Список на ѕвезди во соѕвездието Кефеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајните ѕвезди во соѕвездието Кефеј, надолно подредени по сјајност.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
α Cep α 5 203280 105199 21ч 18м &1000000000000345800000034,58с +62° 35′ &1000000000000007600000007,6″ 2,45 1,58 49 A7IV-V Алдерамин; претпоставена променлива
γ Cep γ 35 222404 116727 23ч 39м &1000000000000209800000020,98с +77° 37′ &1000000000000055100000055,1″ 3,21 2,51 45 K1IV Арај; двојна ѕвезда; има планета (b); претпоставена променлива
β Cep β 8 205021 106032 21ч 28м &1000000000000395800000039,58с +70° 33′ &1000000000000038500000038,5″ 3,23 −3,08 595 B2IIIv SB Алфирк; прототипна β Cep, Vнајг = &100000000000003160000003,16м, Vнајм = &100000000000003270000003,27м, P = &100000000000000190000000,19 д
ζ Cep ζ 21 210745 109492 22ч 10м &1000000000000512600000051,26с +58° 12′ &1000000000000004500000004,5″ 3,39 −3,35 726 K1Ibv SB затемнувачки двоец
η Cep η 3 198149 102422 20ч 45м &1000000000000172700000017,27с +61° 50′ &1000000000000012500000012,5″ 3,41 2,63 47 K0IV ел-Кидр
ι Cep ι 32 216228 112724 22ч 49м &1000000000000409100000040,91с +66° 12′ &1000000000000002600000002,6″ 3,50 0,76 115 K0III
δ Cep A δ 27 213306 110991 22ч 29м &1000000000000102500000010,25с +58° 24′ &1000000000000054700000054,7″ 4,07 −3,47 887 F5Iab + B7-8 прототипна кефејска променлива, Vнајг = &100000000000003490000003,49м, Vнајм = &100000000000004360000004,36м, P = &100000000000005370000005,37 д; двојна ѕвезда
ε Cep ε 23 211336 109857 22ч 15м &1000000000000016800000001,68с +57° 02′ &1000000000000036500000036,5″ 4,18 2,13 84 F0IV δ Sct-променлива, Vнајг = &100000000000004150000004,15м, Vнајм = &100000000000004210000004,21м, P = &100000000000000040000000,04 д
θ Cep θ 2 195725 101093 20ч 29м &1000000000000348300000034,83с +62° 59′ &1000000000000038900000038,9″ 4,21 1,11 136 A7III
μ Cep μ 206936 107259 21ч 43м &1000000000000304500000030,45с +58° 46′ &1000000000000048200000048,2″ 4,23 −6,81 5258 M2Ia гранатна ѕвезда; во Трумплер 37; полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000003430000003,43м, Vнајм = &100000000000000510000005,1м, P = &10000000000000835000000835 д
2 UMi (2) 5848 5372 01ч 08м &1000000000000441600000044,16с +86° 15′ &1000000000000025600000025,6″ 4,24 −0,67 313 K2II-III
ν Cep ν 10 207260 107418 21ч 45м &1000000000000269300000026,93с +61° 07′ &1000000000000014900000014,9″ 4,25 −6,72 5094 A2Ia α Cyg-променлива, Vнајг = &100000000000004250000004,25м, Vнајм = &100000000000004350000004,35м
κ Cep κ 1 192907 99255 20ч 08м &1000000000000533200000053,32с +77° 42′ &1000000000000040900000040,9″ 4,38 −0,63 327 B9III тројна ѕвезда
π Cep π 33 218658 114222 23ч 07м &1000000000000538400000053,84с +75° 23′ &1000000000000015300000015,3″ 4,41 0,27 220 G2III тројна ѕвезда
ξ Cep A ξ 17 209790 108917 22ч 03м &1000000000000474500000047,45с +64° 37′ &1000000000000040700000040,7″ 4,45 96 Am Курха, составница на системот ξ Cep; спектроскопски двоец
HR 7955 198084 102431 20ч 45м &1000000000000212000000021,20с +57° 34′ &1000000000000049100000049,1″ 4,52 2,35 88 F8IV-V спектроскопски двоец
11 Cep 11 206952 107119 21ч 41м &1000000000000550800000055,08с +71° 18′ &1000000000000040300000040,3″ 4,55 0,89 176 K0III
HD 217382 217382 113116 22ч 54м &1000000000000243800000024,38с +84° 20′ &1000000000000046000000046,0″ 4,70 −0,69 390 K4III променлива, ΔV = &100000000000000040000000,004м, P = &100000000000000090000000,09 д
ο Cep ο 34 219916 115088 23ч 18м &1000000000000374100000037,41с +68° 06′ &1000000000000041100000041,1″ 4,75 0,70 211 K0III повеќекратна ѕвезда; претпоставена променлива
9 Cep 9 V337 206165 106801 21ч 37м &1000000000000552300000055,23с +62° 04′ &1000000000000055000000055,0″ 4,76 −5,95 4528 B2Ib α Cyg-променлива, Vнајг = &100000000000004690000004,69м, Vнајм = &100000000000004780000004,78м
HD 216446 216446 112519 22ч 47м &1000000000000289500000028,95с +83° 09′ &1000000000000013400000013,4″ 4,77 −0,22 324 K3III двојна ѕвезда
24 Cep 24 210807 109400 22ч 09м &1000000000000483700000048,37с +72° 20′ &1000000000000028300000028,3″ 4,79 −0,53 377 G8III
16 Cep 16 209369 108535 21ч 59м &1000000000000151000000015,10с +73° 10′ &1000000000000049000000049,0″ 5,04 2,17 122 F5V двојна ѕвезда
OV Cep OV 51802 37391 07ч 40м &1000000000000310900000031,09с +87° 01′ &1000000000000012600000012,6″ 5,05 −0,88 499 M2III полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000005000000005,00м, Vнајм = &100000000000005070000005,07м
λ Cep λ 22 210839 109556 22ч 11м &1000000000000305800000030,58с +59° 24′ &1000000000000052300000052,3″ 5,05 −3,47 1646 O6If(n) оддавнолиниска ѕвезда; претпоставена променлива
HD 223274 223274 117371 23ч 47м &1000000000000547500000054,75с +67° 48′ &1000000000000024500000024,5″ 5,05 0,25 297 A1Vn
19 Cep 19 209975 109017 22ч 05м &1000000000000087900000008,79с +62° 16′ &1000000000000047400000047,4″ 5,07 −6,04 5433 O9.5Ib тројна ѕвезда
31 Cep 31 214470 111532 22ч 35м &1000000000000457800000045,78с +73° 38′ &1000000000000035300000035,3″ 5,08 1,32 184 F3III-IV
