Список на ѕвезди во соѕвездието Кентаур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Кентаур, надолно подредени според сјајноста.

Име B G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Cen A α 363 128620 71683 14ч 39м &1000000000000409000000040,90с −60° 50′ &1000000000000006500000006,5″ −0,01 4,34 4,36 G2V Ригил Кентаур; најблизок ѕвезден систем; 4. ѕвезда по сјајност; составница на тројниот ѕвезден систем Алфа Кентаур
β Cen β 304 122451 68702 14ч 03м &1000000000000494400000049,44с −60° 22′ &1000000000000022700000022,7″ 0,61 −5,42 525 B1III Хадар, Агена; β Cep-променлива, ΔV = 0,045св, P = 0,157 д
α Cen B α 364 128621 71681 14ч 39м &1000000000000393900000039,39с −60° 50′ &1000000000000022100000022,1″ 1,35 5,70 4,36 K1V Толиман, 21. ѕвезда по сјајност; составница на тројниот ѕвезден систем Алфа Кентаур; има побиена планета (b)
θ Cen
(5 Cen)
θ 314 123139 68933 14ч 06м &1000000000000413200000041,32с −36° 22′ &1000000000000007300000007,3″ 2,06 0,70 61 K0IIIb Менкент
γ Cen γ 134 110304 61932 12ч 41м &1000000000000312000000031,20с −48° 57′ &1000000000000035600000035,6″ 2,20 −0,81 130 A1IV Мулифан; двоен период од 89,3 г
ε Cen ε 245 118716 66657 13ч 39м &1000000000000532700000053,27с −53° 27′ &1000000000000058900000058,9″ 2,29 −3,02 376 B1III β Cep-променлива, ΔV = 0,02св, P = 0,169608 д
η Cen η 356 127972 71352 14ч 35м &1000000000000304500000030,45с −42° 09′ &1000000000000027900000027,9″ 2,33 −2,55 308 B1Vn + A γ Cas-променлива, Vнајг = 2,30св, Vнајм = 2,41св
ζ Cen ζ 289 121263 68002 13ч 55м &1000000000000324300000032,43с −47° 17′ &1000000000000017800000017,8″ 2,55 −2,81 384 B2.5IV Алнаир; спектроскопска двојка
δ Cen δ 94 105435 59196 12ч 08м &1000000000000215400000021,54с −50° 43′ &1000000000000020700000020,7″ 2,58 −2,84 395 B2IVne γ Cas-променлива, Vнајг = 2,51св, Vнајм = 2,65св
ι Cen ι 204 115892 65109 13ч 20м &1000000000000360700000036,07с −36° 42′ &1000000000000043500000043,5″ 2,75 1,48 59 A2V
λ Cen λ 46 100841 56561 11ч 35м &1000000000000469300000046,93с −63° 01′ &1000000000000011400000011,4″ 3,11 −2,39 410 B9II:
κ Cen κ 385 132200 73334 14ч 59м &1000000000000097000000009,70с −42° 06′ &1000000000000014900000014,9″ 3,13 −2,96 539 B2IV претпоставена променлива
ν Cen ν 272 120307 67464 13ч 49м &1000000000000303000000030,30с −41° 41′ &1000000000000015600000015,6″ 3,41 −2,41 475 B2IV вртечка елипсоидна променлива и β Cep-променлива, ΔV = 0,03св
μ Cen μ 273 120324 67472 13ч 49м &1000000000000370100000037,01с −42° 28′ &1000000000000025300000025,3″ 3,47 −2,57 527 B2IV-Ve γ Cas-променлива, Vнајг = 2,92св, Vнајм = 3,47св
φ Cen φ 296 121743 68245 13ч 58м &1000000000000162800000016,28с −42° 06′ &1000000000000002500000002,5″ 3,83 −1,94 465 B2IV
τ Cen τ 131 109787 61622 12ч 37м &1000000000000423300000042,33с −48° 32′ &1000000000000028600000028,6″ 3,85 0,82 132 A2V
υ1 Cen υ1 297 121790 68282 13ч 58м &1000000000000407700000040,77с −44° 48′ &1000000000000012700000012,7″ 3,87 −1,67 417 B2IV-V
π Cen π 24 98718 55425 11ч 21м &1000000000000004400000000,44с −54° 29′ &1000000000000027700000027,7″ 3,90 −1,07 321 B5Vn двојна ѕвезда
d Cen d 227 117440 65936 13ч 31м &1000000000000026700000002,67с −39° 24′ &1000000000000026200000026,2″ 3,90 −4,03 1254 G8II/III
σ Cen σ 121 108483 60823 12ч 28м &1000000000000024100000002,41с −50° 13′ &1000000000000050200000050,2″ 3,91 −1,76 443 B3V
ρ Cen ρ 101 105937 59449 12ч 11м &1000000000000391500000039,15с −52° 22′ &1000000000000006300000006,3″ 3,97 −1,13 342 B3V
b Cen b 368 129116 71865 14ч 41м &1000000000000576100000057,61с −37° 47′ &1000000000000036300000036,3″ 4,01 −0,85 305 B2.5V
ψ Cen ψ 338 125473 70090 14ч 20м &1000000000000334800000033,48с −37° 53′ &1000000000000007000000007,0″ 4,05 −0,35 247 A0IV
c1 Cen c1 371 129456 72010 14ч 43м &1000000000000394800000039,48с −35° 10′ &1000000000000023600000023,6″ 4,06 0,07 205 K3III
HD 102350 65 102350 57439 11ч 46м &1000000000000308500000030,85с −61° 10′ &1000000000000042100000042,1″ 4,11 −1,51 434 G0II кефеида
2 Cen g 274 120323 67457 13ч 49м &1000000000000267500000026,75с −34° 27′ &1000000000000002300000002,3″ 4,19 0,51 177 M5III V806 Cen; полуправилна променлива, Vнајг = 4,16св, Vнајм = 4,26св, P = 12 д
1 Cen i 265 119756 67153 13ч 45м &1000000000000415700000041,57с −33° 02′ &1000000000000036100000036,1″ 4,23 2,81 63 F3V
n Cen n 150 111968 62896 12ч 53м &1000000000000261500000026,15с −40° 10′ &1000000000000043700000043,7″ 4,25 0,86 155 A4IV
ξ2 Cen ξ2 173 V1261 (B) 113791 64004 13ч 06м &1000000000000546600000054,66с −49° 54′ &1000000000000022400000022,4″ 4,27 −1,24 412 B1.5V
j Cen j 69 102776 57669 11ч 49м &1000000000000410900000041,09с −63° 47′ &1000000000000018600000018,6″ 4,30 −1,44 459 B3V претпоставена променлива
v Cen v 336 125288 70069 14ч 20м &1000000000000195500000019,55с −56° 23′ &1000000000000011300000011,3″ 4,30 −3,50 1185 B6Ib
3 Cen A k 280 V983 120709 67669 13ч 51м &1000000000000496300000049,63с −32° 59′ &1000000000000038500000038,5″ 4,32 −0,48 297 B5 V983 Cen; двоѕвезда; можна затемнувачка двојка, ΔV = 0,05св
