Список на ѕвезди во соѕвездието Лебед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Лебед, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP RA Dec прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Deneb α 50 197345 102098 20ч 41м &1000000000000259100000025,91с +45° 16′ &1000000000000049200000049,2″ 1.25 −8.73 3228 A2Ia Deneb el Adige, Deneb Cygni, Arided, Aridif, Arrioph, Gallina; прототип на α Cyg variables
γ Cyg γ 37 194093 100453 20ч 22м &1000000000000137000000013,70с +40° 15′ &1000000000000024100000024,1″ 2.23 −6.12 1523 F8Ib Sadr, Sador, Sadir; променлива ѕвезда
ε Cyg ε 53 197989 102488 20ч 46м &1000000000000124300000012,43с +33° 58′ &1000000000000010000000010,0″ 2.48 0.76 72 K0III Gienah, Gienah Cygni
δ Cyg δ 18 186882 97165 19ч 44м &1000000000000584400000058,44с +45° 07′ &1000000000000050500000050,5″ 2.86 −0.74 171 B9.5III Ruc, Rukh, Urakhga, Al Fawaris; тројна ѕвезда
Albireo A β1 6 183912 95947 19ч 30м &1000000000000432900000043,29с +27° 57′ &1000000000000034900000034,9″ 3.05 −2.31 385 K3II+... Al Minhar al Dajajah; видлива двојна ѕвезда со Albireo B; spectroscopic binary
ζ Cyg ζ 64 202109 104732 21ч 12м &1000000000000561800000056,18с +30° 13′ &1000000000000037500000037,5″ 3.21 −0.12 151 G8II SB multiple star
ξ Cyg ξ 62 200905 104060 21ч 04м &1000000000000558600000055,86с +43° 55′ &1000000000000040300000040,3″ 3.72 −4.07 1177 K5Ibv SB
τ Cyg τ 65 202444 104887 21ч 14м &1000000000000473500000047,35с +38° 02′ &1000000000000039600000039,6″ 3.74 2.14 68 F1IV multiple star; variable
ι Cyg ι 10 184006 95853 19ч 29м &1000000000000423400000042,34с +51° 43′ &1000000000000046100000046,1″ 3.76 0.89 122 A5Vn
κ Cyg κ 1 181276 94779 19ч 17м &1000000000000061100000006,11с +53° 22′ &1000000000000005400000005,4″ 3.80 0.91 123 K0III variable
ο1 Cyg ο1 31 192577 99675 20ч 13м &1000000000000379000000037,90с +46° 44′ &1000000000000028800000028,8″ 3.80 −4.29 1353 K2II+... V695 Cyg; Algol variable
η Cyg η 21 188947 98110 19ч 56м &1000000000000184000000018,40с +35° 05′ &1000000000000000600000000,6″ 3.89 0.74 139 K0IIIvar multiple star
ν Cyg ν 58 199629 103413 20ч 57м &1000000000000104100000010,41с +41° 10′ &1000000000000001900000001,9″ 3.94 −1.25 356 A1Vn
ο2 Cyg ο2 32 192909 99848 20ч 15м &1000000000000283200000028,32с +47° 42′ &1000000000000051100000051,1″ 3.96 −3.70 1109 K3Ib-II comp V1488 Cyg; Algol variable
ρ Cyg ρ 73 205435 106481 21ч 33м &1000000000000588700000058,87с +45° 35′ &1000000000000031400000031,4″ 3.98 1.07 124 G8III variable
41 Cyg 41 195295 101076 20ч 29м &1000000000000237300000023,73с +30° 22′ &1000000000000006800000006,8″ 4.01 −2.82 758 F5II variable
52 Cyg 52 197912 102453 20ч 45м &1000000000000397600000039,76с +30° 43′ &1000000000000010800000010,8″ 4.22 0.22 206 K0III double star
σ Cyg σ 67 202850 105102 21ч 17м &1000000000000249500000024,95с +39° 23′ &1000000000000040900000040,9″ 4.22 −6.49 4528 B9Iab
π2 Cyg π2 81 207330 107533 21ч 46м &1000000000000476100000047,61с +49° 18′ &1000000000000034500000034,5″ 4.23 −3.52 1156 B3III Pennae Caudalis, Sama al Azrak; spectroscopic binary
33 Cyg 33 192696 99655 20ч 13м &1000000000000238000000023,80с +56° 34′ &1000000000000003100000003,1″ 4.28 0.93 152 A3IV-Vn variable
υ Cyg υ 66 202904 105138 21ч 17м &1000000000000550700000055,07с +34° 53′ &1000000000000048800000048,8″ 4.41 −2.80 901 B2Vne emission-line star
39 Cyg 39 194317 100587 20ч 23м &1000000000000516000000051,60с +32° 11′ &1000000000000024700000024,7″ 4.43 −0.04 255 K3III
θ Cyg θ 13 185395 96441 19ч 36м &1000000000000265400000026,54с +50° 13′ &1000000000000013700000013,7″ 4.49 3.14 61 F4V triple star
μ1 Cyg μ1 78 206826 107310 21ч 44м &1000000000000084000000008,40с +28° 44′ &1000000000000035600000035,6″ 4.49 2.74 73 F6V multiple star
λ Cyg λ 54 198183 102589 20ч 47м &1000000000000245300000024,53с +36° 29′ &1000000000000026700000026,7″ 4.53 −2.62 879 B6IV Be star
63 Cyg f2 63 201251 104194 21ч 06м &1000000000000360900000036,09с +47° 38′ &1000000000000054300000054,3″ 4.56 −2.83 982 K4II double star
47 Cyg A 47 196093 101474 20ч 33м &1000000000000541900000054,19с +35° 15′ &1000000000000003100000003,1″ 4.61 −2.66 929 K2Ib comp V2125 Cyg; double star; pulsating variable
φ Cyg φ 12 185734 96683 19ч 39м &1000000000000226000000022,60с +30° 09′ &1000000000000011600000011,6″ 4.68 0.25 251 G8III-IV... spectroscopic binary
