Список на ѕвезди во соѕвездието Мрежичка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Мрежичка, надолно подредени според сјајноста.

Име B Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Ret α 27256 19780 04ч 14м &1000000000000254300000025,43с −62° 28′ &1000000000000026300000026,3″ 3,33 −0,17 163 G7III двоѕвезда
β Ret β 23817 17440 03ч 44м &1000000000000115500000011,55с −64° 48′ &1000000000000025500000025,5″ 3,84 1,41 100 K0IV SB двоен систем, спектроскопска двојка
ε Ret ε 27442 19921 04ч 16м &1000000000000290800000029,08с −59° 18′ &1000000000000006300000006,3″ 4,44 3,14 59 K2IV двоѕвезда; составницата A има планета (b)
γ Ret γ 25705 18744 04ч 00м &1000000000000538100000053,81с −62° 09′ &1000000000000033700000033,7″ 4,48 −1,41 490 M4III полуправилна променлива, Vнајг = 4,42св, Vнајм = 4,64св, P = 25 д
δ Ret δ 25422 18597 03ч 58м &1000000000000447400000044,74с −61° 24′ &1000000000000000500000000,5″ 4,56 −1,50 530 M2III неправилна променлива, Vнајг = 4,54св, Vнајм = 4,59св
κ Ret κ 22001 16245 03ч 29м &1000000000000221900000022,19с −62° 56′ &1000000000000018400000018,4″ 4,71 3,05 70 F5IV-V двојна ѕвезда
ι Ret ι 25728 18772 04ч 01м &1000000000000180700000018,07с −61° 04′ &1000000000000044600000044,6″ 4,97 −0,06 331 K4III
ζ2 Ret ζ2 20807 15371 03ч 18м &1000000000000111400000011,14с −62° 30′ &1000000000000028600000028,6″ 5,24 4,83 39 G1V составница на системот ζ Ret
η Ret η 28093 20384 04ч 21м &1000000000000532200000053,22с −63° 23′ &1000000000000012500000012,5″ 5,24 −0,09 380 G7III
HD 27304 27304 19805 04ч 14м &1000000000000485500000048,55с −62° 11′ &1000000000000031400000031,4″ 5,45 0,88 267 K0III двоѕвезда
ζ1 Ret ζ1 20766 15330 03ч 17м &1000000000000444700000044,47с −62° 34′ &1000000000000036800000036,8″ 5,53 5,11 40 G2V составница на системот ζ Ret; претпоставена променлива
HD 28732 28732 20825 04ч 27м &1000000000000460400000046,04с −62° 31′ &1000000000000016400000016,4″ 5,74 0,72 329 K0III двоѕвезда
HD 29399 29399 21253 04ч 33м &1000000000000341000000034,10с −62° 49′ &1000000000000025100000025,1″ 5,79 2,48 150 K1III двојна ѕвезда; претпоставена променлива
HD 22252 22252 16368 03ч 30м &1000000000000516800000051,68с −66° 29′ &1000000000000023000000023,0″ 5,81 −1,27 851 B8V
θ Ret θ 27657 20020 04ч 17м &1000000000000402700000040,27с −63° 15′ &1000000000000019800000019,8″ 5,88 0,12 462 B9III-IV двоѕвезда; претпоставена променлива, Vнајг = 5,86св, Vнајм = 5,90св
HD 28413 28413 20619 04ч 25м &1000000000000053600000005,36с −61° 14′ &1000000000000017700000017,7″ 5,94 −0,53 642 K4/K5III претпоставена променлива
HD 20888 20888 15353 03ч 17м &1000000000000589900000058,99с −66° 55′ &1000000000000036800000036,8″ 6,03 2,21 189 A3V
HD 25346 25346 18592 03ч 58м &1000000000000428700000042,87с −57° 06′ &1000000000000008600000008,6″ 6,05 2,10 201 F2IV
HD 25170 25170 18401 03ч 56м &1000000000000039000000003,90с −63° 27′ &1000000000000049800000049,8″ 6,14 0,86 371 K1/K2III
HD 23697 23697 17464 03ч 44м &1000000000000338600000033,86с −54° 16′ &1000000000000027100000027,1″ 6,29 1,83 254 K1III двоѕвезда
TT Ret TT 27463 19917 04ч 16м &1000000000000209200000020,92с −60° 56′ &1000000000000054800000054,8″ 6,34 0,96 388 Ap EuCr(Sr) двоѕвезда; α2 CVn-променлива, , P = 2,83507 д
HD 26491 26491 19233 04ч 07м &1000000000000212900000021,29с −64° 13′ &1000000000000023200000023,2″ 6,37 4,54 76 G3V
HD 22382 22382 16531 03ч 32м &1000000000000514600000051,46с −61° 01′ &1000000000000001200000001,2″ 6,42 0,82 429 K0III
HD 23079 23079 17096 03ч 39м &1000000000000431000000043,10с −52° 54′ &1000000000000057000000057,0″ 7,1 4,40 113 F9.5V Тупи,[1] има планета (b)
HD 25171 25171 18387 03ч 55м &1000000000000004900000049с −65° 11′ &1000000000000001200000012″ 7,79 179 F8V има планета (b)
HD 21693 21693 16085 03ч 27м &1000000000000001200000012с −58° 19′ &1000000000000002500000025″ 7,94 105 G9IV има две планети (b и c)
HD 21749 21749 16069 03ч 27м &1000000000000000000000000,0с −63° 30′ &1000000000000000800000008″ 8,1 53 K4.5 има две планети (b и c)
HD 23127 23127 17054 03ч 39м &1000000000000236400000023,64с −60° 04′ &1000000000000040200000040,2″ 8,56 3,81 291 G2V има планета (b)
R Ret R, S 29383 21252 04ч 33м &1000000000000328300000032,83с −63° 01′ &1000000000000045000000045,0″ 9,23 −1,71 5015 M4e-M7.5e мирида, Vнајг = 6,35св, Vнајм = 14,2св, P = 281 д
HD 27894 27894 20277 04ч 20м &1000000000000470500000047,05с −59° 24′ &1000000000000039000000039,0″ 9,42 6,28 138 K2V има барем три планети (b, c и d)
HD 23472 23472 17264 03ч 41м &1000000000000050000000050,0с −62° 46′ &1000000000000000100000001″ 9,7 128 K3.5V има пет преминувачки планети (e, f, d, b и c според ExoFOP-TESS)
WASP-100 04ч 35м &1000000000000050000000050,0с −64° 01′ &1000000000000003700000037″ 10,8 F2 има преминувачка планета (b)
WASP-119 03ч 43м &1000000000000046000000046,0с −65° 11′ &1000000000000003800000038″ 12,2 1086 G5 има преминувачка планета (b)
NGC 1313 X-2 03ч 18м &1000000000000220000000022,00с −66° 36′ &1000000000000004300000004,3″ 23,6 12800000 ултрасјаен рендгенски извор
WISE 0359-5401 03ч 59м &1000000000000340600000034,06с −66° 36′ &1000000000000004300000004,3″ 19,2 Y0 кафеаво џуџе
WISE 0350-5658 03ч 50м &1000000000000003200000000,32с −54° 01′ &1000000000000054600000054,6″ 12,1 Y1 кафеаво џуџе
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Brazil“. NameExoworlds (англиски). Посетено на 10 март 2020.

Извори[уреди | уреди извор]