Список на ѕвезди во соѕвездието Лебед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Лебед, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Deneb α 50 197345 102098 20ч 41м 25.91с +45° 16′ 49.2″ 1.25 −8.73 3228 A2Ia Deneb el Adige, Deneb Cygni, Arided, Aridif, Arrioph, Gallina; прототип на α Cyg variables
γ Cyg γ 37 194093 100453 20ч 22м 13.70с +40° 15′ 24.1″ 2.23 −6.12 1523 F8Ib Sadr, Sador, Sadir; променлива ѕвезда
ε Cyg ε 53 197989 102488 20ч 46м 12.43с +33° 58′ 10.0″ 2.48 0.76 72 K0III Gienah, Gienah Cygni
δ Cyg δ 18 186882 97165 19ч 44м 58.44с +45° 07′ 50.5″ 2.86 −0.74 171 B9.5III Ruc, Rukh, Urakhga, Al Fawaris; тројна ѕвезда
Albireo A β1 6 183912 95947 19ч 30м 43.29с +27° 57′ 34.9″ 3.05 −2.31 385 K3II+... Al Minhar al Dajajah; видлива двојна ѕвезда со Albireo B; spectroscopic binary
ζ Cyg ζ 64 202109 104732 21ч 12м 56.18с +30° 13′ 37.5″ 3.21 −0.12 151 G8II SB multiple star
ξ Cyg ξ 62 200905 104060 21ч 04м 55.86с +43° 55′ 40.3″ 3.72 −4.07 1177 K5Ibv SB
τ Cyg τ 65 202444 104887 21ч 14м 47.35с +38° 02′ 39.6″ 3.74 2.14 68 F1IV multiple star; variable
ι Cyg ι 10 184006 95853 19ч 29м 42.34с +51° 43′ 46.1″ 3.76 0.89 122 A5Vn
κ Cyg κ 1 181276 94779 19ч 17м 06.11с +53° 22′ 05.4″ 3.80 0.91 123 K0III variable
ο1 Cyg ο1 31 192577 99675 20ч 13м 37.90с +46° 44′ 28.8″ 3.80 −4.29 1353 K2II+... V695 Cyg; Algol variable
η Cyg η 21 188947 98110 19ч 56м 18.40с +35° 05′ 00.6″ 3.89 0.74 139 K0IIIvar multiple star
ν Cyg ν 58 199629 103413 20ч 57м 10.41с +41° 10′ 01.9″ 3.94 −1.25 356 A1Vn
ο2 Cyg ο2 32 192909 99848 20ч 15м 28.32с +47° 42′ 51.1″ 3.96 −3.70 1109 K3Ib-II comp V1488 Cyg; Algol variable
ρ Cyg ρ 73 205435 106481 21ч 33м 58.87с +45° 35′ 31.4″ 3.98 1.07 124 G8III variable
41 Cyg 41 195295 101076 20ч 29м 23.73с +30° 22′ 06.8″ 4.01 −2.82 758 F5II variable
52 Cyg 52 197912 102453 20ч 45м 39.76с +30° 43′ 10.8″ 4.22 0.22 206 K0III double star
σ Cyg σ 67 202850 105102 21ч 17м 24.95с +39° 23′ 40.9″ 4.22 −6.49 4528 B9Iab
π2 Cyg π2 81 207330 107533 21ч 46м 47.61с +49° 18′ 34.5″ 4.23 −3.52 1156 B3III Pennae Caudalis, Sama al Azrak; spectroscopic binary
33 Cyg 33 192696 99655 20ч 13м 23.80с +56° 34′ 03.1″ 4.28 0.93 152 A3IV-Vn variable
υ Cyg υ 66 202904 105138 21ч 17м 55.07с +34° 53′ 48.8″ 4.41 −2.80 901 B2Vne emission-line star
39 Cyg 39 194317 100587 20ч 23м 51.60с +32° 11′ 24.7″ 4.43 −0.04 255 K3III
θ Cyg θ 13 185395 96441 19ч 36м 26.54с +50° 13′ 13.7″ 4.49 3.14 61 F4V triple star
μ1 Cyg μ1 78 206826 107310 21ч 44м 08.40с +28° 44′ 35.6″ 4.49 2.74 73 F6V multiple star
λ Cyg λ 54 198183 102589 20ч 47м 24.53с +36° 29′ 26.7″ 4.53 −2.62 879 B6IV Be star
63 Cyg f2 63 201251 104194 21ч 06м 36.09с +47° 38′ 54.3″ 4.56 −2.83 982 K4II double star
47 Cyg A 47 196093 101474 20ч 33м 54.19с +35° 15′ 03.1″ 4.61 −2.66 929 K2Ib comp V2125 Cyg; double star; pulsating variable
