Прејди на содржината

Список на најблиски ѕвезди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Видео за просторот околу најблиските ѕвезди до Сонцето.

Ова е список на сите познати ѕвезди и кафеави џуџиња на растојание до 5 парсеци (16,3 светлосни години) од нашиот Сончев Систем. Покрај нашиот, на тоа растојание има уште 56 познати ѕвездени системи. Во нив има вкупно 60 водорооврзувачки ѕвезди (од кои 50 се црвени џуџиња), 13 кафеави и 4 бели џуџиња. И покрај релативната близина на овие тела, само девет од нив имаат привидна величина под 6,5, што значи дека само 12 % од телата се видливи со голо око.[1] Освен Сонцето, само три се ѕвезди од прва величина: Алфа Кентаур, Сириус и Прокион. Сите тела се сместени во Месниот Меур, кој е подрачје во Орионовиот Крак на Млечниот Пат.

Величините на ѕвездите видливи со голо подолу се обележани со светлосино. Кафеавите џуџиња се со кафеаво, а белите џуџиња се со драп. Класите на ѕвезди и кафеави џуџиња се прикажани со боите на нивните спектрални типови (согласно нивните обичајни називи, а не изгледните бои). Кај многу кафеави џуџиња не е наведена изгледната величина, туку нивната величина во близуинфрацрвениот појас J. Некои податоци за паралакса и оддалеченост се добиени со првични мерења.[2]

