Список на ѕвезди во соѕвездието Водна Змија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Водна Змија, надолно подредени според сјајноста.

Име B F G. Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Алфард α 30 140 81797 46390 09ч 27м &1000000000000352500000035,25с −08° 39′ &1000000000000031300000031,3″ 1,99 −1,69 177 K3III Калбелафард, Срце на Водната Змија, Сухеил ел-Фард[1]
γ Hya γ 46 345 115659 64962 13ч 18м &1000000000000552500000055,25с −23° 10′ &1000000000000017100000017,1″ 2,99 −0,05 132 G8III Денеб ел-Шуџа; Опашка на Водната Змија
ζ Hya ζ 16 77 76294 43813 08ч 55м &1000000000000236800000023,68с +05° 56′ &1000000000000043900000043,9″ 3,11 −0,21 151 G8III-IV Хидробиус; Миназал V
ν Hya ν 254 93813 52943 10ч 49м &1000000000000374300000037,43с −16° 11′ &1000000000000038900000038,9″ 3,11 −0,03 138 K0/K1III
π Hya π 49 368 123123 68895 14ч 06м &1000000000000222700000022,27с −26° 40′ &1000000000000055300000055,3″ 3,25 0,79 101 K2III
ε Hya ε 11 59 74874 43109 08ч 46м &1000000000000466500000046,65с +06° 25′ &1000000000000008100000008,1″ 3,38 0,29 135 G0III-IV Ашлеша, BY Dra-променлива
ξ Hya ξ 288 100407 56343 11ч 33м &1000000000000002600000000,26с −31° 51′ &1000000000000027100000027,1″ 3,54 0,55 129 G8III
λ Hya λ 41 201 88284 49841 10ч 10м &1000000000000354000000035,40с −12° 21′ &1000000000000013800000013,8″ 3,61 0,88 115 K0III
μ Hya μ 42 221 90432 51069 10ч 26м &1000000000000055100000005,51с −16° 50′ &1000000000000009900000009,9″ 3,83 −0,58 248 K4III
θ Hya θ 22 108 79469 45336 09ч 14м &1000000000000217900000021,79с +02° 18′ &1000000000000054100000054,1″ 3,89 0,91 129 B9.5V
ι Hya ι 35 170 83618 47431 09ч 39м &1000000000000513300000051,33с −01° 08′ &1000000000000033600000033,6″ 3,90 −0,74 276 K3IIIvar Укда;[2] Укда IV
30 Mon C (30) 19 71155 41307 08ч 25м &1000000000000396700000039,67с −03° 54′ &1000000000000022900000022,9″ 3,91 0,99 125 A0V
υ1 Hya υ1 39 178 85444 48356 09ч 51м &1000000000000286800000028,68с −14° 50′ &1000000000000047600000047,6″ 4,11 −0,51 273 G6/G8III Џанг, има придружник-кафеаво џуџе
δ Hya δ 4 36 73262 42313 08ч 37м &1000000000000394100000039,41с +05° 42′ &1000000000000013700000013,7″ 4,14 0,44 179 A1Vnn Лисан ел-Шуџа, Јазик на Водната Змија[1]
β Hya β 301 103192 57936 11ч 52м &1000000000000545600000054,56с −33° 54′ &1000000000000029300000029,3″ 4,29 −0,96 365 Ap Si α2 CVn-променлива
η Hya η 7 49 74280 42799 08ч 43м &1000000000000134900000013,49с +03° 23′ &1000000000000055200000055,2″ 4,30 −1,48 466 B3V... Миназал II; β Cep-променлива
12 Hya D 12 60 74918 43067 08ч 46м &1000000000000225300000022,53с −13° 32′ &1000000000000051700000051,7″ 4,32 0,11 227 G8III
ρ Hya ρ 13 64 75137 43234 08ч 48м &1000000000000259800000025,98с +05° 50′ &1000000000000016400000016,4″ 4,35 −0,72 337 A0Vn Миназал IV
58 Hya E 58 387 130694 72571 14ч 50м &1000000000000174700000017,47с −27° 57′ &1000000000000036800000036,8″ 4,42 −0,44 305 K3III
σ Hya σ 5 42 73471 42402 08ч 38м &1000000000000454500000045,45с +03° 20′ &1000000000000029300000029,3″ 4,45 −0,72 352 K2III Минхар ел-Шиџа , ел-Минлијар ел-Шуџа, Минхир
τ2 Hya τ2 32 152 82446 46776 09ч 31м &1000000000000589300000058,93с −01° 11′ &1000000000000004800000004,8″ 4,54 −1,20 459 A3V Укда;[2] Укда II
τ1 Hya τ1 31 145 81997 46509 09ч 29м &1000000000000088400000008,84с −02° 46′ &1000000000000008200000008,2″ 4,59 3,43 56 F6V Укда;[2] Укда I
υ2 Hya υ2 40 194 87504 49402 10ч 05м &1000000000000074900000007,49с −13° 03′ &1000000000000052800000052,8″ 4,60 −0,05 277 B8V
31 Mon F (31) 51 74395 42835 08ч 43м &1000000000000403800000040,38с −07° 14′ &1000000000000001400000001,4″ 4,63 −1,71 604 G2Ib
2 Sex (2) 168 83425 47310 09ч 38м &1000000000000273900000027,39с +04° 38′ &1000000000000057900000057,9″ 4,68 0,06 274 K3III
ο Hya ο 293 101431 56922 11ч 40м &1000000000000128200000012,82с −34° 44′ &1000000000000040800000040,8″ 4,70 −1,21 495 B9V
HD 81799 G 141 81799 46371 09ч 27м &1000000000000183000000018,30с −22° 20′ &1000000000000036300000036,3″ 4,72 1,06 176 K1III
HD 83953 I 174 83953 47522 09ч 41м &1000000000000170300000017,03с −23° 35′ &1000000000000029500000029,5″ 4,76 −1,16 497 B5V
26 Hya 26 122 80499 45751 09ч 19м &1000000000000464000000046,40с −11° 58′ &1000000000000029600000029,6″ 4,77 −0,19 320 G8III
51 Hya k 51 375 125932 70306 14ч 23м &1000000000000059100000005,91с −27° 45′ &1000000000000013400000013,4″ 4,78 1,14 175 K3III
27 Hya P 27 124 80586 45811 09ч 20м &1000000000000290300000029,03с −09° 33′ &1000000000000020300000020,3″ 4,80 0,43 243 G8III-IV+... непотврдена планета?
9 Hya 9 47 74137 42662 08ч 41м &1000000000000433300000043,33с −15° 56′ &1000000000000035300000035,3″ 4,87 0,89 204 K0IIICN...
HD 85859 181 85859 48559 09ч 54м &1000000000000124400000012,44с −25° 55′ &1000000000000056900000056,9″ 4,87 −0,19 336 K2III
HD 92036 241 92036 51979 10ч 37м &1000000000000138000000013,80с −27° 24′ &1000000000000045700000045,7″ 4,87 −0,97 479 M1III
U Hya 240 U 92055 52009 10ч 37м &1000000000000332500000033,25с −13° 23′ &1000000000000004000000004,0″ 4,89 −1,16 528 C јаглеродна ѕвезда 240 G. Hya.
