Список на ѕвезди во соѕвездието Јужна Риба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Јужна Риба, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Фомалхаут α 24 216956 113368 22ч 57м &1000000000000388300000038,83с −29° 37′ &1000000000000018600000018,6″ 1,17 1,74 25 A3V Фом Алхут Алгенуби
18. ѕвезда по сјајност; има околуѕвезден диск и една позната планета (b); претпоставена променлива
ε PsA ε 18 214748 111954 22ч 40м &1000000000000393300000039,33с −27° 02′ &1000000000000037000000037,0″ 4,18 −2,61 744 B8V претпоставена променлива, Vнајг = 4,12св, Vнајм = 4,24св
δ PsA δ 23 216763 113246 22ч 55м &1000000000000568900000056,89с −32° 32′ &1000000000000022900000022,9″ 4,20 0,61 170 G8III Тјенганг (天綱)[1]
β PsA β 17 213398 111188 22ч 31м &1000000000000302900000030,29с −32° 20′ &1000000000000045700000045,7″ 4,29 1,00 148 A1V
ι PsA ι 9 206742 107380 21ч 44м &1000000000000567900000056,79с −33° 01′ &1000000000000032000000032,0″ 4,35 0,36 205 B9.5V
γ PsA γ 22 216336 112948 22ч 52м &1000000000000315600000031,56с −32° 52′ &1000000000000031600000031,6″ 4,46 0,29 222 A0III претпоставена променлива, Vнајг = 4,45св, Vнајм = 4,50св
μ PsA μ 14 210049 109285 22ч 08м &1000000000000229500000022,95с −32° 59′ &1000000000000018200000018,2″ 4,50 1,49 130 A2V претпоставена променлива
τ PsA τ 15 210302 109422 22ч 10м &1000000000000084800000008,48с −32° 32′ &1000000000000054400000054,4″ 4,94 3,58 61 F6V
υ PsA υ 210066 109289 22ч 08м &1000000000000259300000025,93с −34° 02′ &1000000000000037400000037,4″ 4,99 −1,06 528 K4III
θ PsA θ 10 207155 107608 21ч 47м &1000000000000441700000044,17с −30° 53′ &1000000000000053900000053,9″ 5,02 −0,06 339 A1V
π PsA π 217792 113860 23ч 03м &1000000000000297600000029,76с −34° 44′ &1000000000000058600000058,6″ 5,12 2,84 93 A9V γ Dor-променлива, Vнајг = 5,10св, Vнајм = 5,12св, P = 1,06039 д
HD 210271 210271 109404 22ч 09м &1000000000000557100000055,71с −34° 00′ &1000000000000054100000054,1″ 5,37 1,30 212 A5IV
η PsA η 12 209014 108661 22ч 00м &1000000000000502200000050,22с −28° 27′ &1000000000000013500000013,5″ 5,43 −2,03 1012 B8/B9V+... претпоставена променлива, Vнајг = 5,33св, Vнајм = 5,44св
λ PsA λ 16 210934 109789 22ч 14м &1000000000000187400000018,74с −27° 46′ &1000000000000000900000000,9″ 5,45 −0,51 508 B7V
WX PsA WX 217236 113532 22ч 59м &1000000000000357600000035,76с −29° 27′ &1000000000000044400000044,4″ 5,51 0,26 366 F0V δ Sct-променлива
HD 217484 217484 113669 23ч 01м &1000000000000193500000019,35с −28° 51′ &1000000000000014100000014,1″ 5,55 −0,72 584 K3III
HD 210848 210848 109737 22ч 13м &1000000000000443900000044,39с −25° 10′ &1000000000000051300000051,3″ 5,58 1,43 221 F7II
VZ PsA VZ 214484 111809 22ч 38м &1000000000000514600000051,46с −33° 04′ &1000000000000053000000053,0″ 5,66 0,04 435 A0V алголска променливаф, Vнајг = 5,66св, Vнајм = 5,83св, P = 5,76333 д
HD 217303 217303 113562 23ч 00м &1000000000000057700000005,77с −25° 09′ &1000000000000050400000050,4″ 5,66 −1,02 706 K0IICNIII
8 PsA 8 205471 106654 21ч 36м &1000000000000109000000010,90с −26° 10′ &1000000000000017200000017,2″ 5,73 2,07 176 A7/A8IV
HD 214122 214122 111600 22ч 36м &1000000000000354700000035,47с −31° 39′ &1000000000000049300000049,3″ 5,82 0,92 312 K2III
HD 214690 214690 111934 22ч 40м &1000000000000223800000022,38с −30° 39′ &1000000000000030100000030,1″ 5,88 −0,59 642 K2/K3III претпоставена променлива, Vнајг = 5,86св, Vнајм = 5,89св
HD 213135 213135 111045 22ч 29м &1000000000000459400000045,94с −27° 06′ &1000000000000026000000026,0″ 5,95 2,83 137 F0V претпоставена променлива, Vнајг = 5,94св, Vнајм = 5,99св
6 PsA 6 204854 106340 21ч 32м &1000000000000145800000014,58с −33° 56′ &1000000000000040600000040,6″ 5,97 0,46 412 A2V
UU PsA UU 209522 108975 22ч 04м &1000000000000367600000036,76с −26° 49′ &1000000000000020400000020,4″ 5,97 −1,73 1128 B3V (+B) Be-ѕвезда
21 PsA 21 216210 112862 22ч 51м &1000000000000209400000020,94с −29° 32′ &1000000000000010600000010,6″ 5,99 0,71 370 G8/K0III