π1 Cyg π1 80 206672 107136 21ч 42м &1000000000000056600000005,66с +51° 11′ &1000000000000022700000022,7″ 4.69 −3.87 1680 B3IV Azelfafage; spectroscopic binary
8 Cyg 8 184171 96052 19ч 31м &1000000000000463200000046,32с +34° 27′ &1000000000000010700000010,7″ 4.74 −1.68 627 B3IV
59 Cyg f1 59 200120 103632 20ч 59м &1000000000000495500000049,55с +47° 31′ &1000000000000015400000015,4″ 4.74 −2.95 1124 B1ne V832 Cyg; irregular variable
P Cyg P 34 193237 100044 20ч 17м &1000000000000472000000047,20с +38° 01′ &1000000000000058600000058,6″ 4.77 −6.65 6269 B2pe Nova Cygni 1600; hypergiant; prototype of P Cyg variables
30 Cyg 30 192514 99639 20ч 13м &1000000000000180400000018,04с +46° 48′ &1000000000000056400000056,4″ 4.80 −1.91 716 A5IIIn variable
57 Cyg 57 199081 103089 20ч 53м &1000000000000147500000014,75с +44° 23′ &1000000000000014200000014,2″ 4.80 −1.13 501 B5V spectroscopic binary
55 Cyg 55 198478 102724 20ч 48м &1000000000000562900000056,29с +46° 06′ &1000000000000050900000050,9″ 4.81 −4.38 2248 B3Ia emission-line star
72 Cyg 72 205512 106551 21ч 34м &1000000000000464800000046,48с +38° 32′ &1000000000000001800000001,8″ 4.87 0.40 255 K1III
15 Cyg 15 186675 97118 19ч 44м &1000000000000165500000016,55с +37° 21′ &1000000000000015400000015,4″ 4.89 0.23 279 G8III
ψ Cyg ψ 24 189037 98055 19ч 55м &1000000000000378200000037,82с +52° 26′ &1000000000000020500000020,5″ 4.91 0.18 288 A4Vn multiple star
28 Cyg b2 28 191610 99303 20ч 09м &1000000000000256200000025,62с +36° 50′ &1000000000000022500000022,5″ 4.93 −2.18 860 B2.5V emission-line star
29 Cyg b3 29 192640 99770 20ч 14м &1000000000000319800000031,98с +36° 48′ &1000000000000022100000022,1″ 4.93 1.86 134 A2V V1644 Cyg; variable
T Cyg 198134 102571 20ч 47м &1000000000000107200000010,72с +34° 22′ &1000000000000026800000026,8″ 4.93 −0.51 399 K3IIIvar triple star; variable
ω1 Cyg ω1 45 195556 101138 20ч 30м &1000000000000035300000003,53с +48° 57′ &1000000000000005600000005,6″ 4.94 −2.19 869 B2.5IV Ruchba; β Cep variable
22 Cyg 22 188892 98068 19ч 55м &1000000000000517600000051,76с +38° 29′ &1000000000000012100000012,1″ 4.95 −2.89 1203 B5IV Mokhtarzada
189276 98073 19ч 55м &1000000000000553900000055,39с +58° 50′ &1000000000000045700000045,7″ 4.98 −2.27 918 K5II-III
2 Cyg 2 182568 95372 19ч 24м &1000000000000075700000007,57с +29° 37′ &1000000000000016700000016,7″ 4.99 −1.89 774 B3IV double star
17 Cyg 17 187013 97295 19ч 46м &1000000000000255800000025,58с +33° 43′ &1000000000000043300000043,3″ 5.00 3.40 68 F5
20 Cyg d 20 188056 97635 19ч 50м &1000000000000377300000037,73с +52° 59′ &1000000000000017400000017,4″ 5.03 1.18 192 K3IIIvar variable
68 Cyg A 68 203064 105186 21ч 18м &1000000000000271800000027,18с +43° 56′ &1000000000000045500000045,5″ 5.04 O8 rotating ellipsoidal variable
74 Cyg 74 205835 106711 21ч 36м &1000000000000569800000056,98с +40° 24′ &1000000000000048600000048,6″ 5.04 1.03 206 A5V
186155 96825 19ч 40м &1000000000000501100000050,11с +45° 31′ &1000000000000028700000028,7″ 5.06 1.62 159 F5II variable
26 Cyg e 26 190147 98571 20ч 01м &1000000000000215500000021,55с +50° 06′ &1000000000000016800000016,8″ 5.06 −0.54 429 K1II-III multiple star
56 Cyg 56 198639 102843 20ч 50м &1000000000000048300000004,83с +44° 03′ &1000000000000032300000032,3″ 5.06 1.93 138 A4me... double star
75 Cyg 75 206330 106999 21ч 40м &1000000000000110600000011,06с +43° 16′ &1000000000000025700000025,7″ 5.09 −0.38 404 M1IIIvar triple star; variable
Albireo B β2 6 183914 95951 19ч 30м &1000000000000454000000045,40с +27° 57′ &1000000000000055000000055,0″ 5.12 −0.19 376 B8V component of the Albireo system; emission-line star
23 Cyg 23 188665 97870 19ч 53м &1000000000000173700000017,37с +57° 31′ &1000000000000024500000024,5″ 5.14 −1.32 638 B5V
35 Cyg 35 193370 100122 20ч 18м &1000000000000390700000039,07с +34° 58′ &1000000000000058000000058,0″ 5.14 −3.80 2000 F5Ib spectroscopic binary
25 Cyg 25 189687 98425 19ч 59м &1000000000000552000000055,20с +37° 02′ &1000000000000034400000034,4″ 5.15 −3.27 1575 B3IV emission-line star
4 Cyg 4 183056 95556 19ч 26м &1000000000000091200000009,12с +36° 19′ &1000000000000004300000004,3″ 5.17 −1.34 653 B9sp... V1741 Cyg; spectroscopic binary
185351 96459 19ч 36м &1000000000000380500000038,05с +44° 41′ &1000000000000042700000042,7″ 5.17 2.13 132 K0III
19 Cyg 19 187849 97630 19ч 50м &1000000000000339900000033,99с +38° 43′ &1000000000000019800000019,8″ 5.18 −1.29 642 M2IIIa V1509 Cyg; variable