φ Cyg φ 12 185734 96683 19ч 39м 22.60с +30° 09′ 11.6″ 4.68 0.25 251 G8III-IV... spectroscopic binary
π1 Cyg π1 80 206672 107136 21ч 42м 05.66с +51° 11′ 22.7″ 4.69 −3.87 1680 B3IV Azelfafage; spectroscopic binary
8 Cyg 8 184171 96052 19ч 31м 46.32с +34° 27′ 10.7″ 4.74 −1.68 627 B3IV
59 Cyg f1 59 200120 103632 20ч 59м 49.55с +47° 31′ 15.4″ 4.74 −2.95 1124 B1ne V832 Cyg; irregular variable
P Cyg P 34 193237 100044 20ч 17м 47.20с +38° 01′ 58.6″ 4.77 −6.65 6269 B2pe Nova Cygni 1600; hypergiant; prototype of P Cyg variables
30 Cyg 30 192514 99639 20ч 13м 18.04с +46° 48′ 56.4″ 4.80 −1.91 716 A5IIIn variable
57 Cyg 57 199081 103089 20ч 53м 14.75с +44° 23′ 14.2″ 4.80 −1.13 501 B5V spectroscopic binary
55 Cyg 55 198478 102724 20ч 48м 56.29с +46° 06′ 50.9″ 4.81 −4.38 2248 B3Ia emission-line star
72 Cyg 72 205512 106551 21ч 34м 46.48с +38° 32′ 01.8″ 4.87 0.40 255 K1III
15 Cyg 15 186675 97118 19ч 44м 16.55с +37° 21′ 15.4″ 4.89 0.23 279 G8III
ψ Cyg ψ 24 189037 98055 19ч 55м 37.82с +52° 26′ 20.5″ 4.91 0.18 288 A4Vn multiple star
28 Cyg b2 28 191610 99303 20ч 09м 25.62с +36° 50′ 22.5″ 4.93 −2.18 860 B2.5V emission-line star
29 Cyg b3 29 192640 99770 20ч 14м 31.98с +36° 48′ 22.1″ 4.93 1.86 134 A2V V1644 Cyg; variable
T Cyg 198134 102571 20ч 47м 10.72с +34° 22′ 26.8″ 4.93 −0.51 399 K3IIIvar triple star; variable
ω1 Cyg ω1 45 195556 101138 20ч 30м 03.53с +48° 57′ 05.6″ 4.94 −2.19 869 B2.5IV Ruchba; β Cep variable
22 Cyg 22 188892 98068 19ч 55м 51.76с +38° 29′ 12.1″ 4.95 −2.89 1203 B5IV Mokhtarzada
189276 98073 19ч 55м 55.39с +58° 50′ 45.7″ 4.98 −2.27 918 K5II-III
2 Cyg 2 182568 95372 19ч 24м 07.57с +29° 37′ 16.7″ 4.99 −1.89 774 B3IV double star
17 Cyg 17 187013 97295 19ч 46м 25.58с +33° 43′ 43.3″ 5.00 3.40 68 F5
20 Cyg d 20 188056 97635 19ч 50м 37.73с +52° 59′ 17.4″ 5.03 1.18 192 K3IIIvar variable
68 Cyg A 68 203064 105186 21ч 18м 27.18с +43° 56′ 45.5″ 5.04 O8 rotating ellipsoidal variable
74 Cyg 74 205835 106711 21ч 36м 56.98с +40° 24′ 48.6″ 5.04 1.03 206 A5V
186155 96825 19ч 40м 50.11с +45° 31′ 28.7″ 5.06 1.62 159 F5II variable
26 Cyg e 26 190147 98571 20ч 01м 21.55с +50° 06′ 16.8″ 5.06 −0.54 429 K1II-III multiple star
56 Cyg 56 198639 102843 20ч 50м 04.83с +44° 03′ 32.3″ 5.06 1.93 138 A4me... double star
75 Cyg 75 206330 106999 21ч 40м 11.06с +43° 16′ 25.7″ 5.09 −0.38 404 M1IIIvar triple star; variable
Albireo B β2 6 183914 95951 19ч 30м 45.40с +27° 57′ 55.0″ 5.12 −0.19 376 B8V component of the Albireo system; emission-line star
23 Cyg 23 188665 97870 19ч 53м 17.37с +57° 31′ 24.5″ 5.14 −1.32 638 B5V
35 Cyg 35 193370 100122 20ч 18м 39.07с +34° 58′ 58.0″ 5.14 −3.80 2000 F5Ib spectroscopic binary
25 Cyg 25 189687 98425 19ч 59м 55.20с +37° 02′ 34.4″ 5.15 −3.27 1575 B3IV emission-line star
