Список на ѕвезди во соѕвездието Златна Рипка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Златна Рипка, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Dor α 29305 21281 04ч 33м &1000000000000597200000059,72с −55° 02′ &1000000000000042000000042,0″ 3,30 −0,36 176 A0IIIp(Si) двоѕвезда; α2 CVn-променлива, Vнајг = 3,26св, Vнајм = 3,30св, P = 2,95 д
β Dor β 37350 26069 05ч 33м &1000000000000375200000037,52с −62° 29′ &1000000000000023500000023,5″ 3,76 −3,76 1038 F4-G4Ia-II кефеида, Vнајг = 3,41св, Vнајм = 4,08св, P = 9,8426 д
γ Dor γ 27290 19893 04ч 16м &1000000000000014900000001,49с −51° 29′ &1000000000000013500000013,5″ 4,26 2,72 66 F0V-F5V прототипна γ Dor-променлива, Vнајг = 4,23св, Vнајм = 4,27св, P = 0,7570 д
δ Dor δ 39014 27100 05ч 44м &1000000000000464200000046,42с −65° 44′ &1000000000000007900000007,9″ 4,34 1,10 145 A7V
HD 40409 40409 27890 05ч 54м &1000000000000059000000005,90с −63° 05′ &1000000000000027700000027,7″ 4,65 2,47 89 K1III/IV
ζ Dor ζ 33262 23693 05ч 05м &1000000000000306900000030,69с −57° 28′ &1000000000000022800000022,8″ 4,71 4,38 38 F7V променлива ѕвезда, ΔV = 0,005св, P = 3,49614 д
θ Dor θ 34649 24372 05ч 13м &1000000000000454300000045,43с −67° 11′ &1000000000000007300000007,3″ 4,81 −1,31 546 K2III
η2 Dor η2 43455 29353 06ч 11м &1000000000000150200000015,02с −65° 35′ &1000000000000022900000022,9″ 5,01 −1,56 671 M2.5III полуправилна променлива, Vнајг = 4,94св, Vнајм = 5,09св
ν Dor ν 43107 29134 06ч 08м &1000000000000443400000044,34с −68° 50′ &1000000000000036400000036,4″ 5,06 0,42 277 B8V
ε Dor ε 39844 27534 05ч 49м &1000000000000535500000053,55с −66° 54′ &1000000000000004400000004,4″ 5,10 −0,88 512 B6V претпоставена променлива
λ Dor λ 36189 25429 05ч 26м &1000000000000192800000019,28с −58° 54′ &1000000000000045400000045,4″ 5,14 −0,64 467 G6III
WZ Dor WZ 33684 23840 05ч 07м &1000000000000340100000034,01с −63° 23′ &1000000000000058500000058,5″ 5,19 −1,23 627 M3III полуправилна променлива, ΔV = 0,12св, P = 40 д
κ Dor κ 30478 22040 04ч 44м &1000000000000211200000021,12с −59° 43′ &1000000000000058200000058,2″ 5,28 1,11 222 A8/A9III/IV претпоставена δ Sct-променлива, ΔV = 0,03св
HD 37297 37297 26001 05ч 32м &1000000000000595200000059,52с −64° 13′ &1000000000000039100000039,1″ 5,34 1,08 232 G8/K0III спектроскопска двојка
π2 Dor π2 46116 30565 06ч 25м &1000000000000286500000028,65с −69° 41′ &1000000000000026800000026,8″ 5,37 0,81 266 G8III
π1 Dor π1 45669 30321 06ч 22м &1000000000000382300000038,23с −69° 59′ &1000000000000002900000002,9″ 5,56 −0,75 595 K5III
R Dor R 29712 21479 04ч 36м &1000000000000456800000045,68с −62° 04′ &1000000000000037100000037,1″ 5,59 1,61 203 M8IIIe полуправилна променлива, Vнајг = 4,78св, Vнајм = 6,32св, P = 172 д
η1 Dor η1 42525 28909 06ч 06м &1000000000000093600000009,36с −66° 02′ &1000000000000022900000022,9″ 5,72 0,68 332 A0V
HD 36584 36584 25482 05ч 26м &1000000000000598200000059,82с −68° 37′ &1000000000000021000000021,0″ 6,02 1,62 248 F0IV/V двоѕвезда
HD 27604 27604 20109 04ч 18м &1000000000000399800000039,98с −52° 51′ &1000000000000037000000037,0″ 6,08 1,73 242 A8V+... двоѕвезда
HD 31746 31746 22844 04ч 54м &1000000000000529200000052,92с −58° 32′ &1000000000000052100000052,1″ 6,11 3,66 101 F3V
