755 B1.5V не е променлива; ѕвезда-бегалка
HD 15152 15152 11415 02ч 27м &1000000000000072600000007,26с +27° 00′ &1000000000000045300000045,3″ 6,14 0,37 464 K5III претпоставена променлива
26 Ari 26 UU 15550 11678 02ч 30м &1000000000000383700000038,37с +19° 51′ &1000000000000019400000019,4″ 6,14 1,94 226 A9V δ Sct-променлива, Vнајг = 6,10св, Vнајм = 6,15св, P = 0,0676 д
60 Ari 60 20663 15557 03ч 20м &1000000000000255700000025,57с +25° 39′ &1000000000000046700000046,7″ 6,14 1,40 289 K3III:
HD 15385 15385 11578 02ч 29м &1000000000000136300000013,63с +23° 28′ &1000000000000008700000008,7″ 6,20 1,65 264 A5m
27 Ari 27 15596 11698 02ч 30м &1000000000000543800000054,38с +17° 42′ &1000000000000014600000014,6″ 6,21 1,30 313 G5III-IV
HD 12594 12594 9627 02ч 03м &1000000000000426100000042,61с +18° 15′ &1000000000000011800000011,8″ 6,24 −1,83 1342 K4III
54 Ari 54 19460 14586 03ч 08м &1000000000000210900000021,09с +18° 47′ &1000000000000042300000042,3″ 6,25 0,03 570 M0III полуправилна променлива, Vнајг = 6,25св, Vнајм = 6,28св
HD 17918 17918 13448 02ч 53м &1000000000000116600000011,66с +16° 29′ &1000000000000001000000001,0″ 6,30 1,14 352 F5III
85 Cet (85) 16861 12647 02ч 42м &1000000000000289500000028,95с +10° 44′ &1000000000000030400000030,4″ 6,32 0,74 426 A2V претпоставена променлива, Vнајг = 6,28св, Vнајм = 6,34св
HD 16955 16955 12744 02ч 43м &1000000000000512500000051,25с +25° 38′ &1000000000000018000000018,0″ 6,35 1,19 352 A3V
HD 19080 19080 14318 03ч 04м &1000000000000406500000040,65с +15° 51′ &1000000000000022500000022,5″ 6,37 −0,06 631 K3III
HD 18928 18928 14232 03ч 03м &1000000000000301100000030,11с +28° 16′ &1000000000000011800000011,8″ 6,38 2,89 163 F0V
HD 13201 13201 10050 02ч 09м &1000000000000230300000023,03с +17° 13′ &1000000000000028700000028,7″ 6,40 3,43 128 F5V
HD 20367 20367 15323 03ч 17м &1000000000000401200000040,12с +31° 07′ &1000000000000037900000037,9″ 6,40 4,23 88 G0V има планета (b)
HD 19549 19549 14649 03ч 09м &1000000000000201000000020,10с +20° 45′ &1000000000000040100000040,1″ 6,41 0,45 506 K2
HD 19600 19600 14719 03ч 10м &1000000000000088300000008,83с +27° 49′ &1000000000000011600000011,6″ 6,42 0,09 601 A0V
HD 14262 14262 10795 02ч 18м &1000000000000579600000057,96с +23° 10′ &1000000000000004200000004,2″ 6,45 1,34 343 A7V
36 Ari 36 17017 12784 02ч 44м &1000000000000190900000019,09с +17° 45′ &1000000000000050500000050,5″ 6,46 0,89 413 K2III претпоставена променлива, ΔV = 0,07св
UX Ari UX 21242 16042 03ч 26м &1000000000000353600000035,36с +28° 42′ &1000000000000055200000055,2″ 6,47 2,97 164 G5IV RS CVn-променлива, Vнајг = 6,35св, Vнајм = 6,71св, P = 6,388 д
30 Ari A 30 16246 12189 02ч 37м &1000000000000004400000000,44с +24° 38′ &1000000000000050100000050,1″ 6,48 3,46 131 F6III двојна ѕвезда
HD 14067 14067 10657 02ч 17м &1000000000000010400000010,4с +23° 46′ &1000000000000000400000004″ 6,51 0,44 533 G9 III има планета (b)
51 Ari 51 18803 14150 03ч 02м &1000000000000258700000025,87с +26° 36′ &1000000000000034700000034,7″ 6,62 4,99 69 G8V
VW Ari VW 15165 11390 02ч 26м &1000000000000456500000045,65с +10° 33′ &1000000000000055100000055,1″ 6,69 1,16 416 F0IV δ Sct-променлива, Vнајг = 6,64св, Vнајм = 6,76св, P = 0,1606 д
AF Ari AF 14595 11035 02ч 22м &1000000000000066200000006,62с +22° 52′ &1000000000000024900000024,9″ 6,71 0,50 615 G3III алголска променлива, Vнајг = 6,30св, Vнајм = 7,10св, P = 153 д
VY Ari VY 17433 13118 02ч 48м &1000000000000437200000043,72с +31° 06′ &1000000000000054700000054,7″ 6,76 3,65 136,5 K0 RS CVn-променлива, Vнајг = 6,68св, Vнајм = 7,15св, P = 16,1996 д
50 Ari 50 18654 14021 03ч 00м &1000000000315053600000031,50536с +18° 00′ &1000000000017914300000017,9143″ 6,80 A0V [2][3]
23 Ari 23 14305 10810 02ч 19м &1000000000087204100000008,72041с +19° 41′ &1000000000015746300000015,7463″ 6,83 F8V
52 Ari B 52 19135 03ч 05м &1000000000000267000000026,70с +25° 15′ &1000000000000019000000019,0″ 7,00 составница на системот 52 Ari