4 Cyg 4 183056 95556 19ч 26м 09.12с +36° 19′ 04.3″ 5.17 −1.34 653 B9sp... V1741 Cyg; spectroscopic binary
185351 96459 19ч 36м 38.05с +44° 41′ 42.7″ 5.17 2.13 132 K0III
19 Cyg 19 187849 97630 19ч 50м 33.99с +38° 43′ 19.8″ 5.18 −1.29 642 M2IIIa V1509 Cyg; variable
61 Cyg A 61 201091 104214 21ч 06м 50.84с +38° 44′ 29.4″ 5.20 7.49 11 K5V 14th nearest star system
71 Cyg g 71 204771 106093 21ч 29м 26.91с +46° 32′ 25.2″ 5.22 1.04 224 K0III
193092 99968 20ч 16м 55.28с +40° 21′ 54.3″ 5.27 −2.16 1000 K5II variable
204411 105898 21ч 26м 51.57с +48° 50′ 06.4″ 5.29 −0.10 389 A6pe... α CVn variable
70 Cyg 70 204403 105942 21ч 27м 21.36с +37° 07′ 00.5″ 5.30 −3.38 1772 B3V
184875 96288 19ч 34м 41.26с +42° 24′ 45.3″ 5.34 −0.64 512 A2V
27 Cyg b1 27 191026 99031 20ч 06м 21.93с +35° 58′ 24.7″ 5.38 3.46 79 K0IV V2008 Cyg; RS CVn variable
60 Cyg 60 200310 103732 21ч 01м 10.92с +46° 09′ 20.8″ 5.38 −2.73 1364 B1V V1931 Cyg; eclipsing binary
9 Cyg 9 184759 96302 19ч 34м 50.92с +29° 27′ 46.5″ 5.39 −0.70 538 A0V+... spectroscopic binary
14 Cyg 14 185872 96693 19ч 39м 26.47с +42° 49′ 05.6″ 5.41 −1.20 685 B9III
51 Cyg 51 197511 102177 20ч 42м 12.63с +50° 20′ 24.1″ 5.41 −1.85 924 B2V multiple star
ω2 Cyg ω2 46 195774 101243 20ч 31м 18.81с +49° 13′ 13.3″ 5.44 −0.03 404 M2III Ruchba, Rukbat al Dajajah, Al Rukbah al Dajajah; double star
189178 98194 19ч 57м 13.86с +40° 22′ 04.2″ 5.46 −2.90 1531 B5V double star
199101 103145 20ч 53м 53.91с +33° 26′ 16.1″ 5.47 −0.89 609 K5III
199098 103094 20ч 53м 18.56с +45° 10′ 54.1″ 5.48 −1.31 744 K0II
189395 98325 19ч 58м 37.96с +30° 59′ 01.2″ 5.51 −0.60 544 B9Vn
206749 107235 21ч 43м 06.48с +41° 09′ 18.0″ 5.51 −0.77 587 M2III
49 Cyg 49 197177 102066 20ч 41м 02.54с +32° 18′ 26.3″ 5.53 −1.43 805 G8IIb
184293 96014 19ч 31м 19.36с +50° 18′ 23.7″ 5.55 −0.22 465 K1III
199870 103519 20ч 58м 19.38с +44° 28′ 17.5″ 5.55 1.00 265 G8III
209515 108845 22ч 02м 56.68с +44° 38′ 59.8″ 5.57 −0.48 529 A0IV
36 Cyg 36 193369 100108 20ч 18м 28.63с +36° 59′ 59.1″ 5.58 1.70 195 A2V
194152 100437 20ч 22м 05.35с +45° 47′ 41.6″ 5.58 0.06 415 K0IIIvar
199955 103530 20ч 58м 30.03с +50° 27′ 42.4″ 5.59 −2.35 1264 B5Vn
204153 105769 21ч 25м 19.39с +46° 42′ 51.2″ 5.59 2.91 112 F0V
188209 97757 19ч 51м 59.07с +47° 01′ 38.5″ 5.60 −7.69 14818 O9.5Ia
198345 102635 20ч 47м 49.29с +47° 49′ 54.9″ 5.60 −0.49 538 K5III
V389 Cyg 201433 104371 21ч 08м 38.87с +30° 12′ 20.5″ 5.60 −0.07 444 B9V multiple; променлива
190603 98863 20ч 04м 36.18с +32° 13′ 07.0″ 5.62 −7.48 13583 B1.5Ia comp
40 Cyg 40 195050 100907 20ч 27м 34.27с +38° 26′ 25.9″ 5.63 1.04 270 A3V
V380 Cyg 187879 97634 19ч 50м 37.33с +40° 35′ 59.2″ 5.68 −3.80 2567 B1III Algol variable
196852 101899 20ч 38м 59.54с +30° 20′ 03.9″ 5.68 0.31 386 K2III