Бр. Оддалеченост[3]
во сг (отс ±)
Ознака Класа Привидна величина (mV или mJ) Апсолутна величина (MV или MJ) Епоха J2000,0 Паралакса[2][б 1]
лмс (отс ±)
Откриена[б 2]
Систем Ѕвезда Ѕвезда бр. Ректасцензија[2] Деклинација[2]
0 Сончев Систем Сонце G2V[2] −26,74[2] 4,85[2]
1 4,2421(16) Алфа Кентаур
(Ригил Кентаур)
Проксима Кентаур (V645 Кентаур) 1 M5.5Ve 11,09[2] 15,53[2] 14ч 29м &1000000000000043000000043,0с −62° 40′ &1000000000000004600000046″ 768,87(029)[4][5] 1915
4,3650(68) α Кентаур A (HD 128620) 2 G2V[2] 0,01[2] 4,38[2] 14ч 39м &1000000000000036500000036,5с −60° 50′ &1000000000000000200000002″ 747,23(117)[4][6]
α Кентаур B (HD 128621) 2 K1V[2] 1,34[2] 5,71[2] 14ч 39м &1000000000000035100000035,1с −60° 50′ &1000000000000001400000014″ 1689
2 5,9630(109) Барнардова Ѕвезда (BD+04°3561a) 4 M4.0Ve 9,53[2] 13,22[2] 17ч 57м &1000000000000048500000048,5с +04° 41′ &1000000000000003600000036″ 546,98(1 00)[4][5] 1916
3 6,59(7) Луман 16
(WISE 1049−5319)
Луман 16A 5 L8±1[7] 10,7 J 14,2 J 10ч 49м &1000000000000155700000015,57с −53° 19′ &1000000000000000600000006″ 495 (5)[7] 2013
Луман 16B 5 T1±2[7]
4 7,27(13)[8] WISE 0855−0714 7 Y 25,0 J 08ч 55м &1000000000000108300000010,83с −07° 14′ &1000000000000042500000042,5″ 2014
5 7,7825(390) Волф 359 (CN Лав) 8 M6.0V[2] 13,44[2] 16,55[2] 10ч 56м &1000000000000029200000029,2с +07° 00′ &1000000000000005300000053″ 419,10(210)[4] 1919
6 8,2905(148) Лаланд 21185 (BD+36°2147) 9 M2.0V[2] 7,47[2] 10,44[2] 11ч 03м &1000000000000020200000020,2с +35° 58′ &1000000000000001200000012″ 393,42(070)[4][5] 1801
7 8,5828(289) Сириус
(α Големо Куче)
Сириус A 10 A1V[2] −1,46[2] 1,42[2] 06ч 45м &1000000000000008900000008,9с −16° 42′ &1000000000000005800000058″ 380,02(128)[4][5]
Сириус B 10 DA2[2] 8,44[2] 11,34[2] 1844
8 8,7280(631) Лаутен 726-8 Лаутен 726-8 A (BL Кит) 12 M5.5Ve 12,54[2] 15,40[2] 01ч 39м &1000000000000001300000001,3с −17° 57′ &1000000000000000100000001″ 373,70(270)[4] 1949
Лаутен 726-8 B (UV Кит) 12 M6.0Ve 12,99[2] 15,85[2]
9 9,6813(512) Рос 154 (V1216 Стрелец) 14 M3.5Ve 10,43[2] 13,07[2] 18ч 49м &1000000000000049400000049,4с −23° 50′ &1000000000000001000000010″ 336,90(178)[4][5] 1925
10 10,322(36) Рос 248 (HH Андромеда) 15 M5.5Ve 12,29[2] 14,79[2] 23ч 41м &1000000000000054700000054,7с +44° 10′ &1000000000000003000000030″ 316,00(110)[4] 1925
11 10,522(27) Епсилон Еридан (BD−09°697) 16 K2V[2] 3,73[2] 6,19[2] 03ч 32м &1000000000000055800000055,8с −09° 27′ &1000000000000003000000030″ 309,99(079)[4][5] 150
12 10,742(31) Лакај 9352 (CD−36°15693) 17 M0.5V 7,34[2] 9,75[2] 23ч 05м &1000000000000052000000052,0с −35° 51′ &1000000000000001100000011″ 303,64(087)[4][5] 1753
13 10,919(49) Рос 128 (FI Девица) 18 M4.0Vn 11,13[2] 13,51[2] 11ч 47м &1000000000000044400000044,4с +00° 48′ &1000000000000001600000016″ 298,72(135)[4][5] 1925
14 11,089[9] WISE 1506+7027 19 T6 14,3 J 16,6 J 15ч 06м &1000000000000049900000049,9с +70° 27′ &1000000000000003600000036″ 310(042)[9] 2011
15 11,266(171) EZ Водолија
