Список на ѕвезди во соѕвездието Голема Мечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Голема Мечка, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
ε UMa ε 77 112185 62956 12ч 54м &1000000000000016300000001,63с +55° 57′ &1000000000000035400000035,4″ 1.76 −0.21 81 A0p Alioth; има придружник кафеаво џуџе
α UMa α 50 95689 54061 11ч 03м &1000000000000438400000043,84с +61° 45′ &1000000000000004000000004,0″ 1.81 −1.08 124 F7V comp Dubhe, Dubh, Dubb, Thahr al Dub al Akbar, Ak
η UMa η 85 120315 67301 13ч 47м &1000000000000325500000032,55с +49° 18′ &1000000000000047900000047,9″ 1.85 −0.60 101 B3V SB Benetnasch, Alkaid, Elkeid
Mizar ζ 79 116656 65378 13ч 23м &1000000000000554200000055,42с +54° 55′ &1000000000000031500000031,5″ 2.23 0.33 78 A2V Mizat, Mirza, Mitsar, Vasistha; quintuple star, видливо двојна ѕвезда со Alcor
β UMa β 48 95418 53910 11ч 01м &1000000000000503900000050,39с +56° 22′ &1000000000000056400000056,4″ 2.34 0.41 79 A1V Merak, Mirak
γ UMa γ 64 103287 58001 11ч 53м &1000000000000497400000049,74с +53° 41′ &1000000000000041000000041,0″ 2.41 0.36 84 A0V SB Phad, Phecda, Phegda, Phekha, Phacd
ψ UMa ψ 52 96833 54539 11ч 09м &1000000000000398600000039,86с +44° 29′ &1000000000000054800000054,8″ 3.00 −0.27 147 K1III Ta Tsun
μ UMa μ 34 89758 50801 10ч 22м &1000000000000198000000019,80с +41° 29′ &1000000000000058000000058,0″ 3.06 −1.35 249 M0III SB Tania Australis, Alkafzah Australis; полупроменлива
ι UMa ι 9 76644 44127 08ч 59м &1000000000000128400000012,84с +48° 02′ &1000000000000032500000032,5″ 3.12 2.29 48 A7IV Talitha Borealis, Talita Borealis, Dnoces, Alphikra Borealis; quadruple star
θ UMa θ 25 82328 46853 09ч 32м &1000000000000523300000052,33с +51° 40′ &1000000000000043000000043,0″ 3.17 2.52 44 F6IV Al Haud, Sarir, Sarir Bonet
δ UMa δ 69 106591 59774 12ч 15м &1000000000000254500000025,45с +57° 01′ &1000000000000057400000057,4″ 3.32 1.33 81 A3Vvar Megrez, Kaffa
ο UMa ο 1 71369 41704 08ч 30м &1000000000000160300000016,03с +60° 43′ &1000000000000006400000006,4″ 3.35 −0.40 184 G4II-III Muscida
λ UMa λ 33 89021 50372 10ч 17м &1000000000000059300000005,93с +42° 54′ &1000000000000052100000052,1″ 3.45 0.38 134 A2IV Tania Borealis, Alkafzah Borealis
ν UMa ν 54 98262 55219 11ч 18м &1000000000000287600000028,76с +33° 05′ &1000000000000039300000039,3″ 3.49 −2.07 421 K3III SB Alula Borealis
κ UMa κ 12 77327 44471 09ч 03м &1000000000000375600000037,56с +47° 09′ &1000000000000024000000024,0″ 3.57 −1.99 423 A1Vn Talitha Australis, Al Kaprah, Alphikra Australis
23 UMa h 23 81937 46733 09ч 31м &1000000000000315700000031,57с +63° 03′ &1000000000000042500000042,5″ 3.65 1.83 75 F0IV
χ UMa χ 63 102224 57399 11ч 46м &1000000000000031300000003,13с +47° 46′ &1000000000000045600000045,6″ 3.69 −0.20 196 K0III Alkafzah, Alkaphrah, El Koprah
υ UMa υ 29 84999 48319 09ч 50м &1000000000000596900000059,69с +59° 02′ &1000000000000020800000020,8″ 3.78 1.04 115 F0IV δ Sct variable
ξ UMa A ξ 53 98230 55203 11ч 18м &1000000000000112400000011,24с +31° 31′ &1000000000000050800000050,8″ 3.79 27.3 G0V Alula Australis; [[двојна ѕвезда]]
ζ UMa B ζ 79 116657 13ч 23м &1000000000000564000000056,40с +54° 55′ &1000000000000018000000018,0″ 3.95
Alcor g 80 116842 65477 13ч 25м &1000000000000134200000013,42с +54° 59′ &1000000000000016800000016,8″ 3.99 2.01 81 A5V SB Saidak, Suha, Arundhati; visual double star with Mizar
ξ UMa B ξ 53 98231 11ч 18м &1000000000000110000000011,00с +31° 31′ &1000000000000045000000045,0″ 4.41 component of the ξ UMa system
