Список на ѕвезди во соѕвездието Волк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Волк, надолно подредени сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Lup α 129056 71860 14ч 41м &1000000000000557700000055,77с −47° 23′ &1000000000000017300000017,3″ 2,30 −3,83 548 B1.5III Мен; β Cep-променлива, Vнајг = 2,29св, Vнајм = 2,34св, P = 0,2598466 д. 70 % веројатност дека е член на здружението Скорпија-Кентаур.[1]
β Lup β 132058 73273 14ч 58м &1000000000000319500000031,95с −43° 08′ &1000000000000001900000001,9″ 2,68 −3,35 523 B2III Ќигуан
γ Lup γ 138690 76297 15ч 35м &1000000000000084600000008,46с −41° 10′ &1000000000000000100000000,1″ 2,80 −3,40 567 B2IV вртечка елипсоидна променлива. 91 % веројатност дека е член на здружението Скорпија-Кентаур.[1]
δ Lup δ 136298 75141 15ч 21м &1000000000000223400000022,34с −40° 38′ &1000000000000050900000050,9″ 3,22 −2,75 510 B1.5IV β Cep-променлива, Vнајг = 3,2св, Vнајм = 3,24св, P = 0,16547 д
ε Lup ε 136504 75264 15ч 22м &1000000000000408900000040,89с −44° 41′ &1000000000000022500000022,5″ 3,37 −2,58 504 B2IV-V β Cep-променлива, Vнајг = 3,36св, Vнајм = 3,38св, P = 0,0965 д
ζ Lup ζ 134505 74395 15ч 12м &1000000000000172000000017,20с −52° 05′ &1000000000000056700000056,7″ 3,41 0,65 116 G8III
η Lup η 143118 78384 16ч 00м &1000000000000073400000007,34с −38° 23′ &1000000000000047900000047,9″ 3,42 −2,48 493 B2.5IV претпоставена променлива
ι Lup ι 125238 69996 14ч 19м &1000000000000242300000024,23с −46° 03′ &1000000000000029100000029,1″ 3,55 −1,61 352 B2.5IV β Cep-променлива, Vнајг = 3,54св, Vнајм = 3,55св
φ1 Lup φ1 136422 75177 15ч 21м &1000000000000484400000048,44с −36° 15′ &1000000000000040200000040,2″ 3,57 −1,43 326 K5III променлива ѕвезда, ΔV = 0,008св, P = 4,81719 д
κ1 Lup κ1 134481 74376 15ч 11м &1000000000000561600000056,16с −48° 44′ &1000000000000015700000015,7″ 3,88 0,14 182 B9V Ќиџенѓангѓуен (騎陣將軍)[2]
π Lup π 133242 73807 15ч 05м &1000000000000071100000007,11с −47° 03′ &1000000000000004300000004,3″ 3,91 −2,01 497 B5
χ Lup χ 5 141556 77634 15ч 50м &1000000000000575400000057,54с −33° 37′ &1000000000000037600000037,6″ 3,97 −0,03 206 B9.5III-IV
ρ Lup ρ 128345 71536 14ч 37м &1000000000000532500000053,25с −49° 25′ &1000000000000032700000032,7″ 4,05 −0,84 310 B5V 53 Per-променлива, Vнајг = 4,04св, Vнајм = 4,05св, P = 0,44527 д
λ Lup λ 133955 74117 15ч 08м &1000000000000506300000050,63с −45° 16′ &1000000000000047300000047,3″ 4,07 −1,41 406 B3V
θ Lup θ 144294 78918 16ч 06м &1000000000000355600000035,56с −36° 48′ &1000000000000008000000008,0″ 4,22 −1,28 411 B2.5Vn претпоставена променлива
μ Lup μ 135734 74911 15ч 18м &1000000000000320500000032,05с −47° 52′ &1000000000000030700000030,7″ 4,27 −0,48 291 B8V
ο Lup ο 130807 72683 14ч 51м &1000000000000383200000038,32с −43° 34′ &1000000000000031100000031,1″ 4,32 −1,16 408 B5IV претпоставена променлива, ΔV = 0,02св
τ2 Lup τ2 126354 70576 14ч 26м &1000000000000108000000010,80с −45° 22′ &1000000000000045300000045,3″ 4,33 −0,59 314 A7:+...