(Глизе 866, Лаутен 789-6)
EZ Водолија A 20 M5.0Ve 13,33[2] 15,64[2] 22ч 38м &1000000000000033400000033,4с −15° 17′ &1000000000000005700000057″ 289,50(440)[4] 1937
EZ Водолија B 20 M? 13,27[2] 15,58[2] -
EZ Водолија C 20 M? 14,03[2] 16,34[2] 1995
16 11,402(32) Прокион
(α Мало Куче)
Прокион A 23 F5V–IV[2] 0,38[2] 2,66[2] 07ч 39м &1000000000000018100000018,1с +05° 13′ &1000000000000003000000030″ 286,05(081)[4][5]
Прокион B 23 DQZ[2] 10,70[2] 12,98[2] 1844
17 11,403(22) 61 Лебед 61 Лебед A (BD+38°4343) 25 K5.0V[2] 5,21[2] 7,49[2] 21ч 06м &1000000000000053900000053,9с +38° 44′ &1000000000000005800000058″ 286,04(056)[4][5] 1725
61 Лебед B (BD+38°4344) 25 K7.0V[2] 6,03[2] 8,31[2] 21ч 06м &1000000000000055300000055,3с +38° 44′ &1000000000000003100000031″ -
18 11,525(69) Струве 2398
(Глизе 725, BD+59°1915)
Струве 2398 A (HD 173739) 27 M3.0V[2] 8,90[2] 11,16[2] 18ч 42м &1000000000000046700000046,7с +59° 37′ &1000000000000004900000049″ 283,00(169)[4][5] 1835
Струве 2398 B (HD 173740) 27 M3.5V[2] 9,69[2] 11,95[2] 18ч 42м &1000000000000046900000046,9с +59° 37′ &1000000000000003700000037″ 1835
19 11,624(39) Грумбриџ 34
(Глизе 15)
Грумбриџ 34 A (GX Андромеда) 29 M1.5V[2] 8,08[2] 10,32[2] 0ч 18м &1000000000000022900000022,9с +44° 01′ &1000000000000002300000023″ 280,59(095)[4][5] 1813
Грумбриџ 34 B (GQ Андромеда) 29 M3.5V[2] 11,06[2] 13,30[2] -
20 11,824(30) Епсилон Индијанец
(CPD−57°10015)
Епсилон Индијанец A 31 K5Ve[2] 4,69[2] 6,89[2] 22ч 03м &1000000000000021700000021,7с −56° 47′ &1000000000000001000000010″ 275,84(069)[4][5] 1597
Епсилон Индијанец Ba 31 T1.0V 12,3 J[10] 22ч 04м &1000000000000010500000010,5с −56° 46′ &1000000000000005800000058″ 2003
Епсилон Индијанец Bb 31 T6.0V 13,2 J[10] 2003
21 11,826(129) DX Рак (G 51-15) 34 M6.5Ve 14,78[2] 16,98[2] 08ч 29м &1000000000000049500000049,5с +26° 46′ &1000000000000003700000037″ 275,80(300)[4] 1972
22 11,887(33) Тау Кит (BD−16°295) 35 G8Vp[2] 3,49[2] 5,68[2] 01ч 44м &1000000000000004100000004,1с −15° 56′ &1000000000000001500000015″ 274,39(076)[4][5] 150
23 11,991(57) GJ 1061 (LHS 1565) 36 M5.5V[2] 13,09[2] 15,26[2] 03ч 35м &1000000000000059700000059,7с −44° 30′ &1000000000000004500000045″ 272,01(130)[б 3] 1995
24 12,068[9] WISE 0350−5658 37 Y1 22,8 J[11] 03ч 50м &1000000000000003200000000,32с −56° 58′ &1000000000000030200000030,2″ 291(050)[9] 2011
25 12,132(133) YZ Кит (LHS 138) 38 M4.5V[2] 12,02[2] 14,17[2] 01ч 12м &1000000000000030600000030,6с −16° 59′ &1000000000000005600000056″ 268,84(295)[4][5] 1961
26 12,366(59) Лаутенова Ѕвезда (BD+05°1668) 39 M3.5Vn 9,86[2] 11,97[2] 07ч 27м &1000000000000024500000024,5с +05° 13′ &1000000000000003300000033″ 263,76(125)[4][5] 1935
27 12,514(129) Тигарденова Ѕвезда (SO025300.5+165258) 40 M6.5V 15,14[2] 17,22[2] 02ч 53м &1000000000000000900000000,9с +16° 52′ &1000000000000005300000053″ 260,63(269)[б 3] 2003
28 12,571(54) SCR 1845-6357 SCR 1845-6357 A 41 M8.5V[2] 17,39 19,41 18ч 45м &1000000000000005300000005,3с −63° 57′ &1000000000000004800000048″ 259,45(111)[б 3] 2004
