Список на ѕвезди во соѕвездието Пегаз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Пегаз, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
ε Peg ε 8 206778 107315 21ч 44м &1000000000000111400000011,14с +09° 52′ &1000000000000030000000030,0″ 2.38 −4.19 672 K2Ibvar Enif, Enf, Enir, Al Anf, Fom, Fum al Faras, Os Pegasi
β Peg β 53 217906 113881 23ч 03м &1000000000000463300000046,33с +28° 04′ &1000000000000056800000056,8″ 2.44 −1.49 199 M2II-IIIvar Scheat, Sheat, Seat Alpheras, Menkib
α Peg α 54 218045 113963 23ч 04м &1000000000000456200000045,62с +15° 12′ &1000000000000019300000019,3″ 2.49 −0.67 140 B9.5III Markab, Marchab, Menkib al Faras, Matn al Faras
γ Peg γ 88 886 1067 00ч 13м &1000000000000141500000014,15с +15° 11′ &1000000000000001000000001,0″ 2.83 −2.22 333 B2IV Algenib
η Peg η 44 215182 112158 22ч 43м &1000000000000001300000000,13с +30° 13′ &1000000000000016700000016,7″ 2.93 −1.16 215 G2II-III.. Matar, Sad al Matar
ζ Peg ζ 42 214923 112029 22ч 41м &1000000000000276700000027,67с +10° 49′ &1000000000000053000000053,0″ 3.41 −0.62 208 B8.5V Homam, Homan, Humam, Al Hammam
μ Peg μ 48 216131 112748 22ч 50м &1000000000000001000000000,10с +24° 36′ &1000000000000006100000006,1″ 3.51 0.74 117 M2III Sadalbari, Sad al Bari, Sad al Nazi
θ Peg θ 26 210418 109427 22ч 10м &1000000000000118200000011,82с +06° 11′ &1000000000000052000000052,0″ 3.52 1.16 97 A2V Baham, Biham, Sad al Baham
ι Peg ι 24 210027 109176 22ч 07м &1000000000000004700000000,47с +25° 20′ &1000000000000042200000042,2″ 3.77 3.42 38 F5V
λ Peg λ 47 215665 112440 22ч 46м &1000000000000318400000031,84с +23° 33′ &1000000000000056400000056,4″ 3.97 −1.45 395 G8II-III Sadalpheretz, Sadalpheris, Sad al Faris
1 Peg 1 203504 105502 21ч 22м &1000000000000051300000005,13с +19° 48′ &1000000000000015700000015,7″ 4.08 0.71 154 K1III
κ Peg κ 10 206901 107354 21ч 44м &1000000000000387000000038,70с +25° 38′ &1000000000000042000000042,0″ 4.14 1.40 115 F5IV Jih
ξ Peg ξ 46 215648 112447 22ч 46м &1000000000000414400000041,44с +12° 10′ &1000000000000026700000026,7″ 4.20 3.15 53 F7V
π Peg π 29 210459 109410 22ч 09м &1000000000000592500000059,25с +33° 10′ &1000000000000041800000041,8″ 4.28 −0.16 252 F5III
9 Peg 9 206859 107348 21ч 44м &1000000000000306900000030,69с +17° 21′ &1000000000000000200000000,2″ 4.34 −2.87 901 G5Ib
υ Peg υ 68 220657 115623 23ч 25м &1000000000000226600000022,66с +23° 24′ &1000000000000014400000014,4″ 4.42 0.79 173 F8IV
2 Peg 2 204724 106140 21ч 29м &1000000000000568800000056,88с +23° 38′ &1000000000000019800000019,8″ 4.52 −1.14 442 M1III
55 Peg 55 218329 114144 23ч 07м &1000000000000002600000000,26с +09° 24′ &1000000000000034300000034,3″ 4.54 −0.43 322 M2III
70 Peg 70 221115 115919 23ч 29м &1000000000000092600000009,26с +12° 45′ &1000000000000037800000037,8″ 4.54 0.86 178 G8III
τ Peg τ 62 220061 115250 23ч 20м &1000000000000382200000038,22с +23° 44′ &1000000000000025300000025,3″ 4.58 1.03 167 A5V Salm, Kerb, El Khereb, Markab
ψ Peg ψ 84 224427 118131 23ч 57м &1000000000000455500000045,55с +25° 08′ &1000000000000029300000029,3″ 4.63 −0.98 432 M3III