e Cen e 149 111915 62867 12ч 53м &1000000000000069800000006,98с −48° 56′ &1000000000000035700000035,7″ 4,33 −0,51 303 K3/K4III
υ2 Cen υ2 303 122223 68523 14ч 01м &1000000000000434900000043,49с −45° 36′ &1000000000000012100000012,1″ 4,34 −1,35 448 F6II
χ Cen χ 311 122980 68862 14ч 06м &1000000000000027900000002,79с −41° 10′ &1000000000000046500000046,5″ 4,36 −1,32 446 B2V β Cep-променлива, ΔV = ~0,02св, P = 0,035 д
V761 Cen a 342 V761 125823 70300 14ч 23м &1000000000000022600000002,26с −39° 30′ &1000000000000042400000042,4″ 4,41 −1,13 418 B2V Биделманова Хелиумска Променлива Ѕвезда; SX Ari-променлива, Vнајг = 4,38св, Vнајм = 4,43св, P = 8,8171 д
V863 Cen 92 V863 105382 59173 12ч 08м &1000000000000052600000005,26с −50° 39′ &1000000000000040500000040,5″ 4,46 −0,85 376 B2IIIne Be-ѕвезда; променлива, ΔV = ~0,05св
B Cen B 71 102964 57803 11ч 51м &1000000000000087500000008,75с −45° 10′ &1000000000000024400000024,4″ 4,47 −1,30 464 K4III
J Cen J 208 116087 65271 13ч 22м &1000000000000379800000037,98с −60° 59′ &1000000000000018100000018,1″ 4,52 −0,66 354 B3V
m Cen m 214 116243 65387 13ч 24м &1000000000000004400000000,44с −64° 32′ &1000000000000008200000008,2″ 4,52 0,04 257 G5III-IV
V831 Cen 183 V831 114529 64425 13ч 12м &1000000000000176300000017,63с −59° 55′ &1000000000000013900000013,9″ 4,58 −0,55 346 B8V елипсоидна променлива, Vнајг = 4,49св, Vнајм = 4,66св
A Cen A 42 100673 56480 11ч 34м &1000000000000457100000045,71с −54° 15′ &1000000000000050900000050,9″ 4,62 −1,14 463 B9V
l Cen l 132 110073 61789 12ч 39м &1000000000000525600000052,56с −39° 59′ &1000000000000014100000014,1″ 4,63 −0,55 355 B8II/III
M Cen M 266 119834 67234 13ч 46м &1000000000000393700000039,37с −51° 25′ &1000000000000057700000057,7″ 4,64 0,16 257 G8/K0III
w Cen w 136 110458 62012 12ч 42м &1000000000000355600000035,56с −48° 48′ &1000000000000046900000046,9″ 4,66 0,85 188 K0III
f Cen f 171 113703 63945 13ч 06м &1000000000000167300000016,73с −48° 27′ &1000000000000047700000047,7″ 4,71 −0,81 414 B5V
294 G. Cen 294 121474 68191 13ч 57м &1000000000000389400000038,94с −63° 41′ &1000000000000011800000011,8″ 4,71 0,68 209 K4III
321 G. Cen 321 123569 69191 14ч 09м &1000000000000549600000054,96с −53° 26′ &1000000000000019400000019,4″ 4,74 1,01 182 G8III двоѕвезда
4 Cen h 284 120955 67786 13ч 53м &1000000000000125500000012,55с −31° 55′ &1000000000000039300000039,3″ 4,75 −1,81 669 B4IV
340 G. Cen 340 125628 70264 14ч 22м &1000000000000371200000037,12с −58° 27′ &1000000000000033000000033,0″ 4,76 0,07 282 G8/K1 + F/G четвороѕвезда
G Cen G 119 108257 60710 12ч 26м &1000000000000317900000031,79с −51° 27′ &1000000000000002200000002,2″ 4,82 −0,62 400 B3Vn
ξ1 Cen ξ1 165 113314 63724 13ч 03м &1000000000000333500000033,35с −49° 31′ &1000000000000038100000038,1″ 4,83 0,71 218 A0V
185 G. Cen 185 114613 64408 13ч 12м &1000000000000034700000003,47с −37° 48′ &1000000000000011300000011,3″ 4,85 3,29 67 G3IV има планета (b)
HR 4523 66 102365 57443 11ч 46м &1000000000000322500000032,25с −40° 30′ &1000000000000004800000004,8″ 4,89 5,06 30 G3/G5V има планета (b)
p Cen p 143 111597 62683 12ч 50м &1000000000000411900000041,19с −33° 59′ &1000000000000057400000057,4″ 4,90 −0,48 389 B9V
191 G. Cen 191 114837 64583 13ч 14м &1000000000000154300000015,43с −59° 06′ &1000000000000010300000010,3″ 4,90 3,62 59 F7IV
c2 Cen c2 372 129685 72104 14ч 44м &1000000000000592000000059,20с −35° 11′ &1000000000000030600000030,6″ 4,92 0,91 207 A0V
58 G. Cen 58 101570 56986 11ч 40м &1000000000000536500000053,65с −62° 05′ &1000000000000024400000024,4″ 4,93 −1,82 729 G3Ib
Q Cen Q 250 118991 66821 13ч 41м &1000000000000448100000044,81с −54° 33′ &1000000000000033700000033,7″ 4,99 0,39 271 B8Vn+... двојна ѕвезда
26 G. Cen 26 98993 55588 11ч 23м &1000000000000127000000012,70с −36° 09′ &1000000000000053200000053,2″ 5,00 −2,10 858 K4III
V810 Cen 61 V810 101947 57175 11ч 43м &1000000000000312000000031,20с −62° 29′ &1000000000000021800000021,8″ 5,00 −4,48 2567 F9Ia полуправилна променлива, Vнајг = 4,95св, Vнајм = 5,12св, P = 130 д
F Cen F 108 107079 60059 12ч 18м &1000000000000598300000059,83с −55° 08′ &1000000000000034700000034,7″ 5,01 −0,33 381 M1III
V1019 Cen 376 V1019 131120 72800 14ч 52м &1000000000000510900000051,09с −37° 48′ &1000000000000011200000011,2″ 5,02 −0,34 384 B7II/III долгопериодична пулсирачка променлива, ΔV = 0,02св
V795 Cen 328 V795 124367 69618 14ч 14м &1000000000000571600000057,16с −57° 05′ &1000000000000009900000009,9″ 5,03 −0,84 486 B4Vne γ Cas-променлива, Vнајг = 4,97св, Vнајм = 5,10св
K Cen K 224 117150 65810 13ч 29м &1000000000000252600000025,26с −51° 09′ &1000000000000054400000054,4″ 5,04 −0,91 504 A0V
ο1 Cen ο1 37 100261 56243 11ч 31м &1000000000000460700000046,07с −59° 26′ &1000000000000031400000031,4″ 5,07 −4,91 3228 G0Ia полуправилна променлива, Vнајг = ~4,8св, Vнајм = ~5,6св
r Cen r 195 115310 64803 13ч 16м &1000000000000531100000053,11с −31° 30′ &1000000000000021900000021,9″ 5,10 0,70 247 K0III
217 G. Cen 217 116713 65535 13ч 26м &1000000000000076400000007,64с −39° 45′ &1000000000000017900000017,9″ 5,11 1,09 207 Kp...