SCR 1845-6357 B 41 T6[12] 13,3 J[10] 18ч 45м &1000000000000002600000002,6с −63° 57′ &1000000000000005200000052″ 2006
29 12,777(43) Каптајнова Ѕвезда (CD−45°1841) 43 M1.5V[2] 8,84[2] 10,87[2] 05ч 11м &1000000000000040600000040,6с −45° 01′ &1000000000000000600000006″ 255,27(086)[4][5] 1898
30 12,870(57) Лакај 8760 (AX Микроскоп) 44 M0.0V[2] 6,67[2] 8,69[2] 21ч 17м &1000000000000015300000015,3с −38° 52′ &1000000000000000300000003″ 253,43(112)[4][5] 1753
31 13,0+6,0
−3,1
WISE 0535−7500 45 ≥Y1 >21,1 J[9] 05ч 35м &1000000000000016800000016,8с −75° 00′ &1000000000000024900000024,9″ 250[9] 2012
32 13,149(74) Кругер 60
(BD+56°2783)
Кругер 60 A 46 M3.0V[2] 9,79[2] 11,76[2] 22ч 27м &1000000000000059500000059,5с +57° 41′ &1000000000000004500000045″ 248,06(139)[4][6] 1880
Кругер 60 B (DO Кефеј) 46 M4.0V[2] 11,41[2] 13,38[2] 1890?
33 13,167(82) DEN 1048-3956 48 M8.5V[2] 17,39[2] 19,37[2] 10ч 48м &1000000000000014700000014,7с −39° 56′ &1000000000000000600000006″ 247,71(155)[б 3] 2001
34 13,259 UGPS 0722-05 49 T9[2] 16,52 J[13] 07ч 22м &1000000000000027300000027,3с –05° 40′ &1000000000000003000000030″ 246 2010
35 13,349(110) Рос 614
(V577 Еднорог, Глизе 234)
Рос 614A (LHS 1849) 50 M4.5V[2] 11,15[2] 13,09[2] 06ч 29м &1000000000000023400000023,4с −02° 48′ &1000000000000005000000050″ 244,34(201)[4][6] 1927
Рос 614B (LHS 1850) 50 M5.5V 14,23[2] 16,17[2] 1936
36 13,820(98) Волф 1061 (Глизе 628, BD−12°4523) 52 M3.0V[2] 10,07[2] 11,93[2] 16ч 30м &1000000000000018100000018,1с −12° 39′ &1000000000000004500000045″ 236,01(167)[4][5] 1919
37 14,066(109) Ванманенова Ѕвезда (Глизе 35, LHS 7) 53 DZ7[2] 12,38[2] 14,21[2] 00ч 49м &1000000000000009900000009,9с +05° 23′ &1000000000000001900000019″ 231,88(179)[4][5] 1896
38 14,231(66) Глизе 1 (CD−37°15492) 54 M1.5 V [2] 8,55[2] 10,35[2] 00ч 05м &1000000000000024400000024,4с −37° 21′ &1000000000000002700000027″ 229,20(107)[4][5] 1884
39 14,312(289) Волф 424
(FL Девица, LHS 333, Глизе 473)
Волф 424 A 55 M5.5Ve 13,18[2] 14,97[2] 12ч 33м &1000000000000017200000017,2с +09° 01′ &1000000000000001500000015″ 227,90(460)[4]
Волф 424 B 55 M7Ve 13,17[2] 14,96[2]
40 14,4 2MASS J154043.42-510135.7 57 M7V 15,26 17,04 15ч 40м &1000000000000434200000043,42с −51° 01′ &1000000000000035700000035,7″ 228(024) 2014
41 14,509(187) L 1159-16 (TZ Овен, Глизе 83.1) 58 M4.5V[2] 12,27[2] 14,03[2] 02ч 00м &1000000000000013200000013,2с +13° 03′ &1000000000000000800000008″ 224,80(290)[4]
42 14,793(55) Глизе 687 (LHS 450, BD+68°946) 59 M3.0V[2] 9,17[2] 10,89[2] 17ч 36м &1000000000000025900000025,9с +68° 20′ &1000000000000002100000021″ 220,49(082)[4][5]
43 14,805(242) LHS 292 (LP 731-58) 60 M6.5V[2] 15,60[2] 17,32[2] 10ч 48м &1000000000000012600000012,6с −11° 20′ &1000000000000001400000014″ 220,30(360)[4]
44 14,809(107) Глизе 674 (LHS 449) 61 M3.0V[2] 9,38[2] 11,09[2] 17ч 28м &1000000000000039900000039,9с −46° 53′ &1000000000000004300000043″ 220,25(159)[4][5]
45 14,812(67) G 208-44
G 208-45

