Сурла (маглина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сурла
оддавна маглина
54345main ic1396 highres.jpg
Слика на маглината направена од „Спицер“
Податоци од набљудување
Оддалеченост2.400 сг
СоѕвездиеКефеј
Поврзано: Списоци на маглини

Сурла — концентрација од меѓуѕвезден гас и прашина во рамките на многу поголемото јонизирано гасовито подрачје IC 1396 во соѕвездието Кефеј на далечина од 2.400 светлосни години од Земјата.[1] Овој дел од маглината е темната густа грутка IC 1396A наречена „Сурла“ бидејќи посетува на слоновска сурла на видливи бранови должини. Светлиот раб на површината на осветлениот густ облак е јонизирана од многу сјајна масивна ѕвезда (HD 206267), сместена веднаш на исток од IC 1396A. Целото подрачје IC 1396 е јонизирано од масивната ѕвезда освен густите грутки кои се заштитени од жестоките ултравиолетови зраци на ѕвездата.

Денес маглината Сурла се смета за ѕвездородно подрачје, и содржи неколку многу млади (помалку од 100.000 сг) ѕвезди откриени на индрацрвени слики во 2003 г. Во кружната шуплина на главата од грутката има две постари (но сепак млади) ѕвезди. Ветриштата од овие млади ѕвезди може да се одговорни за празнењето на шуплината.

Здруженото дејство на светлината од масивната ѕвезда која го јонизира и збива работ на облакот и ветерот од младите ѕвезди кои го туркаат гасот нанадвор водат до мошне голема збиеност на маглината. Овој притисок е причинител за денешното поклоение на протоѕвезди.[2][3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Matthews, HI (1979). „High resolution radio observations of bright rims in IC 1396“. Astronomy and Astrophysics. 75: 345–50. Bibcode:1979A&A....75..345M.
  2. Barentsen, G (2011). „T Tauri candidates and accretion rates using IPHAS: method and application to IC1396“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 415 (1): 103–32. arXiv:1103.1646. Bibcode:2011MNRAS.415..103B. doi:10.1111/j.1365-2966.2011.18674.x. S2CID 27173042.
  3. Getman, KV; Feigelson, ED; Sicilia-Aguilar, A; Broos, PS; Kuhn, MA; Garmire, GP (2012). „The Elephant Trunk Nebula and the Trumpler 37 cluster: contribution of triggered star formation to the total population of an H II region“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 426 (4): 2917–43. arXiv:1208.1471. Bibcode:2012MNRAS.426.2917G. doi:10.1111/j.1365-2966.2012.21879.x. S2CID 49528100.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]