φ Hya φ, φ3 242 92214 52085 10ч 38м &1000000000000350100000035,01с −16° 52′ &1000000000000035900000035,9″ 4,91 0,72 225 G8III 242 G. Hya
χ1 Hya χ1 264 96202 54204 11ч 05м &1000000000000200300000020,03с −27° 17′ &1000000000000036900000036,9″ 4,92 1,73 142 F3IV/V
HD 84117 175 84117 47592 09ч 42м &1000000000000146700000014,67с −23° 54′ &1000000000000058400000058,4″ 4,93 4,07 49 G0V блиска
17 Crt (17) 284 100286 56280 11ч 32м &1000000000000164200000016,42с −29° 15′ &1000000000000040900000040,9″ 4,93 2,80 87 F8V
HD 85951 183 85951 48615 09ч 54м &1000000000000522400000052,24с −19° 00′ &1000000000000033400000033,4″ 4,94 −1,74 706 K5III Фелис
ψ Hya ψ 45 341 114149 64166 13ч 09м &1000000000000032800000003,28с −23° 07′ &1000000000000004700000004,7″ 4,94 0,69 231 K0III
52 Hya l 52 379 126769 70753 14ч 28м &1000000000000104400000010,44с −29° 29′ &1000000000000029700000029,7″ 4,97 −0,56 415 B7/B8V
6 Hya a 6 44 73840 42509 08ч 40м &1000000000000015200000001,52с −12° 28′ &1000000000000031300000031,3″ 4,98 −0,57 419 K3III
ω Hya ω 18 95 77996 44659 09ч 05м &1000000000000583800000058,38с +05° 05′ &1000000000000032400000032,4″ 4,99 −2,86 1212 K2II-III
160 G. Hya 160 82734 46880 09ч 33м &1000000000000124700000012,47с −21° 06′ &1000000000000056700000056,7″ 5,02 −0,03 334 K0III
κ Hya κ 38 173 83754 47452 09ч 40м &1000000000000183800000018,38с −14° 19′ &1000000000000056100000056,1″ 5,07 −0,92 515 B4IV/V ел-Шерасиф[3][4]
50 Hya 50 370 124206 69415 14ч 12м &1000000000000460300000046,03с −27° 15′ &1000000000000040000000040,0″ 5,07 0,83 229 K2III
44 Hya 44 230 91550 51718 10ч 34м &1000000000000008900000000,89с −23° 44′ &1000000000000042800000042,8″ 5,08 −1,36 633 K5III
II Hya 298 102620 57613 11ч 48м &1000000000000451100000045,11с −26° 44′ &1000000000000059100000059,1″ 5,10 −0,72 477 M4III
HD 100393 (18) 287 100393 56332 11ч 32м &1000000000000541500000054,15с −31° 05′ &1000000000000014000000014,0″ 5,13 −0,58 453 M1/M2III 18 Пехар
54 Hya m 54 382 129926 72197 14ч 46м &1000000000000001800000000,18с −25° 26′ &1000000000000034500000034,5″ 5,15 2,73 99 F0V + G/K
HD 101666 (26) 295 101666 57047 11ч 41м &1000000000000439500000043,95с −32° 29′ &1000000000000057600000057,6″ 5,20 −0,40 430 K5III 26 Пехар
47 Hya 47 365 121847 68269 13ч 58м &1000000000000311800000031,18с −24° 58′ &1000000000000019800000019,8″ 5,20 0,11 339 B8V
HD 94388 b3 (6) 257 94388 53252 10ч 53м &1000000000000294800000029,48с −20° 08′ &1000000000000017300000017,3″ 5,23 2,75 102 F6V 6 Пехар
56 Hya 56 385 130259 72357 14ч 47м &1000000000000447800000044,78с −26° 05′ &1000000000000014900000014,9″ 5,23 0,19 331 G8/K0III
23 Hya 23 112 79910 45527 09ч 16м &1000000000000417200000041,72с −06° 21′ &1000000000000011400000011,4″ 5,24 0,58 279 K2III
303 G. Hya 303 103462 58082 11ч 54м &1000000000000425100000042,51с −25° 42′ &1000000000000050600000050,6″ 5,26 0,48 295 G8III
61 G. Hya 61 74988 43142 08ч 47м &1000000000000150100000015,01с −01° 53′ &1000000000000049400000049,4″ 5,28 0,19 339 A3V
14 Hya 14 67 KX 75333 43305 08ч 49м &1000000000000217400000021,74с −03° 26′ &1000000000000034700000034,7″ 5,30 −0,34 438 B9MNp... KX Hya; α2 CVn-променлива
200 G. Hya 200 88215 49809 10ч 10м &1000000000000059600000005,96с −12° 48′ &1000000000000056400000056,4″ 5,30 3,12 89 F2/F3IV/V
1 G. Hya 1 68312 40107 08ч 11м &1000000000000330300000033,03с −07° 46′ &1000000000000020900000020,9″ 5,36 0,43 316 G8III
142 G. Hya 142 81809 46404 09ч 27м &1000000000000469200000046,92с −06° 04′ &1000000000000015700000015,7″ 5,38 2,91 102 G2V
328 G. Hya 328 109799 61621 12ч 37м &1000000000000422300000042,23с −27° 08′ &1000000000000019200000019,2″ 5,41 2,72 113 F0V
HD 96819 (10) 271 96819 54477 11ч 08м &1000000000000440500000044,05с −28° 04′ &1000000000000050200000050,2″ 5,43 1,61 189 A1V 10 Пехар
HD 93397 b1 (3) 249 93397 52737 10ч 46м &1000000000000520600000052,06с −17° 17′ &1000000000000048600000048,6″ 5,44 1,30 219 A3V 3 Пехар
330 G. Hya 330 110666 62131 12ч 44м &1000000000000005500000000,55с −28° 19′ &1000000000000025900000025,9″ 5,46 0,03 397 K3III
20 Hya 20 103 78732 44961 09ч 09м &1000000000000355800000035,58с −08° 47′ &1000000000000015500000015,5″ 5,47 −1,00 642 G8II
HD 122430 367 122430 68581 14ч 02м &1000000000000228000000022,80с −27° 25′ &1000000000000047100000047,1″ 5,47 −0,15 434 K2/K3III има планета (b)
24 Hya 24 114 79931 45526 09ч 16м &1000000000000413800000041,38с −08° 44′ &1000000000000041100000041,1″ 5,49 −1,14 689 B9III
15 Hya 15 70 75737 43496 08ч 51м &1000000000000344400000034,44с −07° 10′ &1000000000000038000000038,0″ 5,55 −0,33 488 A4m
33 Hya A 33 163 82870 46982 09ч 34м &1000000000000326400000032,64с −05° 54′ &1000000000000053300000053,3″ 5,56 −1,04 681 K1III Укда;[2] Укда III
323 G. Hya 323 108323 60735 12ч 26м &1000000000000516900000051,69с −32° 49′ &1000000000000048200000048,2″ 5,56 −0,42 511 B9V