197392 102155 20ч 41м 56.50с +41° 43′ 00.7″ 5.68 −1.84 1042 B8II-III
199478 103312 20ч 55м 49.81с +47° 25′ 03.6″ 5.68 −6.60 9314 B8Ia
203644 105497 21ч 22м 00.38с +49° 23′ 19.3″ 5.68 0.66 328 K0III
79 Cyg 79 206774 107253 21ч 43м 25.63с +38° 17′ 01.0″ 5.69 1.08 272 A0V
192787 99841 20ч 15м 23.79с +33° 43′ 45.7″ 5.70 0.88 300 K0III
184960 96258 19ч 34м 19.76с +51° 14′ 13.5″ 5.71 3.67 83 F7V
7 Cyg 7 183534 95656 19ч 27м 25.97с +52° 19′ 13.8″ 5.73 0.51 361 A1V
Gl 777 190360 98767 20ч 03м 36.95с +29° 53′ 53.1″ 5.73 4.72 52 G6IV+... двојна ѕвезда; има две планети (b & c)
43 Cyg 43 195068 100859 20ч 27м 02.21с +49° 22′ 59.6″ 5.73 2.85 123 F0V:
77 Cyg 77 206644 107162 21ч 42м 22.94с +41° 04′ 37.3″ 5.73 0.44 372 A0V
201834 104516 21ч 10м 15.55с +53° 33′ 47.2″ 5.75 0.15 431 B9III
203245 105282 21ч 19м 28.74с +49° 30′ 37.0″ 5.75 −0.33 536 B6V
204485 106003 21ч 28м 08.16с +32° 13′ 30.5″ 5.75 2.50 145 F0V
193592 100097 20ч 18м 24.76с +55° 23′ 49.8″ 5.76 1.01 291 A2Vs
DT Cyg 201078 104185 21ч 06м 30.24с +31° 11′ 04.8″ 5.77 −3.05 1895 F7.5Ib-IIv Cepheid variable
205314 106393 21ч 32м 56.58с +49° 58′ 39.4″ 5.77 −0.05 475 A0V
196178 101475 20ч 33м 54.84с +46° 41′ 37.9″ 5.78 −0.06 481 B9sp...
188650 97985 19ч 54м 48.24с +36° 59′ 44.4″ 5.79 −2.58 1538 Fp
209419 108758 22ч 01м 50.58с +52° 52′ 56.1″ 5.79 −1.77 1058 B5III
49 Cyg 49 197178 20ч 41м 02.60с +32° 18′ 28.0″ 5.80
191195 99026 20ч 06м 13.64с +53° 09′ 54.2″ 5.81 3.00 119 F5V
187235 97376 19ч 47м 27.78с +38° 24′ 27.4″ 5.83 −0.05 489 B8Vn
193322 100069 20ч 18м 06.99с +40° 43′ 55.6″ 5.83 −2.56 1552 O9V
199611 103359 20ч 56м 25.44с +50° 43′ 43.1″ 5.83 2.20 174 F0III
179957 94336 19ч 12м 05.22с +49° 51′ 15.3″ 5.85 3.87 81 G4V+...
186619 97081 19ч 43м 45.08с +41° 46′ 23.1″ 5.86 −0.57 631 M0III
192985 99889 20ч 16м 00.61с +45° 34′ 46.8″ 5.87 3.18 113 F5V:
194335 100574 20ч 23м 44.37с +37° 28′ 35.2″ 5.87 −1.32 893 B2Vne
179094 94013 19ч 08м 25.88с +52° 25′ 33.1″ 5.88 1.65 229 K1IV
185912 96620 19ч 38м 41.15с +54° 58′ 24.2″ 5.89 2.89 130 F6Vasv
195554 101084 20ч 29м 27.11с +56° 04′ 05.4″ 5.89 −1.30 896 B9Vn
203156 105269 21ч 19м 22.18с +38° 14′ 14.9″ 5.89 −4.27 3505 F2Ib
42 Cyg 42 195324 101067 20ч 29м 20.39с +36° 27′ 17.0″ 5.90 −2.67 1689 A1Ib
188252 97774 19ч 52м 07.17с +47° 55′ 54.5″ 5.91 −3.49 2470 B2III
189684 98383 19ч 59м 20.42с +45° 46′ 21.3″ 5.92 0.12 472 A5III
199612 103360 20ч 56м 25.89с +49° 11′ 45.0″ 5.92 −2.04 1273 G8II-III
186377 96977 19ч 42м 44.60с +32° 25′ 36.3″ 5.93 −3.26 2248 A5III
200817 103956 21ч 03м 47.58с +53° 17′ 09.0″ 5.93 0.46 405 K0III
69 Cyg 69 204172 105811 21ч 25м 47.02с +36° 40′ 02.7″ 5.93 −3.71 2763 B0Ib
194193 100501 20ч 22м 45.29с +41° 01′ 34.1″ 5.95 −1.15 856 M0III
199579 103371 20ч 56м 34.78с +44° 55′ 29.0″ 5.96 −4.44 3928 O6...
