Список на ѕвезди во соѕвездието Рак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Рак, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
β Cnc β 17 69267 40526 08ч 16м &1000000000000309500000030,95с +09° 11′ &1000000000000008400000008,4″ 3,53 −1,22 290 K4III Tarf
δ Cnc δ 47 74442 42911 08ч 44м &1000000000000411100000041,11с +18° 09′ &1000000000000017500000017,5″ 3,94 0,84 136 K0III Asellus Australis
ι Cnc A ι 48 74739 43103 08ч 46м &1000000000000418300000041,83с +28° 45′ &1000000000000036000000036,0″ 4,03 −0,77 298 G8Iab: Decapoda; двојна ѕвезда
α Cnc α 65 76756 44066 08ч 58м &1000000000000292000000029,20с +11° 51′ &1000000000000028000000028,0″ 4,26 0,63 173 A5m Acubens, Al Zubanah, Sertan
γ Cnc γ 43 74198 42806 08ч 43м &1000000000000172100000017,21с +21° 28′ &1000000000000006900000006,9″ 4,66 2,23 158 A1IV Asellus Borealis
ζ1 Cnc ζ1 16 68255 40167 08ч 12м &1000000000000127100000012,71с +17° 38′ &1000000000000053300000053,3″ 4,67 2,63 83 G0V Tegmen
χ Cnc χ 18 69897 40843 08ч 20м &1000000000000038700000003,87с +27° 13′ &1000000000000007000000007,0″ 5,13 3,84 59 F6V
71115 41325 08ч 25м &1000000000000547900000054,79с +07° 33′ &1000000000000052300000052,3″ 5,13 −0,08 359 G8II double star
8 Cnc 8 66664 39567 08ч 05м &1000000000000045100000004,51с +13° 07′ &1000000000000006100000006,1″ 5,14 2,09 210 A1V
ξ Cnc ξ 77 78515 44946 09ч 09м &1000000000000215300000021,53с +22° 02′ &1000000000000043600000043,6″ 5,16 −0,18 380 K0III Nahn
ο1 Cnc ο1 62 76543 43970 08ч 57м &1000000000000149100000014,91с +15° 19′ &1000000000000021800000021,8″ 5,22 2,77 160 A5III
ρ2 Cnc ρ2 58 76219 43834 08ч 55м &1000000000000396900000039,69с +27° 55′ &1000000000000039200000039,2″ 5,23 −1,00 574 G8II-III RZ Ari; полупроменлива
σ3 Cnc σ3 64 76813 44154 08ч 59м &1000000000000326800000032,68с +32° 25′ &1000000000000007100000007,1″ 5,23 0,27 320 G9III
κ Cnc κ 76 78316 44798 09ч 07м &1000000000000448200000044,82с +10° 40′ &1000000000000005600000005,6″ 5,23 −0,63 484 B8IIIMNp α2 CVn променлива
μ Cnc μ 10 67228 39780 08ч 07м &1000000000000458400000045,84с +21° 34′ &1000000000000055100000055,1″ 5,30 3,46 76 G2IV
θ Cnc θ 31 72094 41822 08ч 31м &1000000000000357700000035,77с +18° 05′ &1000000000000040400000040,4″ 5,33 −0,57 494 K5III
η Cnc η 33 72292 41909 08ч 32м &1000000000000425200000042,52с +20° 26′ &1000000000000028600000028,6″ 5,33 0,43 312 K3III
π Cnc π 82 79554 45410 09ч 15м &1000000000000138800000013,88с +14° 56′ &1000000000000029500000029,5″ 5,36 −1,30 701 K1III
57 Cnc 57 75959 43721 08ч 54м &1000000000000147000000014,70с +30° 34′ &1000000000000045000000045,0″ 5,40 0,15 365 G7III
τ Cnc τ 72 78235 44818 09ч 08м &1000000000000000700000000,07с +29° 39′ &1000000000000015200000015,2″ 5,42 0,91 260 G8III
60 Cnc 60 76351 43851 08ч 55м &1000000000000555600000055,56с +11° 37′ &1000000000000033800000033,8″ 5,44 −0,82 582 K5III
σ2 Cnc σ2 59 76398 43932 08ч 56м &1000000000000566300000056,63с +32° 54′ &1000000000000038100000038,1″ 5,44 2,56 195 A7IV