ο2 Cen ο2 38 100262 56250 11ч 31м &1000000000000488100000048,81с −59° 30′ &1000000000000056300000056,3″ 5,12 −4,97 3396 A3Ia α Cyg-променлива, ΔV = 0,10св, P = 46,3 д
128 G. Cen 128 109536 61468 12ч 35м &1000000000000456100000045,61с −41° 01′ &1000000000000019000000019,0″ 5,12 2,43 113 A7III
34 G. Cen 34 99803 56000 11ч 28м &1000000000000351100000035,11с −42° 40′ &1000000000000027200000027,2″ 5,14 −1,27 625 B9V
52 G. Cen 52 101021 56656 11ч 37м &1000000000000008000000000,80с −61° 17′ &1000000000000000400000000,4″ 5,14 0,89 231 K1III
V815 Cen 4 V815 96616 54360 11ч 07м &1000000000000167600000016,76с −42° 38′ &1000000000000019600000019,6″ 5,15 0,45 283 Ap SrCrEu α² CVn-променлива, ΔV = 0,03св, P = 2,433 д
54 G. Cen 54 101189 56754 11ч 38м &1000000000000073700000007,37с −61° 49′ &1000000000000035600000035,6″ 5,15 0,35 297 B9IV
88 G. Cen 88 104731 58803 12ч 03м &1000000000000393100000039,31с −42° 26′ &1000000000000001600000001,6″ 5,15 3,23 79 F6V
z Cen z 267 119921 67244 13ч 46м &1000000000000563600000056,36с −36° 15′ &1000000000000006900000006,9″ 5,15 −0,44 428 A0V
H Cen H 156 V945 112409 63210 12ч 57м &1000000000000043800000004,38с −51° 11′ &1000000000000055400000055,4″ 5,17 −0,67 479 B8V V945 Cen; долгопериодична пулсирачка променлива, ΔV = 0,02св
31 G. Cen 31 99453 55779 11ч 25м &1000000000000435600000043,56с −63° 58′ &1000000000000020300000020,3″ 5,18 2,99 89 F7V
29 G. Cen 29 99322 55756 11ч 25м &1000000000000295300000029,53с −36° 03′ &1000000000000047200000047,2″ 5,21 0,54 280 K0III
33 G. Cen 33 99556 55831 11ч 26м &1000000000000354300000035,43с −61° 06′ &1000000000000054600000054,6″ 5,22 −3,17 1552 B3IV
334 G. Cen 334 125158 70035 14ч 19м &1000000000000517000000051,70с −61° 16′ &1000000000000021900000021,9″ 5,22 1,80 158 Am
182 G. Cen 182 114474 64348 13ч 11м &1000000000000233100000023,31с −43° 22′ &1000000000000006600000006,6″ 5,24 1,09 221 K1/K2III
C2 Cen C2 45 100825 56573 11ч 35м &1000000000000555600000055,56с −47° 38′ &1000000000000029500000029,5″ 5,26 1,44 189 A7m
N Cen N 277 120642 67703 13ч 52м &1000000000000049000000004,90с −52° 48′ &1000000000000041300000041,3″ 5,26 0,03 363 B9Vn
64 G. Cen 64 102232 57371 11ч 45м &1000000000000440000000044,00с −45° 41′ &1000000000000024500000024,5″ 5,28 −1,62 782 B6III
D Cen D 103 106321 59654 12ч 14м &1000000000000027300000002,73с −45° 43′ &1000000000000026100000026,1″ 5,31 −0,89 566 K3III двојна ѕвезда
x1 Cen x1 113 107832 60449 12ч 23м &1000000000000354500000035,45с −35° 24′ &1000000000000045600000045,6″ 5,32 −0,17 409 B8/B9V
215 G. Cen 215 116457 65479 13ч 25м &1000000000000141400000014,14с −64° 29′ &1000000000000006300000006,3″ 5,32 2,35 128 F2III
381 G. Cen 381 131625 73049 14ч 55м &1000000000000446900000044,69с −33° 51′ &1000000000000020800000020,8″ 5,32 0,92 247 A0V
E Cen E 93 105416 59184 12ч 08м &1000000000000147300000014,73с −48° 41′ &1000000000000032900000032,9″ 5,34 −0,95 590 A1V
9 G. Cen 9 97495 54746 11ч 12м &1000000000000331500000033,15с −49° 06′ &1000000000000003900000003,9″ 5,37 1,88 163 A2III
251 G. Cen 251 118978 66849 13ч 42м &1000000000000011200000001,12с −58° 47′ &1000000000000013400000013,4″ 5,38 −1,11 647 B9IV
41 G. Cen 41 100493 56391 11ч 33м &1000000000000372600000037,26с −40° 35′ &1000000000000012100000012,1″ 5,39 0,13 368 A2IV/V
V918 Cen 68 V918 102461 57512 11ч 47м &1000000000000191700000019,17с −57° 41′ &1000000000000047600000047,6″ 5,42 −1,59 821 K5III полуправилна променлива, ΔV = ~0,07св
u Cen u 122 U 108541 60855 12ч 28м &1000000000000224900000022,49с −39° 02′ &1000000000000028100000028,1″ 5,45 −0,13 427 B8/B9V
C3 Cen C3 53 101067 56700 11ч 37м &1000000000000340500000034,05с −47° 44′ &1000000000000050600000050,6″ 5,46 0,23 363 K2III
152 G. Cen 152 112213 63066 12ч 55м &1000000000000194600000019,46с −42° 54′ &1000000000000056500000056,5″ 5,46 −0,87 601 M0III
269 G. Cen 269 119971 67304 13ч 47м &1000000000000386700000038,67с −50° 19′ &1000000000000014400000014,4″ 5,46 −0,26 454 K2III
V964 Cen 202 V964 115823 65112 13ч 20м &1000000000000378500000037,85с −52° 44′ &1000000000000052000000052,0″ 5,47 0,05 396 B6V β Lyr-променлива, ΔV = 0,04св
43 G. Cen 43 100708 56497 11ч 34м &1000000000000570000000057,00с −49° 08′ &1000000000000013000000013,0″ 5,50 1,48 207 K1III/IV
V817 Cen 96 V817 105521 59232 12ч 08м &1000000000000546000000054,60с −41° 13′ &1000000000000053700000053,7″ 5,51 −3,52 2090 B3IV γ Cas-променлива, Vнајг = 5,47св, Vнајм = 5,58св
HD 120987 286 120987 67819 13ч 53м &1000000000000328200000032,82с −35° 39′ &1000000000000051100000051,1″ 5,53 2,03 163 F3V петкратен ѕвезден сустем
324 G. Cen 324 124147 69462 14ч 13м &1000000000000164200000016,42с −53° 39′ &1000000000000056300000056,3″ 5,53 −3,99 2608 K5III+...
59 G. Cen 59 101615 57013 11ч 41м &1000000000000198600000019,86с −43° 05′ &1000000000000044400000044,4″ 5,54 1,50 209 A0V
74 G. Cen 74 103101 57870 11ч 52м &1000000000000103900000010,39с −56° 59′ &1000000000000016200000016,2″ 5,56 0,46 341 B4III
341 G. Cen 341 125745 70243 14ч 22м &1000000000000197400000019,74с −34° 47′ &1000000000000012400000012,4″ 5,57 −2,31 1230 B8V
172 G. Cen 172 113778 63972 13ч 06м &1000000000000350500000035,05с −41° 35′ &1000000000000018300000018,3″ 5,59 0,51 339 K0II/III
248 G. Cen 248 118799 66656 13ч 39м &1000000000000485900000048,59с −40° 03′ &1000000000000005700000005,7″ 5,61 −0,41 522 K2/K3III
330 G. Cen 330 124433 69598 14ч 14м &1000000000000427600000042,76с −41° 50′ &1000000000000014800000014,8″ 5,61 −0,09 449 G8III
176 G. Cen 176 113852 64003 13ч 06м &1000000000000542300000054,23с −35° 51′ &1000000000000042600000042,6″ 5,63 1,39 229 A0V
235 G. Cen 235 118261 66438 13ч 37м &1000000000000122000000012,20с −61° 41′ &1000000000000029700000029,7″ 5,63 2,88 116 F6V
39 G. Cen 39 100378 56319 11ч 32м &1000000000000481400000048,14с −40° 26′ &1000000000000010800000010,8″ 5,64 −0,47 544 M1III
