Список на ѕвезди во соѕвездието Кентаур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Кентаур, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Cen A α1[се бара извор] 128620 71683 14ч 39м &1000000000000409000000040,90с −60° 50′ &1000000000000006500000006,5″ −0.01 4.34 4.36 G2V Rigil Kentaurus, Toliman, Bungula; најбилска ѕвезден систем; четврта најсјајна; дел од тројниот систем Alpha Centauri
β Cen β 122451 68702 14ч 03м &1000000000000494400000049,44с −60° 22′ &1000000000000022700000022,7″ 0.61 −5.42 525 B1III Hadar, Agena; β Cep variable
α Cen B α2[се бара извор] 128621 71681 14ч 39м &1000000000000393900000039,39с −60° 50′ &1000000000000022100000022,1″ 1.35 5.70 4.36 K1V 21-ва најсјајна ѕвезда; дел од тројниот систем Alpha Centauri
θ Cen θ 5 123139 68933 14ч 06м &1000000000000413200000041,32с −36° 22′ &1000000000000007300000007,3″ 2.06 0.70 61 K0IIIb Menkent
γ Cen γ 110304 61932 12ч 41м &1000000000000312000000031,20с −48° 57′ &1000000000000035600000035,6″ 2.20 −0.81 130 A1IV Muhlifain, Miliphein[се бара извор]
ε Cen ε 118716 66657 13ч 39м &1000000000000532700000053,27с −53° 27′ &1000000000000058900000058,9″ 2.29 −3.02 376 B1III Birdun[се бара извор], Al Birdhaun[се бара извор]; β Cep variable
η Cen η 127972 71352 14ч 35м &1000000000000304500000030,45с −42° 09′ &1000000000000027900000027,9″ 2.33 −2.55 308 B1Vn + A Marfikent[се бара извор]; γ Cas variable
ζ Cen ζ 121263 68002 13ч 55м &1000000000000324300000032,43с −47° 17′ &1000000000000017800000017,8″ 2.55 −2.81 384 B2.5IV Alnair, Al Nair al Baten[се бара извор]; спектроскопска двојка
δ Cen δ 105435 59196 12ч 08м &1000000000000215400000021,54с −50° 43′ &1000000000000020700000020,7″ 2.58 −2.84 395 B2IVne Ma Wei[се бара извор]; γ Cas variable
ι Cen ι 115892 65109 13ч 20м &1000000000000360700000036,07с −36° 42′ &1000000000000043500000043,5″ 2.75 1.48 59 A2V Alhakim[се бара извор]
λ Cen λ 100841 56561 11ч 35м &1000000000000469300000046,93с −63° 01′ &1000000000000011400000011,4″ 3.11 −2.39 410 B9II: Mati[се бара извор], Ma Ti[се бара извор]
κ Cen κ 132200 73334 14ч 59м &1000000000000097000000009,70с −42° 06′ &1000000000000014900000014,9″ 3.13 −2.96 539 B2IV Ke Kwan[се бара извор]
ν Cen ν 120307 67464 13ч 49м &1000000000000303000000030,30с −41° 41′ &1000000000000015600000015,6″ 3.41 −2.41 475 B2IV Kabkent Secunda[се бара извор]; rotating ellipsoidal variable, β Cep variable
μ Cen μ 120324 67472 13ч 49м &1000000000000370100000037,01с −42° 28′ &1000000000000025300000025,3″ 3.47 −2.57 527 B2IV-Ve Kabkent Prima[се бара извор], γ Cas variable
φ Cen φ 121743 68245 13ч 58м &1000000000000162800000016,28с −42° 06′ &1000000000000002500000002,5″ 3.83 −1.94 465 B2IV Kabkent Tertia[се бара извор]
τ Cen τ 109787 61622 12ч 37м &1000000000000423300000042,33с −48° 32′ &1000000000000028600000028,6″ 3.85 0.82 132 A2V
υ1 Cen υ1 121790 68282 13ч 58м &1000000000000407700000040,77с −44° 48′ &1000000000000012700000012,7″ 3.87 −1.67 417 B2IV-V
π Cen π 98718 55425 11ч 21м &1000000000000004400000000,44с −54° 29′ &1000000000000027700000027,7″ 3.90 −1.07 321 B5Vn двојна ѕвезда
HD 117440 d 117440 65936 13ч 31м &1000000000000026700000002,67с −39° 24′ &1000000000000026200000026,2″ 3.90 −4.03 1254 G8II/III
σ Cen σ 108483 60823 12ч 28м &1000000000000024100000002,41с −50° 13′ &1000000000000050200000050,2″ 3.91 −1.76 443 B3V
ρ Cen ρ 105937 59449 12ч 11м &1000000000000391500000039,15с −52° 22′ &1000000000000006300000006,3″ 3.97 −1.13 342 B3V
HD 129116 b 129116 71865 14ч 41м &1000000000000576100000057,61с −37° 47′ &1000000000000036300000036,3″ 4.01 −0.85 305 B2.5V
ψ Cen ψ 125473 70090 14ч 20м &1000000000000334800000033,48с −37° 53′ &1000000000000007000000007,0″ 4.05 −0.35 247 A0IV
HD 129456 c1 129456 72010 14ч 43м &1000000000000394800000039,48с −35° 10′ &1000000000000023600000023,6″ 4.06 0.07 205 K3III
102350 57439 11ч 46м &1000000000000308500000030,85с −61° 10′ &1000000000000042100000042,1″ 4.11 −1.51 434 G0II Cepheid variable
2 Cen g 2 120323 67457 13ч 49м &1000000000000267500000026,75с −34° 27′ &1000000000000002300000002,3″ 4.19 0.51 177 M5III V806 Cen; semiregular variable
1 Cen i 1 119756 67153 13ч 45м &1000000000000415700000041,57с −33° 02′ &1000000000000036100000036,1″ 4.23 2.81 63 F3V
HD 111968 n 111968 62896 12ч 53м &1000000000000261500000026,15с −40° 10′ &1000000000000043700000043,7″ 4.25 0.86 155 A4IV
ξ2 Cen ξ2 113791 64004 13ч 06м &1000000000000546600000054,66с −49° 54′ &1000000000000022400000022,4″ 4.27 −1.24 412 B1.5V
HD 102776 j 102776 57669 11ч 49м &1000000000000410900000041,09с −63° 47′ &1000000000000018600000018,6″ 4.30 −1.44 459 B3V γ Cas variable
HD 125288 v 125288 70069 14ч 20м &1000000000000195500000019,55с −56° 23′ &1000000000000011300000011,3″ 4.30 −3.50 1185 B6Ib