ρ1 Ari ρ1 44 18091 13579 02ч 54м &1000000000000551700000055,17с +17° 44′ &1000000000000005300000005,3″ 7,01 2,10 313 A3
30 Ari B 30 16232 12184 02ч 36м &1000000000000576400000057,64с +24° 38′ &1000000000000053100000053,1″ 7,09 4,11 129 F6V составница на системот 30 Ari; има планета (b)
R Ari R 13913 10576 02ч 16м &1000000000000071100000007,11с +25° 03′ &1000000000000023700000023,7″ 7,40 -2,99 3900 M3-6e мирида, Vнајг = 7,1св, Vнајм = 14,3св, P = 185,67 д
HD 12661 12661 9683 02ч 04м &1000000000000342900000034,29с +25° 24′ &1000000000000051500000051,5″ 7,44 4,59 121 K0V има две планети (b и c)
HD 17674 17674 13291 02ч 51м &1000000000000004300000004,3с +30° 17′ &1000000000000001200000012″ 7,56 145 G0V има две планети (b)
HD 14787 14787 11130 02ч 50м &1000000000000053000000053,0с +29° 01′ &1000000000000002100000021″ 7,63 390 G5 има планета (b)
HIP 14810 14810 03ч 11м &1000000000000142300000014,23с +21° 05′ &1000000000000050500000050,5″ 8,52 4,90 172 G5V има три планети (b, c и d)
BD +20°307 8920 01ч 54м &1000000000000507900000050,79с +21° 18′ &1000000000000022500000022,5″ 9,01 4,19 300 G0V има околуѕвезден диск
X Ari X 19510 14601 03ч 08м &1000000000000308900000030,89с +10° 26′ &1000000000000045200000045,2″ 9,04 -1,23 3700 F0.5 RR Lyr-променлива, Vнајг = 9,036св, Vнајм = 9,966св, P = 0,6511796 д
RX Ari RX 02ч 15м &1000000000000207800000020,78с +22° 34′ &1000000000000011100000011,1″ 9,41 F2V алголска променлива, Vнајг = 9,40св, Vнајм = 10,1св, P = 1,029626 д
HAT-P-47 02ч 33м &1000000000000014000000014,0с +30° 21′ &1000000000000003800000038″ 10,6 874 има преминувачка планета (b)
SS Ari SS 02ч 04м &1000000000000184100000018,41с +24° 00′ &1000000000000002200000002,2″ 10,15 3,52 692 G0 W UMa-променлива, Vнајг = 10,10св, Vнајм = 10,63св, P = 0,40598257 д
TT Ari TT 02ч 06м &1000000000000530800000053,08с +15° 17′ &1000000000000041800000041,8″ 10,2 Bep: VY Scl-ѕвезда, Vнајг = 10,2св, Vнајм = 16,5св, P = 0,137551 д
RV Ari RV 02ч 15м &1000000000000075000000007,50с +18° 04′ &1000000000000027900000027,9″ 11,61 A0 двоначинска δ Sct-променлива, Vнајг = 11,61св, Vнајм = 12,30св, P = 0,0931281 д
WASP-11/HAT-P-10 03ч 09м &1000000000000285500000028,55с +30° 40′ &1000000000000024900000024,9″ 11,89 6,41 408 K3V има преминувачка планета (b)
HAT-P-48 02ч 57м &1000000000000053000000053,0с +30° 37′ &1000000000000003300000033″ 12,16 995 има преминувачка планета (b)
L 1159-16 TZ 02ч 00м &1000000000000127900000012,79с +13° 03′ &1000000000000011200000011,2″ 12,26 13,99 14,5 M4.5 болскотна ѕвезда и BY Dra-променлива
LkHα 264 WY 02ч 56м &1000000000000375600000037,56с +20° 05′ &1000000000000037100000037,1″ 12,46 K5/6e T Tau-ѕвезда, Vнајг = 12,25св, Vнајм = 12,88св
RW Ari RW 02ч 16м &1000000000000037200000003,72с +17° 31′ &1000000000000059000000059,0″ 12,51 B8 RR Lyr-променлива, Vнајг = 12,12св, Vнајм = 12,60св, P = 0,3543006 д
HAT-P-25 03ч 13м &1000000000000004500000045с +25° 11′ &1000000000000005100000051″ 13,19 5,83 969 G5 има преминувачка планета (b)
HAT-P-52 02ч 50м &1000000000000053000000053,0с +29° 01′ &1000000000000002100000021″ 14,07 6,14 1256 има преминувачка планета (b)
WX Ari WX 02ч 47м &1000000000000362200000036,22с +10° 35′ &1000000000000037700000037,7″ 15,3 CV VY Scl star and затемнувачка двојка, Vнајг = 14,5св, Vнајм = <16,7св, P = 0,1393512 д
Тигарденова Ѕвезда 02ч 53м &1000000000000008900000000,89с +16° 52′ &1000000000000052700000052,7″ 15,40 17,47 12,6 M7.5 кафеаво џуџе
XY Ari XY 02ч 56м &1000000000000081900000008,19с +19° 26′ &1000000000000034100000034,1″ WD+M0V DQ Her-променлива и затемнувачка двојка
PSR B0301+19 03ч 04м &1000000000000331200000033,12с +19° 32′ &1000000000000051400000051,4″ пулсар
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „1895MNRAS..55..429K Page 432“. articles.adsabs.harvard.edu.
  2. SIMBAD, 50 Arietis посет. 27 јули 2012 г
  3. Abt, Helmut A. (2008). „Visual Multiples. IX. MK Spectral Types“. The Astrophysical Journal Supplement Series. 176 (1): 216–217. Bibcode:2008ApJS..176..216A. doi:10.1086/525529.

Извори[уреди | уреди извор]