61 Cyg A 61 201091 104214 21ч 06м &1000000000000508400000050,84с +38° 44′ &1000000000000029400000029,4″ 5.20 7.49 11 K5V 14th nearest star system
71 Cyg g 71 204771 106093 21ч 29м &1000000000000269100000026,91с +46° 32′ &1000000000000025200000025,2″ 5.22 1.04 224 K0III
193092 99968 20ч 16м &1000000000000552800000055,28с +40° 21′ &1000000000000054300000054,3″ 5.27 −2.16 1000 K5II variable
204411 105898 21ч 26м &1000000000000515700000051,57с +48° 50′ &1000000000000006400000006,4″ 5.29 −0.10 389 A6pe... α CVn variable
70 Cyg 70 204403 105942 21ч 27м &1000000000000213600000021,36с +37° 07′ &1000000000000000500000000,5″ 5.30 −3.38 1772 B3V
184875 96288 19ч 34м &1000000000000412600000041,26с +42° 24′ &1000000000000045300000045,3″ 5.34 −0.64 512 A2V
27 Cyg b1 27 191026 99031 20ч 06м &1000000000000219300000021,93с +35° 58′ &1000000000000024700000024,7″ 5.38 3.46 79 K0IV V2008 Cyg; RS CVn variable
60 Cyg 60 200310 103732 21ч 01м &1000000000000109200000010,92с +46° 09′ &1000000000000020800000020,8″ 5.38 −2.73 1364 B1V V1931 Cyg; eclipsing binary
9 Cyg 9 184759 96302 19ч 34м &1000000000000509200000050,92с +29° 27′ &1000000000000046500000046,5″ 5.39 −0.70 538 A0V+... spectroscopic binary
14 Cyg 14 185872 96693 19ч 39м &1000000000000264700000026,47с +42° 49′ &1000000000000005600000005,6″ 5.41 −1.20 685 B9III
51 Cyg 51 197511 102177 20ч 42м &1000000000000126300000012,63с +50° 20′ &1000000000000024100000024,1″ 5.41 −1.85 924 B2V multiple star
ω2 Cyg ω2 46 195774 101243 20ч 31м &1000000000000188100000018,81с +49° 13′ &1000000000000013300000013,3″ 5.44 −0.03 404 M2III Ruchba, Rukbat al Dajajah, Al Rukbah al Dajajah; double star
189178 98194 19ч 57м &1000000000000138600000013,86с +40° 22′ &1000000000000004200000004,2″ 5.46 −2.90 1531 B5V double star
199101 103145 20ч 53м &1000000000000539100000053,91с +33° 26′ &1000000000000016100000016,1″ 5.47 −0.89 609 K5III
199098 103094 20ч 53м &1000000000000185600000018,56с +45° 10′ &1000000000000054100000054,1″ 5.48 −1.31 744 K0II
189395 98325 19ч 58м &1000000000000379600000037,96с +30° 59′ &1000000000000001200000001,2″ 5.51 −0.60 544 B9Vn
206749 107235 21ч 43м &1000000000000064800000006,48с +41° 09′ &1000000000000018000000018,0″ 5.51 −0.77 587 M2III
49 Cyg 49 197177 102066 20ч 41м &1000000000000025400000002,54с +32° 18′ &1000000000000026300000026,3″ 5.53 −1.43 805 G8IIb
184293 96014 19ч 31м &1000000000000193600000019,36с +50° 18′ &1000000000000023700000023,7″ 5.55 −0.22 465 K1III
199870 103519 20ч 58м &1000000000000193800000019,38с +44° 28′ &1000000000000017500000017,5″ 5.55 1.00 265 G8III
209515 108845 22ч 02м &1000000000000566800000056,68с +44° 38′ &1000000000000059800000059,8″ 5.57 −0.48 529 A0IV
36 Cyg 36 193369 100108 20ч 18м &1000000000000286300000028,63с +36° 59′ &1000000000000059100000059,1″ 5.58 1.70 195 A2V
194152 100437 20ч 22м &1000000000000053500000005,35с +45° 47′ &1000000000000041600000041,6″ 5.58 0.06 415 K0IIIvar
199955 103530 20ч 58м &1000000000000300300000030,03с +50° 27′ &1000000000000042400000042,4″ 5.59 −2.35 1264 B5Vn
204153 105769 21ч 25м &1000000000000193900000019,39с +46° 42′ &1000000000000051200000051,2″ 5.59 2.91 112 F0V
188209 97757 19ч 51м &1000000000000590700000059,07с +47° 01′ &1000000000000038500000038,5″ 5.60 −7.69 14818 O9.5Ia
198345 102635 20ч 47м &1000000000000492900000049,29с +47° 49′ &1000000000000054900000054,9″ 5.60 −0.49 538 K5III
V389 Cyg 201433 104371 21ч 08м &1000000000000388700000038,87с +30° 12′ &1000000000000020500000020,5″ 5.60 −0.07 444 B9V multiple; променлива
190603 98863 20ч 04м &1000000000000361800000036,18с +32° 13′ &1000000000000007000000007,0″ 5.62 −7.48 13583 B1.5Ia comp
40 Cyg 40 195050 100907 20ч 27м &1000000000000342700000034,27с +38° 26′ &1000000000000025900000025,9″ 5.63 1.04 270 A3V
V380 Cyg 187879 97634 19ч 50м &1000000000000373300000037,33с +40° 35′ &1000000000000059200000059,2″ 5.68 −3.80 2567 B1III Algol variable
196852 101899 20ч 38м &1000000000000595400000059,54с +30° 20′ &1000000000000003900000003,9″ 5.68 0.31 386 K2III
197392 102155 20ч 41м &1000000000000565000000056,50с +41° 43′ &1000000000000000700000000,7″ 5.68 −1.84 1042 B8II-III
199478 103312 20ч 55м &1000000000000498100000049,81с +47° 25′ &1000000000000003600000003,6″ 5.68 −6.60 9314 B8Ia
203644 105497 21ч 22м &1000000000000003800000000,38с +49° 23′ &1000000000000019300000019,3″ 5.68 0.66 328 K0III
