Список на ѕвезди во соѕвездието Големо Куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е листа на забележани ѕвезди во соѕвездието Големо Куче, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешка
Сириус α 9 48915 32349 06ч 45м &1000000000000092500000009,25с −16° 42′ &1000000000000047300000047,3″ −1.44 1.45 9 A0m... Dog Star, Aschere, Canicula, Al Shira, Sothis, Mrgavyadha, Lubdhaka, Tenrōsei, Cheonlangseong, Aoboshi; brightest star, 5th nearest star system; двојна
ε CMa ε 21 52089 33579 06ч 58м &1000000000000375500000037,55с −28° 58′ &1000000000000019500000019,5″ 1.50 −4.10 431 B2II Adhara, Adara
δ CMa δ 25 54605 34444 07ч 08м &1000000000000234900000023,49с −26° 23′ &1000000000000035500000035,5″ 1.83 −6.87 1791 F8Ia Wezen, Wesen
β CMa β 2 44743 30324 06ч 22м &1000000000000419900000041,99с −17° 57′ &1000000000000021300000021,3″ 1.98 −3.95 499 B1II/III Murzim, Murzam, Mirza; β Cep variable
η CMa η 31 58350 35904 07ч 24м &1000000000000057100000005,71с −29° 18′ &1000000000000011200000011,2″ 2.45 −7.51 3196 B5Ia Aludra; α Cyg variable
ζ CMa ζ 1 44402 30122 06ч 20м &1000000000000187900000018,79с −30° 03′ &1000000000000048200000048,2″ 3.02 −2.05 336 B2.5V Furud, Phurud; спектроскопска двојка
ο2 CMa ο2 24 53138 33977 07ч 03м &1000000000000014700000001,47с −23° 49′ &1000000000000059900000059,9″ 3.02 −6.46 2567 B3Ia Menkelb Posterior, Afaf; α Cyg variable
σ CMa σ 22 52877 33856 07ч 01м &1000000000000431500000043,15с −27° 56′ &1000000000000005400000005,4″ 3.49 −4.37 1216 K4III irregular variable
κ CMa κ 13 50013 32759 06ч 49м &1000000000000504700000050,47с −32° 30′ &1000000000000030600000030,6″ 3.50 −3.42 789 B1.5IVne γ Cas variable
ο1 CMa ο1 16 50877 33152 06ч 54м &1000000000000079500000007,95с −24° 11′ &1000000000000003200000003,2″ 3.89 −5.02 1976 K3Iab Menkelb Prior; irregular variable
ν2 CMa ν2 7 47205 31592 06ч 36м &1000000000000410000000041,00с −19° 15′ &1000000000000020600000020,6″ 3.95 2.46 65 K1III+...
ω CMa ω 28 56139 35037 07ч 14м &1000000000000486600000048,66с −26° 46′ &1000000000000021700000021,7″ 4.01 −3.25 924 B2IV/Ve γ Cas variable
θ CMa θ 14 50778 33160 06ч 54м &1000000000000114800000011,48с −12° 02′ &1000000000000018900000018,9″ 4.08 −0.36 252 K4III
γ CMa γ 23 53244 34045 07ч 03м &1000000000000454900000045,49с −15° 37′ &1000000000000059700000059,7″ 4.11 −1.34 402 B8II Muliphein, Isis
ξ1 CMa ξ1 4 46328 31125 06ч 31м &1000000000000513700000051,37с −23° 25′ &1000000000000006400000006,4″ 4.34 −4.65 2050 B1III β Cep variable
ι CMa ι 20 51309 33347 06ч 56м &1000000000000082300000008,23с −17° 03′ &1000000000000015300000015,3″ 4.36 −5.51 3075 B3Ib/II β Cep variable
τ CMa τ 30 57061 35415 07ч 18м &1000000000000424900000042,49с −24° 57′ &1000000000000015800000015,8″ 4.37 −5.59 3196 O9Ib member of the NGC 2362 star cluster; β Lyr variable
ν3 CMa ν3 8 47442 31700 06ч 37м &1000000000000534300000053,43с −18° 14′ &1000000000000014800000014,8″ 4.42 −1.35 464 K0II/III
