Список на ѕвезди во соѕвездието Мало Куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на позначајни ѕвезди во соѕвездието Мало Куче, надолно подредени според сјајноста.

Име B F Пром HD HIP Рек Дек вид.
вел.
апс.
вел.
Оддал. (сг) Сп. класа Белешки
Прокион α 10 61421 37279 07ч 39м &1000000000000185400000018,54с +05° 13′ &1000000000000039000000039,0″ 0,34 2,65 11 F5IV-V Антеканис, ел-Шира, Елгомаиса; 7. ѕвезда по сјајност, 13. ѕвезден систем по близина; двојка; претпоставена променлива, Vнајг = 0,34св, Vнајм = 0,41св
β CMi β 3 58715 36188 07ч 27м &1000000000000090700000009,07с +08° 17′ &1000000000000021900000021,9″ 2,89 −0,70 170 B8Vvar Гомејса; γ Cas-променлива, Vнајг = 2,84св, Vнајм = 2,92св
γ CMi γ 4 58972 36284 07ч 28м &1000000000000098300000009,83с +08° 55′ &1000000000000031800000031,8″ 4,33 −1,10 318 K3III SB полуправилна променлива, Vнајг = 4,30св, Vнајм = 4,34св, P = 55 д
HD 66141 (λ)[1] (13)[2] 66141 39311 08ч 02м &1000000000000159500000015,95с +02° 20′ &1000000000000003500000003,5″ 4,39 −0,13 261 K2III претпоставена променлива; има планета (b)
6 CMi 6 59294 36425 07ч 29м &1000000000000477800000047,78с +12° 00′ &1000000000000023800000023,8″ 4,55 −1,63 560 K2III претпоставена променлива, Vнајг = 4,48св, Vнајм = 4,55св
ε CMi ε 2 58367 36041 07ч 25м &1000000000000389000000038,90с +09° 16′ &1000000000000034000000034,0″ 4,99 −2,42 988 G8III
ζ CMi ζ 13 63975 38373 07ч 51м &1000000000000420000000042,00с +01° 46′ &1000000000000000800000000,8″ 5,12 −0,43 420 B8II
η CMi η 5 58923 36265 07ч 28м &1000000000000020800000002,08с +06° 56′ &1000000000000031500000031,5″ 5,22 0,06 351 F0III
δ1 CMi δ1 7 59881 36641 07ч 32м &1000000000000059500000005,95с +01° 54′ &1000000000000052100000052,1″ 5,24 −1,67 787 F0III
11 CMi 11 62832 37921 07ч 46м &1000000000000162200000016,22с +10° 46′ &1000000000000005900000005,9″ 5,25 0,34 312 A1Vnn
14 CMi 14 65345 38962 07ч 58м &1000000000000207500000020,75с +02° 13′ &1000000000000028300000028,3″ 5,30 0,75 264 K0III
HD 55751 55751 34987 07ч 14м &1000000000000200700000020,07с +03° 06′ &1000000000000041100000041,1″ 5,36 −1,45 749 K0III
1 CMi 1 58187 35987 07ч 24м &1000000000000581900000058,19с +11° 40′ &1000000000000010400000010,4″ 5,37 0,43 317 A5IV
δ2 CMi δ2 8 60111 36723 07ч 33м &1000000000000116800000011,68с +03° 17′ &1000000000000025000000025,0″ 5,59 2,44 139 F2V
HD 65900 65900 39213 08ч 01м &1000000000000139100000013,91с +04° 52′ &1000000000000047200000047,2″ 5,65 0,52 346 A1V
HD 55730 55730 35005 07ч 14м &1000000000000326500000032,65с +12° 06′ &1000000000000057100000057,1″ 5,71 0,68 331 G6III
HD 54079 54079 34387 07ч 07м &1000000000000494800000049,48с +07° 28′ &1000000000000016700000016,7″ 5,74 −0,47 568 K0III:
HD 56031 56031 35120 07ч 15м &1000000000000394200000039,42с +07° 58′ &1000000000000039900000039,9″ 5,78 −0,56 604 M4III полуправилна променлива, ΔV = 0,08св
δ3 CMi δ3 9 60357 36812 07ч 34м &1000000000000158900000015,89с +03° 22′ &1000000000000018300000018,3″ 5,83 −0,75 676 A0Vnn
HD 64685 64685 38712 07ч 55м &1000000000000314400000031,44с +08° 51′ &1000000000000047000000047,0″ 5,86 2,95 124 F2IV
HD 60803 60803 37031 07ч 36м &1000000000000347700000034,77с +05° 51′ &1000000000000043600000043,6″ 5,89 2,69 142 G0V двојна
HD 56989 56989 35476 07ч 19м &1000000000000223700000022,37с +02° 44′ &1000000000000026600000026,6″ 5,90 −0,11 520 G9III
HD 57006 57006 35509 07ч 19м &1000000000000476100000047,61с +07° 08′ &1000000000000035100000035,1″ 5,91 2,04 193 F8IV
HD 61887 61887 37478 07ч 41м &1000000000000351600000035,16с +03° 37′ &1000000000000029400000029,4″ 5,95 0,00 504 A0V
HD 57608 57608 35712 07ч 22м &1000000000000034800000003,48с +00° 10′ &1000000000000037700000037,7″ 5,99 −5,08 5344 B8III
HD 65066 65066 38868 07ч 57м &1000000000000158800000015,88с +08° 38′ &1000000000000028600000028,6″ 6,03 1,25 294 K0III
HD 55111 55111 34768 07ч 11м &1000000000000513900000051,39с +05° 39′ &1000000000000017000000017,0″ 6,07 −0,83 782 A1V
HD 55184 55184 34789 07ч 12м &1000000000000075000000007,50с +05° 28′ &1000000000000027700000027,7″ 6,15 −0,67 753 K0III