HD 30338 30338 23265 05ч 00м &1000000000000207200000020,72с +81° 11′ &1000000000000038500000038,5″ 5,09 −0,03 345 K3III
HD 25007 25007 19461 04ч 10м &1000000000000027900000002,79с +80° 41′ &1000000000000055200000055,2″ 5,10 −0,03 345 G8III+... двојна ѕвезда
VV Cep VV 208816 108317 21ч 56м &1000000000000391400000039,14с +63° 37′ &1000000000000032000000032,0″ 5,11 −6,93 8359 M2 + B0 алголска и полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000004800000004,80м, Vнајм = &100000000000005360000005,36м, P = &100000000000074300000007.430 д; една од најголемите познати ѕвезди
78 Dra (78) 207130 107230 21ч 43м &1000000000000041300000004,13с +72° 19′ &1000000000000012700000012,7″ 5,18 0,78 247 K0III
6 Cep 6 V382 203467 105268 21ч 19м &1000000000000222100000022,21с +64° 52′ &1000000000000018600000018,6″ 5,19 −2,41 1079 B3IVe Be-ѕвезда, Vнајг = &100000000000005080000005,08м, Vнајм = &100000000000005230000005,23м
30 Cep 30 214734 111797 22ч 38м &1000000000000390500000039,05с +63° 35′ &1000000000000004300000004,3″ 5,19 0,23 320 A3IV
HD 210855 210855 109572 22ч 11м &1000000000000485200000048,52с +56° 50′ &1000000000000020600000020,6″ 5,24 2,40 121 F8V
HD 218029 218029 113864 23ч 03м &1000000000000328500000032,85с +67° 12′ &1000000000000033100000033,1″ 5,25 −0,11 384 K3III
18 Cep 18 MO 209772 108924 22ч 03м &1000000000000529300000052,93с +63° 07′ &1000000000000011200000011,2″ 5,26 −0,43 448 M5III бавна неправилна променлива, Vнајг = &100000000000005130000005,13м, Vнајм = &100000000000005330000005,33м
20 Cep 20 209960 109005 22ч 05м &1000000000000004800000000,48с +62° 47′ &1000000000000007900000007,9″ 5,27 0,32 318 K4III претпоставена променлива
HD 212710 212710 109693 22ч 13м &1000000000000101700000010,17с +86° 06′ &1000000000000028300000028,3″ 5,27 0,80 256 B9.5Vn
HD 210939 210939 109592 22ч 12м &1000000000000020100000002,01с +60° 45′ &1000000000000032700000032,7″ 5,37 0,08 373 K1III
HD 26836 26836 20776 04ч 27м &1000000000000028900000002,89с +80° 49′ &1000000000000027200000027,2″ 5,42 −1,87 937 G6III:
7 Cep 7 204770 105972 21ч 27м &1000000000000461600000046,16с +66° 48′ &1000000000000032900000032,9″ 5,42 −1,45 771 B7V
HD 19978 19978 15547 03ч 20м &1000000000000195800000019,58с +77° 44′ &1000000000000005600000005,6″ 5,44 0,90 264 A6V претпоставена променлива
ρ2 Cep ρ2 29 213798 111056 22ч 29м &1000000000000529700000052,97с +78° 49′ &1000000000000027600000027,6″ 5,45 1,14 237 A3V ел-Калб ел-Рај
HD 26659 26659 20982 04ч 30м &1000000000000006000000000,60с +83° 20′ &1000000000000024500000024,5″ 5,47 0,63 304 G8III
HD 213022 213022 110725 22ч 26м &1000000000000007800000000,78с +70° 46′ &1000000000000015200000015,2″ 5,47 −0,54 520 K2III
HD 18438 18438 14417 03ч 06м &1000000000000079500000007,95с +79° 25′ &1000000000000006600000006,6″ 5,49 −1,15 695 M1III претпоставена променлива
V408 Cep V408 26356 20860 04ч 28м &1000000000000133000000013,30с +83° 48′ &1000000000000027900000027,9″ 5,51 −1,10 685 B5V γ Cas-променлива
V381 Cep V381 203338 105259 21ч 19м &1000000000000156900000015,69с +58° 37′ &1000000000000024600000024,6″ 5,51 −4,74 3663 M1Ibep бавна неправилна променлива, Vнајг = &100000000000005510000005,51м, Vнајм = &100000000000005710000005,71м
HD 210884 210884 109474 22ч 10м &1000000000000389000000038,90с +70° 07′ &1000000000000057100000057,1″ 5,52 2,95 107 F2V
26 Cep 26 213087 110817 22ч 27м &1000000000000053100000005,31с +65° 07′ &1000000000000056200000056,2″ 5,52 −3,93 2527 B0.5Ib претпоставена променлива
HD 205139 205139 106227 21ч 30м &1000000000000592900000059,29с +60° 27′ &1000000000000034000000034,0″ 5,53 −3,80 2397 B1II
12 Cep 12 207528 107586 21ч 47м &1000000000000253100000025,31с +60° 41′ &1000000000000033700000033,7″ 5,53 −0,25 467 M1III
HD 200205 200205 103598 20ч 59м &1000000000000253300000025,33с +59° 26′ &1000000000000018800000018,8″ 5,54 −0,73 586 K4III
14 Cep 14 LZ 209481 108772 22ч 02м &1000000000000045800000004,58с +58° 00′ &1000000000000001300000001,3″ 5,55 −5,22 4657 O9V вртечка елипсоидна променлица
V388 Cep V388 219586 114831 23ч 15м &1000000000000377100000037,71с +70° 53′ &1000000000000017100000017,1″ 5,56 0,36 356 F0IV δ Sct-променлива, ΔV = &100000000000000070000000,07м, P = &100000000000000280000000,28 д
HD 221525 221525 115746 23ч 26м &1000000000000599200000059,92с +87° 18′ &1000000000000026800000026,8″ 5,56 0,69 307 A7IV
HD 4853 4853 4283 00ч 54м &1000000000000527600000052,76с +83° 42′ &1000000000000026900000026,9″ 5,59 1,21 245 A4V
4 Cep 4 197950 102253 20ч 43м &1000000000000109800000010,98с +66° 39′ &1000000000000026500000026,5″ 5,59 2,44 139 A8V
HD 6798 6798 5626 01ч 12м &1000000000000165100000016,51с +79° 40′ &1000000000000026300000026,3″ 5,60 0,99 272 A3V
HD 220974 220974 115770 23ч 27м &1000000000000164200000016,42с +70° 21′ &1000000000000035300000035,3″ 5,60 1,59 206 A6IV
HD 216380 216380 112864 22ч 51м &1000000000000225100000022,51с +61° 41′ &1000000000000047900000047,9″ 5,61 1,39 227 G2IV+...