27 CMa 27 56014 34981 07ч 14м &1000000000000152200000015,22с −26° 21′ &1000000000000009100000009,1″ 4.42 −4.00 1575 B3IIIe EW CMa; двојна, component A спектроскопска двојка, component B γ Cas variable
λ CMa λ 45813 30788 06ч 28м &1000000000000102200000010,22с −32° 34′ &1000000000000048500000048,5″ 4.47 −1.01 406 B4V
ξ2 CMa ξ2 5 46933 31416 06ч 35м &1000000000000033800000003,38с −22° 57′ &1000000000000053400000053,4″ 4.54 −0.97 412 A0III
π CMa π 19 51199 33302 06ч 55м &1000000000000374000000037,40с −20° 08′ &1000000000000011700000011,7″ 4.66 2.33 95 F2IV/V
56618 35205 07ч 16м &1000000000000350000000035,00с −27° 52′ &1000000000000052600000052,6″ 4.66 −1.05 453 M2III
47667 31827 06ч 39м &1000000000000167200000016,72с −14° 08′ &1000000000000044700000044,7″ 4.82 −3.60 1575 K2III
15 CMa 15 50707 33092 06ч 53м &1000000000000329100000032,91с −20° 13′ &1000000000000027300000027,3″ 4.82 −3.65 1614 B1IV EY CMa; β Cep variable
145 CMa 145 56577 35210 07ч 16м &1000000000000368400000036,84с −23° 18′ &1000000000000056200000056,2″ 4.83 −6.59 6269 K4III
29 CMa 29 57060 35412 07ч 18м &1000000000000403800000040,38с −24° 33′ &1000000000000031300000031,3″ 4.88 −4.93 2991 O7Ia:fp UW CMa; β Lyr variable
57821 35727 07ч 22м &1000000000000135300000013,53с −19° 00′ &1000000000000059700000059,7″ 4.94 −1.06 517 B5II/III
43445 29735 06ч 15м &1000000000000448800000044,88с −13° 43′ &1000000000000006200000006,2″ 5.00 −0.30 375 B9V
μ CMa μ 18 51250 33345 06ч 56м &1000000000000066500000006,65с −14° 02′ &1000000000000036400000036,4″ 5.00 −2.22 908 B9.5V
43827 29895 06ч 17м &1000000000000417300000041,73с −16° 48′ &1000000000000057300000057,3″ 5.15 −1.05 567 K1III
46184 31084 06ч 31м &1000000000000230200000023,02с −12° 23′ &1000000000000030900000030,9″ 5.16 0.05 343 K1III
58343 35951 07ч 24м &1000000000000401900000040,19с −16° 12′ &1000000000000005100000005,1″ 5.18 −2.13 945 B2Vne
44951 30457 06ч 24м &1000000000000103500000010,35с −11° 31′ &1000000000000048000000048,0″ 5.21 −0.34 420 K3III
10 CMa 10 48917 32292 06ч 44м &1000000000000284700000028,47с −31° 04′ &1000000000000013900000013,9″ 5.23 −4.29 2608 B2V FT CMa; γ Cas variable
HD 47536 47536 31688 06ч 37м &1000000000000475400000047,54с −32° 20′ &1000000000000023600000023,6″ 5.25 −0.17 396 K1III has two planets (b & c)
11 CMa 11 49229 32492 06ч 46м &1000000000000510900000051,09с −14° 25′ &1000000000000033600000033,6″ 5.28 −1.19 642 B8/B9III
51283 33316 06ч 55м &1000000000000469300000046,93с −22° 56′ &1000000000000029200000029,2″ 5.29 −3.82 2159 B2/B3III
57146 35427 07ч 18м &1000000000000512800000051,28с −26° 35′ &1000000000000009100000009,1″ 5.29 −2.80 1353 G2II
49048 32411 06ч 45м &1000000000000594000000059,40с −14° 47′ &1000000000000045900000045,9″ 5.30 −0.13 398 A1IV/V
58535 35957 07ч 24м &1000000000000438700000043,87с −31° 48′ &1000000000000032100000032,1″ 5.35 −0.79 552 K1III