C1 Cen C1 44 V763 100733 56518 11ч 35м &1000000000000133600000013,36с −47° 22′ &1000000000000021200000021,2″ 5,64 −0,87 652 M3III V763 Cen; полуправилна променлива, Vнајг = 5,55св, Vнајм = 5,80св, P = 60 д
288 G. Cen 288 121190 67973 13ч 55м &1000000000000121700000012,17с −52° 09′ &1000000000000038800000038,8″ 5,66 0,56 342 B8V
367 G. Cen 367 128974 71783 14ч 41м &1000000000000014100000001,41с −36° 08′ &1000000000000005400000005,4″ 5,67 −0,61 588 Ap Si
70 G. Cen 70 102878 57741 11ч 50м &1000000000000272800000027,28с −62° 38′ &1000000000000057800000057,8″ 5,68 −4,19 3075 A3Iab
221 G. Cen 221 116835 65593 13ч 26м &1000000000000561200000056,12с −41° 29′ &1000000000000051200000051,2″ 5,69 −3,26 2012 K3III
142 G. Cen 142 111588 62703 12ч 50м &1000000000000579000000057,90с −52° 47′ &1000000000000014600000014,6″ 5,70 0,35 382 A5V
177 G. Cen 177 113902 64053 13ч 07м &1000000000000383200000038,32с −53° 27′ &1000000000000035000000035,0″ 5,70 0,71 324 B8V
x2 Cen x2 118 108114 60610 12ч 25м &1000000000000217600000021,76с −35° 11′ &1000000000000011000000011,0″ 5,71 0,16 420 B9IV/V
V744 Cen 246 V744 118767 66666 13ч 39м &1000000000000599000000059,90с −49° 57′ &1000000000000000000000000,0″ 5,74 −0,37 543 M8III полуправилна променлива, Vнајг = 5,14св, Vнајм = 6,55св, P = 90 д
359 G. Cen 359 128207 71453 14ч 36м &1000000000000441500000044,15с −40° 12′ &1000000000000041500000041,5″ 5,74 0,19 419 B8V
13 G. Cen 13 97651 54840 11ч 13м &1000000000000394100000039,41с −53° 13′ &1000000000000054900000054,9″ 5,75 0,07 446 K2III
V788 Cen 95 V788 105509 59229 12ч 08м &1000000000000538400000053,84с −44° 19′ &1000000000000033200000033,2″ 5,75 0,75 326 A3III алголска променлива, Vнајг = 5,74св, Vнајм = 5,93св, P = 4,96638 д
127 G. Cen 127 109409 61379 12ч 34м &1000000000000424600000042,46с −44° 40′ &1000000000000021100000021,1″ 5,76 3,50 92 G4IV
205 G. Cen 205 115912 65144 13ч 20м &1000000000000577600000057,76с −46° 52′ &1000000000000048200000048,2″ 5,76 0,44 377 K1III
11 G. Cen 11 97576 54811 11ч 13м &1000000000000146900000014,69с −44° 22′ &1000000000000020000000020,0″ 5,77 −1,29 840 K5/M0III
102 G. Cen 102 106231 59607 12ч 13м &1000000000000250600000025,06с −38° 55′ &1000000000000045000000045,0″ 5,77 −3,21 2037 B4III
278 G. Cen 278 120640 67663 13ч 51м &1000000000000472300000047,23с −46° 53′ &1000000000000055100000055,1″ 5,77 −2,01 1173 B2Vp
129 G. Cen 129 109573 61498 12ч 36м &1000000000000010700000001,07с −39° 52′ &1000000000000010000000010,0″ 5,78 1,65 219 A0V
181 G. Cen 181 114435 64332 13ч 11м &1000000000000089400000008,94с −42° 13′ &1000000000000058200000058,2″ 5,78 0,97 299 F7IV
114 G. Cen 114 107860 60463 12ч 23м &1000000000000447900000044,79с −38° 54′ &1000000000000040900000040,9″ 5,79 0,68 342 B8/B9V
243 G. Cen 243 118666 66681 13ч 40м &1000000000000108000000010,80с −64° 34′ &1000000000000035600000035,6″ 5,79 1,59 226 F3III-IV
32 G. Cen 32 99574 55849 11ч 26м &1000000000000473000000047,30с −53° 09′ &1000000000000035800000035,8″ 5,80 −0,61 625 K0III+...
209 G. Cen 209 116084 65247 13ч 22м &1000000000000162900000016,29с −52° 10′ &1000000000000058600000058,6″ 5,81 −5,19 5175 B2.5Ib
27 G. Cen 27 99022 55581 11ч 23м &1000000000000081700000008,17с −56° 46′ &1000000000000045700000045,7″ 5,82 −0,69 653 A4:p
196 G. Cen 196 115331 64822 13ч 17м &1000000000000139200000013,92с −43° 58′ &1000000000000046000000046,0″ 5,82 1,99 190 Am
293 G. Cen 293 121416 68079 13ч 56м &1000000000000198900000019,89с −46° 35′ &1000000000000033800000033,8″ 5,82 1,12 284 K0IV
V767 Cen 285 V767 120991 67861 13ч 53м &1000000000000572500000057,25с −47° 07′ &1000000000000041400000041,4″ 5,83 B2IIIe γ Cas-променлива, ΔV = 0,4св
50 G. Cen 50 100929 56606 11ч 36м &1000000000000223800000022,38с −61° 03′ &1000000000000008800000008,8″ 5,84 −2,42 1462 B2.5IV
133 G. Cen 133 110287 61916 12ч 41м &1000000000000230400000023,04с −46° 08′ &1000000000000044600000044,6″ 5,84 −1,10 797 K3II
193 G. Cen 193 114971 64623 13ч 14м &1000000000000433600000043,36с −48° 57′ &1000000000000024500000024,5″ 5,84 1,34 259 K0IV
380 G. Cen 380 131432 72959 14ч 54м &1000000000000379200000037,92с −33° 18′ &1000000000000002000000002,0″ 5,85 −1,10 801 K2III
30 G. Cen 30 99333 55763 11ч 25м &1000000000000331300000033,13с −37° 44′ &1000000000000051200000051,2″ 5,87 −0,23 541 M3III
140 G. Cen 140 111032 62360 12ч 46м &1000000000000462200000046,22с −33° 18′ &1000000000000055500000055,5″ 5,87 0,52 384 K3III
283 G. Cen 283 120908 67836 13ч 53м &1000000000000431100000043,11с −53° 22′ &1000000000000023800000023,8″ 5,87 −1,97 1203 B5III
357 G. Cen 357 127971 71353 14ч 35м &1000000000000315000000031,50с −41° 31′ &1000000000000002600000002,6″ 5,88 0,68 358 B6V
388 G. Cen 388 132604 73493 15ч 01м &1000000000000130700000013,07с −38° 03′ &1000000000000029900000029,9″ 5,88 0,51 387 K2/K3III
79 G. Cen 79 103516 58103 11ч 55м &1000000000000000200000000,02с −63° 16′ &1000000000000045000000045,0″ 5,89 −3,59 2567 A3Ib
151 G. Cen 151 112164 63033 12ч 54м &1000000000000587100000058,71с −44° 09′ &1000000000000005100000005,1″ 5,89 2,89 130 G2IV
375 G. Cen 375 130328 72432 14ч 48м &1000000000000380600000038,06с −36° 38′ &1000000000000004500000004,5″ 5,89 0,19 449 M5III
189 G. Cen 189 114772 64515 13ч 13м &1000000000000233800000023,38с −50° 41′ &1000000000000059200000059,2″ 5,90 0,88 329 B9V
373 G. Cen 373 130055 72296 14ч 47м &1000000000000050600000005,06с −38° 17′ &1000000000000025600000025,6″ 5,90 −0,25 554 K3III
148 G. Cen 148 111884 62861 12ч 53м &1000000000000042600000004,26с −54° 57′ &1000000000000008900000008,9″ 5,91 0,59 379 K3III
190 G. Cen 190 114835 64580 13ч 14м &1000000000000121500000012,15с −58° 41′ &1000000000000002100000002,1″ 5,91 0,80 344 K0/K1III
239 G. Cen 239 118354 66454 13ч 37м &1000000000000235000000023,50с −46° 25′ &1000000000000040200000040,2″ 5,91 0,52 389 B8V
268 G. Cen 268 119938 67292 13ч 47м &1000000000000275800000027,58с −50° 14′ &1000000000000057600000057,6″ 5,92 2,03 196 A3m...