HD 20084 20084 16489 03ч 32м &1000000000000197200000019,72с +84° 54′ &1000000000000040900000040,9″ 5,62 0,43 355 G3IIp...
HD 202214 202214 104642 21ч 11м &1000000000000482400000048,24с +59° 59′ &1000000000000011800000011,8″ 5,64 −6,58 9056 B0V претпоставена променлива
HD 225216 225216 379 00ч 04м &1000000000000418400000041,84с +67° 09′ &1000000000000059000000059,0″ 5,68 0,74 317 K1III
HD 208095 208095 107930 21ч 52м &1000000000000010200000001,02с +55° 47′ &1000000000000048300000048,3″ 5,70 −0,77 643 B6IV-V претпоставена променлива
HD 214035 214035 111242 22ч 32м &1000000000000162700000016,27с +76° 13′ &1000000000000035300000035,3″ 5,70 −1,07 736 A2V
HD 206267 206267 106886 21ч 38м &1000000000000576200000057,62с +57° 29′ &1000000000000020600000020,6″ 5,74 −2,04 1173 O6V((f))+O9V во Трумплер 37; тројна ѕвезда; претпоставена променлива
13 Cep 13 208501 108165 21ч 54м &1000000000000531600000053,16с +56° 36′ &1000000000000040400000040,4″ 5,74 −3,71 2527 B8Ibvar претпоставена променлива
25 Cep 25 211833 110103 22ч 18м &1000000000000125900000012,59с +62° 48′ &1000000000000015700000015,7″ 5,75 −0,88 689 K3III
HD 211029 211029 109620 22ч 12м &1000000000000224500000022,45с +63° 17′ &1000000000000027900000027,9″ 5,76 −1,36 865 M3III променлива, ΔV = &100000000000000210000000,021м, P = &100000000000001860000001,86 д
HR 774 16458 13055 02ч 47м &1000000000000476300000047,63с +81° 26′ &1000000000000055200000055,2″ 5,80 −0,12 498 G8p... прототипна бариумска ѕвезда
HD 214710 214710 111660 22ч 37м &1000000000000128600000012,86с +75° 22′ &1000000000000018500000018,5″ 5,80 −0,61 623 M1III
HD 192781 192781 99663 20ч 13м &1000000000000275700000027,57с +60° 38′ &1000000000000025600000025,6″ 5,81 −0,49 594 K5III
HD 200614 200614 103810 21ч 02м &1000000000000090000000009,00с +56° 40′ &1000000000000010600000010,6″ 5,83 −0,92 729 B8III
ρ1 Cep ρ1 28 213403 110787 22ч 26м &1000000000000424500000042,45с +78° 47′ &1000000000000009400000009,4″ 5,83 1,85 204 A2m
HD 22701 22701 19454 04ч 10м &1000000000000002200000000,22с +86° 37′ &1000000000000034900000034,9″ 5,84 2,78 133 F5IV
HD 208682 208682 108226 21ч 55м &1000000000000309900000030,99с +65° 19′ &1000000000000014900000014,9″ 5,84 −2,00 1203 B2.5Ve претпоставена променлива
HD 221861 221861 116380 23ч 34м &1000000000000590300000059,03с +71° 38′ &1000000000000031400000031,4″ 5,86 −3,86 2860 K0Ib
HD 201636 201636 104171 21ч 06м &1000000000000233900000023,39с +71° 25′ &1000000000000055500000055,5″ 5,88 2,42 160 F3IV
HD 211554 211554 109972 22ч 16м &1000000000000265100000026,51с +57° 13′ &1000000000000012800000012,8″ 5,88 −0,86 728 G8III
HD 217157 217157 112833 22ч 51м &1000000000000029400000002,94с +85° 22′ &1000000000000024500000024,5″ 5,89 0,16 457 K5
HD 219485 219485 114745 23ч 14м &1000000000000370200000037,02с +74° 13′ &1000000000000052500000052,5″ 5,89 0,16 455 A0V
V414 Cep V414 197939 102358 20ч 44м &1000000000000220400000022,04с +56° 29′ &1000000000000018300000018,3″ 5,91 −1,45 964 M3III полуправилна променлива
77 Dra (77) 201908 104105 21ч 05м &1000000000000292100000029,21с +78° 07′ &1000000000000034800000034,8″ 5,91 0,40 412 B8Vn
HD 18778 18778 14844 03ч 11м &1000000000000428500000042,85с +81° 28′ &1000000000000014600000014,6″ 5,92 1,96 202 A7III-IV претпоставена променлива
HD 203399 203399 104968 21ч 15м &1000000000000423900000042,39с +77° 00′ &1000000000000044100000044,1″ 5,92 −1,12 836 K5III претпоставена променлива