3 Cen A k 3 120709 67669 13ч 51м &1000000000000496300000049,63с −32° 59′ &1000000000000038500000038,5″ 4.32 −0.48 297 B5 V983 Cen; double star, можна еклип. двојка
HD 111915 e 111915 62867 12ч 53м &1000000000000069800000006,98с −48° 56′ &1000000000000035700000035,7″ 4.33 −0.51 303 K3/K4III
υ2 Cen υ2 122223 68523 14ч 01м &1000000000000434900000043,49с −45° 36′ &1000000000000012100000012,1″ 4.34 −1.35 448 F6II
χ Cen χ 122980 68862 14ч 06м &1000000000000027900000002,79с −41° 10′ &1000000000000046500000046,5″ 4.36 −1.32 446 B2V β Cep variable
V761 Cen a 125823 70300 14ч 23м &1000000000000022600000002,26с −39° 30′ &1000000000000042400000042,4″ 4.41 −1.13 418 B2V SX Ari variable
V863 Cen 105382 59173 12ч 08м &1000000000000052600000005,26с −50° 39′ &1000000000000040500000040,5″ 4.46 −0.85 376 B2IIIne eruptive variable
B Cen B 102964 57803 11ч 51м &1000000000000087500000008,75с −45° 10′ &1000000000000024400000024,4″ 4.47 −1.30 464 K4III
J Cen J 116087 65271 13ч 22м &1000000000000379800000037,98с −60° 59′ &1000000000000018100000018,1″ 4.52 −0.66 354 B3V β Cep variable
HD 116243 m 116243 65387 13ч 24м &1000000000000004400000000,44с −64° 32′ &1000000000000008200000008,2″ 4.52 0.04 257 G5III-IV
V831 Cen 114529 64425 13ч 12м &1000000000000176300000017,63с −59° 55′ &1000000000000013900000013,9″ 4.58 −0.55 346 B8V ellipsoidal variable
A Cen A 100673 56480 11ч 34м &1000000000000457100000045,71с −54° 15′ &1000000000000050900000050,9″ 4.62 −1.14 463 B9V
HD 110073 l 110073 61789 12ч 39м &1000000000000525600000052,56с −39° 59′ &1000000000000014100000014,1″ 4.63 −0.55 355 B8II/III
M Cen M 119834 67234 13ч 46м &1000000000000393700000039,37с −51° 25′ &1000000000000057700000057,7″ 4.64 0.16 257 G8/K0III
HD 110458 w 110458 62012 12ч 42м &1000000000000355600000035,56с −48° 48′ &1000000000000046900000046,9″ 4.66 0.85 188 K0III
HD 113703 f 113703 63945 13ч 06м &1000000000000167300000016,73с −48° 27′ &1000000000000047700000047,7″ 4.71 −0.81 414 B5V
121474 68191 13ч 57м &1000000000000389400000038,94с −63° 41′ &1000000000000011800000011,8″ 4.71 0.68 209 K4III
123569 69191 14ч 09м &1000000000000549600000054,96с −53° 26′ &1000000000000019400000019,4″ 4.74 1.01 182 G8III двојна ѕвезда
4 Cen h 4 120955 67786 13ч 53м &1000000000000125500000012,55с −31° 55′ &1000000000000039300000039,3″ 4.75 −1.81 669 B4IV
125628 70264 14ч 22м &1000000000000371200000037,12с −58° 27′ &1000000000000033000000033,0″ 4.76 0.07 282 G8/K1 + F/G quadruple star
G Cen G 108257 60710 12ч 26м &1000000000000317900000031,79с −51° 27′ &1000000000000002200000002,2″ 4.82 −0.62 400 B3Vn
ξ1 Cen ξ1 113314 63724 13ч 03м &1000000000000333500000033,35с −49° 31′ &1000000000000038100000038,1″ 4.83 0.71 218 A0V
114613 64408 13ч 12м &1000000000000034700000003,47с −37° 48′ &1000000000000011300000011,3″ 4.85 3.29 67 G3V
HR 4523 102365 57443 11ч 46м &1000000000000322500000032,25с −40° 30′ &1000000000000004800000004,8″ 4.89 5.06 30 G3/G5V
HD 111597 p 111597 62683 12ч 50м &1000000000000411900000041,19с −33° 59′ &1000000000000057400000057,4″ 4.90 −0.48 389 B9V
114837 64583 13ч 14м &1000000000000154300000015,43с −59° 06′ &1000000000000010300000010,3″ 4.90 3.62 59 F7IV
HD 129685 c2 129685 72104 14ч 44м &1000000000000592000000059,20с −35° 11′ &1000000000000030600000030,6″ 4.92 0.91 207 A0V
101570 56986 11ч 40м &1000000000000536500000053,65с −62° 05′ &1000000000000024400000024,4″ 4.93 −1.82 729 G3Ib
Q Cen Q 118991 66821 13ч 41м &1000000000000448100000044,81с −54° 33′ &1000000000000033700000033,7″ 4.99 0.39 271 B8Vn+... двојна ѕвезда
98993 55588 11ч 23м &1000000000000127000000012,70с −36° 09′ &1000000000000053200000053,2″ 5.00 −2.10 858 K4III
101947 57175 11ч 43м &1000000000000312000000031,20с −62° 29′ &1000000000000021800000021,8″ 5.00 −4.48 2567 F9Ia
F Cen F 107079 60059 12ч 18м &1000000000000598300000059,83с −55° 08′ &1000000000000034700000034,7″ 5.01 −0.33 381 M1III
131120 72800 14ч 52м &1000000000000510900000051,09с −37° 48′ &1000000000000011200000011,2″ 5.02 −0.34 384 B7II/III
124367 69618 14ч 14м &1000000000000571600000057,16с −57° 05′ &1000000000000009900000009,9″ 5.03 −0.84 486 B4Vne
K Cen K 117150 65810 13ч 29м &1000000000000252600000025,26с −51° 09′ &1000000000000054400000054,4″ 5.04 −0.91 504 A0V
ο1 Cen ο1 100261 56243 11ч 31м &1000000000000460700000046,07с −59° 26′ &1000000000000031400000031,4″ 5.07 −4.91 3228 G0Ia полупроменлива
HD 115310 r 115310 64803 13ч 16м &1000000000000531100000053,11с −31° 30′ &1000000000000021900000021,9″ 5.10 0.70 247 K0III
116713 65535 13ч 26м &1000000000000076400000007,64с −39° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 5.11 1.09 207 Kp...
