Список на ѕвезди во соѕвездието Вајар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Вајар, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Scl α 5737 4577 00ч 58м &1000000000000363500000036,35с −29° 21′ &1000000000000026900000026,9″ 4,30 −2,27 672 B7IIIp SX Ari-променлива
β Scl β 221507 116231 23ч 32м &1000000000000581900000058,19с −37° 49′ &1000000000000006100000006,1″ 4,38 0,69 178 B9,5IVMNpe. претпоставена α2 CVn-променлива, Vнајг = 4,35св, Vнајм = 4,39св
γ Scl γ 219784 115102 23ч 18м &1000000000000494300000049,43с −32° 31′ &1000000000000054600000054,6″ 4,41 0,72 179 K1III променлива ѕвезда, ΔV = 0,004св, P = 0,10 д
δ Scl δ 223352 117452 23ч 48м &1000000000000554800000055,48с −28° 07′ &1000000000000048100000048,1″ 4,59 1,37 143 A0V
η Scl η 2429 2210 00ч 27м &1000000000000557100000055,71с −33° 00′ &1000000000000025400000025,4″ 4,86 −1,27 548 M2/M3III полуправилна променлива, Vнајг = 4,8св, Vнајм = 4,9св
ζ Scl ζ 224990 183 00ч 02м &1000000000000199100000019,91с −29° 43′ &1000000000000013600000013,6″ 5,04 −0,93 509 B4V
ι Scl ι 1737 1708 00ч 21м &1000000000000311800000031,18с −28° 58′ &1000000000000052700000052,7″ 5,18 0,29 310 K0III
θ Scl θ 739 950 00ч 11м &1000000000000438900000043,89с −35° 08′ &1000000000000000200000000,2″ 5,24 3,55 71 F3/F5V
π Scl π 10537 7955 01ч 42м &1000000000000086500000008,65с −32° 19′ &1000000000000036700000036,7″ 5,25 1,13 217 K1II/III
ε Scl ε 10830 8209 01ч 45м &1000000000000386500000038,65с −25° 03′ &1000000000000008800000008,8″ 5,29 3,10 89 F2IV претпоставена променлива
μ Scl μ 222433 116820 23ч 40м &1000000000000382100000038,21с −32° 04′ &1000000000000022800000022,8″ 5,30 0,55 291 K0III претпоставена променлива, Vнајг = 5,30св, Vнајм = 5,33св
κ2 Scl κ2 720 930 00ч 11м &1000000000000344200000034,42с −27° 47′ &1000000000000059200000059,2″ 5,41 −0,85 581 K2III
κ1 Scl κ1 493 761 00ч 09м &1000000000000210200000021,02с −27° 59′ &1000000000000016500000016,5″ 5,42 1,24 224 F3V
HD 9525 9525 7213 01ч 32м &1000000000000560500000056,05с −36° 51′ &1000000000000054700000054,7″ 5,49 0,94 265 K1/K2III
σ Scl σ 6178 4852 01ч 02м &1000000000000263800000026,38с −31° 33′ &1000000000000007400000007,4″ 5,50 1,29 227 A1/A2IV α2 CVn-променлива
HD 3059 3059 2661 00ч 33м &1000000000000410600000041,06с −29° 33′ &1000000000000029500000029,5″ 5,55 −0,37 497 K1III
ξ Scl ξ 6055 4770 01ч 01м &1000000000000182300000018,23с −38° 54′ &1000000000000059900000059,9″ 5,59 −0,83 628 K1III
BU Scl BU 224630 118277 23ч 59м &1000000000000279000000027,90с −29° 29′ &1000000000000006600000006,6″ 5,59 −1,56 879 K5III бавна неправилна променлива
HD 218434 218434 114254 23ч 08м &1000000000000211000000021,10с −28° 49′ &1000000000000024800000024,8″ 5,60 0,89 285 G8III