(GJ 1245)
G 208-44 A (V1581 Лебед) 62 M5.5V[2] 13,46[2] 15,17[2] 19ч 53м &1000000000000054200000054,2с +44° 24′ &1000000000000005500000055″ 220,20(100)[4]
G 208-45 62 M6.0V[2] 14,01[2] 15,72[2] 19ч 53м &1000000000000055200000055,2с +44° 24′ &1000000000000005600000056″
G 208-44 B 62 M5.5 16,75[2] 18,46[2] 19ч 53м &1000000000000054200000054,2с +44° 24′ &1000000000000005500000055″
46 15,060(140) LP 145-141 (WD 1142-645, Глизе 440) 65 DQ6[2] 11,50[2] 13,18[2] 11ч 45м &1000000000000042900000042,9с −64° 50′ &1000000000000002900000029″ 216,57(201)[4][5]
47 15,313(259) GJ 1002 66 M5.5V[2] 13,76[2] 15,40[2] 00ч 06м &1000000000000043800000043,8с −07° 32′ &1000000000000002200000022″ 213,00(360)[4]
48 15,342(141) Глизе 876 (Рос 780) 67 M3.5V[2] 10,17[2] 11,81[2] 22ч 53м &1000000000000016700000016,7с −14° 15′ &1000000000000004900000049″ 212,59(196)[4][5]
49 15,610(204) LHS 288 (Лаутен 143-23) 68 M5.5V[2] 13,90[2] 15,51[2] 10ч 44м &1000000000000021200000021,2с −61° 12′ &1000000000000003600000036″ 208,95(273)[б 3]
50 15,832(83) Глизе 412 Глизе 412 A 69 M1.0V[2] 8,77[2] 10,34[2] 11ч 05м &1000000000000028600000028,6с +43° 31′ &1000000000000003600000036″ 206,02(108)[4][5]
Глизе 412 B (WX Голема Мечка) 69 M5.5V[2] 14,48[2] 16,05[2] 11ч 05м &1000000000000030400000030,4с +43° 31′ &1000000000000001800000018″
51 15,848(52) Грумбриџ 1618 (Глизе 380) 71 K7.0V[2] 6,59[2] 8,16[2] 10ч 11м &1000000000000022100000022,1с +49° 27′ &1000000000000001500000015″ 205,81(067)[4][5]
52 15,942(218) AD Лав 72 M3.0V[2] 9,32[2] 10,87[2] 10ч 19м &1000000000000036400000036,4с +19° 52′ &1000000000000001000000010″ 204,60(280)[4]
53 16,067[11] DENIS J081730.0-615520 73 T6 13,6 08ч 17м &1000000000000030100000030,1с −61° 55′ &1000000000000001600000016″ 203 [11] 2010
54 16,085(105) Глизе 832 74 M1.5 V[2] 8,66[2] 10,20[2] 21ч 33м &1000000000000034000000034,0с −49° 00′ &1000000000000003200000032″ 202,78(132)[4][5]
55 16,197(313) DEN 0255-4700 75 L7.5V[2] 22,92[2] 24,44[2] 02ч 55м &1000000000000003700000003,7с −47° 00′ &1000000000000005200000052″ 201,37(389)[б 3] 1999?
56 16,265(765) GJ 1005 GJ 1005 A 76 M4V[14] 11,48[14] 00ч 15м &1000000000000281100000028,11с −16° 08′ &1000000000000001600000001,6″ 200,53(941)[14]
GJ 1005 B 76 M7V ? ?
Бр. Оддалеченост[3]
во сг (отс ±)
Систем Ѕвезда Ѕвезда бр. Класа Привидна величина (mV или mJ) Апсолутна величина (MV или MJ) Ректасцензија[2] Деклинација[2] Паралакса[2][б 1]
лмс (отс ±)
Откриена
Ознака Епоха J2000,0