56 Peg 56 218356 114155 23ч 07м &1000000000000067400000006,74с +25° 28′ &1000000000000006000000006,0″ 4.76 −1.32 537 K0IIp
32 Peg 32 212097 110371 22ч 21м &1000000000000193300000019,33с +28° 19′ &1000000000000049900000049,9″ 4.78 −1.57 607 B9III
35 Peg 35 212943 110882 22ч 27м &1000000000000514800000051,48с +04° 41′ &1000000000000047100000047,1″ 4.78 1.33 160 K0III
χ Peg χ 89 1013 1168 00ч 14м &1000000000000361100000036,11с +20° 12′ &1000000000000024100000024,1″ 4.79 −0.21 326 M2III
ο Peg ο 43 214994 112051 22ч 41м &1000000000000454100000045,41с +29° 18′ &1000000000000027700000027,7″ 4.80 −0.05 305 A1IV
31 Peg 31 212076 110386 22ч 21м &1000000000000310700000031,07с +12° 12′ &1000000000000018600000018,6″ 4.82 −2.55 970 B2IV-V
ν Peg ν 22 209747 109068 22ч 05м &1000000000000406900000040,69с +05° 03′ &1000000000000029800000029,8″ 4.86 0.32 263 K4III
ρ Peg ρ 50 216735 113186 22ч 55м &1000000000000136200000013,62с +08° 48′ &1000000000000057900000057,9″ 4.91 0.22 282 A1V
78 Peg 78 222842 117073 23ч 43м &1000000000000594400000059,44с +29° 21′ &1000000000000041600000041,6″ 4.93 0.65 234 K0III
72 Peg 72 221673 116310 23ч 33м &1000000000000571500000057,15с +31° 19′ &1000000000000031200000031,2″ 4.97 −1.16 548 K4III
57 Peg 57 218634 114347 23ч 09м &1000000000000314500000031,45с +08° 40′ &1000000000000037800000037,8″ 5.05 −1.79 762 M4Sv
φ Peg φ 81 223768 117718 23ч 52м &1000000000000292900000029,29с +19° 07′ &1000000000000013300000013,3″ 5.06 −0.58 437 M2III
14 Peg 14 207650 107763 21ч 49м &1000000000000506800000050,68с +30° 10′ &1000000000000027400000027,4″ 5.07 0.23 302 A1Vs
16 Peg 16 208057 108022 21ч 53м &1000000000000037600000003,76с +25° 55′ &1000000000000030500000030,5″ 5.09 −0.89 512 B3V
66 Peg 66 220363 115444 23ч 23м &1000000000000045600000004,56с +12° 18′ &1000000000000050200000050,2″ 5.09 0.06 330 K3III
77 Peg 77 222764 117020 23ч 43м &1000000000000223600000022,36с +10° 19′ &1000000000000053400000053,4″ 5.09 −1.91 817 M2III
59 Peg 59 218918 114520 23ч 11м &1000000000000441900000044,19с +08° 43′ &1000000000000012500000012,5″ 5.15 0.70 253 A5Vn
σ Peg σ 49 216385 112935 22ч 52м &1000000000000237700000023,77с +09° 50′ &1000000000000008000000008,0″ 5.16 3.02 88 F7IV
12 Peg 12 207089 107472 21ч 46м &1000000000000043600000004,36с +22° 56′ &1000000000000056000000056,0″ 5.29 −2.41 1128 K0Ib
7 Peg 7 206487 107151 21ч 42м &1000000000000154400000015,44с +05° 40′ &1000000000000048500000048,5″ 5.30 −0.72 522 M2III
82 Peg 82 223781 117730 23ч 52м &1000000000000371200000037,12с +10° 56′ &1000000000000050400000050,4″ 5.30 1.49 188 A4Vn
71 Peg 71 221615 116264 23ч 33м &1000000000000280900000028,09с +22° 29′ &1000000000000055700000055,7″ 5.33 −0.90 575 M5IIIa
13 Peg 13 207652 107788 21ч 50м &1000000000000086400000008,64с +17° 17′ &1000000000000009400000009,4″ 5.34 2.72 109 F2III-IV
210889 109654 22ч 12м &1000000000000478100000047,81с +34° 36′ &1000000000000017000000017,0″ 5.34 0.87 256 K2III
64 Peg 64 220222 115355 23ч 21м &1000000000000549300000054,93с +31° 48′ &1000000000000044900000044,9″ 5.35 −1.69 834 B6III