W Cyg 205730 106642 21ч 36м 02.44с +45° 22′ 28.5″ 5.96 −0.43 617 M4IIIe-M6e полупроменлива
197139 101986 20ч 40м 03.22с +43° 27′ 32.5″ 5.97 0.17 470 K2III
V460 Cyg 206570 107129 21ч 42м 01.08с +35° 30′ 36.7″ 5.98 −2.96 2000 C6.3 карбонска ѕвезда; променлива
16 Cyg A c 16 186408 96895 19ч 41м 49.09с +50° 31′ 31.6″ 5.99 4.32 70 G2V троен ѕвезден систем
184786 96198 19ч 33м 41.60с +49° 15′ 44.4″ 6.00 −2.26 1462 M4.5III
192439 99579 20ч 12м 31.73с +51° 27′ 49.0″ 6.01 0.50 412 K1III:
200253 103734 21ч 01м 12.87с +36° 01′ 33.7″ 6.01 −0.51 657 G5III
204428 105891 21ч 26м 44.95с +52° 53′ 54.7″ 6.01 0.35 442 B6V
181096 94755 19ч 16м 51.39с +46° 59′ 54.2″ 6.02 2.88 138 F6IV:
197120 102033 20ч 40м 36.26с +29° 48′ 19.6″ 6.02 1.45 267 A2V
204965 106171 21ч 30м 20.31с +52° 57′ 28.6″ 6.02 0.18 479 A3V
11 Cyg 11 185037 96387 19ч 35м 48.30с +36° 56′ 40.4″ 6.03 −0.74 738 B8Vn
189066 98143 19ч 56м 44.14с +36° 15′ 02.2″ 6.03 −1.64 1113 B5IV
186568 97087 19ч 43м 51.45с +34° 09′ 45.8″ 6.04 −1.17 901 B8III
61 Cyg B 61 201092 104217 21ч 06м 52.19с +38° 44′ 03.9″ 6.05 8.33 11 K7V дел од системот 61 Cyg
203439 105432 21ч 21м 21.93с +32° 36′ 46.0″ 6.05 −0.29 605 A1V
188793 97892 19ч 53м 35.38с +59° 42′ 30.7″ 6.06 0.97 339 A3V
197018 101949 20ч 39м 33.31с +40° 34′ 46.8″ 6.07 −1.13 898 B6IIIp Mn
202240 104765 21ч 13м 26.43с +36° 37′ 59.7″ 6.07 −2.62 1781 F0III
203630 105558 21ч 22м 42.03с +30° 18′ 35.5″ 6.07 0.77 374 K1III
76 Cyg 76 206538 107097 21ч 41м 34.27с +40° 48′ 19.2″ 6.07 0.34 455 A2V
186440 97028 19ч 43м 09.60с +30° 40′ 40.4″ 6.08 1.01 337 A1V
μ2 Cyg μ2 78 206827 21ч 44м 08.30с +28° 44′ 35.0″ 6.08
194097 100486 20ч 22м 37.31с +31° 15′ 54.1″ 6.09 −0.26 607 K2
185837 96724 19ч 39м 44.92с +33° 58′ 44.1″ 6.10 0.29 474 A3IV
189127 98044 19ч 55м 22.04с +58° 15′ 01.4″ 6.10 0.34 462 G9III
200577 103894 21ч 03м 04.83с +38° 39′ 26.7″ 6.10 −0.41 655 G8III
206731 107186 21ч 42м 38.81с +49° 36′ 01.0″ 6.10 −1.03 869 G8II
207516 107664 21ч 48м 29.34с +38° 38′ 54.9″ 6.10 0.20 493 B8V
206632 107140 21ч 42м 08.35с +45° 45′ 56.7″ 6.11 −0.47 676 M4.5
187638 97538 19ч 49м 27.50с +38° 42′ 36.6″ 6.12 −0.53 697 G6III
191243 99145 20ч 07м 41.44с +34° 25′ 22.5″ 6.12 −2.83 2012 B5Ib
202923 105064 21ч 17м 02.02с +53° 59′ 51.4″ 6.12 0.67 401 A1V
187880 97651 19ч 50м 46.87с +37° 49′ 34.7″ 6.13 −3.96 3396 M3III
188149 97789 19ч 52м 16.40с +36° 25′ 56.2″ 6.13 −0.65 739 K4III
192535 99685 20ч 13м 42.82с +43° 22′ 44.4″ 6.13 −0.64 738 K4III
186927 97242 19ч 45м 51.35с +35° 00′ 46.0″ 6.14 0.57 424 A2V+...