HD 220096 220096 115312 23ч 21м &1000000000000155100000015,51с −26° 59′ &1000000000000012300000012,3″ 5,65 0,63 329 G5IV претпоставена променлива
HD 1187 1187 1288 00ч 16м &1000000000000087900000008,79с −31° 26′ &1000000000000046800000046,8″ 5,66 0,08 427 K2III
HD 344 344 655 00ч 08м &1000000000000035200000003,52с −33° 31′ &1000000000000045600000045,6″ 5,67 0,67 325 K1III
τ Scl τ 9906 7463 01ч 36м &1000000000000084300000008,43с −29° 54′ &1000000000000026800000026,8″ 5,69 1,73 202 F2V
HD 10538 10538 7941 01ч 42м &1000000000000030200000003,02с −36° 49′ &1000000000000056200000056,2″ 5,70 0,85 304 A0V
R Scl R 8879 6759 01ч 26м &1000000000000581000000058,10с −32° 32′ &1000000000000035200000035,2″ 5,72 1545 C полуправилна променлива
HD 9377 9377 7118 01ч 31м &1000000000000432500000043,25с −30° 16′ &1000000000000058500000058,5″ 5,79 0,95 304 K0III
HD 8498 8498 6502 01ч 23м &1000000000000309700000030,97с −30° 56′ &1000000000000043800000043,8″ 5,84 −1,34 888 M0III променлива ѕвезда, ΔV = 0,009св, P = 10,62 д
HD 218619 218619 114366 23ч 09м &1000000000000446200000044,62с −28° 05′ &1000000000000018900000018,9″ 5,88 −0,73 685 K2III
λ2 Scl λ2 4211 3456 00ч 44м &1000000000000119200000011,92с −38° 25′ &1000000000000019100000019,1″ 5,90 0,61 372 K1III
HD 9228 9228 7016 01ч 30м &1000000000000228800000022,88с −26° 12′ &1000000000000028300000028,3″ 5,92 0,25 444 K2III
HD 942 942 1096 00ч 13м &1000000000000422200000042,22с −26° 01′ &1000000000000019800000019,8″ 5,94 −1,52 1012 K5III претпоставена променлива, Vнајг = 5,93св, Vнајм = 5,96св
HD 10142 10142 7643 01ч 38м &1000000000000274900000027,49с −36° 31′ &1000000000000040600000040,6″ 5,94 0,96 323 K0III
AI Scl AI 7312 5661 01ч 12м &1000000000000453700000045,37с −37° 51′ &1000000000000023100000023,1″ 5,95 1,62 239 A9IV: (+F/G) δ Sct-променлива, Vнајг = 5,89св, Vнајм = 5,98св
HD 2363 2363 2159 00ч 27м &1000000000000146900000014,69с −25° 32′ &1000000000000049700000049,7″ 5,99 −0,58 671 K0III
λ1 Scl λ1 4065 3356 00ч 42м &1000000000000428900000042,89с −38° 27′ &1000000000000048500000048,5″ 6,05 0,44 432 B9,5V
AL Scl AL 224113 117931 23ч 55м &1000000000000165700000016,57с −31° 55′ &1000000000000017300000017,3″ 6,09 −1,41 1032 B6/B7 алголска променлива, Vнајг = 6,06св, Vнајм = 6,33св, P = 2,45 д
HD 5445 5445 4363 00ч 55м &1000000000000555300000055,53с −27° 46′ &1000000000000033000000033,0″ 6,11 −2,67 1863 M1/M2III променлива ѕвезда, ΔV = 0,014св, P = 1,08 д
HD 9742 9742 7361 01ч 34м &1000000000000508300000050,83с −31° 53′ &1000000000000032000000032,0″ 6,11 0,85 368 K0/K1III претпоставена променлива
HD 943 943 1099 00ч 13м &1000000000000443800000044,38с −26° 17′ &1000000000000005900000005,9″ 6,14 −0,73 771 K4III