ο2 Cen ο2 100262 56250 11ч 31м &1000000000000488100000048,81с −59° 30′ &1000000000000056300000056,3″ 5.12 −4.97 3396 A3Ia α Cyg variable
109536 61468 12ч 35м &1000000000000456100000045,61с −41° 01′ &1000000000000019000000019,0″ 5.12 2.43 113 A7III
99803 56000 11ч 28м &1000000000000351100000035,11с −42° 40′ &1000000000000027200000027,2″ 5.14 −1.27 625 B9V
101021 56656 11ч 37м &1000000000000008000000000,80с −61° 17′ &1000000000000000400000000,4″ 5.14 0.89 231 K1III
96616 54360 11ч 07м &1000000000000167600000016,76с −42° 38′ &1000000000000019600000019,6″ 5.15 0.45 283 Ap SrCrEu
101189 56754 11ч 38м &1000000000000073700000007,37с −61° 49′ &1000000000000035600000035,6″ 5.15 0.35 297 B9IV
104731 58803 12ч 03м &1000000000000393100000039,31с −42° 26′ &1000000000000001600000001,6″ 5.15 3.23 79 F6V
HD 119921 z 119921 67244 13ч 46м &1000000000000563600000056,36с −36° 15′ &1000000000000006900000006,9″ 5.15 −0.44 428 A0V
H Cen H 112409 63210 12ч 57м &1000000000000043800000004,38с −51° 11′ &1000000000000055400000055,4″ 5.17 −0.67 479 B8V V945 Cen; променлива
99453 55779 11ч 25м &1000000000000435600000043,56с −63° 58′ &1000000000000020300000020,3″ 5.18 2.99 89 F7V
99322 55756 11ч 25м &1000000000000295300000029,53с −36° 03′ &1000000000000047200000047,2″ 5.21 0.54 280 K0III
99556 55831 11ч 26м &1000000000000354300000035,43с −61° 06′ &1000000000000054600000054,6″ 5.22 −3.17 1552 B3IV
125158 70035 14ч 19м &1000000000000517000000051,70с −61° 16′ &1000000000000021900000021,9″ 5.22 1.80 158 Am
114474 64348 13ч 11м &1000000000000233100000023,31с −43° 22′ &1000000000000006600000006,6″ 5.24 1.09 221 K1/K2III
C2 Cen C2 100825 56573 11ч 35м &1000000000000555600000055,56с −47° 38′ &1000000000000029500000029,5″ 5.26 1.44 189 A7m
N Cen N 120642 67703 13ч 52м &1000000000000049000000004,90с −52° 48′ &1000000000000041300000041,3″ 5.26 0.03 363 B9Vn
102232 57371 11ч 45м &1000000000000440000000044,00с −45° 41′ &1000000000000024500000024,5″ 5.28 −1.62 782 B6III
D Cen D 106321 59654 12ч 14м &1000000000000027300000002,73с −45° 43′ &1000000000000026100000026,1″ 5.31 −0.89 566 K3III двојна ѕвезда
HD 107832 x1 107832 60449 12ч 23м &1000000000000354500000035,45с −35° 24′ &1000000000000045600000045,6″ 5.32 −0.17 409 B8/B9V
116457 65479 13ч 25м &1000000000000141400000014,14с −64° 29′ &1000000000000006300000006,3″ 5.32 2.35 128 F2III
131625 73049 14ч 55м &1000000000000446900000044,69с −33° 51′ &1000000000000020800000020,8″ 5.32 0.92 247 A0V
ω Cen ω 13ч 26м &1000000000000458900000045,89с −47° 28′ &1000000000000036700000036,7″ 5.33 18300 NGC 5139; globular cluster
E Cen E 105416 59184 12ч 08м &1000000000000147300000014,73с −48° 41′ &1000000000000032900000032,9″ 5.34 −0.95 590 A1V
97495 54746 11ч 12м &1000000000000331500000033,15с −49° 06′ &1000000000000003900000003,9″ 5.37 1.88 163 A2III
118978 66849 13ч 42м &1000000000000011200000001,12с −58° 47′ &1000000000000013400000013,4″ 5.38 −1.11 647 B9IV
100493 56391 11ч 33м &1000000000000372600000037,26с −40° 35′ &1000000000000012100000012,1″ 5.39 0.13 368 A2IV/V
102461 57512 11ч 47м &1000000000000191700000019,17с −57° 41′ &1000000000000047600000047,6″ 5.42 −1.59 821 K5III
HD 108541 u 108541 60855 12ч 28м &1000000000000224900000022,49с −39° 02′ &1000000000000028100000028,1″ 5.45 −0.13 427 B8/B9V
C3 Cen C3 101067 56700 11ч 37м &1000000000000340500000034,05с −47° 44′ &1000000000000050600000050,6″ 5.46 0.23 363 K2III
112213 63066 12ч 55м &1000000000000194600000019,46с −42° 54′ &1000000000000056500000056,5″ 5.46 −0.87 601 M0III
119971 67304 13ч 47м &1000000000000386700000038,67с −50° 19′ &1000000000000014400000014,4″ 5.46 −0.26 454 K2III
Sharmali Centauri 115823 65112 13ч 20м &1000000000000378500000037,85с −52° 44′ &1000000000000052000000052,0″ 5.47 0.05 396 B6V
100708 56497 11ч 34м &1000000000000570000000057,00с −49° 08′ &1000000000000013000000013,0″ 5.50 1.48 207 K1III/IV
105521 59232 12ч 08м &1000000000000546000000054,60с −41° 13′ &1000000000000053700000053,7″ 5.51 −3.52 2090 B3IV
HD 120987 y 120987 67819 13ч 53м &1000000000000328200000032,82с −35° 39′ &1000000000000051100000051,1″ 5.53 2.03 163 F3V
124147 69462 14ч 13м &1000000000000164200000016,42с −53° 39′ &1000000000000056300000056,3″ 5.53 −3.99 2608 K5III+...