56342 35083 07ч 15м &1000000000000210800000021,08с −30° 41′ &1000000000000011300000011,3″ 5.36 −1.12 646 B2V
58215 35848 07ч 23м &1000000000000289700000028,97с −27° 50′ &1000000000000003400000003,4″ 5.37 −0.76 549 K4III
49662 32677 06ч 48м &1000000000000577400000057,74с −15° 08′ &1000000000000041000000041,0″ 5.39 −0.96 607 B7IV
58155 35795 07ч 23м &1000000000000007000000000,70с −31° 55′ &1000000000000025600000025,6″ 5.40 −2.81 1430 B3V
53974 34301 07ч 06м &1000000000000407700000040,77с −11° 17′ &1000000000000038500000038,5″ 5.41 −4.29 2835 B0.5IV
58286 35855 07ч 23м &1000000000000319000000031,90с −32° 12′ &1000000000000007500000007,5″ 5.41 −2.34 1156 B2/B3II/III
51733 33478 06ч 57м &1000000000000339700000033,97с −24° 37′ &1000000000000051800000051,8″ 5.45 2.52 126 F3V
55070 34624 07ч 10м &1000000000000193300000019,33с −27° 29′ &1000000000000029500000029,5″ 5.46 −1.01 643 G8III
56405 35180 07ч 16м &1000000000000145800000014,58с −15° 35′ &1000000000000008400000008,4″ 5.46 0.82 277 A1V
FR CMa 44458 30214 06ч 21м &1000000000000247200000024,72с −11° 46′ &1000000000000023700000023,7″ 5.48 −3.07 1672 B1Vpe SB Be star
43955 29941 06ч 18м &1000000000000137300000013,73с −19° 58′ &1000000000000001200000001,2″ 5.51 −1.91 994 B2/B3V
56160 35044 07ч 14м &1000000000000511900000051,19с −27° 02′ &1000000000000016500000016,5″ 5.58 0.97 273 K3III
52018 33575 06ч 58м &1000000000000359000000035,90с −25° 24′ &1000000000000051000000051,0″ 5.59 −1.93 1042 B2V
57478 35615 07ч 20м &1000000000000582900000058,29с −14° 21′ &1000000000000037800000037,8″ 5.59 −0.57 556 G8/K0III
58954 36186 07ч 27м &1000000000000079900000007,99с −17° 51′ &1000000000000053500000053,5″ 5.60 0.93 280 F2V
45018 30436 06ч 23м &1000000000000559100000055,91с −25° 34′ &1000000000000039100000039,1″ 5.61 −1.04 697 K5III
46936 31362 06ч 34м &1000000000000353300000035,33с −32° 42′ &1000000000000058500000058,5″ 5.62 −0.25 487 B9V
49131 32385 06ч 45м &1000000000000311900000031,19с −30° 56′ &1000000000000056400000056,4″ 5.62 −2.81 1583 B+...
52670 33804 07ч 01м &1000000000000059500000005,95с −25° 12′ &1000000000000056300000056,3″ 5.64 −1.85 1028 B2/B3III/IV
50644 33077 06ч 53м &1000000000000188400000018,84с −19° 01′ &1000000000000058000000058,0″ 5.65 0.63 329 A9/F0III
58978 36168 07ч 26м &1000000000000594900000059,49с −23° 05′ &1000000000000009700000009,7″ 5.65 −2.54 1417 B1II
54912 34579 07ч 09м &1000000000000430300000043,03с −25° 13′ &1000000000000051800000051,8″ 5.69 −3.06 1831 B2V
47946 31870 06ч 39м &1000000000000426700000042,67с −30° 28′ &1000000000000012100000012,1″ 5.70 1.36 241 K1III
R CMa 57167 35487 07ч 19м &1000000000000280800000028,08с −16° 23′ &1000000000000041700000041,7″ 5.70 2.48 144 F2III/IV Algol variable
ν1 CMa ν1 6 47138 31564 06ч 36м &1000000000000228600000022,86с −18° 39′ &1000000000000035800000035,8″ 5.71 1.07 277 G8III/F3V...