30 Peg 30 211924 110298 22ч 20м &1000000000000275600000027,56с +05° 47′ &1000000000000022200000022,2″ 5.37 −1.88 918 B5IV
58 Peg 58 218700 114389 23ч 10м &1000000000000014700000001,47с +09° 49′ &1000000000000019600000019,6″ 5.39 −1.00 619 B9III
51 Peg 51 217014 113357 22ч 57м &1000000000000278500000027,85с +20° 46′ &1000000000000007300000007,3″ 5.45 4.52 50 G5V има планета (b)
5 Peg 5 205852 106787 21ч 37м &1000000000000453700000045,37с +19° 19′ &1000000000000006900000006,9″ 5.46 0.49 321 F1IV
75 Peg 75 222133 116611 23ч 37м &1000000000000567700000056,77с +18° 24′ &1000000000000002200000002,2″ 5.49 1.17 239 A1Vn
37 Peg 37 213235 111062 22ч 29м &1000000000000579500000057,95с +04° 25′ &1000000000000055400000055,4″ 5.51 1.90 172 F5IVs
15 Peg 15 207978 107975 21ч 52м &1000000000000299600000029,96с +28° 47′ &1000000000000037300000037,3″ 5.52 3.31 90 F6IVwvar
17 Peg 17 208565 108339 21ч 56м &1000000000000563900000056,39с +12° 04′ &1000000000000035500000035,5″ 5.54 −0.11 440 A2Vnn
86 Peg 86 87 476 00ч 05м &1000000000000419400000041,94с +13° 23′ &1000000000000046600000046,6″ 5.55 0.26 373 G5III
67 Peg 67 220599 115591 23ч 24м &1000000000000508200000050,82с +32° 23′ &1000000000000005500000005,5″ 5.56 −0.40 506 B9III
87 Peg 87 448 729 00ч 09м &1000000000000023400000002,34с +18° 12′ &1000000000000043300000043,3″ 5.57 0.81 292 G9III
34 Vul 34 203344 105411 21ч 21м &1000000000000042400000004,24с +23° 51′ &1000000000000022500000022,5″ 5.58 0.91 280 K1III
π1 Peg π1 27 210354 109352 22ч 09м &1000000000000136800000013,68с +33° 10′ &1000000000000021000000021,0″ 5.58 0.89 283 G6III:
63 Peg 63 220088 115271 23ч 20м &1000000000000495000000049,50с +30° 24′ &1000000000000054300000054,3″ 5.58 −0.05 435 M0III
36 Peg 36 213119 110986 22ч 29м &1000000000000079500000007,95с +09° 07′ &1000000000000044700000044,7″ 5.60 −0.65 579 K5III
20 Peg 20 209166 108693 22ч 01м &1000000000000053200000005,32с +13° 07′ &1000000000000011900000011,9″ 5.61 1.39 228 F4III
11 Peg 11 207203 107575 21ч 47м &1000000000000139600000013,96с +02° 41′ &1000000000000010100000010,1″ 5.63 −0.15 467 A1V
73 Peg 73 221758 116355 23ч 34м &1000000000000382100000038,21с +33° 29′ &1000000000000050200000050,2″ 5.63 0.77 305 K0III:
38 Peg 38 213323 111068 22ч 30м &1000000000000017900000001,79с +32° 34′ &1000000000000021600000021,6″ 5.64 0.16 407 B9.5V
19 Peg 19 209167 108699 22ч 01м &1000000000000092400000009,24с +08° 15′ &1000000000000025800000025,8″ 5.65 −0.71 609 K5III
4 Peg 4 205924 106856 21ч 38м &1000000000000318700000031,87с +05° 46′ &1000000000000018000000018,0″ 5.66 2.02 174 A9IV-Vn
218792 114449 23ч 10м &1000000000000426200000042,62с +17° 35′ &1000000000000040000000040,0″ 5.68 −0.27 505 K4III
208108 108060 21ч 53м &1000000000000373700000037,37с +19° 40′ &1000000000000006200000006,2″ 5.69 1.45 230 A0Vs
23 Peg 23 209833 109056 22ч 05м &1000000000000346500000034,65с +28° 57′ &1000000000000050400000050,4″ 5.69 0.84 304 B9Vn
214850 111974 22ч 40м &1000000000000525200000052,52с +14° 32′ &1000000000000055900000055,9″ 5.72 3.14 107 G3V+...