224 G. Hya 224 90957 51364 10ч 29м &1000000000000290100000029,01с −29° 39′ &1000000000000049900000049,9″ 5,58 0,21 387 K3III
195 G. Hya 195 87808 49569 10ч 07м &1000000000000094900000009,49с −17° 08′ &1000000000000029700000029,7″ 5,59 0,48 343 K4III
225 G. Hya 225 91120 51491 10ч 30м &1000000000000598600000059,86с −13° 35′ &1000000000000018500000018,5″ 5,59 −0,28 487 B8/B9IV/V
2 Hya 2 23 LM 71297 41375 08ч 26м &1000000000000272300000027,23с −03° 59′ &1000000000000014300000014,3″ 5,60 1,97 173 A5III-IV LM Hya; δ Sct-променлива
19 Hya 19 99 78556 44883 09ч 08м &1000000000000421900000042,19с −08° 35′ &1000000000000022200000022,2″ 5,60 −1,60 898 B9.5III
28 Hya 28 134 81420 46221 09ч 25м &1000000000000240400000024,04с −05° 07′ &1000000000000002600000002,6″ 5,60 −0,98 675 K5III
1 Hya 1 15 70958 41211 08ч 24м &1000000000000351400000035,14с −03° 45′ &1000000000000004200000004,2″ 5,61 3,44 89 F3V
55 Hya 55 384 130158 72323 14ч 47м &1000000000000225600000022,56с −25° 37′ &1000000000000027200000027,2″ 5,61 −0,76 613 B9IV/V
92 G. Hya 92 77353 44356 09ч 01м &1000000000000580200000058,02с −00° 28′ &1000000000000058200000058,2″ 5,64 −0,73 613 K0III
333 G. Hya 333 111295 62500 12ч 48м &1000000000000263600000026,36с −27° 35′ &1000000000000050000000050,0″ 5,65 0,80 304 G8III
59 Hya 59 92 132219 73284 14ч 58м &1000000000000392900000039,29с −27° 39′ &1000000000000026300000026,3″ 5,65 0,50 350 A6IV
148 G. Hya 148 82077 46511 09ч 29м &1000000000000126500000012,65с −20° 44′ &1000000000000056900000056,9″ 5,66 −1,58 913 K4/K5III
χ2 Hya χ2 265 96314 54255 11ч 05м &1000000000000575500000057,55с −27° 17′ &1000000000000016100000016,1″ 5,69 −1,26 799 B8V 265 G. Hya.; β Lyr-променлива
350 G. Hya 350 117716 66065 13ч 32м &1000000000000359600000035,96с −28° 41′ &1000000000000033800000033,8″ 5,69 1,61 214 A0/A1V
56 G. Hya 56 74794 43026 08ч 46м &1000000000000024500000002,45с −02° 02′ &1000000000000055600000055,6″ 5,70 1,04 278 K0III:
193 G. Hya 193 87427 49339 10ч 04м &1000000000000210200000021,02с −24° 17′ &1000000000000008100000008,1″ 5,70 1,23 255 F0V
259 G. Hya 259 95221 53699 10ч 59м &1000000000000137400000013,74с −33° 44′ &1000000000000014800000014,8″ 5,70 2,27 159 F2V
236 G. Hya 236 91889 51933 10ч 36м &1000000000000322200000032,22с −12° 13′ &1000000000000042600000042,6″ 5,71 3,76 80 F7V
HD 100893 (22) 291 100893 56620 11ч 36м &1000000000000349200000034,92с −33° 34′ &1000000000000011900000011,9″ 5,71 0,54 352 K0III 22 Пехар
3 Hya 3 35 HV 72968 42146 08ч 35м &1000000000000282100000028,21с −07° 58′ &1000000000000056400000056,4″ 5,72 1,14 268 A1spe... HV Hya; α2 CVn-променлива
107 G. Hya 107 79181 45158 09ч 11м &1000000000000587700000058,77с −19° 44′ &1000000000000051900000051,9″ 5,72 0,90 300 G8III
102 G. Hya 102 78702 44923 09ч 09м &1000000000000042500000004,25с −18° 19′ &1000000000000043000000043,0″ 5,73 1,22 260 A0/A1V
351 G. Hya 351 118349 66400 13ч 36м &1000000000000485100000048,51с −26° 29′ &1000000000000042800000042,8″ 5,73 0,36 386 A7V+...
17 G. Hya 17 71095 41299 08ч 25м &1000000000000355500000035,55с +02° 06′ &1000000000000008100000008,1″ 5,74 −0,59 601 K5III
156 G. Hya 156 82573 46813 09ч 32м &1000000000000204300000020,43с −19° 24′ &1000000000000001200000001,2″ 5,74 0,58 351 A4III
80 G. Hya 80 76376 43798 08ч 55м &1000000000000124200000012,42с −18° 14′ &1000000000000028300000028,3″ 5,75 0,17 425 K2/K3III
101 G. Hya 101 78668 44936 09ч 09м &1000000000000115000000011,50с −12° 21′ &1000000000000027700000027,7″ 5,76 0,01 460 G6III
57 Hya 57 386 130274 72378 14ч 47м &1000000000000575600000057,56с −26° 38′ &1000000000000046100000046,1″ 5,76 0,14 434 B9,5V
48 Hya 48 366 122066 68390 14ч 00м &1000000000000002500000000,25с −25° 00′ &1000000000000036600000036,6″ 5,77 1,98 187 F6V
121 G. Hya 121 80479 45743 09ч 19м &1000000000000331100000033,11с −15° 50′ &1000000000000004300000004,3″ 5,79 0,34 400 K1/K2III
272 G. Hya 272 97023 54561 11ч 09м &1000000000000533800000053,38с −32° 22′ &1000000000000002800000002,8″ 5,79 0,69 342 A1V наречена и HR 4339
33 G. Hya 33 72660 42028 08ч 34м &1000000000000016400000001,64с −02° 09′ &1000000000000005800000005,8″ 5,80 0,80 326 A1V
88 G. Hya 88 76932 44075 08ч 58м &1000000000000437800000043,78с −16° 07′ &1000000000000059700000059,7″ 5,80 4,16 70 F7/F8IV/V
354 G. Hya 354 118646 66563 13ч 38м &1000000000000421300000042,13с −29° 33′ &1000000000000038400000038,4″ 5,81 2,36 160 F3V
357 G. Hya 357 119752 67143 13ч 45м &1000000000000369400000036,94с −26° 06′ &1000000000000057500000057,5″ 5,81 1,08 287 A0V
118 G. Hya 118 80050 45559 09ч 17м &1000000000000077300000007,73с −14° 34′ &1000000000000026600000026,6″ 5,83 0,44 389 K0III
60 Hya 60 393 132851 73566 15ч 02м &1000000000000063800000006,38с −28° 03′ &1000000000000037900000037,9″ 5,83 0,84 325 A4IV