79 Cyg 79 206774 107253 21ч 43м &1000000000000256300000025,63с +38° 17′ &1000000000000001000000001,0″ 5.69 1.08 272 A0V
192787 99841 20ч 15м &1000000000000237900000023,79с +33° 43′ &1000000000000045700000045,7″ 5.70 0.88 300 K0III
184960 96258 19ч 34м &1000000000000197600000019,76с +51° 14′ &1000000000000013500000013,5″ 5.71 3.67 83 F7V
7 Cyg 7 183534 95656 19ч 27м &1000000000000259700000025,97с +52° 19′ &1000000000000013800000013,8″ 5.73 0.51 361 A1V
Gl 777 190360 98767 20ч 03м &1000000000000369500000036,95с +29° 53′ &1000000000000053100000053,1″ 5.73 4.72 52 G6IV+... двојна ѕвезда; има две планети (b & c)
43 Cyg 43 195068 100859 20ч 27м &1000000000000022100000002,21с +49° 22′ &1000000000000059600000059,6″ 5.73 2.85 123 F0V:
77 Cyg 77 206644 107162 21ч 42м &1000000000000229400000022,94с +41° 04′ &1000000000000037300000037,3″ 5.73 0.44 372 A0V
201834 104516 21ч 10м &1000000000000155500000015,55с +53° 33′ &1000000000000047200000047,2″ 5.75 0.15 431 B9III
203245 105282 21ч 19м &1000000000000287400000028,74с +49° 30′ &1000000000000037000000037,0″ 5.75 −0.33 536 B6V
204485 106003 21ч 28м &1000000000000081600000008,16с +32° 13′ &1000000000000030500000030,5″ 5.75 2.50 145 F0V
193592 100097 20ч 18м &1000000000000247600000024,76с +55° 23′ &1000000000000049800000049,8″ 5.76 1.01 291 A2Vs
DT Cyg 201078 104185 21ч 06м &1000000000000302400000030,24с +31° 11′ &1000000000000004800000004,8″ 5.77 −3.05 1895 F7.5Ib-IIv Cepheid variable
205314 106393 21ч 32м &1000000000000565800000056,58с +49° 58′ &1000000000000039400000039,4″ 5.77 −0.05 475 A0V
196178 101475 20ч 33м &1000000000000548400000054,84с +46° 41′ &1000000000000037900000037,9″ 5.78 −0.06 481 B9sp...
188650 97985 19ч 54м &1000000000000482400000048,24с +36° 59′ &1000000000000044400000044,4″ 5.79 −2.58 1538 Fp
209419 108758 22ч 01м &1000000000000505800000050,58с +52° 52′ &1000000000000056100000056,1″ 5.79 −1.77 1058 B5III
49 Cyg 49 197178 20ч 41м &1000000000000026000000002,60с +32° 18′ &1000000000000028000000028,0″ 5.80
191195 99026 20ч 06м &1000000000000136400000013,64с +53° 09′ &1000000000000054200000054,2″ 5.81 3.00 119 F5V
187235 97376 19ч 47м &1000000000000277800000027,78с +38° 24′ &1000000000000027400000027,4″ 5.83 −0.05 489 B8Vn
193322 100069 20ч 18м &1000000000000069900000006,99с +40° 43′ &1000000000000055600000055,6″ 5.83 −2.56 1552 O9V
199611 103359 20ч 56м &1000000000000254400000025,44с +50° 43′ &1000000000000043100000043,1″ 5.83 2.20 174 F0III
179957 94336 19ч 12м &1000000000000052200000005,22с +49° 51′ &1000000000000015300000015,3″ 5.85 3.87 81 G4V+...
186619 97081 19ч 43м &1000000000000450800000045,08с +41° 46′ &1000000000000023100000023,1″ 5.86 −0.57 631 M0III
192985 99889 20ч 16м &1000000000000006100000000,61с +45° 34′ &1000000000000046800000046,8″ 5.87 3.18 113 F5V:
194335 100574 20ч 23м &1000000000000443700000044,37с +37° 28′ &1000000000000035200000035,2″ 5.87 −1.32 893 B2Vne
179094 94013 19ч 08м &1000000000000258800000025,88с +52° 25′ &1000000000000033100000033,1″ 5.88 1.65 229 K1IV
185912 96620 19ч 38м &1000000000000411500000041,15с +54° 58′ &1000000000000024200000024,2″ 5.89 2.89 130 F6Vasv
195554 101084 20ч 29м &1000000000000271100000027,11с +56° 04′ &1000000000000005400000005,4″ 5.89 −1.30 896 B9Vn
203156 105269 21ч 19м &1000000000000221800000022,18с +38° 14′ &1000000000000014900000014,9″ 5.89 −4.27 3505 F2Ib
42 Cyg 42 195324 101067 20ч 29м &1000000000000203900000020,39с +36° 27′ &1000000000000017000000017,0″ 5.90 −2.67 1689 A1Ib
188252 97774 19ч 52м &1000000000000071700000007,17с +47° 55′ &1000000000000054500000054,5″ 5.91 −3.49 2470 B2III
189684 98383 19ч 59м &1000000000000204200000020,42с +45° 46′ &1000000000000021300000021,3″ 5.92 0.12 472 A5III
199612 103360 20ч 56м &1000000000000258900000025,89с +49° 11′ &1000000000000045000000045,0″ 5.92 −2.04 1273 G8II-III
186377 96977 19ч 42м &1000000000000446000000044,60с +32° 25′ &1000000000000036300000036,3″ 5.93 −3.26 2248 A5III
200817 103956 21ч 03м &1000000000000475800000047,58с +53° 17′ &1000000000000009000000009,0″ 5.93 0.46 405 K0III
69 Cyg 69 204172 105811 21ч 25м &1000000000000470200000047,02с +36° 40′ &1000000000000002700000002,7″ 5.93 −3.71 2763 B0Ib
194193 100501 20ч 22м &1000000000000452900000045,29с +41° 01′ &1000000000000034100000034,1″ 5.95 −1.15 856 M0III
199579 103371 20ч 56м &1000000000000347800000034,78с +44° 55′ &1000000000000029000000029,0″ 5.96 −4.44 3928 O6...