210074 109209 22ч 07м &1000000000000285200000028,52с +19° 28′ &1000000000000031600000031,6″ 5.74 1.81 199 F2V:
209761 109023 22ч 05м &1000000000000113200000011,32с +26° 40′ &1000000000000025000000025,0″ 5.75 0.32 397 K2III
34 Peg 34 212754 110785 22ч 26м &1000000000000372200000037,22с +04° 23′ &1000000000000037100000037,1″ 5.76 2.78 129 F7V
52 Peg 52 217232 113503 22ч 59м &1000000000000118000000011,80с +11° 43′ &1000000000000044200000044,2″ 5.76 1.20 266 A7V
206043 106897 21ч 39м &1000000000000011100000001,11с +20° 15′ &1000000000000055600000055,6″ 5.77 2.81 127 F2V
80 Peg 80 223637 117628 23ч 51м &1000000000000212500000021,25с +09° 18′ &1000000000000048600000048,6″ 5.77 −1.20 807 M3III
207840 107887 21ч 51м &1000000000000342400000034,24с +19° 49′ &1000000000000035900000035,9″ 5.78 −0.49 584 B8III
210502 109471 22ч 10м &1000000000000374600000037,46с +11° 37′ &1000000000000028800000028,8″ 5.78 −0.63 625 M1III
25 Peg 25 210129 109240 22ч 07м &1000000000000503300000050,33с +21° 42′ &1000000000000011100000011,1″ 5.79 −0.86 698 B7Vn
213179 110992 22ч 29м &1000000000000102100000010,21с +26° 45′ &1000000000000047600000047,6″ 5.79 −1.85 1098 K2II
85 Peg 85 224930 171 00ч 02м &1000000000000096500000009,65с +27° 05′ &1000000000000004200000004,2″ 5.80 5.33 40 G3V
21 Peg 21 209459 108875 22ч 03м &1000000000000190200000019,02с +11° 23′ &1000000000000011600000011,6″ 5.83 −0.27 541 B9.5V
204585 106062 21ч 28м &1000000000000597600000059,76с +22° 10′ &1000000000000045900000045,9″ 5.84 −0.49 603 M4III
40 Peg 40 214567 111810 22ч 38м &1000000000000526200000052,62с +19° 31′ &1000000000000021000000021,0″ 5.84 0.50 381 G8II
219139 114641 23ч 13м &1000000000000265100000026,51с +11° 03′ &1000000000000054100000054,1″ 5.85 0.79 335 G5III:
216489 112997 22ч 53м &1000000000000022800000002,28с +16° 50′ &1000000000000028500000028,5″ 5.86 0.93 316 K1III SB
211006 109730 22ч 13м &1000000000000386500000038,65с +28° 36′ &1000000000000028900000028,9″ 5.87 1.45 249 K2III
214995 112067 22ч 41м &1000000000000574000000057,40с +14° 30′ &1000000000000059200000059,2″ 5.92 1.36 267 K0III:
HD 210702 210702 109577 22ч 11м &1000000000000513300000051,33с +16° 02′ &1000000000000026100000026,1″ 5.93 2.19 182 K1III има планета (b)
79 Peg 79 223461 117500 23ч 49м &1000000000000393500000039,35с +28° 50′ &1000000000000032400000032,4″ 5.95 1.39 267 A2m
206860 107350 21ч 44м &1000000000000311900000031,19с +14° 46′ &1000000000000020000000020,0″ 5.96 4.64 60 G0V
210762 109602 22ч 12м &1000000000000080900000008,09с +24° 57′ &1000000000000002300000002,3″ 5.97 −3.88 3047 K0
HR 8799 218396 114189 23ч 07м &1000000000000286500000028,65с +21° 08′ &1000000000000003700000003,7″ 5.97 2.96 130 A5V има три планети (b, c & d)
69 Peg 69 220933 115806 23ч 27м &1000000000000403700000040,37с +25° 10′ &1000000000000002500000002,5″ 5.99 0.73 367 A0MNp...