300 G. Hya 300 103026 57841 11ч 51м &1000000000000416200000041,62с −30° 50′ &1000000000000002700000002,7″ 5,85 3,36 102 F8V
150 G. Hya 150 82232 46618 09ч 30м &1000000000000225400000022,54с −15° 34′ &1000000000000037900000037,9″ 5,86 1,45 249 K2III
329 G. Hya 329 109960 61720 12ч 39м &1000000000000034800000003,48с −30° 25′ &1000000000000020500000020,5″ 5,86 −0,26 547 K2/K3III
252 G. Hya 252 93657 52841 10ч 48м &1000000000000141300000014,13с −31° 41′ &1000000000000016300000016,3″ 5,87 0,29 426 A1V
374 G. Hya 374 125276 69965 14ч 19м &1000000000000011300000001,13с −25° 48′ &1000000000000058700000058,7″ 5,87 4,62 58 F7Vw
HD 72561 32 72561 42008 08ч 33м &1000000000000434900000043,49с +04° 45′ &1000000000000025300000025,3″ 5,89 −5,22 5433 G5III
14 G. Hya 14 70652 41080 08ч 22м &1000000000000541000000054,10с −07° 32′ &1000000000000035300000035,3″ 5,92 −1,11 832 M1III
162 G. Hya 162 82747 46897 09ч 33м &1000000000000261000000026,10с −22° 51′ &1000000000000050500000050,5″ 5,92 1,12 297 B9,5V
HD 103596 304 103596 58158 11ч 55м &1000000000000401300000040,13с −28° 28′ &1000000000000037300000037,3″ 5,93 0,11 477 K4III 29 Пехар
84 G. Hya 84 76579 43899 08ч 56м &1000000000000341300000034,13с −16° 42′ &1000000000000031300000031,3″ 5,95 −0,82 738 K3III
158 G. Hya 158 82660 46859 09ч 32м &1000000000000557800000055,78с −13° 31′ &1000000000000000500000000,5″ 5,95 −1,06 823 K4III
HD 100623 (20) 289 100623 56452 11ч 34м &1000000000000299500000029,95с −32° 50′ &1000000000000000000000000,0″ 5,96 6,06 31 K0V 20 Пехар
27 G. Hya 27 71766 41597 08ч 28м &1000000000000510100000051,01с −09° 44′ &1000000000000054900000054,9″ 6,01 −1,39 985 F2III
HD 76151 75 76151 43726 08ч 54м &1000000000000181900000018,19с −05° 26′ &1000000000000004300000004,3″ 6,01 4,85 56 G3V
136 G. Hya 136 81567 46288 09ч 26м &1000000000000223100000022,31с −01° 27′ &1000000000000050600000050,6″ 6,01 −1,14 876 K3III
209 G. Hya 209 89455 50536 10ч 19м &1000000000000168800000016,88с −12° 31′ &1000000000000041200000041,2″ 6,01 1,89 217 A8III
φ2 Hya φ2 234 91880 51905 10ч 36м &1000000000000166800000016,68с −16° 20′ &1000000000000039600000039,6″ 6,01 −1,35 967 M1III
16 G. Hya 16 70937 41214 08ч 24м &1000000000000364200000036,42с −04° 43′ &1000000000000000700000000,7″ 6,03 1,98 211 F2V
6 G. Hya 6 70013 40818 08ч 19м &1000000000000498500000049,85с +03° 56′ &1000000000000053100000053,1″ 6,04 −0,21 579 G8III
227 G. Hya 227 91280 51551 10ч 31м &1000000000000487300000048,73с −28° 14′ &1000000000000013500000013,5″ 6,04 2,90 138 F6/F7V
243 G. Hya 243 92245 52113 10ч 38м &1000000000000504400000050,44с −12° 26′ &1000000000000037100000037,1″ 6,04 0,83 359 A0Vn
361 G. Hya 361 121156 67890 13ч 54м &1000000000000167500000016,75с −28° 34′ &1000000000000009900000009,9″ 6,05 2,04 206 K2III
260 G. Hya 260 95456 53818 11ч 00м &1000000000000408400000040,84с −31° 50′ &1000000000000022600000022,6″ 6,06 3,59 102 F8V
90 G. Hya 90 77250 44315 09ч 01м &1000000000000314000000031,40с +05° 38′ &1000000000000027600000027,6″ 6,08 −0,84 789 F3IV+...
179 G. Hya 179 85519 48396 09ч 51м &1000000000000595300000059,53с −16° 32′ &1000000000000004600000004,6″ 6,08 0,66 395 K0III
65 G. Hya 65 75140 43204 08ч 48м &1000000000000048700000004,87с −06° 33′ &1000000000000031500000031,5″ 6,09 −0,46 667 K0
322 G. Hya 322 108110 60603 12ч 25м &1000000000000184100000018,41с −27° 44′ &1000000000000056400000056,4″ 6,09 −0,38 643 K3III
21 Hya 21 106 KW 79193 45184 09ч 12м &1000000000000260500000026,05с −07° 06′ &1000000000000035600000035,6″ 6,10 1,51 269 A3m KW Hya; алголска променлива
231 G. Hya 231 91706 51795 10ч 34м &1000000000000577600000057,76с −23° 10′ &1000000000000034800000034,8″ 6,10 2,09 207 F6V
372 G. Hya 372 124576 69623 14ч 15м &1000000000000012800000001,28с −29° 16′ &1000000000000054700000054,7″ 6,10 −0,54 695 A1V
155 G. Hya 155 82543 46840 09ч 32м &1000000000000414100000041,41с +01° 51′ &1000000000000051300000051,3″ 6,11 0,58 416 F7IV-V
OY Hya (188 G. Hya) 188 OY 86612 48943 09ч 59м &1000000000000063200000006,32с −23° 57′ &1000000000000002800000002,8″ 6,11 −0,31 628 B5V Be-ѕвезда
9 G. Hya 9 70148 40859 08ч 20м &1000000000000170100000017,01с −05° 19′ &1000000000000047400000047,4″ 6,12 0,12 516 K2III
73 G. Hya 73 75916 43580 08ч 52м &1000000000000307400000030,74с −13° 13′ &1000000000000058600000058,6″ 6,12 1,04 338 K1III
154 G. Hya 154 82477 46768 09ч 31м &1000000000000557700000055,77с −10° 22′ &1000000000000013400000013,4″ 6,12 0,92 358 K0
157 G. Hya 157 82638 46869 09ч 33м &1000000000000020000000002,00с −08° 30′ &1000000000000019000000019,0″ 6,12 0,72 393 K0
217 G. Hya 217 89911 50790 10ч 22м &1000000000000129600000012,96с −19° 51′ &1000000000000059700000059,7″ 6,12 −0,55 704 A0V
10 Hya 10 52 74591 42931 08ч 45м &1000000000000012800000001,28с +05° 40′ &1000000000000050100000050,1″ 6,13 2,12 207 A6V