ω Lup ω 139127 76552 15ч 38м &1000000000000033200000003,32с −42° 34′ &1000000000000002900000002,9″ 4,34 0,10 230 K4.5III
2 Lup f 2 135758 74857 15ч 17м &1000000000000498400000049,84с −30° 08′ &1000000000000055200000055,2″ 4,35 −0,53 308 K1II/III
σ Lup σ 127381 71121 14ч 32м &1000000000000370800000037,08с −50° 27′ &1000000000000025600000025,6″ 4,44 −1,79 574 B2III SX Ari-променлива, Vнајг = 4,42св, Vнајм = 4,44св, P = 3,01927 д
φ2 Lup φ2 136664 75304 15ч 23м &1000000000000093600000009,36с −36° 51′ &1000000000000030400000030,4″ 4,54 −1,81 606 B4V
KT Lup d KT 138769 76371 15ч 35м &1000000000000532700000053,27с −44° 57′ &1000000000000030000000030,0″ 4,55 −1,07 434 B3IVp Be-ѕвезда
τ1 Lup τ1 126341 70574 14ч 26м &1000000000000082400000008,24с −45° 13′ &1000000000000017000000017,0″ 4,56 −2,95 1035 B2IV β Cep-променлива, Vнајг = 4,54св, Vнајм = 4,58св, P = 0,17738884 д
HD 137058 k 137058 75501 15ч 25м &1000000000000202500000020,25с −38° 44′ &1000000000000000900000000,9″ 4,60 −0,70 374 A0V
HD 139664 g 139664 76829 15ч 41м &1000000000000115200000011,52с −44° 39′ &1000000000000038000000038,0″ 4,64 3,42 57 F5IV-V
ψ1 Lup ψ1 3 139521 76705 15ч 39м &1000000000000459700000045,97с −34° 24′ &1000000000000042800000042,8″ 4,66 0,28 245 G8/K0III
ψ2 Lup ψ2 4 140008 76945 15ч 42м &1000000000000410400000041,04с −34° 42′ &1000000000000037200000037,2″ 4,75 −0,67 396 B5V
HD 125442 125442 70104 14ч 20м &1000000000000425500000042,55с −45° 11′ &1000000000000012800000012,8″ 4,78 1,49 149 F0IV претпоставена променлива
HD 134687 e 134687 74449 15ч 12м &1000000000000496000000049,60с −44° 30′ &1000000000000001300000001,3″ 4,83 −0,89 454 B3IV претпоставена бавна неправилна променлива
HD 143699 143699 78655 16ч 03м &1000000000000242000000024,20с −38° 36′ &1000000000000008900000008,9″ 4,90 −1,14 527 B6III/IV претпоставена променлива
1 Lup i 1 135153 74604 15ч 14м &1000000000000373300000037,33с −31° 31′ &1000000000000008900000008,9″ 4,91 −2,81 1140 F3III
ν1 Lup ν1 136351 75206 15ч 22м &1000000000000083900000008,39с −47° 55′ &1000000000000038900000038,9″ 4,99 2,32 111 F8V
HD 143009 143009 78323 15ч 59м &1000000000000303000000030,30с −41° 44′ &1000000000000039800000039,8″ 4,99 −0,34 380 G8III
HD 133340 133340 73826 15ч 05м &1000000000000191500000019,15с −41° 04′ &1000000000000002000000002,0″ 5,13 −0,13 367 G8III
ξ1 Lup ξ1 142629 78105 15ч 56м &1000000000000534800000053,48с −33° 57′ &1000000000000057700000057,7″ 5,14 1,21 199 A3V
HD 135345 135345 74707 15ч 16м &1000000000000040300000004,03с −41° 29′ &1000000000000028100000028,1″ 5,15 −2,83 1283 F:+...