HD 1089 1089 1195 00ч 14м &1000000000000582100000058,21с −34° 54′ &1000000000000015100000015,1″ 6,17 −0,61 739 K3III
HD 10481 10481 7886 01ч 41м &1000000000000272800000027,28с −38° 07′ &1000000000000058700000058,7″ 6,20 3,09 137 F3/F5IV/V
S Scl S 1115 1236 00ч 15м &1000000000000222700000022,27с −32° 02′ &1000000000000043000000043,0″ 6,20 1100 M7/M8IIIe мирида, Vнајг = 5,5св, Vнајм = 13,6св, P = 367 д
HD 222872 222872 117107 23ч 44м &1000000000000291000000029,10с −26° 14′ &1000000000000047700000047,7″ 6,23 2,07 222 F3/F5V
HD 219580 219580 114969 23ч 17м &1000000000000087300000008,73с −28° 26′ &1000000000000016900000016,9″ 6,24 −0,99 911 M1/M2III претпоставена променлива
HD 224350 224350 118076 23ч 57м &1000000000000081200000008,12с −26° 37′ &1000000000000024600000024,6″ 6,26 −1,62 1226 K3III претпоставена променлива
HD 6269 6269 4932 01ч 03м &1000000000000177600000017,76с −29° 31′ &1000000000000032800000032,8″ 6,28 1,03 365 G8IIICN...
HD 220929 220929 115833 23ч 28м &1000000000000006900000000,69с −35° 32′ &1000000000000040200000040,2″ 6,34 −0,14 644 K2III
HD 223991 223991 117860 23ч 54м &1000000000000213900000021,39с −27° 02′ &1000000000000034500000034,5″ 6,34 1,51 301 A2V+...
HD 219912 219912 115178 23ч 19м &1000000000000431200000043,12с −33° 42′ &1000000000000028700000028,7″ 6,35 0,13 572 K2III
HD 9151 9151 6971 01ч 29м &1000000000000427900000042,79с −25° 37′ &1000000000000004000000004,0″ 6,37 0,09 588 K1III
HD 225200 225200 345 00ч 04м &1000000000000203000000020,30с −29° 16′ &1000000000000007800000007,8″ 6,38 0,83 421 A1V
HD 3074 3074 2663 00ч 33м &1000000000000438500000043,85с −35° 00′ &1000000000000003000000003,0″ 6,41 3,62 118 F8/G0V
HD 3605 3605 3056 00ч 38м &1000000000000487500000048,75с −25° 06′ &1000000000000028000000028,0″ 6,43 −0,32 729 K4III
HD 6403 6403 5042 01ч 04м &1000000000000326100000032,61с −33° 31′ &1000000000000058000000058,0″ 6,44 0,44 517 K0III
HD 223466 223466 117510 23ч 49м &1000000000000496100000049,61с −25° 19′ &1000000000000052600000052,6″ 6,44 1,02 396 A3V
HD 219823 219823 115121 23ч 19м &1000000000000032800000003,28с −28° 23′ &1000000000000016300000016,3″ 6,49 −0,31 748 K5III
AV Scl AV 1909 1830 00ч 23м &1000000000000126100000012,61с −31° 02′ &1000000000000008800000008,8″ 6,56 563 B9IVmn α2 CVn-променлива
HD 6619 AW 6619 5193 01ч 06м &1000000000000265800000026,58с −35° 39′ &1000000000000038400000038,4″ 6,61 494 A1V α2 CVn-променлива
Z Scl Z 3735 3142 00ч 39м &1000000000000578200000057,82с −33° 57′ &1000000000000041200000041,2″ 6,69 130,9 F8V претпоставена променлива
HD 9770 BB 9770 7372 01ч 35м &1000000000000010400000001,04с −29° 54′ &1000000000000037000000037,0″ 7,10 70,50 K1V+M2V затемнувачка двојка, Vнајг = 7,1св, Vнајм = 7,17св, P = 0,48 д