298 G. Cen 298 121853 68333 13ч 59м &1000000000000174600000017,46с −50° 22′ &1000000000000010600000010,6″ 5,92 0,86 335 G8/K0III
305 G. Cen 305 122438 68670 14ч 03м &1000000000000265800000026,58с −56° 12′ &1000000000000048200000048,2″ 5,93 −0,13 530 K2III
337 G. Cen 337 125283 69995 14ч 19м &1000000000000239100000023,91с −37° 00′ &1000000000000010100000010,1″ 5,93 1,75 223 A1V
V914 Cen 57 V914 101541 56970 11ч 40м &1000000000000424900000042,49с −53° 58′ &1000000000000006800000006,8″ 5,95 −1,62 1065 M1III неправилна променлива, ΔV = ~0,13св
236 G. Cen 236 118338 66427 13ч 37м &1000000000000060500000006,05с −44° 08′ &1000000000000035400000035,4″ 5,96 0,65 376 G8/K0III
256 G. Cen 256 119250 66924 13ч 42м &1000000000000550600000055,06с −41° 24′ &1000000000000003400000003,4″ 5,96 0,79 352 K0III
258 G. Cen 258 119361 66984 13ч 43м &1000000000000401000000040,10с −42° 04′ &1000000000000003000000003,0″ 5,96 −2,48 1590 B8III
V869 Cen 320 V869 123515 69174 14ч 09м &1000000000000350600000035,06с −51° 30′ &1000000000000016700000016,7″ 5,96 −0,17 548 B9IV спектроскопска двојка; уникатна променлива, ΔV = 0,09св
60 G. Cen 60 101883 57165 11ч 43м &1000000000000272000000027,20с −37° 11′ &1000000000000024400000024,4″ 5,98 −0,34 598 K3III
174 G. Cen 174 113823 64033 13ч 07м &1000000000000243100000024,31с −59° 51′ &1000000000000037800000037,8″ 5,98 −1,91 1235 B9IV+...
145 G. Cen 145 111774 62786 12ч 51м &1000000000000569500000056,95с −39° 40′ &1000000000000049400000049,4″ 5,99 0,22 465 B7/B8V
351 G. Cen 351 127193 70987 14ч 31м &1000000000000108400000010,84с −38° 52′ &1000000000000011200000011,2″ 5,99 0,86 346 K1III
V928 Cen 123 V928 108759 60979 12ч 29м &1000000000000578800000057,88с −41° 44′ &1000000000000009100000009,1″ 6,00 −1,25 918 M2II/III полуправилна променлива, ΔV = ~0,07св
203 G. Cen 203 115842 65129 13ч 20м &1000000000000483400000048,34с −55° 48′ &1000000000000002500000002,5″ 6,00 B0.5Ia
242 G. Cen 242 118520 66575 13ч 38м &1000000000000489600000048,96с −57° 37′ &1000000000000021700000021,7″ 6,00 −1,89 1235 G5Ib
253 G. Cen 253 119159 66925 13ч 42м &1000000000000561200000056,12с −56° 46′ &1000000000000004700000004,7″ 6,00 −3,85 3047 B0.5III
291 G. Cen 291 121384 68101 13ч 56м &1000000000000329900000032,99с −54° 42′ &1000000000000014800000014,8″ 6,00 3,09 124 G8V
162 G. Cen 162 112935 63490 13ч 00м &1000000000000327100000032,71с −33° 30′ &1000000000000018300000018,3″ 6,01 3,00 131 F3V
85 G. Cen 85 104081 58453 11ч 59м &1000000000000108800000010,88с −51° 41′ &1000000000000048300000048,3″ 6,04 −1,04 849 K1/K2II
361 G. Cen 361 128488 71581 14ч 38м &1000000000000193400000019,34с −38° 47′ &1000000000000038900000038,9″ 6,04 −0,38 627 K3III
76 G. Cen 76 103400 58041 11ч 54м &1000000000000115100000011,51с −57° 24′ &1000000000000036700000036,7″ 6,05 −2,07 1370 A0/A1III
V824 Cen 179 V824 114365 64320 13ч 10м &1000000000000584700000058,47с −52° 34′ &1000000000000000700000000,7″ 6,05 0,94 343 Ap α² CVn-променлива, ΔV = 0,035св, P = 1,272 д
3 Cen B k 281 120710 13ч 51м &1000000000000501000000050,10с −32° 59′ &1000000000000041000000041,0″ 6,06 составница на системот 3 Cen
383 G. Cen 383 131774 73107 14ч 56м &1000000000000308700000030,87с −32° 38′ &1000000000000012200000012,2″ 6,06 −0,08 551 K3III
97 G. Cen 97 105776 59353 12ч 10м &1000000000000337800000033,78с −37° 52′ &1000000000000013000000013,0″ 6,07 1,79 234 A5V
352 G. Cen 352 127624 71154 14ч 33м &1000000000000096200000009,62с −30° 42′ &1000000000000053900000053,9″ 6,07 0,56 412 K0III
V828 Cen 307 V828 122532 68673 14ч 03м &1000000000000274900000027,49с −41° 25′ &1000000000000023900000023,9″ 6,08 −0,06 552 B8 Si α² CVn-променлива, ΔV = 0,045св, P = 1,837 д
V716 Cen 325 V716 124195 69491 14ч 13м &1000000000000398400000039,84с −54° 37′ &1000000000000032200000032,2″ 6,09 −1,55 1101 B5V β Lyr-променлива, Vнајг = 5,96св, Vнајм = 6,52св, P = 1,49010 д
25 G. Cen 25 98892 55528 11ч 22м &1000000000000231500000023,15с −44° 38′ &1000000000000045100000045,1″ 6,10 0,99 344 G8III
62 G. Cen 62 101995 57211 11ч 43м &1000000000000528200000052,82с −62° 52′ &1000000000000041700000041,7″ 6,10 0,68 396 A2III/IV
HD 108063 117 108063 60591 12ч 25м &1000000000000086200000008,62с −42° 30′ &1000000000000051300000051,3″ 6,10 2,49 172 F9.5IV крајно богата со метали
282 G. Cen 282 120759 67696 13ч 52м &1000000000000010000000001,00с −31° 37′ &1000000000000008900000008,9″ 6,11 2,46 175 F5/F6V
10 G. Cen 10 97550 54783 11ч 12м &1000000000000567400000056,74с −49° 44′ &1000000000000010000000010,0″ 6,12 −0,72 760 G8II/III
302 G. Cen 302 122210 68493 14ч 01м &1000000000000190800000019,08с −40° 13′ &1000000000000019000000019,0″ 6,12 −0,84 805 K1III
28 G. Cen 28 99171 55667 11ч 24м &1000000000000220600000022,06с −42° 40′ &1000000000000008800000008,8″ 6,13 −3,74 3075 B2IV-V
80 G. Cen 80 103637 58177 11ч 55м &1000000000000547300000054,73с −39° 41′ &1000000000000022100000022,1″ 6,13 0,27 484 K0III
358 G. Cen 358 128152 71429 14ч 36м &1000000000000241400000024,14с −39° 35′ &1000000000000050500000050,5″ 6,13 0,69 400 K1III
229 G. Cen 229 117597 66019 13ч 32м &1000000000000053900000005,39с −38° 23′ &1000000000000055500000055,5″ 6,14 0,91 363 K1III
290 G. Cen 290 121336 68080 13ч 56м &1000000000000199900000019,99с −54° 07′ &1000000000000056500000056,5″ 6,14 0,37 466 A1V
106 G. Cen 106 106922 59950 12ч 17м &1000000000000472900000047,29с −36° 05′ &1000000000000038300000038,3″ 6,15 0,27 488 A0V
67 G. Cen 67 102397 57497 11ч 47м &1000000000000070200000007,02с −35° 54′ &1000000000000024500000024,5″ 6,16 0,34 475 G8III
192 G. Cen 192 114873 64557 13ч 13м &1000000000000578000000057,80с −43° 08′ &1000000000000021000000021,0″ 6,16 1,00 351 K5II
194 G. Cen 194 115050 64651 13ч 15м &1000000000000094900000009,49с −36° 22′ &1000000000000016900000016,9″ 6,17 0,40 464 K1III
213 G. Cen 213 116278 65311 13ч 23м &1000000000000086400000008,64с −33° 11′ &1000000000000023600000023,6″ 6,17 −0,58 731 M2III
HD 121056 287 121056 67851 13ч 53м &1000000000000052000000052,0с −35° 18′ &1000000000000005200000052″ 6,17 2,13 215 K0III има две планети
384 G. Cen 384 132096 73279 14ч 58м &1000000000000365900000036,59с −39° 54′ &1000000000000025100000025,1″ 6,17 0,92 365 K1III
V790 Cen V790 116072 13ч 22м &1000000000000035700000035,7с −60° 58′ &1000000000000020000000020,0″ 6,18 B2.5Vn β Cep-променлива, Vнајг = 6,16св, Vнајм = 6,27св