ν Cnc ν 69 77350 44405 09ч 02м &1000000000000442700000044,27с +24° 27′ &1000000000000010600000010,6″ 5,45 −0,28 457 A0pSi
27 Cnc 27 71250 41400 08ч 26м &1000000000000439500000043,95с +12° 39′ &1000000000000017500000017,5″ 5,56 −1,98 1052 M3III BP Cnc; полупроменлива
φ1 Cnc φ1 22 71093 41377 08ч 26м &1000000000000277300000027,73с +27° 53′ &1000000000000037900000037,9″ 5,58 0,15 398 K5III
3 Cnc 3 65759 39177 08ч 00м &1000000000000473100000047,31с +17° 18′ &1000000000000031400000031,4″ 5,60 −1,12 721 K3III
15 Cnc 15 68351 40240 08ч 13м &1000000000000088700000008,87с +29° 39′ &1000000000000023700000023,7″ 5,62 −1,52 872 B9p SiCr
45 Cnc A1 45 74228 42795 08ч 43м &1000000000000123400000012,34с +12° 40′ &1000000000000051100000051,1″ 5,62 −1,87 1028 A3V+...
49 Cnc b 49 74521 42917 08ч 44м &1000000000000450400000045,04с +10° 04′ &1000000000000054200000054,2″ 5,63 0,15 408 A1p...
σ1 Cnc σ1 51 75698 43584 08ч 52м &1000000000000346200000034,62с +32° 28′ &1000000000000026800000026,8″ 5,67 2,69 204 A8Vms
ο2 Cnc ο2 63 76582 44001 08ч 57м &1000000000000351600000035,16с +15° 34′ &1000000000000052400000052,4″ 5,68 2,22 161 F0IV
υ1 Cnc υ1 30 72041 41816 08ч 31м &1000000000000305700000030,57с +24° 04′ &1000000000000052400000052,4″ 5,71 2,40 237 F0IIIn
ψ Cnc ψ 14 67767 40023 08ч 10м &1000000000000272300000027,23с +25° 30′ &1000000000000029400000029,4″ 5,73 2,61 137 G8IV
1 Cnc 1 64960 38848 07ч 56м &1000000000000594700000059,47с +15° 47′ &1000000000000025400000025,4″ 5,80 0,04 462 K3III
69994 40866 08ч 20м &1000000000000209300000020,93с +20° 44′ &1000000000000052200000052,2″ 5,80 −0,17 510 K1III
77445 44406 09ч 02м &1000000000000448200000044,82с +07° 17′ &1000000000000053700000053,7″ 5,85 −0,69 664 K3III:
ω Cnc ω 2 65714 39191 08ч 00м &1000000000000558600000055,86с +25° 23′ &1000000000000034200000034,2″ 5,87 −1,82 1124 G8III:
50 Cnc A2 50 74873 43121 08ч 46м &1000000000000560600000056,06с +12° 06′ &1000000000000036300000036,3″ 5,89 2,96 199 A1V
66 Cnc 66 77104 44307 09ч 01м &1000000000000241300000024,13с +32° 15′ &1000000000000008300000008,3″ 5,89 −0,08 509 A2V
72945 42172 08ч 35м &1000000000000510500000051,05с +06° 37′ &1000000000000013900000013,9″ 5,91 3,79 87 F8V
λ Cnc λ 19 70011 40881 08ч 20м &1000000000000321500000032,15с +24° 01′ &1000000000000020500000020,5″ 5,92 0,37 419 B9.5V
36 Cnc c 36 73143 42265 08ч 37м &1000000000000057900000005,79с +09° 39′ &1000000000000020100000020,1″ 5,92 0,17 461 A3V
20 Cnc d1 20 70569 41117 08ч 23м &1000000000000218700000021,87с +18° 19′ &1000000000000056200000056,2″ 5,94 0,52 395 A9V
29 Cnc 29 71555 41578 08ч 28м &1000000000000373500000037,35с +14° 12′ &1000000000000039100000039,1″ 5,94 2,07 308 A5V
75 Cnc 75 78418 44892 09ч 08м &1000000000000474200000047,42с +26° 37′ &1000000000000048000000048,0″ 5,95 3,47 102 G5IV
9 Cnc 9 66875 39659 08ч 06м &1000000000000184000000018,40с +22° 38′ &1000000000000007800000007,8″ 5,96 −0,46 626 M3III
