Неутронска ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Илустрација на изолирана неутронска ѕвезда

Неутронска ѕвезда е вид на остаток од ѕвезда која се формира поради гравитациски колапс на масивна ѕвезда во текот на супернова од типот II, Ia, Ib, и Ic. Ваквите ѕвезди се составени речиси само од неутрони, кои се субатомски честички без електрично полнење и речиси со иста маса како и протоните. Неутронските ѕвезди се многу жешки, но не е можен понатамошен колапс поради принципот на исклучување на Паули. Овој принцип вели дека два неутрона не можат истовремено да заземат квантна состојба.

Примери за неутронски ѕвезди[уреди | уреди извор]

  • PSR J0108-1431 - најблиска неутронска ѕвезда
  • LGM-1 - првата забележана ѕвезда радио-пулсар
  • PSR B1257+12 - првата неутронска ѕвезда откриена со планета (пулсарска милисекунда)
  • SWIFT J1756.9-2508 - пулсар милисекунда со ѕвезден придружник со планетарна маса (под кафеаво џуџе)

Види исто така[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]