46547 31190 06ч 32м &1000000000000389800000038,98с −32° 01′ &1000000000000049600000049,6″ 5.73 −1.32 838 B2V
45871 30840 06ч 28м &1000000000000392400000039,24с −32° 22′ &1000000000000016700000016,7″ 5.74 −1.27 823 B5IV
50123 32810 06ч 50м &1000000000000233500000023,35с −31° 42′ &1000000000000021900000021,9″ 5.74 −0.97 718 B3V
54309 34360 07ч 07м &1000000000000225900000022,59с −23° 50′ &1000000000000026600000026,6″ 5.75 −4.04 2964 B2V:nn
45765 30836 06ч 28м &1000000000000374100000037,41с −17° 27′ &1000000000000057700000057,7″ 5.76 0.19 424 K0III
49980 32809 06ч 50м &1000000000000217700000021,77с −17° 05′ &1000000000000004400000004,4″ 5.77 −2.62 1552 K3III
55589 34888 07ч 13м &1000000000000072000000007,20с −11° 15′ &1000000000000004900000004,9″ 5.77 −0.77 661 K0
44081 30011 06ч 18м &1000000000000589800000058,98с −20° 55′ &1000000000000032200000032,2″ 5.79 −2.97 1842 B3II/III
58461 35998 07ч 25м &1000000000000084400000008,44с −13° 45′ &1000000000000007100000007,1″ 5.79 3.08 114 F3V
58612 36024 07ч 25м &1000000000000252700000025,27с −25° 13′ &1000000000000004000000004,0″ 5.79 −4.19 3228 B5III
59067 36251 07ч 27м &1000000000000516600000051,66с −11° 33′ &1000000000000024700000024,7″ 5.79 −1.66 1009 B8Vv comp VB
17 CMa 17 51055 33248 06ч 55м &1000000000000027400000002,74с −20° 24′ &1000000000000017500000017,5″ 5.80 −0.54 605 A2V
55344 34758 07ч 11м &1000000000000416100000041,61с −20° 52′ &1000000000000059200000059,2″ 5.84 −0.04 489 A0IV/V
57615 35626 07ч 21м &1000000000000043400000004,34с −25° 53′ &1000000000000030000000030,0″ 5.87 −0.86 723 M3III
43396 29679 06ч 15м &1000000000000084000000008,40с −20° 16′ &1000000000000020100000020,1″ 5.88 −1.39 929 K2III
26 CMa 26 55522 34798 07ч 12м &1000000000000122200000012,22с −25° 56′ &1000000000000033400000033,4″ 5.91 −0.80 718 B2IV/V MM CMa; long-period pulsating variable
46189 31037 06ч 30м &1000000000000462900000046,29с −27° 46′ &1000000000000010500000010,5″ 5.92 −1.78 1128 B3IV/V
49095 32366 06ч 45м &1000000000000230800000023,08с −31° 47′ &1000000000000034500000034,5″ 5.92 3.99 79 F7V
47182 31599 06ч 36м &1000000000000466000000046,60с −13° 19′ &1000000000000015500000015,5″ 5.95 −0.91 769 K4/K5III
43544 29771 06ч 16м &1000000000000077000000007,70с −16° 37′ &1000000000000004800000004,8″ 5.97 −1.07 836 B2/B3V
43429 29692 06ч 15м &1000000000000177100000017,71с −18° 28′ &1000000000000037200000037,2″ 5.99 1.96 208 K1III
55762 34914 07ч 13м &1000000000000240100000024,01с −22° 40′ &1000000000000026900000026,9″ 5.99 −0.90 780 K4III
54764 34561 07ч 09м &1000000000000333700000033,37с −16° 14′ &1000000000000004200000004,2″ 6.00 B1Ib/II
57593 35611 07ч 20м &1000000000000549200000054,92с −26° 57′ &1000000000000049900000049,9″ 6.00 −2.71 1801 B3V
47561 31758 06ч 38м &1000000000000354300000035,43с −16° 52′ &1000000000000024600000024,6″ 6.01 0.26 460 A0IV
56578 35213 07ч 16м &1000000000000383800000038,38с −23° 18′ &1000000000000039800000039,8″ 6.02 1.53 258 A5m...
44021 29993 06ч 18м &1000000000000487900000048,79с −15° 01′ &1000000000000030000000030,0″ 6.04 −0.73 738 M1III:
49001 32368 06ч 45м &1000000000000233800000023,38с −23° 27′ &1000000000000045000000045,0″ 6.04 0.15 492 K2III
58585 36017 07ч 25м &1000000000000199800000019,98с −21° 58′ &1000000000000057400000057,4″ 6.04 −3.90 3165 A6II
43745 29843 06ч 17м &1000000000000035200000003,52с −22° 42′ &1000000000000052600000052,6″ 6.05 3.04 130 F8/G0V
45588 30711 06ч 27м &1000000000000114800000011,48с −25° 51′ &1000000000000021500000021,5″ 6.05 3.67 97 F8/G0V
47827 31859 06ч 39м &1000000000000362200000036,22с −23° 41′ &1000000000000044300000044,3″ 6.05 −0.32 614 A0V
50806 33094 06ч 53м &1000000000000337600000033,76с −28° 32′ &1000000000000019400000019,4″ 6.05 3.99 84 G3/G5V
57118 35442 07ч 19м &1000000000000019200000001,92с −19° 16′ &1000000000000049100000049,1″ 6.06 F2Ia
12 CMa 12 49333 32504 06ч 47м &1000000000000014900000001,49с −21° 00′ &1000000000000055500000055,5″ 6.07 −0.49 668 B7II/III HK CMa; α 2 CVn variable
53629 34142 07ч 04м &1000000000000470400000047,04с −22° 01′ &1000000000000053800000053,8″ 6.09 1.07 330 K2IIICN...