15 UMa f 15 78209 44901 09ч 08м &1000000000000523900000052,39с +51° 36′ &1000000000000017000000017,0″ 4.46 2.13 96 Am
26 UMa 26 82621 47006 09ч 34м &1000000000000494900000049,49с +52° 03′ &1000000000000005600000005,6″ 4.47 −0.10 267 A2V
24 UMa d 24 82210 46977 09ч 34м &1000000000000289700000028,97с +69° 49′ &1000000000000048600000048,6″ 4.54 1.99 106 G4III-IV
φ UMa φ 30 85235 48402 09ч 52м &1000000000000063600000006,36с +54° 03′ &1000000000000051400000051,4″ 4.55 −1.08 436 A3IV
π2 UMa π2 4 73108 42527 08ч 40м &1000000000000129000000012,90с +64° 19′ &1000000000000040300000040,3″ 4.59 0.15 252 K2III Muscida, has a planet (b)
83 UMa 83 119228 66738 13ч 40м &1000000000000442900000044,29с +54° 40′ &1000000000000054000000054,0″ 4.63 −1.50 549 M2IIIvar
ω UMa ω 45 94334 53295 10ч 53м &1000000000000587100000058,71с +43° 11′ &1000000000000024100000024,1″ 4.66 0.10 267 A1Vs
τ UMa τ 14 78362 45075 09ч 10м &1000000000000549300000054,93с +63° 30′ &1000000000000049600000049,6″ 4.67 1.81 122 Am
τ UMa τ 14 78363 09ч 11м &1000000000000006000000000,60с +63° 31′ &1000000000000029000000029,0″ 4.70
91312 51658 10ч 33м &1000000000000140000000014,00с +40° 25′ &1000000000000031900000031,9″ 4.72 2.04 112 A7IV
ρ UMa ρ 8 76827 44390 09ч 02м &1000000000000327300000032,73с +67° 37′ &1000000000000046500000046,5″ 4.74 0.01 287 M3III
55 UMa 55 98353 55266 11ч 19м &1000000000000079400000007,94с +38° 11′ &1000000000000008600000008,6″ 4.76 1.01 183 A2V
σ2 UMa σ2 13 78154 45038 09ч 10м &1000000000000235300000023,53с +67° 08′ &1000000000000003300000003,3″ 4.80 3.25 67 F7IV-V
18 UMa e 18 79439 45493 09ч 16м &1000000000000112800000011,28с +54° 01′ &1000000000000018200000018,2″ 4.80 2.00 118 A5V
36 UMa 36 90839 51459 10ч 30м &1000000000000377600000037,76с +55° 58′ &1000000000000050200000050,2″ 4.82 4.28 42 F8V
78 UMa 78 113139 63503 13ч 00м &1000000000000435900000043,59с +56° 21′ &1000000000000058800000058,8″ 4.93 2.94 81 F2V
89822 50933 10ч 24м &1000000000000078600000007,86с +65° 33′ &1000000000000059300000059,3″ 4.94 0.12 301 A0sp...
56 UMa 56 98839 55560 11ч 22м &1000000000000496100000049,61с +43° 28′ &1000000000000057900000057,9″ 4.99 −0.90 492 G8II
92523 52425 10ч 43м &1000000000000040400000004,04с +69° 04′ &1000000000000034500000034,5″ 5.01 −0.57 426 K3III
46 UMa 46 94600 53426 10ч 55м &1000000000000444600000044,46с +33° 30′ &1000000000000025200000025,2″ 5.02 0.64 245 K1III
47 UMa 47 95128 53721 10ч 59м &1000000000000282200000028,22с +40° 25′ &1000000000000048400000048,4″ 5.03 4.29 46 G0V has two planets (b & c)
49 UMa 49 95310 53838 11ч 00м &1000000000000504800000050,48с +39° 12′ &1000000000000043700000043,7″ 5.06 −0.40 403 Am
15 LMi 15 84737 48113 09ч 48м &1000000000000351800000035,18с +46° 01′ &1000000000000016400000016,4″ 5.08 3.75 60 G2V
44 Lyn 44 84335 47965 09ч 46м &1000000000000316600000031,66с +57° 07′ &1000000000000040800000040,8″ 5.09 −1.07 556 M3III
38 UMa 38 92424 52353 10ч 41м &1000000000000567800000056,78с +65° 42′ &1000000000000059300000059,3″ 5.12 0.94 224 K2IIIvar
44 UMa 44 94247 53261 10ч 53м &1000000000000345200000034,52с +54° 35′ &1000000000000006500000006,5″ 5.12 −1.46 676 K3III
σ1 UMa σ1 11 77800 44857 09ч 08м &1000000000000235300000023,53с +66° 52′ &1000000000000024000000024,0″ 5.15 −0.77 498 K5III
27 UMa 27 83506 47654 09ч 42м &1000000000000572400000057,24с +72° 15′ &1000000000000009700000009,7″ 5.15 −0.51 442 K0III