222377 116768 23ч 39м &1000000000000549900000054,99с +09° 40′ &1000000000000038400000038,4″ 5.99 2.16 190 A2m
18 Peg 18 209008 108612 22ч 00м &1000000000000079200000007,92с +06° 43′ &1000000000000002800000002,8″ 6.00 −1.58 1069 B3III
212988 110873 22ч 27м &1000000000000462200000046,22с +31° 50′ &1000000000000023900000023,9″ 6.00 −1.29 937 K2
206540 107173 21ч 42м &1000000000000329500000032,95с +10° 49′ &1000000000000027600000027,6″ 6.06 −0.59 697 B5IV
IK Peg 204188 105860 21ч 26м &1000000000000266100000026,61с +19° 22′ &1000000000000032200000032,2″ 6.08 2.76 150 A8m
210210 109276 22ч 08м &1000000000000172600000017,26с +25° 32′ &1000000000000037000000037,0″ 6.08 1.40 281 F1IV
204862 106243 21ч 31м &1000000000000096200000009,62с +12° 08′ &1000000000000015000000015,0″ 6.10 0.57 417 B9.5V
221662 116307 23ч 33м &1000000000000555000000055,50с +20° 50′ &1000000000000027500000027,5″ 6.10 −1.42 1042 M3III
214200 111567 22ч 36м &1000000000000079000000007,90с +35° 34′ &1000000000000039500000039,5″ 6.11 0.57 417 K0
218395 114187 23ч 07м &1000000000000277400000027,74с +32° 49′ &1000000000000031300000031,3″ 6.13 0.24 491 A3
223755 117710 23ч 52м &1000000000000234200000023,42с +21° 40′ &1000000000000016000000016,0″ 6.13 0.01 547 M2III
208110 108090 21ч 53м &1000000000000577200000057,72с +06° 51′ &1000000000000053200000053,2″ 6.14 0.63 413 G0IIIs
218235 114081 23ч 06м &1000000000000180000000018,00с +18° 31′ &1000000000000003400000003,4″ 6.16 2.98 141 F6Vs
206027 106872 21ч 38м &1000000000000451600000045,16с +25° 29′ &1000000000000055700000055,7″ 6.18 0.65 416 G9III
207223 107558 21ч 47м &1000000000000047000000004,70с +17° 11′ &1000000000000038700000038,7″ 6.18 2.67 164 F3V
210460 109439 22ч 10м &1000000000000189600000018,96с +19° 36′ &1000000000000059600000059,6″ 6.18 2.46 181 G0V
211976 110341 22ч 20м &1000000000000557700000055,77с +08° 11′ &1000000000000012100000012,1″ 6.18 3.67 104 F6V
224303 118048 23ч 56м &1000000000000415200000041,52с +22° 38′ &1000000000000053200000053,2″ 6.18 −0.15 603 M2III
3 Peg 3 205811 106783 21ч 37м &1000000000000436100000043,61с +06° 37′ &1000000000000006200000006,2″ 6.19 1.71 257 A2V
60 Peg 60 218935 114526 23ч 11м &1000000000000493100000049,31с +26° 50′ &1000000000000051300000051,3″ 6.19 1.84 242 G8III-IV
33 Peg 33 212395 110548 22ч 23м &1000000000000393600000039,36с +20° 50′ &1000000000000053800000053,8″ 6.20 3.55 111 F7V
211287 109939 22ч 15м &1000000000000598100000059,81с +08° 32′ &1000000000000058600000058,6″ 6.21 0.79 395 A1Vn