81 G. Hya 81 76494 43902 08ч 56м &1000000000000370400000037,04с +04° 14′ &1000000000000011700000011,7″ 6,13 −1,34 1016 G8II-III
153 G. Hya 153 82428 46744 09ч 31м &1000000000000389700000038,97с −10° 33′ &1000000000000007100000007,1″ 6,13 2,46 177 F0Vn
13 G. Hya 13 70574 41036 08ч 22м &1000000000000302000000030,20с −06° 10′ &1000000000000045000000045,0″ 6,14 2,07 212 A8IV
105 G. Hya 105 79108 45167 09ч 12м &1000000000000129100000012,91с +03° 52′ &1000000000000001200000001,2″ 6,14 0,83 376 A0V
146 G. Hya 146 82043 46529 09ч 29м &1000000000000244700000024,47с −02° 12′ &1000000000000018600000018,6″ 6,14 0,32 475 F0III
MO Hya 334 MO 111786 62788 12ч 51м &1000000000000579700000057,97с −26° 44′ &1000000000000018100000018,1″ 6,14 2,24 196 A0III δ Sct-променлива
363 G. Hya 363 121699 68177 13ч 57м &1000000000000277500000027,75с −23° 01′ &1000000000000021500000021,5″ 6,14 −0,17 596 K2/K3III
HD 100307 286 100307 56293 11ч 32м &1000000000000233400000023,34с −26° 44′ &1000000000000048700000048,7″ 6,15 −0,59 728 M2III
NS Hya 96 NS 78196 44738 09ч 06м &1000000000000599500000059,95с +01° 27′ &1000000000000045800000045,8″ 6,16 −1,25 991 M1III
315 G. Hya 315 105686 59307 12ч 10м &1000000000000025800000002,58с −34° 42′ &1000000000000017000000017,0″ 6,16 1,14 329 A0V
302 G. Hya 302 103266 57971 11ч 53м &1000000000000268700000026,87с −35° 03′ &1000000000000059700000059,7″ 6,17 1,78 246 A2V
8 G. Hya 8 70110 40858 08ч 20м &1000000000000129800000012,98с −00° 54′ &1000000000000032800000032,8″ 6,18 3,13 133 F9V
37 G. Hya 37 73281 42299 08ч 37м &1000000000000271700000027,17с −04° 56′ &1000000000000002400000002,4″ 6,18 0,79 391 K0
89 G. Hya 89 77084 44162 08ч 59м &1000000000000399400000039,94с −19° 12′ &1000000000000028100000028,1″ 6,19 3,20 129 F5IV/V
359 G. Hya 359 120455 67523 13ч 50м &1000000000000065400000006,54с −29° 04′ &1000000000000052500000052,5″ 6,19 0,97 361 A0V
LV Hya 305 LV 103789 58272 11ч 57м &1000000000000037800000003,78с −33° 18′ &1000000000000055600000055,6″ 6,20 0,88 378 B9.5V α2 CVn-променлива
HD 95698 (8) 261 95698 53963 11ч 02м &1000000000000244100000024,41с −26° 49′ &1000000000000052300000052,3″ 6,21 2,59 173 A9III/IV 8 Пехар
356 G. Hya 356 119623 67071 13ч 44м &1000000000000457000000045,70с −25° 30′ &1000000000000003200000003,2″ 6,21 −0,47 706 K3III
58 G. Hya 58 74860 43035 08ч 46м &1000000000000068900000006,89с −11° 00′ &1000000000000024500000024,5″ 6,22 −4,13 3835 K5III
182 G. Hya 182 85905 48584 09ч 54м &1000000000000318300000031,83с −22° 29′ &1000000000000014800000014,8″ 6,23 0,50 457 A2/A3III
205 G. Hya 205 88699 50066 10ч 13м &1000000000000194800000019,48с −27° 01′ &1000000000000044300000044,3″ 6,23 0,74 409 A9m...
311 G. Hya 311 105078 59008 12ч 05м &1000000000000566900000056,69с −35° 41′ &1000000000000038200000038,2″ 6,23 −0,51 728 B7V
371 G. Hya 371 124281 69458 14ч 13м &1000000000000132500000013,25с −26° 36′ &1000000000000044200000044,2″ 6,23 −0,46 709 K0III
199 G. Hya 199 88182 49802 10ч 09м &1000000000000564900000056,49с −12° 05′ &1000000000000042900000042,9″ 6,24 1,74 259 A5m
245 G. Hya 245 92770 52391 10ч 42м &1000000000000313800000031,38с −13° 58′ &1000000000000028400000028,4″ 6,24 −0,53 738 K3/K4III:
147 G. Hya 147 82074 46543 09ч 29м &1000000000000324300000032,43с −04° 14′ &1000000000000047400000047,4″ 6,25 2,57 177 G6IV
159 G. Hya 159 82674 46893 09ч 33м &1000000000000199400000019,94с −07° 11′ &1000000000000024500000024,5″ 6,25 0,70 421 K0
197 G. Hya 197 88025 49689 10ч 08м &1000000000000354500000035,45с −15° 36′ &1000000000000043000000043,0″ 6,25 0,01 578 A0V
149 G. Hya 149 82180 46569 09ч 29м &1000000000000498800000049,88с −23° 20′ &1000000000000043200000043,2″ 6,26 −2,26 1646 K2/K3III
144 G. Hya 144 81980 46504 09ч 29м &1000000000000023400000002,34с −01° 15′ &1000000000000024900000024,9″ 6,27 1,47 297 F0Vn
185 G. Hya 185 86266 48763 09ч 56м &1000000000000468900000046,89с −26° 32′ &1000000000000059100000059,1″ 6,27 2,06 227 A4V
391 G. Hya 391 131919 73171 14ч 57м &1000000000000137200000013,72с −29° 09′ &1000000000000027400000027,4″ 6,28 0,12 557 B8/B9V
235 G. Hya 235 91881 51885 10ч 36м &1000000000000045100000004,51с −26° 40′ &1000000000000031000000031,0″ 6,29 3,07 143 F5V
126 G. Hya 126 80719 45854 09ч 20м &1000000000000554600000055,46с −15° 37′ &1000000000000003200000003,2″ 6,30 2,88 158 F6V
192 G. Hya 192 87344 49321 10ч 04м &1000000000000028300000002,83с −18° 06′ &1000000000000005100000005,1″ 6,30 0,47 477 B8V
HQ Hya 7 HQ 69997 40766 08ч 19м &1000000000000151100000015,11с −10° 09′ &1000000000000057000000057,0″ 6,31 1,14 353 F3IIIp δ Sct-променлива
37 Hya 37 171 OW 83650 47427 09ч 39м &1000000000000474200000047,42с −10° 34′ &1000000000000013000000013,0″ 6,31 −1,33 1098 A0Vn OW Hya; 171 G. Hya.