Шематски приказ

[уреди | уреди извор]
Шема на сите ѕвездени системи на далечина од 14 сг од Сонцето, освен кафеавите џуџиња откриени по 2009 г.

Во минатото и иднината

[уреди | уреди извор]
Оддалеченост на најблиските ѕвезди во временски опсег од 20.000 години во минатото до 80.000 години во иднината.

Познато е дека ѕвездата Гама Микроскоп пред околу 3,8 милиони години се ноаѓала на само 6 сг од Сонцето. Бидејќи е жолт џин, имала привидна величина од −3, т.е. била посјајна од Сириус денес.

Се проценува дека Шолцовата Ѕвезда и нејзиното придружно кафеаво џуџе минале на растојание од 52.000 ае (0,25 пс, 0,82 сг) од Сонцето пред 70.000 години.[15]

Рос 248, денес оддалечен 10,3 сг, има радијална брзина од −81 км/с. За 31.000 години може да стане најблиската ѕвезда до Сонцето во тек од неколку илјадалетија, со најмало растојание од 0,927 пс (3,02 сг) во траење од 36.000 години.[16] Глизе 445, која денес е на далечина од 17,6 сг, има радијална брзина од −119 км/с. За околу 40.000 години ќе стане најблиската ѕвезда и ќе се задржи како таква неколку илјади години. Глизе 710 денес е на 63,8 сг (19,6 пс) од Земјата, но нејзиното сопствено движење, оддалеченост и радијална брзина укажуваат дека ќе се приближи на мошне мало растојание од Сонцето (под 1 сг) во следниве 1,4 милиони години согласно сознанијата од „Хипаркос“.[17] Во најблиската положба, таа ќе стане ѕвезда од прва величина, со сјајност како Антарес. Сопственото движење на Глизе 710 е многу мало во однос на нејзината оддалеченост низ времето, што значи дека патува по слична и релативно блиска патека до Сончевиот Систем.

Во текот на следниве ±10 милиони години, Глизе 710 ќе предизвика најголема гравитациско растројување во Сончевиот Систем поради нејзината маса и доближување.

Спектралниот тип и патеката на HIP 85605 не се наполно познати. Потребна е поуточнета астрометрија за да се определи нејзината оддалеченост, и со тоа дали ќе мине близу до Сонцето. Во 2014 г. е проценето дека ѕвездата би можела да му се доближи на 0,13 до 0,65 сг (0,04 до 0,2 пс) во следните 240.000 до 470.000 години.

Познатите ѕвзди од „Хипаркос“ кои минале или треба да минат во растојание до 5,1 сг од Сонцето во рок од ±2 милиони години:[17]

Ѕвезда HIP-
бр.
Најмала оддалеченост во сг (пс) Приближување во илј. год. Тековна оддалеченост во сг (пс) Класа Маса (M) Тековна привидна величина Тековно соѕвездие Тековна ректасцензија Тековна деклинација
Глизе 710 89825 0,14–0,27 (0,043–0,083) 1320-1390 62,3 (19,1) K7V 0,4–0,6 9,6 Змија 18ч 19м &1000000000005084300000050,843с −01° 56′ &1000000000000189800000018,98″
Шолцова Ѕвезда
и придружно кафеаво џуџе
0,59–1,17 (0,18–0,36) –70 20 (6) M9+T5 0,15 18,3 Еднорог 07ч 20м &1000000000000032000000003,20с −08° 46′ &1000000000000051200000051,2″
HIP 85605 85605[18] 0,13–0,65 (0,04–0,2) (?) 240–470 22,2 (6,8)? K или M непозната 11,03[19] Херкул 17ч 29м &1000000000362452700000036,24527с 24° 39′ &1000000000014120400000014,1204″
Гама Микроскоп[18] 103738 0,35–1,34 (0,11–0,41) −3800 229 ± 4 (70 ± 1) G6III 2,5 4,68 Микроскоп 21ч 01м &1000000000174604700000017,46047с −32° 15′ &1000000000027957400000027,9574″
Проксима Кентаур 70890 2,90 (0,890) 27,4 4,24 (1,29) M5Ve 0,15 11,05 Кентаур 14ч 29м &1000000000004294900000042,949с −62° 40′ &1000000000000461400000046,14″
Алфа Кентаур A 71683 2,97 (0,910) 28,4 4,36 (1,338) G2V 1,100[20] −0,01 Кентаур 14ч 39м &1000000000003649500000036,495с −60° 50′ &1000000000000023100000002,31″
Алфа Кентаур B 71681 2,97 (0,910) 28,4 4,36 (1,338) K1V 0,907[20] 1,33 Кентаур 14ч 39м &1000000000003508000000035,080с −60° 50′ &1000000000000137600000013,76″
Глизе 445 57544 3,45 (1,059) 46,0 17,6 (5,39) M4 0,15? 10,8 Жирафа 11ч 47м &1000000000004137700000041,377с +78° 41′ &1000000000000281800000028,18″
Барнардова Ѕвезда 87937 3,74 (1,148) 9,8 5,98 (1,834) sdM4 0,144 9,54 Змијоносец 17ч 57м &1000000000004849800000048,498с +04° 41′ &1000000000000362500000036,25″
Зета Зајак 27288 4,16 (1,275) −861 70.2 (21.5) A2Vann 2,0 3,55 Зајак 05ч 46м &1000000000005734100000057,341с −14° 49′ &1000000000000190200000019,02″
Лаланд 21185 54035 4,65 (1,426) 20,5 8.32 (2.55) M2V 0,39 7,52 Голема Мечка 11ч 03м &1000000000002019400000020,194с +35° 58′ &1000000000000115500000011,55″
Глизе 208 26335 5,01 (1,537) −500 37,1 (11,38) K7 0,47 8,9 Орион 05ч 36м &1000000000003099100000030,991с +11° 19′ &1000000000000403200000040,32″

