Список на најсјајни ѕвезди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сјајна ѕвезда е онаа која испушта висока светлина и/или се наоѓа блиску до Земјата. Овој список содржи 91 сјајна ѕвезда со привидна величина помала или еднаква на +2,50. Бројот на видливи ѕвезди многу се зголемува доколку ја зголемиме величината. Ѕвездената карта содржи небесни тела до величина од +11, и натаму се забележуваат послабо видливите објекти.

За споредба, објектите од нашиот Сончев Систем кои не се ѕвезди имаат максимална видлива величина помала или еднаква на +2,50, а тоа се Месечината (−12,9), Венера (−4,6), Јупитер (−2,9), Марс (−2,9), Меркур (−1,9), и Сатурн (−0,2).

Точниот редослед на ѕвездите во овој список не е целосно утврден поради следниве причини:

  • Повеќеѕвездените системи овде се заведени како поединечни ѕвезди доколку величината се разликува меѓу нив за помалку од пет.
  • Постојат статистички разлики во измерените вредности.
  • Некои од ѕвездите се всушност променливи ѕвезди (обележани со пром.).
  Прв. вел.
(m)
Бајерова ознака Име Оддал. (сг) Спектрална класа SIMBAD
0 0.000−26.74   (Сонце) 0,000 016 G2 V
1 0,001−1,46 α CMa Сириус 0008,6 A1 V, DA2 Сириус
2 0.003−0,72 α Car Канопус 0310 A9 II Канопус
3 0,004−0,01 α Cen A (α1 Cen) Ригил Кентаур, Толиман 0004,4 G2 V, K1 V Алфа Кентаур А
4 0,003−0,04 пром. α Boo Арктур 0037 K0 III Арктур
5 0,03 α Lyr Вега 0025 A0 Va Вега
6 0,12 β Ori Ригел 0770 B8 Iab Ригел
7 0,34 α CMi Прокион 0011 F5 IV-V Прокион
8 0,42 пром. α Ori Бетелгез 0640 [1] M2 Iab Бетелгез
9 0,50 α Eri Ахернар 0140 B3 Vpe Ахернар
10 0,60 β Cen Бета Кентаур, Агена 0530 B1 III Хадар (Агена)
11 0,71 α1 Aur Капела А 0042 G8 III Капела А
12 0,77 α Aql Алтаир 0017 A7 V Алтаир
13 0,85 пром. α Tau Алдебаран 0065 K5 III Алдебаран
14 0,96 α2 Aur Капела Б 0042 G1 III Капела Б
15 1,04 α Vir Спика 0260 B1 III-IV, B2 V Спика
16 1,09 пром. α Sco Антарес 0600 M1.5 Iab-b Антарес
17 1,15 β Gem Полукс 0034 K0 IIIb Полукс
18 1,16 α PsA Фомалхаут 0025 A3 V Фомалхаут
19 1,25 α Cyg Денеб 1.550 A2 Ia Денеб
20 1,30 β Cru Бекрукс 0350 B0.5 IV Мимоза
21 1,33 α Cen B (α2 Cen) Ригил Кентаур, Толиман 0004,4 K1 V Алфа Кентаур Б
22 1,35 α Leo Регул 0077 B7 V Регул
23 1,40 α Cru A (α1 Cru) Акрукс 0320 B1 V Акрукс А
24 1,51 ε CMa Адара 0430 B2 Iab Адара
25 1,62 λ Sco Шаула 0700 B1.5-2 IV+ Шаула
26 1,63 γ Cru Гакрукс 0088 M4III Гакрукс
27 1,64 γ Ori Белатрикс 0240 B2 III Белатрикс
28 1,68 β Tau Нат 0130 B7 III Нат
29 1,68 β Car Мијаплакид 0110 A2 IV Мијаплакид
30 1,70 ε Ori Алнилам 1.300 B0 Iab Алнилам
31 1,70 ζ Ori A Алнитак 0820 O9 Iab Алнитак А
32 1,74 α Gru Алнаир 0100 B7 IV Алнаир
33 1,76 ε UMa Алиот 0081 A0pCr Алиот
34 1,78 γ2 Vel Сухаил 0840 Сухаил
35 1,80 ε Sgr Каус Аустралис 0140 B9.5 III Каус Аустралис
36 1,82 α Per Мирфак 0590 F5 Ib Мирфак