337 G. Hya 337 112519 63243 12ч 57м &1000000000000331700000033,17с −22° 45′ &1000000000000012500000012,5″ 6,31 0,83 407 K0III
111 G. Hya 111 79752 45424 09ч 15м &1000000000000249500000024,95с −15° 01′ &1000000000000029500000029,5″ 6,32 1,18 348 A0V
HD 100953 (23) 292 100953 56657 11ч 37м &1000000000000012200000001,22с −32° 59′ &1000000000000016800000016,8″ 6,32 2,04 234 F5V 23 Пехар
165 G. Hya 165 83104 47070 09ч 35м &1000000000000338200000033,82с −19° 34′ &1000000000000059900000059,9″ 6,33 1,63 283 A0V
71 G. Hya 71 75811 43570 08ч 52м &1000000000000241800000024,18с +05° 20′ &1000000000000025200000025,2″ 6,34 0,22 547 A5V
104 G. Hya 104 79066 45150 09ч 11м &1000000000000556900000055,69с +05° 28′ &1000000000000007200000007,2″ 6,34 2,81 166 A9IVe...
V335 Hya 316 V335 106198 59588 12ч 13м &1000000000000129700000012,97с −34° 07′ &1000000000000031000000031,0″ 6,34 −0,89 911 M4/M5Ib/II:
317 G. Hya 317 106257 59622 12ч 13м &1000000000000368000000036,80с −33° 47′ &1000000000000034400000034,4″ 6,34 0,86 406 A0V
34 G. Hya 34 72908 42142 08ч 35м &1000000000000249600000024,96с +02° 44′ &1000000000000036400000036,4″ 6,35 0,21 551 G9III
275 G. Hya 275 97393 54725 11ч 12м &1000000000000147800000014,78с −32° 26′ &1000000000000001800000001,8″ 6,35 −0,23 676 M2/M3III
369 G. Hya 369 124162 69398 14ч 12м &1000000000000245500000024,55с −24° 21′ &1000000000000048000000048,0″ 6,35 0,49 484 K2III
373 G. Hya 373 125279 69977 14ч 19м &1000000000000071700000007,17с −27° 08′ &1000000000000028200000028,2″ 6,35 −0,69 834 K5III
206 G. Hya 206 88806 50142 10ч 14м &1000000000000089800000008,98с −23° 48′ &1000000000000050300000050,3″ 6,36 −1,70 1336 M1III
50 G. Hya 50 74393 42854 08ч 43м &1000000000000597900000059,79с +04° 20′ &1000000000000004500000004,5″ 6,37 −0,40 738 B9.5III-IV
172 G. Hya 172 83731 47454 09ч 40м &1000000000000200700000020,07с −10° 46′ &1000000000000009100000009,1″ 6,37 −0,68 838 A2V
29 G. Hya 29 72462 41893 08ч 32м &1000000000000333900000033,39с −15° 01′ &1000000000000048700000048,7″ 6,38 2,13 231 A7IV/V
320 G. Hya 320 107869 60468 12ч 23м &1000000000000478200000047,82с −30° 20′ &1000000000000007400000007,4″ 6,39 −0,57 803 K5III
34 Hya 34 167 83373 47249 09ч 37м &1000000000000515400000051,54с −09° 25′ &1000000000000028100000028,1″ 6,40 1,10 375 A1V
R Hya 347 R 117287 65835 13ч 29м &1000000000000428200000042,82с −23° 16′ &1000000000000052900000052,9″ 6,40 −2,55 2012 M6/M7e мирида
55 G. Hya 55 74688 42951 08ч 45м &1000000000000207700000020,77с −02° 36′ &1000000000000003700000003,7″ 6,41 1,71 283 F2+...
LO Hya (25 G. Hya) 25 LO 71663 41564 08ч 28м &1000000000000291600000029,16с −02° 31′ &1000000000000001600000001,6″ 6,42 1,77 278 A5m
66 G. Hya 66 75217 43246 08ч 48м &1000000000000374800000037,48с −01° 02′ &1000000000000041400000041,4″ 6,42 0,68 458 K0
308 G. Hya 308 104039 58436 11ч 58м &1000000000000543900000054,39с −25° 54′ &1000000000000031700000031,7″ 6,42 −0,76 891 A1IV/V
364 G. Hya 364 121758 68224 13ч 57м &1000000000000588600000058,86с −25° 59′ &1000000000000053100000053,1″ 6,42 0,17 579 K1III
26 G. Hya 26 71665 41547 08ч 28м &1000000000000197800000019,78с −08° 48′ &1000000000000058300000058,3″ 6,43 −0,65 849 K0
74 G. Hya 74 76027 43623 08ч 53м &1000000000000053500000005,35с −16° 57′ &1000000000000008500000008,5″ 6,43 0,89 417 K1III
274 G. Hya 274 97344 54703 11ч 11м &1000000000000578600000057,86с −26° 48′ &1000000000000022100000022,1″ 6,43 0,84 427 K0III
332 G. Hya 332 111226 62448 12ч 47м &1000000000000536700000053,67с −24° 51′ &1000000000000006300000006,3″ 6,43 −0,66 853 B8V
360 G. Hya 360 120690 67620 13ч 51м &1000000000000207000000020,70с −24° 23′ &1000000000000023200000023,2″ 6,43 4,93 65 G5V
263 G. Hya 263 95857 54030 11ч 03м &1000000000000160900000016,09с −31° 57′ &1000000000000038800000038,8″ 6,44 −0,38 753 M2/M3III
279 G. Hya 279 98221 55164 11ч 17м &1000000000000388800000038,88с −34° 44′ &1000000000000014300000014,3″ 6,44 3,09 152 F3V
281 G. Hya 281 99712 55953 11ч 27м &1000000000000586700000058,67с −35° 19′ &1000000000000043900000043,9″ 6,44 −1,50 1264 K4/K5III
294 G. Hya 294 101563 57001 11ч 41м &1000000000000086000000008,60с −29° 11′ &1000000000000048600000048,6″ 6,44 3,35 135 G2III/IV
54 G. Hya 54 74685 42981 08ч 45м &1000000000000348400000034,84с +04° 39′ &1000000000000052400000052,4″ 6,45 0,93 414 K0
117 G. Hya 117 79994 45543 09ч 16м &1000000000000570500000057,05с −11° 06′ &1000000000000010600000010,6″ 6,45 1,19 368 K0
166 G. Hya 166 83352 47242 09ч 37м &1000000000000459400000045,94с −03° 10′ &1000000000000014200000014,2″ 6,45 0,74 452 K0
204 G. Hya 204 88595 50013 10ч 12м &1000000000000381000000038,10с −19° 09′ &1000000000000010100000010,1″ 6,45 3,33 137 F7V
258 G. Hya 258 94619 53387 10ч 55м &1000000000000115800000011,58с −20° 39′ &1000000000000053900000053,9″ 6,45 0,00 637 K1III
349 G. Hya 349 117718 66060 13ч 32м &1000000000000345200000034,52с −29° 33′ &1000000000000055000000055,0″ 6,45 3,08 154 F5IV
48 G. Hya 48 74190 42701 08ч 42м &1000000000000098300000009,83с −11° 57′ &1000000000000057500000057,5″ 6,46 1,13 379 A5m
109 G. Hya 109 79481 45305 09ч 14м &1000000000000030900000003,09с −14° 41′ &1000000000000041300000041,3″ 6,46 0,26 567 G6/G8III/IV
325 G. Hya 325 109074 61172 12ч 32м &1000000000000044000000004,40с −32° 32′ &1000000000000001400000001,4″ 6,46 0,25 568 A3V
82 G. Hya 82 76478 43850 08ч 55м &1000000000000544900000054,49с −15° 26′ &1000000000000022000000022,0″ 6,47 −0,51 813 K2III
213 G. Hya 213 89816 50728 10ч 21м &1000000000000287000000028,70с −23° 42′ &1000000000000039200000039,2″ 6,47 1,18 373 A4IV/V
270 G. Hya 270 96723 54430 11ч 08м &1000000000000157700000015,77с −29° 58′ &1000000000000020800000020,8″ 6,47 0,74 457 A1V
3 G. Hya 3 68667 40263 08ч 13м &1000000000000217900000021,79с −01° 09′ &1000000000000057200000057,2″ 6,48 0,47 519 K0
63 G. Hya 63 75098 43152 08ч 47м &1000000000000214800000021,48с −17° 03′ &1000000000000010300000010,3″ 6,48 −0,36 762 A2V
100 G. Hya 100 78614 44888 09ч 08м &1000000000000445200000044,52с −16° 16′ &1000000000000037800000037,8″ 6,48 1,07 394 K0IIICN...