HD 64938 64938 38794 07ч 56м &1000000000000239100000023,91с +04° 29′ &1000000000000008100000008,1″ 6,16 −0,91 845 G8III
HD 62264 62264 37614 07ч 43м &1000000000000054200000005,42с +00° 11′ &1000000000000021700000021,7″ 6,17 0,46 453 K0III
HD 63799 63799 38300 07ч 50м &1000000000000473600000047,36с +03° 16′ &1000000000000038400000038,4″ 6,17 0,81 384 K1III
HD 66011 66011 39271 08ч 01м &1000000000000507300000050,73с +08° 54′ &1000000000000050200000050,2″ 6,22 2,34 194 G0IV
HD 60275 60275 36796 07ч 34м &1000000000000049800000004,98с +10° 34′ &1000000000000005200000005,2″ 6,28 0,73 420 A1V
BC CMi BC 64052 38406 07ч 52м &1000000000000071600000007,16с +03° 16′ &1000000000000039100000039,1″ 6,30 0,75 420 M5 полуправилна променлива, Vнајг = 6,14св, Vнајм = 6,42св, P = 35 д
HD 65123 65123 38870 07ч 57м &1000000000000163900000016,39с +01° 07′ &1000000000000037300000037,3″ 6,35 2,51 191 F6V
HD 58552 58552 36123 07ч 26м &1000000000000278100000027,81с +10° 36′ &1000000000000029000000029,0″ 6,38 1,45 316 A2IV
HD 59603 59603 36553 07ч 31м &1000000000000087900000008,79с +11° 12′ &1000000000000010800000010,8″ 6,38 −0,32 712 K0
HD 63838 63838 38306 07ч 50м &1000000000000534200000053,42с +00° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 6,38 0,86 414 K2III
HD 58599 58599 36141 07ч 26м &1000000000000412200000041,22с +11° 00′ &1000000000000031900000031,9″ 6,39 −1,55 1264 B7II-III
HD 62407 62407 37723 07ч 44м &1000000000000140700000014,07с +12° 51′ &1000000000000036400000036,4″ 6,40 −0,75 876 K0
HD 63475 63475 38196 07ч 49м &1000000000000323200000032,32с +12° 48′ &1000000000000051500000051,5″ 6,42 0,44 511 K0
BU CMi BU 65241 38945 07ч 58м &1000000000000059000000005,90с +07° 12′ &1000000000000048800000048,8″ 6,42 −0,64 842 A0V алголска променлива
HD 57707 57707 35751 07ч 22м &1000000000000283000000028,30с +00° 42′ &1000000000000003400000003,4″ 6,43 2,24 225 G5
AZ CMi AZ 62437 37705 07ч 44м &1000000000000076400000007,64с +02° 24′ &1000000000000019600000019,6″ 6,46 0,84 433 A5IV δ Sct-променлива, Vнајг = 6,44св, Vнајм = 6,51св, P = 0,09526 д
HD 63798 63798 38303 07ч 50м &1000000000000511100000051,11с +04° 27′ &1000000000000033800000033,8″ 6,49 1,12 387 G5
HD 62286 62286 37634 07ч 43м &1000000000000212100000021,21с +04° 56′ &1000000000000044900000044,9″ 6,50 0,03 643 K0
S CMi S 59950 36675 07ч 32м &1000000000000430700000043,07с +08° 19′ &1000000000000005200000005,2″ 6,60 2450 M7-8e мирида, Vнајг = 6,6св, Vнајм = 13,2св, P = 332,94 д
AI CMi AI 07ч 35м &1000000000000411500000041,15с +00° 14′ &1000000000000058000000058,0″ 8,31 G5Iab бавна неправилна променлива, Vнајг = 7,77св, Vнајм = 9,53св
HD 56126 CY 56126 07ч 16м &1000000000000010600000010,6с +09° 59′ &1000000000000048000000048,0″ 8,32 F5Iab ѕвезда по АГЏ, ΔV = 0,18св, P = 39 д
YY CMi YY 67110 08ч 06м &1000000000000385600000038,56с +01° 55′ &1000000000000046500000046,5″ 8,70 F7V β Lyr-променлива, Vнајг = 8,33св, Vнајм = 9,13св, P = 1,0940197 д
AD CMi AD 64191 38473 07ч 52м &1000000000000471800000047,18с +01° 35′ &1000000000000050500000050,5″ 9,38 528 F2:III δ Sct-променлива, Vнајг = 9,21св, Vнајм = 9,51св, P = 0,12297443 д
Лаутенова Ѕвезда 36208 07ч 27м &1000000000000249100000024,91с +05° 13′ &1000000000000032800000032,8″ 9,87 11,94 12,37 M3.5V
XZ CMi XZ 07ч 54м &1000000000000070600000007,06с +03° 39′ &1000000000000020400000020,4″ 10,25 F0 алголска променлива, Vнајг = 9,7св, Vнајм = 10,42св, P = 0,5780095 д
AK CMi AK 07ч 40м &1000000000000156000000015,60с +03° 57′ &1000000000000009500000009,5″ 10,73 A-F алголска променлива
YZ CMi YZ 07ч 44м &1000000000000401700000040,17с +03° 33′ &1000000000000008800000008,8″ 11,23 19,419 M4.5V BY Dra- и UV Cet-променлива
HAT-P-50 07ч 52м &1000000000000015000000015,0с +28° 08′ &1000000000000002200000022″ 11,76 1947 има преминувачка планета (b)
BG CMi BG 07ч 31м &1000000000000290100000029,01с +09° 56′ &1000000000000023100000023,1″ 14,5 DQ Her-променлива, Vнајг = 13,9св, Vнајм = 15,6св, P = 0,13475 д
Толкување на табелата:

 • Име = назив на ѕвездата
 • B = Бајерово означување.
 • F или/и G. = Флемстидово или Гулдово означување.
 • Пром. = променливи ѕвезди
 • HD = означување во Хенри Дрејпер.
 • HIP = означување во каталогот „Хипаркос“.
 • Рек. = ректасцензија за епохата/рамноденица J2000.0.
 • Дек. = деклинција за епохата/рамноденицата J2000.0.

 • прив. вел. = привидна ѕвездена величина (m или mv).
 • апс. вел. = апсолутна ѕвездена величина (Mv).
 • Оддал. (сг) = оддалеченост од Земјата во светлосни години.
 • Сп. класа = спектрална класа на ѕвездата според системот на ѕвездена класификација.
 • Белешки = обично (ненаучно) име или алтернативни имиња; коментари; значајни особености [на пр. статус на повеќекратна ѕвезда, опсег на променливост кај променливите ѕвезди, присуство на планети итн.]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Бодеовата λ на Арго и Мало Куче.
 2. Флемстидовата 13. од Брод (13 Nav).

Извори[уреди | уреди извор]

 • Wagman, M., Lost Stars: Lost, Missing, and Troublesome Stars from the Catalogues of Johannes Bayer, Nichoilas-Louis de Lacaille, John Flamsteed, and Sundry Others, The McDonald & Woodward Publishing Company, Blaksburg, 2003, p. 460.
 • Flamsteed, J., (ed.) "Stellarum Inerrantium Catalogus Britannicus", Historia Coelestis Britannca, vol.3, H. Meere, London, 1725, p. 32.
 • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
 • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
 • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.
 • Gould, B. A. „Uranometria Argentina“. Reprinted and updated by Pilcher, F. Архивирано од изворникот на 27 февруари 2012. Посетено на 19 јули 2010.
 • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2004). „Combined General Catalogue of Variable Stars (GCVS4.2)“. Посетено на 8 април 2012.
 • Samus, N. N.; Durlevich, O. V.; и др. (2012). „General Catalog of Variable Stars (GCVS database, version 2012Feb)“. Посетено на 8 април 2012.
 • „AAVSO Website“. American Association of Variable Star Observers. Посетено на 9 март 2014.