37 UMa 37 91480 51814 10ч 35м &1000000000000096200000009,62с +57° 04′ &1000000000000057200000057,2″ 5.16 3.05 86 F1V
16 UMa c 16 79028 45333 09ч 14м &1000000000000205500000020,55с +61° 25′ &1000000000000024200000024,2″ 5.18 3.72 64 F9V
92787 52469 10ч 43м &1000000000000331200000033,12с +46° 12′ &1000000000000014500000014,5″ 5.18 2.42 116 F5III
67 UMa 67 104513 58684 12ч 02м &1000000000000070600000007,06с +43° 02′ &1000000000000043700000043,7″ 5.22 2.57 111 A7m
31 UMa 31 85795 48682 09ч 55м &1000000000000430100000043,01с +49° 49′ &1000000000000011300000011,3″ 5.27 1.10 223 A3III
102328 57477 11ч 46м &1000000000000556100000055,61с +55° 37′ &1000000000000041800000041,8″ 5.27 1.26 206 K3III
17 UMa 17 79354 45455 09ч 15м &1000000000000498100000049,81с +56° 44′ &1000000000000029300000029,3″ 5.28 −1.32 681 K5III
57 UMa 57 99787 56034 11ч 29м &1000000000000041600000004,16с +39° 20′ &1000000000000013000000013,0″ 5.30 1.26 209 A2V
61 UMa 61 101501 56997 11ч 41м &1000000000000030300000003,03с +34° 12′ &1000000000000009200000009,2″ 5.31 5.41 31 G8Vvar
55 Cam 55 67447 40215 08ч 12м &1000000000000487900000048,79с +68° 28′ &1000000000000026600000026,6″ 5.34 −2.22 1062 G8II
74 UMa 74 108844 60978 12ч 29м &1000000000000574000000057,40с +58° 24′ &1000000000000019900000019,9″ 5.37 0.74 274 A5e...
117376 65728 13ч 28м &1000000000000271800000027,18с +59° 56′ &1000000000000044500000044,5″ 5.40 1.10 236 A1Vn
41 Lyn 41 81688 46471 09ч 28м &1000000000000399900000039,99с +45° 36′ &1000000000000006500000006,5″ 5.41 0.68 288 K0III-IV has a planet (b)
100203 56290 11ч 32м &1000000000000207600000020,76с +61° 04′ &1000000000000057900000057,9″ 5.46 3.26 90 F6V
82 UMa 82 119024 66634 13ч 39м &1000000000000305800000030,58с +52° 55′ &1000000000000015900000015,9″ 5.46 1.88 169 A3Vn
2 UMa A 2 72037 42080 08ч 34м &1000000000000361900000036,19с +65° 08′ &1000000000000043000000043,0″ 5.47 2.04 158 A2m
95212 53781 11ч 00м &1000000000000147000000014,70с +45° 31′ &1000000000000034600000034,6″ 5.47 −1.69 881 K5III
77601 44613 09ч 05м &1000000000000241100000024,11с +48° 31′ &1000000000000049300000049,3″ 5.48 0.34 348 F6II-III
86378 49005 09ч 59м &1000000000000517200000051,72с +56° 48′ &1000000000000042800000042,8″ 5.50 −0.47 510 K5III
T UMa 109729 12ч 36м &1000000000000233000000023,30с +59° 29′ &1000000000000013000000013,0″ 5.50 variable star
70 UMa 70 107465 60212 12ч 20м &1000000000000508300000050,83с +57° 51′ &1000000000000051400000051,4″ 5.54 −1.12 701 K5III
92095 52136 10ч 39м &1000000000000057400000005,74с +53° 40′ &1000000000000006600000006,6″ 5.55 −0.44 514 K3III
59 UMa 59 101107 56770 11ч 38м &1000000000000206900000020,69с +43° 37′ &1000000000000031800000031,8″ 5.56 2.26 149 F2II-III
6 UMa 6 75958 43903 08ч 56м &1000000000000374900000037,49с +64° 36′ &1000000000000014500000014,5″ 5.57 0.69 308 G6III
42 UMa 42 93875 53064 10ч 51м &1000000000000237600000023,76с +59° 19′ &1000000000000012900000012,9″ 5.57 1.04 263 K2III
104438 58654 12ч 01м &1000000000000395300000039,53с +36° 02′ &1000000000000032200000032,2″ 5.59 0.36 362 K0III
81 UMa 81 118214 66198 13ч 34м &1000000000000073300000007,33с +55° 20′ &1000000000000054400000054,4″ 5.60 0.95 277 A0V
π1 UMa π1 3 72905 42438 08ч 39м &1000000000000117400000011,74с +65° 01′ &1000000000000014500000014,5″ 5.63 4.86 47 G1.5Vb Muscida
100615 56510 11ч 35м &1000000000000049000000004,90с +54° 47′ &1000000000000007400000007,4″ 5.63 0.13 411 K0III