101615 57013 11ч 41м &1000000000000198600000019,86с −43° 05′ &1000000000000044400000044,4″ 5.54 1.50 209 A0V
103101 57870 11ч 52м &1000000000000103900000010,39с −56° 59′ &1000000000000016200000016,2″ 5.56 0.46 341 B4III
125745 70243 14ч 22м &1000000000000197400000019,74с −34° 47′ &1000000000000012400000012,4″ 5.57 −2.31 1230 B8V
113778 63972 13ч 06м &1000000000000350500000035,05с −41° 35′ &1000000000000018300000018,3″ 5.59 0.51 339 K0II/III
118799 66656 13ч 39м &1000000000000485900000048,59с −40° 03′ &1000000000000005700000005,7″ 5.61 −0.41 522 K2/K3III
124433 69598 14ч 14м &1000000000000427600000042,76с −41° 50′ &1000000000000014800000014,8″ 5.61 −0.09 449 G8III
113852 64003 13ч 06м &1000000000000542300000054,23с −35° 51′ &1000000000000042600000042,6″ 5.63 1.39 229 A0V
118261 66438 13ч 37м &1000000000000122000000012,20с −61° 41′ &1000000000000029700000029,7″ 5.63 2.88 116 F6V
100378 56319 11ч 32м &1000000000000481400000048,14с −40° 26′ &1000000000000010800000010,8″ 5.64 −0.47 544 M1III
C1 Cen C1 100733 56518 11ч 35м &1000000000000133600000013,36с −47° 22′ &1000000000000021200000021,2″ 5.64 −0.87 652 M3III semiregular variable
121190 67973 13ч 55м &1000000000000121700000012,17с −52° 09′ &1000000000000038800000038,8″ 5.66 0.56 342 B8V
128974 71783 14ч 41м &1000000000000014100000001,41с −36° 08′ &1000000000000005400000005,4″ 5.67 −0.61 588 Ap Si
102878 57741 11ч 50м &1000000000000272800000027,28с −62° 38′ &1000000000000057800000057,8″ 5.68 −4.19 3075 A3Iab
116835 65593 13ч 26м &1000000000000561200000056,12с −41° 29′ &1000000000000051200000051,2″ 5.69 −3.26 2012 K3III
111588 62703 12ч 50м &1000000000000579000000057,90с −52° 47′ &1000000000000014600000014,6″ 5.70 0.35 382 A5V
113902 64053 13ч 07м &1000000000000383200000038,32с −53° 27′ &1000000000000035000000035,0″ 5.70 0.71 324 B8V
HD 108114 x2 108114 60610 12ч 25м &1000000000000217600000021,76с −35° 11′ &1000000000000011000000011,0″ 5.71 0.16 420 B9IV/V
118767 66666 13ч 39м &1000000000000599000000059,90с −49° 57′ &1000000000000000000000000,0″ 5.74 −0.37 543 M8III
128207 71453 14ч 36м &1000000000000441500000044,15с −40° 12′ &1000000000000041500000041,5″ 5.74 0.19 419 B8V
97651 54840 11ч 13м &1000000000000394100000039,41с −53° 13′ &1000000000000054900000054,9″ 5.75 0.07 446 K2III
105509 59229 12ч 08м &1000000000000538400000053,84с −44° 19′ &1000000000000033200000033,2″ 5.75 0.75 326 A3III
109409 61379 12ч 34м &1000000000000424600000042,46с −44° 40′ &1000000000000021100000021,1″ 5.76 3.50 92 G4IV
115912 65144 13ч 20м &1000000000000577600000057,76с −46° 52′ &1000000000000048200000048,2″ 5.76 0.44 377 K1III
97576 54811 11ч 13м &1000000000000146900000014,69с −44° 22′ &1000000000000020000000020,0″ 5.77 −1.29 840 K5/M0III
106231 59607 12ч 13м &1000000000000250600000025,06с −38° 55′ &1000000000000045000000045,0″ 5.77 −3.21 2037 B4III
120640 67663 13ч 51м &1000000000000472300000047,23с −46° 53′ &1000000000000055100000055,1″ 5.77 −2.01 1173 B2Vp
109573 61498 12ч 36м &1000000000000010700000001,07с −39° 52′ &1000000000000010000000010,0″ 5.78 1.65 219 A0V
114435 64332 13ч 11м &1000000000000089400000008,94с −42° 13′ &1000000000000058200000058,2″ 5.78 0.97 299 F7IV
107860 60463 12ч 23м &1000000000000447900000044,79с −38° 54′ &1000000000000040900000040,9″ 5.79 0.68 342 B8/B9V
118666 66681 13ч 40м &1000000000000108000000010,80с −64° 34′ &1000000000000035600000035,6″ 5.79 1.59 226 F3III-IV
99574 55849 11ч 26м &1000000000000473000000047,30с −53° 09′ &1000000000000035800000035,8″ 5.80 −0.61 625 K0III+...