HD 129893 b 129893 72290 14ч 47м &1000000000000013100000001,31с −52° 22′ &1000000000000059900000059,9″ 5,22 0,72 259 G6III
HD 139980 h 139980 76939 15ч 42м &1000000000000383500000038,35с −37° 25′ &1000000000000029600000029,6″ 5,23 0,63 271 G8/K0III
HD 137709 137709 75828 15ч 29м &1000000000000242800000024,28с −46° 43′ &1000000000000057700000057,7″ 5,26 −1,91 886 K4III претпоставена променлива
υ Lup υ 136933 75439 15ч 24м &1000000000000450300000045,03с −39° 42′ &1000000000000036500000036,5″ 5,36 0,00 384 Ap...
HD 126983 126983 70931 14ч 30м &1000000000000209900000020,99с −49° 31′ &1000000000000008100000008,1″ 5,38 1,21 222 A1V претпоставена променлива
HD 131562 c 131562 73095 14ч 56м &1000000000000172300000017,23с −52° 48′ &1000000000000034400000034,4″ 5,38 1,27 216 A2III
HD 128266 a 128266 71500 14ч 37м &1000000000000201700000020,17с −46° 08′ &1000000000000000300000000,3″ 5,39 −2,67 1336 K0III
HD 138816 138816 76397 15ч 36м &1000000000000121400000012,14с −44° 23′ &1000000000000048100000048,1″ 5,44 −1,09 659 M0III претпоставена променлива
HD 132955 132955 73624 15ч 02м &1000000000000592900000059,29с −32° 38′ &1000000000000035700000035,7″ 5,45 0,30 350 B3V
HD 134270 134270 74305 15ч 11м &1000000000000159800000015,98с −55° 20′ &1000000000000045700000045,7″ 5,45 −3,52 2025 G2Ib/II
HD 137432 137432 75647 15ч 27м &1000000000000181400000018,14с −36° 46′ &1000000000000003000000003,0″ 5,46 −0,08 418 B5V
HD 126981 126981 70915 14ч 30м &1000000000000086600000008,66с −45° 19′ &1000000000000016600000016,6″ 5,51 −0,31 477 B8Vn претпоставена променлива
HD 128068 128068 71419 14ч 36м &1000000000000190600000019,06с −46° 14′ &1000000000000043800000043,8″ 5,54 −0,90 637 K3III претпоставена променлива, ΔV = 0,04св
HD 125383 125383 70054 14ч 20м &1000000000000097100000009,71с −43° 03′ &1000000000000031900000031,9″ 5,55 0,19 384 G8III
GG Lup GG 135876 74950 15ч 18м &1000000000000563900000056,39с −40° 47′ &1000000000000017400000017,4″ 5,59 −0,40 514 B9V β Lyr-променлива
ξ2 Lup ξ2 142630 78106 15ч 56м &1000000000000541100000054,11с −33° 57′ &1000000000000051000000051,0″ 5,59 1,70 196 B9V
HD 140784 140784 77286 15ч 46м &1000000000000442300000044,23с −34° 40′ &1000000000000056600000056,6″ 5,61 0,23 388 B8V
HD 131657 131657 73111 14ч 56м &1000000000000320800000032,08с −47° 52′ &1000000000000044900000044,9″ 5,62 −0,80 626 B+...
ν2 Lup ν2 136352 75181 15ч 21м &1000000000000495700000049,57с −48° 19′ &1000000000000001100000001,1″ 5,65 4,83 47 G2V има три планети (b, c и d)
κ2 Lup κ2 134482 74380 15ч 11м &1000000000000577700000057,77с −48° 44′ &1000000000000036900000036,9″ 5,70 1,84 193 A3IV
HD 144415 144415 78970 16ч 07м &1000000000000161700000016,17с −36° 45′ &1000000000000019900000019,9″ 5,72 2,14 170 F0/F2V
HD 129858 129858 72250 14ч 46м &1000000000000290300000029,03с −47° 26′ &1000000000000027900000027,9″ 5,74 0,65 340 A1V
HD 133880 HR 133880 74066 15ч 08м &1000000000000121500000012,15с −40° 35′ &1000000000000001900000001,9″ 5,79 0,24 413 B8IV Si SX Ari-променлива, Vнајг = 5,76св, Vнајм = 5,81св, P = 0,877476 д
HD 133631 133631 74006 15ч 07м &1000000000000259300000025,93с −49° 05′ &1000000000000019100000019,1″ 5,77 0,62 349 G8III
HD 142691 142691 78142 15ч 57м &1000000000000213300000021,33с −36° 11′ &1000000000000007100000007,1″ 5,78 −1,49 929 K0/K1III+..