W Cyg 205730 106642 21ч 36м &1000000000000024400000002,44с +45° 22′ &1000000000000028500000028,5″ 5.96 −0.43 617 M4IIIe-M6e полупроменлива
197139 101986 20ч 40м &1000000000000032200000003,22с +43° 27′ &1000000000000032500000032,5″ 5.97 0.17 470 K2III
V460 Cyg 206570 107129 21ч 42м &1000000000000010800000001,08с +35° 30′ &1000000000000036700000036,7″ 5.98 −2.96 2000 C6.3 карбонска ѕвезда; променлива
16 Cyg A c 16 186408 96895 19ч 41м &1000000000000490900000049,09с +50° 31′ &1000000000000031600000031,6″ 5.99 4.32 70 G2V троен ѕвезден систем
184786 96198 19ч 33м &1000000000000416000000041,60с +49° 15′ &1000000000000044400000044,4″ 6.00 −2.26 1462 M4.5III
192439 99579 20ч 12м &1000000000000317300000031,73с +51° 27′ &1000000000000049000000049,0″ 6.01 0.50 412 K1III:
200253 103734 21ч 01м &1000000000000128700000012,87с +36° 01′ &1000000000000033700000033,7″ 6.01 −0.51 657 G5III
204428 105891 21ч 26м &1000000000000449500000044,95с +52° 53′ &1000000000000054700000054,7″ 6.01 0.35 442 B6V
181096 94755 19ч 16м &1000000000000513900000051,39с +46° 59′ &1000000000000054200000054,2″ 6.02 2.88 138 F6IV:
197120 102033 20ч 40м &1000000000000362600000036,26с +29° 48′ &1000000000000019600000019,6″ 6.02 1.45 267 A2V
204965 106171 21ч 30м &1000000000000203100000020,31с +52° 57′ &1000000000000028600000028,6″ 6.02 0.18 479 A3V
11 Cyg 11 185037 96387 19ч 35м &1000000000000483000000048,30с +36° 56′ &1000000000000040400000040,4″ 6.03 −0.74 738 B8Vn
189066 98143 19ч 56м &1000000000000441400000044,14с +36° 15′ &1000000000000002200000002,2″ 6.03 −1.64 1113 B5IV
186568 97087 19ч 43м &1000000000000514500000051,45с +34° 09′ &1000000000000045800000045,8″ 6.04 −1.17 901 B8III
61 Cyg B 61 201092 104217 21ч 06м &1000000000000521900000052,19с +38° 44′ &1000000000000003900000003,9″ 6.05 8.33 11 K7V дел од системот 61 Cyg
203439 105432 21ч 21м &1000000000000219300000021,93с +32° 36′ &1000000000000046000000046,0″ 6.05 −0.29 605 A1V
188793 97892 19ч 53м &1000000000000353800000035,38с +59° 42′ &1000000000000030700000030,7″ 6.06 0.97 339 A3V
197018 101949 20ч 39м &1000000000000333100000033,31с +40° 34′ &1000000000000046800000046,8″ 6.07 −1.13 898 B6IIIp Mn
202240 104765 21ч 13м &1000000000000264300000026,43с +36° 37′ &1000000000000059700000059,7″ 6.07 −2.62 1781 F0III
203630 105558 21ч 22м &1000000000000420300000042,03с +30° 18′ &1000000000000035500000035,5″ 6.07 0.77 374 K1III
76 Cyg 76 206538 107097 21ч 41м &1000000000000342700000034,27с +40° 48′ &1000000000000019200000019,2″ 6.07 0.34 455 A2V
186440 97028 19ч 43м &1000000000000096000000009,60с +30° 40′ &1000000000000040400000040,4″ 6.08 1.01 337 A1V
μ2 Cyg μ2 78 206827 21ч 44м &1000000000000083000000008,30с +28° 44′ &1000000000000035000000035,0″ 6.08
194097 100486 20ч 22м &1000000000000373100000037,31с +31° 15′ &1000000000000054100000054,1″ 6.09 −0.26 607 K2
185837 96724 19ч 39м &1000000000000449200000044,92с +33° 58′ &1000000000000044100000044,1″ 6.10 0.29 474 A3IV
189127 98044 19ч 55м &1000000000000220400000022,04с +58° 15′ &1000000000000001400000001,4″ 6.10 0.34 462 G9III
200577 103894 21ч 03м &1000000000000048300000004,83с +38° 39′ &1000000000000026700000026,7″ 6.10 −0.41 655 G8III
206731 107186 21ч 42м &1000000000000388100000038,81с +49° 36′ &1000000000000001000000001,0″ 6.10 −1.03 869 G8II
207516 107664 21ч 48м &1000000000000293400000029,34с +38° 38′ &1000000000000054900000054,9″ 6.10 0.20 493 B8V
206632 107140 21ч 42м &1000000000000083500000008,35с +45° 45′ &1000000000000056700000056,7″ 6.11 −0.47 676 M4.5
187638 97538 19ч 49м &1000000000000275000000027,50с +38° 42′ &1000000000000036600000036,6″ 6.12 −0.53 697 G6III
191243 99145 20ч 07м &1000000000000414400000041,44с +34° 25′ &1000000000000022500000022,5″ 6.12 −2.83 2012 B5Ib
202923 105064 21ч 17м &1000000000000020200000002,02с +53° 59′ &1000000000000051400000051,4″ 6.12 0.67 401 A1V
187880 97651 19ч 50м &1000000000000468700000046,87с +37° 49′ &1000000000000034700000034,7″ 6.13 −3.96 3396 M3III
188149 97789 19ч 52м &1000000000000164000000016,40с +36° 25′ &1000000000000056200000056,2″ 6.13 −0.65 739 K4III
192535 99685 20ч 13м &1000000000000428200000042,82с +43° 22′ &1000000000000044400000044,4″ 6.13 −0.64 738 K4III
186927 97242 19ч 45м &1000000000000513500000051,35с +35° 00′ &1000000000000046000000046,0″ 6.14 0.57 424 A2V+...