73017 42372 08ч 38м &1000000000000222600000022,26с +53° 24′ &1000000000000005700000005,7″ 5.66 1.32 241 G8IV
43 UMa 43 93859 53043 10ч 51м &1000000000000110800000011,08с +56° 34′ &1000000000000056100000056,1″ 5.66 0.51 350 K2III
73 UMa 73 108502 60795 12ч 27м &1000000000000351300000035,13с +55° 42′ &1000000000000045900000045,9″ 5.68 0.03 439 M2III
84 UMa 84 120198 67231 13ч 46м &1000000000000356800000035,68с +54° 25′ &1000000000000057700000057,7″ 5.68 1.00 282 B9p EuCr
86 UMa 86 121409 67848 13ч 53м &1000000000000510400000051,04с +53° 43′ &1000000000000043300000043,3″ 5.70 0.03 444 A0V
87141 49363 10ч 04м &1000000000000363500000036,35с +53° 53′ &1000000000000030200000030,2″ 5.71 2.34 154 F5V
96813 54522 11ч 09м &1000000000000191100000019,11с +36° 18′ &1000000000000034000000034,0″ 5.71 0.39 379 M3.5III
5 UMa b 5 75486 43644 08ч 53м &1000000000000225700000022,57с +61° 57′ &1000000000000044000000044,0″ 5.72 1.01 285 F2III
83489 47594 09ч 42м &1000000000000149300000014,93с +69° 14′ &1000000000000015700000015,7″ 5.72 −0.11 479 G9III:
57 Cam 57 69148 40772 08ч 19м &1000000000000171800000017,18с +62° 30′ &1000000000000025700000025,7″ 5.73 −0.07 470 G8III
HD 89744 89744 50786 10ч 22м &1000000000000106600000010,66с +41° 13′ &1000000000000047500000047,5″ 5.73 2.78 127 F7V has a planet (b)
47 LMi 47 94497 53377 10ч 54м &1000000000000582200000058,22с +34° 02′ &1000000000000005700000005,7″ 5.73 0.87 305 G7III:
99283 55797 11ч 25м &1000000000000571800000057,18с +55° 51′ &1000000000000001200000001,2″ 5.73 0.59 348 K0III
62 UMa 62 101606 57029 11ч 41м &1000000000000345000000034,50с +31° 44′ &1000000000000045500000045,5″ 5.73 2.67 133 F4V
102713 57670 11ч 49м &1000000000000418000000041,80с +34° 55′ &1000000000000054300000054,3″ 5.73 1.52 227 F5IV
77309 44504 09ч 04м &1000000000000004000000000,40с +54° 17′ &1000000000000002000000002,0″ 5.74 0.67 336 A2V
32 UMa 32 88983 50448 10ч 18м &1000000000000021500000002,15с +65° 06′ &1000000000000030100000030,1″ 5.74 1.32 249 A8III
92354 52338 10ч 41м &1000000000000483100000048,31с +68° 26′ &1000000000000036800000036,8″ 5.74 −0.53 586 K3III
22 UMa 22 82189 47013 09ч 34м &1000000000000533900000053,39с +72° 12′ &1000000000000021100000021,1″ 5.77 2.28 163 F7V
80390 45915 09ч 21м &1000000000000433000000043,30с +56° 41′ &1000000000000057300000057,3″ 5.79 −0.03 477 M4IIIa
39 UMa 39 92728 52478 10ч 43м &1000000000000433200000043,32с +57° 11′ &1000000000000057600000057,6″ 5.79 0.53 368 A0Vs
106884 59920 12ч 17м &1000000000000295600000029,56с +53° 11′ &1000000000000029200000029,2″ 5.80 0.46 382 K6III
71 UMa 71 108135 60584 12ч 25м &1000000000000032200000003,22с +56° 46′ &1000000000000040300000040,3″ 5.82 −1.99 1190 M3III
99747 56035 11ч 29м &1000000000000047000000004,70с +61° 46′ &1000000000000040000000040,0″ 5.83 3.24 107 F5Vawvar
66 UMa 66 103605 58181 11ч 55м &1000000000000584100000058,41с +56° 35′ &1000000000000054800000054,8″ 5.83 0.90 315 K1III
111456 62512 12ч 48м &1000000000000393400000039,34с +60° 19′ &1000000000000011600000011,6″ 5.83 3.91 79 F5V
112486 63143 12ч 56м &1000000000000176400000017,64с +54° 05′ &1000000000000058100000058,1″ 5.84 1.37 256 A5m
85841 48893 09ч 58м &1000000000000229100000022,91с +72° 52′ &1000000000000046600000046,6″ 5.86 0.58 370 K3III:
89343 50685 10ч 21м &1000000000000034300000003,43с +68° 44′ &1000000000000051800000051,8″ 5.88 0.38 410 A7Vn
97989 55086 11ч 16м &1000000000000419300000041,93с +49° 28′ &1000000000000034600000034,6″ 5.88 0.32 421 K0III:
111270 62402 12ч 47м &1000000000000189300000018,93с +62° 46′ &1000000000000052100000052,1″ 5.88 1.88 206 A9V
71088 41676 08ч 29м &1000000000000462900000046,29с +67° 17′ &1000000000000050700000050,7″ 5.89 0.92 322 G8III
96834 54537 11ч 09м &1000000000000385500000038,55с +43° 12′ &1000000000000027900000027,9″ 5.89 −0.31 566 M2III
73171 42452 08ч 39м &1000000000000176500000017,65с +52° 42′ &1000000000000042100000042,1″ 5.91 0.48 397 K1III:
94132 53257 10ч 53м &1000000000000313800000031,38с +69° 51′ &1000000000000014600000014,6″ 5.91 2.72 142 G9IV
78935 45461 09ч 15м &1000000000000527500000052,75с +72° 56′ &1000000000000047300000047,3″ 5.93 1.18 291 F0III
58 UMa 58 99984 56148 11ч 30м &1000000000000311700000031,17с +43° 10′ &1000000000000023000000023,0″ 5.94 2.19 183 F4V
92839 52577 10ч 45м &1000000000000040200000004,02с +67° 24′ &1000000000000041000000041,0″ 5.95 −1.75 1132 C5II
104075 58460 11ч 59м &1000000000000175400000017,54с +33° 10′ &1000000000000001300000001,3″ 5.95 −0.62 671 K1III
79763 45590 09ч 17м &1000000000000311700000031,17с +46° 49′ &1000000000000001900000001,9″ 5.96 0.70 367 A1V
83126 47401 09ч 39м &1000000000000279200000027,92с +67° 16′ &1000000000000020400000020,4″ 5.96 −0.15 543 K5
85945 48802 09ч 57м &1000000000000135700000013,57с +57° 25′ &1000000000000006100000006,1″ 5.97 0.19 466 G8III
120787 67485 13ч 49м &1000000000000454300000045,43с +61° 29′ &1000000000000022400000022,4″ 5.97 0.55 395 G3V
95129 53726 10ч 59м &1000000000000327400000032,74с +36° 05′ &1000000000000035600000035,6″ 5.99 −1.19 888 M2III
68951 40889 08ч 20м &1000000000000403200000040,32с +72° 24′ &1000000000000026300000026,3″ 6.00 −1.32 948 M0III
89319 50546 10ч 19м &1000000000000268800000026,88с +48° 23′ &1000000000000049300000049,3″ 6.00 2.82 141 K0
90470 51200 10ч 27м &1000000000000280800000028,08с +41° 36′ &1000000000000004400000004,4″ 6.00 1.89 216 A2V
89414 50635 10ч 20м &1000000000000311800000031,18с +54° 13′ &1000000000000000700000000,7″ 6.01 0.28 457 K3III:
51 UMa 51 95934 54136 11ч 04м &1000000000000312800000031,28с +38° 14′ &1000000000000028900000028,9″ 6.01 1.48 263 A3III-IV
98772 55564 11ч 22м &1000000000000512500000051,25с +64° 19′ &1000000000000049500000049,5″ 6.02 1.34 282 A3V
76 UMa 76 110462 61936 12ч 41м &1000000000000339500000033,95с +62° 42′ &1000000000000047100000047,1″ 6.02 −0.24 581 A2III
119765 67005 13ч 43м &1000000000000548000000054,80с +52° 03′ &1000000000000051900000051,9″ 6.02 0.90 345 A1V
94669 53465 10ч 56м &1000000000000145100000014,51с +42° 00′ &1000000000000030200000030,2″ 6.03 1.13 312 K2III
95241 53791 11ч 00м &1000000000000207600000020,76с +42° 54′ &1000000000000043300000043,3″ 6.03 2.74 148 F9V
90745 51448 10ч 30м &1000000000000266500000026,65с +64° 15′ &1000000000000028100000028,1″ 6.07 1.33 289 A7III
96707 54540 11ч 09м &1000000000000399200000039,92с +67° 12′ &1000000000000037000000037,0″ 6.07 0.88 355 F0sp...
75 UMa 75 108861 60992 12ч 30м &1000000000000042200000004,22с +58° 46′ &1000000000000004100000004,1″ 6.07 0.48 428 G8III-IV
60 UMa 60 101133 56789 11ч 38м &1000000000000335400000033,54с +46° 50′ &1000000000000003400000003,4″ 6.09 0.93 351 F5IIIs
37 Lyn 37 80290 45836 09ч 20м &1000000000000437900000043,79с +51° 15′ &1000000000000056600000056,6″ 6.14 3.83 95 F3V
101013 56731 11ч 37м &1000000000000530500000053,05с +50° 37′ &1000000000000005800000005,8″ 6.14 0.39 461 K0p...