297 G. Hya 297 102438 57507 11ч 47м &1000000000000159900000015,99с −30° 17′ &1000000000000009400000009,4″ 6,48 5,23 58 G5V
299 G. Hya 299 102888 57749 11ч 50м &1000000000000372400000037,24с −27° 16′ &1000000000000040600000040,6″ 6,48 0,57 495 G8III
348 G. Hya 348 117558 65969 13ч 31м &1000000000000332200000033,22с −28° 06′ &1000000000000045900000045,9″ 6,48 1,78 284 A1V
378 G. Hya 378 126400 70538 14ч 25м &1000000000000477700000047,77с −26° 51′ &1000000000000007600000007,6″ 6,48 2,05 251 K0III
233 G. Hya 233 91790 51852 10ч 35м &1000000000000388600000038,86с −18° 34′ &1000000000000008400000008,4″ 6,49 2,20 235 A5IV/V
312 G. Hya 312 105113 59021 12ч 06м &1000000000000052500000005,25с −32° 57′ &1000000000000038700000038,7″ 6,49 2,94 167 G0V
342 G. Hya 342 114576 64375 13ч 11м &1000000000000392400000039,24с −26° 33′ &1000000000000006200000006,2″ 6,49 1,23 367 A5V
346 G. Hya 346 117033 65682 13ч 28м &1000000000000018800000001,88с −26° 24′ &1000000000000008000000008,0″ 6,49 −1,12 1087 K5III
210 G. Hya 210 89747 50693 10ч 21м &1000000000000079800000007,98с −17° 59′ &1000000000000005600000005,6″ 6,50 2,68 189 F3IV
318 G. Hya 218 106500 59742 12ч 15м &1000000000000064200000006,42с −29° 14′ &1000000000000013900000013,9″ 6,50 0,75 461 K0III
HD 96700 269 96700 54400 11ч 07м &1000000000000005400000054с −30° 10′ &1000000000000002800000028″ 6,50 83 G0V има две планети (b и c)
29 Hya 29 139 81728 46365 09ч 27м &1000000000000146500000014,65с −09° 13′ &1000000000000025300000025,3″ 6,53 −1,48 1304 A2V
HD 82943 164 82943 47007 09ч 34м &1000000000000507400000050,74с −12° 07′ &1000000000000046400000046,4″ 6,54 4,35 90 G0V има три планети (b, c и d)
HD 94046 b2 (5) 94046 53037 10ч 51м &1000000000000059900000005,99с −18° 19′ &1000000000000056000000056,0″ 6,56 0,76 471 A3V 5 Пехар
17 Hya 17 79 76370 43822 08ч 55м &1000000000000296000000029,60с −07° 58′ &1000000000000016000000016,0″ 6,67 1,72 319 A3
14 Lib (14) 131992 73189 14ч 57м &1000000000000319600000031,96с −25° 26′ &1000000000000030400000030,4″ 6,95 1,56 391 A2/A3V
HD 90156 90156 50921 10ч 23м &1000000000000552700000055,27с −29° 38′ &1000000000000043900000043,9″ 6,95 5,23 72 G5V има планета (b); променлива ѕвезда
V Hya V 53085 10ч 51м &1000000000000372600000037,26с −21° 15′ &1000000000000000000000000,0″ 7,0 C јаглеродна ѕвезда
25 Hya 25 80105 45588 09ч 17м &1000000000000292200000029,22с −11° 57′ &1000000000000042700000042,7″ 7,07 1,50 424 K0
HD 86264 86264 48780 09ч 56м &1000000000000578400000057,84с −15° 53′ &1000000000000042400000042,4″ 7,42 3,12 237 F7V има планета (b)
HD 86950 86950 49129 10ч 01м &1000000000000038000000038,0с −17° 19′ &1000000000000005900000059″ 7,46 551 K1 III има планета
HD 72659 72659 42030 08ч 34м &1000000000000031900000003,19с −01° 34′ &1000000000000005600000005,6″ 7,48 3,93 168 G0 има планета (b)
HD 74156 74156 42723 08ч 42м &1000000000000251200000025,12с +04° 34′ &1000000000000041200000041,2″ 7,62 3,57 211 G0V има три планети (b, c и непотврдена d)
φ1 Hya φ1 43 91369 51614 10ч 32м &1000000000000411700000041,17с −16° 57′ &1000000000000030700000030,7″ 7,62 3,25 244 G2V
HD 86226 86226 48739 09ч 56м &1000000000000298400000029,84с −24° 05′ &1000000000000057800000057,8″ 7,93 4,79 139 G2V има планета (b)
HD 128356 128356 71481 14ч 37м &1000000000000005000000005,0с −25° 48′ &1000000000000000900000009″ 8,29 85 K3V има планета
V478 Hya V478 70573 08ч 22м &1000000000000499500000049,95с +01° 51′ &1000000000000033600000033,6″ 8,70 5,40 149 G1-1.5V има планета (b)
HD 72892 72892 42098 08ч 34м &1000000000000053000000053,0с −14° 27′ &1000000000000002400000024″ 8,83 237 G5V има планета
WASP-166 09ч 39м &1000000000000030000000030,0с −20° 58′ &1000000000000005700000057″ 9,36 369 F9 има преминувачка планета
Глизе 433 56528 11ч 35м &1000000000000269500000026,95с −32° 32′ &1000000000000023900000023,9″ 9,79 10,01 29 M1.5 има планета (b)
WASP-51/HAT-P-30 08ч 15м &1000000000000004800000048с +05° 50′ &1000000000000001200000012″ 10,42 629 F има преминувачка планета
GJ 357 47101 09ч 36м &1000000000000016400000001,64с −21° 39′ &1000000000000038900000038,9″ 10,91 11,13 31 M2.5V има три преминувачки планети (d)
TW Hya TW 53911 11ч 01м &1000000000000519100000051,91с −34° 42′ &1000000000000017000000017,0″ 11,1 7,3 184 K8Ve T Бик-ѕвезда, повелечена планета
WASP-25 13ч 01м &1000000000000263700000026,37с −27° 31′ &1000000000000019900000019,9″ 11,87 5,74 550 G4 има преминувачка планета
WASP-175 11ч 05м &1000000000000017000000017,0с −34° 07′ &1000000000000002000000020″ 12 1905 има преминувачка планета