187372 97372 19ч 47м &1000000000000268500000026,85с +47° 54′ &1000000000000027600000027,6″ 6.14 −1.74 1230 M2III
189775 98379 19ч 59м &1000000000000153400000015,34с +52° 03′ &1000000000000020500000020,5″ 6.14 −0.72 769 B5III
190964 98915 20ч 05м &1000000000000067200000006,72с +51° 50′ &1000000000000021600000021,6″ 6.14 −0.64 741 M1IIIa
195964 101285 20ч 31м &1000000000000465200000046,52с +56° 46′ &1000000000000047500000047,5″ 6.14 −0.87 821 K5III
203096 105229 21ч 18м &1000000000000553300000055,33с +41° 02′ &1000000000000025900000025,9″ 6.15 −2.43 1698 A5IV
189296 98111 19ч 56м &1000000000000190200000019,02с +56° 41′ &1000000000000013100000013,1″ 6.16 1.50 279 A4Vn
190781 98858 20ч 04м &1000000000000287900000028,79с +48° 13′ &1000000000000046800000046,8″ 6.16 −0.09 579 A2IV
206040 106771 21ч 37м &1000000000000388100000038,81с +54° 02′ &1000000000000031900000031,9″ 6.16 −0.33 647 K1III
206509 107041 21ч 40м &1000000000000433000000043,30с +54° 52′ &1000000000000019700000019,7″ 6.16 −0.51 703 K0III
186121 96805 19ч 40м &1000000000000411500000041,15с +43° 04′ &1000000000000040200000040,2″ 6.17 −1.99 1399 M2III
199892 103532 20ч 58м &1000000000000309400000030,94с +41° 56′ &1000000000000023700000023,7″ 6.17 0.40 465 B7III
202862 105101 21ч 17м &1000000000000231800000023,18с +42° 41′ &1000000000000000800000000,8″ 6.17 −1.57 1152 B7Vn
205114 106267 21ч 31м &1000000000000274600000027,46с +52° 37′ &1000000000000011500000011,5″ 6.17 −1.56 1148 G2Ib+...
205551 106518 21ч 34м &1000000000000274600000027,46с +51° 41′ &1000000000000054500000054,5″ 6.17 −2.32 1630 B9III
187038 97307 19ч 46м &1000000000000350400000035,04с +32° 53′ &1000000000000019000000019,0″ 6.18 0.92 367 K2
190771 98921 20ч 05м &1000000000000095900000009,59с +38° 28′ &1000000000000041500000041,5″ 6.18 4.80 62 G5IV
200527 103828 21ч 02м &1000000000000242000000024,20с +44° 47′ &1000000000000027600000027,6″ 6.18 −1.71 1235 M3Ib-II:
202314 104822 21ч 14м &1000000000000102800000010,28с +29° 54′ &1000000000000003500000003,5″ 6.18 −3.18 2433 G2Ib
191096 98946 20ч 05м &1000000000000215000000021,50с +56° 20′ &1000000000000028400000028,4″ 6.19 2.60 170 F4V
196379 101556 20ч 34м &1000000000000504100000050,41с +51° 51′ &1000000000000015200000015,2″ 6.19 −5.54 7244 A9II
CP Cyg 205939 106752 21ч 37м &1000000000000278800000027,88с +44° 41′ &1000000000000047800000047,8″ 6.19 −0.35 661 A7III променлива
194220 100515 20ч 22м &1000000000000554900000055,49с +42° 59′ &1000000000000000400000000,4″ 6.20 1.17 331 K0IIIvar
195820 101245 20ч 31м &1000000000000211100000021,11с +52° 18′ &1000000000000033700000033,7″ 6.20 1.06 348 K0III
207857 107856 21ч 51м &1000000000000049700000004,97с +39° 32′ &1000000000000011900000011,9″ 6.20 −1.39 1072 B9p HgMn
44 Cyg 44 195593 101214 20ч 30м &1000000000000592300000059,23с +36° 56′ &1000000000000009100000009,1″ 6.21 −2.22 1583 F5Iab
196642 101756 20ч 37м &1000000000000235700000023,57с +38° 19′ &1000000000000043600000043,6″ 6.21 1.19 328 K0III
186307 96907 19ч 41м &1000000000000576300000057,63с +40° 15′ &1000000000000014600000014,6″ 6.22 1.62 272 A6V
188074 97700 19ч 51м &1000000000000193700000019,37с +47° 22′ &1000000000000037900000037,9″ 6.22 2.12 215 F2V
193702 100268 20ч 20м &1000000000000152200000015,22с +39° 24′ &1000000000000011800000011,8″ 6.22 1.03 355 A1V
181960 94974 19ч 19м &1000000000000364200000036,42с +54° 22′ &1000000000000033800000033,8″ 6.23 0.53 450 A1V
189942 98563 20ч 01м &1000000000000152800000015,28с +37° 05′ &1000000000000055900000055,9″ 6.23 −1.21 1003 K0III
193944 100295 20ч 20м &1000000000000306400000030,64с +53° 35′ &1000000000000044500000044,5″ 6.23 −2.26 1630 K5
202720 105034 21ч 16м &1000000000000296200000029,62с +42° 15′ &1000000000000006600000006,6″ 6.23 −0.89 865 K2
185955 96706 19ч 39м &1000000000000345300000034,53с +45° 57′ &1000000000000026600000026,6″ 6.25 0.79 402 K0III
16 Cyg c 16 186427 96901 19ч 41м &1000000000000521000000052,10с +50° 31′ &1000000000000004500000004,5″ 6.25 4.60 70 G5V дел од системот 16 Cyg; има планета (b)
207446 107637 21ч 48м &1000000000000084100000008,41с +36° 34′ &1000000000000049500000049,5″ 6.25 −0.41 701 K5
183986 95953 19ч 30м &1000000000000468300000046,83с +36° 13′ &1000000000000042700000042,7″ 6.26 −0.57 758 B9.5III
198513 102712 20ч 48м &1000000000000427400000042,74с +51° 54′ &1000000000000037200000037,2″ 6.26 −0.67 791 B8np
180756 94623 19ч 15м &1000000000000191800000019,18с +50° 04′ &1000000000000016000000016,0″ 6.27 1.16 342 G8III