205541 106605 21ч 35м &1000000000000270300000027,03с +24° 27′ &1000000000000007900000007,9″ 6.22 −0.41 689 A4V
417 716 00ч 08м &1000000000000520700000052,07с +25° 27′ &1000000000000046300000046,3″ 6.24 0.69 419 K0III
225276 399 00ч 04м &1000000000000559300000055,93с +26° 38′ &1000000000000055700000055,7″ 6.25 −0.11 610 K4IIIb
1048 1193 00ч 14м &1000000000000558700000055,87с +22° 17′ &1000000000000003300000003,3″ 6.25 1.06 355 A1p
205539 106595 21ч 35м &1000000000000190200000019,02с +28° 11′ &1000000000000051700000051,7″ 6.25 1.97 235 F0IV
212670 110696 22ч 25м &1000000000000406800000040,68с +18° 26′ &1000000000000039300000039,3″ 6.26 0.05 568 K0
74 Peg 74 222098 116592 23ч 37м &1000000000000396600000039,66с +16° 49′ &1000000000000031800000031,8″ 6.26 1.02 363 A1V
202128 104771 21ч 13м &1000000000000287700000028,77с +15° 58′ &1000000000000056800000056,8″ 6.27 1.51 292 A7Vn
207563 107734 21ч 49м &1000000000000268700000026,87с +20° 27′ &1000000000000044800000044,8″ 6.27 −2.49 1842 B2V
207932 107956 21ч 52м &1000000000000181700000018,17с +21° 16′ &1000000000000023200000023,2″ 6.27 −1.69 1273 M8III
45 Peg 45 215510 112358 22ч 45м &1000000000000281900000028,19с +19° 21′ &1000000000000059100000059,1″ 6.27 1.11 351 G6III:
207134 107502 21ч 46м &1000000000000238400000023,84с +25° 33′ &1000000000000048100000048,1″ 6.28 0.98 374 K3III:
65 Peg 65 220318 115407 23ч 22м &1000000000000405000000040,50с +20° 49′ &1000000000000043500000043,5″ 6.28 0.41 487 B9.5V
210594 109493 22ч 10м &1000000000000517000000051,70с +30° 33′ &1000000000000011000000011,0″ 6.30 0.76 418 A8IV
214298 111649 22ч 37м &1000000000000048600000004,86с +12° 34′ &1000000000000036800000036,8″ 6.30 −0.74 836 K5
76 Peg 76 222683 116972 23ч 42м &1000000000000438100000043,81с +16° 20′ &1000000000000008500000008,5″ 6.30 0.82 406 K0
210090 109212 22ч 07м &1000000000000299500000029,95с +18° 00′ &1000000000000002800000002,8″ 6.31 −1.00 945 M1
219927 115148 23ч 19м &1000000000000274000000027,40с +34° 47′ &1000000000000035500000035,5″ 6.32 −0.33 697 B8III
213534 111191 22ч 31м &1000000000000343700000034,37с +29° 32′ &1000000000000034200000034,2″ 6.33 0.85 408 A5m
41 Peg 41 214698 111884 22ч 39м &1000000000000470100000047,01с +19° 40′ &1000000000000052100000052,1″ 6.33 −0.12 635 A2V
219110 114607 23ч 13м &1000000000000040100000004,01с +29° 26′ &1000000000000029800000029,8″ 6.34 0.78 422 G8III
213644 111296 22ч 32м &1000000000000469000000046,90с +15° 51′ &1000000000000047600000047,6″ 6.35 −0.30 698 K0
208202 108119 21ч 54м &1000000000000174400000017,44с +19° 43′ &1000000000000005300000005,3″ 6.36 1.12 364 K0III+...