73192 42365 08ч 38м &1000000000000190000000019,00с +32° 48′ &1000000000000007300000007,3″ 5,96 0,70 367 K2III:
55 Cnc ρ1 55 75732 43587 08ч 52м &1000000000000361300000036,13с +28° 19′ &1000000000000053000000053,0″ 5,96 5,47 41 G8V двојна ѕвезда; има пет планети (b, c, d, e, f)
5 Cnc 5 65873 39236 08ч 01м &1000000000000302900000030,29с +16° 27′ &1000000000000019200000019,2″ 5,99 0,19 472 B9.5Vn
68461 40231 08ч 12м &1000000000000597400000059,74с +16° 30′ &1000000000000051700000051,7″ 6,03 −0,02 528 G8III
72617 42049 08ч 34м &1000000000000133500000013,35с +08° 27′ &1000000000000008500000008,5″ 6,04 2,22 189 F3IV
79 Cnc 79 78715 45033 09ч 10м &1000000000000208600000020,86с +21° 59′ &1000000000000047100000047,1″ 6,04 0,49 420 G8III
RS Cnc 78712 45058 09ч 10м &1000000000000388100000038,81с +30° 57′ &1000000000000047600000047,6″ 6,04 0,61 397 M6S полупроменлива
65257 38975 07ч 58м &1000000000000314800000031,48с +16° 31′ &1000000000000007300000007,3″ 6,05 −2,11 1399 K0
65522 39067 07ч 59м &1000000000000350700000035,07с +13° 14′ &1000000000000031900000031,9″ 6,05 2,22 301 K2
28 Cnc 28 71496 41574 08ч 28м &1000000000000368000000036,80с +24° 08′ &1000000000000042200000042,2″ 6,05 2,45 271 F0Vn
67 Cnc 67 77190 44342 09ч 01м &1000000000000488800000048,88с +27° 54′ &1000000000000010000000010,0″ 6,07 2,23 191 A8Vn
68099 40085 08ч 11м &1000000000000166000000016,60с +09° 49′ &1000000000000016600000016,6″ 6,08 −1,06 872 B6III
21 Cnc 21 70734 41163 08ч 23м &1000000000000552100000055,21с +10° 37′ &1000000000000055600000055,6″ 6,11 −1,56 1113 M2III
25 Cnc d2 25 71030 41319 08ч 25м &1000000000000499900000049,99с +17° 02′ &1000000000000047900000047,9″ 6,11 2,85 147 F6V
46 Cnc 46 74485 42954 08ч 45м &1000000000000214200000021,42с +30° 41′ &1000000000000051900000051,9″ 6,12 0,30 477 G5III
80546 45896 09ч 21м &1000000000000271700000027,17с +32° 54′ &1000000000000007900000007,9″ 6,16 2,22 317 K3III
76508 43957 08ч 57м &1000000000000083000000008,30с +17° 08′ &1000000000000037800000037,8″ 6,17 0,82 384 K1III
76629 44010 08ч 57м &1000000000000420300000042,03с +09° 23′ &1000000000000016000000016,0″ 6,19 −1,15 956 G8III
66552 39535 08ч 04м &1000000000000453200000045,32с +18° 50′ &1000000000000031400000031,4″ 6,21 2,40 299 B9V
66684 39607 08ч 05м &1000000000000370500000037,05с +27° 31′ &1000000000000047100000047,1″ 6,21 −1,08 934 A0V
73596 42538 08ч 40м &1000000000000183100000018,31с +31° 56′ &1000000000000031100000031,1″ 6,21 2,05 350 F5III
67959 40058 08ч 10м &1000000000000589000000058,90с +14° 37′ &1000000000000046300000046,3″ 6,22 −0,04 581 A1V
12 Cnc 12 67483 39874 08ч 08м &1000000000000424400000042,44с +13° 38′ &1000000000000027400000027,4″ 6,25 2,59 278 F3V
53 Cnc 53 75716 43575 08ч 52м &1000000000000286000000028,60с +28° 15′ &1000000000000033000000033,0″ 6,25 −0,92 886 M3III
61 Cnc 61 76572 44031 08ч 57м &1000000000000586300000058,63с +30° 14′ &1000000000000001500000001,5″ 6,25 2,75 164 F6V
