Список на ѕвезди во соѕвездието Мало Куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Мало Куче, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Procyon α 10 61421 37279 07ч 39м &1000000000000185400000018,54с +05° 13′ &1000000000000039000000039,0″ 0.40 2.68 11 F5IV-V Antecanis, Al Shira, Elgomaisa; седма најсјајна ѕвезда, 13-та најблиска ѕвезден систем; двојна ѕвезда
β CMi β 3 58715 36188 07ч 27м &1000000000000090700000009,07с +08° 17′ &1000000000000021900000021,9″ 2.89 −0.70 170 B8Vvar Gomeisa; γ Cas variable
γ CMi γ 4 58972 36284 07ч 28м &1000000000000098300000009,83с +08° 55′ &1000000000000031800000031,8″ 4.33 −1.10 398 K3III SB
G CMi G 66141 39311 08ч 02м &1000000000000159500000015,95с +02° 20′ &1000000000000003500000003,5″ 4.39 −0.13 261 K2III
6 CMi 6 59294 36425 07ч 29м &1000000000000477800000047,78с +12° 00′ &1000000000000023800000023,8″ 4.55 −1.63 560 K2III
ε CMi ε 2 58367 36041 07ч 25м &1000000000000389000000038,90с +09° 16′ &1000000000000034000000034,0″ 4.99 −2.42 988 G8III
ζ CMi ζ 13 63975 38373 07ч 51м &1000000000000420000000042,00с +01° 46′ &1000000000000000800000000,8″ 5.12 −0.43 420 B8II
η CMi η 5 58923 36265 07ч 28м &1000000000000020800000002,08с +06° 56′ &1000000000000031500000031,5″ 5.22 0.06 351 F0III
δ1 CMi δ1 7 59881 36641 07ч 32м &1000000000000059500000005,95с +01° 54′ &1000000000000052100000052,1″ 5.24 −1.67 787 F0III
11 CMi 11 62832 37921 07ч 46м &1000000000000162200000016,22с +10° 46′ &1000000000000005900000005,9″ 5.25 0.34 312 A1Vnn
14 CMi 14 65345 38962 07ч 58м &1000000000000207500000020,75с +02° 13′ &1000000000000028300000028,3″ 5.30 0.75 264 K0III
55751 34987 07ч 14м &1000000000000200700000020,07с +03° 06′ &1000000000000041100000041,1″ 5.36 −1.45 749 K0III
1 CMi 1 58187 35987 07ч 24м &1000000000000581900000058,19с +11° 40′ &1000000000000010400000010,4″ 5.37 0.43 317 A5IV
δ2 CMi δ2 8 60111 36723 07ч 33м &1000000000000116800000011,68с +03° 17′ &1000000000000025000000025,0″ 5.59 2.44 139 F2V
65900 39213 08ч 01м &1000000000000139100000013,91с +04° 52′ &1000000000000047200000047,2″ 5.65 0.52 346 A1V
55730 35005 07ч 14м &1000000000000326500000032,65с +12° 06′ &1000000000000057100000057,1″ 5.71 0.68 331 G6III
54079 34387 07ч 07м &1000000000000494800000049,48с +07° 28′ &1000000000000016700000016,7″ 5.74 −0.47 568 K0III:
56031 35120 07ч 15м &1000000000000394200000039,42с +07° 58′ &1000000000000039900000039,9″ 5.78 −0.56 604 M4III
δ3 CMi δ3 9 60357 36812 07ч 34м &1000000000000158900000015,89с +03° 22′ &1000000000000018300000018,3″ 5.83 −0.75 676 A0Vnn
64685 38712 07ч 55м &1000000000000314400000031,44с +08° 51′ &1000000000000047000000047,0″ 5.86 2.95 124 F2IV
60803 37031 07ч 36м &1000000000000347700000034,77с +05° 51′ &1000000000000043600000043,6″ 5.89 2.69 142 G0V