209288 108766 22ч 02м &1000000000000013700000001,37с +10° 58′ &1000000000000025700000025,7″ 6.36 −1.71 1342 B5IIIn
209693 108969 22ч 04м &1000000000000345100000034,51с +32° 56′ &1000000000000030300000030,3″ 6.36 −0.99 962 G5Ia
210461 109445 22ч 10м &1000000000000220200000022,02с +14° 37′ &1000000000000047700000047,7″ 6.36 0.79 424 K0III
214979 112032 22ч 41м &1000000000000312800000031,28с +30° 57′ &1000000000000057100000057,1″ 6.36 −0.67 832 K5
219310 114742 23ч 14м &1000000000000364200000036,42с +24° 06′ &1000000000000010400000010,4″ 6.36 0.41 504 K2III
215549 112368 22ч 45м &1000000000000346400000034,64с +30° 26′ &1000000000000036300000036,3″ 6.37 2.59 186 K1III-IV
209709 109009 22ч 05м &1000000000000034700000003,47с +14° 48′ &1000000000000057400000057,4″ 6.38 0.41 509 M2.5III:
211432 109977 22ч 16м &1000000000000296600000029,66с +27° 48′ &1000000000000014500000014,5″ 6.38 0.94 399 G9III
220288 115389 23ч 22м &1000000000000285800000028,58с +25° 55′ &1000000000000006600000006,6″ 6.38 −1.22 1079 K3III
204445 106021 21ч 28м &1000000000000248300000024,83с +08° 11′ &1000000000000044600000044,6″ 6.39 −0.83 906 M1
208527 108296 21ч 56м &1000000000000239800000023,98с +21° 14′ &1000000000000023400000023,4″ 6.39 −1.34 1148 K5V
216672 113131 22ч 54м &1000000000000356200000035,62с +16° 56′ &1000000000000030700000030,7″ 6.39 −0.97 967 S5,1
204603 106103 21ч 29м &1000000000000344900000034,49с +06° 34′ &1000000000000053000000053,0″ 6.41 −0.60 823 K0
219291 114725 23ч 14м &1000000000000217200000021,72с +29° 46′ &1000000000000018700000018,7″ 6.41 1.15 368 F6IVw
221394 116119 23ч 31м &1000000000000430500000043,05с +28° 24′ &1000000000000012700000012,7″ 6.41 0.57 481 A1p Sr(CrEu)
221493 116187 23ч 32м &1000000000000290300000029,03с +23° 50′ &1000000000000037200000037,2″ 6.41 −0.23 694 K5
204560 106064 21ч 28м &1000000000000599200000059,92с +17° 54′ &1000000000000021300000021,3″ 6.42 0.31 544 K5
214203 111601 22ч 36м &1000000000000363400000036,34с +11° 41′ &1000000000000047800000047,8″ 6.42 1.11 376 A1III
224758 34 00ч 00м &1000000000000238700000023,87с +26° 55′ &1000000000000005700000005,7″ 6.43 1.95 256 F7.5IV-V
205011 106306 21ч 31м &1000000000000501500000050,15с +23° 50′ &1000000000000042600000042,6″ 6.43 0.43 517 G8Ib
206793 107297 21ч 43м &1000000000000581200000058,12с +22° 48′ &1000000000000055400000055,4″ 6.43 0.16 585 K2
39 Peg 39 213617 111278 22ч 32м &1000000000000353800000035,38с +20° 13′ &1000000000000047800000047,8″ 6.43 2.81 172 F1V
217166 113445 22ч 58м &1000000000000348500000034,85с +09° 21′ &1000000000000026000000026,0″ 6.43 3.98 101 G2V+...