105043 58989 12ч 05м &1000000000000397600000039,76с +62° 55′ &1000000000000059900000059,9″ 6.14 0.85 373 K2III
113994 63952 13ч 06м &1000000000000228600000022,86с +62° 02′ &1000000000000031100000031,1″ 6.15 0.83 377 G7III
122866 68637 14ч 02м &1000000000000597800000059,78с +50° 58′ &1000000000000018600000018,6″ 6.16 1.25 313 A2V
83962 47791 09ч 44м &1000000000000366200000036,62с +64° 59′ &1000000000000002600000002,6″ 6.18 1.02 351 F3Vn
U UMa 88651 50222 10ч 15м &1000000000000076500000007,65с +59° 59′ &1000000000000007900000007,9″ 6.18 −2.46 1743 M0IIIvar
1 CVn 1 106478 59708 12ч 14м &1000000000000434300000043,43с +53° 26′ &1000000000000004800000004,8″ 6.18 0.23 505 K0III:
74604 43266 08ч 48м &1000000000000492800000049,28с +66° 42′ &1000000000000029400000029,4″ 6.20 0.21 514 B8V
98499 55412 11ч 20м &1000000000000537100000053,71с +67° 06′ &1000000000000003100000003,1″ 6.20 0.55 439 G8
108954 61053 12ч 30м &1000000000000501200000050,12с +53° 04′ &1000000000000034200000034,2″ 6.20 4.49 72 F9V
73971 42777 08ч 43м &1000000000000001900000000,19с +46° 54′ &1000000000000003600000003,6″ 6.21 0.70 412 G8III
95057 53706 10ч 59м &1000000000000178900000017,89с +51° 52′ &1000000000000056500000056,5″ 6.22 −0.38 681 K0
103736 58259 11ч 56м &1000000000000532700000053,27с +61° 32′ &1000000000000057500000057,5″ 6.22 −0.15 612 G8III
80953 46247 09ч 25м &1000000000000441900000044,19с +63° 56′ &1000000000000027700000027,7″ 6.24 −0.73 809 K2III
102942 57805 11ч 51м &1000000000000095100000009,51с +33° 22′ &1000000000000029900000029,9″ 6.25 2.25 205 Am
84812 48266 09ч 50м &1000000000000236700000023,67с +65° 35′ &1000000000000035900000035,9″ 6.27 1.41 306 A9Vn
101604 57045 11ч 41м &1000000000000435200000043,52с +55° 10′ &1000000000000019200000019,2″ 6.28 −1.17 1006 K5
119213 66700 13ч 40м &1000000000000214400000021,44с +57° 12′ &1000000000000027200000027,2″ 6.28 1.55 288 A4p SrCrEu
85583 48638 09ч 55м &1000000000000033500000003,35с +61° 06′ &1000000000000058100000058,1″ 6.29 0.91 389 K0
99859 56083 11ч 29м &1000000000000436600000043,66с +56° 44′ &1000000000000015600000015,6″ 6.29 2.13 221 A4m
101151 56784 11ч 38м &1000000000000323300000032,33с +33° 37′ &1000000000000033100000033,1″ 6.29 −0.16 634 K2III
101177 56809 11ч 38м &1000000000000453900000045,39с +45° 06′ &1000000000000030200000030,2″ 6.29 4.45 76 G0V
81025 46168 09ч 24м &1000000000000556400000055,64с +51° 34′ &1000000000000026100000026,1″ 6.30 0.69 432 G2III
99967 56135 11ч 30м &1000000000000248300000024,83с +46° 39′ &1000000000000026900000026,9″ 6.30 −1.10 985 K2IIICN-1
71553 41927 08ч 32м &1000000000000532700000053,27с +69° 19′ &1000000000000011900000011,9″ 6.31 −0.08 619 K0
87243 49408 10ч 05м &1000000000000104000000010,40с +52° 22′ &1000000000000016700000016,7″ 6.31 1.28 330 A5IV
119124 66704 13ч 40м &1000000000000233500000023,35с +50° 31′ &1000000000000009400000009,4″ 6.31 4.30 82 F7.7V
35 UMa 35 90633 51401 10ч 29м &1000000000000544300000054,43с +65° 37′ &1000000000000034700000034,7″ 6.32 1.41 313 K2III:
97501 54842 11ч 13м &1000000000000401000000040,10с +41° 05′ &1000000000000019700000019,7″ 6.33 1.29 332 K2III
99373 55821 11ч 26м &1000000000000255800000025,58с +33° 27′ &1000000000000002000000002,0″ 6.33 2.53 188 F6IV
73131 42415 08ч 38м &1000000000000599200000059,92с +52° 55′ &1000000000000030500000030,5″ 6.34 0.08 581 K0
86166 48861 09ч 57м &1000000000000568400000056,84с +45° 24′ &1000000000000051800000051,8″ 6.34 0.80 418 K0III
41 UMa 41 93132 52685 10ч 46м &1000000000000225400000022,54с +57° 21′ &1000000000000057800000057,8″ 6.34 −0.49 756 M1III
68 UMa 68 106002 59458 12ч 11м &1000000000000448900000044,89с +57° 03′ &1000000000000016000000016,0″ 6.34 −1.03 970 K5III
117242 65678 13ч 27м &1000000000000597300000059,73с +52° 44′ &1000000000000044300000044,3″ 6.34 1.35 325 F0
75487 43624 08ч 53м &1000000000000059300000005,93с +59° 03′ &1000000000000022100000022,1″ 6.35 2.40 201 F5IV-V
101391 56944 11ч 40м &1000000000000274400000027,44с +57° 58′ &1000000000000013300000013,3″ 6.35 0.31 526 B9p...