187372 97372 19ч 47м 26.85с +47° 54′ 27.6″ 6.14 −1.74 1230 M2III
189775 98379 19ч 59м 15.34с +52° 03′ 20.5″ 6.14 −0.72 769 B5III
190964 98915 20ч 05м 06.72с +51° 50′ 21.6″ 6.14 −0.64 741 M1IIIa
195964 101285 20ч 31м 46.52с +56° 46′ 47.5″ 6.14 −0.87 821 K5III
203096 105229 21ч 18м 55.33с +41° 02′ 25.9″ 6.15 −2.43 1698 A5IV
189296 98111 19ч 56м 19.02с +56° 41′ 13.1″ 6.16 1.50 279 A4Vn
190781 98858 20ч 04м 28.79с +48° 13′ 46.8″ 6.16 −0.09 579 A2IV
206040 106771 21ч 37м 38.81с +54° 02′ 31.9″ 6.16 −0.33 647 K1III
206509 107041 21ч 40м 43.30с +54° 52′ 19.7″ 6.16 −0.51 703 K0III
186121 96805 19ч 40м 41.15с +43° 04′ 40.2″ 6.17 −1.99 1399 M2III
199892 103532 20ч 58м 30.94с +41° 56′ 23.7″ 6.17 0.40 465 B7III
202862 105101 21ч 17м 23.18с +42° 41′ 00.8″ 6.17 −1.57 1152 B7Vn
205114 106267 21ч 31м 27.46с +52° 37′ 11.5″ 6.17 −1.56 1148 G2Ib+...
205551 106518 21ч 34м 27.46с +51° 41′ 54.5″ 6.17 −2.32 1630 B9III
187038 97307 19ч 46м 35.04с +32° 53′ 19.0″ 6.18 0.92 367 K2
190771 98921 20ч 05м 09.59с +38° 28′ 41.5″ 6.18 4.80 62 G5IV
200527 103828 21ч 02м 24.20с +44° 47′ 27.6″ 6.18 −1.71 1235 M3Ib-II:
202314 104822 21ч 14м 10.28с +29° 54′ 03.5″ 6.18 −3.18 2433 G2Ib
191096 98946 20ч 05м 21.50с +56° 20′ 28.4″ 6.19 2.60 170 F4V
196379 101556 20ч 34м 50.41с +51° 51′ 15.2″ 6.19 −5.54 7244 A9II
CP Cyg 205939 106752 21ч 37м 27.88с +44° 41′ 47.8″ 6.19 −0.35 661 A7III променлива
194220 100515 20ч 22м 55.49с +42° 59′ 00.4″ 6.20 1.17 331 K0IIIvar
195820 101245 20ч 31м 21.11с +52° 18′ 33.7″ 6.20 1.06 348 K0III
207857 107856 21ч 51м 04.97с +39° 32′ 11.9″ 6.20 −1.39 1072 B9p HgMn
44 Cyg 44 195593 101214 20ч 30м 59.23с +36° 56′ 09.1″ 6.21 −2.22 1583 F5Iab
196642 101756 20ч 37м 23.57с +38° 19′ 43.6″ 6.21 1.19 328 K0III
186307 96907 19ч 41м 57.63с +40° 15′ 14.6″ 6.22 1.62 272 A6V
188074 97700 19ч 51м 19.37с +47° 22′ 37.9″ 6.22 2.12 215 F2V
193702 100268 20ч 20м 15.22с +39° 24′ 11.8″ 6.22 1.03 355 A1V
181960 94974 19ч 19м 36.42с +54° 22′ 33.8″ 6.23 0.53 450 A1V
189942 98563 20ч 01м 15.28с +37° 05′ 55.9″ 6.23 −1.21 1003 K0III
193944 100295 20ч 20м 30.64с +53° 35′ 44.5″ 6.23 −2.26 1630 K5
202720 105034 21ч 16м 29.62с +42° 15′ 06.6″ 6.23 −0.89 865 K2
185955 96706 19ч 39м 34.53с +45° 57′ 26.6″ 6.25 0.79 402 K0III
16 Cyg c 16 186427 96901 19ч 41м 52.10с +50° 31′ 04.5″ 6.25 4.60 70 G5V дел од системот 16 Cyg; има планета (b)
207446 107637 21ч 48м 08.41с +36° 34′ 49.5″ 6.25 −0.41 701 K5
183986 95953 19ч 30м 46.83с +36° 13′ 42.7″ 6.26 −0.57 758 B9.5III
198513 102712 20ч 48м 42.74с +51° 54′ 37.2″ 6.26 −0.67 791 B8np
180756 94623 19ч 15м 19.18с +50° 04′ 16.0″ 6.27 1.16 342 G8III