37 1,84 Везен|δ CMa Везен 1.800 F8 Ia Везен
38 1,85 η UMa Бенетнаш, Алкаид 0100 B3 V Бенетнаш (Алкаид)
39 1,86 θ Sco Саргас 0270 F1 II Саргас
40 1,87 α UMa A Дубхе 0120 K0 III Дубхе
41 1,90 γ Gem Алхена 0100 A0 IV Алхена
42 1,91 α Pav Паун 0180 B2 IV Паун
43 1,92 α TrA Атрија 0420 K2 IIb-IIIa Атрија
44 1,96 α Gem A Кастор А 0052 A1 V, A2 Vm Кастор А
45 1,97 пром. α UMi Северница, Поларис 0430 F7 Ib-II Северница
46 1,98 β CMa Мурзим 0500 B1 II-III Мурзим
47 1,98 α Hya Алфард 0180 K3 II-III Алфард
48 2,00 α Ari Хамал 0066 K2IIICa-1 Хамал
49 2,03 δ Vel A Ку-ше 0080 A1 V Ку-ше
50 2,04 β Cet Денеб Кајтос, Дифда 0096 K0 III Денеб Кајтос
51 2,05 κ Ori Саиф 0720 B0.5Iavar Саиф
52 2,06 σ Sgr Нунки, Садира 0220 B2.5 V Нунки
53 2,06 θ Cen Менкент 0061 K0IIIb Менкент
54 2,06 α And Алферац, Сирах 0097 B8IV Алферац
55 2,06 β And Мирах 0200 M0III Мирах
56 2,08 β UMi Кохаб 0130 K4 III Кохаб
57 2,09 α2 Cru Акрукс 0320 Акрукс Б
58 2,10 α Oph Расалхаг 0047 A5V Расалхаг
59 2,12 пром. β Per Алгол А 0093 B8V Алгол
60 2,13 β Gru Груид 0170 M5 III Бета Груис
61 2,14 β Leo Денебола 0036 A3 V Денебола
62 2,21 ζ Pup Наос 1.400 O5 Ia Наос
63 2,23 λ Vel Сухаил 0570 K4.5 Ib-II Сухаил
64 2,23 γ Dra Елтанин 0150 K5 III Елтанин
65 2,24 α CrB A Алфека, Гема 0075 A0V Алфека
66 2,24 γ Cyg Садр 1.500 F8 Ib Садр
67 2,25 α Cas Шедар 0230 K0 IIIa Шедар
68 2,25 ι Car Аспидиске 0690 A8 Ib Аспидиске
69 2,26 γ1 And Алмах 0350 K3IIb Алмах
70 2,27 ζ1 UMa Мизар А 0078 A2 V Мизар А
71 2,27 β Cas Caph 0054 F2 III-IV Каф
72 2,27 ε Cen Бирдун, Ипсилон Кентаур 0380 B1III Бирдун
73 2,28 γ1 Leo Алгиеба 0130 K0 IIIb Алгиеба
74 2,28 α Lup Мен, Какаб 0550 B1.5 II Мен
75 2,29 δ Sco Џуба 0400 B0.2 IV Џуба
76 2,29 ε Sco Веј 0065 K2 IIIb Веј
77 2,32 η Cen Марфикент 0310 B1.5Vne Марфикент
78 2,35 β UMa Мерак 0079 A1V Мерак
79 2,37 α Phe Анка, Наир ел-Заурак 0077 K0 III Анка
80 2,38 κ Sco Гиртаб 0460 B1.5 III Гиртаб
81 2,39 γ Cas Ци, Нави 0610 B0.5 IVe Ци
82 2,40 ε Peg Ениф 0670 K2 Ib Ениф
83 2,40 η CMa Алдура 3.200 B5 Ia Алдура
84 2,4 ε Car A Авиор 0630 K3 III Авиор
85 2,42 β Peg Шеат 0200 M2.3 II-III Шеат
86 2,43 γ UMa Фекда, Гама Урасае Мајорис 0084 A0Ve SB Фекда
87 2,44 α Cep Алдерамин 0049 A7 IV Алдерамин
88 2,46 κ Vel Маркеб 0540 B2 IV-V Маркеб
89 2,49 α Peg Маркаб 0140 B9 III Маркаб
90 2,50 ε Cyg Гиена 0072 K0 II Гиена

Поврзано[уреди | уреди извор]

Некои големи астеризми, во кои има многу од најсветлите ѕвезди во ноќно небо.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Graham M. Harper, Alexander Brown and Edward F. Guinan (април 2008). „A New VLA-Hipparcos Distance to Betelgeuse and its Implications“ (PDF). The Astronomical Journal. 135 (4): 1430–1440. Bibcode:2008AJ....135.1430H. doi:10.1088/0004-6256/135/4/1430. Посетено на 2010-07-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]