83869 47633 09ч 42м &1000000000000431200000043,12с +48° 25′ &1000000000000051800000051,8″ 6.36 0.73 435 A1V
90602 51290 10ч 28м &1000000000000365400000036,54с +45° 12′ &1000000000000044100000044,1″ 6.37 −0.48 763 K0
95256 53860 11ч 01м &1000000000000057300000005,73с +63° 25′ &1000000000000016400000016,4″ 6.38 1.68 284 A2m
100470 56410 11ч 33м &1000000000000563800000056,38с +36° 48′ &1000000000000056700000056,7″ 6.38 0.81 424 K0III
110678 62046 12ч 43м &1000000000000041900000004,19с +61° 09′ &1000000000000019300000019,3″ 6.39 0.56 477 K0
80461 45888 09ч 21м &1000000000000236100000023,61с +45° 22′ &1000000000000012500000012,5″ 6.40 −0.30 713 K0
93427 52877 10ч 48м &1000000000000498600000049,86с +65° 07′ &1000000000000056900000056,9″ 6.40 0.85 420 A1V
97138 54721 11ч 12м &1000000000000109000000010,90с +68° 16′ &1000000000000018700000018,7″ 6.40 1.58 300 A3V
100030 56170 11ч 30м &1000000000000531400000053,14с +47° 55′ &1000000000000044800000044,8″ 6.40 1.38 328 G9IV
82969 47231 09ч 37м &1000000000000375200000037,52с +60° 12′ &1000000000000049500000049,5″ 6.41 1.45 321 G5
95233 53798 11ч 00м &1000000000000255800000025,58с +51° 30′ &1000000000000007700000007,7″ 6.41 0.20 568 G9III
97334 54745 11ч 12м &1000000000000325300000032,53с +35° 48′ &1000000000000052000000052,0″ 6.41 4.73 71 G0V
69976 41060 08ч 22м &1000000000000440600000044,06с +60° 37′ &1000000000000052500000052,5″ 6.42 0.75 444 K0III
89268 50509 10ч 18м &1000000000000587700000058,77с +46° 45′ &1000000000000039100000039,1″ 6.42 −0.61 830 K1III
90508 51248 10ч 28м &1000000000000038100000003,81с +48° 47′ &1000000000000013400000013,4″ 6.42 4.56 77 G1V
93551 52929 10ч 49м &1000000000000288200000028,82с +63° 48′ &1000000000000036000000036,0″ 6.42 −0.69 862 K0
Groombridge 1830 103095 57939 11ч 52м &1000000000000558200000055,82с +37° 43′ &1000000000000058100000058,1″ 6.42 6.61 30 G8VIp nearby yellow subdwarf
103928 58369 11ч 58м &1000000000000072500000007,25с +32° 16′ &1000000000000026600000026,6″ 6.42 3.04 155 A9V
56 Cam 56 68457 40474 08ч 15м &1000000000000505200000050,52с +60° 22′ &1000000000000050100000050,1″ 6.43 0.50 499 A7Vm
98673 55485 11ч 21м &1000000000000493500000049,35с +57° 04′ &1000000000000029400000029,4″ 6.43 1.96 255 A7Vn
77692 44717 09ч 06м &1000000000000431600000043,16с +59° 20′ &1000000000000040400000040,4″ 6.44 −1.26 1132 A2V
94084 53157 10ч 52м &1000000000000321100000032,11с +52° 30′ &1000000000000013400000013,4″ 6.44 1.51 315 K2III
95572 54038 11ч 03м &1000000000000273700000027,37с +70° 01′ &1000000000000051000000051,0″ 6.44 −0.32 734 K0
89389 50606 10ч 20м &1000000000000148800000014,88с +53° 46′ &1000000000000045400000045,4″ 6.45 4.02 100 F9V
120874 67548 13ч 50м &1000000000000277700000027,77с +58° 32′ &1000000000000021900000021,9″ 6.45 1.87 269 A3V
73029 42434 08ч 39м &1000000000000101000000010,10с +59° 56′ &1000000000000021300000021,3″ 6.47 1.25 360 A2Vn
103500 58119 11ч 55м &1000000000000141000000014,10с +36° 45′ &1000000000000023400000023,4″ 6.47 0.19 588 M3III
119992 67103 13ч 45м &1000000000000131000000013,10с +55° 52′ &1000000000000048800000048,8″ 6.47 3.84 110 F7IV-V