HAT-P-42 09ч 01м &1000000000000023000000023,0с +06° 05′ &1000000000000005000000050″ 12,17 1458 Лерна; има преминувачка планета
WASP-169 08ч 29м &1000000000000033000000033,0с −12° 56′ &1000000000000004100000041″ 12,2 2081 има преминувачка планета
WASP-142 09ч 22м &1000000000000002000000002,0с −23° 56′ &1000000000000004600000046″ 12,3 2740 F8 има преминувачка планета
HAT-P-35 08ч 13м &1000000000000000000000000с +04° 47′ &1000000000000001300000013″ 12,46 1745 има преминувачка планета
WASP-143 09ч 23м &1000000000000023000000023,0с +02° 55′ &1000000000000005700000057″ 12,6 1115 G1 има преминувачка планета
WASP-36 08ч 45м &100000000000000900000009,0с −08° 01′ &1000000000000003700000037″ 12,7 1468 G2 има преминувачка планета
LHS 3003 14ч 56м &1000000000003831400000038,314с −28° 09′ &1000000000000473800000047,38″ 17,141 20,9 M7.0V [5][6][7][8][9]
Глизе 3634 10ч 58м &1000000000000003500000035с −31° 08′ &1000000000000003900000039″ 19,8 65 M2.5 има планета (b)
WASP-84 08ч 44м &1000000000000026000000026,0с +01° 50′ &1000000000000003600000036″ 391 K0 има преминувачка планета
G 161-71 09ч 44м &1000000000005422400000054,224с −12° 20′ &1000000000000544300000054,43″ M4.5 [10][11][12][13]
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 E.B Knobel - On a catalogue of stars in the Calendarium of Al Achsasi Al Mouakket
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Star Name - R.H.Allen p. 238
  3. Star Name - R.H.Allen p. 182
  4. Star Name - R.H.Allen p. 246
  5. Van Altena W. F.; Lee J. T.; Hoffleit E. D. (1995). „GCTP 3372.03“. The General Catalogue of Trigonometric Stellar Parallaxes (изд. Fourth.).
  6. Leggett, S. K. (1992). „Infrared colors of low-mass stars“. Astrophysical Journal Supplement Series. 82 (1): 351–394. Bibcode:1992ApJS...82..351L. doi:10.1086/191720.
  7. Tinney, C. G. (1996). „CCD astrometry of southern very low-mass stars“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 281 (2): 644–658. Bibcode:1996MNRAS.281..644T. doi:10.1093/mnras/281.2.644.
  8. Dahn, C. C.; Harris, Hugh C.; Vrba, Frederick J.; Guetter, Harry H.; Canzian, Blaise; Henden, Arne A.; Levine, Stephen E.; Luginbuhl, Christian B.; Monet, Alice K. B.; Monet, David G.; Pier, Jeffrey R.; Stone, Ronald C.; Walker, Richard L.; Burgasser, Adam J.; Gizis, John E.; Kirkpatrick, J. Davy; Liebert, James; Reid, I. Neill (2002). „Astrometry and Photometry for Cool Dwarfs and Brown Dwarfs“. The Astronomical Journal. 124 (2): 1170–1189. arXiv:astro-ph/0205050. Bibcode:2002AJ....124.1170D. doi:10.1086/341646.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  9. Costa, Edgardo; Méndez, René A.; Jao, W.-C.; Henry, Todd J.; Subasavage, John P.; Brown, Misty A.; Ianna, Philip A.; Bartlett, Jennifer (2005). „The Solar Neighborhood. XIV. Parallaxes from the Cerro Tololo Inter-American Observatory Parallax Investigation-First Results from the 1.5 m Telescope Program“. The Astronomical Journal. 130 (1): 337–349. Bibcode:2005AJ....130..337C. doi:10.1086/430473.
  10. Bartlett, Jennifer L.; Lurie, John C.; Riedel, Adric; Ianna, Philip A.; Jao, Wei-Chun; Henry, Todd J.; Winters, Jennifer G.; Finch, Charlie T.; Subasavage, John P. (2017). „The Solar Neighborhood. XXXX. Parallax Results from the CTIOPI 0.9 m Program: New Young Stars Near the Sun“. The Astronomical Journal. 154 (4): 151. Bibcode:2017AJ....154..151B. doi:10.3847/1538-3881/aa8457. ISSN 1538-3881.
  11. Reid, I. Neill; Kilkenny, D.; Cruz, K. L. (2002). „Meeting the Cool Neighbors. II. Photometry of Southern NLTT Stars“. The Astronomical Journal. 123 (5): 2822–2827. arXiv:astro-ph/0202460. Bibcode:2002AJ....123.2822R. doi:10.1086/339700.
  12. Scholz, R.-D.; Meusinger, H.; Jahreiß, H. (2005). „Search for nearby stars among proper motion stars selected by optical-to-infrared photometry. III. Spectroscopic distances of 322 NLTT stars“. Astronomy and Astrophysics. 442 (1): 211–227. arXiv:astro-ph/0507284. Bibcode:2005A&A...442..211S. doi:10.1051/0004-6361:20053004. Table1.dat
  13. Kirkpatrick, J. D.; Gelino, C. R.; Cushing, M. C.; Mace, G. N.; Griffith, R. L.; Skrutskie, M. F.; Marsh, K. A.; Wright, E. L.; Eisenhardt, P. R.; McLean, I. S.; Mainzer, A. K.; Burgasser, A. J.; Tinney, C. G.; Parker, S.; Salter, G. (2012). „Further Defining Spectral Type "Y" and Exploring the Low-mass End of the Field Brown Dwarf Mass Function“. The Astrophysical Journal. 753 (2): 156. arXiv:1205.2122. Bibcode:2012ApJ...753..156K. doi:10.1088/0004-637X/753/2/156.

Извори[уреди | уреди извор]