HD 4208 4208 3479 00ч 44м &1000000000000266500000026,65с −26° 30′ &1000000000000056400000056,4″ 7,79 5,22 107 G7V Кокиболка,[1] има планета (b)
HD 4113 4113 3391 00ч 49м &1000000000000126000000012,60с −37° 58′ &1000000000000057500000057,5″ 7,91 4,69 144 G5V има планета (b)
HD 9578 9578 7240 01ч 33м &1000000000000171400000017,14с −38° 14′ &1000000000000042100000042,1″ 8,20 4,41 187 G1V има планета (b)
HD 6532 AP 6532 5150 01ч 05м &1000000000000557000000055,70с −26° 43′ &1000000000000044000000044,0″ 8,40 531 A5p брзоосцилирачка Ap-ѕвезда
Глизе 1 225213 439 00ч 05м &1000000000000244300000024,43с −37° 21′ &1000000000000026500000026,5″ 8,63 14,148 M1,5 претпоставена BY Dra-променлива, ΔV = 0,02св
HD 1097 AU 1097 1210 00ч 15м &1000000000000079700000007,97с −29° 00′ &1000000000000023000000023,0″ 9,05 1150 A4mF4Sr δ Sct-променлива
WASP-8 23ч 59м &1000000000000360700000036,07с −35° 01′ &1000000000000052900000052,9″ 9,89 6,45 159 G6 има преминувачка планета (b)
RT Scl RT 00ч 36м &1000000000000280900000028,09с −25° 40′ &1000000000000022900000022,9″ 10,31 A5N+F3 β Lyr-променлива, Vнајг = 10,18св, Vнајм = 10,89св, P = 0,51 д
WASP-173 A 23ч 36м &1000000000000040000000040,0с −34° 36′ &1000000000000004100000041″ 11,3 G3 има преминувачка планета (b)
CD -38 245 3635 00ч 46м &1000000000000361900000036,19с −37° 39′ &1000000000000033600000033,6″ 12,00 K1Ivw многу сиромашна со метали
WASP-45 00ч 20м &1000000000000570000000057,00с −35° 59′ &1000000000000053800000053,8″ 12,00 K2V има преминувачка планета (b)
SY Scl SY 00ч 07м &1000000000000362500000036,25с −25° 29′ &1000000000000039900000039,9″ 12,15 M8: мирида, Vнајг = 10,4св, Vнајм = <14,6св, P = 411 д
VY Scl VY 23ч 29м &1000000000000004800000000,48с −29° 46′ &1000000000000045900000045,9″ O... прототипна VY Scl-ѕвезда
GD 659 00ч 53м &1000000000000174400000017,44с −32° 59′ &1000000000000056600000056,6″ 13,36 DA1,4 бело џуџе
BX Scl BX 23ч 43м &1000000000000544500000054,45с −28° 18′ &1000000000000034500000034,5″ 13,56 A SX Phe-променлива, Vнајг = 13,42св, Vнајм = 13,71св, P = 0,037 д
WD 0137-349 01ч 39м &1000000000000428500000042,85с −34° 42′ &1000000000000039300000039,3″ 15,33 DA бело џуџе, има придружник-кафеаво џуџе
VZ Scl VZ 23ч 50м &1000000000000092500000009,25с −26° 22′ &1000000000000052700000052,7″ 15,6 B9IVmn VY Scl-променлива и затемнувачка двојка, Vнајг = 15,6св, Vнајм = 18,4св, P = 0,14 д
BW Scl BW 23ч 53м &1000000000000008600000000,86с −38° 51′ &1000000000000046600000046,6″ 16,20 CV WZ Sge-променлива и ZZ Cet-променлива, Vнајг = 8,9св, Vнајм = 17,2св, P = 0,054 д
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Nicaragua“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]