186 G. Cen 186 114630 64478 13ч 12м &1000000000000557100000055,71с −59° 48′ &1000000000000058800000058,8″ 6,18 3,18 130 G0V
198 G. Cen 198 115529 64933 13ч 18м &1000000000000348900000034,89с −51° 17′ &1000000000000008700000008,7″ 6,18 −0,30 644 A0V
211 G. Cen 211 116197 65288 13ч 22м &1000000000000525000000052,50с −47° 56′ &1000000000000035600000035,6″ 6,18 −1,24 994 A4V
306 G. Cen 306 122510 68641 14ч 03м &1000000000000017100000001,71с −31° 41′ &1000000000000003100000003,1″ 6,18 3,27 125 F6V
312 G. Cen 312 123004 68872 14ч 06м &1000000000000109100000010,91с −43° 05′ &1000000000000029800000029,8″ 6,18 0,00 561 G8III
187 G. Cen 187 114707 64472 13ч 12м &1000000000000508600000050,86с −42° 41′ &1000000000000059000000059,0″ 6,19 −0,24 629 K0III
319 G. Cen 319 123445 69113 14ч 08м &1000000000000519000000051,90с −43° 28′ &1000000000000014700000014,7″ 6,19 −0,51 713 B9V
200 G. Cen 200 115778 65108 13ч 20м &1000000000000350600000035,06с −59° 46′ &1000000000000021900000021,9″ 6,20 0,80 392 F3/F5II
V992 Cen 309 V992 122844 68842 14ч 05м &1000000000000465300000046,53с −54° 40′ &1000000000000009500000009,5″ 6,20 0,62 425 A5III/IV β Lyr-променлива, ΔV = ~0,09св
389 G. Cen 389 132763 73559 15ч 01м &1000000000000581000000058,10с −34° 21′ &1000000000000031700000031,7″ 6,21 0,81 393 A8/A9III/IV
15 G. Cen 15 97866 54929 11ч 14м &1000000000000541300000054,13с −43° 44′ &1000000000000001300000001,3″ 6,22 −2,40 1725 K4III
100826 56550 11ч 35м &1000000000000423400000042,34с −61° 17′ &1000000000000016300000016,3″ 6,23 −4,42 4405 A0Ib
100 G. Cen 100 105920 59439 12ч 11м &1000000000000316700000031,67с −51° 21′ &1000000000000033000000033,0″ 6,23 2,59 174 G6III+...
20 G. Cen 20 98161 55130 11ч 17м &1000000000000120600000012,06с −38° 00′ &1000000000000051800000051,8″ 6,24 1,96 234 A1V
104 G. Cen 104 106572 59785 12ч 15м &1000000000000307100000030,71с −41° 54′ &1000000000000046200000046,2″ 6,24 1,10 347 K0III
116 G. Cen 116 107998 60549 12ч 24м &1000000000000447700000044,77с −41° 23′ &1000000000000002800000002,8″ 6,24 0,32 498 K2/K3III
V789 Cen 167 V789 113523 63820 13ч 04м &1000000000000482500000048,25с −41° 11′ &1000000000000046600000046,6″ 6,24 −1,54 1173 M3/M4III неправилна променлива, ΔV = 0,09св
120 G. Cen 120 108309 60729 12ч 26м &1000000000000487100000048,71с −48° 54′ &1000000000000046800000046,8″ 6,25 4,12 87 G5IV-V
63 G. Cen 63 102150 57322 11ч 45м &1000000000000126600000012,66с −49° 04′ &1000000000000011500000011,5″ 6,26 0,24 521 K1III
81 G. Cen 81 103746 58242 11ч 56м &1000000000000440200000044,02с −47° 04′ &1000000000000020800000020,8″ 6,26 2,60 176 F3IV-V
141 G. Cen 141 111519 62655 12ч 50м &1000000000000195300000019,53с −48° 27′ &1000000000000034400000034,4″ 6,26 0,04 571 A0V
147 G. Cen 147 111790 62821 12ч 52м &1000000000000246100000024,61с −53° 49′ &1000000000000047700000047,7″ 6,26 −1,36 1090 G8Ib/II
7 G. Cen 7 97413 54718 11ч 12м &1000000000000102400000010,24с −46° 16′ &1000000000000000400000000,4″ 6,27 1,29 322 A1V
222 G. Cen 222 116862 65630 13ч 27м &1000000000000206600000020,66с −49° 22′ &1000000000000052600000052,6″ 6,27 −2,98 2312 B3IV
2 G. Cen 2 96407 54264 11ч 06м &1000000000000057400000005,74с −51° 12′ &1000000000000045900000045,9″ 6,28 0,77 412 G6IV
V809 Cen 36 V809 100198 56201 11ч 31м &1000000000000150500000015,05с −61° 16′ &1000000000000042500000042,5″ 6,28 −4,49 4657 A3Iae α Cyg-променлива, ΔV = 0,05св
V765 Cen 247 V765 118781 66645 13ч 39м &1000000000000408500000040,85с −39° 44′ &1000000000000051200000051,2″ 6,29 −1,39 1120 M3/M4III неправилна променлива, ΔV = 0,08св
19 G. Cen 19 98096 55068 11ч 16м &1000000000000279400000027,94с −45° 52′ &1000000000000048600000048,6″ 6,30 2,58 181 F3V
49 G. Cen 49 100911 56632 11ч 36м &1000000000000407400000040,74с −37° 14′ &1000000000000013900000013,9″ 6,30 0,69 432 A1V
365 G. Cen 365 128713 71746 14ч 40м &1000000000000327700000032,77с −56° 26′ &1000000000000026700000026,7″ 6,30 −1,15 1006 K0/K1II
377 G. Cen 377 131117 72772 14ч 52м &1000000000000333300000033,33с −30° 34′ &1000000000000037800000037,8″ 6,30 3,29 130 G0/G1V
3 G. Cen 3 96484 54291 11ч 06м &1000000000000275700000027,57с −50° 57′ &1000000000000024300000024,3″ 6,31 1,05 367 K2II
144 G. Cen 144 111775 62799 12ч 52м &1000000000000054700000005,47с −48° 05′ &1000000000000039500000039,5″ 6,31 0,48 479 A0IV
220 G. Cen 220 116836 65606 13ч 27м &1000000000000064000000006,40с −49° 08′ &1000000000000037300000037,3″ 6,31 −1,27 1069 A0III/IV
332 G. Cen 332 124580 69671 14ч 15м &1000000000000385800000038,58с −45° 00′ &1000000000000001500000001,5″ 6,31 4,69 69 F9V
101545 56961 11ч 40м &1000000000000370100000037,01с −62° 34′ &1000000000000005200000005,2″ 6,32 −3,36 2810 O9.5Ib
180 G. Cen 180 114461 64395 13ч 11м &1000000000000530700000053,07с −63° 18′ &1000000000000010700000010,7″ 6,32 F0II
232 G. Cen 232 117919 66236 13ч 34м &1000000000000289900000028,99с −48° 16′ &1000000000000019700000019,7″ 6,32 −0,42 726 B8III
347 G. Cen 347 126386 70580 14ч 26м &1000000000000135300000013,53с −42° 19′ &1000000000000006500000006,5″ 6,33 1,41 314 K3III
279 G. Cen 279 120672 67648 13ч 51м &1000000000000365800000036,58с −36° 25′ &1000000000000058800000058,8″ 6,34 2,45 195 F6V
V883 Cen 318 V883 123335 69122 14ч 08м &1000000000000562700000056,27с −59° 16′ &1000000000000036000000036,0″ 6,34 −1,24 1069 B5IV затемнувачка двојка, Vнајг = ~6,3св, Vнајм = ~6,6св
84 G. Cen 84 104080 58452 11ч 59м &1000000000000107100000010,71с −45° 49′ &1000000000000055900000055,9″ 6,36 0,49 487 B8/B9V
348 G. Cen 348 126475 70626 14ч 26м &1000000000000498900000049,89с −39° 52′ &1000000000000026200000026,2″ 6,36 0,62 458 B9V
382 G. Cen 382 131752 73116 14ч 56м &1000000000000357800000035,78с −39° 24′ &1000000000000057500000057,5″ 6,36 0,96 393 A0/A1V
210 G. Cen 210 116226 65303 13ч 23м &1000000000000026100000002,61с −48° 33′ &1000000000000046000000046,0″ 6,37 −2,33 1791 B6IV
126 G. Cen 126 109312 61328 12ч 33м &1000000000000592600000059,26с −49° 54′ &1000000000000034900000034,9″ 6,38 2,24 220 F5IV-V
138 G. Cen 138 110653 62128 12ч 43м &1000000000000586600000058,66с −36° 20′ &1000000000000056900000056,9″ 6,38 −0,99 973 B8/B9V
369 G. Cen 369 129161 71853 14ч 41м &1000000000000512500000051,25с −30° 55′ &1000000000000059200000059,2″ 6,38 −1,22 1079 Asp...