205349 106420 21ч 33м &1000000000000178900000017,89с +45° 51′ &1000000000000014500000014,5″ 6.27 −2.05 1502 K1Ibvar
186815 97070 19ч 43м &1000000000000394900000039,49с +57° 02′ &1000000000000033600000033,6″ 6.28 1.83 253 K2III
192934 99893 20ч 16м &1000000000000034300000003,43с +38° 53′ &1000000000000053100000053,1″ 6.28 0.78 410 A1V
186760 97033 19ч 43м &1000000000000142800000014,28с +58° 01′ &1000000000000000300000000,3″ 6.29 3.02 147 G0V
198387 102642 20ч 47м &1000000000000528900000052,89с +52° 24′ &1000000000000027300000027,3″ 6.29 3.18 137 K0V:
188439 97845 19ч 53м &1000000000000012500000001,25с +47° 48′ &1000000000000027900000027,9″ 6.30 −3.53 3019 B0.5IIIn
198151 102530 20ч 46м &1000000000000386100000038,61с +46° 31′ &1000000000000054200000054,2″ 6.30 0.79 413 A3V
181597 94890 19ч 18м &1000000000000378500000037,85с +49° 34′ &1000000000000009600000009,6″ 6.32 0.81 413 K1III
193217 100016 20ч 17м &1000000000000290500000029,05с +42° 43′ &1000000000000019400000019,4″ 6.32 −2.49 1884 K4II:
48 Cyg 48 196606 101765 20ч 37м &1000000000000317700000031,77с +31° 34′ &1000000000000021100000021,1″ 6.32 −0.58 784 B8IIIn
200753 103949 21ч 03м &1000000000000435000000043,50с +46° 51′ &1000000000000047800000047,8″ 6.32 1.79 263 F0IVn
189432 98320 19ч 58м &1000000000000343500000034,35с +38° 06′ &1000000000000020500000020,5″ 6.33 −2.33 1762 B5IV
198625 102827 20ч 49м &1000000000000546400000054,64с +46° 39′ &1000000000000040800000040,8″ 6.33 −0.92 918 B4V
198181 102499 20ч 46м &1000000000000212800000021,28с +52° 59′ &1000000000000044000000044,0″ 6.34 0.72 434 K0
200723 103963 21ч 03м &1000000000000521400000052,14с +41° 37′ &1000000000000041900000041,9″ 6.34 1.31 330 F3IV
193469 100155 20ч 18м &1000000000000575400000057,54с +39° 00′ &1000000000000015100000015,1″ 6.35 −2.98 2397 K5Ib
186776 97151 19ч 44м &1000000000000490900000049,09с +40° 43′ &1000000000000000700000000,7″ 6.36 −0.86 906 M3III
192983 99870 20ч 15м &1000000000000432400000043,24с +50° 13′ &1000000000000058300000058,3″ 6.36 1.18 355 A2Vn
198976 103079 20ч 53м &1000000000000073700000007,37с +29° 38′ &1000000000000057300000057,3″ 6.36 0.78 427 K2
202710 105017 21ч 16м &1000000000000171200000017,12с +44° 14′ &1000000000000017500000017,5″ 6.36 −2.00 1531 K0III+...
205688 106661 21ч 36м &1000000000000140200000014,02с +30° 03′ &1000000000000019000000019,0″ 6.36 1.16 357 G8III-IV
184398 96003 19ч 31м &1000000000000135600000013,56с +55° 43′ &1000000000000054800000054,8″ 6.37 −1.17 1052 K2II-IIIcomp
186506 97029 19ч 43м &1000000000000107600000010,76с +38° 40′ &1000000000000018200000018,2″ 6.37 −1.86 1442 K0
200740 103929 21ч 03м &1000000000000260300000026,03с +50° 21′ &1000000000000006500000006,5″ 6.37 0.99 388 K0
186901 97228 19ч 45м &1000000000000396500000039,65с +36° 05′ &1000000000000027600000027,6″ 6.38 −2.43 1884 B9.5V
194069 100434 20ч 22м &1000000000000030600000003,06с +41° 07′ &1000000000000055700000055,7″ 6.38 −2.01 1552 G5II+...
195066 100808 20ч 26м &1000000000000234600000023,46с +56° 38′ &1000000000000019200000019,2″ 6.38 0.26 547 B9V
185114 96316 19ч 35м &1000000000000012300000001,23с +52° 30′ &1000000000000007600000007,6″ 6.39 1.14 365 K0
186702 97142 19ч 44м &1000000000000381700000038,17с +34° 24′ &1000000000000051000000051,0″ 6.39 −0.64 830 M1III
190227 98701 20ч 02м &1000000000000488100000048,81с +31° 57′ &1000000000000031700000031,7″ 6.39 −1.31 1128 K1III
194951 100866 20ч 27м &1000000000000077700000007,77с +34° 19′ &1000000000000044700000044,7″ 6.39 −3.01 2470 F1II
203454 105406 21ч 21м &1000000000000014400000001,44с +40° 20′ &1000000000000044100000044,1″ 6.39 4.27 87 F8V
207119 107398 21ч 45м &1000000000000124000000012,40с +52° 16′ &1000000000000003300000003,3″ 6.40 −3.20 2717 K5Ib
198237 102585 20ч 47м &1000000000000207700000020,77с +45° 34′ &1000000000000048000000048,0″ 6.41 −1.61 1309 K3III
186532 96919 19ч 42м &1000000000000041300000004,13с +55° 27′ &1000000000000047900000047,9″ 6.42 −0.44 767 M5IIIa
187459 97485 19ч 48м &1000000000000506000000050,60с +33° 26′ &1000000000000014300000014,3″ 6.42 −2.74 2218 B0.5Ibvar
198820 102993 20ч 52м &1000000000000003900000000,39с +32° 50′ &1000000000000056100000056,1″ 6.42 −2.47 1952 B3III
185268 96503 19ч 37м &1000000000000096200000009,62с +29° 20′ &1000000000000001400000001,4″ 6.43 −0.71 874 B5V
195506 101133 20ч 29м &1000000000000598700000059,87с +45° 55′ &1000000000000041500000041,5″ 6.43 0.91 415 K2+...