54173 34318 07ч 06м &1000000000000524800000052,48с −24° 57′ &1000000000000038100000038,1″ 6.09 −1.28 970 K2III
55568 34782 07ч 12м &1000000000000041200000004,12с −30° 49′ &1000000000000017100000017,1″ 6.10 2.71 155 A8III/IV
47366 31674 06ч 37м &1000000000000407900000040,79с −12° 59′ &1000000000000005300000005,3″ 6.11 1.46 277 K1III:
44996 30468 06ч 24м &1000000000000205800000020,58с −12° 57′ &1000000000000043000000043,0″ 6.12 −2.73 1918 B4V
55857 34924 07ч 13м &1000000000000364500000036,45с −27° 21′ &1000000000000022900000022,9″ 6.12 −4.88 5175 B2II
50643 33079 06ч 53м &1000000000000218500000021,85с −18° 55′ &1000000000000058500000058,5″ 6.13 0.39 458 A3III
46064 31024 06ч 30м &1000000000000348900000034,89с −13° 08′ &1000000000000053400000053,4″ 6.16 −1.57 1148 B2III
58346 35920 07ч 24м &1000000000000172400000017,24с −22° 54′ &1000000000000046000000046,0″ 6.20 −0.31 652 B8/B9V
51823 33492 06ч 57м &1000000000000426400000042,64с −27° 32′ &1000000000000015100000015,1″ 6.22 −1.25 1019 B2/B3V
50853 33126 06ч 53м &1000000000000554600000055,46с −24° 32′ &1000000000000019500000019,5″ 6.23 0.43 472 A0V
54958 34617 07ч 10м &1000000000000093600000009,36с −18° 41′ &1000000000000008100000008,1″ 6.23 2.74 162 F3V
58439 35975 07ч 24м &1000000000000508800000050,88с −19° 00′ &1000000000000044200000044,2″ 6.24 −2.45 1781 A2Ib/II
48501 32144 06ч 42м &1000000000000460800000046,08с −22° 26′ &1000000000000055800000055,8″ 6.26 2.81 159 F2V
52273 33666 06ч 59м &1000000000000392600000039,26с −21° 36′ &1000000000000010400000010,4″ 6.26 −1.90 1399 B2III
44891 30420 06ч 23м &1000000000000461400000046,14с −15° 04′ &1000000000000016500000016,5″ 6.27 −2.15 1575 K2/K3III
52619 33760 07ч 00м &1000000000000425300000042,53с −28° 29′ &1000000000000022100000022,1″ 6.28 2.11 222 F3/F5V
44225 30062 06ч 19м &1000000000000381900000038,19с −22° 06′ &1000000000000011300000011,3″ 6.29 −0.61 784 K3III
46407 31205 06ч 32м &1000000000000468800000046,88с −11° 09′ &1000000000000059000000059,0″ 6.30 0.88 395 K0III:...