116084 65247 13ч 22м &1000000000000162900000016,29с −52° 10′ &1000000000000058600000058,6″ 5.81 −5.19 5175 B2.5Ib
99022 55581 11ч 23м &1000000000000081700000008,17с −56° 46′ &1000000000000045700000045,7″ 5.82 −0.69 653 A4:p
115331 64822 13ч 17м &1000000000000139200000013,92с −43° 58′ &1000000000000046000000046,0″ 5.82 1.99 190 Am
121416 68079 13ч 56м &1000000000000198900000019,89с −46° 35′ &1000000000000033800000033,8″ 5.82 1.12 284 K0IV
120991 67861 13ч 53м &1000000000000572500000057,25с −47° 07′ &1000000000000041400000041,4″ 5.83 B2IIIe
100929 56606 11ч 36м &1000000000000223800000022,38с −61° 03′ &1000000000000008800000008,8″ 5.84 −2.42 1462 B2.5IV
110287 61916 12ч 41м &1000000000000230400000023,04с −46° 08′ &1000000000000044600000044,6″ 5.84 −1.10 797 K3II
114971 64623 13ч 14м &1000000000000433600000043,36с −48° 57′ &1000000000000024500000024,5″ 5.84 1.34 259 K0IV
131432 72959 14ч 54м &1000000000000379200000037,92с −33° 18′ &1000000000000002000000002,0″ 5.85 −1.10 801 K2III
99333 55763 11ч 25м &1000000000000331300000033,13с −37° 44′ &1000000000000051200000051,2″ 5.87 −0.23 541 M3III
111032 62360 12ч 46м &1000000000000462200000046,22с −33° 18′ &1000000000000055500000055,5″ 5.87 0.52 384 K3III
120908 67836 13ч 53м &1000000000000431100000043,11с −53° 22′ &1000000000000023800000023,8″ 5.87 −1.97 1203 B5III
127971 71353 14ч 35м &1000000000000315000000031,50с −41° 31′ &1000000000000002600000002,6″ 5.88 0.68 358 B6V
132604 73493 15ч 01м &1000000000000130700000013,07с −38° 03′ &1000000000000029900000029,9″ 5.88 0.51 387 K2/K3III
103516 58103 11ч 55м &1000000000000000200000000,02с −63° 16′ &1000000000000045000000045,0″ 5.89 −3.59 2567 A3Ib
112164 63033 12ч 54м &1000000000000587100000058,71с −44° 09′ &1000000000000005100000005,1″ 5.89 2.89 130 G2IV
130328 72432 14ч 48м &1000000000000380600000038,06с −36° 38′ &1000000000000004500000004,5″ 5.89 0.19 449 M5III
114772 64515 13ч 13м &1000000000000233800000023,38с −50° 41′ &1000000000000059200000059,2″ 5.90 0.88 329 B9V
130055 72296 14ч 47м &1000000000000050600000005,06с −38° 17′ &1000000000000025600000025,6″ 5.90 −0.25 554 K3III
111884 62861 12ч 53м &1000000000000042600000004,26с −54° 57′ &1000000000000008900000008,9″ 5.91 0.59 379 K3III
114835 64580 13ч 14м &1000000000000121500000012,15с −58° 41′ &1000000000000002100000002,1″ 5.91 0.80 344 K0/K1III
118354 66454 13ч 37м &1000000000000235000000023,50с −46° 25′ &1000000000000040200000040,2″ 5.91 0.52 389 B8V
119938 67292 13ч 47м &1000000000000275800000027,58с −50° 14′ &1000000000000057600000057,6″ 5.92 2.03 196 A3m...
121853 68333 13ч 59м &1000000000000174600000017,46с −50° 22′ &1000000000000010600000010,6″ 5.92 0.86 335 G8/K0III
122438 68670 14ч 03м &1000000000000265800000026,58с −56° 12′ &1000000000000048200000048,2″ 5.93 −0.13 530 K2III
125283 69995 14ч 19м &1000000000000239100000023,91с −37° 00′ &1000000000000010100000010,1″ 5.93 1.75 223 A1V
101541 56970 11ч 40м &1000000000000424900000042,49с −53° 58′ &1000000000000006800000006,8″ 5.95 −1.62 1065 M1III
118338 66427 13ч 37м &1000000000000060500000006,05с −44° 08′ &1000000000000035400000035,4″ 5.96 0.65 376 G8/K0III
119250 66924 13ч 42м &1000000000000550600000055,06с −41° 24′ &1000000000000003400000003,4″ 5.96 0.79 352 K0III
119361 66984 13ч 43м &1000000000000401000000040,10с −42° 04′ &1000000000000003000000003,0″ 5.96 −2.48 1590 B8III
123515 69174 14ч 09м &1000000000000350600000035,06с −51° 30′ &1000000000000016700000016,7″ 5.96 −0.17 548 B9IV
101883 57165 11ч 43м &1000000000000272000000027,20с −37° 11′ &1000000000000024400000024,4″ 5.98 −0.34 598 K3III
113823 64033 13ч 07м &1000000000000243100000024,31с −59° 51′ &1000000000000037800000037,8″ 5.98 −1.91 1235 B9IV+...
111774 62786 12ч 51м &1000000000000569500000056,95с −39° 40′ &1000000000000049400000049,4″ 5.99 0.22 465 B7/B8V
127193 70987 14ч 31м &1000000000000108400000010,84с −38° 52′ &1000000000000011200000011,2″ 5.99 0.86 346 K1III
108759 60979 12ч 29м &1000000000000578800000057,88с −41° 44′ &1000000000000009100000009,1″ 6.00 −1.25 918 M2II/III
115842 65129 13ч 20м &1000000000000483400000048,34с −55° 48′ &1000000000000002500000002,5″ 6.00 B0.5Ia
118520 66575 13ч 38м &1000000000000489600000048,96с −57° 37′ &1000000000000021700000021,7″ 6.00 −1.89 1235 G5Ib
119159 66925 13ч 42м &1000000000000561200000056,12с −56° 46′ &1000000000000004700000004,7″ 6.00 −3.85 3047 B0.5III
121384 68101 13ч 56м &1000000000000329900000032,99с −54° 42′ &1000000000000014800000014,8″ 6.00 3.09 124 G8V
112935 63490 13ч 00м &1000000000000327100000032,71с −33° 30′ &1000000000000018300000018,3″ 6.01 3.00 131 F3V