112 G. Cen 112 107833 60454 12ч 23м &1000000000000367600000036,76с −39° 18′ &1000000000000008500000008,5″ 6,39 1,01 389 F2V
310 G. Cen 310 122879 68902 14ч 06м &1000000000000251600000025,16с −59° 42′ &1000000000000057200000057,2″ 6,39 B0Ia
313 G. Cen 313 123151 69065 14ч 08м &1000000000000142700000014,27с −63° 12′ &1000000000000028900000028,9″ 6,39 1,03 384 G8/K0III
R Cen 331 R 124601 14ч 16м &1000000000000342000000034,20с −59° 54′ &1000000000000050000000050,0″ 6,39 мирида, Vнајг = 5,3св, Vнајм = 11,8св, P = 546,2 д; H2O-мазер
350 G. Cen 350 127152 70966 14ч 30м &1000000000000566300000056,63с −40° 50′ &1000000000000042400000042,4″ 6,39 −1,15 1048 K3III
354 G. Cen 354 127724 71333 14ч 35м &1000000000000170800000017,08с −60° 00′ &1000000000000056100000056,1″ 6,39 0,03 609 K2III
130 G. Cen 130 109675 61557 12ч 36м &1000000000000466500000046,65с −50° 20′ &1000000000000007300000007,3″ 6,40 1,19 359 A0V
223 G. Cen 223 116873 65621 13ч 27м &1000000000000146700000014,67с −40° 09′ &1000000000000045700000045,7″ 6,40 0,69 452 G8/K0III
V766 Cen 264 V766 119796 67261 13ч 47м &1000000000000108700000010,87с −62° 35′ &1000000000000022900000022,9″ 6,40 −6,36 11643 A7V S Dor-променлива, Vнајг = 6,17св, Vнајм = 7,50св
329 G. Cen 329 124454 69655 14ч 15м &1000000000000213300000021,33с −53° 30′ &1000000000000035700000035,7″ 6,40 −0,99 979 K3III
238 G. Cen 238 118384 66521 13ч 38м &1000000000000076300000007,63с −58° 24′ &1000000000000052500000052,5″ 6,41 0,60 472 K1III
263 G. Cen 263 119727 67199 13ч 46м &1000000000000145400000014,54с −54° 40′ &1000000000000059900000059,9″ 6,42 1,35 337 A1V
137 G. Cen 137 110575 62081 12ч 43м &1000000000000262400000026,24с −40° 10′ &1000000000000040100000040,1″ 6,43 2,15 235 A7III
V1154 Cen 169 V1154 113602 63883 13ч 05м &1000000000000308300000030,83с −52° 06′ &1000000000000056500000056,5″ 6,43 −1,21 1101 M1III полуправилна променлива, Vнајг = 6,33св, Vнајм = 6,58св, P = 21,8 д
254 G. Cen 254 119193 66923 13ч 42м &1000000000000546400000054,64с −50° 47′ &1000000000000024700000024,7″ 6,43 −0,89 948 M0III
HD 120457 275 120457 67537 13ч 50м &1000000000000193900000019,39с −39° 54′ &1000000000000003000000003,0″ 6,43 1,17 367 K1III има планета
317 G. Cen 317 123247 69011 14ч 07м &1000000000000408400000040,84с −48° 42′ &1000000000000014300000014,3″ 6,43 1,41 330 B9V
5 G. Cen 5 96660 54380 11ч 07м &1000000000000341500000034,15с −48° 38′ &1000000000000024100000024,1″ 6,44 0,29 553 K3III
168 G. Cen 168 113537 63849 13ч 05м &1000000000000067000000006,70с −47° 07′ &1000000000000000600000000,6″ 6,44 1,20 364 F5III
V827 Cen 259 V827 119419 67036 13ч 44м &1000000000000160300000016,03с −51° 00′ &1000000000000044700000044,7″ 6,44 1,18 367 A0p α² CVn-променлива, ΔV = 0,025св, P = 2,605 д
V808 Cen 35 V808 99953 56050 11ч 29м &1000000000000151400000015,14с −63° 33′ &1000000000000014200000014,2″ 6,45 −4,45 4939 B2Ia α Cyg-променлива, Vнајг = 6,42св, Vнајм = 6,47св
316 G. Cen 316 123227 69012 14ч 07м &1000000000000415600000041,56с −49° 52′ &1000000000000004300000004,3″ 6,45 3,42 132 G3V
386 G. Cen 386 132238 73341 14ч 59м &1000000000000139400000013,94с −37° 52′ &1000000000000052300000052,3″ 6,45 0,03 626 B8V
22 G. Cen 22 98176 55133 11ч 17м &1000000000000143700000014,37с −41° 56′ &1000000000000003500000003,5″ 6,46 1,01 401 A0V
V871 Cen V871 101205 56769 11ч 38м &1000000000000203700000020,37с −63° 22′ &1000000000000021900000021,9″ 6,46 O8var β Lyr-променлива, ΔV = 0,12св
77 G. Cen 77 103437 58057 11ч 54м &1000000000000260600000026,06с −37° 44′ &1000000000000056700000056,7″ 6,46 3,12 152 F7V
233 G. Cen 233 118010 66254 13ч 34м &1000000000000436100000043,61с −33° 18′ &1000000000000039000000039,0″ 6,46 −0,75 903 K2III
349 G. Cen 349 126610 70798 14ч 28м &1000000000000435000000043,50с −59° 11′ &1000000000000051100000051,1″ 6,46 A0II/III
90 G. Cen 90 104839 58859 12ч 04м &1000000000000167400000016,74с −51° 28′ &1000000000000021000000021,0″ 6,48 1,10 388 B9V
155 G. Cen 155 112381 63204 12ч 56м &1000000000000582600000058,26с −54° 35′ &1000000000000014300000014,3″ 6,48 1,46 329 A0p
116338 65372 13ч 23м &1000000000000521900000052,19с −49° 49′ &1000000000000021800000021,8″ 6,48 0,91 424 G8III
237 G. Cen 237 118319 66405 13ч 36м &1000000000000505800000050,58с −34° 28′ &1000000000000003900000003,9″ 6,48 0,47 519 K0III
299 G. Cen 299 121901 68413 14ч 00м &1000000000000174700000017,47с −61° 28′ &1000000000000051400000051,4″ 6,49 2,42 213 F1III-IV
99145 55645 11ч 23м &1000000000000565400000056,54с −57° 52′ &1000000000000049400000049,4″ 6,50 0,32 561 M0III
89 G. Cen [1] 89 104747 58799 12ч 03м &1000000000000366200000036,62с −39° 00′ &1000000000000032300000032,3″ 6,51 3,17 152 F7V
T Cen 252 T 119090 66825 13ч 41м &1000000000000455800000045,58с −33° 35′ &1000000000000050600000050,6″ 6,58 −2,43 2063 M3e полуправилна променлива, Vнајг = 5,5св, Vнајм = 9,0св, P = 90,44 д
HD 114729 188 114729 64459 13ч 12м &1000000000000442600000044,26с −31° 52′ &1000000000000024100000024,1″ 6,69 3,97 114 G3V има планета (b)
HD 117253 117253 65891 13ч 30м &1000000000000025000000025,0с −58° 39′ &1000000000000005200000052″ 6,75 444 K0III има планета
HD 115470 115470 64892 13ч 18м &1000000000000005000000005,0с −44° 03′ &1000000000000001900000019″ 6,80 408 B9.5V има планета
HD 116434 116434 65426 13ч 24м &1000000000000036000000036,0с −51° 30′ &1000000000000001600000016″ 7,01 36 A2V има планета
HD 117618 117618 66047 13ч 32м &1000000000000025000000025,0с −47° 16′ &1000000000000001600000016″ 7,18 4,28 124 G2V Дофида,[2] има две планети (b и c)