HD 207198 207198 107374 21ч 44м &1000000000000532800000053,28с +62° 27′ &1000000000000038100000038,1″ 5,94 −3,01 2012 O9II
HD 222386 222386 116714 23ч 39м &1000000000000101600000010,16с +75° 17′ &1000000000000034300000034,3″ 5,95 1,42 263 A3V
HD 223128 223128 117265 23ч 46м &1000000000000367300000036,73с +66° 46′ &1000000000000056100000056,1″ 5,95 −2,68 1734 B2IV
HD 209112 209112 108505 21ч 58м &1000000000000535100000053,51с +62° 41′ &1000000000000052600000052,6″ 5,96 −2,02 1283 M3III променлива, ΔV = &100000000000000200000000,020м, P = &100000000000001760000001,76 д
HD 205072 205072 105727 21ч 24м &1000000000000494000000049,40с +80° 31′ &1000000000000029500000029,5″ 5,97 0,78 355 G6III:
HD 222387 222387 116728 23ч 39м &1000000000000211700000021,17с +74° 00′ &1000000000000009400000009,4″ 5,98 0,43 419 G8III
HD 200039 200039 103219 20ч 54м &1000000000000442800000044,28с +75° 55′ &1000000000000031700000031,7″ 5,99 0,37 434 G5III
HD 202987 202987 105080 21ч 17м &1000000000000142300000014,23с +55° 47′ &1000000000000052700000052,7″ 6,00 −2,28 1475 K3III
HD 431 431 760 00ч 09м &1000000000000198300000019,83с +79° 42′ &1000000000000052700000052,7″ 6,01 0,67 381 A7IV
HD 213973 213973 111314 22ч 33м &1000000000000027000000002,70с +69° 54′ &1000000000000048100000048,1″ 6,01 1,60 249 A9III
HD 216595 216595 112998 22ч 53м &1000000000000037700000003,77с +60° 06′ &1000000000000003700000003,7″ 6,01 −1,99 1299 K2V:
HD 197373 197373 102011 20ч 40м &1000000000000178800000017,88с +60° 30′ &1000000000000017300000017,3″ 6,02 3,41 108 F6IV
HD 12005 12005 9568 02ч 02м &1000000000000570400000057,04с +77° 54′ &1000000000000058600000058,6″ 6,04 −1,55 1076 K0
HD 212495 212495 110498 22ч 23м &1000000000000005000000000,50с +62° 25′ &1000000000000009600000009,6″ 6,04 −0,66 712 A1V
HD 12467 12467 10054 02ч 09м &1000000000000254400000025,44с +81° 17′ &1000000000000045300000045,3″ 6,05 1,87 223 A1V
HD 8065 8065 6522 01ч 23м &1000000000000468200000046,82с +78° 43′ &1000000000000033800000033,8″ 6,07 −8,93 32600 A0Iab претпоставена променлива
HD 216102 216102 112635 22ч 48м &1000000000000442400000044,24с +62° 56′ &1000000000000018700000018,7″ 6,07 −0,39 639 K0
HD 206842 206842 107197 21ч 42м &1000000000000453700000045,37с +59° 16′ &1000000000000015000000015,0″ 6,10 −3,26 2433 K1III
HD 203574 203574 105370 21ч 20м &1000000000000335000000033,50с +60° 45′ &1000000000000023200000023,2″ 6,11 0,51 429 G5III
V426 Cep V426 204599 105949 21ч 27м &1000000000000253000000025,30с +59° 45′ &1000000000000000400000000,4″ 6,11 −1,28 982 M3II-III... бавна неправилна променлива
HD 211300 211300 109659 22ч 12м &1000000000000527200000052,72с +73° 18′ &1000000000000025700000025,7″ 6,11 −1,05 881 A3V+... претпоставена променлива
HD 203501 203501 104756 21ч 13м &1000000000000216000000021,60с +81° 13′ &1000000000000051500000051,5″ 6,12 0,14 512 A3IV
HD 211242 211242 109746 22ч 13м &1000000000000497100000049,71с +63° 09′ &1000000000000044500000044,5″ 6,13 −1,23 967 B8Vn
HD 204754 204754 106052 21ч 28м &1000000000000527200000052,72с +55° 25′ &1000000000000007200000007,2″ 6,14 −1,13 929 B8III
HD 36905 36905 28532 06ч 01м &1000000000000201700000020,17с +85° 10′ &1000000000000055600000055,6″ 6,17 −1,89 1336 M0III
HD 197734 197734 102216 20ч 42м &1000000000000396900000039,69с +60° 36′ &1000000000000004900000004,9″ 6,17 −0,56 724 A2IV
HD 208606 208606 108209 21ч 55м &1000000000000206000000020,60с +61° 32′ &1000000000000030500000030,5″ 6,17 −6,05 9056 G8Ib...