104081 58453 11ч 59м &1000000000000108800000010,88с −51° 41′ &1000000000000048300000048,3″ 6.04 −1.04 849 K1/K2II
128488 71581 14ч 38м &1000000000000193400000019,34с −38° 47′ &1000000000000038900000038,9″ 6.04 −0.38 627 K3III
103400 58041 11ч 54м &1000000000000115100000011,51с −57° 24′ &1000000000000036700000036,7″ 6.05 −2.07 1370 A0/A1III
114365 64320 13ч 10м &1000000000000584700000058,47с −52° 34′ &1000000000000000700000000,7″ 6.05 0.94 343 Ap
3 Cen B k 3 120710 13ч 51м &1000000000000501000000050,10с −32° 59′ &1000000000000041000000041,0″ 6.06 component of the 3 Cen system
131774 73107 14ч 56м &1000000000000308700000030,87с −32° 38′ &1000000000000012200000012,2″ 6.06 −0.08 551 K3III
105776 59353 12ч 10м &1000000000000337800000033,78с −37° 52′ &1000000000000013000000013,0″ 6.07 1.79 234 A5V
127624 71154 14ч 33м &1000000000000096200000009,62с −30° 42′ &1000000000000053900000053,9″ 6.07 0.56 412 K0III
122532 68673 14ч 03м &1000000000000274900000027,49с −41° 25′ &1000000000000023900000023,9″ 6.08 −0.06 552 B8 Si
124195 69491 14ч 13м &1000000000000398400000039,84с −54° 37′ &1000000000000032200000032,2″ 6.09 −1.55 1101 B5V
98892 55528 11ч 22м &1000000000000231500000023,15с −44° 38′ &1000000000000045100000045,1″ 6.10 0.99 344 G8III
101995 57211 11ч 43м &1000000000000528200000052,82с −62° 52′ &1000000000000041700000041,7″ 6.10 0.68 396 A2III/IV
108063 60591 12ч 25м &1000000000000086200000008,62с −42° 30′ &1000000000000051300000051,3″ 6.10 2.49 172 G4IV
120759 67696 13ч 52м &1000000000000010000000001,00с −31° 37′ &1000000000000008900000008,9″ 6.11 2.46 175 F5/F6V
97550 54783 11ч 12м &1000000000000567400000056,74с −49° 44′ &1000000000000010000000010,0″ 6.12 −0.72 760 G8II/III
122210 68493 14ч 01м &1000000000000190800000019,08с −40° 13′ &1000000000000019000000019,0″ 6.12 −0.84 805 K1III
99171 55667 11ч 24м &1000000000000220600000022,06с −42° 40′ &1000000000000008800000008,8″ 6.13 −3.74 3075 B2IV-V
103637 58177 11ч 55м &1000000000000547300000054,73с −39° 41′ &1000000000000022100000022,1″ 6.13 0.27 484 K0III
128152 71429 14ч 36м &1000000000000241400000024,14с −39° 35′ &1000000000000050500000050,5″ 6.13 0.69 400 K1III
117597 66019 13ч 32м &1000000000000053900000005,39с −38° 23′ &1000000000000055500000055,5″ 6.14 0.91 363 K1III
121336 68080 13ч 56м &1000000000000199900000019,99с −54° 07′ &1000000000000056500000056,5″ 6.14 0.37 466 A1V
106922 59950 12ч 17м &1000000000000472900000047,29с −36° 05′ &1000000000000038300000038,3″ 6.15 0.27 488 A0V
102397 57497 11ч 47м &1000000000000070200000007,02с −35° 54′ &1000000000000024500000024,5″ 6.16 0.34 475 G8III
114873 64557 13ч 13м &1000000000000578000000057,80с −43° 08′ &1000000000000021000000021,0″ 6.16 1.00 351 K5II
115050 64651 13ч 15м &1000000000000094900000009,49с −36° 22′ &1000000000000016900000016,9″ 6.17 0.40 464 K1III
116278 65311 13ч 23м &1000000000000086400000008,64с −33° 11′ &1000000000000023600000023,6″ 6.17 −0.58 731 M2III
121056 67851 13ч 53м &1000000000000522700000052,27с −35° 18′ &1000000000000051100000051,1″ 6.17 2.13 210 K0III
132096 73279 14ч 58м &1000000000000365900000036,59с −39° 54′ &1000000000000025100000025,1″ 6.17 0.92 365 K1III
114630 64478 13ч 12м &1000000000000557100000055,71с −59° 48′ &1000000000000058800000058,8″ 6.18 3.18 130 G0V
115529 64933 13ч 18м &1000000000000348900000034,89с −51° 17′ &1000000000000008700000008,7″ 6.18 −0.30 644 A0V
116197 65288 13ч 22м &1000000000000525000000052,50с −47° 56′ &1000000000000035600000035,6″ 6.18 −1.24 994 A4V
122510 68641 14ч 03м &1000000000000017100000001,71с −31° 41′ &1000000000000003100000003,1″ 6.18 3.27 125 F6V
123004 68872 14ч 06м &1000000000000109100000010,91с −43° 05′ &1000000000000029800000029,8″ 6.18 0.00 561 G8III
114707 64472 13ч 12м &1000000000000508600000050,86с −42° 41′ &1000000000000059000000059,0″ 6.19 −0.24 629 K0III
123445 69113 14ч 08м &1000000000000519000000051,90с −43° 28′ &1000000000000014700000014,7″ 6.19 −0.51 713 B9V
115778 65108 13ч 20м &1000000000000350600000035,06с −59° 46′ &1000000000000021900000021,9″ 6.20 0.80 392 F3/F5II
122844 68842 14ч 05м &1000000000000465300000046,53с −54° 40′ &1000000000000009500000009,5″ 6.20 0.62 425 A5III/IV
132763 73559 15ч 01м &1000000000000581000000058,10с −34° 21′ &1000000000000031700000031,7″ 6.21 0.81 393 A8/A9III/IV
97866 54929 11ч 14м &1000000000000541300000054,13с −43° 44′ &1000000000000001300000001,3″ 6.22 −2.40 1725 K4III
100826 56550 11ч 35м &1000000000000423400000042,34с −61° 17′ &1000000000000016300000016,3″ 6.23 −4.42 4405 A0Ib
105920 59439 12ч 11м &1000000000000316700000031,67с −51° 21′ &1000000000000033000000033,0″ 6.23 2.59 174 G6III+...