218101 113994 23ч 05м &1000000000000064000000006,40с +16° 33′ &1000000000000048100000048,1″ 6.43 3.40 132 G8IV
218261 114096 23ч 06м &1000000000000317100000031,71с +19° 54′ &1000000000000039000000039,0″ 6.44 4.18 92 F7V
221905 116465 23ч 35м &1000000000000559400000055,94с +24° 33′ &1000000000000039600000039,6″ 6.44 −1.49 1254 M1III
205420 106527 21ч 34м &1000000000000339700000033,97с +22° 45′ &1000000000000016700000016,7″ 6.45 2.25 226 F7V
28 Peg 28 210516 109458 22ч 10м &1000000000000301800000030,18с +20° 58′ &1000000000000040800000040,8″ 6.45 −0.09 663 A3III
221113 115915 23ч 29м &1000000000000057000000005,70с +23° 02′ &1000000000000053800000053,8″ 6.45 0.44 520 G9III
224186 117986 23ч 55м &1000000000000546300000054,63с +15° 13′ &1000000000000049100000049,1″ 6.45 −0.35 746 M3
209149 108632 22ч 00м &1000000000000267100000026,71с +33° 00′ &1000000000000020800000020,8″ 6.46 2.35 217 F5III
212047 110346 22ч 21м &1000000000000000500000000,05с +26° 56′ &1000000000000006600000006,6″ 6.46 −0.47 793 M4III
225292 410 00ч 05м &1000000000000011300000001,13с +27° 40′ &1000000000000029300000029,3″ 6.47 0.88 427 G8II
434 728 00ч 09м &1000000000000001600000000,16с +28° 14′ &1000000000000051200000051,2″ 6.47 1.16 377 A4Vm
205422 106550 21ч 34м &1000000000000458900000045,89с +18° 19′ &1000000000000044000000044,0″ 6.47 −0.30 736 K2
206689 107271 21ч 43м &1000000000000397900000039,79с +07° 31′ &1000000000000043700000043,7″ 6.47 0.89 426 K0
219196 114686 23ч 13м &1000000000000593400000059,34с +19° 38′ &1000000000000002100000002,1″ 6.47 −0.47 795 K2
213025 110907 22ч 28м &1000000000000111500000011,15с +27° 01′ &1000000000000008000000008,0″ 6.48 0.63 482 G8III
205603 106643 21ч 36м &1000000000000050900000005,09с +15° 04′ &1000000000000056000000056,0″ 6.50 0.82 447 G8II
208897 108513 21ч 58м &1000000000000596400000059,64с +19° 01′ &1000000000000013400000013,4″ 6.50 2.48 208 K0
210890 109691 22ч 13м &1000000000000100100000010,01с +18° 16′ &1000000000000047600000047,6″ 6.50 −0.31 751 K2
211076 109788 22ч 14м &1000000000000184500000018,45с +17° 11′ &1000000000000022400000022,4″ 6.50 1.07 398 K4III
61 Peg 61 219477 114844 23ч 15м &1000000000000462800000046,28с +28° 14′ &1000000000000052500000052,5″ 6.51 −0.83 956 G5III
HD 209458 209458 108859 22ч 03м &1000000000000107700000010,77с +18° 53′ &1000000000000003600000003,6″ 7.65 4.28 154 F8-G0V има транзитна планета HD 209458 b (Osiris)
HD 219828 219828 115100 23ч 18м &1000000000000467300000046,73с +18° 38′ &1000000000000044600000044,6″ 8.02 3.47 264 G0IV има планета (b)
HAT-P-8 22ч 52м &1000000000000098600000009,86с +35° 26′ &1000000000000049600000049,6″ 10.17 3.36 750 има транзитна планета (b)
WASP-10 23ч 15м &1000000000000005800000058с +31° 27′ &1000000000000004600000046″ 12.7 7.9 290 K0V има транзитна планета (b)
V391 Pegasi 22ч 04м &1000000000000012200000012,2с +26° 25′ &1000000000000000800000008″ 14.57 3.84 4561 sdB има планета (b)

Види исто така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]