HD 117207 117207 65808 13ч 29м &1000000000000211100000021,11с −35° 34′ &1000000000000015600000015,6″ 7,26 4,67 108 G8IV-V има планета (b)
HD 102117 102117 57291 11ч 44м &1000000000000504600000050,46с −58° 42′ &1000000000000013400000013,4″ 7,47 4,35 137 G6V Уклун,[3] има планета (b)
HD 121504 121504 68162 13ч 57м &1000000000000172400000017,24с −56° 02′ &1000000000000024500000024,5″ 7,54 4,29 145 G2V има планета (b)
Пшибилскиева Ѕвезда V816 101065 56709 11ч 37м &1000000000037040600000037,0406с −46° 42′ &1000000000003488200000034,882″ 8,02 410 B5p V816 Cen; хемиски необична ѕвезда; δ Sct-променлива, Vнајг = 7,996св, Vнајм = 8,020св, P = 0,0084306 д
HD 109749 109749 61595 12ч 37м &1000000000000163800000016,38с −40° 48′ &1000000000000043600000043,6″ 8,10 4,24 192 G3V има планета (b)
HD 101930 101930 57172 11ч 43м &1000000000000301100000030,11с −58° 00′ &1000000000000024800000024,8″ 8,21 5,79 99 K1V има планета (b)
HD 114386 114386 64295 13ч 10м &1000000000000398200000039,82с −35° 03′ &1000000000000017200000017,2″ 8,73 6,49 91 K3V има две планети (b и c)
HD 113538 113538 63833 13ч 04м &1000000000000005700000057с −52° 26′ &1000000000000003500000035″ 9,02 52 K9V има две планети (b и c)
HD 125595 125595 70170 14ч 21м &1000000000000002300000023с −40° 23′ &1000000000000003900000039″ 9,03 89 K4V има планета (b)
HD 108236 108236 60689 12ч 26м &1000000000000017800000017,8с −51° 21′ &1000000000000004700000047″ 9,2 211 K4V има четири планети
HD 103197 103197 57931 11ч 52м &1000000000000529800000052,98с −50° 17′ &1000000000000034200000034,2″ 9,41 5,94 161 K1Vp... има планета (b)
HD 120411 120411 67522 13ч 50м &1000000000000006000000006,0с −40° 50′ &1000000000000000900000009″ 9,9 415 има планета
HD 124448 124448 69619 14ч 14м &1000000000000058600000058,6с −46° 17′ &1000000000000019300000019,3″ 9,99 1531 B3p Поперова Ѕвезда; EHe-ѕвезда
PSR B1259-63 13ч 02м &1000000000000476600000047,66с −63° 50′ &1000000000000080700000008,07″ 10,08 B2e пулсар во двоен систем
WASP-131 14ч 00м &1000000000000046000000046,0с −30° 35′ &1000000000000000100000001″ 10,1 815 G0 има преминувачка планета
WASP-167 13ч 04м &1000000000000010500000010,5с −35° 32′ &1000000000000005800000058″ 10,5 1243 F1 V има преминувачка планета
WASP-87 A 12ч 21м &1000000000000018000000018,0с −52° 50′ &1000000000000002700000027″ 10,7 783 F5 има преминувачка планета
WASP-15 13ч 55м &1000000000000043000000043,0с −32° 09′ &1000000000000003500000035″ 10,9 1005 F7 Њамјен,[4] има преминувачка планета (b)
WASP-172 13ч 17м &1000000000000044000000044,0с −47° 14′ &1000000000000001500000015″ 11,0 F1V има преминувачка планета
Проксима Кентаур V645 70890 14ч 29м &1000000000000429500000042,95с −62° 40′ &1000000000000046100000046,1″ 11,05 15,49 4,22 M5.5V α Cen C, V645 Cen; најблиска ѕвезда; болскотна ѕвезда; составница на ѕвездениот систем Алфа Кентаур
WASP-130 13ч 32м &1000000000000025000000025,0с −42° 28′ &1000000000000003100000031″ 11,1 587 G6 има преминувачка планета
WASP-108 13ч 03м &1000000000000019000000019,0с −49° 38′ &1000000000000002300000023″ 11,2 718 F9 има преминувачка планета
WASP-41 12ч 42м &1000000000000028500000028,5с −30° 38′ &1000000000000002400000024″ 11,6 587 G8V има две преминувачки планети
1A 1118-61 11ч 20м &1000000000000571800000057,18с −61° 55′ &1000000000000000200000000,2″ 12,12 O9.5III/Ve високомасена рендгенска двојка
WASP-129 11ч 45м &1000000000000012000000012,0с −42° 03′ &1000000000000005000000050″ 12,3 802 G1 има преминувачка планета
WASP-128 11ч 31м &1000000000000026100000026,1с −41° 41′ &1000000000000002200000022″ 12,5 1376 G0V има преминувачка планета
GJ 3737 12ч 38м &1000000000004914100000049,141с −38° 22′ &1000000000000528000000052,80″ 12,74 20,8 M4.5V црвено џуџе[5][6]
WASP-184 13ч 58м &1000000000000004000000004,0с −30° 20′ &1000000000000005300000053″ 12,9 2087 G0 има преминувачка планета
WASP-171 11ч 27м &1000000000000023000000023,0с −44° 05′ &1000000000000001900000019″ 13 2524 има преминувачка планета
Кшеминскиева Ѕвезда V779 11ч 21м &1000000000000157800000015,78с −60° 37′ &1000000000000022700000022,7″ 13,25 26000 O6.5II V779 Cen; оптичка составница на рендгенската двојка Кентаур X-3; затемнувачка двојка, Vнајг = 13,25св, Vнајм = 13,46св, P = 2,08726 д
BPM 37093 V886 12ч 38м &1000000000000499300000049,93с −49° 48′ &1000000000000001200000001,2″ 13,96 13,02 50 DA V886 Cen; со прекар „Луси“;[7] бело џуџе; ZZ Cet-променлива, ΔV = 0,02св
2M1207 12ч 07м &1000000000000334700000033,47с −39° 32′ &1000000000000054000000054,0″ 20,15 192 M8V 2MASSW J1207334-393254; кафеаво џуџе;

има планета 2M1207b

Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Костјук погрешно ја наведува како „89 Cen“, побркувајќи ја со 89 G. Cen
  2. „Indonesia“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 23 декември 2019.
  3. „Pitcairn Islands“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 23 декември 2019.
  4. „Ivory Coast“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 20 декември 2019.
  5. Henry, T. J.; Jao, Wei-Chun; Subasavage, John P.; Beaulieu, Thomas D.; Ianna, Philip A.; Costa, Edgardo; Méndez, René A. (2006). „The Solar Neighborhood. XVII. Parallax Results from the CTIOPI 0.9 m Program: 20 New Members of the RECONS 10 Parsec Sample“. The Astronomical Journal. 132 (6): 2360–2371. arXiv:astro-ph/0608230. Bibcode:2006AJ....132.2360H. doi:10.1086/508233.
  6. Gliese, W.; Jahreiß, H. (1991). „NN 3737“. Preliminary Version of the Third Catalogue of Nearby Stars.
  7. Наречена по песната Луси на небото со дијаманти од Битлси

Извори[уреди | уреди извор]