98161 55130 11ч 17м &1000000000000120600000012,06с −38° 00′ &1000000000000051800000051,8″ 6.24 1.96 234 A1V
106572 59785 12ч 15м &1000000000000307100000030,71с −41° 54′ &1000000000000046200000046,2″ 6.24 1.10 347 K0III
107998 60549 12ч 24м &1000000000000447700000044,77с −41° 23′ &1000000000000002800000002,8″ 6.24 0.32 498 K2/K3III
113523 63820 13ч 04м &1000000000000482500000048,25с −41° 11′ &1000000000000046600000046,6″ 6.24 −1.54 1173 M3/M4III
108309 60729 12ч 26м &1000000000000487100000048,71с −48° 54′ &1000000000000046800000046,8″ 6.25 4.12 87 G5IV-V
102150 57322 11ч 45м &1000000000000126600000012,66с −49° 04′ &1000000000000011500000011,5″ 6.26 0.24 521 K1III
103746 58242 11ч 56м &1000000000000440200000044,02с −47° 04′ &1000000000000020800000020,8″ 6.26 2.60 176 F3IV-V
111519 62655 12ч 50м &1000000000000195300000019,53с −48° 27′ &1000000000000034400000034,4″ 6.26 0.04 571 A0V
111790 62821 12ч 52м &1000000000000246100000024,61с −53° 49′ &1000000000000047700000047,7″ 6.26 −1.36 1090 G8Ib/II
97413 54718 11ч 12м &1000000000000102400000010,24с −46° 16′ &1000000000000000400000000,4″ 6.27 1.29 322 A1V
116862 65630 13ч 27м &1000000000000206600000020,66с −49° 22′ &1000000000000052600000052,6″ 6.27 −2.98 2312 B3IV
96407 54264 11ч 06м &1000000000000057400000005,74с −51° 12′ &1000000000000045900000045,9″ 6.28 0.77 412 G6IV
100198 56201 11ч 31м &1000000000000150500000015,05с −61° 16′ &1000000000000042500000042,5″ 6.28 −4.49 4657 A3Iae
118781 66645 13ч 39м &1000000000000408500000040,85с −39° 44′ &1000000000000051200000051,2″ 6.29 −1.39 1120 M3/M4III
98096 55068 11ч 16м &1000000000000279400000027,94с −45° 52′ &1000000000000048600000048,6″ 6.30 2.58 181 F3V
100911 56632 11ч 36м &1000000000000407400000040,74с −37° 14′ &1000000000000013900000013,9″ 6.30 0.69 432 A1V
128713 71746 14ч 40м &1000000000000327700000032,77с −56° 26′ &1000000000000026700000026,7″ 6.30 −1.15 1006 K0/K1II
131117 72772 14ч 52м &1000000000000333300000033,33с −30° 34′ &1000000000000037800000037,8″ 6.30 3.29 130 G0/G1V
96484 54291 11ч 06м &1000000000000275700000027,57с −50° 57′ &1000000000000024300000024,3″ 6.31 1.05 367 K2II
111775 62799 12ч 52м &1000000000000054700000005,47с −48° 05′ &1000000000000039500000039,5″ 6.31 0.48 479 A0IV
116836 65606 13ч 27м &1000000000000064000000006,40с −49° 08′ &1000000000000037300000037,3″ 6.31 −1.27 1069 A0III/IV
124580 69671 14ч 15м &1000000000000385800000038,58с −45° 00′ &1000000000000001500000001,5″ 6.31 4.69 69 F9V
101545 56961 11ч 40м &1000000000000370100000037,01с −62° 34′ &1000000000000005200000005,2″ 6.32 −3.36 2810 O9.5Ib
114461 64395 13ч 11м &1000000000000530700000053,07с −63° 18′ &1000000000000010700000010,7″ 6.32 F0II
117919 66236 13ч 34м &1000000000000289900000028,99с −48° 16′ &1000000000000019700000019,7″ 6.32 −0.42 726 B8III
126386 70580 14ч 26м &1000000000000135300000013,53с −42° 19′ &1000000000000006500000006,5″ 6.33 1.41 314 K3III
120672 67648 13ч 51м &1000000000000365800000036,58с −36° 25′ &1000000000000058800000058,8″ 6.34 2.45 195 F6V
123335 69122 14ч 08м &1000000000000562700000056,27с −59° 16′ &1000000000000036000000036,0″ 6.34 −1.24 1069 B5IV
104080 58452 11ч 59м &1000000000000107100000010,71с −45° 49′ &1000000000000055900000055,9″ 6.36 0.49 487 B8/B9V
126475 70626 14ч 26м &1000000000000498900000049,89с −39° 52′ &1000000000000026200000026,2″ 6.36 0.62 458 B9V
131752 73116 14ч 56м &1000000000000357800000035,78с −39° 24′ &1000000000000057500000057,5″ 6.36 0.96 393 A0/A1V
116226 65303 13ч 23м &1000000000000026100000002,61с −48° 33′ &1000000000000046000000046,0″ 6.37 −2.33 1791 B6IV
109312 61328 12ч 33м &1000000000000592600000059,26с −49° 54′ &1000000000000034900000034,9″ 6.38 2.24 220 F5IV-V
110653 62128 12ч 43м &1000000000000586600000058,66с −36° 20′ &1000000000000056900000056,9″ 6.38 −0.99 973 B8/B9V
129161 71853 14ч 41м &1000000000000512500000051,25с −30° 55′ &1000000000000059200000059,2″ 6.38 −1.22 1079 Asp...