123977 69107 14ч 08м &1000000000000461900000046,19с +59° 20′ &1000000000000015700000015,7″ 6.47 0.83 438 K0III
89221 50485 10ч 18м &1000000000000329100000032,91с +43° 02′ &1000000000000055100000055,1″ 6.48 3.72 116 G5
118536 66385 13ч 36м &1000000000000398900000039,89с +49° 29′ &1000000000000012100000012,1″ 6.48 0.55 500 K1III
82408 46879 09ч 33м &1000000000000112600000011,26с +45° 30′ &1000000000000049900000049,9″ 6.49 0.22 584 K0
101150 56816 11ч 38м &1000000000000491200000049,12с +64° 20′ &1000000000000049100000049,1″ 6.49 0.02 640 A5IV
104179 58512 11ч 59м &1000000000000574100000057,41с +34° 02′ &1000000000000004800000004,8″ 6.49 1.19 374 A9III
118970 66613 13ч 39м &1000000000000149200000014,92с +51° 48′ &1000000000000015100000015,1″ 6.49 −1.82 1495 K2
122064 68184 13ч 57м &1000000000000321000000032,10с +61° 29′ &1000000000000032400000032,4″ 6.49 6.47 33 K3V
81790 46566 09ч 29м &1000000000000478700000047,87с +55° 44′ &1000000000000043200000043,2″ 6.50 3.27 145 F3Vs
83564 47521 09ч 41м &1000000000000167600000016,76с +55° 51′ &1000000000000059700000059,7″ 6.50 0.99 412 K1III-IV
83886 47664 09ч 43м &1000000000000070000000007,00с +54° 21′ &1000000000000049600000049,6″ 6.50 1.69 299 A5m
113436 63647 13ч 02м &1000000000000404600000040,46с +59° 42′ &1000000000000058800000058,8″ 6.50 0.12 615 A3Vn
117043 65530 13ч 26м &1000000000000003700000000,37с +63° 15′ &1000000000000038700000038,7″ 6.50 4.85 70 G6V
28 UMa 28 84179 47911 09ч 45м &1000000000000553800000055,38с +63° 39′ &1000000000000012300000012,3″ 6.51 2.07 252 F2V
65 UMa 65 103483 58112 11ч 55м &1000000000000057400000005,74с +46° 28′ &1000000000000036600000036,6″ 6.54 −0.41 801 A3Vn
14 LMi 14 84453 47973 09ч 46м &1000000000000424400000042,44с +45° 06′ &1000000000000053000000053,0″ 6.81 2.22 270 K0IV
65 UMa 65 103498 58117 11ч 55м &1000000000000113200000011,32с +46° 28′ &1000000000000011200000011,2″ 7.03 −0.46 1025 A1spe...
72 UMa 72 108346 60712 12ч 26м &1000000000000326000000032,60с +55° 09′ &1000000000000033900000033,9″ 7.03 1.22 472 Am
40 UMa 40 93075 52650 10ч 45м &1000000000000598600000059,86с +56° 55′ &1000000000000014900000014,9″ 7.11 1.88 363 A8V
Lalande 21185 7.48 8.29 M2V 4th closest star system; planets suspected
W UMa 7.75
7.75–8.48
162 prototype of W UMa variables
HD 118203 118203 66192 13ч 34м &1000000000000025400000002,54с +53° 43′ &1000000000000042700000042,7″ 8.07 3.33 289 K0 has a planet (b)
HD 68988 68988 40687 08ч 18м &1000000000000221700000022,17с +61° 27′ &1000000000000038600000038,6″ 8.21 4.36 192 G0 has two planets (b & c)
HD 80606 80606 45982 09ч 22м &1000000000000375700000037,57с +50° 36′ &1000000000000013400000013,4″ 8.93 5.10 190 G5 has a planet (b)
Винеке 4 9.0 510 Messier 40; optical double star
SZ UMa 9.31 variable star
R UMa 92763 10ч 44м &1000000000000388000000038,80с +68° 46′ &1000000000000033000000033,0″ 10.10 variable star
GSC 03466-00819 13ч 44м &1000000000000225800000022,58с +48° 01′ &1000000000000043200000043,2″ 11.86 6.13 457 K has a transiting planet HAT-P-3b
CF UMa 12.00 variable star
WX UMa 14.4 variable star

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]