205349 106420 21ч 33м 17.89с +45° 51′ 14.5″ 6.27 −2.05 1502 K1Ibvar
186815 97070 19ч 43м 39.49с +57° 02′ 33.6″ 6.28 1.83 253 K2III
192934 99893 20ч 16м 03.43с +38° 53′ 53.1″ 6.28 0.78 410 A1V
186760 97033 19ч 43м 14.28с +58° 01′ 00.3″ 6.29 3.02 147 G0V
198387 102642 20ч 47м 52.89с +52° 24′ 27.3″ 6.29 3.18 137 K0V:
188439 97845 19ч 53м 01.25с +47° 48′ 27.9″ 6.30 −3.53 3019 B0.5IIIn
198151 102530 20ч 46м 38.61с +46° 31′ 54.2″ 6.30 0.79 413 A3V
181597 94890 19ч 18м 37.85с +49° 34′ 09.6″ 6.32 0.81 413 K1III
193217 100016 20ч 17м 29.05с +42° 43′ 19.4″ 6.32 −2.49 1884 K4II:
48 Cyg 48 196606 101765 20ч 37м 31.77с +31° 34′ 21.1″ 6.32 −0.58 784 B8IIIn
200753 103949 21ч 03м 43.50с +46° 51′ 47.8″ 6.32 1.79 263 F0IVn
189432 98320 19ч 58м 34.35с +38° 06′ 20.5″ 6.33 −2.33 1762 B5IV
198625 102827 20ч 49м 54.64с +46° 39′ 40.8″ 6.33 −0.92 918 B4V
198181 102499 20ч 46м 21.28с +52° 59′ 44.0″ 6.34 0.72 434 K0
200723 103963 21ч 03м 52.14с +41° 37′ 41.9″ 6.34 1.31 330 F3IV
193469 100155 20ч 18м 57.54с +39° 00′ 15.1″ 6.35 −2.98 2397 K5Ib
186776 97151 19ч 44м 49.09с +40° 43′ 00.7″ 6.36 −0.86 906 M3III
192983 99870 20ч 15м 43.24с +50° 13′ 58.3″ 6.36 1.18 355 A2Vn
198976 103079 20ч 53м 07.37с +29° 38′ 57.3″ 6.36 0.78 427 K2
202710 105017 21ч 16м 17.12с +44° 14′ 17.5″ 6.36 −2.00 1531 K0III+...
205688 106661 21ч 36м 14.02с +30° 03′ 19.0″ 6.36 1.16 357 G8III-IV
184398 96003 19ч 31м 13.56с +55° 43′ 54.8″ 6.37 −1.17 1052 K2II-IIIcomp
186506 97029 19ч 43м 10.76с +38° 40′ 18.2″ 6.37 −1.86 1442 K0
200740 103929 21ч 03м 26.03с +50° 21′ 06.5″ 6.37 0.99 388 K0
186901 97228 19ч 45м 39.65с +36° 05′ 27.6″ 6.38 −2.43 1884 B9.5V
194069 100434 20ч 22м 03.06с +41° 07′ 55.7″ 6.38 −2.01 1552 G5II+...
195066 100808 20ч 26м 23.46с +56° 38′ 19.2″ 6.38 0.26 547 B9V
185114 96316 19ч 35м 01.23с +52° 30′ 07.6″ 6.39 1.14 365 K0
186702 97142 19ч 44м 38.17с +34° 24′ 51.0″ 6.39 −0.64 830 M1III
190227 98701 20ч 02м 48.81с +31° 57′ 31.7″ 6.39 −1.31 1128 K1III
194951 100866 20ч 27м 07.77с +34° 19′ 44.7″ 6.39 −3.01 2470 F1II
203454 105406 21ч 21м 01.44с +40° 20′ 44.1″ 6.39 4.27 87 F8V
207119 107398 21ч 45м 12.40с +52° 16′ 03.3″ 6.40 −3.20 2717 K5Ib
198237 102585 20ч 47м 20.77с +45° 34′ 48.0″ 6.41 −1.61 1309 K3III
186532 96919 19ч 42м 04.13с +55° 27′ 47.9″ 6.42 −0.44 767 M5IIIa
187459 97485 19ч 48м 50.60с +33° 26′ 14.3″ 6.42 −2.74 2218 B0.5Ibvar
198820 102993 20ч 52м 00.39с +32° 50′ 56.1″ 6.42 −2.47 1952 B3III
185268 96503 19ч 37м 09.62с +29° 20′ 01.4″ 6.43 −0.71 874 B5V
195506 101133 20ч 29м 59.87с +45° 55′ 41.5″ 6.43 0.91 415 K2+...