Оддалеченоста на HIP 85605 веројатно е десеткратно потценета бидејќи е оптички двојник кој е особено проблематичен во сведувањето на податоците во „Хипаркос“.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. 1,0 1,1 Паралаксите наведени од RECONS се натежната средина од вредностите во укажаните извори, како и мерењата од програмот RECONS.
 2. Пред 1900 г.: прво сигурно заведено забележување. 1900–1930 г.: прво заведување во каталог. По 1930 г.: прва тригонометриска или спектроскопска паралакса.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Системи со нивните први тригонометриски паралакси точно утврдени од RECONS
 1. Weaver, Harold F. (1947). „The Visibility of Stars Without Optical Aid“. Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 59 (350): 232–243. Bibcode:1947PASP...59..232W. doi:10.1086/125956.
 2. 2,000 2,001 2,002 2,003 2,004 2,005 2,006 2,007 2,008 2,009 2,010 2,011 2,012 2,013 2,014 2,015 2,016 2,017 2,018 2,019 2,020 2,021 2,022 2,023 2,024 2,025 2,026 2,027 2,028 2,029 2,030 2,031 2,032 2,033 2,034 2,035 2,036 2,037 2,038 2,039 2,040 2,041 2,042 2,043 2,044 2,045 2,046 2,047 2,048 2,049 2,050 2,051 2,052 2,053 2,054 2,055 2,056 2,057 2,058 2,059 2,060 2,061 2,062 2,063 2,064 2,065 2,066 2,067 2,068 2,069 2,070 2,071 2,072 2,073 2,074 2,075 2,076 2,077 2,078 2,079 2,080 2,081 2,082 2,083 2,084 2,085 2,086 2,087 2,088 2,089 2,090 2,091 2,092 2,093 2,094 2,095 2,096 2,097 2,098 2,099 2,100 2,101 2,102 2,103 2,104 2,105 2,106 2,107 2,108 2,109 2,110 2,111 2,112 2,113 2,114 2,115 2,116 2,117 2,118 2,119 2,120 2,121 2,122 2,123 2,124 2,125 2,126 2,127 2,128 2,129 2,130 2,131 2,132 2,133 2,134 2,135 2,136 2,137 2,138 2,139 2,140 2,141 2,142 2,143 2,144 2,145 2,146 2,147 2,148 2,149 2,150 2,151 2,152 2,153 2,154 2,155 2,156 2,157 2,158 2,159 2,160 2,161 2,162 2,163 2,164 2,165 2,166 2,167 2,168 2,169 2,170 2,171 2,172 2,173 2,174 2,175 2,176 2,177 2,178 2,179 „The One Hundred Nearest Star Systems“. Research Consortium on Nearby Stars (RECONS). Georgia State University. September 17, 2007. Посетено на 2007-11-06.
 3. 3,0 3,1 From parallax.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 General Catalogue of Trigonometric Parallaxes.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 Каталог „Хипаркос“.
 6. 6,0 6,1 6,2 Visual binary orbits and masses post Hipparcos, Staffan Söderhjelm, Astronomy and Astrophysics 341 (January 1999), pp. 121–140.
 7. 7,0 7,1 7,2 Luhman, K. L. „Discovery of a Binary Brown Dwarf at 2 Parsecs from the Sun“ (PDF). The Astrophysical Journal Letters. 767: L1. arXiv:1303.2401. Bibcode:2013ApJ...767L...1L. doi:10.1088/2041-8205/767/1/L1.[мртва врска]