72505 42010 08ч 33м &1000000000000450600000045,06с +13° 15′ &1000000000000026700000026,7″ 6,26 2,40 306 K0III
69478 40617 08ч 17м &1000000000000316600000031,66с +08° 51′ &1000000000000058800000058,8″ 6,28 −1,28 1062 G8III
X Cnc 76221 43811 08ч 55м &1000000000000228800000022,88с +17° 13′ &1000000000000052500000052,5″ 6,28 −3,95 3622 C6II карбонска ѕвезда
ε Cnc ε 41 73731 42556 08ч 40м &1000000000000270300000027,03с +19° 32′ &1000000000000041400000041,4″ 6,29 0,16 548 Am член на Beehive ѕвездено јато
65735 39180 08ч 00м &1000000000000481000000048,10с +19° 48′ &1000000000000058400000058,4″ 6,30 2,18 345 K1III
φ2 Cnc φ2 23 71150 41404 08ч 26м &1000000000000470800000047,08с +26° 56′ &1000000000000007700000007,7″ 6,30 2,66 277 A3V+...
φ2 Cnc φ2 23 71151 08ч 26м &1000000000000470000000047,00с +26° 56′ &1000000000000007000000007,0″ 6,30 component of the φ2 Cnc system
FZ Cnc 76830 44126 08ч 59м &1000000000000107600000010,76с +18° 08′ &1000000000000006100000006,1″ 6,30 −0,35 697 M4IIIvar променлива
4 Cnc 4 65856 39263 08ч 01м &1000000000000437700000043,77с +25° 05′ &1000000000000022000000022,0″ 6,32 0,00 598 A1V
72943 42187 08ч 36м &1000000000000077100000007,71с +15° 18′ &1000000000000049300000049,3″ 6,33 2,77 267 F0IV
65757 39194 08ч 01м &1000000000000007900000000,79с +23° 34′ &1000000000000059400000059,4″ 6,34 2,70 276 K1III-IV
υ2 Cnc υ2 32 72324 41940 08ч 33м &1000000000000001400000000,14с +24° 05′ &1000000000000005700000005,7″ 6,35 0,80 421 G9III
54 Cnc 54 75528 43454 08ч 51м &1000000000000015300000001,53с +15° 21′ &1000000000000001700000001,7″ 6,36 3,35 130 G2IV
68776 40354 08ч 14м &1000000000000210100000021,01с +13° 02′ &1000000000000054000000054,0″ 6,39 −0,49 776 G8III
39 Cnc 39 73665 42516 08ч 40м &1000000000000064400000006,44с +20° 00′ &1000000000000028100000028,1″ 6,39 0,11 587 K0III
78175 44768 09ч 07м &1000000000000270100000027,01с +22° 58′ &1000000000000051100000051,1″ 6,39 2,54 192 F5V
80064 45614 09ч 17м &1000000000000513600000051,36с +11° 30′ &1000000000000004100000004,1″ 6,40 0,30 542 A2IV
75469 43427 08ч 50м &1000000000000451300000045,13с +18° 49′ &1000000000000056100000056,1″ 6,41 −0,43 762 A2Vs
69629 40675 08ч 18м &1000000000000144300000014,43с +15° 40′ &1000000000000040600000040,6″ 6,42 0,56 485 K0
73710 42549 08ч 40м &1000000000000221100000022,11с +19° 40′ &1000000000000011900000011,9″ 6,42 −0,41 756 K0III
ψ1 Cnc ψ1 13 67690 40007 08ч 10м &1000000000000131200000013,12с +25° 50′ &1000000000000040400000040,4″ 6,44 −1,06 1032 K0
73599 42462 08ч 39м &1000000000000245700000024,57с +08° 01′ &1000000000000003600000003,6″ 6,46 0,32 551 K1III
77660 44574 09ч 04м &1000000000000551200000055,12с +32° 22′ &1000000000000037200000037,2″ 6,46 2,96 259 A8V
67542 39958 08ч 09м &1000000000000351900000035,19с +29° 05′ &1000000000000035100000035,1″ 6,47 −3,93 3928 G0II
68703 40342 08ч 14м &1000000000000111400000011,14с +17° 40′ &1000000000000033300000033,3″ 6,47 2,45 329 A0Vne...