HD 36876 36876 25781 05ч 30м &1000000000000158700000015,87с −63° 55′ &1000000000000040200000040,2″ 6,19 0,75 400 F0IV двоѕвезда
HD 28255 28255 20552 04ч 24м &1000000000000123200000012,32с −57° 04′ &1000000000000016200000016,2″ 6,28 4,12 88 G4V+... троѕвезда
HR 1960 AZ 37935 26368 05ч 36м &1000000000000549900000054,99с −66° 33′ &1000000000000037100000037,1″ 6,28 −0,82 856 B9.5V Be-ѕвезда, Vнајг = 6,26св, Vнајм = 6,29св, P = 395,48 д
HD 46730 46730 30973 06ч 30м &1000000000000030100000003,01с −65° 34′ &1000000000000006200000006,2″ 6,28 1,34 317 F0III променлива ѕвезда, ΔV = 0,008св, P = 0,10133 д
HD 37501 37501 26190 05ч 34м &1000000000000574400000057,44с −61° 10′ &1000000000000033500000033,5″ 6,32 1,18 348 G5IV
HD 39963 39963 27660 05ч 51м &1000000000000231000000023,10с −64° 02′ &1000000000000001000000001,0″ 6,35 −1,32 1116 G8III
HD 31754 31754 22737 04ч 53м &1000000000000304900000030,49с −66° 40′ &1000000000000031600000031,6″ 6,43 −1,30 1148 M0/M1III полуправилна променлива, Vнајг = 6,39св, Vнајм = 6,43св
HD 24863 24863 18275 03ч 54м &1000000000000339400000033,94с −52° 41′ &1000000000000025200000025,2″ 6,46 1,31 349 A4V претпоставена променлива, Vнајг = 6,40св, Vнајм = 6,47св
HD 30610 30610 22081 04ч 44м &1000000000000579100000057,91с −63° 13′ &1000000000000046900000046,9″ 6,46 0,73 456 K0/K1III претпоставена променлива, Vнајг = 6,45св, Vнајм = 6,48св
XY Dor XY 25470 18691 04ч 00м &1000000000000155300000015,53с −51° 33′ &1000000000000053900000053,9″ 6,52 1250 M1III полуправилна променлива, ΔV = 0,07св
XZ Dor XZ 31009 22381 04ч 49м &1000000000000047500000004,75с −56° 39′ &1000000000000059700000059,7″ 6,55 1450 M2III бавна неправилна променлива, ΔV = 0,16св
AB Dor AB 36705 25647 05ч 28м &1000000000000448300000044,83с −65° 26′ &1000000000000054900000054,9″ 7,00 49 K0V троѕвезден систем; T Tau-ѕвезда, Vнајг = 6,74св, Vнајм = 7,12св, P = 0,5139 д; член на подвижната група AB Златна Рипка
HD 28254 28254 20606 04ч 24м &1000000000000507100000050,71с −50° 37′ &1000000000000019900000019,9″ 7,71 3,96 183 G5V има планета (b)
HD 30177 30177 21850 04ч 41м &1000000000000543700000054,37с −58° 01′ &1000000000000014700000014,7″ 8,41 179 G8V има две планети (b и c)
HD 33579 33579 23718 05ч 05м &1000000000000555100000055,51с −67° 53′ &1000000000000010900000010,9″ 9,14 160000 A4Ia во Големиот Магеланов Облак (ГМО); жолт хиперџин
S Dor S 35343 05ч 18м &1000000000000014300000014,3с −69° 14′ &1000000000000005900000059″ 9,72 A0-5eq во ГМО; прототипна сјајна сина променлива, Vнајг = 8,8св, Vнајм = 10,83св; една од најсјајните познати ѕвезди
WASP-62 05ч 48м &1000000000000034000000034,0с −63° 59′ &1000000000000001800000018″ 10,3 1566 F7 Наледи; има преминувачка планета (b)
HD 38282 38282 05ч 38м &1000000000000533900000053,39с −69° 02′ &1000000000000000900000000,9″ 10,50 160000 WN5-6h+WN6-6h во ГМО; Волф-Рајеова двојка; обете составници меѓу најсјајните познати ѕвезди
HD 37974 37974 05ч 36м &1000000000000258400000025,84с −69° 22′ &1000000000000055900000055,9″ 10,96 160000 Be во ГМО; син суперџин; α Cyg-променлива, Vнајг = 10,85св, Vнајм = 11,0св, една од најсјајните познати ѕвезди
Мелник 42 05ч 38м &1000000000000421300000042,13с −69° 05′ &1000000000000055300000055,3″ 10,96 160000 O3If/WN во ГМО; една од најсјајните познати ѕвезди
