Променлива ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млада ѕвезда Т Бика, прототип на променливите ѕвезди од типот T Tauri

Променлива ѕвезда — ѕвезда чија привидна сјајност гледана од Земјата се менува со текот на времето, без разлика дали промените настануваат поради промена на светлината на ѕвездата или поради тоа што светлината која доаѓа од ѕвездата е блокирана на патот до Земјата. Многу од ѕвездите имаат ваква особеност. На пример, енергијата која ја емитува нашето Сонце варира околу 0,1 % на секои 11 години од сончевиот циклус.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]