HD 207780 207780 107723 21ч 49м &1000000000000190100000019,01с +61° 16′ &1000000000000022100000022,1″ 6,18 −0,96 872 M1II-III претпоставена променлива
HD 212454 212454 110497 22ч 23м &1000000000000001700000000,17с +57° 17′ &1000000000000004600000004,6″ 6,18 −0,90 851 B8III-IV
HD 216172 216172 112670 22ч 49м &1000000000000006800000000,68с +68° 34′ &1000000000000012200000012,2″ 6,19 2,21 204 F5
HD 6319 6319 5928 01ч 16м &1000000000000126000000012,60с +87° 08′ &1000000000000044000000044,0″ 6,20 1,20 326 K2III:
HD 218560 218560 114227 23ч 07м &1000000000000572000000057,20с +64° 13′ &1000000000000021200000021,2″ 6,21 −1,36 1065 K0
HD 199661 199661 103346 20ч 56м &1000000000000170100000017,01с +56° 53′ &1000000000000015000000015,0″ 6,23 −0,71 795 B2.5IV претпоставена променлива
HD 6473 6473 5412 01ч 09м &1000000000000122900000012,29с +80° 00′ &1000000000000042000000042,0″ 6,24 0,46 468 K0
HD 218537 218537 114212 23ч 07м &1000000000000477400000047,74с +63° 38′ &1000000000000000500000000,5″ 6,25 −1,62 1221 B3V претпоставена променлива
HD 214019 214019 111325 22ч 33м &1000000000000167600000016,76с +70° 22′ &1000000000000025300000025,3″ 6,26 0,82 400 A0V
HD 7238 7238 5947 01ч 16м &1000000000000310400000031,04с +79° 54′ &1000000000000035500000035,5″ 6,27 1,98 236 F5Vs
HD 210905 210905 109585 22ч 11м &1000000000000567400000056,74с +59° 05′ &1000000000000003800000003,8″ 6,29 1,16 345 K0III
HD 213232 213242 110919 22ч 28м &1000000000000194800000019,48с +64° 05′ &1000000000000006800000006,8″ 6,30 0,99 377 K0
V398 Cep V398 225136 302 00ч 03м &1000000000000516300000051,63с +66° 42′ &1000000000000043900000043,9″ 6,31 −1,09 985 M4 полуправилна променлива
δ Cep C δ 27 213307 110988 22ч 29м &1000000000000092300000009,23с +58° 24′ &1000000000000014700000014,7″ 6,30 887 B7IV составница на системот δ Cep; спектроскопски двоец; претпоставена променлива
HD 209258 209258 108420 21ч 57м &1000000000000510700000051,07с +74° 59′ &1000000000000048300000048,3″ 6,32 −1,35 1113 K5 претпоставена променлива
V379 Cep V379 197770 102258 20ч 43м &1000000000000136900000013,69с +57° 06′ &1000000000000050400000050,4″ 6,32 −5,10 6269 B2III алголска променлива, ΔV = &100000000000000470000000,047м, P = &1000000000000997600000099,76 д
HD 215907 215907 112508 22ч 47м &1000000000000232300000023,23с +58° 28′ &1000000000000058800000058,8″ 6,33 −1,01 956 B9.5IV
ξ Cep B ξ 17 209791 22ч 03м &1000000000000462200000046,22с +64° 37′ &1000000000000041500000041,5″ 6,34 96 F8V составница на системот ξ Cep; спектроскопски двоец
HD 210220 210220 109190 22ч 07м &1000000000000096500000009,65с +58° 50′ &1000000000000026800000026,8″ 6,34 0,16 560 G6III
HD 1141 1141 1296 00ч 16м &1000000000000138800000013,88с +76° 57′ &1000000000000002700000002,7″ 6,35 −0,04 617 B9Vn
HD 219841 219841 114984 23ч 17м &1000000000000188600000018,86с +75° 17′ &1000000000000056500000056,5″ 6,35 −0,07 628 A2Vs
80 Dra (80) 210873 109434 22ч 10м &1000000000000153200000015,32с +72° 06′ &1000000000000040700000040,7″ 6,36 0,38 511 B9MNp...
HR 9038 223778 117712 23ч 52м &1000000000000245200000024,52с +75° 32′ &1000000000000040200000040,2″ 6,36 6,19 35 K3V
HD 208132 208132 107893 21ч 51м &1000000000000372500000037,25с +65° 45′ &1000000000000009900000009,9″ 6,37 1,86 260 Am+...
HD 3440 3440 3132 00ч 39м &1000000000000477500000047,75с +82° 29′ &1000000000000036900000036,9″ 6,38 3,83 105 F6V:
HD 202582 202582 104788 21ч 13м &1000000000000424600000042,46с +64° 24′ &1000000000000015100000015,1″ 6,38 3,30 135 G2IV+... претпоставена променлива
V444 Cep V444 210071 109124 22ч 06м &1000000000000135500000013,55с +56° 20′ &1000000000000036200000036,2″ 6,38 0,14 576 A0III вртечка елипсоидна променлива
HD 25904 25904 20039 04ч 17м &1000000000000518500000051,85с +80° 32′ &1000000000000008700000008,7″ 6,39 −0,92 945 K0
HD 208947 208947 108364 21ч 57м &1000000000000110900000011,09с +66° 09′ &1000000000000022200000022,2″ 6,41 −2,06 1614 B2V
V421 Cep V421 203025 105091 21ч 17м &1000000000000187900000018,79с +58° 36′ &1000000000000041400000041,4″ 6,42 −3,03 2527 B2III Be-ѕвезда
V422 Cep V422 203265 105193 21ч 18м &1000000000000324300000032,43с +61° 11′ &1000000000000003800000003,8″ 6,43 −2,03 1606 M3 бавна неправилна променлица
V438 Cep V438 209111 108133 21ч 54м &1000000000000265400000026,54с +80° 18′ &1000000000000030900000030,9″ 6,43 −0,59 825 M3 полуправилна променлива
RW Cep RW 212466 110504 22ч 23м &1000000000000070200000007,02с +55° 57′ &1000000000000047600000047,6″ 6,44 −3,18 2739 G8Ia полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000000600000006,0м, Vнајм = &100000000000000730000007,3м, P = &10000000000000346000000346 д; една од најголемите познати ѕвезди
HD 12918 12918 10623 02ч 16м &1000000000000452700000045,27с +83° 33′ &1000000000000041500000041,5″ 6,45 0,86 428 K0
HD 198781 198781 102771 20ч 49м &1000000000000173900000017,39с +64° 02′ &1000000000000032200000032,2″ 6,45 −3,03 2567 B0.5V претпоставена променлива
HD 207636 207636 107555 21ч 47м &1000000000000008700000000,87с +70° 09′ &1000000000000003400000003,4″ 6,45 0,55 492 A0V
HD 215588 215588 112324 22ч 45м &1000000000000037000000003,70с +58° 08′ &1000000000000050600000050,6″ 6,45 3,68 117 F5
HD 12927 12927 10309 02ч 12м &1000000000000499800000049,98с +79° 41′ &1000000000000029300000029,3″ 6,46 0,96 410 A3 претпоставена променлива
HD 212136 212136 110314 22ч 20м &1000000000000387700000038,77с +58° 24′ &1000000000000035500000035,5″ 6,46 0,15 597 G8III
HD 217348 217348 113498 22ч 59м &1000000000000090000000009,00с +59° 48′ &1000000000000052800000052,8″ 6,46 −1,29 1156 B9III
V431 Cep V431 205938 106604 21ч 35м &1000000000000259100000025,91с +68° 13′ &1000000000000009300000009,3″ 6,47 0,08 617 Ap Si α² CVn-променлива
HD 207826 207826 107710 21ч 49м &1000000000000081200000008,12с +66° 47′ &1000000000000031900000031,9″ 6,49 1,57 314 F3IV
HD 224890 224890 128 00ч 01м &1000000000000393000000039,30с +73° 36′ &1000000000000042800000042,8″ 6,50 2,41 214 Am...