AA Dor AA 269696 05ч 31м &1000000000000403500000040,35с −69° 53′ &1000000000000002200000002,2″ 11,14 sdB+dM алголска променлива, Vнајг = 11,13св, Vнајм = 11,6св, P = 0,2615398 д
RW Dor RW 269320 24763 05ч 18м &1000000000000325400000032,54с −68° 13′ &1000000000000032800000032,8″ 11,16 307,5 G4/5V W UMa-променлива, ΔV = 0,454св, P = 0,285463 д
R99 269445 05ч 22м &1000000000000598000000059,80с −68° 01′ &1000000000000046600000046,6″ 11,46 160000 Bep во ГМО; сјајна сина променлива, една од најсјајните познати ѕвезди
HD 36402 36402 05ч 26м &1000000000000039400000003,94с −67° 29′ &1000000000000057000000057,0″ 11,62 160000 WC4+O8I во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда
HV 883 05ч 00м &1000000000000075100000007,51с −68° 27′ &1000000000000000200000000,2″ 11,63 160000 G2:Iabv... во ГМО; кефеида, Vнајг = 11,55св, Vнајм = 12,85св, P = 133,45 д
HD 34664 34664 05ч 13м &1000000000000529900000052,99с −67° 26′ &1000000000000054900000054,9″ 11,70 160000 B0Iab:e во ГМО; Be-ѕвезда
Gliese 163 19394 04ч 09м &1000000000000156600000015,66с −53° 22′ &1000000000000025300000025,3″ 11,81 48,88 M3.5 има три планети
R139 05ч 38м &1000000000000423500000042,35с −69° 04′ &1000000000000058100000058,1″ 11,97 160000 O7Iap во ГМО; една од најсјајните познати ѕвезди
Бреј 75 05ч 38м &1000000000000405300000040,53с −67° 05′ &1000000000000057200000057,2″ 12,02 160000 WN6h во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда; една од најсјајните познати ѕвезди
R84 269227 05ч 13м &1000000000000542700000054,27с −69° 31′ &1000000000000046700000046,7″ 12,04 160000 WN9h во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда
HD 38489 38489 05ч 40м &1000000000000133300000013,33с −69° 22′ &1000000000000046500000046,5″ 12,22 160000 B[e] во ГМО; Be-ѕвезда
HD 269810 269810 05ч 35м &1000000000000139100000013,91с −67° 33′ &1000000000000027500000027,5″ 12,28 160000 OB во ГМО; една од најсјајните и најмасивните познати ѕвезди
BAT99-104 05ч 38м &1000000000000418800000041,88с −69° 06′ &1000000000000013700000013,7″ 12,5 160000 WN во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда; една од најсјајните познати ѕвезди
R136a1 05ч 38м &1000000000000424300000042,43с −69° 06′ &1000000000000002200000002,2″ 12,77 160000 WN5h во R136; една од најмасивните и најсјајни познати ѕвезди
R136c 05ч 38м &1000000000000429200000042,92с −69° 06′ &1000000000000004900000004,9″ 12,86 160000 WN5h во R136; една од најмасивните и најсјајните познати ѕвезди
R136a3 05ч 38м &1000000000000422900000042,29с −69° 06′ &1000000000000003500000003,5″ 12,93 160000 Wn5h во R136; една од најмасивните и најсјајните познати ѕвезди
HD 38344 38344 05ч 39м &1000000000000113200000011,32с −69° 02′ &1000000000000001400000001,4″ 13,07 160000 WR: во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда; една од најсјајните познати ѕвезди
LH54-425 05ч 26м &1000000000000242500000024,25с −67° 30′ &1000000000000017200000017,2″ 13,1 160000 O3IIIf+O6v во ГМО
BE 381 05ч 35м &1000000000000543700000054,37с −67° 59′ &1000000000000007900000007,9″ 13,27 160000 WN9h во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда
R136a2 05ч 36м &1000000000000424500000042,45с −69° 06′ &1000000000000002200000002,2″ 13,38 160000 Wn5h во R136; една од најмасивните и најсјајните познати ѕвезди