HD 138505 138505 76207 15ч 34м &1000000000000017400000001,74с −40° 03′ &1000000000000058900000058,9″ 5,82 −2,71 1655 M2III претпоставена полуправилна променлива
HD 126504 126504 70663 14ч 27м &1000000000000123000000012,30с −46° 08′ &1000000000000002600000002,6″ 5,83 2,00 190 Am претпоставена променлива
HD 133937 133937 74100 15ч 08м &1000000000000392100000039,21с −42° 52′ &1000000000000004300000004,3″ 5,85 0,18 444 B7V
HD 127501 127501 71182 14ч 33м &1000000000000299700000029,97с −52° 40′ &1000000000000046100000046,1″ 5,86 0,76 341 K0III
HD 127486 127486 71184 14ч 33м &1000000000000324700000032,47с −54° 59′ &1000000000000055000000055,0″ 5,86 1,15 285 F6IV-V
HD 143928 143928 78747 16ч 04м &1000000000000369100000036,91с −37° 51′ &1000000000000045600000045,6″ 5,91 2,91 130 F3V
HD 140285 140285 77086 15ч 44м &1000000000000226900000022,69с −41° 49′ &1000000000000008500000008,5″ 5,93 0,18 461 A0V + B претпоставена променлива
HD 135235 135235 74696 15ч 15м &1000000000000536600000053,66с −48° 04′ &1000000000000025100000025,1″ 5,96 2,39 169 A3m
HD 133652 HZ 133652 73937 15ч 06м &1000000000000332100000033,21с −30° 55′ &1000000000000006300000006,3″ 5,96 1,06 312 Ap Si α2 CVn-променлива
HD 134255 134255 74224 15ч 10м &1000000000000073400000007,34с −38° 47′ &1000000000000032900000032,9″ 5,98 0,20 467 G6III
HD 125869 125869 70363 14ч 23м &1000000000000486400000048,64с −53° 10′ &1000000000000034400000034,4″ 5,99 0,85 348 K1III
HD 143790 143790 78665 16ч 03м &1000000000000343800000034,38с −32° 00′ &1000000000000001700000001,7″ 6,00 2,31 178 F5IV/V
HD 140901 140901 77358 15ч 47м &1000000000000294100000029,41с −37° 54′ &1000000000000056900000056,9″ 6,01 5,09 50 G6IV
HD 125810 125810 70325 14ч 23м &1000000000000202600000020,26с −50° 46′ &1000000000000020000000020,0″ 6,03 −0,93 803 K2III
HD 142448 142448 78046 15ч 56м &1000000000000068400000006,84с −39° 51′ &1000000000000051600000051,6″ 6,04 −0,40 632 B9V
HD 135348 135348 74716 15ч 16м &1000000000000104700000010,47с −43° 29′ &1000000000000005900000005,9″ 6,05 −1,14 893 B3IV претпоставена променлива, Vнајг = 6,04св, Vнајм = 6,06св
HD 139271 139271 76608 15ч 38м &1000000000000421700000042,17с −39° 07′ &1000000000000039900000039,9″ 6,05 −0,37 626 A4:m...