56989 35476 07ч 19м &1000000000000223700000022,37с +02° 44′ &1000000000000026600000026,6″ 5.90 −0.11 520 G9III
57006 35509 07ч 19м &1000000000000476100000047,61с +07° 08′ &1000000000000035100000035,1″ 5.91 2.04 193 F8V
61887 37478 07ч 41м &1000000000000351600000035,16с +03° 37′ &1000000000000029400000029,4″ 5.95 0.00 504 A0V
57608 35712 07ч 22м &1000000000000034800000003,48с +00° 10′ &1000000000000037700000037,7″ 5.99 −5.08 5344 B8III
65066 38868 07ч 57м &1000000000000158800000015,88с +08° 38′ &1000000000000028600000028,6″ 6.03 1.25 294 K0III
55111 34768 07ч 11м &1000000000000513900000051,39с +05° 39′ &1000000000000017000000017,0″ 6.07 −0.83 782 A1V
55184 34789 07ч 12м &1000000000000075000000007,50с +05° 28′ &1000000000000027700000027,7″ 6.15 −0.67 753 K0III
64938 38794 07ч 56м &1000000000000239100000023,91с +04° 29′ &1000000000000008100000008,1″ 6.16 −0.91 845 G8III
62264 37614 07ч 43м &1000000000000054200000005,42с +00° 11′ &1000000000000021700000021,7″ 6.17 0.46 453 K0III
63799 38300 07ч 50м &1000000000000473600000047,36с +03° 16′ &1000000000000038400000038,4″ 6.17 0.81 384 K1III
66011 39271 08ч 01м &1000000000000507300000050,73с +08° 54′ &1000000000000050200000050,2″ 6.22 2.34 194 G0IV
60275 36796 07ч 34м &1000000000000049800000004,98с +10° 34′ &1000000000000005200000005,2″ 6.28 0.73 420 A1V
64052 38406 07ч 52м &1000000000000071600000007,16с +03° 16′ &1000000000000039100000039,1″ 6.30 0.75 420 M5
65123 38870 07ч 57м &1000000000000163900000016,39с +01° 07′ &1000000000000037300000037,3″ 6.35 2.51 191 F6V
58552 36123 07ч 26м &1000000000000278100000027,81с +10° 36′ &1000000000000029000000029,0″ 6.38 1.45 316 A2IV
59603 36553 07ч 31м &1000000000000087900000008,79с +11° 12′ &1000000000000010800000010,8″ 6.38 −0.32 712 K0
63838 38306 07ч 50м &1000000000000534200000053,42с +00° 04′ &1000000000000046400000046,4″ 6.38 0.86 414 K2III
58599 36141 07ч 26м &1000000000000412200000041,22с +11° 00′ &1000000000000031900000031,9″ 6.39 −1.55 1264 B7II-III
62407 37723 07ч 44м &1000000000000140700000014,07с +12° 51′ &1000000000000036400000036,4″ 6.40 −0.75 876 K0
63475 38196 07ч 49м &1000000000000323200000032,32с +12° 48′ &1000000000000051500000051,5″ 6.42 0.44 511 K0
65241 38945 07ч 58м &1000000000000059000000005,90с +07° 12′ &1000000000000048800000048,8″ 6.42 −0.64 842 A0V
57707 35751 07ч 22м &1000000000000283000000028,30с +00° 42′ &1000000000000003400000003,4″ 6.43 2.24 225 G5
62437 37705 07ч 44м &1000000000000076400000007,64с +02° 24′ &1000000000000019600000019,6″ 6.46 0.84 433 F0III
63798 38303 07ч 50м &1000000000000511100000051,11с +04° 27′ &1000000000000033800000033,8″ 6.49 1.12 387 G5
62286 37634 07ч 43м &1000000000000212100000021,21с +04° 56′ &1000000000000044900000044,9″ 6.50 0.03 643 K0

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]