56731 35241 07ч 16м &1000000000000572200000057,22с −30° 53′ &1000000000000049000000049,0″ 6.30 0.46 481 A9II
44956 30376 06ч 23м &1000000000000145000000014,50с −31° 47′ &1000000000000025100000025,1″ 6.31 1.27 332 G8III
46347 31086 06ч 31м &1000000000000240100000024,01с −32° 52′ &1000000000000006800000006,8″ 6.31 −1.10 988 M4III
49891 32744 06ч 49м &1000000000000440000000044,00с −24° 04′ &1000000000000033700000033,7″ 6.31 0.04 584 A0/A1V
44394 30190 06ч 21м &1000000000000054300000005,43с −11° 49′ &1000000000000002400000002,4″ 6.32 −1.70 1309 K5
45420 30669 06ч 26м &1000000000000426600000042,66с −14° 36′ &1000000000000012200000012,2″ 6.32 0.14 560 K0/K1III
47012 31469 06ч 35м &1000000000000308100000030,81с −22° 06′ &1000000000000032400000032,4″ 6.32 0.33 513 K0III
50093 32827 06ч 50м &1000000000000369600000036,96с −25° 46′ &1000000000000042300000042,3″ 6.32 −1.52 1203 B2III/IV
52348 33703 07ч 00м &1000000000000082900000008,29с −20° 09′ &1000000000000030400000030,4″ 6.32 −1.50 1194 B3V
55985 34954 07ч 13м &1000000000000573400000057,34с −30° 20′ &1000000000000023300000023,3″ 6.32 −1.92 1449 B2III
58766 36045 07ч 25м &1000000000000429900000042,99с −31° 44′ &1000000000000019400000019,4″ 6.32 −1.09 988 B2/B3III
50648 33040 06ч 53м &1000000000000003100000000,31с −26° 57′ &1000000000000026900000026,9″ 6.33 −0.70 830 M6III
54031 34248 07ч 06м &1000000000000004900000000,49с −30° 39′ &1000000000000020600000020,6″ 6.34 −0.69 830 B3V
55856 34940 07ч 13м &1000000000000483900000048,39с −22° 54′ &1000000000000020800000020,8″ 6.34 −2.08 1575 B2IV
56341 35132 07ч 15м &1000000000000473000000047,30с −23° 44′ &1000000000000025100000025,1″ 6.34 −0.89 911 A0V
47247 31593 06ч 36м &1000000000000410700000041,07с −22° 36′ &1000000000000053100000053,1″ 6.35 −0.46 751 B3V
51411 33330 06ч 55м &1000000000000547800000054,78с −31° 47′ &1000000000000024700000024,7″ 6.36 −1.83 1417 B3V
51925 33532 06ч 58м &1000000000000075600000007,56с −27° 09′ &1000000000000051800000051,8″ 6.36 −1.89 1455 B2V
43162 29568 06ч 13м &1000000000000453300000045,33с −23° 51′ &1000000000000043900000043,9″ 6.37 5.26 54 G5V
45184 30503 06ч 24м &1000000000000439900000043,99с −28° 46′ &1000000000000047300000047,3″ 6.37 4.65 72 G2V
46602 31266 06ч 33м &1000000000000266800000026,68с −20° 55′ &1000000000000026000000026,0″ 6.39 1.12 368 K0III+...
52140 33591 06ч 58м &1000000000000437000000043,70с −30° 59′ &1000000000000053000000053,0″ 6.41 −0.46 771 B3V
48938 32322 06ч 44м &1000000000000519600000051,96с −27° 20′ &1000000000000032600000032,6″ 6.43 4.31 87 F7V
46037 30988 06ч 30м &1000000000000118100000011,81с −19° 12′ &1000000000000053400000053,4″ 6.44 −1.49 1259 M0/M1III
56876 35326 07ч 17м &1000000000000480100000048,01с −26° 47′ &1000000000000051200000051,2″ 6.45 −0.80 921 B5Vn
47579 31736 06ч 38м &1000000000000229100000022,91с −23° 34′ &1000000000000049100000049,1″ 6.48 −0.07 667 A2V
53975 34297 07ч 06м &1000000000000359700000035,97с −12° 23′ &1000000000000038200000038,2″ 6.48 −4.42 4939 B7Iab...
44379 30141 06ч 20м &1000000000000351700000035,17с −23° 38′ &1000000000000016100000016,1″ 6.49 0.03 639 K0III
HD 47186 47186 31540 06ч 36м &1000000000000087900000008,79с –27° 37′ &1000000000000020300000020,3″ 7.8 4.9 123 G6V has two planets (b & c)
SN 1975A 06ч 16м &1000000000000002600000026с −21° 21′ &1000000000000002400000024″ 14.16 114,000,000 S host galaxy NGC 2207
SN 1999ec 06ч 16м &1000000000000161600000016,16с −21° 22′ &100000000000000980000009,8″ 114,000,000 S host galaxy NGC 2207
SN 2003H 06ч 16м &1000000000000256800000025,68с −21° 22′ &1000000000000023800000023,8″ 114,000,000 S host galaxy NGC 2207
VY CMa 58061 35793 07ч 22м &1000000000000582900000058,29с −25° 46′ &1000000000000003500000003,5″ 9.75 -9.4 5000 M3Ie–4Ie The largest known star

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]