107833 60454 12ч 23м &1000000000000367600000036,76с −39° 18′ &1000000000000008500000008,5″ 6.39 1.01 389 F2V
122879 68902 14ч 06м &1000000000000251600000025,16с −59° 42′ &1000000000000057200000057,2″ 6.39 B0Ia
123151 69065 14ч 08м &1000000000000142700000014,27с −63° 12′ &1000000000000028900000028,9″ 6.39 1.03 384 G8/K0III
R Cen 124601 14ч 16м &1000000000000342000000034,20с −59° 54′ &1000000000000050000000050,0″ 6.39 Mira variable; H2O maser
127152 70966 14ч 30м &1000000000000566300000056,63с −40° 50′ &1000000000000042400000042,4″ 6.39 −1.15 1048 K3III
127724 71333 14ч 35м &1000000000000170800000017,08с −60° 00′ &1000000000000056100000056,1″ 6.39 0.03 609 K2III
109675 61557 12ч 36м &1000000000000466500000046,65с −50° 20′ &1000000000000007300000007,3″ 6.40 1.19 359 A0V
116873 65621 13ч 27м &1000000000000146700000014,67с −40° 09′ &1000000000000045700000045,7″ 6.40 0.69 452 G8/K0III
119796 67261 13ч 47м &1000000000000108700000010,87с −62° 35′ &1000000000000022900000022,9″ 6.40 −6.36 11643 A7V
124454 69655 14ч 15м &1000000000000213300000021,33с −53° 30′ &1000000000000035700000035,7″ 6.40 −0.99 979 K3III
118384 66521 13ч 38м &1000000000000076300000007,63с −58° 24′ &1000000000000052500000052,5″ 6.41 0.60 472 K1III
119727 67199 13ч 46м &1000000000000145400000014,54с −54° 40′ &1000000000000059900000059,9″ 6.42 1.35 337 A1V
110575 62081 12ч 43м &1000000000000262400000026,24с −40° 10′ &1000000000000040100000040,1″ 6.43 2.15 235 A7III
113602 63883 13ч 05м &1000000000000308300000030,83с −52° 06′ &1000000000000056500000056,5″ 6.43 −1.21 1101 M1III
119193 66923 13ч 42м &1000000000000546400000054,64с −50° 47′ &1000000000000024700000024,7″ 6.43 −0.89 948 M0III
120457 67537 13ч 50м &1000000000000193900000019,39с −39° 54′ &1000000000000003000000003,0″ 6.43 1.17 367 K1III
123247 69011 14ч 07м &1000000000000408400000040,84с −48° 42′ &1000000000000014300000014,3″ 6.43 1.41 330 B9V
96660 54380 11ч 07м &1000000000000341500000034,15с −48° 38′ &1000000000000024100000024,1″ 6.44 0.29 553 K3III
113537 63849 13ч 05м &1000000000000067000000006,70с −47° 07′ &1000000000000000600000000,6″ 6.44 1.20 364 F5III
119419 67036 13ч 44м &1000000000000160300000016,03с −51° 00′ &1000000000000044700000044,7″ 6.44 1.18 367 A0p
99953 56050 11ч 29м &1000000000000151400000015,14с −63° 33′ &1000000000000014200000014,2″ 6.45 −4.45 4939 B2Ia
123227 69012 14ч 07м &1000000000000415600000041,56с −49° 52′ &1000000000000004300000004,3″ 6.45 3.42 132 G3V
132238 73341 14ч 59м &1000000000000139400000013,94с −37° 52′ &1000000000000052300000052,3″ 6.45 0.03 626 B8V
98176 55133 11ч 17м &1000000000000143700000014,37с −41° 56′ &1000000000000003500000003,5″ 6.46 1.01 401 A0V
101205 56769 11ч 38м &1000000000000203700000020,37с −63° 22′ &1000000000000021900000021,9″ 6.46 O8var
103437 58057 11ч 54м &1000000000000260600000026,06с −37° 44′ &1000000000000056700000056,7″ 6.46 3.12 152 F7V
118010 66254 13ч 34м &1000000000000436100000043,61с −33° 18′ &1000000000000039000000039,0″ 6.46 −0.75 903 K2III
126610 70798 14ч 28м &1000000000000435000000043,50с −59° 11′ &1000000000000051100000051,1″ 6.46 A0II/III
104839 58859 12ч 04м &1000000000000167400000016,74с −51° 28′ &1000000000000021000000021,0″ 6.48 1.10 388 B9V
112381 63204 12ч 56м &1000000000000582600000058,26с −54° 35′ &1000000000000014300000014,3″ 6.48 1.46 329 A0p
116338 65372 13ч 23м &1000000000000521900000052,19с −49° 49′ &1000000000000021800000021,8″ 6.48 0.91 424 G8III
118319 66405 13ч 36м &1000000000000505800000050,58с −34° 28′ &1000000000000003900000003,9″ 6.48 0.47 519 K0III
121901 68413 14ч 00м &1000000000000174700000017,47с −61° 28′ &1000000000000051400000051,4″ 6.49 2.42 213 F1III-IV
99145 55645 11ч 23м &1000000000000565400000056,54с −57° 52′ &1000000000000049400000049,4″ 6.50 0.32 561 M0III
89 Cen 89 104747 58799 12ч 03м &1000000000000366200000036,62с −39° 00′ &1000000000000032300000032,3″ 6.51 3.17 152 F7V
T Cen 119090 66825 13ч 41м &1000000000000455800000045,58с −33° 35′ &1000000000000050600000050,6″ 6.58 −2.43 2063 M3e semiregular variable
HD 114729 114729 64459 13ч 12м &1000000000000442600000044,26с −31° 52′ &1000000000000024100000024,1″ 6.69 3.97 114 G3V has a planet (b)
HD 117618 117618 66047 13ч 32м &1000000000000255600000025,56с −47° 16′ &1000000000000016900000016,9″ 7.18 4.28 124 G2V has a planet (b)
HD 117207 117207 65808 13ч 29м &1000000000000211100000021,11с −35° 34′ &1000000000000015600000015,6″ 7.26 4.67 108 G8IV-V has a planet (b)
HD 102117 102117 57291 11ч 44м &1000000000000504600000050,46с −58° 42′ &1000000000000013400000013,4″ 7.47 3.98 137 G6V has a planet (b)
HD 121504 121504 68162 13ч 57м &1000000000000172400000017,24с −56° 02′ &1000000000000024500000024,5″ 7.54 4.29 145 G2V has a planet (b)
HD 109749 109749 61595 12ч 37м &1000000000000163800000016,38с −40° 48′ &1000000000000043600000043,6″ 8.10 4.24 192 G3V has a planet (b)
HD 101930 101930 57172 11ч 43м &1000000000000301100000030,11с −58° 00′ &1000000000000024800000024,8″ 8.21 5.79 99 K1V has a planet (b)
HD 114386 114386 64295 13ч 10м &1000000000000398200000039,82с −35° 03′ &1000000000000017200000017,2″ 8.73 6.49 91 K3V has a planet (b)
Proxima Centauri 70890 14ч 29м &1000000000000429500000042,95с −62° 40′ &1000000000000046100000046,1″ 11.05 15.49 4.22 M5.5V V645 Cen; nearest star; flare star; a component of a triple Alpha Centauri star system
BPM 37093 12ч 38м &1000000000000499300000049,93с −49° 48′ &1000000000000001200000001,2″ 13.96 13.02 50 DA white dwarf, variable
2M1207 12ч 07м &1000000000000334700000033,47с −39° 32′ &1000000000000054000000054,0″ 192 M8V 2MASSW J1207334-393254; brown dwarf; has the planet 2M1207b

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]