HD 128582 128582 71639 14ч 39м &1000000000000110100000011,01с −46° 35′ &1000000000000002200000002,2″ 6,06 3,28 117 F7V
HX Lup HX 125721 70270 14ч 22м &1000000000000387200000038,72с −48° 19′ &1000000000000011400000011,4″ 6,06 −3,25 2415 B1III вртечка елипсоидна променлива, ΔV = 0,06св, P = 3,08809 д
HD 129932 129932 72308 14ч 47м &1000000000000125900000012,59с −52° 12′ &1000000000000018900000018,9″ 6,07 −3,28 2415 A1III/IV
HD 134837 134837 74479 15ч 13м &1000000000000076800000007,68с −36° 05′ &1000000000000028900000028,9″ 6,09 0,86 362 B8V
HD 132242 132242 73354 14ч 59м &1000000000000272000000027,20с −43° 09′ &1000000000000035300000035,3″ 6,10 −2,61 1801 F5III
HD 137465 137465 75742 15ч 28м &1000000000000272100000027,21с −51° 35′ &1000000000000052500000052,5″ 6,10 −2,21 1495 G2Ib
HD 143902 143902 78726 16ч 04м &1000000000000178400000017,84с −33° 12′ &1000000000000049100000049,1″ 6,12 0,65 400 F3III претпоставена променлива, ΔV = 0,03св
HD 135896 135896 74929 15ч 18м &1000000000000413100000041,31с −31° 12′ &1000000000000033600000033,6″ 6,18 −1,25 997 G6/G8III
HD 136014 136014 75003 15ч 19м &1000000000000317800000031,78с −37° 05′ &1000000000000048500000048,5″ 6,19 0,83 385 G8III/IV
HD 136334 136334 75164 15ч 21м &1000000000000353100000035,31с −40° 44′ &1000000000000057900000057,9″ 6,21 1,26 319 A1V
HD 139599 139599 76809 15ч 40м &1000000000000582600000058,26с −47° 44′ &1000000000000009600000009,6″ 6,21 −0,95 883 K5/M0III променлива ѕвезда, ΔV = 0,007св, P = 100,70493 д
HD 142407 142407 77985 15ч 55м &1000000000000305200000030,52с −31° 05′ &1000000000000001300000001,3″ 6,21 0,79 396 K4III
HD 143248 143248 78445 16ч 00м &1000000000000537000000053,70с −40° 26′ &1000000000000008000000008,0″ 6,21 0,93 370 A0V
HD 137919 137919 75915 15ч 30м &1000000000000213100000021,31с −41° 55′ &1000000000000008300000008,3″ 6,23 0,29 503 B9V
HD 138204 138204 76063 15ч 32м &1000000000000042200000004,22с −38° 37′ &1000000000000020500000020,5″ 6,23 2,58 175 A3III
HD 138923 138923 76395 15ч 36м &1000000000000113800000011,38с −33° 05′ &1000000000000033900000033,9″ 6,26 1,00 367 B8/B9V
HD 133550 133550 73901 15ч 06м &1000000000000139500000013,95с −36° 15′ &1000000000000052500000052,5″ 6,27 −1,84 1364 K5III
HD 142542 142542 78058 15ч 56м &1000000000000140000000014,00с −31° 47′ &1000000000000009200000009,2″ 6,29 2,77 165 F3/F5V
HD 130073 130073 72338 14ч 47м &1000000000000321100000032,11с −43° 33′ &1000000000000024400000024,4″ 6,30 −0,06 609 K1III
HD 135730 135730 74875 15ч 18м &1000000000000093900000009,39с −41° 03′ &1000000000000040100000040,1″ 6,30 1,78 262 Am
HD 142889 142889 78236 15ч 58м &1000000000000308100000030,81с −37° 30′ &1000000000000013800000013,8″ 6,31 −0,06 612 K0III
HD 134597 134597 74418 15ч 12м &1000000000000312300000031,23с −48° 13′ &1000000000000008000000008,0″ 6,32 0,52 471 K2III
HD 143404 143404 78486 16ч 01м &1000000000000195500000019,55с −31° 53′ &1000000000000020900000020,9″ 6,33 0,20 550 K4III
HD 131923 131923 73241 14ч 58м &1000000000000088100000008,81с −48° 51′ &1000000000000043900000043,9″ 6,34 4,39 80 G5V
HD 139613 139613 76739 15ч 40м &1000000000000155600000015,56с −31° 12′ &1000000000000049300000049,3″ 6,35 −0,10 635 K3III
HD 138564 138564 76234 15ч 34м &1000000000000208700000020,87с −39° 20′ &1000000000000056800000056,8″ 6,36 1,12 364 B9V
HD 128617 128617 71658 14ч 39м &1000000000000246400000024,64с −49° 03′ &1000000000000018100000018,1″ 6,37 2,64 182 F3IV
GM Lup GM 133220 73764 15ч 04м &1000000000000429000000042,90с −40° 51′ &1000000000000040500000040,5″ 6,38 −0,18 640 M6III полуправилна променлива, Vнајг = 6,38св, Vнајм = 6,7св
HD 141832 141832 77729 15ч 52м &1000000000000128900000012,89с −29° 53′ &1000000000000010800000010,8″ 6,38 1,86 263 K0III претпоставена променлива, ΔV = 0,07св
HD 126759 126759 70809 14ч 28м &1000000000000519300000051,93с −47° 59′ &1000000000000031300000031,3″ 6,40 0,51 491 Ap... претпоставена променлива
HD 133518 133518 73966 15ч 06м &1000000000000559700000055,97с −52° 01′ &1000000000000047100000047,1″ 6,40 −1,07 1016 B3III
HD 138395 138395 76165 15ч 33м &1000000000000242900000024,29с −40° 29′ &1000000000000026500000026,5″ 6,40 0,04 610 K0III
HD 125809 125809 70320 14ч 23м &1000000000000153600000015,36с −47° 25′ &1000000000000001000000001,0″ 6,41 −3,57 3228 G5Ib
HD 140861 140861 77350 15ч 47м &1000000000000256400000025,64с −40° 11′ &1000000000000038800000038,8″ 6,41 0,89 414 G8III/IVp..