HD 32196 32196 25911 05ч 31м &1000000000000480000000048,00с +85° 56′ &1000000000000019400000019,4″ 6,50 1,51 324 A5m
HD 198236 198236 102370 20ч 44м &1000000000000330800000033,08с +69° 45′ &1000000000000006800000006,8″ 6,50 0,89 431 G8III
V Cep V 224309 118027 23ч 56м &1000000000000275600000027,56с +83° 11′ &1000000000000028000000028,0″ 6,57 1,75 301 A3V непроменлива
V419 Cep V419 202380 104719 21ч 12м &1000000000000472500000047,25с +60° 05′ &1000000000000052800000052,8″ 6,62 5200 M2Ib бавна неправилна променлива
79 Dra (79) 208509 107995 21ч 52м &1000000000000469400000046,94с +73° 42′ &1000000000000008200000008,2″ 6,65 2,21 276 A2V
15 Cep 15 209744 108925 22ч 03м &1000000000000538600000053,86с +59° 48′ &1000000000000052500000052,5″ 6,69 −1,43 1370 B1V повеќекратна ѕвезда
AH Cep AH 216014 112562 22ч 47м &1000000000000529400000052,94с +65° 03′ &1000000000000043800000043,8″ 6,88 3330 B0.5V+... β Lyr-променлива, Vнајг = &100000000000006780000006,78м, Vнајм = &100000000000007070000007,07м, P = &100000000000001770000001,77 д
U Cep U 5679 4843 01ч 02м &1000000000000183400000018,34с +81° 52′ &1000000000000032100000032,1″ 6,90 0,32 674 G8III алголска променлива, Vнајг = &100000000000006750000006,75м, Vнајм = &100000000000009240000009,24м, P = &100000000000002490000002,49 д
HD 12648 12648 10800 02ч 19м &1000000000000000000000000,0с +85° 44′ &1000000000000001000000010″ 6,98 517 G5 има планета (b)
EM Cep EM 208392 108073 21ч 53м &1000000000000481000000048,10с +62° 36′ &1000000000000051900000051,9″ 7,03 1610 B1Vn W UMa-променлива, Vнајг = &100000000000007020000007,02м, Vнајм = &100000000000007170000007,17м, P = &100000000000000810000000,81 д
SS Cep SS 22689 17881 03ч 49м &1000000000000300100000030,01с +80° 19′ &1000000000000020900000020,9″ 7,16 847 M5III полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000000650000006,5м, Vнајм = &100000000000000770000007,7м, P = &1000000000000009000000090 д
DQ Cep DQ 199908 103471 20ч 57м &1000000000000486100000048,61с +55° 29′ &1000000000000015600000015,6″ 7,26 579 F1IV δ Sct-променлива, Vнајг = &100000000000007220000007,22м, Vнајм = &100000000000007320000007,32м, P = &100000000000000790000000,079 д
HD 204521 204521 105766 21ч 25м &1000000000000168000000016,80с +70° 28′ &1000000000000039100000039,1″ 7,29 86 G0V_Fe-08 во иднина ќе мине близу Сонцето
HD 207538 207538 107598 21ч 47м &1000000000000397900000039,79с +59° 12′ &1000000000000001300000001,3″ 7,30 O9.7IV необично метално изобилство
T Cep T 202012 104451 21ч 09м &1000000000000320000000032,00с +68° 29′ &1000000000000025000000025,0″ 7,33 612 M6-9e мирида, Vнајг = &100000000000000520000005,2м, Vнајм = &1000000000000011300000011,3м, P = &10000000000038814000000388,14 д
V380 Cep V380 200775 103763 21ч 01м &1000000000000369200000036,92с +68° 09′ &1000000000000047800000047,8″ 7,36 1720 B2Ve во NGC 7023; орионска променлива, Vнајг = &100000000000007240000007,24м, Vнајм = &100000000000007420000007,42м
VW Cep VW 197433 101750 20ч 37м &1000000000000215400000021,54с +75° 36′ &1000000000000001500000001,5″ 7,38 90 G8V+K0V W UMa-променлива, Vнајг = &100000000000007230000007,23м, Vнајм = &100000000000007680000007,68м, P = &100000000000000280000000,28 д
S Cep S 206362 106583 21ч 25м &1000000000000128300000012,83с +78° 37′ &1000000000000028200000028,2″ 7,40 1330 C7,4e мирида, Vнајг = &100000000000000740000007,4м, Vнајм = &1000000000000012900000012,9м, P = &10000000000048684000000486,84 д
NY Cep NY 217312 113461 22ч 58м &1000000000000398000000039,80с +63° 04′ &1000000000000037700000037,7″ 7,44 B0IV алголска променлива, Vнајг = &100000000000000740000007,4м, Vнајм = &100000000000007550000007,55м, P = &1000000000000152800000015,28 д
V368 Cep V368 220140 115147 23ч 19м &1000000000000266300000026,63с +79° 00′ &1000000000000012700000012,7″ 7,54 63 G9V RS CVn-променлива
W Cep W 214369 111592 22ч 36м &1000000000000275600000027,56с +58° 25′ &1000000000000033900000033,9″ 7,59 K0Iapev... полуправилна променлива, Vнајг = &100000000000007020000007,02м, Vнајм = &100000000000000850000008,5м, P = &10000000000000350000000350 д
EI Cep EI 205234 106024 21ч 28м &1000000000000282100000028,21с +76° 24′ &1000000000000012600000012,6″ 7,61 657 F3V+F1m алголска променлива, Vнајг = &100000000000007540000007,54м, Vнајм = &100000000000008060000008,06м, P = &100000000000008440000008,44 д