BAT99-116 05ч 38м &1000000000000442500000044,25с −69° 06′ &1000000000000005800000005,8″ 13,5 160000 WN... во ГМО; високомасена рендгенска двојка; companion star is една од најсјајните познати ѕвезди
R136b 05ч 38м &1000000000000427700000042,77с −69° 06′ &1000000000000003400000003,4″ 13,66 160000 WN9ha во R136; Волф-Рајеова ѕвезда
R136a5 05ч 38м &1000000000000424700000042,47с −69° 06′ &1000000000000002000000002,0″ 13,73 160000 O3Iab: во R136; една од најмасивните и најсјајните познати ѕвезди
A0538-66 05ч 35м &1000000000000410100000041,01с −66° 51′ &1000000000000053500000053,5″ 13,8 160000 B0.5IIIe во ГМО; високомасена рендгенска двојка
BI 253 05ч 37м &1000000000000344600000034,46с −69° 01′ &1000000000000010200000010,2″ 13,88 160000 O2V(f*) во ГМО; стандардна од спектрален тип O2; ѕвезда-бегалка
LMC X-4 05ч 32м &1000000000000495400000049,54с −66° 22′ &1000000000000013300000013,3″ 14,0 160000 O8III во ГМО; високомасена рендгенска двојка
BAT99-68 05ч 35м &1000000000000422200000042,22с −69° 11′ &1000000000000542400000054,24″ 14,13 160000 O3If*/WN6 во ГМО; Волф-Рајеова двојка; една од најсјајните познати ѕвезди
BB Dor BB 05ч 29м &1000000000000286600000028,66с −58° 54′ &1000000000000046500000046,5″ 14,3 VY Scl-променлива, Vнајг = 14,3св, Vнајм = 19,3св, P = 0,154095 д
R127 269858 05ч 36м &1000000000000436900000043,69с −69° 29′ &1000000000000047500000047,5″ 14,5 160000 O8(f)p во ГМО; сјајна сина променлива
LMC X-1 05ч 39м &1000000000000388400000038,84с −69° 44′ &1000000000000035700000035,7″ 14,5 160000 O8(f)p во ГМО; високомасена рендгенска двојка
HD 269908 269908 05ч 38м &1000000000000277000000027,70с −68° 28′ &1000000000000058500000058,5″ 14,71 160000 WR во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда; една од најсјајните познати ѕвезди
BAT99-66 05ч 35м &1000000000000298100000029,81с −67° 06′ &1000000000000049400000049,4″ 15,36 160000 WR: во ГМО; Волф-Рајеова ѕвезда; една од најсјајните познати ѕвезди
VFTS 102 05ч 37м &1000000000000392500000039,25с −69° 05′ &1000000000000510400000051,04″ 15,81 160000 Omp+... во ГМО; најбрзовртечка позната ѕвезда
VFTS 682 05ч 38м &1000000000000595300000059,53с −69° 04′ &1000000000000267200000026,72″ 16,08 160000 WN5h во ГМО; една од најмасивните и најсјајните познати ѕвезди
HE 0437-5439 04ч 38м &1000000000000127700000012,77с −54° 33′ &1000000000000011900000011,9″ 16,3 200000 BV хипербрза ѕвезда
LMC X-3 05ч 38м &1000000000000563000000056,30с −64° 05′ &1000000000000003000000003,0″ 17,2 160000 B2.5Ve во ГМО; високомасена рендгенска двојка
WOH G64 04ч 55м &1000000000000104800000010,48с −68° 20′ &1000000000000029800000029,8″ 18,46 160000 M7.5 во ГМО; една од најголемите познати ѕвезди
CAL-83 05ч 43м &1000000000000034500000034,5с −68° 22′ &1000000000000001800000018″ 160000 во ГМО; рендгенска двојка
PSR B0540-69 05ч 40м &1000000000000111600000011,16с −69° 19′ &1000000000000053900000053,9″ 160000 O8(f)p во ГМО; пулсар
PSR J0537-6910 05ч 37м &1000000000000474200000047,42с −69° 10′ &1000000000000019900000019,9″ 160000 O8(f)p во ГМО; пулсар
SGR 0525-66 05ч 26м &1000000000000000700000000,7с −66° 04′ &1000000000000003500000035″ 160000 во ГМО; повторувач на меки гама-распрснувања
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 2 јануари 2007.
  • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 19 јули 2010.
  • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.