HD 126093 126093 70451 14ч 24м &1000000000000408400000040,84с −44° 18′ &1000000000000039700000039,7″ 6,43 0,53 494 K0/K1III
HD 129624 129624 72135 14ч 45м &1000000000000188500000018,85с −51° 18′ &1000000000000053600000053,6″ 6,44 −1,23 1116 K4III
HD 134444 134444 74336 15ч 11м &1000000000000348200000034,82с −45° 16′ &1000000000000039000000039,0″ 6,44 1,06 389 K1III
HD 135468 135468 74775 15ч 16м &1000000000000550800000055,08с −46° 12′ &1000000000000008300000008,3″ 6,44 2,81 174 F6V
HD 137785 137785 75818 15ч 29м &1000000000000193000000019,30с −38° 38′ &1000000000000005400000005,4″ 6,44 2,44 205 F2V
HD 135430 135430 74769 15ч 16м &1000000000000518400000051,84с −47° 51′ &1000000000000052200000052,2″ 6,46 0,27 565 G8III
HD 133469 133469 73850 15ч 05м &1000000000000339000000033,90с −30° 33′ &1000000000000003800000003,8″ 6,48 3,96 104 F6V
HD 133399 133399 73881 15ч 06м &1000000000000024200000002,42с −48° 53′ &1000000000000000100000000,1″ 6,48 −2,11 1707 B3V
HD 128154 128154 71494 14ч 37м &1000000000000124300000012,43с −53° 03′ &1000000000000038700000038,7″ 6,49 −0,20 710 K2/K3III
HD 136607 136607 75324 15ч 23м &1000000000000250000000025,00с −46° 08′ &1000000000000025400000025,4″ 6,49 0,58 495 G8III
HD 138221 138221 76048 15ч 31м &1000000000000502400000050,24с −32° 52′ &1000000000000051800000051,8″ 6,49 0,77 453 B6/B7V
HIP 74890 135760 74890 15ч 18м &1000000000000017000000017,0с −41° 25′ &1000000000000001400000014″ 7,05 299 K1III има планета (b)
HD 126525 126525 70695 14ч 27м &1000000000000003300000033с −51° 55′ &1000000000000005900000059″ 7,85 124 G4V има планета (b)
HD 141943 NZ 141943 15ч 53м &1000000000000273000000027,30с −42° 16′ &1000000000000000700000000,7″ 7,98 G2 BY Dra-променлива, ΔV = 0,061св, P = 2,2194 д
HD 142527 142527 78092 15ч 56м &1000000000000418900000041,89с −42° 19′ &1000000000000023300000023,3″ 8,34 760 F6III има околуѕвезден диск
EX Lup EX 325367 16ч 03м &1000000000000054900000005,49с −40° 18′ &1000000000000025400000025,4″ 8,50 M0 прототипен EXor, Vнајг = 8,5св, Vнајм = 14,3св
SAO 206462 135344B 15ч 15м &1000000000000484400000048,44с −37° 09′ &1000000000000016000000016,0″ 8,71 F8V има околуѕвезден диск
HD 135778 135778 74865 15ч 17м &1000000000000056000000056,0с −30° 28′ &1000000000000004100000041″ 9,00 375 F3V има планета (b)
FW Lup FW 136483 75234 15ч 22м &1000000000000253800000025,38с −40° 55′ &1000000000000036200000036,2″ 9,05 2080 F5IV RR Lyr-променлива, Vнајг = 8,814св, Vнајм = 9,200св, P = 0,4841702 д
Глизе 588 76074 15ч 32м &1000000000000129300000012,93с −41° 16′ &1000000000000032100000032,1″ 9,31 19,329 M2.5V претпоставена променлива