CW Cep CW 218066 113907 23ч 04м &1000000000000022200000002,22с +63° 23′ &1000000000000048800000048,8″ 7,67 2080 B0.5V+B1V во Кефеј OB3; алголска променлива, Vнајг = &100000000000000760000007,6м, Vнајм = &100000000000008040000008,04м, P = &100000000000002730000002,73 д
IR Cep IR 208960 108426 21ч 57м &1000000000000519300000051,93с +61° 01′ &1000000000000007900000007,9″ 7,86 2200 G0 класична кефеида, Vнајг = &100000000000007580000007,58м, Vнајм = &100000000000007980000007,98м, P = &100000000000002110000002,11 д
EK Cep EK 206821 107083 21ч 41м &1000000000000215000000021,50с +69° 41′ &1000000000000034100000034,1″ 7,89 528 A0V алголска променлива
HD 204827 204827 106059 21ч 28м &1000000000000577600000057,76с +58° 44′ &1000000000000023200000023,2″ 7,94 O9V+B0.5III во Трумплер 37; спектроскопски двоец
XZ Cep XZ 111257 22ч 32м &1000000000000250800000025,08с +67° 09′ &1000000000000002500000002,5″ 8,51 1730 O9.5V β Lyr-променлива, Vнајг = &100000000000000080000008м, Vнајм = &100000000000008830000008,83м, P = &100000000000005100000005,10 д
ZZ Cep ZZ 215661 112317 22ч 45м &1000000000000026100000002,61с +68° 07′ &1000000000000058400000058,4″ 8,60 430 B7v+... алголска променлива, Vнајг = &100000000000000860000008,6м, Vнајм = &100000000000009550000009,55м, P = &100000000000002140000002,14 д
DH Cep DH 215835 112470 22ч 46м &1000000000000541100000054,11с +58° 05′ &1000000000000003500000003,5″ 8,61 5000 O5.5V+O6V во NGC 7380; вртечка елипсоидна променлива, Vнајг = &100000000000008580000008,58м, Vнајм = &100000000000008620000008,62м, P = &100000000000002110000002,11 д
CQ Cep CQ 214419 111633 22ч 36м &1000000000000539500000053,95с +56° 54′ &1000000000000021000000021,0″ 8,80 WN6+O9II-Ib β Lyr-променлива, Vнајг = &100000000000008630000008,63м, Vнајм = &100000000000009120000009,12м, P = &100000000000001640000001,64 д
WX Cep WX 213631 111166 22ч 31м &1000000000000157900000015,79с +63° 31′ &1000000000000023600000023,6″ 9,00 1520 A5V+A2V алголска променлива, Vнајг = &100000000000000870000008,7м, Vнајм = &100000000000009290000009,29м, P = &100000000000003380000003,38 д
HD 211853 GP 211853 100154 22ч 18м &1000000000000456100000045,61с +56° 07′ &1000000000000033900000033,9″ 9,00 1450 WN6o+O6I затемнувачка двоец, Vнајг = &100000000000008960000008,96м, Vнајм = &100000000000009070000009,07м, P = &100000000000006690000006,69 д
XX Cep XX 222217 116648 23ч 38м &1000000000000202900000020,29с +64° 20′ &1000000000000002700000002,7″ 9,18 799 A7V алголска променлива, Vнајг = &100000000000009200000009,20м, Vнајм = &1000000000000103200000010,32м, P = &100000000000002340000002,34 д
RZ Cep RZ 111839 22ч 39м &1000000000000131800000013,18с +64° 51′ &1000000000000030600000030,6″ 9,19 A0-F2 RR Lyr-променлива, Vнајг = &100000000000009150000009,15м, Vнајм = &100000000000009720000009,72м, P = &100000000000000310000000,31 д
IL Cep IL 113017 22ч 53м &1000000000000156000000015,60с +62° 08′ &1000000000000045000000045,0″ 9,31 2790 B3IVe+A3 UX Ori-ѕвезда, Vнајг = &100000000000009240000009,24м, Vнајм = &100000000000009610000009,61м
EG Cep EG 194089 20ч 15м &1000000000000568300000056,83с +76° 48′ &1000000000000035700000035,7″ 9,49 A7V β Lyr-променлива, Vнајг = &100000000000009310000009,31м, Vнајм = &1000000000000102100000010,21м, P = &100000000000000540000000,54 д
Кругер 60 A 239960 110893 22ч 27м &1000000000000594700000059,47с +57° 41′ &1000000000000045200000045,2″ 9,59 11.58 13.1 M2.0V една од најблиските ѕвезди; член на системот Кругер 60
HIP 109384 109384 22ч 08м &1000000000000032000000032,0с +71° 18′ &1000000000000005200000052″ 9,63 183 G5 има планета (b)
CR Cep CR 240059 112430 22ч 46м &1000000000000247700000024,77с +59° 26′ &1000000000000031900000031,9″ 9,64 1760 G0 класична кефеида, Vнајг = &100000000000009430000009,43м, Vнајм = &100000000000009830000009,83м, P = &100000000000006230000006,23 д
PQ Cep PQ 21ч 44м &1000000000000287800000028,78с +73° 38′ &1000000000000004900000004,9″ 9,82 C6-,3e мирида
HD 219460 V458 219460 114791 23ч 15м &1000000000000123900000012,39с +60° 27′ &1000000000000001800000001,8″ 9,89 WN5+B1III Волф-Рајеова ѕвезда
4U 2206+54 23ч 07м &1000000000000562400000056,24с +54° 31′ &1000000000000006400000006,4″ 9,90 O9.5Vep високомасен рендгенски двоец, Vнајг = &100000000000000970000009,7м, Vнајм = &100000000000000990000009,9м