185435 96546 19ч 37м &1000000000000408200000040,82с +35° 01′ &1000000000000021200000021,2″ 6.44 −2.11 1672 K5
189377 98253 19ч 57м &1000000000000561200000056,12с +42° 15′ &1000000000000038900000038,9″ 6.44 −1.51 1268 A3V
194882 100714 20ч 25м &1000000000000050000000005,00с +59° 36′ &1000000000000000400000000,4″ 6.44 −0.88 948 A3III
207088 107445 21ч 45м &1000000000000444500000044,45с +35° 51′ &1000000000000026200000026,2″ 6.44 0.51 499 G8III
197101 101900 20ч 39м &1000000000000001900000000,19с +56° 00′ &1000000000000017800000017,8″ 6.45 0.88 424 F2Vn
202654 104962 21ч 15м &1000000000000371800000037,18с +47° 58′ &1000000000000026400000026,4″ 6.45 −1.94 1552 B4IV
203358 105390 21ч 20м &1000000000000500100000050,01с +32° 27′ &1000000000000008400000008,4″ 6.45 2.13 239 G8IV
189253 98146 19ч 56м &1000000000000451600000045,16с +50° 54′ &1000000000000009000000009,0″ 6.46 1.30 350 A1V
193536 100142 20ч 18м &1000000000000496700000049,67с +46° 19′ &1000000000000020000000020,0″ 6.46 −3.09 2650 B2V
201836 104537 21ч 10м &1000000000000309600000030,96с +47° 41′ &1000000000000032000000032,0″ 6.46 −1.86 1502 B6IV
203857 105637 21ч 23м &1000000000000483900000048,39с +37° 21′ &1000000000000005400000005,4″ 6.46 −0.79 921 K5
185264 96396 19ч 35м &1000000000000559500000055,95с +50° 14′ &1000000000000018700000018,7″ 6.47 0.11 609 G9III
185657 96572 19ч 37м &1000000000000566800000056,68с +49° 17′ &1000000000000002600000002,6″ 6.47 0.53 503 G6V
192538 99719 20ч 14м &1000000000000048700000004,87с +36° 36′ &1000000000000017600000017,6″ 6.47 −0.98 1009 A0V
192987 99929 20ч 16м &1000000000000281500000028,15с +37° 03′ &1000000000000023000000023,0″ 6.47 −1.25 1140 B6III
195690 101268 20ч 31м &1000000000000362700000036,27с +34° 19′ &1000000000000049800000049,8″ 6.47 3.20 147 F2
200030 103596 20ч 59м &1000000000000246100000024,61с +42° 19′ &1000000000000028000000028,0″ 6.47 −0.39 767 B9
X Cyg 197572 102276 20ч 43м &1000000000000242000000024,20с +35° 35′ &1000000000000016100000016,1″ 6.48 −2.68 2218 G8Ib Cepheid variable
207673 107749 21ч 49м &1000000000000401000000040,10с +41° 08′ &1000000000000055700000055,7″ 6.48 −5.62 8579 A2Ib
191892 99294 20ч 09м &1000000000000223700000022,37с +56° 01′ &1000000000000036700000036,7″ 6.49 −1.41 1240 K0
193722 100250 20ч 19м &1000000000000560400000056,04с +46° 50′ &1000000000000014300000014,3″ 6.49 −1.38 1221 B9p Si
194668 100651 20ч 24м &1000000000000323600000032,36с +53° 33′ &1000000000000006900000006,9″ 6.49 −1.77 1462 B9.5III
196134 101467 20ч 33м &1000000000000485600000048,56с +41° 46′ &1000000000000022200000022,2″ 6.50 1.56 317 K0III-IV
198624 102804 20ч 49м &1000000000000376900000037,69с +50° 07′ &1000000000000037500000037,5″ 6.50 −1.32 1194 F7V: comp
200465 103822 21ч 02м &1000000000000209600000020,96с +39° 30′ &1000000000000032500000032,5″ 6.50 −1.68 1411 A1V comp
200595 103871 21ч 02м &1000000000000486200000048,62с +45° 50′ &1000000000000056000000056,0″ 6.50 −1.59 1353 B3Vn
HD 185269 185269 96507 19ч 37м &1000000000000117400000011,74с +28° 29′ &1000000000000059500000059,5″ 6.67 3.29 155 G0IV има планетаt (b)
HD 187123 187123 97336 19ч 46м &1000000000000581100000058,11с +34° 25′ &1000000000000010300000010,3″ 7.86 4.46 163 G5 има две планети (b & c)
χ Cyg χ 187796 97629 19ч 50м &1000000000000339400000033,94с +32° 54′ &1000000000000050900000050,9″ 7.91 2.78 346 S7,1e: Mira variable; Vmax = 3.62m, Vmin = 15.00m
R Cyg 185456 19ч 36м &1000000000000493000000049,30с +50° 11′ &1000000000000059000000059,0″ 8.15 S... Mira variable
RT Cyg 186686 97068 19ч 43м &1000000000000379000000037,90с +48° 46′ &1000000000000039000000039,0″ 8.45 −1.85 3749 M3e Mira variable
U Cyg 193680 100219 20ч 19м &1000000000000364000000036,40с +47° 53′ &1000000000000038000000038,0″ 8.77 −1.00 2938 R.... Mira variable
Cygnus X-1 185456 98298 19ч 36м &1000000000000493000000049,30с +50° 11′ &1000000000000059000000059,0″ 8.95 −2.23 >6000 O9.7Iab V1357 Cyg; X-ray binary еден дел црна дупка
47 Cyg B 47 196094 20ч 33м &1000000000000525000000052,50с +35° 13′ &1000000000000007000000007,0″ 9.40 K2Ib+... дел од системот 47 Cyg
HAT-P-11 19ч 50м &1000000000000502500000050,25с +48° 04′ &1000000000000051100000051,1″ 9.59 6.69 123 K4 has a transiting planet (b)
V1500 Cyg 21ч 11м &1000000000000366100000036,61с +48° 09′ &1000000000000001900000001,9″ 17.1 Nova Cygni 1975; Vmax = 2.0m
V476 Cyg 19ч 58м &1000000000000245700000024,57с +53° 37′ &1000000000000007100000007,1″ Nova Cygni 1920; Vmax = 2.0m
WR 136 192163 20ч 12м &1000000000006542100000006,5421с +38° 21′ &1000000000001777900000017,779″ 7.48 7.47 WN6 Wolf-Rayet Star
HAT-P-7 19ч 28м &1000000000000005900000059с +47° 58′ &1000000000000001000000010″ 10.5 1040 има транзитна планета (b)
V1668 Cyg 21ч 42м &1000000000000352200000035,22с +44° 01′ &1000000000000054900000054,9″ Nova Cygni 1978; Vmax = 6.0m
AFGL 2591 20ч 29м &1000000000000024900000024,9с +40° 11′ &1000000000000002100000021″ 44 3261.6 associated Rfn Nebula
V1974 Cyg 20ч 30м &1000000000000316600000031,66с +52° 37′ &1000000000000050800000050,8″ Nova Cygni 1992; Vmax = 4.5m

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]