 8. Luhman, K. L. (April 21, 2014). „Discovery of a ~250 K Brown Dwarf at 2 pc from the Sun“. The Astrophysical Journal Letters. 786 (2): L18. arXiv:1404.6501. Bibcode:2014ApJ...786L..18L. doi:10.1088/2041-8205/786/2/L18.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 Marsh, Kenneth A.; Wright, Edward L.; Kirkpatrick, J. Davy; Gelino, Christopher R.; Cushing, Michael C.; Griffith, Roger L.; Skrutskie, Michael F.; Eisenhardt, Peter R. (2013). „Parallaxes and Proper Motions of Ultracool Brown Dwarfs of Spectral Types Y and Late T“. The Astrophysical Journal. 762 (2): 119. arXiv:1211.6977. Bibcode:2013ApJ...762..119M. doi:10.1088/0004-637X/762/2/119.
 10. 10,0 10,1 10,2 Chris Gelino, Davy Kirkpatrick, Adam Burgasser. „DwarfArchives.org: Photometry, spectroscopy, and astrometry of M, L, and T dwarfs“. caltech.edu. Архивирано од изворникот на 2013-11-13. Посетено на 2012-06-10.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) (main page) Архивирано на 11 мај 2019 г.
 11. 11,0 11,1 11,2 Kirkpatrick, J. Davy; Gelino; Cushing; Mace; Griffith; Skrutskie; Marsh; Wright; Eisenhardt; McLean; Mainzer; Burgasser; Tinney; Parker; Salter (2012). „Further Defining Spectral Type "Y" and Exploring the Low-mass End of the Field Brown Dwarf mass Function“. The Astrophysical Journal. 753: 156. arXiv:1205.2122v1. Bibcode:2012ApJ...753..156K. doi:10.1088/0004-637X/753/2/156.
 12. The very nearby M/T dwarf binary SCR 1845-6357, Markus Kasper, Beth A. Biller, Adam Burrows, Wolfgang Brandner, Jano Budaj, and Laird M. Close, Astronomy and Astrophysics 471, #2 (August 2007), pp. 655–659. doi:10.1051/0004-6361:20077881
 13. Lucas; Tinney; Ben Burningham; Leggett; Pinfield; Richard Smart; Jones; Federico Marocco et al. (2010). "The discovery of a very cool, very nearby brown dwarf in the Galactic plane". arXiv:1004.0317v2 [astro-ph.SR]. 
 14. 14,0 14,1 14,2 „G 158-50 - SIMBAD“. SIMBAD. Посетено на 2015-09-12.
 15. „Featured Research: Closest known flyby of star to our solar system: Dim star passed through Oort Cloud 70,000 years ago“. Science Daily. February 17, 2015. Посетено на 2015-02-21.
 16. Matthews, R. A. J. (1994). „The Close Approach of Stars in the Solar Neighborhood“. Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society. 35: 1. Bibcode:1994QJRAS..35....1M.
 17. 17,0 17,1 Table 3, Bobylev, Vadim V. (March 2010). „Searching for Stars Closely Encountering with the Solar System“. Astronomy Letters. 36 (3): 220–226. arXiv:1003.2160. Bibcode:2010AstL...36..220B. doi:10.1134/S1063773710030060.
 18. 18,0 18,1 Coryn A.L. Bailer-Jones (2015). „Close encounters of the stellar kind“. Astronomy & Astrophysics. 575: A35. arXiv:1412.3648. Bibcode:2015A&A...575A..35B. doi:10.1051/0004-6361/201425221.
 19. „HIP 85605“. Strasbourg astronomical Data Center. Посетено на 3 January 2015.
 20. 20,0 20,1 Семеен портрет на системот Алфа Кентаур (eso0307) — Европска јужна опсерваторија. 15 март 2003. посет. 24 јануари 2011 г.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]