FT Lup FT 132316 14ч 59м &1000000000000526900000052,69с −42° 58′ &1000000000000059100000059,1″ 9,82 F0+K2V β Lyr-променлива
WASP-178 15ч 09м &1000000000000005000000005,0с −42° 42′ &1000000000000001800000018″ 9,95 1363 A1IV-V има преминувачка планета (b)
RY Lup RY 78317 15ч 59м &1000000000000283800000028,38с −40° 21′ &1000000000000051300000051,3″ 10,2 422 G0V: UX Ori-ѕвездена, Vнајг = 10,2св, Vнајм = 13,3св, P = 3,80 д
HIP 70849 70849 14ч 29м &1000000000000185600000018,56с −46° 27′ &1000000000000049700000049,7″ 10,4 8,50 78 K7Vk има планета (b)
RU Lup RU 142560 78094 15ч 56м &1000000000000423100000042,31с −37° 49′ &1000000000000015500000015,5″ 10,51 393 G5V:e T Tau-ѕвезда
GQ Lup GQ 15ч 49м &1000000000000121400000012,14с −35° 39′ &1000000000000004000000004,0″ 11,40 500 K7V T Tau-ѕвезда, Vнајг = 11,4св, Vнајм = 12,7св, P = 8,4 д; има планета или кафеаво џуџе (b)
He 2-113 73391 14ч 59м &1000000000000534800000053,48с −54° 18′ &1000000000000007500000007,5″ 11,88 WC10 протопланетарна маглина
WASP-132 14ч 30м &1000000000000026000000026,0с −46° 09′ &1000000000000003300000033″ 12,4 391 K4 има преминувачка планета (b)
NY Lup NY 15ч 48м &1000000000000146000000014,60с −45° 28′ &1000000000000039900000039,9″ 14,50 K+DA:... DQ Her-променлива, Vнајг = 14,50св, Vнајм = 14,78св, P = 0,41100 д
SSSPM J1549-3544 15ч 48м &1000000000000402300000040,23с −35° 44′ &1000000000000025500000025,5″ 14,78 350 sdK5 порано погрешно сметана за бело џуџе
4U 1543-47 IL 15ч 47м &1000000000000008600000008,6с −40° 40′ &1000000000000001000000010″ 14,9 A2V рендгенска двојна ѕвезда, Vнајг = 14,6св, Vнајм = 16,7св, P = 1,116407 д
Волк-TR-3 15ч 30м &1000000000000186700000018,67с −42° 28′ &1000000000000046500000046,5″ 17,4 5,2 8950 K1V има планета (b)
IM Lup IM 78053 15ч 56м &1000000000000091800000009,18с −37° 56′ &1000000000000006100000006,1″ M0 T Tau-ѕвезда
BR Lup BR 15ч 35м &1000000000000531400000053,14с −40° 34′ &1000000000000006100000006,1″ SU UMa-променлива
IRAS 15194-5115 II 15ч 23м &1000000000000050800000005,08с −51° 25′ &1000000000000058700000058,7″ C мирида
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Rizzuto, Aaron; Ireland, Michael; Robertson, J. G. (2011). „Multidimensional Bayesian membership analysis of the Sco OB2 moving group“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 416 (4): 3108–17. arXiv:1106.2857. Bibcode:2011MNRAS.416.3108R. doi:10.1111/j.1365-2966.2011.19256.x.
  2. AEEA (Activities of Exhibition and Education in Astronomy) 天文教育資訊網 2006 年 6 月 29 日

Извори[уреди | уреди извор]