185435 96546 19ч 37м 40.82с +35° 01′ 21.2″ 6.44 −2.11 1672 K5
189377 98253 19ч 57м 56.12с +42° 15′ 38.9″ 6.44 −1.51 1268 A3V
194882 100714 20ч 25м 05.00с +59° 36′ 00.4″ 6.44 −0.88 948 A3III
207088 107445 21ч 45м 44.45с +35° 51′ 26.2″ 6.44 0.51 499 G8III
197101 101900 20ч 39м 00.19с +56° 00′ 17.8″ 6.45 0.88 424 F2Vn
202654 104962 21ч 15м 37.18с +47° 58′ 26.4″ 6.45 −1.94 1552 B4IV
203358 105390 21ч 20м 50.01с +32° 27′ 08.4″ 6.45 2.13 239 G8IV
189253 98146 19ч 56м 45.16с +50° 54′ 09.0″ 6.46 1.30 350 A1V
193536 100142 20ч 18м 49.67с +46° 19′ 20.0″ 6.46 −3.09 2650 B2V
201836 104537 21ч 10м 30.96с +47° 41′ 32.0″ 6.46 −1.86 1502 B6IV
203857 105637 21ч 23м 48.39с +37° 21′ 05.4″ 6.46 −0.79 921 K5
185264 96396 19ч 35м 55.95с +50° 14′ 18.7″ 6.47 0.11 609 G9III
185657 96572 19ч 37м 56.68с +49° 17′ 02.6″ 6.47 0.53 503 G6V
192538 99719 20ч 14м 04.87с +36° 36′ 17.6″ 6.47 −0.98 1009 A0V
192987 99929 20ч 16м 28.15с +37° 03′ 23.0″ 6.47 −1.25 1140 B6III
195690 101268 20ч 31м 36.27с +34° 19′ 49.8″ 6.47 3.20 147 F2
200030 103596 20ч 59м 24.61с +42° 19′ 28.0″ 6.47 −0.39 767 B9
X Cyg 197572 102276 20ч 43м 24.20с +35° 35′ 16.1″ 6.48 −2.68 2218 G8Ib Cepheid variable
207673 107749 21ч 49м 40.10с +41° 08′ 55.7″ 6.48 −5.62 8579 A2Ib
191892 99294 20ч 09м 22.37с +56° 01′ 36.7″ 6.49 −1.41 1240 K0
193722 100250 20ч 19м 56.04с +46° 50′ 14.3″ 6.49 −1.38 1221 B9p Si
194668 100651 20ч 24м 32.36с +53° 33′ 06.9″ 6.49 −1.77 1462 B9.5III
196134 101467 20ч 33м 48.56с +41° 46′ 22.2″ 6.50 1.56 317 K0III-IV
198624 102804 20ч 49м 37.69с +50° 07′ 37.5″ 6.50 −1.32 1194 F7V: comp
200465 103822 21ч 02м 20.96с +39° 30′ 32.5″ 6.50 −1.68 1411 A1V comp
200595 103871 21ч 02м 48.62с +45° 50′ 56.0″ 6.50 −1.59 1353 B3Vn
HD 185269 185269 96507 19ч 37м 11.74с +28° 29′ 59.5″ 6.67 3.29 155 G0IV има планетаt (b)
HD 187123 187123 97336 19ч 46м 58.11с +34° 25′ 10.3″ 7.86 4.46 163 G5 има две планети (b & c)
χ Cyg χ 187796 97629 19ч 50м 33.94с +32° 54′ 50.9″ 7.91 2.78 346 S7,1e: Mira variable; Vmax = 3.62m, Vmin = 15.00m
R Cyg 185456 19ч 36м 49.30с +50° 11′ 59.0″ 8.15 S... Mira variable
RT Cyg 186686 97068 19ч 43м 37.90с +48° 46′ 39.0″ 8.45 −1.85 3749 M3e Mira variable
U Cyg 193680 100219 20ч 19м 36.40с +47° 53′ 38.0″ 8.77 −1.00 2938 R.... Mira variable
Cygnus X-1 185456 98298 19ч 36м 49.30с +50° 11′ 59.0″ 8.95 −2.23 >6000 O9.7Iab V1357 Cyg; X-ray binary еден дел црна дупка
47 Cyg B 47 196094 20ч 33м 52.50с +35° 13′ 07.0″ 9.40 K2Ib+... дел од системот 47 Cyg
HAT-P-11 19ч 50м 50.25с +48° 04′ 51.1″ 9.59 6.69 123 K4 has a transiting planet (b)
V1500 Cyg 21ч 11м 36.61с +48° 09′ 01.9″ 17.1 Nova Cygni 1975; Vmax = 2.0m
V476 Cyg 19ч 58м 24.57с +53° 37′ 07.1″ Nova Cygni 1920; Vmax = 2.0m
WR 136 192163 20ч 12м 06.5421с +38° 21′ 17.779″ 7.48 7.47 WN6 Wolf-Rayet Star
HAT-P-7 19ч 28м 59с +47° 58′ 10″ 10.5 1040 има транзитна планета (b)
V1668 Cyg 21ч 42м 35.22с +44° 01′ 54.9″ Nova Cygni 1978; Vmax = 6.0m
AFGL 2591 20ч 29м 24.9с +40° 11′ 21″ 44 3261.6 associated Rfn Nebula
V1974 Cyg 20ч 30м 31.66с +52° 37′ 50.8″ Nova Cygni 1992; Vmax = 4.5m

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]