HD 216761 216761 113234 22ч 55м &1000000000000515400000051,54с −31° 37′ &1000000000000059500000059,5″ 6,09 −1,23 948 K3III
7 PsA 7 205529 106703 21ч 36м &1000000000000487500000048,75с −33° 02′ &1000000000000052400000052,4″ 6,10 1,79 237 A5V
19 PsA 19 214966 112102 22ч 42м &1000000000000220800000022,08с −29° 21′ &1000000000000039600000039,6″ 6,12 −0,23 607 M3III полуправилна променлива
HD 211291 211291 109990 22ч 16м &1000000000000374400000037,44с −25° 53′ &1000000000000053300000053,3″ 6,14 −0,07 568 K1II/III
HD 217096 217096 113447 22ч 58м &1000000000000350100000035,01с −35° 31′ &1000000000000022600000022,6″ 6,15 1,70 253 F7V
HD 210739 210739 109667 22ч 12м &1000000000000575000000057,50с −26° 19′ &1000000000000039800000039,8″ 6,19 2,37 189 A3V
HD 205872 205872 106907 21ч 39м &1000000000000060700000006,07с −33° 40′ &1000000000000043500000043,5″ 6,28 3,01 147 G8IV
HD 215669 215669 112501 22ч 47м &1000000000000192100000019,21с −34° 09′ &1000000000000042400000042,4″ 6,28 1,32 320 K1III
HD 214599 214599 111879 22ч 39м &1000000000000441200000044,12с −28° 19′ &1000000000000032000000032,0″ 6,30 0,53 466 K0/K1III
HD 217358 217358 113593 23ч 00м &1000000000000245800000024,58с −25° 37′ &1000000000000036300000036,3″ 6,30 0,71 428 K1III
HD 215782 215782 112567 22ч 47м &1000000000000561300000056,13с −25° 54′ &1000000000000042300000042,3″ 6,31 0,31 517 G8III
HD 216042 216042 112746 22ч 49м &1000000000000592500000059,25с −32° 48′ &1000000000000019400000019,4″ 6,34 2,12 228 F0V
HD 210111 210111 109306 22ч 08м &1000000000000426300000042,63с −33° 07′ &1000000000000032700000032,7″ 6,37 1,89 257 A2III/IV δ Sct-променлива, ΔV = 0,04св
HD 208285 208285 108259 21ч 55м &1000000000000556000000055,60с −30° 36′ &1000000000000021100000021,1″ 6,41 0,90 412 G8III
HD 205265 205265 106564 21ч 34м &1000000000000529900000052,99с −29° 41′ &1000000000000045900000045,9″ 6,42 −0,22 695 B8IIIw претпоставена променлива
ζ PsA ζ 213296 111138 22ч 30м &1000000000000537500000053,75с −26° 04′ &1000000000000024800000024,8″ 6,43 0,99 399 K1III
HD 210300 210300 109412 22ч 10м &1000000000000001300000000,13с −28° 17′ &1000000000000033000000033,0″ 6,44 1,27 353 A5V
13 PsA 13 209476 108952 22ч 04м &1000000000000238300000023,83с −29° 54′ &1000000000000059500000059,5″ 6,45 −1,55 1299 K5III
HD 214462 214462 111801 22ч 38м &1000000000000447000000044,70с −28° 44′ &1000000000000053500000053,5″ 6,46 1,00 403 K1III
TW PsA TW 216803 113283 22ч 56м &1000000000000238300000023,83с −31° 33′ &1000000000000054600000054,6″ 6,48 7,07 25 K4Vp Фомалхаут B; BY Dra-променлива, Vнајг = 6,44св, Vнајм = 6,51св, P = 10,3 д
5 PsA 5 204394 106067 21ч 29м &1000000000000037300000003,73с −31° 14′ &1000000000000018700000018,7″ 6,52 1,21 377 A1V
Лакај 9352 217987 114046 23ч 05м &1000000000000520400000052,04с −35° 51′ &1000000000000011100000011,1″ 7,34 9,75 11 M0.5V еден од најблиските познати ѕвездени системи
HD 216770 216770 113238 22ч 55м &1000000000000537000000053,70с −26° 39′ &1000000000000031600000031,6″ 8,10 5,21 124 K1V има планета (b)
HD 205739 205739 106824 21ч 38м &1000000000000084100000008,41с −31° 44′ &1000000000000014900000014,9″ 8,56 3,78 295 G3IV Самаја; има планета (b)
HD 207832 207832 107985 21ч 52м &1000000000000036000000036,0с −26° 01′ &1000000000000003600000036″ 8,79 177 G5V има две планети (b и c )
RW PsA RW 22ч 09м &1000000000000469200000046,92с −27° 04′ &1000000000000001700000001,7″ 11,16 W UMa-променлива, Vнајг = 11,05св, Vнајм = 11,76св, P = 0,36045101 д
WASP-124 22ч 10м &1000000000000051000000051,0с −30° 44′ &1000000000000005800000058″ 12,7 1412 F9 има преминувачка планета (b)
WASP-112 22ч 37м &1000000000000057000000057,0с −35° 09′ &1000000000000001400000014″ 13,3 1468 G6 има преминувачка планета (b)
TY PsA TY 22ч 49м &1000000000000399000000039,90с −27° 06′ &1000000000000053200000053,2″ DA SU UMa-променлива
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 16 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.