78234 44825 09ч 08м &1000000000000042100000004,21с +32° 32′ &1000000000000025600000025,6″ 6,47 2,32 349 F2V
34 Cnc 34 72359 41904 08ч 32м &1000000000000398700000039,87с +10° 03′ &1000000000000057700000057,7″ 6,48 0,38 541 A1V
78661 44984 09ч 09м &1000000000000464500000046,45с +11° 33′ &1000000000000052300000052,3″ 6,48 3,60 123 F2p
79248 45272 09ч 13м &1000000000000372700000037,27с +21° 16′ &1000000000000059600000059,6″ 6,48 0,57 496 A2V
76908 44148 08ч 59м &1000000000000268900000026,89с +13° 04′ &1000000000000027900000027,9″ 6,49 −1,50 1294 K5III
81 Cnc 81 79096 45170 09ч 12м &1000000000000178700000017,87с +14° 59′ &1000000000000043600000043,6″ 6,49 4,93 67 G9V
72115 41833 08ч 31м &1000000000000413100000041,31с +18° 59′ &1000000000000016000000016,0″ 6,50 −0,99 1025 K0
24 Cnc A 24 71152 41389 08ч 26м &1000000000000398200000039,82с +24° 32′ &1000000000000003700000003,7″ 6,51 2,11 248 F0III двојна ѕвезда
37 Cnc 37 73316 42353 08ч 38м &1000000000000051900000005,19с +09° 34′ &1000000000000028700000028,7″ 6,54 2,25 373 A1V
35 Cnc 35 72779 42133 08ч 35м &1000000000000194700000019,47с +19° 35′ &1000000000000024300000024,3″ 6,55 0,28 585 G0III
ι Cnc B ι 48 74738 43100 08ч 46м &1000000000000400000000040,00с +28° 45′ &1000000000000054600000054,6″ 6,58 2,77 188 G8II... дел од системот ι Cnc
40 Cnc 40 73666 42523 08ч 40м &1000000000000114700000011,47с +19° 58′ &1000000000000016200000016,2″ 6,61 0,40 570 A1V
83 Cnc 83 80218 45699 09ч 18м &1000000000000589100000058,91с +17° 42′ &1000000000000020400000020,4″ 6,61 3,64 128 F5
38 Cnc 38 73575 42485 08ч 39м &1000000000000426800000042,68с +19° 46′ &1000000000000042500000042,5″ 6,65 0,59 531 F0III
70 Cnc 70 77557 44512 09ч 04м &1000000000000098700000009,87с +27° 53′ &1000000000000053900000053,9″ 6,67 0,33 605 A1V
42 Cnc 42 73785 42578 08ч 40м &1000000000000432300000043,23с +19° 43′ &1000000000000009600000009,6″ 6,83 0,87 506 A9III
80 Cnc 80 79009 45153 09ч 11м &1000000000000569300000056,93с +18° 02′ &1000000000000039000000039,0″ 6,87 2,08 470 A0
R Cnc 69243 08ч 16м &1000000000000339000000033,90с +11° 43′ &1000000000000035000000035,0″ 7,13 M7IIIe Mira variable
74 Cnc 74 78347 44838 09ч 08м &1000000000000084100000008,41с +14° 42′ &1000000000000041100000041,1″ 7,35 2,13 572 K0
52 Cnc 52 75558 43463 08ч 51м &1000000000000108300000010,83с +15° 59′ &1000000000000057800000057,8″ 7,38 2,03 607 G5
24 Cnc B 24 71153 08ч 26м &1000000000000401000000040,10с +24° 32′ &1000000000000007000000007,0″ 7,81 дел од системот 24 Cnc
DX Cnc 14.90 11.8 18-та најблиска ѕвезда; flare star

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.