SV Cep SV 22ч 21м &1000000000000332000000033,20с +73° 40′ &1000000000000027100000027,1″ 10.35 A2IVe UX Ori-ѕвезда, Vнајг = &1000000000000103500000010,35м, Vнајм = &1000000000000121500000012,15м
V354 Кефеј V354 22ч 33м &1000000000000003500000035с +58° 53′ &1000000000000004500000045″ 10.90 9000 M2.5 Iab една од најголемите позати ѕвезди; бавна неправилна променлива, Vнајг = &1000000000000108200000010,82м, Vнајм = &1000000000000113500000011,35м
DO Cep DO 239960 22ч 27м &1000000000000595700000059,57с +57° 41′ &1000000000000045300000045,3″ 10.30 13.1 M4.0V член на системот Кругер 60; болскотна ѕвезда, Vнајг = &1000000000000010300000010,3м, Vнајм = &1000000000000011400000011,4м
CP Cep CP 108427 21ч 57м &1000000000000526900000052,69с +56° 09′ &1000000000000050100000050,1″ 10.58 1360 F5Ib класична кефеида, Vнајг = &1000000000000100600000010,06м, Vнајм = &1000000000000109600000010,96м, P = &1000000000000178600000017,86 д
AK Cep AK 110964 22ч 28м &1000000000000500900000050,09с +58° 12′ &1000000000000039400000039,4″ 10.86 713 F8 класична кефеида, Vнајг = &1000000000000108600000010,86м, Vнајм = &1000000000000115200000011,52м, P = &100000000000007230000007,23 д
EE Cep EE 23ч 09м &1000000000000227600000022,76с +55° 45′ &1000000000000024200000024,2″ 10.9 B5:nev алголска променлива, Vнајг = &1000000000000107200000010,72м, Vнајм = &1000000000000121500000012,15м, P = &100000000002049530000002.049,53 д
BH Cep BH 22ч 01м &1000000000000428700000042,87с +69° 44′ &1000000000000036500000036,5″ 11.01 F5IIIe UX Ori-ѕвезда, Vнајг = &1000000000000107900000010,79м, Vнајм = &1000000000000012700000012,7м
GW Cep GW 01ч 45м &1000000000000585800000058,58с +80° 04′ &1000000000000055300000055,3″ 11.21 G3 W UMa-променлива
WZ Cep WZ 23ч 22м &1000000000000242200000024,22с +72° 54′ &1000000000000056700000056,7″ 11.23 F5 W UMa-променлива
BO Cep BO 22ч 16м &1000000000000540600000054,06с +70° 03′ &1000000000000045000000045,0″ 11.55 F5Ve UX Ori-ѕвезда, Vнајг = &1000000000000011500000011,5м, Vнајм = &1000000000000012400000012,4м
WR 152 211564 22ч 16м &1000000000000240400000024,04с +55° 37′ &1000000000000036700000036,7″ 11.61 WN3 Волф-Рајеова ѕвезда
DI Cep DI 113269 22ч 56м &1000000000000115300000011,53с +58° 40′ &1000000000000001800000001,8″ 11.95 797 G8IVe ѕвезда од типот T Бик
CX Cep CX 22ч 09м &1000000000000334400000033,44с +57° 44′ &1000000000000030500000030,5″ 12.12 WN4+O5V β Lyr-променлива, Vнајг = &1000000000000120900000012,09м, Vнајм = &1000000000000122400000012,24м, P = &100000000000002130000002,13 д
Кефеј X-4 V490 21ч 39м &1000000000000306800000030,68с +56° 59′ &1000000000000010500000010,5″ B1.5Ve во IC 1396; високомасен рендгенски двоец
V350 Cep V350 20ч 43м &1000000000000000100000000,01с +66° 11′ &1000000000000028000000028,0″ 16.20 M2... WN4+O5V во NGC 7129; ѕвезда од типот T Бик
PV Cep PV 20ч 45м &1000000000000539400000053,94с +67° 57′ &1000000000000038700000038,7″ 17.46 A5 во маглината GM 1-29; EXor
IV Cep IV 22ч 04м &1000000000000369200000036,92с +53° 30′ &1000000000000023700000023,7″ нова
Кефеј A HW 2 22ч 56м &1000000000000017900000017,9с +62° 01′ &1000000000000004900000049″ B0.5 во Кефеј A; масивна протоѕвезда
S140 IRS 1 22ч 19м &1000000000000182800000018,28с +63° 18′ &1000000000000045800000045,8″ во S140; протоѕвезда
IRAS 21391+5802 21ч 40м &1000000000000423600000042,36с +58° 16′ &1000000000000009700000009,7″ во IC 1396N; протоѕвезда
NGC 7538 IRS 1 23ч 13м &1000000000000453200000045,32с +61° 28′ &1000000000000011700000011,7″ O во NGC 7538; масивна протоѕвезда
NGC 7538 IRS 9 23ч 14м &1000000000000016300000001,63с +61° 27′ &1000000000000020200000020,2″ во NGC 7538; масивна протоѕвезда
OH 104.9+2.4 22ч 19м &1000000000000274800000027,48с +59° 51′ &1000000000000021700000021,7″ ѕвезда од типот OH/IR
PSR B2224+65 22ч 25м &1000000000000523600000052,36с +65° 35′ &1000000000000033800000033,8″ пулсар
PSR J2229+6114 22ч 29м &1000000000000049700000004,97с +61° 14′ &1000000000000012900000012,9″ пулсар
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • Б = Бајерово означување.
 • Ф или/и Г = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети и тн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]